Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

CSI - New York 8x01 - Indelible (Felejthetetlen)

2012. március 15. 13:00 - vavyanquinn

Nyitókép: fürdőszoba, Mac borotválkozik, megvágja magát. A felesége Claire, poénkodik rajta, közben telefonál, a férjem valamiféle öncsonkítási szertartást végez, mondja a telefonba, a vonal másik végén egyébként a 911, szerelmesek közt biztos mosolyogtató vicc ez, én nem mosolygok, hol a hulla, ezt motyorászom. A kollégák azt kérik Mac – től, hogy nézzen meg néhány lehetséges gyanúsítottat, de Mac – nek ma este nem jó, operába megy. Hogyhogy? Claire kezében megáll a szemceruza.

Mac szerint nem kell ezen fennakadni, Claire viszont nem adja könnyen, én hányszor kértelek, hogy vigyél el az operába, lehet aztán, hogy itt lesz a gyilkossági helyszín; ó, de nem, Claire megfordul és leveszi a tetőt a fülpucis dobozról, nini, ott figyel 2 operajegy, nagyon romi. Claire boldog, csók. A kép áttűnik, komoly arcú Mac Taylort látunk, simogatja a papírzsepi tapaszt az arcán. Rádió a háttérben, megtudjuk, hogy reggel fél 8 van, 20 fok, különösen felhős vasárnap. És 2011. szeptember 11 – e, hoppá, sejthető, mi lesz a mai sztori.

Kopogó léptek, ő Adam Ross, egyébként azonnal feltűnt, hogy mindenki fehér köpenyben rohangál körülötte, Ross meg mintha a Picadillyn sétálgatna (tudom, tudom, hogy nyújorkban vagyunk), halál lazán tolja. De mindegy, sorozat főszereplőnek nincs kötelező labor – egyenruha, a táblát kocogtatva befordul egy irodába, hogy: ezt alá kéne írnod, főnök. Jo Danville lép be mögötte, mondtam már, hogy ne szólíts főnöknek. Jo kiskosztümben nyomul, én nem tudom, erre a nőre a dr. House óta rászáradt ez a kosztümös – cucc, megnézném egy farmer trikó összeállításban, mert jó bige. Szerintem.

Szóval, aláírás kell, demostazonnal, te vagy a főnök. De csak átmenetileg, Jo nem hagyja magát (hát főnök, na!), amíg Mac helyére nem találnak valakit, Ross meg értetlenkedik, hogy már 4 hónap eltelt, hány embert akar még meghallgatni, majd ezzel a lendülettel le is stoppolja Mac Reagan – képét, mily hálás alkalmazott. Telefoncsöngés, Danny Messer jelentkezik, végre akció, lövöldözés a Lenningan’s bárnál, a kidobót lőtték le, Sean Petersont, mellkason lőtték. Jo vadul jegyzetel, érdeklődik, őrizetbe vettek – e valakit, negatív főnök, de kesztyűt nem használtak, Flack meg a tulajt hallgatja ki. Don érdeklődik, milyen gyakran tartanak 4 után nyitva, a csávó húzza a száját, de Don megnyugtatja, most a hulla jobban érdekli, mint hogy mit is csinálnak ők zárás után.

Lenningan (a tulaj) szerint 4 után csak a törzsvendégek maradnak, inni meg biliárdozni, de csak párszor egy héten, eskü, közben ürítik a kasszát, kérdi Don, igen. Sean Peterson figyelte a bejáratot? Igen, néha beugrik egy pár barát zárás után, ő engedi be őket. Lenningan sztoriját látjuk: számolja a bevételt a pultnál, egyszer csak beront két pasi, fegyver kézben, mindenki le a földre, tudjátok mi a teendő: kp, pénztárca, ékszerek, hoci ide, mobilok le a földre. Vissza Don – hoz meg a tulajhoz, maga szerint hol volt a kidobó? Há’hol, gondolom az ajtó előtt feküdt. Nem kellett volna megölniük. Látjuk Sean - t a bárban, OMG a fejed, de jól vagyok, csak hívd a 911 – et, és kirohan. Egy lövés, döbbent arcok. Flack könyörtelen, mennyi pénzt vittek el, csávókám már menne nagyon, talán 2500 dollárt, azért nem többet, mert Devon, a pultos már elment 250 ruppó borravalóval, hohó, Don azonnal tudni akarja, hol van. Devon úton van. Don köszöni, oh, és balkezes, én nemtom miért, rajongom a balkezes faszikat.

De már haladunk is tovább, Mac buszon, leül vele szembe egy helyre kis csaj, smink rendben, haj rendben, kosztüm (há’mimás?), Mac végignézi, ahogy igazgatja a fülest, és emlék jön. Claire - t látjuk a buszon, zongorafutam, Mac boldog és mosolyog, ahá, Claire hallgat valamit, át is adja a füles egyik felét Mac – nak, örömbódottág van, jaj, de annyi ideig nem tart, hogy a jégpáncél felolvadjon szívem körül, aztán vissza a valóságba, busz megáll, a csaj levállalja a bambuló Mac – et, aki aztán csak komoran néz. 7:34 – nél tartunk, dr. Sheldon Hawkes fényképezi a holttestet, a retinám meg kiégett a vakutól.

Na, megjött Monroe is, ő a bárt fotózza ezerrel, vérfoltok a falon, faszom ebbe a sok vakuba. Köv. kép: Devon ül egy széken, és bőg, Devon nő (én komolyan azt hittem, hogy pasi), és lehülyézi magát, Don nyugtatgatja. Devon kb. 5 perccel előbb jött el, de vissza kellett volna jönnie, Sean – nak mondani valamit. Nosza, mondja el most, hát ő látta, hogy ott állnak a tömb végén, de Dont nem lehet kizökkenteni, lehet, hogy csak egy autóból szálltak ki, nem? Nem, ők csak ott álltak, zsebre vágott kézzel, és vissza kellett volna jönnie és mondani valamit. De mit, anya, mit? Le tudja írni őket, ez a kövi kérdés, igen, egy fehér és egy fekete fickó, talán 180 cm magasak. Há’ hogyne szívem, csak kb. hundred million ilyen szaladgál, na, szűkítsük, ruha milyen volt? A fekete fickón piros melegitőfelső, a másikon szürke kapucnis zipzárral. Háttérben Messer elismerően bólogat, majd ezt kérdezi: Sean szokta kinyitni az ajtót, a vendégeknek, igaz? Igen. Valami ötlete Devonnak, hogy miért engedhette be Sean őket? Sean dohányzik, mindig kimegy cigi szünetre. Don köszöni e frappáns választ. Aztán megbeszélik, hogy ez így stimmel, Sean kiment cigizni, a két faszi meg belerohant. Igen, de miért lőtték le utána? El kellett volna tűnniük. Danny bólogat. Jössz Mac ünnepségére? - kérdi Flack. Ha sikerül ezt megoldani. Don komoly képpel helyesel.

Köv. snitt egy kis reklám a HP – nak, PIPER Laboratories a képernyőn, Mac elemez, vele szemben dolgozó laboroscsaj figyeli óvatosan. A köv. képnél viszont a monitor már DELL, nehogy má’ lemaradjon itt nekem egy kütyümárka is, alma logóval valaki? Nem, senki? Akkor haladjunk. Mac rápillant a laboroscsajra, mi van? Semmi. De, kérdezzen nyugodtan. A feleségét szeptember 11 – én veszítette el? Durr, bele a közepibe, Mac döbbent, nem lacafacáztál aranyom, így kell ezt. De forgassuk még a kést: megtalálták? Nem, nem azonosították. Az ő neve Claire, nemcsak egy DNS – profil, az áldozatoknak nevük is van, szóval kuss, laboroscsaj ledermed, tiszteletteljes arccal bólogat. De Mac már bocsánatot is kér, a csaj is, szóval ok van, haladjunk.

Itt kapunk egy kis oktatást, hogy mit csinál Mac, újfajta DNS – vételi technikát fejleszt, mert még 1121 áldozat vár azonosításra. És a csaj miért van itt? Ő már nem is tudja, eltévelyedett, másfél év alatt egy áldozatot azonosítottak, de Mac atyai mosollyal biztosítja, ha tudná, milyen sokat jelent ez a családnak! Laboroscsaj bólogat, én mindjárt az asztalt bólintom le, 11:23 – nál járunk, remélem, felpörögnek az események. Mac felnéz az órára, 9:00, újabb emlék: kihallgató szoba, mindenki rohan a folyosón, ne mozdulj, veti oda a gyanúsítottnak, maradjon vele, ezt a közrendőr kapja, és rohan a többiekkel ő is. Tv előtt gyülekezik mindenki, döbbent és szörnyülködő arcok, repülőgép csapódott az Északi – Toronyba. Csörög Mac mobilja, Claire az, kijutott, Mac mondja neki, hogy azonnal hagyja el a helyszínt, de akkor jön a második gép, és a vonal megszakad.

Köv. képben Mr. Adam PicadillyLaza Ross, má’ megint egy csatos tábla a kezében, és Jo – t figyeli, aki egy öltönyös, szemüveges fószert vezet körbe, mint lehetséges Mac Taylor utódot. Adam szinkronizálja a beszélgetésüket, de nem írom le, hogyvolt, mert annyira nem poénos, mindenesetre Lindsay – vel értek egyet, aki megállapítja, hogy valami nem stimmel nála. Van baj, ja. Kínos – nyökög Adam. Jo jön dr. Sheldonnal, mi van a bizonyítékokkal? A vér a falon Sean vére, de az ujjlenyomatokról fingjuk sincs. Sheldon következik, ő egy töltényhüvelyt hozott, amit S. P. testében találtak, Danville meg úgy mosolyog körbe, ahogy egy óvónéni a középső csoportba, nézzétek, kicsi Sheldon töltényhüvelyt hozott, nagyon ügyes. Sőt, Sheldon – nak van még a tarsolyában, valami az áldozat homloksebéből, hátha segít, bocs Monroe, ez ma nem a te napod. De aztán Ross menőzik, bemér egy telefont, amit a bárból loptak el. De azok ki vannak kapcsolva és lenyomozhatatlanok. Jo nem érti. Így volt. De!

Egyes telefonokat messziről is be lehet kapcsolni és lenyomozni egy átjátszóállomás segítségével. A helyszín: szállodai szoba, két fickó, az ágyon a szajré, telefonok, kp, satöbbi. A csávókra rátöri az ajtót kb. 6 rendőr, csórikáim menekülnének, de nagyon nincs hova, Don és Messer lenyomja őket, Messernek egy függönykarnis is besegít. Flack felemel egy szürke melegítő felsőt, vérfolt az ujján, Danny meg az egyik mobilt lóbálja az ágyról: technológia! Befelé jönnek az őrsre, Don sorolja, megvan minden, fasza, folyik a nyomozás, de sima ügy lesz. Jo igényt tart a beismerő vallomásokra is azért, csak a formaság kedvéért, de Don szerint nem lesz túl nehéz megszerezni, mert nem agysebészek a srácok. A nevükkel van gond, Flack sorolja: a fehér fickó neve Mike Black. (naneee.) Utcai neve: White Mike. A fekete fickó neve: Mike White. (nööeeee.) Figyelj, utcai neve: Black Mike. FAN – TASZ – TI – KUS. Hogy aki ezt kitalálta. Annak van egy két ötletem, nyugodtan keressen fel, nem, nem, hozd azt a cigit is ecsém, akarom érteni.

Kihallgató szoba, Mike Black – el szemben Don Flack (beszarok), kezdjük is el. Don nem tudja elképzelni, hogy milyen lehet az elvonási tünet. Csávókám izzad és fészkelődik, olyan, mondja Black, mint amikor egy zsaru nem kap fánkot, váhhó, jól megmondtad, adj neki. Don, it’s your turn: az ember olyat is tesz ilyenkor, ugye, amit egyébként nem. Megöl egy ártatlan embert, pölö. De nem, Mike Black nem vevő a játszadozásra, fölvezet vmi sztorit, hogy neki mit is kéne bevallani, hogy a rablásért elkapják, nem értettem én, de Don is csak legyint: túl sokat tv – zel, Mike. Majd orra alá tolja S. P. hullafotóját, Black – nek meg kistányérnyira nyílnak el a szemei. Váltás: Mike White dobja Jo elé a hullafotót, nem mi voltunk. Jo kételkedik. Egyikőjük lelőtte a fickót, de ha nem maguk, akkor ki? De nem tudják, nem ő volt, és nem Mike, neki csak a pénz kellett, ő meg segített. Tudta, hogy sok pénz lesz a bárban, honnét tudta, foggalmam sincs, há’ persze.

Jo és Don megbeszélik a két faszi sztoriját, most vagy nagyon jól hazudnak, vagy ő nem olyan fasza gyerek, mint az elmúlt 7 évadban, ez Don problémája. Jo nem foglal állást. Dr. Sheldon jő, Danville gyorsan nekiszegezi a kérdést: ugye van valamid? Van, a hotelban talált fegyver tölténye nem egyezik azzal, amit S. P. hullájából kiszedtek. Tényállás: vagy eldobták a fegyvert, vagy van még egy elkövető. De a szemtanúk. Jó, akkor keressünk fegyvert.

Köv. kép, egy bárban vagyunk, idős, kockás inges bácsinak csörög a mobilja, hívó: Mac Taylor, de nem veszi fel. Ma már harmadszorra. De Mac cseles, a bárból hívja. Leül, elvigye –e neki a belépőt a megemlékezésre. Kösz, már átvettem. Ez a törzshelye? Erre nem kapunk egyenes választ, hanem egy sztorit a fiáról, Jimmy – ről. Itt reggeliztek minden vasárnap. Így akar emlékezni a fiára. Hát így vagyunk vele mindannyian, Joe, mondja Mac Váltunk, egy tűzoltóállomáson vagyunk, Mac ballag befelé, a belépőkért jött, rendben, kap egy dobozt, válogassa ki, és hoppá, hát nem ott figyel Joe belépője. Háttérben tűzoltók suhannak, kicsit lassítunk is, emlék jön: WTC – nél Mac száll ki a kocsiból, káosz van meg hitetlenkedő emberek, Mac rohan a tűzoltókkal, aztán egyszer csak döbbenten megáll, valami dől felé, épphogy félreugrik, magával ránt egy fehér pulcsis nőt.

Vissza a valóságba, megint vmi kávézó, Jo – t látjuk két pohárral a kezében, rádiós szpíker a háttérben: 10 évvel ezelőtt történtek a szeptember 11 – i terrortámadások. Én feladtam, itt ma sok akció nem lesz, rendben, emlékezzünk: Jo egy irodában, egy füstfelhőt néz, telefonál, mindenkire szükség van, érjék őket utol, akárhogy is. Jo – t hívja az anyja, fogd a gyerekeket, és vidd őket hozzád, mondja Jo, nem tudom, mikor végzek. Nem tudom, mi fog történni, csak azt tudom, hogy megtámadtak minket. Vissza a kávézóba, Mac lép Jo mellé. Hogy van, és minden rendben? Igen, Mac mikor jön vissza, mert mindenki látni akarja már. De Mac nem tudja. Jo hogy áll az üggyel? Hát jó szarul, a gyilkosságot tagadják, a golyó nem stimmel, nincs bizonyíték, se szemtanú, se gyilkos fegyver.

Mac poénkodik, hogy Jo asztala milyen lehet most, hogy a főnök, de csak átmenetileg, amíg vissza nem jössz, mondja Jo. Nem megyek vissza – szól Mac. De Danville nem hiszi, majd akkor, ha valaki elviszi a dobozaidat. Kösz a kávét, a megemlékezésen találkozunk. Oké. És természetesen a végére a fasza tanács: minden vágás előtt kétszer mérj. Jo tudja, és átnéz mindent még egyszer. Így is lesz, szavatartó ember ez a Jo, köpenyt is húz, hogy háborgó lelkem lecsillapodjék, előveszi a fényképeket, vér – próba, pulcsival nekidől a véres falnak, ellenőriz, ellenőriz, fényképez, és a big question a végére: na, mit láttok, gyerekek? Monroe már löki is, esküszöm, óvó néni meg a középső csoport. Szóval elmosódott vérfolt, ilyet találtak a bár falán is. Következik dr. Sheldon, a vércseppek megszáradtak már egy kicsit, utána lett elkenve, kb. 5 – 7 perc, így jó, óvó néni, kérem? 10 perc, pontosít Jo, miután az elkövetők leléptek a bárból. A következő történt: a vércseppek elmosódottságából következik, hogy vki kiment a bárból, rögtön az után, hogy leütötték S. P. – t. De ki? Na, ki? Bizony, Devon Hargrove hazudik, kapjuk csak elő ízibe.

Köv. kép: utca, Jo és Flack várakoznak Devonra, közben Jo magyaráz Donnak labor – nyelven, hogy a vércseppek meg szkeletonizáció, de Don szerint sokkal érdekesebb lenne, ha hétköznapi nyelven adná elő. De héj, Jo nem kosztümben van, fasza ez a nyaklánc. Aztán érkezik Danny egy rendőrautóval, Don meg rábambul Messer jelvényére, má’ tudom is mi jön, persze, emlék: Don porosan, sokkosan támogat egy vérző fejű nőt, romos az utca, pihennie kell, mondja Don, csikorog a talpuk alatt az üveg, ide üljön le, minden rendben lesz.

Aztán feltűnik egy fehér pólós csávó, Danny az, de ők még itt nem ismerik egymást. Don feltartóztatja, nem mehetsz oda, nyugi, rendőr vagyok, segíteni akarok. Nem tudsz, meghaltak mind. De itt van ez a szőke lány, keressünk neki orvost. Vissza az utcára: megjött Devon. Váltás: Mac üldögél egy lépcsőn, Joe belépőjével a kezében. Joe épp kutyasétáltatásból jön. Lépcsőre leül, tétova hallgatás. El kell jönnie – kezdi Mac. De Joe a családokért csinálta, nem magáért. Mac győzködi, milyen hősiesek voltak, hogy a gonoszság átváltható jóra, ha összefogás van. Végül is otthagyja a meghívót. Joe is egy család része, jöjjön el.

Váltás: Jo és Don áll Devonnal szemben, aki persze tagad, nem ismeri a két srácot. Ó, dehogynem ismeri őket. Pontosan megmondta nekik, mikor jöjjenek, amikor a pénzt a széfbe rakják. Devonnak is a kiraboltak között kellett volna lennie, de valami elszaródott. Mi volt az, Devon? Hát az, hogy túlkésőn érkeztek, neki meg várnia kellett, Sean meg egyből rájött. Ennyi? Ennyi. A fegyver? Azt White Mike adta neki, hogy ha gond lenne. Megpróbált megnyugodni, aztán amikor visszajött megnézni, hogy mi a helyzet, pont Sean jött vele szembe. Nem is emlékszik, hogy meghúzta a ravaszt. De miért, Devon? Há’ persze, drog, és ő sokkal tartozik White Mike – nak, és megígérte, hogy senkinek nem lesz semmi baja. Hát nem rajta múlt, szivi. Menjünk – bilincsel Don. Devon sosem fogja elfelejteni Sean arcát. Váó, Jo szerint illik a mai naphoz, hogy egy ok nélkül megölt ártatlan ember arcára emlékezzen az élete hátralévő részében. Mi? Milyen nap van ma? – értetlenkedik Devon, na, téged is leírtak az amerikai nézők előtt anya, nem emlékezni egy ilyen napra +drog, szép kis kombináció, remélem, mindenki érzékeli a kis bújtatott manipulációt.

Köv. kép: hullaházban vagyunk, Sid éppen betakar egy holttestet, kezében cetli, írja: John Doe, 11/09/200… ééés emlék, mi más. Sid egy ismeretlen férfira akaszt egy ugyanilyen cetlit, fáradt és meggyötört az arca, nyílik az ajtó, újabb sebesültet hoznak. Itt van dr. Sheldon is, egy nő fejét varrja össze épp. Mac jön be az ajtón meg két tűzoltó, egy harmadikat cipelnek, aki meghalt. Mac imádkozik, mindenki dermedten hallgatja. Laborba vissza, Sid és Sheldon öltönyben, Jo is jön, Dannyt keresi, Don szerint már úton van. Jo Flack nyakkendőjét igazgatja, így nem leszünk jóban anyám, sicc, a kezekkel elfele.

Adam is a nyakkendővel baszakszik, Monroe végül megkönyörül rajta. Ross bevallja Monroe – nak, hogy átaludta az egész szept. 11 – ét. És szégyelli magát, pedig nem kéne, elég sokan aludták át, időeltolódás meg hasonlók. De mindegy, mindenki kérdezi, hogy mit csinált akkor, ő meg hazudik. Hogy ott volt meg látta és hűha. Igazából meg másnaposan végigfetrengte az egész napot. Másnap ott volt, és segített. Lindsay meg Montanából jött vissza. Teherautóval.

Aztán kapunk szép vágóképeket New Yorkról, meg a megemlékezés, Mac mondja a beszédet, ott van a laboroslány, meg persze Joe is, full egyenruhában. Mac elúsztatja a tengerben az opera jegyeket. Na jó, így a végére még én is meghatódtam,és ha már lényegében szeptember 11 – ről szólt az egész, legyen: minden tiszteletem azoké az embereké, akik segítettek ott, a torony romjainál.

Címkék: csi new york
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása