Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A cég 1x04

2012. március 13. 16:00 - abrelosojos

Újra kis gumicsont, az epizód elején összefoglaló. Beszélgetések, rohangálás, ilyesmi. Aztán, ahogy már megszoktuk, jön az Epizód Elejei Rohanás. Mitch menekül, persze. De nem ma! Ma csak a bátyjához – ugye, a bátyja, nem az öccse? – meg a titkárnőjéhez fut. Ja, meg a feleségéhez. Egy kedves öreg hajónál találkoznak a kikötőben.

Itt újabb gumicsontrágás, Mitch az előző részek jelenidejű, értsd üldözéses felét meséli – az amúgy epizódnyi közjátékok, a tárgyalásos esetek kimaradnak. Kisakkozzák, hogy már normális az ügymenet, hiszen üldözők sehol, biztos elakadtak a táskán. De mivel simanyelvű Andrew kapcsolatban volt az öngyilkos kis szörnyűségtevővel, Mitch azért ennek tiszteletére futna még egy kört. Na erre fog ráfaragni.

Egy nyomtatóból a kis öngyilkos hullájának fotója csusszan ki. Rendőrség, a nyomozási rutin már dobja is az adatokat. Mitch foglalta a szobát, ahonnét a kisklambó kiugrott, aztán látták elrohanni - Mitchet, nem a kisklambót - így aztán a rendőrök gyilkosságként kezelik az ügyet, és Mitch gyanúsított lesz, szóval az összkép nem túl kedvező. A vadnyugat világító kék szemű seriffje-arcú rendőr persze körözést ad ki ellene. Ha még nem kergetnék elegen, ugye. Nagydob, fehér, főcím.

De most már igazi, nevekkel, amik nem csak csúszkálnak a cselekmény közben a képen! Aztán megint a szokásos: négy héttel előbb járunk. Nyilván megint jön egy eset. Azért arra kíváncsi vagyok, hogy faék egyszerűséggel ez a recept, vagyis ezek az esetek csak arra kellenek, hogy kitöltsék egy-egy epizód idejét, vagy rafkós filmcsinálókkal van dolgunk, és menet közben apránként kiderül majd, hogy egy-egy eset is jelent-e valamit a nagy összképben. De ne várjak el túl sokat tőlük, ugye?

A tárgyalás első napja – mondja a feleség, élvetegen az ágyban. Valami szokásos kávé is szóba kerül, de Mitch inkább új hagyományt teremt: inkább egy kis etyepetye legyen a tárgyalások első napjain. Aztán a kávé se marad el, de az már a rács mögötti nő rácsai mögött. Szar is, mint vélhetően sokminden a rács mögött. Aztán a nő is előkerül. Most esik csak le a nőnek a rács mögött, hogy kezd még kínosabbá válni az ügye. Az ápolt, majd meghalt idős nénit kicakkozta a halottkém, és megmondta, a nénit megfojtották. A nő, Sarah Holt tagad, nem ő volt. Rajta kívül viszont csak egy seriff, a néni fia járt ott akkor. Hát, rosszul áll a széna.

Az epizód-eset valami agyturkász-ügy, erről beszél Mitch és tesója telefonon, miközben a tesócsaja titkárnő egy esküvői magazin felett lövell jelentőségteljes pilantásokat. Tesó szóvá is teszi, hehe, Juliette Lewis remek.

Mitch a bíróságon találkozik az ügyféllel, az agyturkásznővel. Aki rögtön elemez. Szóváltás dióhéjban, utána kezdődik a cincálás. Ügyésznő, vádbeszéd, a dilidoki egy páciense zaklatta a doktornőt, talán meg is akarta ölni, a rendőrség nem védte meg a dokit, hát az csapdába csalta és öngyilkosságnak beállítva megölte a pácienst. Ezt kell Mitchnek ízekre szednie. Az ügyésznő ügyes, szinte filmre kívánkozik, olyan cliffhangerrel zárta a vádbeszédet. Ez a heti dráma. Hatásszünet, védőbeszéd. Dramaturgiai tehetséggel megáldott ügyésznővel részben egyetért, de páciensgyilokról persze szó se lehet. Passz, védőbeszéd vége. Huh, de rosszarcú az a férfi ott a hátsó sorban! Egy pillanat múlva újra odanéz(ünk), nincs ott senki. Mitch feje furán rezeg. Vágás, rosszarcú a folyosón telefonál, kis Poroltót, a nem felejtő maffiózót informálja, hogy Mitch egy vízen úszó kacsa, csak lőni kell. Nagydob, fekete.

Elmélyült elemzés, Mitch és a dilidoki próbálja összerakni, hogy is volt a rendőrökkel, amikor a nő bejelentette a zaklatást. Remek, alakul a stratégia. És újra tárgyalóteremben. Az ügyésznő láthatóan az áldozat agressziójára építi a vádat. Szinte úgy néz ki, mintha a vádlottal érezne együtt. A szokásos ping-pong, ügyésznő, ügyvéd. Tulajdonképpen üdítő, hogy nem lépi át az irracionalitás határait a hatásvadászat jegyében. Mitch ügyes, ügyésznő résen van, mint egy kiscserkész. Agyturkász hálás. Hát, nagyjából ennyi, ez valami olyan lapos és szürke cucc, hogy még írni is nehéz róla. Történjen már valami!

Nem tudom, történésnek nevezhető-e, de visszakapcsolunk az összeesküvőkhöz, akikről persze nem tudjuk, mire esküsznek. Vagy mi ellen. Vagy mi. Most is egy részlet a téma: Sarah Holt laptopja. Droidnő Andrew-val. Rövidek voltak, velősek. Végre valami jó. Közben Mitch, kockáztatva, hogy hülyének nézik – ami persze ilyen igazoltan paranoid környezetben valószínűtlen – mesél a tárgyalótermi víziójáról, a rosszarcúról. Úgy látom, körülötte mindenki szerint életszerű a dolog. Azért az asszony belekérdez. Mitch ekkora adja elő a mikroközösségnek, hogy a maffiózónak van egy fia, aki közben felnőtt, és mivel az apja időközben meghalt, átvette tőle a boltot, Mitch ügyével együtt. Mindenki kiakad, végül jön a lebaszás az asszonytól, ki is küldi a tesót és a titkárnőt.

Újra a laptop a téma, Andrew érdeklődik az informatika határtalan lehetőségei felől, vajon törölhető-e távolról a nő laptopjának merevlemeze. És hát persze. Valami bonyolult, telefonos aktiválású chipről van szó, amit ugye be kell építeni – nyilván a kezükben volt a gép. Csak kérdezem: TeamViewer? Azzal simán meg lehet csinálni mindenféle chip és hókuszpókusz nélkül – és én aztán nem vagyok egy dörzsölt informatikus, sőt. Csak egy béna júzer. Na, innentől megvan az informatikus programja: nem alhat, ehet, ihat és pottyanthat, azt kell figyelni, mikor kapcsolják be Sarah Holt laptopját. És akkor delete.

Mitchnek nem áll jó a szénája, az asszony nagyon durcás. Az ágyban is. Azért beszélgetnek. És a sokat próbált házaspár kibékül. De beszélget a kis Poroltó is a gorillájával. Chicago. A gorilla Mitch fejét akarja, kis Poroltó viszont úgy tűnik, a régi mondás híve: a leves forrón, a bosszú hidegen a legjobb. Másnap folytatódik a tárgyalótermi ping pong, ezúttal a labda az orvosszakértő. Ügyésznő konstruktív, Mitch ügyes, vád érvei szétcincálva, Mitch lelép kicsit a tárgyalásról. A feleségével próbál a maffiózókról többet megtudni. Most akkor féljenek, vagy ne féljenek? Mi persze tudjuk, hogy de. Közben Mitch titkárnője és a dilidokinő cseveg. Bűbáj, ahogy Juliette Lewis nyafog. Hóna alatt meg ott „a” laptop. Mitch is befut, dilidoki bepöccen, ugrásra kész, nem csípi, ha nem ő a középpont. Vajon azért, mert azt hiszi, bombanő, vagy mert öntudatos ügyfél – elvégre mi se szeretjük, ha a közértben a pultos nem ránk figyel.

Tárgyalás folytatódik. Újabb tanú, vád felépít, védő szétcincál. Váltás, tesó találkozik a megfojtott öreg hölgy fiával, aki, ugye emlékszünk, seriff. A randi rövid, de velős, Mitch testvére és mi is megbizonyosodhatunk róla, hogy az erőszakinak nem ok nélkül volt gondja az erőszakkal. Mitch irodájában a laptop bekapcsol. Rosszfiúknál pittyegés. Okostelefon, chip aktivál, laptop önálló életet él, delete on, merevlemez off. Hát ennyi, biztos valami fontos dolog volt. Vagy nem. Mondjuk egy hozzá nem értő fejében is megfordulhat a gondolat, hogy a gombok csattogtatása helyett elég lenne csak az akkumulátort kivenni. Aztán lehetne tűnődni, hogy mi is történt. Rosszfiú jelent Andrewnak, a laptop tisztára söpörve.

Újra a tárgyalóban. Vád alkut kínálna, Mitch magabiztos, ugyan már. Aztán folytatódik a ping pong. A vád előáll valamivel: az agyturkásznő az áldozat lakásán járt. Ez tény, ezt Mitch nem tudja ízekre szedni. Nagydob, fekete. Majd Mitch a dilidokit szorongatja, mindent tudni akar végre. Végül a dilidoki a tanúk padjára ül. Bevallja, hogy az áldozatnál járt, és gyógyszert tett az italába. Majd az megtámadta, erőszakoskodott vele. Előkerült a pisztoly is. Végül hatott a gyógyszer, a pasi elájult, az agyturkász elmenekült. Könnyek. Utána jön a vád sztorija, ami kicsit más. Eszerint a nő elkábította, és megölte zaklatóját, majd a dolgot öngyilkosságnak állította be. Esküdtek kételkedve néznek.

Ray felkutatja a seriff exnőjét. Hát igen, az agresszív bivaly seriffnek csinos csaja volt, csodálom is, hogy ilyen jó bőrben van, ha a hegyomlás leütötte párszor. De kiderül, hogy a nő nem a vélt, vagy valós agresszió miatt lépett le, hanem mert a hatalmas férfit az anyja ugráltatta. Ezt a meséli Ray a többieknek, már otthon, a konyhában. A seriffhelyettes ráunt a szerepre, ráadásul a nőjét akarja vissza. Így ő is gyanússá vált a mama halálát illetően. Közben a mama halála kapcsán a titkárnő a laptop haláláról beszél. Aztán a szó a dilidokit követő kocsira terelődik, cliffhanger, nagydob, fekete.

A tárgyaláson fény derül a titokzatos kocsira, hogy ki vezette (egy rendőr), és hogy miért (mert a távoltartási végzésen kívül nem volt jogszerű eszköze megvédeni a panaszos nőket). Így Mitchnek lehetősége van egy új sztorit feltálalni az esküdteknek. Eszerint a rendőr ölte volna meg a zaklatót, ami tényleg nem valószínű, de ugye ez nem bizonyítási eljárás, az ügyvéd dolga, hogy kétséget ébresszen. Ébresztett is, nem tudom, miért sóhajtott akkorát a dilidoki a „nem bűnös” hallatán. Azért hálából megadja a számát Mitchnek, mert ugye sose lehessen tudni, mikor kellhet egy agyturkász. Pláne egy hálás agyturkász. Aztán a liftnél a titokzatos kocsis rendőrtiszt feldob egy labdát. Amolyan Antonionist, amilyen a Nagyítás végén van. Hogy lehet, hogy ott volt, lehet, hogy beszélt a később elhunyt zaklatóval, aki okot adott neki, hogy megölje… De aztán á, csak hangosan tűnödött, nemde. Van labda, nincs labda…

Némileg szabadulva az izgalmak szorításától, könnyed jelenet kezdődik az irodában. Ray érkezik, a titkárnő fogadja. És fény derül arra, miért kell a nőnek a házasság, és miért fél tőle a férfi… Örök klasszikus. Kis boldogság morzsa a gonoszság áradatban. De egyből újra megtalál minket a gonoszság: Andrew büszkén jelenti a droidnőnek, hogy a laptop kipucolva. Új utasítás, maradjon Mitch nyakán. Négy hét múlva randiznak. Vicces a helyzet, Mitch hátvédei megfigyelő pozícióban, és de jaj, a droidnő csúnya, de jólfésült vérebei is. Pisztolyok kattannak, zaklatott dobszó, nagydob, A cég. Egy jó ernyedt.
 

Címkék: a cég
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása