Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Róma 2x01 - Húsvét

2012. február 26. 19:00 - G_Norton

Salve mindenkinek, aki eme hogyvótot olvassa – Róma második évad, tulajdonképp már kétszer is lement az ertéelen, jól becélozva a hajnali 1 órás kezdést, nesze hülyék, nézzétek. No de sebaj, lássuk a Barátok közt mintegy kétezer évvel ezelőtti verzióját, kopasz Berényi Miki, meg a helyi Vilibá’ helyett Octavianusszal, Antoniusszal, és a többiekkel.

Ugyanott kezdünk, ahol az első évad véget ért: Caesar halott, oda az igazság, Posca siratja elhunyt urát. Antonius gyorsan tágulna a szenátus épületének környékéről, sokat már nem tud tenni Caesarért, hacsaknem ő az orvosok MacGyvere, vagy maga House, hogy a Vicodin, vagy valami flash segítségével megmenti a több tucatnyi késszúrást szenvedett Caesart. A túlbuzgó kis Quintus, Neptunusz ex-ostora, a Charlie Adam-hasonmásverseny harmadik helyezettje azért megpróbálja megölni, biztos ami biztos alapon.

Brutuséknál szép az élet. Brutus mondjuk épp kivan idegileg egy picit, bizonyára a már félig halott Caesar rendkívül sok erőfeszítésbe kerülő leszúrása hozta ezt ki belőle, meg az a tudat, hogy az nem akart meghalni, miközben anyja, Servilia teátrális szöveggel dicséri, megmenekült a köztársaság, csináljuk meg a 66-os parancsot, büszke az az egy darab ős is, aki elkergette Tarquinius Superbust. Brutusnak le kéne szoknia a gyengélkedésről, most neki kell irányítania Rómát, nehéz feladat ez, de mivel a vér kötelez, menni fog neki, mint tudjuk.

Vorenus élete egy pillanat alatt romba dőlt, nehéz mit hozzátenni ehhez. Vorenus első zavarában még a kicsi Luciusszal is olyat tenne, amit később nagyon megbánna, de a közbelépő gyerekeit átkozza meg inkább, hát nincs magánál igazán, na. Elrohan a Kelmefestők utcájából, itt értesül arról, hogy Caesar meghalt. Na már csak ez hiányzott Pompeius, és Niobe halála után. Plusz közben egy rablásra szakosodott vénember, és a tartozék fiú együttese szabadítja meg némi cuccától a még mindig szenátori tógában kóborló Vorenust. Michael Douglas ekkor már túl volt egy „I want breakfast”-jeleneten az Összeomlásban.

A Julius-házban Atia önsajnálatba fordul, hajjaj, ez nem a jó időpont ehhez. Octavianus hasztalan próbálja magára vonni a figyelmet, Octavia is a fejét fogja, hogy Servilia kihasználta őt, tőle tudta meg Niobe titkát, amivel Vorenusra sikerült a vörös ködöt rávarázsolni, és eltüntetni Caesar mellől. Időközben befut a kecske Timon tíz emberrel, és jelenti, hogy a város halotti csend van, továbbá élénken érdeklődik Atia egészsége felől. Atia menekülne Rómából, de hiába, mert Servilia is ezt akarja, és tutibiztos, hogy megtalálja, bármerre is megy majd. Atia azonban nem igazán akar a fiára hallgatni, hát nem ismeri fel benne a jövendő első római polgárt?! Még mielőtt végleg halottnak hinnék, Antonius is befut feldúltan, aki első dühében elhúzna a városból, majd aktiválva a Szörnyek Ligáját, ráeresztené őket Rómára, kill ’em all! Atia veszekedni kezd vele, hogy ő csaknorisz-üzemmódva kapcsolva tépte volna szét Brutusékat és védte volna meg a dictatort, na ez sem a jó időpont ehhez, meg aztán tökegyedül, fegyver nélkül?

Titus Pullo, a néha vadember, néha bolondos melák, avagy a Legjobb Karakter a fenti eseményekből kimarad, mert Eirene-t próbálja magához édesgetni megint, sikerrel. Nagy nehezen megkéri a kezét, a lány igent mond, Pullóval madarat lehetne fogatni örömében, és biztosítja a lányt, hogy egy olyan ember, mint ő, mindig talál munkát.

Antoniusék Calpurniához mennek, hogy magukkal vigyék, mivel az öreg feleségét nem lehet otthagyni, elég rosszul rosszul venné ki magát a dolog. Calpurnia azonban nem akar távozni, és Caesar végakaratát szeretné felolvastatni, Antonius kénytelen-kelletlen enged neki. A végrendeletből kiderül, hogy Calpurnia tisztes elhelyezésén, és a római polgároknak szánt 75 denariusán kívül Caesar minden birtokát, és a nevét Octavianusra hagyta, aki ezzel a leggazdagabb római polgár lett, továbbá ő lett a fia, és az örököse, mellesleg Poscát, a rabszolgáját felszabadítja. Antonius nem kap semmit. A római playboy menten megorrolt a kölyökre – ebből majd szép ellentét fog kikerekedni -, oda is szúr, hogy jelenleg ez semmit sem ér, mert lehet, hogy Octavianus a leggazdagabb polgár, ámde ha zsarnokölésnek nyilvánítják a dictator halálát, akkor minden rendelkezését, és a birtokait is elkobozzák. A kölyök azért a nevét megszerzi magának, Antonius gúnyolódik ezen, sokra mész most ezzel, fiú, biztos halálra rémülnek egy Octavianus Caesar nevű tinitől.

Antoniusnak már nagyon mehetnékje van, de valami roppant idegesítő módon nem figyelnek a kölyökre, pedig nem mond hülyeséget: ha zsarnokölés van, akkor azt Brutus praetori, Cassius proconsuli címe bánja, és a kurva nagy csendből arra lehet következtetni, hogy a nép nem igazán örül. Hoppá, patthelyzet van. Octavianus sürgeti az amnesztiát a gyilkosok felé, és így minden rendben lesz pillanatnyilag, marad a béke, mert csak nagy vérfürdő árán győzhet valamelyik fél, miközben Rómában teljes lenne a felfordulás, azt meg senki sem akarja. Antonius végül kénytelen egyetérteni, mindenki marad a seggén (nehogymá’ Servilia legyen a leggazdagabb polgár anyja!), Antonius pedig elmegy ellenségnézőbe, hogy elregélje a helyzetet nekik.

Pullo és Eirene épp lakomáznának (már csak az Aranyeső hiányzik), amikor jön egy emberke lovon, hogy Caesar meghalt. Pullo rögtön ledobja a lováról a jóembert, felveszi a Megtorlóban is megismert grimface-ábrázatot, és Eirene-vel Rómába vágtat, hogy mi ott a helyzet, szükség van-e rá. Rómában Niobét a gyerekek, és Lyde készíti elő a temetésre, amikor Aventinus Al Caponéja, Erastes Fulmen is megérkezik, nyilvánvalóan rosszban sántikálva.

Brutuséknál gyülekeznek a hősök, végül Marcus Tullius Cicero is befut, aki nehezményezi, hogy őt nem vették be a Bosszú Angyalaiba, de azért elsőzik egy jót. Meg is rémül, mert megérkezik Antonius, aki ismerteti a helyzetet Brutusnak, és a Csipet Csapatnak: a helyzet szar, mert a nép nem örül Caesar halálának, valószínűleg már élezik a kaszát, köll a kiegyezés, mint Orbánnak a Békemenet, plusz ő, és Brutus mennek ki Caesar temetésére beszélni a néphez. Ha nincs béke, és marad a zsarnokölés akkor a csőcseléket rájuk uszítja, aztán Cassius cseszheti a nobilitas támogatását, ha karóra lesz tűzve a fejük. Pullo visszaér Rómába, ahol a Kelmefestők utcájában Vorenusszal találkozik, a gyerekek sehol, Vorenus szerint a Hádésszé lettek. Vorenus elmondja Pullónak, hogy megátkozta a gyerekeket, aki a szokásos derűlátásával picit megnyugtatja, ha nincs állatáldozat hozzá, akkor minden oké, mert nincs szentesítve a dolog, bármikor feloldhatja az átkot.

Brutus Csipet Csapata láthatóan vergődik, nahát. Antonius kint várakozik a döntésig, közben Brutus kiakad, hogy Antoniust próbálták megnyuvasztani, hát nem ez volt megbeszélve, he. Cassius szerint nem vetett volna rá rossz fényt, ha Antonius is lekaszabolják – akár most is meg lehet tenni, mutat rá Cicero, azaz nem mutat rá, mert ő nem ilyen alantas, mint tudjuk. Brutus határozott, I’m da boss emberek, végre rájött. Tehát kiegyezik egy időre Antoniusszal, és együtt mennek a temetésre. Na, Antonius ennek örömére megöleli a fintorgó Brutust, majd rövid gondolkozás után végez a kis Quintusszal, nagyon érett már a kis vigyorgó gonosztevőnek.

Serviliának igen nagy pofája lett, ugyanis ellátogat Calpurniához, hogy megszemlélje Caesar holttestét. Calpurnia Rijkaardként köpi le kétszer is Serviliát, aki ugyan rendelkezik Völler bongyorított hajával, mégsem látszik különösebben dühösnek. Calpurnia az illemeknek megfelelően beengedi a házba, hogy leróhassa a kegyeletét. Octavianus közben valahogy összefutott Pullóval, és elmeséli, hogyan csalogatták el Vorenust, majd meaculpázik, mert csak Pullo, és ő tudott az egész sztoriról, Pullo meg tartotta a száját ugyanakkor meg biztosítja Octavianust arról, hogy ha kell egy terminátor a bosszúhoz, ő készenlétben áll.

Brutus, és Antonius nagyon készülnek Caesar temetésére, mi ebből csak ennyit látunk, hogy a több ezer fős embersereg őrjöng, és ahelyett, hogy egy tévészékházat, vagy egész városi kohorszokat vernének szét, vagy rendőrállamoznának, inkább a halotti máglyát dobálják még némi fával, hogy szítsák a tüzet. Közben Niobét is eltemeti Vorenus római szertartás szerint, a vörös azóta is kataton állapotban van, és nem tűnik úgy, mintha ez a közel és távoli jövőben változna ez.

A tömeg Brutusék megnyuvasztását skandálja a városban, emiatt Brutus és Cassius távozni kényszerül, nehogy a Csipet Csapatból Cifet Cafat legyen (bocs), azaz semmi sem úgy sikerült, mint ahogy ők eltervezték. Servilia marad, mint túsz, ebből Antonius nem enged, közben baromira élvezi az általa létrehozott helyzetet – a köztársaság megmentői távozni kénytelenek a városból, mint gabonafelügyelők. Pullóék közben tudomást szereznek Vorenus gyerekeinek hollétéről, Erastes Fulmen vitte el őket, Juno segíts.

Fulmen tavernájában értesülünk Caesar temetésen történt eseményekről: Brutus politikusoknak nézte a büdöslábú népet, és a köztársaságról szónokolt, de Antonius hirtelen átvedlett Marlon Brandóba vagy Charlton Hestonba, plusz Caesar csurom véres tógája segítségével jól felhúzta a népet. Fulmen szerint ez egy paraszt dolog volt, a temetés szent, bakker, ez az Antonius jókora galandféreg, hogy felbőszítette a tömeget.



A legvégén gengszterünk a thermában piheni ki fáradalmait, és röviden összefoglalja Róma problémáját: azok a rohadt idegenek, meg a rabszolgák, az az okai mindennek. Vorenus és Pullo felaprítja Fulmen testőrségét, mire az feleszmél, már két vérben fürdő galliai veterán áll vele szemben, akik közül a vörös enyhén szólva nincs ép elmeállapotban. Pullo felajánlja neki, hogy tízmilliárd, vagy tízmillió darabba vágják őt, attól függően, ha megmondja, hogy mi lett a gyerekekkel. Fulmen szerint megerőszakolta, kinyírta, majd bedobta őket a Tiberisbe, mire Vorenusnak ez már sok volt, és megszabadította a fejétől a fickót. Aztán a fejet bizarr szuvenírként megtartva megy haza a Kelmefestők utcájába Pullóval, ezzel a helyieknek világossá válik, hogy a maffiafőnök halott, egy jó ideig nincs béke az Aventinuson, hajjajmileszitt. Végefőcím.

Címkék: róma
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.26. 19:59:13

hajajmileszitt... Másik kedvenc sorozatom!!!
Vorenus véres feje itt a végén nagyon üt!
És teljesen érhető mentális állapota, rosszabb napja volt, mint Jack Bauernek valaha életében.

G_Norton 2012.02.26. 20:02:41

@beebeer: Pedig neki volt rá 8 napja, hogy felülmúlja.:)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2012.02.27. 10:42:34

Engem anno amikor néztem az lepett meg hogy Fulmen milyen lazán vette amikor betörtek hozzá.

Úgy gondolta mindenképpen meghal? Vagy nem vette komolyan őket?

G_Norton 2012.02.27. 14:18:46

@Prof. William: Amikor Flavio helyett Vorenus hangját hallotta, azért ő is nagyon megdöbbent. Ott már tudta, hogy lényegében meg fog halni, ezért is is mondta azt Pullónak, hogy tényleg úgy gondolja-e, hogy Vorenus életben hagyja.

2012.02.27. 14:29:16

@G_Norton: tudta hogy vége, ezért hazudta Vorenusnak, hogy megerőszakolta, megölte a gyerekeket, egyrészt még utoljára nagyot akart szúrni az apa szívébe, másrészt számított rá, hogy elszáll Vorenus agya és azonnal megöli. Feltételezem, ha igazat mondott volna, hosszas szenvedésnek teszi ki magát, mire kiszedik belőle hogy kinek adta el a gyerekeket.
Jó ez a Pullo-Vorenus szál a történetben, az elitből egyetlen nagy kedvencem van, Antonius, minden léhaságával, durvaságával együtt, valahogy ilyennek is képzeltem. :)

julcsi29 2012.02.28. 15:28:19

Tényleg kár,hogy éjszaka adják.
Az elején minden részt néztem,aztán elkezdtek kimaradozni.
De mivel nagyon jó az írás,olvasni fogom. :)))
Köszi!

2012.02.28. 17:54:35

@julcsi29: Na igen, a magyar kerttévék sokat tettek a letöltések elterjedéséért Mo-on.....
süti beállítások módosítása