Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gengszterkorzó 2x09- Kinek kell mégis a hatalom?

2012. január 13. 10:00 - szabóZ

Nemzetközivé válik a kavarás, mint a gazdasági szabadságharc, amikor elfogadták a jegybanktörvényt. Nucky Írországba utazik az apja koporsójával, hogy ír földön temethesse el az öreget. A ravatalozóban találkozik a Sinn Féin fejével, és kiderül, hogy a koporsó nem is hullát rejt, hanem egy tucat Thompson gépfegyvert, grátisz egy-egy tartalék tárat.

Na, ezért haverkodott a hadsereggel Nucky, háromezer géppuskát tárolnak ugyanis Atlantic Cityben a háború vége óta, és bár szívesen használnák, a korzón se németek, se osztrákok, de még egy nyamvadt lövészárok sincs. A félreértések elkerülése végett a Thompson géppuskát nem Nucky Thompsonról nevezték el, ha valaminek ő adná a nevét, akkor az egy méregdrága viszki lenne, esetleg egy igazán vastag, és nagy befogadóképességű boríték, ami kézbe simul, és feltűnés nélkül lehet átadni.

A Sinn Féin vezetője nincs annyira oda a gépfegyverekért, neki aztán elvei vannak, amibe ugye belefér angol katonák lemészárlása, de a szeszcsempészet már büdös neki, mint a soknapos kutyaszar Kiszel Tünde báli cipőjén. Ráadásul közeleg a béke, állítólag a brit kormány hajlik arra, hogy szabad állammá nyilvánítsa Írországot saját parlamenttel. Igazi pech ez Nuckynak, ha beüt a béke, akkor házalhat tovább a gépfegyverekkel, a végén még a Balkánon köt ki, és akkor egész Atlantic City sligovicától dülöngélne részegen.

Odahaza Margaret lánya már nem csak lázas, de meg sem tud mozdulni, nem mozog a lába. Érkezik az orvos, és a vészjósló diagnózis: pólió. A gyermekbénulásról kapunk rémisztő történelmi leckét, miközben a lányt hatalmas tűkkel kínozzák a kórházban, otthon Margaret elégeti minden ruháját és játékát, miközben a szakácsnő rettegve lelép. Neki is gyerekei vannak, félti őket.

Jimmy eközben Waxey Gordonnal barátkozik, beköpi Mannyt, a zsidó hentest akit nagyon nem akar kifizetni. A feszültséget a Benny Hill-jelenetben illően béna pribékje oldja, akit ugyan egy résszel korábban még egyszerűen lehajított a karzatról, de most bemutatja, hogy sérülten, begipszelve, nyakmerevítőbe szorítva is nagy hatékonysággal tud nyalni a Jimmynek. Waxey megtudja, hogy Manny ölte meg az embereit, Jimmy tulajdonképpen nem is hazudik, csak azt hallgatja el, hogy azért ő is bátorította a philadelphiai mészárost. A történet nem túl csavaros, Waxey ezek után bérgyilkost küld Mannyre a húsboltba, akit a hentes persze egy bazi nagy bárddal mészárol le. Az irodalmi emelkedettséget fokozza a jelenet hátterében látható táblára pingált utalás asszociációs horizontja. Miszerint Fresh Killed Meat.

Nucky ezer géppuskát ajánlana tízezer láda viszkiért, vagyis némi fejszámolás után kijelenthetjük, hogy egy dobtáras Thompson tíz láda szeszt ér, már csak az a kérdés, hogy mit adnának az ír lázadók egy atomtengeralatjáróért. De persze ha béke lesz, akkor nincs üzlet, Nucky aggódik is, de szerencséjére a józan ész ezúttal sem győz, a Sinn Féin lázadói kivégzik saját főnökük. Nehogy már pont most legyen béke, amikor menő mordályokat szereztek be. Pár jól irányzott lövés, Nucky csak a távolódó autóból hallja a végzetet, és a permanens lázadás folytatódik, talán egyikük sem gondolja még ekkor, hogy a szesztilalmon, egy újabb világháborún, négy gombafejű zenészen, sőt még a diszkókorszakon is túl lesznek, mire végre abbahagyják.

Közben Atlantic Cityben Chalky White, a város fekete közösségének megbecsült tagja azon van, hogy általános sztrájkot robbantson ki a feketék között. Nincs nehéz dolga, hiszen a feketék már amúgy is lázadoznak a Ritzben, ami nem meglepő, mivel napi 12 órát dolgoznak a konyhán, heti hat napot, tíz perc az ebédszünet, ez alatt kell belapátolniuk azt a valamit, ami leginkább mikróban újramelegített, túlfőtt rizzsel felütött Chappy kutyaeledelre hasonlít. Amikor az étterem vezetője kirúgja Chalky White beépített elégedetlenkedőjét, ki is tör a sztrájk, ami a húszas években már nem volt ám olyan fegyelmezett, mintha matiné előadásra mennének a munkabeszüntetők az Operába. A Ritz konyháján kajacsata tör ki, de nem ám az a high school komédiákba illő dobálózás, amikor mindenki nevetve törli le az arcáról a tejszínhabot, a feketék dühükben szétverik a helyet és almával, meg paradicsommal hajigálják meg a kétségbeesetten menekülő középvezetőket.

Jimmy ellátogat az évszázad bokszmeccsére, Dempsey kontra Carpenter, hogy sporttörténelemből is leckét kapjunk, megtudjuk, hogy ez volt a profi boksz első olyan mérkőzése, amelynek összbevétele elérte az egymillió dollárt is. Jimmyt ez egyébként annyira nem izgatja föl, a ringtől távolabb ujjaz nagy intenzitással egy csajt, és mivel ő most már a király, csak int és a lány barátnőjét megkapja a félarcú Richard. A nő néz egy nagyot, majd meghúzza a lapos üveget, és megvonja a vállát: legalább lesz mit mesélnie öregkorában. Leszakadt arcú férfival úgysem volt még.

A bokszmeccs rádióközvetítésének hangjaira sötétedik el a kép, ez az első előfizetéses sportközvetítés, hogy médiatörténelemből is megkapjuk a napi fejadagot. De azért még látjuk Richardot, akinek azért ez többet jelent, mint egy kis tapizás, meg flört a tömegben. Ő teljes életet akar, családos és feleséget, ha már teljes arca nem lehet.

 

Ilyen lesz a Gengszterkorzó második évada

Interjú a sorozat rendezőjével

2x01 - Magyarország egy gengszterkorzó

2x02 - Kurvából úrinő

2x03 - A gengsztereknek is van szíve

2x04 - Kurvák mentik meg a történetet

2x05 - Vér, halál, indiánbosszú

2x06 - A hentes és a szeretet

2x07 - Amikor a földön vérzel

2x08 - Kinek kell mégis a hatalom?

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2012.01.13. 11:27:56

A hentesboltos jelenet nagy kedvenc! Amúgy is birom ezt a szinészt, bajusszal ideális rendőr, bajusz nélkül gengszter..:D (De a Thompson az biza géppisztoly, nem géppuska. Csak szólok.)
süti beállítások módosítása