Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Kántor 1x05 - Az ellopott vonat (SOROZATZÁRÓ)

2011. november 17. 12:00 - Gabba

Az epizód címéről természetesen eszünkbe juthat az 1979-es A nagy vonatrablás (The First Great Train Robbery) c. kitűnő film Sean Conneryvel és Donald Sutherlanddel; nézzük, hogy négy évvel a hanyatló Nyugat fenti produktumának elkészülte előtt hogyan sikerült abszolválni egy hasonló témát Magyarhonban. Férfiolvasóknak előrebocsátom, hogy az utolsó egy perc kivételével az epizódban egyetlen egy női szereplő sem látható, ez még a kor viszonyait ismerve is mindenképpen szokatlannak tekinthető. Szempillán rezgő könnycseppel írt hogyvolttal búcsúzunk a sorozattól.

Nyugalmas sakkpartival nyitunk, a főkapitányságon éppen pihi van, Sátori főhadnagy és Csupati főtörzs tologatja a bábukat, Kántor főkutya asszisztál. Csupati csak egy nyitó lépést ismer, mindig azt játssza meg, Sátori kellően ki is akad ezen, szerinte Kántor is jobban tud sakkozni, mint a gazdája. (Ez a sakk dolog amúgy többször is előjött az epizódokban, nyilván Portisch Lajos nagymester és a szovjet sakkozók Szpaszkij, Karpov, Korcsnoj akkori sikerei miatt.) A békés civódást a telefon csörgése zavarja meg, újabb nagy ügy van kibontakozóban: Az ötös határkörzetben kiraboltak egy vonatot, gyerünk!, közli Sátori Csupatival. Hű, azannya, nyomás Tyutyukám!, közli Csupati Kántorral. Most mennem kell, de majd később számolunk, vérszívók!, közli Kántor a bolhákkal.

Meg nem nevezett szárnyvonal a nyugati határ közelében, ide érkezik az elit egység: egy dzsip és egy riadóautó, benne a riasztó Bokor őrnagy. Az őrnagy szokásos morcosságával fogadja a helyi rendőr jelentését: 19:30-kor haladt itt át a 2099-es számú tehervonat, de a következő állomásra már nem érkezett meg. Az állomás némileg emlékeztet az úttörővasút Ságvári-liget (alias Szépjuhászné) nevű állomására, csak itt a nyomtáv szélesebb. A kanyarban (vasúti szakszóval: ívben) feltűnik egy sínautó, ez azon kevés járművek egyike, amiben még soha nem ültem, de mindig is piszkálta a fantáziámat. Enyhén antipatikus forgalmi szolgálattevő száll ki belőle, Csiti Aladár nevezetű, ő van előző este óta szolgálatban. A sasszemű Sátori észreveszi, hogy a váltó át van állítva, Csiti szerint a vonat a váltótól induló elhagyatott pályán a közeli bánya felé ment tovább a rablókkal, a helybeli nyomozók már el is indultak oda.

Kántor elindul a sínek, a rendőrök utána, Csupati halkan dudorászik valami Tingli-tanglit: Sínek hosszán moccan a MÁV, Tanítható olajfolt a mamádnak... Kanyarog a pálya, alagút be, alagút ki, végre leérnek a völgybe, ahol ott áll a pöfögő mozdony húzta vonat, körülötte helyszínelő rendőrök. (Ezt nem vágtam, mit kellett a sín mentén kutyával nyomozni, gondolom, a rablók nem gyalog kísérték a szerelvényt, de hát nyilván ezért nem vagyok én rendőr.) Szabó hadnagy jelentkezik és jelenti Bokornak a tényálladékot: Négy vasúti alkalmazottat találtunk az egyik vagonban, akiket leütöttek és megkötöztek, két postazsák eltűnt, összesen vagy három millió forinttal. Az egyik kiszabadított vasutasban örömmel ismerjük fel Spiller urat, aki otthagyta Láng Vincét és a szemétszállítást, és az új rendszerben a vasútnál helyezkedett el, nem sejtve, hogy szemetekkel itt is találkozik. A vasúti dolgozók szerint négy álarcos volt az elkövető, pisztollyal és géppisztollyal felszerelve. Kántor szimatot fog és húzni kezdi maga után Csupatit a határ felé, bár ez Bokor szerint hülyeség, miért mennének a rablók két zsáknyi forinttal Bécsbe, ahelyett, hogy azt belföldön költenék el az Arany Bikában.

Az őrnagy folyamatosan morog, miközben megpróbál lépést tartani Csupatiékkal, köves patakmederben csúszkálva, fák gyökerei közt botladozva: Ezek gépek, nem emberek!, szidja félhangosan saját embereit. A csoporthoz egy határőr járőr is csatlakozik, vezetőjük, Kenesei tizedes szerint a határszakaszt éjfélkor lezárták, azóta a körzetben semmilyen mozgást nem észleltek. A határhoz közeli régi malomba is benéztünk, de a falábú öreg Dömötörnél sem járt senki idegen, teszi még hozzá. Na, úgy látszik a bolondját járatja velünk a kutya úr, közli metsző gúnnyal Bokor. Csupati hiába bizonygatja, hogy Kántor igenis jó nyomon van, Sátori is dühösen sziszegi: Öregem, ha ebből felsülés lesz, mindketten megyünk a levesbe!

Alapos kerülővel Kántor végül a malom bejáratáig vezeti az egységet, Csupati bedörömböl: A törvény nevében kinyitni! A bent lévők azonban ajtó helyett tüzet nyitnak, az emeleti ablakból több lövés dörren, mire heves tűzpárbaj tör ki: a tetőről először egy gitár csúszik le, majd nem sokkal később valaki ordít: Szepiiii, és egy ember zuhan le a vízbe. A nagy tapasztalattal rendelkező Bokor őrnagy kirohan a biztos fedezékből és a zubogó patak partjáról szólítja fel a malomban lévőket megadásra. Válaszul kétszer rálőnek, az őrnagy oktatófilmbe illő hátraszaltóval hanyatlik a vízbe. Csupati és Sátori rémülten nézik, ahogy Bokort elkapja az áramlat és viszi a zúgó felé. Csupati nem tud úszni, Sátori nem akar, marad Kántor, aki máris ugrik a vízbe és rövid küzdés után partra húzza az eszméletlen őrnagyot, akinek a fején végig rajta maradt a tányérsapka (!), amint arra annak idején Hofi Géza is felhívta a figyelmet.

Sátori erősítést hív rádión: Sirály, Sirály itt Kántor, jöjjenek azonnal a malomhoz! Az átmeneti fegyvernyugvás alatt Kenesei tizedes mesél a malomról: Az öreg Dömötör lakik itt, a fia, Lackó nemrég jött vissza Ausztriából, most a vasútnál dolgozik, ott segített neki elhelyezkedni valami rokona, esténként meg itt szokott gitározni a haverjaival a gáton, rendes fiúk nagyon. Aha, persze, de akkor ki a frász lövöldöz, öcsém? Megérkezik az erősítés, a sebesült Bokort elviszi a Sirály, a tetőről pedig egy újabb ember zuhan a vízbe, Szepiiii ordítással. A tizedes meg a többiek újra elfoglalják figyelőállásukat, és ismét kitör a lövöldözés. Sátori kiadja a parancsot Csupatinak: Bemegyünk! Amíg ő és Kenesei a földszinti szobákat vizsgálja át, addig Csupati és Kántor az emeleti részen szimatol körbe. A gerendák között lapul a géppisztolyos Szepi, de még mielőtt lőhetne, Kántor ráront és a hátráló ember egy csapóajtón át lezuhan a tízméteres mélységbe. Kampec dolores. Csupati magához veszi a megzuhant Szepi iratait, eközben Sátori a falon kis képet fedez fel: Kreutzer Gáspár malma, 1896, hirdeti a felirat. A főhadnagy rádión utasítja Kuti hadnagyot, hogy a közeli főpályaudvaron nézzen utána, kik tudhattak róla, hogy az elrabolt vonat pénzt szállít.

Csupati a szeme sarkából csillogást vesz észre: a kopaszodó öreg falábú Dömötör fején csillan meg a fény, ahogy menekülni igyekszik a malomcsatornán át. Csupati előkapja elemlámpáját és utána ereszkedik a sötét csatornába, ahonnan egyszer csak az öreg kiáltása hallatszik: Ne tedd, fiam, a bátyád, Lackó!..., de egy kéz kinyitja a zsilipet és a többi hangot elnyeli a meginduló víz hangos zubogása. Az úszni nem tudó Csupatit is elsodorja az ár, az ő fejéről bezzeg lekapta a víz sodra a tányérsapkát, az akna fedele mellől Kántor rémült nyüszítéssel figyeli gazdája küzdelmét az elemekkel: okos kutya, de azért vaslétrán nem tud mászni. (Hát, nem tudom, ha én nem tudok úszni, biztos nem megyek le mélyvizű csatornába, de hát nyilván ezért sem vagyok rendőr.) Szerencsére Sátoriék időben érkeznek, a főtörzset segítő kezek kihúzzák az aknából, és a főhadnagy hamarosan szolgálati laposüvegből tölt erőt trikóban-gatyában száradó kollégájába.

Miközben Csupati új váltás egyenruhájára várnak, ismét sakkozni kezdenek, ez a sokadik rejtett termékelhelyezés már tényleg túlzás. A távolból újabb lövések hallatszanak, a határőrök elkapták a menekülő Lackót, Csupati már ugrana ki, hogy újra belevesse magát a küzdelembe, de rájön, hogy az atlétatrikó nem igazán megfelelő viselet a fegyveres erők tagja részére. (Nekem meg közben beugrik a 80-as évek bulizenekara, az Atléta Trió Boncz Gézával, Lehr Ferenccel, Fogarasi Jánossal. Krumplipaprikás, klottnadrág a jó, nem vitás – ez megvan?)

Sátori újabb utasítást ad Sirálynak: Nézzen utána, van-e Csiti Aladárnak autója! Hamarosan kézbe kapja az írásos jelentést (hogyan, kitől, ezt nem tudjuk meg, biztos a csőrében vitte el neki a Sirály), amiből kiderül, hogy Csiti teljes neve Csiti-Kreutzer Aladár, és pár hónapja egy fehér Trabant gépjárművet vett használtan. A vasúti őrháztól a főpályaudvar alig 10 perc kocsival, tehát Csiti a rablás után még időben beérhetett szolgálati helyére, vonja le a következtetést Sátori Csupatinak. (Azért, mert valakinek van egy használt Trabantja, még nem biztos hogy tolvaj, jegyzem meg halkan, de hát nyilván ezért sem vagyok én rendőr.) Csitit elhozatják a malomhoz: Jöjjön csak, a bátyja már várja, köszönti Sátori és a letakart Kreutzer Dömötör hullájához vezeti. Sátori fokozza a nyomást, és a gépkocsikatalógusból idéz: Ugye, jó autó a Trabant, útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan; ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson. Ráadásul az egyik zsák pénzt megtaláltuk itt a malomban az aknában, kicsit elázott, de majd megszárítjuk. Csiti menekülni próbál, behúz egyet Sátorinak, a mozdulat szép, de esélytelen: lefogják és hamarosan szembesítik unokatestvérével, Lackóval. Megtudjuk, hogy Kreutzer Lackót az osztrák rendőrség is körözi kettős rablógyilkosság gyanúsítottjaként, szép kis család, mondhatom. Ugye, nem adnak ki nekik?, kérdezi reménykedve Lackó. (Én mondjuk nem tudom, miért jobb a magyar börtön az osztráknál, de hát nyilván ezért nem vagyok rablógyilkos.) Sátori végül kivágja a tromfot: Jó volt a maga terve, Csiti, de a kutyával nem számolt!

Levezető gyakorlatként Sátori, Csupati és Kántor meglátogatja a sebesült Bokort a kórházban, ajándékba természetesen selyempapírba csomagolt Badacsonyi Kéknyelűt visznek. A nővérke tájékoztatja őket, hogy az őrnagy jobb vállából két golyót szedtek ki, szerencsére csontot nem értek a lövések. Bemehetnek hozzá, de csak rövid időre, figyelmezteti a látogatókat. Sátori erőt-egészséget köszöntéssel lép a szobába, Csupati halk jó napot kívánokkal (!). Bokor nincs olyan állapotban, hogy emiatt ordítson, pedig én emlékszem, újonc katona koromban milyen botrány volt abból, amikor az egyik előfelvételis jó napottal köszönt valamelyik tisztnek. Sátori csak annyit tud elmondani, hogy a rablást a forgalmista szervezte meg, a nővér már jön is vissza és tereli kifelé a látogatókat. Csupatiék további jobbulást kívánva távoznak, és az ajtóból visszanézve látják, hogy a maga részéről Kántor ugyanezt nyelves puszival teszi, amit Bokor megadó mosollyal tűr. Úgy látszik, kibékültek, néz egymásra vigyorogva a két bajtárs.

Megköszönve a figyelmet, a kedves olvasóktól hadd búcsúzzam a korszak egy másik emblematikus figurájának szavaival:

... De ha tetszett, nemsokára
Visszavárhatsz Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára,
S valahány név a naptárba',
Eljövök még hozzátok,
Viszontlátásra, pajtások!

Kíváncsi vagy Sixx exkluzív videóira, ajánlóira, kritikáira? Csatlakozz a UPC Magyarország Facebook-oldalához!  

Címkék: kántor
19 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mu Deng 2011.11.17. 15:54:24

Sakkozó rendőrök? Érdekes.

Terézágyú 2011.11.17. 16:57:49

Hát, Gabba, le a tányérsapkával előtted :)

Mármint a stílusod miatt.

Ha nem kezdesz el írni egy vudhauzos regényt, én nyakon váglak.

Is 2011.11.17. 18:05:40

Köszönöm az összes hv-t!

Gabba 2011.11.17. 19:09:55

@Mu Deng: a szellem pallérozása egyenruhásoknak is fontos ... :)

Gabba 2011.11.17. 19:12:53

@Terézágyú: írnék én, de ahhoz jóval több szabadidő kellene, mint ami jelenleg van
:(

Gabba 2011.11.17. 19:16:42

@Is: én kösz a figyelmet, őszintén szólva nagy öröm volt írni, visszahozott egy csomó emléket.

Gabba 2011.11.17. 19:20:20

És ha szabad még egy idevágó személyes dolgot megemlítenem: ez volt a jubileumi 75. posztom a blogon, megyek is feltúrni a bárszekrényt.

Terézágyú 2011.11.18. 08:15:52

@Gabba:
"írnék én, de ahhoz jóval több szabadidő kellene, mint ami jelenleg van "

Hásze, azt nem is írtam, hogy fejezd be, csak azt, hogy kezdd el :P

Terézágyú 2011.11.18. 11:58:09

Egyébként érdekes, hogy csak ötrészes...

Óvatosságból csináltak csak ennyit?

A Bors is ötrészesként indult - aztán csaptak hozzá még tizet...

A Kántorhoz miért nem csaptak még hozzá pár részt??

Esetleg úgy gondolták, hogy a túl hosszú sorozatok a hanyatló nyugat ópiuma, magyar embernek éppen elég az öt rész?...

Acron 2011.11.18. 14:32:32

@Gabba: Gratulálok!! Remélem, lesz ez még több is, más sorozatokkal.
Egyébként tényleg furcsa, hogy csak 5 rész volt belőle.
Köszi a HV-ket élveztem végig :)

Gabba 2011.11.18. 17:44:08

@Terézágyú: nem tudom én sem, a két kötetes könyvből nyilván kijött volna még jópár rész. Sikeres is volt, épkézláb történetek voltak benne, viszonylag kevés "vörös farok" - bár lehet, hogy pont az volt vele a gond, hogy nem volt elég erős benne a pártvonal.

Gabba 2011.11.18. 17:45:29

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: köszi, bár az öfikkel nyilván nem tudok lépést tartani ...

Gabba 2011.11.18. 17:47:00

@Acron: mi tagadás, vannak terveim, valszeg maradok a fekete-fehér vonalon :)

Daenerys 2011.11.23. 16:25:05

Ezen behaltam.

De hogyhogy nincs több rész? Én valamikor néztem ezt, és emlékszem Kántor halálára is... vagy létezik belőle modernebb sorozat is?

Gabba 2011.11.25. 00:21:51

@Daenerys: nem tudom, mit láthattál, mert ebből tényleg csak öt rész készült, és modern változatról sem tudok.

magicc 2012.05.23. 20:37:07

Nem tudjátok véletlenül, hogy melyik malomnál játszódik ez a rész?

magicc 2012.05.23. 21:38:06

@Gabba: Lehet, hogy a helyszineről és a kulisszatitkokról meg kellene kérdezni Szilágyi Tibor művész urat. Már csak Ő tudna mesélni a helyszinekről, forgatásokról.

Egész jó kis blogot tudna belőle Gabba irni. Lenne rá kereslet.

Gabba 2012.05.25. 21:27:18

@magicc: az ötlet jó, kösz, tényleg érdemes lenne megpróbálni.

Blogot már fontolgattam, örülök is, hogy lenne rá kereslet, de egyelőre a való világban robotolok, a web2-re nem sok időm marad sajnos.
süti beállítások módosítása