Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 2x11 - Az ötödik golyó

2011. október 20. 12:00 - Zenóbia

Castle kivételesen előbb odaér a helyszínre mint Beckett, ezt az időt pedig arra használja ki, hogy egy póznához kötött kutyával barátkozzon, akit egyből szeretne társául fogadni, Sherlocknak nevezni, sapkát rakni a fejére, nagyítót tenni a szájába. Szegény kutya. Ki tudja mit hoz még ez a rész, lássuk a hullát. El ne feledjem, Kate új kabátban, ráadásul pirosban. Az áldozat Victor Fink galériatulajdonos, a helyszín pedig a galéria, ahonnan a szomszédok este tíz után hallották a lövéseket. Az asszisztens, Darius szerint nyolckor zártak, a gyilkos nem vitt el semmit, a kamera pedig csak kamu, be sincs kötve. Ugye-ugye meg kellett volna gondolni, hogy min érdemes spórolni. Victor menekült a gyilkos elől, így az nem túl elegánsan kénytelen volt hátba lőni, kétszer is, biztos ami tuti. Ryan hiába veti be minden matematikai tudományát, mégsem boldogul a feladvánnyal, ezért megosztja velünk is. Szóval a galériában öt töltényhüvely van elszórva, ebből az áldozat hátában van két golyó, a falban még kettő, de nincs meg az ötödik. Hány éves a kapitány?

Castle szerint az ötödik golyó jégből készült, szerintem meg ez az ötlet légből, höhö, bocs. Ryan szerint a jéggolyó is ütött volna lukat, azaz léket, Beckett nem értékeli a fantasztikus és csak egészen enyhén erőltetett poénokat. Victort a halála előtt egy órával hívta valaki telefonon, egy titkosított számról. A hívást New Yorkból indították egy olyan telefonról, ami a Bahreain mobilszolgáltatóé, azaz sosem kapnak rá végzést, sok sikert. Tanú keresés közben találnak egy fickót az utcán, aki nem tudja ki ő, hol lakik és mit csinál ott ahol éppen van, se igazolvány, se tárca, se memória, behozták Ryannek, boldoguljon vele ahogy akar. Victor feleségének az a legnagyobb problémája, hogy most mi a fene lesz a melleivel, amit csakis a férje kedvéért csináltatott meg. Aki pedig rettentően utálta a férjét, az Rocco az előző asszisztens, valami pénzügy miatt, de Rocco nyápic alak, így a gyilkosságot nem nézi ki belőle. Gondolom azért ezt leellenőrizzük mi is.

Az amnéziás pasit semennyire sem zavarja, hogy gőze sincs kicsoda ő, és mit akar az életben, de van legalább inhalálója, ha minden kötél szakad. Nahát, és nem csak inhalálója van, hanem bazi vastag könyve is, Bűn és bűnhődés, jó kis könyv az tényleg. Főleg, ha megmenti az ember életét a mellényzsebben, ugyanis benne az ötödik golyó. Reméljük már kiolvasta, mert így lesznek olvashatatlan részek attól tartok. Castle-nak új ötlete van a kutyatartásra, cipelhetné Alexis táskáját az isibe. Na jó, tényleg most már, szegény-szegény kutya. Martha akkor ér haza a randiról, amikor Alexis elindul az iskolába, és ezek szerint nem lett vége a Chetes (első gimis szerelem) vonalnak, mert mint megtudjuk, már pár hete randizgatnak, öröm és boldogság, de főleg szerelem van. Amnéziás Fiú tehát az egyetlen szemtanúnk, akit ráadásul szintén meg akartak ölni, ami sikerült volna, ha vékonyabb könyvet olvas, vagy teszem azt e-bookot, mondom én, hogy nem jó az.

Beckett túl nagy tempóval indul, így aztán Castle szabályosan nekiütközik, és Kate-re önt egy vödör kávét, visszakerül a már hiányolt barna bőrdzseki. Na de mi maradt alatta, lehet találgatni. Amnéziásunkat próbálják kihallgatni, de ugye ez elég meddő próbálkozás, míg Castle-nak támad egy ötlete, elé tol egy papírt, hogy írja alá, és a pasi reflexből aláírja. Ha úgy szokott aláírni mint én, na meg az emberiség 90 százaléka, akkor ettől nem leszünk okosabbak, és nem is leszünk. Esposito hallgatja ki Roccot, kezdetnek meghallgatják együtt a fenyegető telefonüzeneteit a volt főnöke felé, az egyikben törvénysértést emleget, meg hátba lövéssel példálózik, ennek most hogy örülhet magában, látszik is az arcán. Esposito amúgy nagyon vagány, nem is láttuk még ilyen szerepben eddig. Rocco bevallja, hogy festményeket hamisított Victor kérésére, jó pénzért. Az egyik hamis képet pedig pont Bahir Harun, a bahreini konzulátus attaséja vette meg, valószínűleg ő beszélt a gyilkosság előtt egy órával Victorral, de mindegy is, mert úgyis diplomáciai mentessége van.

Egyébként mások is rájöttek, hogy Beckett hajával csinálni kell valamit, mert ebben a részben már tök jó-tök jó. Ryanék elviszik Amnéziás Fiút a tetthelyre, de nincs nagy bevillanás, fejet fogva térdre esés. Bahir viszont vett egy csomó képet Victortól, és nagy valószínűséggel mind hamis, de a kihallgatásához engedély kell, arra meg várhatunk még egy darabig. Beckett nagyon a szívén viseli Amnéziás Fiú sorsát, aki kezd aggódni, hogy mi van ha senki nem ismeri fel, és soha nem derül ki, hogy ki volt, ki most, és ki lesz. Szegény elveszett fiú, nők milliói fogadnák be magukhoz, leszarva, hogy lehet, hogy amúgy ő a lódenkabátos szatír a lányiskolák előtt. Ideiglenesen beköltöztetik az őrs egyik kanapéjára. Na tessék, Martha szakított Chettel, mert egy bájgúnár, nem tud vezetni, gizda, és hülyén röhög. Ennyi pont elég egyébként, sőt, ezekből már egy is sok, fagyiba fojtják családilag Chetet. Hogy ez nekem mindig kimaradt, hogy szakításnál halálra zabálom magam édességgel, nekem olyankor úgy kellett egy hónapig letuszkolni a kaját. Bár volt ennek is előnye, ebben a mai girhesség orientált világban meg főleg.

Na szóval, Amnéziás Fiút meghirdették a tévében, hátha felismeri valaki, Castle pedig portrét rajzoltat magáról, hogy kiderüljön, művész-e a srác, de nem az. Enyhén hisztérikus nő vágtat befelé és veti magát Amnéziás Fiú nyakába, ő Tory a feleség. Amnéziás Fiú pedig nem Amnéziás Fiú többé, hanem Joel, de Beckett mintha szkeptikusan szemlélné a nagyjelenetet, vajon miért? A nő egyébként elmebeteg módon smárolja lefelé egyfolytában Joelt, aki hirtelen rosszul lesz, asztmarohamot kap. Castle kihalász némi macskaszőrt a nő kabátja alól, ennyit a feleségről, asztmás férj mellett nem lehet nyolc macskát tartani. A nő tényleg elmebajos, nem csak annak látszik, kezelt személyiségzavaros. Szegény Amnéziás Fiú, mégsem lettél Joel. Meglepetésre beérkezik Mr. Harun, aki hajlandó szóba állni Beckettel. Meg kell figyeltetni Amnéziás Fiúval, illetve fordítva, mert ha azt hiszi, hogy megölte a srácot, akkor ez rá lesz írva az arcára.

A fickó tisztában volt vele, hogy a képek hamisak. Azért vette meg őket mégis, mert az ő országában a barátainak a feleségei csak arra vágynak, hogy meglegyen a látszatműveltség, arra meg ezek a képek is jók voltak. Közben odasunnyog Amnéziás Fiú, de nem ismerős neki Mr. Harun. A gyilkosság napján valóban Mr. Harun beszélt Victorral, és találkoztak is este a galériában egy kép miatt, de Victor elküldte, mert épp egy fickóval veszekedett. Így aztán elment vacsorázni a Nobuba, nahát. Aztán közli, hogy akivel Victor veszekedett, az a sunnyogós Amnéziás Fiú, a beszélgetés további részének pedig nem látja értelmét, így elköszön. Beckett nem annyira boldog. De mindjárt az lesz, mert Castle hatalmas felfedezést tesz, miközben újra végigvizsgálják az Amnéziás Fiúnál talált dolgokat, amikből eddig nem derült ki semmi érdemleges, de majd most. Nejlon zacskó volt nála, de miért lett volna nála nejlon zacskó, ha nem azért, hogy felszedje a kutyája után a kakát, aki azóta természetesen eltűnt az oszloptól amihez ki volt kötve.

Irány a menhely, ahol megvan Lucy, akinek a bilétáján szerepel Amnéziás Fiú neve is, tehát akkor ő nem Jay, nem is Joel, nem is JohnnyJackJimmyJehova, hanem Jeremy. Reméljük, nem valaki más kutyájának örülünk ennyire. Nem, mert a jogosítványképe is egyezik. Beckett tájékoztatja a lakhelyéről, hogy nincs családja, a szülei is meghaltak pár éve, és hogy elvált. A volt feleség segítségével megpróbálják összerakni, hogy mi történhetett Jeremy-vel. Beszélgetés közben szép lassan újra egymásba gabalyodnak nagyon látványosan és aranyosan az elváltak, hátha nem felmelegített leves effektus lesz belőle, hanem a másodjára már okosabbak leszünk mondás érvényesül. Jól van, tudom-tudom, de hát valakinek a csodákban is hinni kell néha. Együtt elmennek Jeremy lakására, és kurva jó könyvespolca van, én is akarok olyat. Előnye az amnéziának, olyan lesz, mintha minden könyvet először olvasna, köztük Castle könyveit is, amik természetesen ott sorakoznak a polcon, ami kell nekem.

Egy kép is támaszkodik a falnak, amit még a nászúton vettek együtt. A vagyonmegosztás miatt el kellett volna adnia Jeremy-nek, de úgy tűnik nem tudott tőle megválni. Beckett közben kutakodik a lakásban, és az íróasztal fiókban talál is valami érdekeset, egy pisztolyt, amiből öt golyó hiányzik, ne már. Az ötödikkel mellkason lőtte magát, vagy mi?! Lanie szerint lehetséges, hogy ő volt, lőpornyomok a kabátján, és a dulakodás is alakulhatott úgy, hogy a végén ő is kapott egy lövést. Senki nem örül mégsem, hogy megvan a gyilkos, én sem, lehet, hogy Beckett is inkább hazavinné, megmentené, rántottát csinálna neki reggelire lekváros pirítóssal. Úgy néz ki Castle is legszívesebben ezt tenné, jut eszembe, hová lett Lucy a kutya? Végül nem hagyja őket nyugodni Jeremy, így visszamennek a lakásba, hátha találnak valami nyomot, amin elindulhatnak, hogy miért tette, ha tette egyáltalán. A lakásban ott találják a volt feleséget, aki szomorú, hogy újrakezdés helyett a férjét lecsukják gyilkosságért.

Elmeséli a kép történetét is, azaz muszáj volt megvenniük, mert Jeremy egy festőállványról kapta le a képet, és rajta hagyta az ujjnyomát. De ezen a képen nincs semmiféle ujjnyom, tehát ez egy hamisítvány. De akkor hol van az eredeti? Mr. Harunt éppen a reptérre indultában állítják meg, de persze jön a szokásos diplomáciai mentességével, így kénytelenek a sofőrjét letartóztatni tilosban parkolásért. Az autóban pedig ott az eredeti kép. Ez Sixx-nek tetszene, Castle derék-diplomata-döglégy-disznó-nak nevezi Mr. Harunt, aki ettől az érzékletes leírástól egyből mesélni kezd. A képet eredetileg Victor szerezte meg, de ő nem tudta átadni, mivel még előtte hátba lőtték, de viszont ma reggel jelentkezett Mr. Harunnál Darius az asszisztens, hogy nála a kép, ám szívesen megválna tőle. Az alibije nem egyértelmű, mert az előadáson, ahol állítása szerint a gyilkosság estéjén ült, senki sem látta. Biztosan elbújt a hátsó padok alatt, néha én is éreztem így még anno. Darius lefizette Jeremy gondnokát ezer dollárral, hogy engedje be, kicserélni a két képet. Ennyiért én is simán beengedtem volna. Darius nem is Darius ráadásul, mert Darius a lakótársa, az ő nevén vállalt állást, mert a sajátjával már van priusza két rendbeli hamisítás miatt. Szorul az a hurok, szorul.

Ha harmadszor is elkapják, már életfogytot kap, így muszáj volt neki lelőni a tanúkat, azaz Victort és Jeremy-t. Már csak a haja miatt be kéne zárni örökre a fickót, de úgy néz ki, be is fogják, hiszen megvan a bizonyíték is. Még pedig az, hogy miután az amnéziás Jeremy megjelent a rendőrökkel a galériában, lóhalálában elvágtatott ismét Jeremy lakásához, újra lefizette a gondnokot, hogy elrejthesse a fegyvert. Ó, és jön a happy end, Jeremy-ért megérkezik a volt feleség a kutyával, a többiek pedig ott maradnak a reménnyel, hogy jó lesz nekik. Castle hazaballag, és ott találja Marthat a kanapén, amint a Chettől kapott lepréselt rózsát szorongatja. Na tudom, hogy én miért utálnám ezt a pasit, a mérhetetlen giccsért, ami árad belőle. Hintó, rózsa, naplemente, csók, nyálfolyam. Martha kicsit ennél jobban meg van hatva, hiszen a rózsát még ő adta a szalagavatón Chetnek, aki lepréselte, és most elküldte neki azzal az üzenettel, hogy talán kaphat még egy esélyt. Ne, hát hülyén röhög meg minden, ne már! Castle megment minket, ez a virág már kiszáradt rég, te viszont nem, lépj tovább. Lássuk! Tök jó rész volt ez, szerettem!

Kíváncsi vagy Sixx exkluzív videóira, ajánlóira, kritikáira? Csatlakozz a UPC Magyarország Facebook-oldalához!  

Címkék: castle
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

candyperfumegirl 2011.10.20. 14:53:36

Ez az egyik kedvenc epizódom, nagy erőssége a Castle-nek, hogy néha maga az eset és az abban érintettek sorsa is van annyira érdekes, mint a főszereplők élete, House-ban pl. ez csak az elején fordult elő. Szeretem ezt az amnziás szálat, és persze Anne Dudek remek itt is.

Zenóbia 2011.10.20. 15:14:53

Az eddigiekből nekem is ez volt a kedvencem, nagyon jó rész volt! A végére sokkal inkább érdekelt Amnéziás Fiú és a volt feleség sorsa, mint hogy ki a gyilkos. :)

Neoprimitív 2011.10.20. 21:13:13

Szerintem ez az igazi Castle epizód egyik mintapéldánya: semmi fontos nem történik benne, de a vége után még percekig nem tudtam levakarni a vigyort a képemről. Na ezt felejtették el valahol menet közben a készítők: normális, érthető bűnügy minden hókusz-pókusz nélkül, használható mellékszereplők (nem csak öt percre átfutó ügyeletes gyanúsítottak), önálló feladatok Ryan-nak és Esposito-nak és mindenek felett könnyed de nem idióta humor, mindez egyetlen részben.

Zenóbia 2011.10.21. 17:32:48

@Neoprimitív: Ezeket a részeket most nagyon szeretem, kíváncsian várom, hogy nekem mikor lesz észrevehető a romlás, ha az lesz, tudósítok arról is. :)

Neoprimitív 2011.10.27. 17:17:32

@Zenóbia: Szerintem a második évadban nem, leszámítva a finálé végét. Talán két olyan rész volt az egész évadban, amit nem szerettem, az egyik a 2x02, a másik 2x23, ezek szerintem gyengébben sikerültek, a többi nagyon jó. A harmadik évaddal aztán elindultak egy másik irányba, ami nekem nem jön be.

Courtney (törölt) 2012.06.18. 20:19:25

A kedvenc részem ebben a részben az amikor Castle hazaér Martha meg elkezdi neki hogy: "Addig vidd el csókolózni amíg ifjak vagytok."
süti beállítások módosítása