Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A túlélés törvényei 7x02 - Bear Grylls Mordorban

2011. október 07. 16:56 - Nico Tindeath

Bear Gryllst ezúttal Mordor felett dobják ki, bár nincsen gyűrű, és nem a Végzet-hegye felé tart, hanem épp az ellenkező irányba. De hát Bear túlélő típus, nem várhatjuk el tőle, hogy öngyilkos küldetést vállaljon. Új-Zéland felett repülünk, alattunk a Déli-Alpok, ami ugyanolyan csipkézett, havas hegyormokat kínál, mint az európai hegyvidék, csak a lábánál nem Milka-teheneket, meg sramlizó bőrnadrágos svábokat találunk, hanem eső áztatta erdőket és mocsarat.

Amikor Bear ejtőernyővel ugrik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az ejtőernyő utolsó karabinerének is jut majd feladat a túlélésben, tulajdonképpen a sorozat egyetlen, igazi tanulsága, hogy ejtőernyő nélkül nem is érdemes belevágni a túlélésbe. Mert ha ejtőernyőnk van, akkor van kötelünk, hálózsákunk, felfújható tutajunk, hámunk és kézi atomerőművünk is. De legalábbis tudunk ilyesmit barkácsolni.

Bear egy bazi nagy hegylánc aljában, egy tisztáson landol, a táj tényleg olyan, mint a Gyűrűk Urában, szinte drukkolunk neki, hogy még azelőtt össze tudja csomagolni az ejtőernyőt, hogy megérkeznének az első ork hordák. De legalábbis az idegesen gesztikuláló Peter Jackson, akit felbőszített, hogy egy ismeretlen ejtőernyős miatt kell félbeszakítani a Hobbit forgatását.

Bear rögtön elmondja a túlélés egyik fontos alapszabályát: az egyenes út nem mindig a legbiztonságosabb út, és még csak nem is a leggyorsabb. Éppen ezért nem vág neki egyenesen egy hófödte hegycsúcsnak, inkább megpróbál átjárót keresni a hegyek között. Aztán persze egy hirtelen bal kanyarral beveszi magát az erdőbe, mondván az ösvényeket levágva néha gyorsabb. Két egymásnak látszólag ellentmondó szabály, de persze az ellentmondás csak látszólagos. Ha valaki nem érti miért, hát magyarázza el neki a Szijjártó Péter.

Az erdőben egy felduzzadt patak, néhány vízesés és egy bazi nagy árok állja Bear útját, egy középfokú OKJ-oklevéllel rendelkező erdőkerülő ezen a ponton adná fel, és inkább csendben sírdogálva várná, amíg felzabálják a mókusok. De Beart persze meg sem lehet állítani, úgy ugrál kőről kőre, mintha csak a Prince of Persia sokadik folytatásának főhőse lenne, akit egy bespeedezett tini irányít a Playstation kontrollerével. És amikor a pontosan pöcsig érő vízben futkározik, még meg is jegyzi, hogy a patak egyébként mindössze 13 fokos. Csak úgy mellékesen.

Aztán filmet váltunk, ez már nem a Gyűrűk Ura, hanem a Tarzan mérsékelt égövi, mondjuk svéd verziója. Bear a kristálytiszta hegyi patak vízeséseibe ugrál, már tényleg csak az hiányzik, hogy a fedetlen keblű, szőke, és nagydarab Jane is feltűnjön mellette, majd vizes hajjal, vágyakozva a férfi szemébe nézve azt zihálja, hogy "Knulla mig Tarzan!"

Egy nagyobb vízesés azonban kifog a kommandóson, már ő sem mer talpast ugrani a mélybe, mondván túlságosan nagy területen habzik a víz. Merthogy ha az alázúduló vízesés viszonylag kis habot vet, az azt jelenti, hogy mélyre bukik alá, ha viszont nagy területen oszlik szét, hát legfeljebb bokáig ér a víz. Logikus, bár nekem már csak a becsapódás pillanatában, a nyaktörés előtti ezredmásodpercben esne le.

Így nem marad más hátra, mint a MacGyver-taktika, barkácsolni kell. Bear két egymás melletti, vékony fát választ ki, éket ver közéjük, majd a házilag barkácsolt létrán a magasba kapaszkodva nekilendül. Arra számít, hogy a súlyától a fák kidőlnek, és a tizenöt méteres szakadék felett átlendülve a túloldalon köt ki. Mondom, hogy Prince of Persia ez, hard szint, titkos pálya.

Ha én lennék a produkció biztosítója, akkor ez lenne az a jelenet, amit csatolnék a szerződés felmondási nyilatkozat mellé. Tisztelt Bear Grylls! A mellékelt videófelvételt látva további sok sikert és kitartást kívánunk Önnek, de biztosítsa magát, akinek két anyja van! Aláírás, dátum, pecsét, láttamozva, két példányban.

A túloldalon egy hegy vége várja Beart, át kell jutnia egy csipkézett gerincen. Ezt meg hogy is lehetne másképp, minthogy az ernyőt szétszaggatva nejlonkötelet sodor, és azon ereszkedik alá a harminc méteres mélységbe. Frodo bezzeg hosszan caplatott a hegyen át, miközben csak hű barátai, és egy szimfonikus zenekar tartott vele dupla adag üstdobbal. Ez az a pont, ahol felmerül bennem, hogy ez a csávó be van drogozva, és tényleg azt hiszi, hogy ez egy számítógépes játék, és ha elbassza, hát legfeljebb újból nekikezd. Persze Bear minden megerőltetés nélkül teljesíti a pályát, még a lezuhanó köveket is kikerüli, meg felszedi az összes csillagot, és előbukkanó gombát. Super Mario, az.

Felbukkan még egy méretes folyón kifeszített sodronykötél, de ez már tényleg csak az időkitöltés a főszörny előtt, maradjunk annyiban, hogy átjut. Kengyelt készít, mászik, fél kézzel, chipset majszolva is átvinném ezt a pályát, ne is vesztegessünk rá ennél több karaktert.

Ahogy lejjebb ereszkedik nyugat felé, Beart egy esőtől nyálkás erdő várja, ami igazán jó terep arra, hogy bemutassa a cserkészvizsga mentő kérdését, a vizes fa meggyújtását. Nem, nem két kanna benzint használ, hanem az apró gallyak füstjében kiszárítja a nagyobb ágakat. Jön a szokásos féregevés, a szokásosnál is kövérebb és nyúlósabb lárvával, Bear pedig pont úgy mondja, hogy ez takonyízű, ahogy egy homoszexuális francia étteremkritikus azt, hogy c’est magnifique.

A túlélés aranyszabálya szerint ezután már csak egy folyót kell keresni, hogy azzal vitesse magát egészen a tengerig. Mondjuk az előző folyó is jó lett volna erre, de akkor nincs kötélen kapaszkodás, és a női nézők sem nézhették volna, ahogy duzzadó bicepsszel erőlködik. Jól jön most is az ejtőernyő, ebből készít magának bóját, amibe csimpaszkodva fennmaradhat a vízben. A 13 fokos vízben.

Még Bear is lilul azonban a kurva hideg, pöcsaszalóan jeges folyóban, ezért egy tisztáson partra vergődik, megjegyzi, hogy annyira elgémberedett a teste, hogy fel kell melegednie, ezért most inkább futva halad a cél felé. Miközben kocogva eltűnik a távolban, nem érzek mást csak az ereket elöntő irigységet, ami az agyba felérve gyűlöletté alakul át. Hogy rohadnál meg, vasember!

Innen már csak egy apró kis mocsárban gázolás van hátra, persze ott is a hideg vízben caplat a kommandós, bár megjegyzi, hogy most már nem árt egy kis pozitív gondolkodás. Biztos arra gondol, hogy ebből az epizódból vesz majd új házat Malibun. Vagy vesz egy kiszuperált helikoptert, visszajön, és megszórja napalmmal az egész, rühes, hideg, nyirkos Déli-Alpokat. De aztán csak megérkezik a tengerhez.

A Túlélés törvényei a Discovery műsorán.

Interjú Bear Grylls-szel a Comment:comon

6x01: Megenni egy félig megemésztett Malacot

6x04: Megmarta egy kígyó, megette bosszúból

6x05: Languszta ingyen

7x01: Túlélni egy lastminute világkörüli utat

30 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2011.10.07. 18:31:45

Szerintem egy ejtőernyőgyártó cég is szponzorálja a műsort és egyszerhasználatos ernyőkkel látja el.Már annyit szétvágott vagy csak elásott a sivatagban/hómezőkön vagy az óceánban hagyta amikor valszeg szándékosan egy sziget mellé ugrott,és persze az ernyőt nem vontatta ki a partra.

gyilkos fűegér 2011.10.07. 18:36:55

Valahogy nem tudok olyan "túlélést" értékelni, ahol a túlélő minden lépését egy 15 fős stáb (benne 2 orvos), 3 terepjáró és két helikopter kíséri, de nyilván bennem van a hiba.

dolgozni kék 2011.10.07. 18:42:15

aki B.G. utánozza a túlélésben, az tuti meghal.

Zuzimama 2011.10.07. 18:48:34

Na és még egy bagolyköpetet sem evett meg? Tunyul....

gepataki 2011.10.07. 19:02:00

@Zuzimama: nosza, mutasd be orvossal, felszerelessel. (kicsit szkeptikus vagyok, sztem nem fog sikerulni)

Zuzimama 2011.10.07. 19:08:00

@gepataki: neked se valami fejlett a humorérzéked...

kinney 2011.10.07. 19:10:39

@gyilkos fűegér:
szerintem nem kíséri akkora stáb, de ha igen, akkor is kevesen tudnák utána csinálni.
legalábbis az operatőrei nyilatkozták, hogy ők biztosítással sem mernek sokszor utána menni, ez az idióta meg teljesen úgy néz ki, mintha közben még élvezné is :-)).
és közben azért mond hasznos dolgokat is.

CJKrisz 2011.10.07. 19:33:33

Akinek még mindig nem jött át, hogy ez a műsor nem a túlélésről szól, annak kár néznie. Ez egy szórakoztató műsor, a legtöbbeket nem érdekli, hogy hogyan él túl, mit eszik meg, vagy hogy hotelben alszik-e, avagy sem. Aki ezt keresi, az nézzen mást. Aki viszont szórakozásra vágyik, szép tájakat akar látni, olyan dzsungelekben megfordulni a TV-n keresztül, hová vélhetően soha az életben nem fog eljutni, annak tökéletes a műsor. Ezzel a célját már el is érte: szórakoztat.

zolcsik76 2011.10.07. 20:22:45

@CJKrisz:
Ott a pont! A komoly dolgokat letudta a seregben. Most nem kevés pénzért hasznosítva az ott szerzett rutint, jutalomjátékot játszik. Mulat, és mulattat. Jobb ez neki, mintha azt csinálná, mint jópáran a leszerelt sas-esek közül. Volt egy sorzat róluk pár éve. Ott mondták, hogy a leszerelés után sokan lecsúsznak.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.10.07. 20:41:03

Jövő héten az Endor holdján él túl és ewokot eszik!

svájci néger 2011.10.07. 21:41:00

@gyilkos fűegér: ez csak egy TV mûsor. Még ha számodra a valóságot jelenti is.

2011.10.07. 21:44:19

"egy középfokú OKJ-oklevéllel rendelkező erdőkerülő ezen a ponton adná fel, és inkább csendben sírdogálva várná, amíg felzabálják a mókusok"
ezt te hány sör után írod? Én itt meghaltam és már a defibrillátor sem segít :)

zombunny (törölt) 2011.10.07. 23:03:18

@Zuzimama:
szerintem @gyilkos fűegér kommentjére reagált, csak félrenyomta, ne szívd mellre

amúgy iszonyat jó lett a hogyvolt, el is képzeltem ahogy supermario zenére ugrabugrál a dzsungelben - szanaszéjjel röhögtem magam rajta :D

gaffel 2011.10.08. 00:08:25

az operatőrök is kommandósok voltak. szerintem ők még durvábbak, ugyanazt csinálják végig mint BG ..csak kamerával.

diványka 2011.10.08. 00:09:40

Dél-Alpok helyett Déli-Alpok, Babó helyett Hobbit.

Mezőbándi 2011.10.08. 02:09:04

@divany: "Babó helyett Hobbit."

Ja. Micimackó helyett pedig Vinni-a-Pú...

Sausage 2011.10.08. 06:09:48

@Mezőbándi: Nem is tudom, inkább Jules Verne, mint Verne Gyula. :)

teddybear01 2011.10.08. 09:16:50

Ez már rég olyan rajzfilmes beütésű izé..
Abban elüti a főhőst egy úthenger, több ezer métert esik egy irodaház liftaknájában, és újságot olvas, vagy megteázik közben, stb.
Itt fölöslegesen ugrik le a zuhatagba, mászkál sziklafalon, eszik minden undorító dögből, bogárból, féregből.
Már egy ideje nem nézem mert még csak nem is szórakoztat. Kb. olyan mint a trópusi szigeteken forgatott valóvilágos undormányok.

2011.10.08. 09:24:13

de jot rohogtem igy reggel:D nagyon jo iras!!:D
es meg csak nem is nezem a sorozatot...))

JohnHenry 2011.10.08. 09:45:45

nézzétek meg a tag wikipédia oldalát - az ilyenre mondják, hogy burokban született!

JohnHenry 2011.10.08. 09:46:36

ja, nem a magyar szócikket, az szar.

theveryguest 2011.10.08. 10:14:11

Én már csak azt várom, hogy utoléri a vég, mint Steve "És most beledugom a hüvelykujjam a seggébe" Irvin-t. De gondolom azt az epizódot nem fogják vetíteni.

aha, persze 2011.10.08. 10:20:11

Szórakoztatóbb ez a poszt, mint maga a műsor. Ez hát a jövő, kérem :)

ElPadre 2011.10.08. 11:23:27

köszi, jó volt olvasni, röhögtem nagyokat -- igen, a mókus általi halál volt a döntő pillanat. :)

gyapjasjak 2011.10.08. 11:26:42

@theveryguest: ja, nekem is az a véleményem, hogy Bear Grylls ugyanazt képviseli a túlélős műsor vonalon, amit Steve Irwin képviselt a "természetfilmezésben". Showman, szórakoztató, ripacs, hitelesnek azonban egyiket sem mondanám.
És lehet jönni az SAS-es múlttal, de aki tudja, mi az SAS, az tudja, hogy ott sem csinálnak ilyen felelőtlen hülyeségeket. Sőt.

Egy ilyen műsort napokig vesznek fel, közben pihenés, szálloda, kaja, regenerálódás.
Én azokat a műsorokat jobban szeretem, amelyek egy-egy katasztrófa túlélőinek történetét dolgozzák fel: mit tett jól, mit tett rosszul, mit tanulhatunk ebből.

pizzaboy 2011.10.08. 11:39:14

Szóval amikor Tarzan "ÁIAIÁ"-zva átlendült két fa között azt is dokumentumfilmnek néztétek.

A_blogger 2011.10.08. 12:07:10

nagyon jó műsor a túlélés törvénye. bearnek pedig nagy respect. de ha egyszer elveszek a világ végén, tuti nem ennék döghúst és lárvákat. ami kalóriát bevinnék, az hamar kijönne. és még ki is száradnék. vannak benne jó ötletek, de a jeges vizet, gyomorforgató kaját, és a feleslegesen veszélyes sziklamászásokat kihagynám. kiszáradva, vesegyulladás okozta lázzal és törött lábbal nem szívesen várnám a mentősereget.

Rohir 2011.10.11. 10:30:50

Nem kell komolyan venni a műsort, viszont műsoronként egy-egy tanács elhangzik, amit lehet hasznosítani.
Az egészben az a vicces, szerintem, hogy néha a pasi elhiszi, hogy Ő most ott túlél. Bár lehet, hogy csak ennyire jó szinész.
A mókusos részen én is röhögtem. Köszi, még ilyet!

Terézágyú 2011.10.14. 08:38:23

Nagyon jó a szöveg :))))
süti beállítások módosítása