Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A túlélés törvényei 6x01 - Megenni egy félig megemésztett malacot

2011. szeptember 10. 17:22 - Nico Tindeath

Bear Grylls mindenhol túlél, legyen az az Amazonas-menti esőerdő, a szibériai tajga, esetleg egy ötcsillagos szálloda feszített víztükrű medencéjének partja Rióban, vagy Moszkvában. Az egykori kommandós showműsorrá szelídítette az élet-halál harcot, és a legdrámaibb percekben is képes úgy suttogni a kamerába, ahogy Frei Tamás soha nem tudott megtanulni. Persze, röhöghetünk, hogy napi nyolc órában túlél a világ bármely részén, aztán blokkol, és irány az első luxushotel, de azért én csendben megjegyezném, hogy tőlem várhat este pezsgős rákvacsora, meg jacuzzi, nem biztos, hogy megélném a műszak végét.

Arizonában például kizárt. Három óra alatt kiszáradnék, és light kóláért, jégért, és citromkarikáért könyörögve múlnék ki a porban. Nem úgy Bear Grylls, aki mélyen a kamerába néz, és elmondja, hogy ezt itt százezer négyzetmérföld, és kurva meleg van, aztán meg kurva hideg, elhangzanak számok is, de tök mindegy, a lényeg, hogy az arizonai sivatag nappal a Szahara, este meg az Antarktisz. A háttérben feltűnnek az amerikai légierő itt felejtett repülőgépei, több ezer bombázó és szállító jármű rohad csendben a melegben, ahol akkora a szárazság, amit már a rozsda sem nagyon visel el. De hoppá a mi kis kommandósunk már ki is ugrott egy helikopterből, de nem ám ejtőernyőben, frászt, egy tűzpiros repülőruhában, amiben úgy néz ki, mint Superman, és Mickey Egér szerelemgyermeke.

Amikor leérkezik persze már várja az operatőr és a forróság, megtanuljuk, hogy a vészhelyzet nemzetközi jele a háromszög, ilyet véssünk fel a földbe, bárhol is vagyunk, a helikopterpilóták pedig tudni fogják, hogy éppen eltévedtünk, vagy Bear Grylls forgat a közelben. A kommandós ezután el is indul egy közeli hegy felé, hiszen ott fent akár három fokkal is hűvösebb lehet, és ezért megéri felmászni, leizzadni, és egy szikláról alábucskázva szörnyet halni is. Elhangzik a túlélés alapszabálya,miszerint levegő nélkül 3 percig, víz nélkül 3 napig, étel nélkül 3 hét húzza az ember, de persze Arizonában egyáltalán nem érvényes ez a szabály, hiába olyan frappáns, itt egy nap alatt végünk behűtött sör nélkül.

Beat Grylls először egy gödörbe néz be vízért, de egy akkorába, amit egy egyszerű ember biztos elkerülni, hiszen, ha le is tud mászni, fel már biztos nem, de persze kommandósunk úgy ugrál felfelé a sziklákon, mintha csak a Prince of Persia pixelhőse lenne.

Később egy kiszáradt folyót kerget, amit meggyötört csokimikulásra hasonlító sár jelez, és végül meg is találja a régóta vágyott vizet: vagyis inkább egy kisebb marék nedves homokot. De hát már csak egy büdös zoknira van szükség, hiszen a zokniba töltött homokból már ki lehet csavarni azt a pár csepp nedvességet, ami az életben maradáshoz kell. Undorító szaga lehet, de hát a túlélésért ha kell, zoknit is nyalogat egy elszánt ember.

Bear továbbhalad, erőltetett menetben, amikor is hirtelen ráakad egy homokfutó roncsaira: pár kerék, néhány vascső, egy megtépázott vitorla, amit minden bizonnyal a kellékesek és a díszletezők helyeztek el ilyen nagy műgonddal a sivatag kellős közepén. De a lényeg, hogy egy jó kommandós bármikor átmegy technika tanárba, és néhány erős madzag segítségével újból összeállítja a darabjaira esett homokfutót, hogy azután pótejtőernyőjével a szélbe kapaszkodva kivontassa magát ebből a kemencéből. Mielőtt még extra feltét nem lesz egy iszonyatosan nagy, lávakövön sült pizzán.

Persze az őrült száguldás nem tart sokáig, hiszen messze még a műsor vége, Bear nagyot bukik, de legalább közelebb került egy nagyobb hegyhez, a hegy árnyékához, és az árnyékos mélyedésekben esetleg megbúvó vízgyűjtőkhöz.

Irányba is áll, és még egy csörgőkígyó sem tudja eltántorítani, meg is találja a gödröt, benne a zöldes-sárgás vízzel, nevezzük nagylelkűen tavacskának, pedig leginkább csak egy nagy, büdös pocsolya az. De Bear Grylls nem ijed meg, tudja hogy egy kis vascső, némi fű, meg szén kell csak, és már kész is az aktív szűrő, amivel még a pocsolya is biztonságos, frissítő Evianná válik. Citromkarikával, előhűtött kristálypohárban.

Most hogy már teleitta magát, sőt a kulacsát is csurig köpködte házilag tisztított vízzel, Bear Grylls nekivág a hegynek, a homokfutó egy kis fémpöckét hegymászó csákányként használva megy egyre magasabbra a lába alatt porladozó hegyen. Aztán egy ponton elakad, így hát mit is tehetne, minthogy az ejtőernyő zsinórját egy kiugró pont köré tekerve ide-oda ugráljon, mint egy beszívott Pókember? Na, de mégis, milyen más megoldást választhatott volna? Mondjuk én csendben sírdogálva pusztultam volna el a sziklafal közepén, se fel, se le, míg a keselyük ki nem eszik a májam, de hát nincs is saját tévéműsorom, amiben túlélek a világ minden pontján.

A veszélyes hintázás után Bear olyan magasra mászik, hogy az már nem is sivatag, hanem szub-alpesti erdő. Az ok, hogy harminc méterenként 3 és fél fokot estik a hőmérséklet, de azért sramliről és Milka-tehenekről nem volt szó. Na de a lényeg, hogy a kommandósra új kihívások várnak, tűzet kell gyújtania és csapdát kell állítania egy bundás, cuki kis lénynek, akit nyársra tűzhet és félig nyersen szétmarcangolhat még a reklámblokk előtt.

A tűzcsiholásban is a homokfutó két alkatrésze segít, most már látszik, hogy a kellékesek nem hiába vacakoltak annyit, a csövek, pöckök és kerekek nélkül még Bear Grylls is elpusztult volna, vagyis a legfontosabb tanúság: ha lezuhansz a sivatag közepén azonnal keress valamit, aminek kereke van.

A tűz után jön a kaja, de hiába állított csapdát a kommandós, vissza se néz oda, mivel útközben talál egy fél megcsócsált vaddisznót, amit állítólag egy fekete medve vagy egy hegyi oroszlán hagyott ott (igen, így szerepel a magyar változatban, és igen, pumának hívják ezt nálunk a természettudósok). Ráveti a tűzre, és hagyja hogy kicsit megkapja a sertésfejet a barbecue-íz. A fekete medvéktől félve Bear inkább fellógatja magát az egyik sziklaszírt föle az ejtőernyőben éjszakára. Mondjuk én inkább bevállaltam volna a szétmarcangolást, minthogy egész éjszaka a szakadó zsinórok hangja miatt rettegjek. De Bear csak annyit mond erre, hogy nem kell foglalkozni a hangokkal, mert csak beleőrülhetünk, aztán oldalra fordul és elalszik.

Másnap már csak egy bozótoson kell átvágnia, aztán íjat készít fűzfából, csak azért, hogy két szikla közé kötelet feszítve levágjon pár száz méternyi szakadékot. A nyíl meg ugye a kötél átlövésére kell. Majd felrohan még egy fél hegyen, mire feltárul előtte a csodálatos, lenyűgöző civilizáció: az esti csúcsforgalomban araszoló autók sora.

A benzingőz felé tartva azért meg csendben megjegyzi, hogy amíg nincs életveszély, ne öljünk meg egy állatot sem, mert a világra a legnagyobb veszélyt még mindig az emberiség jelenti. Aztán gondolom beül egy extra nagy SUV-ba, és kövér gázt adva hazahajtat a feleségéhez.

Interjú Bear Grylls-szel a Comment:comon

38 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szita szita péntek 2011.09.10. 18:05:36

Az feltűnt már valakinek, hogy bárhová is pottyan MINDIG 3 nap alatt menekül meg? :D Ha pedig vízesést talál, akkor bezony azokon a sikamlós köveken mászik le, ahelyett, hogy 10 méterrel odébb a fák között lesétálna?

pacagánycsök 2011.09.10. 18:17:37

talan azert hogy megmutassa hogy kell azokon lemaszni, okoska...

kisvagány 2011.09.10. 18:22:37

@szita szita péntek: Tök jó lenne, ha mindíg az egyszerűbb utat választaná. Erős lenne a műsor nézettsége...

szita szita péntek 2011.09.10. 18:25:16

@fene_vad: Jajj, hogy erre én nem gondoltam... Húúúúú....

Deneware. 2011.09.10. 18:25:26

Azért inkább őt nézem mint a Vuity Trutykót...

TCrown 2011.09.10. 18:34:47

HEGYI OROSZLÁN...? Az meg milyen állat? Felmászott a szavannáról?

jatekos22 2011.09.10. 18:36:47

Ezt a blogíró magyarul látta, vagy az ő szégyene, hogy nem ismeri a puma nevű állatot?

nem sárga tetű 2011.09.10. 18:38:13

Na igen, Edward Michael Grylls (mert ez az igazi neve) egy szépfiú, aki nagy show-t csinál, ha azt követi valaki, amit ő tesz, az hamar elpusztul egy éles helyzetben.

Túlélés terén én inkább az olyan szakemberekre hallgatnék, mint Ray Mears. Ugyan nem jóképű, kicsit pocakos is, jóllakott óvodás feje van, nem egy trendi csávó, de nem is ugrál fejest a legveszélyesebb helyzetekbe, amikor legalább két egyszerűbb, biztonságosabb módja is van a túlélésnek. És merít a helyiek tapasztalataiból, megismerni törekszik a környezetét. Nekem Ray Mears sokkal hitelesebb, szórakoztatóbb.

nem sárga tetű 2011.09.10. 18:43:26

@jatekos22: A kedves kommentelő szégyene, hogy nem tudja, hogy az USA-ban nem nevezik pumának azt a nagymacskát.
Cougar, mountain lion, ezeken a neveken emlegetik. Délebbre meg león de montaña néven fut.
Sosem késő nyelveket tanulni (bár ahogy látom, neked felesleges) és amíg csak magyarul gagyogsz, addig pofád súlyba.

jatekos22 2011.09.10. 18:51:27

@nem sárga tetű: Te mégis miről beszélsz? Magyarul ennek az állatnak a neve puma, angolul meg mountain lion. Mégis, hogy jön ide a hegyi oroszlán kifejezés?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.09.10. 19:00:49

Én nagyon szeretem ezt a műsort függetlenül attól, hogy a nézhetőség kedvéért kamuzni kell benne. Végülis az a lényege, hogy túlélési tippeket adjon és szórakoztasson is egyszerre.

Hiller Józsué 2011.09.10. 19:14:58

Szemét SAS-es gyilkos geczy

2011.09.10. 19:16:22

@nem sárga tetű:
Értem...

Tehát hu.wikipedia.org/wiki/Bear_Grylls ez mind hazugság ugye?
Mármint az hogy semmihez sem ért, csak egy showman!
Szeretnél te csak fele ennyire kőarc lenni, te hupikék törpike!

mocskosmacska 2011.09.10. 19:46:48

Amikor B.G. a homokfutóba száguldott, akkor a stáb mivel száguldott mellette, amíg filmezte?

BP80 2011.09.10. 20:03:03

@TCrown: Remekbeszabott poén, bátyámuram. :)

Amúgy a Mountain Lion aka Hegyi Oroszlán bizony a Puma, csak amerikásan így hívják.

zolcsik76 2011.09.10. 20:20:50

B. G. Múltja, kiképzése figyelemre méltó. De a műsora csak show. Egyébként a szintén megemlített R. M. szintén ex sas katona, valamint manapság is tart katonáknak túlélő tréningeket. A külömbség a két pali között, hogy ahol B. majd meg gebed három napig, és a vizeletét issza, addig R. hetekig elvan a környéken anélköl, hogy bármi gusztustalan, vagy életveszélyes dolgot tenne. Pusztán azért mert megkérdezi a helyi benszülötteket, miként élnek erre pár ezer éve. Megvan az ő könyve is, valamint egy hivatalos sas kézikönyv is. Abban is tíz B. megoldásból, tíz ellenjavalt. Azért a műsorát nézem én is. De a bajban a másik két módszert használnám.

zolcsik76 2011.09.10. 20:26:17

A kedvenc részem az egyébként, ami Erdélyben forgott. Megjegyzem onnan nem jött le. :-) Egy tengerszembe ugorva kijelentette, hogy a kilométerekre hallatszó lövöldözés ( vadászok) a civilizáció. És megmenekültnek nyílvánította magát. Ebben biztos közrejátszott az a tény, hogy rengeteg medvenyommal találkozott, valamint minden kötele elfogyott. Pedig sokat vitt.

bloodhound v2.0 2011.09.10. 20:47:50

hát igen, csavardi samu is megmondta, hogy kötél mindig kell...

szvsz a legüberelhetetlenebb a békafej-leharapás - bél- és belső szervek kinyomása - a rángatózó békatorzó azonnali elfogyasztása volt (asszem abban az epizódban volt, amikor a döglött tevében aludt), elképzelem grylls asszony fejét, amikor apuci hazaért forgatás után egy nyelves pusszanccsal, majd megmutatták neki a felvételeket... :)

Thomas Dantes 2011.09.10. 20:57:21

Jó a műsor , ezt le szögezem. Érdekes show-műsor.

Azzal sincs semmi gond, hogy kamuzik néha. Persze, persze, amikor kikapcsol a kamera elmegy a 500 méterre lévő szállodába aludni, de ellőtte még tényleg megette a tevét, meg lemerült a jég alá, meg megmászta a sziklát.

Show-műsor, és ennyi.

A baj az,hogy sokszor a show kedvéért olyan tanácsokat ad, ami hülyeség. És mivel ez egy túlélő műsor lenne...hát ez kicsit gond. Legalábbis szerintem.

Mert aki Bear bácsi tanácsai alapján akarna életben maradni a vadonban, marha hamar feldobná a pacskert.

De TV-ben nézni ahogy tücsköt-bogarat eszik , meg beleugrik a folyóba marha nyaktörően az jó.

CJKrisz 2011.09.10. 21:40:46

Ahogy itt előttem is írják: ez egy show műsor. Arra van, hogy szórakoztassa az embereket. Érdekel, hogy hol alszik? Nem. Érdekel, hogy hol kamuzik? Nem. Érdekel, hogy hülyeség, amit mond. Nem. Szórakoztat? Igen. És ez a lényege.

gastro, missing in action 2011.09.10. 21:46:17

Grat! Sixxén, HódosHajnién, és Brutién kívűl eddig ez a HV stílus tetszett! Nico Tindeath megjegyzem a neved! :)

bubo cupropenis 2011.09.10. 21:50:02

@Hivatásos beszólóművész: @nem sárga tetű: Valóban, Bear Grylls pont azt a szintet képviseli a túlélés témakörében, mint ami Steve Irwin volt a természetfilmezésben. Hatásvadász, vakmerő, feleslegesen kockáztató, látványos, tévében nagyon szórakoztató, de a való életben senki ne próbálja ki, mert ott nincs mellette egy stáb, orvos aki megmenti. Egyszerűen szórakoztató, direkt undort akar kelteni, trendiskedik, brandet épít maga köré.

Ray Mears meg az a túlélőműsorok világában, mint David Attenborough a természetfilmezésben. Nyugodt, higgadt, informatív, a mai fiatalok számára unalmas, de nagyon hasznos, valós tudást nyújtó, a természettel nem harcoló, hanem azzal együtt élő, az őslakosok életmódját, túlélési technikáit elsajátító fickó.
Nekem is Ray Mears a hitelesebb, rokonszenvesebb. Azt ő is meg tudná csinálni, amit Grylls, csakhogy tudja, hogy nincs értelme, mert sokkal jobban, hatékonyabban, biztonságosabban is meg lehet ezeket a problémákat oldani.

finalNmbr 2011.09.10. 21:54:53

@bubo cupropenis: Bear Gryllst nézők 99%nak kb semmi esélye arra, hogy még csak hasonló szituációba is keveredjen mint Ő. Lehet sok a túlzás benne, felesleges kockázat de ezt ő is kihangsúlyozza több részben is. Ellenben szórakoztató, néha vicces néha gusztustalan és pont ennyi a lényege. Amúgymeg Ray Mears is szép brandet épített maga köré.. szóval.

Na de mindegy is, akinek tetszik nézze akinek meg nem, váltson.

KenSentMe 2011.09.10. 22:10:56

@nem sárga tetű: Azt azért tegyük hozzá, hogy ennek a "szépfiúnak" a fizikai adottságai nem semmik. Utól tud érni futva egy tehervonatot meg lehagyja a szabadfutókat az utcai futásban, meg meg tudja csinálni felnőtt férfi létére a hátraszaltót.. szóval azért nem egy filmszínész. És emellé még az összes kislánynak is nedves lesz a bugyija a gyönyörű, szőrtelenített testét látva - vannak adottságai rendesen.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.09.11. 00:01:21

Van neki egy menekülés a légióba című 6 vagy 7 részes sorozata. Adták magyarul valahol. Légiós kiképzést csinál végig pár önkéntessel Afrikában. Ott lejön a viselkedéséből, hogy remek fickó és eszméletlenül bírja. Asszem három ember marad kb 20-ból és persze ő aki könnyedén vesz minden akadályt és közben segíti a többieket.

A túlélős műsora egyértelműen show, nagyon szórakoztató és felszínes. Inkább azt mondanám, hogy ezt NE csináljuk amikor ilyen szituációba keveredünk! Néhány kivételtől eltekintve veszélyes dolgokat mutat.

Voltam túlélő szituációban 25 évvel ezelőtt, igaz, hogy csak 4 napig tartott de nehéz volt ismeretek nélkül nem kétségbe esni és túlélni. A józan észre hallgatva sikerült kilábalni belőle de azóta mindent elolvasok a témában amit csak találok. Ray Maers könyveit jónak tartom. A túlélő pár-baj két szereplője is mutat hasznos dolgokat de azért az is néha show műsor.

Szóval ne együnk bomlásnak indult húst, ne igyunk tisztítatlan vizet. Ha tudjuk süssük, főzzük meg amit találunk, maradjunk ott ahol "elvesztünk" így segítve a keresőket és soha ne másszunk fel/le magas/mély helyekre/ről ha nem életbevágóan fontos mert leesünk és akkor megsérülünk ami végzetes lehet. Ne utánozzuk de élvezzük a showt !

petru 2011.09.11. 05:26:51

@jatekos22: "Mégis, hogy jön ide a hegyi oroszlán kifejezés? "
Hogy? Ugyanugy mint ahogy a jegkrem, leforditjak szotar segitsegevel. A tudatlanok meg beveszik es ezentul igy hivjak.

tozse76 2011.09.11. 08:39:50

Én szeretem , szerintem szórakoztató és persze tele van vagy felesleges vagy hihetetlen dolgokkal. Én a 10-ét sem merném megtenni és a 20-át sem enném meg , bár ki tudja.
Roppant jó kis műsor és ha egy egy gondolat megmarad belőle akkor lehet hogy egyszer az életben még jól jöhet. Ami nekem a felesleges show elem része az amikor egy fán állva hátraszaltóval ugrik be az elvileg ismeretlen mélységű folyóba, de ettől még fasza műsor. Én akkor szoktam nézni amikor vendégek vannak és éppen a nyersbéka vagy teveszem elofgyasztása van porondon :) nem maradnak olyan sokáig.
Amúgy pedig biztos van egy tonna felvétel a nemsikerült epizódokról mint Dzseki Csán esetében. arról megnéznék egy összeállítást..

Wolfram 2011.09.11. 10:09:29

az amerikaiak olyan hülyék, hogy a hegyet is mountain-nek hívják...

Müszélia 2011.09.11. 18:12:26

azért nem nagy ügy túlélni úgy, hogy mögötted van a kamera meg egy egész TV team, és ha egy trükk nem sikerült elsőre, meg lehet ismételni, ahányszor csak tetszik. gondolom, a testét is ott szőrteleníti, az arizonai sivatagban. bedugja a konnektorját egy hegyi oroszlánpumacougar hátsó részébe, és hadd szóljon.

Wolfram 2011.09.11. 23:57:37

azért az is elég félelmetes, hogy olyan internetezésre is képes egyedek itt élnek köztünk, akik elhiszik, hogy a valóságsók története ott szövődik a szemünk láttára a tv-ben. big brother, megasztár, parlamenti közvetítések és a többi túlélő, túlélendő reality...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.09.12. 12:59:29

Mintha róla írták volna - www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=51199
Gyermeteg mesék, mint a: hárman lepisiltünk a szakadékba, ami megfagyott és lemásztunk rajta. Utána ráleheltem, megpuhult , ekkor összetekertem és eltettem a hátizsákba, hátha szükség lesz még rá - színvonal.
Egy régebbi komment szerint: magas szintű kiképzésének köszönhetően már többször megszökött a mennyországból is.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.12. 13:02:18

@Wolfram: Egyszer bemutathatná, hogyan élne meg mondjuk egy magyar egység sugarú nyugdíjas pénzéből csirkefarháton három hónapig. Az ám a kemény sutff! :)

*azta* 2011.09.12. 14:37:32

no lám! ebben az országban nem csak a futballhoz, a politikához, a közlekedéshez meg a gazdasághoz ért mindenki, hanem az extrém körülmények közti túléléshez is! :D zseniális!
nincs kedvetek most már az élethez is kicsit érteni? mert ennyit puffogni, mások által ellőtt poénokat újra ellődözni, irigynek lenni, übermenschnek lenni állandóan... az nem igazán élet! több humort kedves polgártársak! több humort :)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.09.12. 21:52:32

*azta* 0 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. :)))))))))))))))))
Tanuljunk a bejegyzéseidből?

*azta* 2011.09.13. 07:50:01

@nomad: fogalmam sincs... És ez hogy 0 bejegyzés meg 119 hozzászólás, ez mit jelent? Komolyan nem értem, msgyarázd el kérlek. Vagy ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak esetleg még valami beavatási szertartáson is részt kell vegyek? Összemérjük a számainkat? :D ez.... ez nagyon nevetséges! :D

és igen! Te mindenképp gondold át, mik az élet komoly dolgai! Sok szerencsét!
:)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.09.13. 16:51:17

@*azta*: Azt jelenti, hogy írj dolgokról és akkor rájössz, milyen nehéz is valójában. A komment az csak a pálya szélélről való beszólás többnyire, ami nem baj, kell a visszajelzés. A fórumszerű beszélgetés lenne az igazi, de az ritkán alakul ki. Lepontoztuk ezt a tv idiótát, erre mi vagyunk a roszfiúk, ötlettelenek.
Én még tudok tüzet rakni, de aki ráhallgat, az már nem biztos, hogy el is tudja mesélni. picasaweb.google.com/108433177149646014347/Tuzrakas
és megfordultam számtalan helyen, és időjárási viszonyok között és sikerrel vettük az akadályokat.

*azta* 2011.09.13. 21:22:20

@nomad
semmit sem mondtál

de ha ez ilyen fontos, legyen: Bear egy béna pöts!

:D :D

lutria 2011.10.07. 19:15:29

Ha a háttérben látszódott a repülőgéptemető nem volt túl mélyen a sivatagban,mert az Tucsonban van,szinte a város közepén.Egyébként sem elhagyottak a gépek, hanem mint alkatrészraktár működik a reptér-konzervált repülőkkel.
süti beállítások módosítása