Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Egy óra múlva itt vagyok! - Egyenruha kötelező. - 1x01

2011. szeptember 02. 18:00 - Sigismundus

1937 ősze, Budapest.. Vékony srác sétálgat az utcán, kerülgeti a rendőröket, ráles minden cselédre. Adja a lazát, de messziről kiabál róla, vidéki ő bizony.. Ludas Matyi nézhet így ki nagykorúan, miután Márton ludat becserélte egy vekni kenyérre. Végül benyit egy ócska lebujba, ami amúgy Budapest Székesfővárosi Állásközvetítő. Odabent pár gyanús alak mellet tucatnyian várnak a hivatalnokra, mondjon már valamit. Az meg is jelenik köztük, de mint minden közhivatalnok, kegyet gyakorol ezzel. Megvető pillantások után kérdi, sofőr van-e? Vidéki fickónk jelentkezik, ő sofőr, neve Láng, Láng Vince… bemennek az irodába, a kint álldogálók meg elkezdik azt amit olyankor magyarok szoktak ha egynek közülük kitörési lehetősége adódik...

Előbb elkezdenek gúnyolódni a srácon hogy miféle sofőr lehet ez? Aztán a srác kijön hülye vigyorral és közli, egy grófnál lesz parádés sofőr,.. Na erre meg a kintiek utálkozva néznek rá, mert megfogta az isten lábát.. Pedig jógyerek ő, a vekni kenyerét itt hagyja nekik.

Valahol egy budai kertben, mint egy Karády-Jávor film. Egy Ödön nevű úrgyerek, meg egy Forray Aliz nevű úrilány, csókolóznak, és örök szerelmet meg házasságot fogadnak egymásnak. A lánynak mégsem lehet egészen nyugodt a lelkiismerete, mert apjának csak vonakodva meséli el a dolgot. A tábornok (mert tábornok az öreg) tulajdonképpen örül lánya boldogságának, egészen addig míg meg nem halja a vőlegény nevét, aki bizonyos Késmárki Ödön…. Vidéki lúzerünk már egyenruhában vigyorog a nyálával fényesített autómobilra. Jókedvét nem szegi, hogy a házvezetőnő elmeséli neki, az elmúlt két évben hatan mondtak fel a gróf úrnak.. Mert elkártyázott minden vagyont, gyakran fizetni se tud ! Vince csak vigyorog ezen, szerinte egy gróf szava az szent, ő innen megy nyugdíjba! És ime az emlegetett szamár, gróf Podweisz Elek. Mint Arisztid és Tasziló egybegyúrva, a tipikus féldebil beltenyészet arisztokrata. És van inasa is Jean azaz Jani, hogy gróf úr el ne felejtsen lélegezni vagy enni. Épp telefonon értekezik Késmárki Ödön kegyes barátjával. Nyugtatja hogy megy a turfra,valami Huba nevű lovat megtenni, aki nagy esélyes.

Késmárki a túloldalt leteszi a kagylót és röhögve magyarázza hogy a lüke gróf a saját lovára fog fogadni. Igaz, nagyon egy jó ló az. Hallgatósága anyja, Késmárkiné, cipőgyáros, és Zotovics, jugoszláv bőrnagykereskedő, régi üzlettárs, még tán a Monarchiás időkből. Utóbbi áruról szeretne beszélgetni inkább, de az ifjú Késmárkinak politizálni van kedve. Az egekig dicséri a németeket, korszerű koreszményeiket meg minden.. Anyja felsóhajt, témánál vannak megint! El is kezd vitázni fiával, a háború szerinte rosszat tesz az üzletnek, de Ödönek van válasza erre. Gyártsanak hát katonabakancsot, ha már ennyire a garasait félti.. Vendégük kínosan feszengve hallgat, majd annyit megjegyez, hogy náluk Jugoszláviában nem éppen rokonszenvtüntetők fogadták legutóbb a német külügyminisztert..

A német követségen egy Shultzer nevű őrnagy/követségi titkár oktatja Lehner hadnagy/sofőrt, hogy mennek ők is a turfra. Itt Lehnert feladata Forray tábornok megfigyelése lesz.. És Podweisz gróf is úton van. Vincének be nem áll a szája, elmeséli hogy korábban a Hortobágyon volt lovász, szereti a gyors lovakat is. Gróf úr kissé unja már. Megkéri hogy fogja be de taposson a gázba, sürgős. Ekkor vág eléjük Müller CD-s rendszámú Merdzsója, és vad, nagyon vad gyorsulási verseny kezdődik a budai utcákon. Lehner élvezi a játékot, úgy kanyarog hogy Vince sehogy nem tud előzni. A vége hogy a gróf úr kocsija kisodródik, neki egy fának, a krautok meg továbbhajtanak röhögve.

Budapesti rendőrségen, egy igen dühös Komlossy kegyelmes úr üvöltözik a civil ruhásokkal. Az illegális kommunista párt tagjait csak nem tudják elkapni, mert beférkőztek a kutyák a szocdemek közé! A politikaiak főnöke, Brenner felügyelő nyugtatgatja, és ismerteti új tervét…Vincénk a MÁV kórházban tér magához, nincs nagy baja. Itt közli vele Jani azaz Jean inas elégedetten, hogy a gróf úr kirúgta. Nyolc órát várt a betegágyánál, csak hogy ezt közölje vele, és hogy elvigye a sofőregyenruhát.. Persze Vince régi ruháját azt nem hozta magával, alásszolgája, távozik.. Vincénk csak rövid ideig esik kétségbe. Meghallja hogy a szomszéd ágyon most halt meg egy öreg szemeteskocsis, balesetben, nincs hozzátartozója. Így lúzerünk van elég merész hogy egy őzikeszemű nővértől elkérje az öreg ruháit, annak már úgyse kell.

Késmárki cipőgyárban feszült a helyzet. Épp elbocsátanak 25 munkást egyik napról a másikra. Egy Mészáros nevű melós –akit nem rúgtak ki - dühbe gurul és a nyilas irodistán verné le a dolgot. Ekkor telefon, és Mészáros Ferencet hívatják az igazgatóhoz. Késmárkinéval hosszasan elbeszélget, a nagyságos asszony ismerte jól a srác apját és tisztelték egymást. Ezért is tartja a fiát is a gyárban, aki jól dolgozik, de állandóan lázít.. Végül, csak nem tudnak megegyezni, és Késmárkiné személyes megtiszteltetésként maga adja ki a munkakönyvet.

Vincénk néha hülye, de nem ostoba. Ha a Földön meghal egy szemeteskocsis, akkor ott megürült egy szemetesállás, tudja ezt jól. Megy is a Köztisztasági Telepre, ahol megint szerencséje van, kiderül, a telepfelügyelő, Vándor Miska, falubelije. Aki viszont nem örül a rég látott ifjú földinek, nyilván minden hónapban jelentkezik nála egy hasonló, protekciót kérve. Az öreg állását sem adja oda elsőre. Ez ugyanis jól fizető fővárosi állás, elit környék elit szemete, heti 30 pengővel. De ha Vince két hónap alatt fizet neki 80-at övé az állás. Megegyeztek, Vince megint megfogta Isten lábát.

A munkaközvetítőben várakozik már Mészáros is, és megakadályoz egy verekedést, egy szocdem és egy nyilas munkás közt.. A macskaképű bajszos nyilas büszkén kijelenti, ők kiverik maguknak a melót, és holnap este a Tompa utcában titkos gyűlést is tartanak. Mészáros meg pár munkástársa tekintete összevillan, és közlik, szívesen csatlakoznának a nyilasgyűléshez ők is… Mészáros rohan a hírrel felsőbb kapcsolatához, egy idősebb cipészhez. Mondja örömmel, hogy mennének nyilast verni, viszonzásképp azok korábbi akcióira.. De az öreg leinti, ezt a vezetőségnek meg kell tárgyalnia, addig semmi. Úgy tűnik, az ifjú elvtársak okosok, hogy kihúzták a bajszos nyilasból a helyet és az időpontot. A valóság az hogy a bajszos nem nyilas hanem Dragos, titkosrendőr. És Brenner felügyelő tervét hajtja végre, aki össze akarja ugrasztani az ellenérdekelteket. Egy másik ügynöke, Luitner is készül a maga szerepére, amihez egy pisztoly is jár.

Vincét első reggeli körútján leszólítja egy ágrólszakadt manó, bizonyos Spiller József. S azt állítja, eddig ő segítet az öregnek a szemetes kosarakat üríteni, egy-egy fillérért. Láng persze nem közösködne a kevés fizetésen. De Spiller elmagyarázza a csíziót, a nagy körútak házmesterei több kosarat raknak ki, mint amennyire szerződtek, így a kocsisnak jattolnak érte.. Vince az első jatt láttán rájön, hogy ez bizony komoly mellékes, hamar meglesz a 80 pengő, és Spiller is felvéve.

Műszak második felében irány a szeméttelep, ahol a bányamester fogadja őket, a kehes Keceli. Szemét helyre való, szemét egy ember, a guberálókat csak egy-egy kiló száraz kenyérért engedi, Spillert is leugrasztja a bakról. Így Vince egyedül kell hogy megismerkedjen a helyi szokásokkal. Ugyanis a gyűjtött szemetére a gubisok naponta licitálnak, újabb mellékes a szemétiparban.. Ajánlanak neki rezet, kokszot, kenyérhéjat, a győztes azonban egy ángol katonai revolvert ajánl. A gubis szerint Valkó a telepszéli ócskás egy pengőért megveszi. Vince egy pillanatig elgondolkodik, miért is nem a gubis adja el azért a pengőért?

Aztán elmúlik a pillanat, és elfogadja a pisztolyt. És megy Valkóhoz, ahol az történik, amit vártunk, az ócskás elutasítja a pisztolyt, marad Vince zsebében. Lúzerünknek nem szegi kedvét a dolog, végül is jó egy munkanapot zárt, irány Spillerrel a Város,a City ! Új kollégája megmutatja a jó helyeket, mármint a jó olcsókat. Beülnek hát Obert bácsi sváb kocsmájába bablevesezni. A tulaj itt is kidobná Spillert, de Vince közli, majd ő fizet, mint újdonsült fővárosi alkalmazott. Erre a hírre még hitelt is kap a garasos svábtól. Késmárkiné és Forray Aliz együtt keseregnek Ödönön, aki szó nélkül elment valahová. Nem csoda hogy nem dicsekedik ezzel, a nyilasgyűlésre ment, a Tompa utcába, lévén párttag már ő is. Magát Balogh, kormánypárti képviselőt, szintén titkos nyilastestvért kíséri. Ugyanide készül Mészáros, meg egy csomó fiatal haverja, akik nem akarják kivárni, míg idősebb elvtársaik újra meg újra megtanácskozzák a dolgot. A Tompa utcában kezd véget érni a gyűlés, jönnek kifelé a nyilasok, csupa fekete mentés, sötét tekintetű bajszos. Megjelennek Mészárosék is, és kitör a verekedés. Nyilasok fokossal, melósok ököllel csépelik egymást durván.

Már egy kocsi is kigyulladt, amikor megpróbálják kikísérni a székházból Balogh képviselőt. Ekkor lép elő a munkásruhás Luitner ügynök, és rálő a képviselőre, aki megsérül.. Luitner befut egy kapualjba, Mészárosnak gyanús, utána. Itt némi bunyó után a titkosrendőr leüti a melóst.

A következő pillanatban jelenik meg egy század lovas rendőr, és egyforma élvezettel kezdik kardlapozni mindkét csoportot, balhénak vége, letartóztatások, razzia… Az Obert kocsmában nagy sikerrel járnak, Vince ugyanis elmulasztotta a Dunába dobni a revolvert. Lúzerünk belekezd hülye vigyorral egy magyarázatba, ami senki nem érdekel, viszik. Vince még nem fizetett, ezért kiabál Obertnek hogy egy óra múlva itt lesz, ne aggódjon ! A kocsmáros válaszol, nix problem nem aggódik ! Kiveri Spillerből ő cehhet !

Maga Brenner felügyelő tekinti meg a zsákmányt a helyszínen, és döbbent örömmel fedezi fel, hogy ez a lúzer, és kedvenc ügynöke, Luitner, mintha ikrek lennének.. Luitnernek kefebajsza van, Vincének hülye tekintete, de a többi stimmel. Utasítja is Dragost, ezt az őrizetest elkülönítve kezeljék, és vigyék a Párnás Szobába.

 

Címkék: 1 óra múlva
29 komment

Facebook kommentek

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.02. 19:11:05

Jajj, há' nekem ez megvan, az egész sorozat.El is kezdem nézni, emiatt viszont nem olvasom most el a posztot.Pedig biztos okés.

Kullancs1983 2011.09.02. 19:13:55

Ez napi vagy heti sorozat lesz? Már alig várom a következő részt..:D

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2011.09.02. 19:46:16

@geegee: Okés bizony :-)

@Kullancs1983: Heti bontásban rakom ki, péntekenként.

@sóskatáska: Ez most egyik adón sem, csak a retro jegyében kezdtem megint bele egy sorozatba..

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2011.09.02. 20:11:22

Pont ma néztem meg a 4. részt:))) EZEK AZ INTUICIÓK:)

Csigafattyú 2011.09.02. 20:55:25

Megvan DVD-n az egész sorozat, de sajnos a 8. lemezen az egyik epizód hangja gyárilag hibás. Amúgy ez egy vérgőzös kommunista propagandasorozat, durva magyarellenes felhangokkal, és egy többszörös hazaáruló a főszereplő. Ezzel az erővel náci propagandafilmeket is adhatnának a tévék.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2011.09.02. 21:15:42

@Csigafattyú: Tudod, vannak valóban propagandaízű részei sorozatnak, ezt én se tagadom, minek ?
Na de a hazaárulózás.. Már megint ez a szánalmas lemez... beragadt mint a nyolcadikon a hang?

JA és amúgy melyik főszereplője a hazaáruló? Mert lesz még egykét olyan jeles színészünk benne, olyan szerepekben később hogy elakad a szava sokaknak majd..
De politikáról ennyit, és ne többet.

bioLarzen 2011.09.02. 22:00:25

Haha, az egyik jó kis magyar sorozat, amit évente egyszer stabilan megnézek (a Bors a másik) :D

bio

bioLarzen 2011.09.02. 22:01:20

A trollt meg ne etessétek. Tudjátok, pont ezért csinálja.

bio

Csigafattyú 2011.09.02. 22:31:44

Attila1, legyél szíves ezt személyesen a szemembe mondani, a helyszínt és az időpontot magad választhatod.

Avagy fel kell tételeznem, hogy egy beszari senki vagy, aki csak névtelenül mer gyalázkodni.

Csigafattyú 2011.09.02. 22:33:01

@Sigismundus: Nem propaganda_ízű_ hanem propaganda. A főszereplő minden epizódban megvalósítja a hazaárulás bűntettét, és mindenkivel összeáll, egyes-egyedül a saját hazája hadseregével nem. Magyar katonákat lelkiismeret-furdalás nélkül gyilkol, hol szovjet, hol jugó partizánokkal áll össze. Ez azért hadd ne legyen már egy eszménykép.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.09.02. 22:49:10

@Csigafattyú:
Konkrétan teljesen érdektelen, propaganda-e vagy sem, jópofa sztori, kiemelkedően jó színészekkel, szórakoztatóbb fimsorozat, mint ezer Barátok közt.
Nem mellesleg hadd ne gondoljam már, hogy akik akkoriban a fasiszta németeknek átadták az országot, azok nemzeti hősök...

billy reed 2011.09.02. 22:56:56

@Csigafattyú: Nem kell nézni, nem kell kommentelni, nem kell elrontani mások örömét.
Ti "magyarok" úgyis csak ehhez értetek!
Minek jössz ide zavarogni?
Hidd el, jól ellennénk nélküled itt.
Örömmel beszélgetnénk egy régi jó sorozatról. De nem lehet, mert jön a népnemzeti nevelő, aki nem bír magával, megmondja a tutit.

Ez egy zseniális sorozat. Ennyi.
És ha te a hazaárulást úgy érted, hogy valaki szembeszáll a fasisztákkal és az ő ordas eszméikkel, akkor meg is van, hogy merről fúj a szél...

postakocsi 2011.09.02. 23:16:31

@Csigafattyú:
Mé? Most jobb? Nézd már meg hogy a mostani politikusok közül melyik nevezte pár éve csuhásoknak a papokat, aztán ki gazsulált mostanság a pereputtyal....

Hódos Hajnalka 2011.09.03. 00:09:15

@attila1: ki mondta, hogy nem lehet? ;)

mézescsók 2011.09.03. 00:37:46

Azért jó lenne egyszer - csak az üdítú kivétel kedvéért - politikai kirohanások nélkül nézni és kommentelni?A történet különben elég bugyuta, de a szereplőgárda miatt már érdemes megnézni. Az akkori színművészek krémje szerepelt benne. Sehol másutt nem láthatók együtt, mint az 1 óra múlva..., Bors, Tenkes ... sorozatokban.

Duke64 2011.09.03. 00:42:47

Mézescsóknál a pont!
Brenner és Katica bácsi alakítása hatalmas.Máig röhögök rajtuk,pedig 10 x láttam már.

Ronda_kövér_öregedő_pasi 2011.09.03. 02:15:47

Azért nem kéne bármilyen pártszimpáriával rendelkezőnek vérig sértődni azon, ha egy komcsi propagandasorozatot valaki komcsi propagandasorozatnak nevez. Minden az ami, akkor is ha nem nevezzük nevén. A szinészek nagyon jók benne, a történet kellemesen szórakoztató, egy minőségi propagandatermék volt a maga korában és a mai magyar sorozatokkal összehasonlitva egy atomvillanás a fekete lyukak között, de nagyon fiatalnak vagy nagyon vonalasnak kell lenni ahhoz, hogy ne szúrjon szemen a sorozat (korabeli) célja.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.09.03. 04:51:55

@Ronda_kövér_öregedő_pasi:
Van igazság abban, amit mondasz, de akik szívesen nézik a sorozatot és itt beszélnek erről, azok aligha kriptokommunisták és aligha azért nézik, mert visszakívánják vagy éltetik a kommunizmust.
Nyilván minden épeszű ember észreveszi, hogy a történet és a milliő súlyosan elfogult a kommunizmus irányába. De ez a vonala mára jelentéktelenné vált.

Aki azonnal ezzel hozakodik elő és reflexszerűn hazaárulózik és komcsizik, az el van tévedve. .. ez nem a polidili fórum.

☉ ☾ 2011.09.03. 07:25:21

Nagyon jó írás volt, akár az eredeti bővített szinopszisa is lehetne.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2011.09.03. 08:24:13

Fasza, mondtam hogy politikáról ennyi és ne több.

@Csigafattyú: " és mindenkivel összeáll, egyes-egyedül a saját hazája hadseregével nem. Magyar katonákat lelkiismeret-furdalás nélkül gyilkol, "
Ez pont nem igaz, rosszul
emlékszel.
@Ronda_kövér_öregedő_pasi: Az újra előrángatott hazaárulás szón akadtak fenn sokan, én is, mert hülyeség. A komcsi PRon nem, mert egyértelmü hogy az.

NA de most már politika tényleg vége legyen, figyelmeztetek.

AutosVilli 2011.09.03. 08:27:52

Csigafattyúnak igaza van,mert ha a náci birodalom szemszögéből nézed ,akkor biz az tényleg haza árulás amit csinál.
Az már más kérdés hogy az egyénnek(kommentelőnek) milyen a politikai beállítottsága és ez alapján a véleménye Láng úrról.Én szerettem ezt a sorozatot ,színészéink színe-java benne van!.

AutosVilli 2011.09.03. 08:33:20

Amúgy a "Spillerkém" és Láng úr kapcsolata az egész sorozaton átívelten nézve a leg komikusabb :DDD

vazallus 2011.09.03. 08:35:33

Azért arra kiváncsi lennék, ha pl a Jud süss-t elemzené valaki szigorúan filmes alapon, meg mondogatná, hogy de hát mekkora színészi játék, és nem az a lényeg, hogy propaganda, meg hogy hát ez csak retro stb..., akkor egyrészt ugyanígy kikerülne-e index címlapra, másrészt ugyanez lenne-e a véleményetek. Egyébként vicces amikor egy politikai propagandafilm kapcsán kérdőre van vonva az, aki politikai állásfoglalást mond róla. (Ugyanígy röhögtem amikor Alföldi kapcsán jöttek, az "el a politikát a színháztól" kórusok, mikor a kedves Róbert apukája Alföldi Albert MSZP-s képviselő volt 94-98-ig, aminek persze nyilván semmi köze ahhoz, hogy ő oda került ahol van, de ez csak egy mellékszál, bocs, hogy idekevertem). Ennek a filmnek készítésekor nem a színészi játék volt a lényege, nem ezért írták, nem ezért adtak pénzt a forgatására. Az csak eszköz volt, hogy a közönség jobban fogadja, az egyébként tényleg remek színészek játékával előadott propagandát. Emellett voltak azokban az időben is pengeélen táncoló filmek (igaz nem sorozatok), amelyek zseniálisak, Az Ötödik pecsét (ami tényleg az egyik legjobb magyar film) bár a nyilas terror idején játszódik, de mégis meg tud maradni egy szinten. Ráadásul a történet nyugodtan játszódhatna az 50-es években is, kb ugyanígy, leszámítva, hogy a végén a vallatót játszó Latinovits AVÓS egyenruhában lenne (mondjuk nem hasonlít annyira Bauer papára, hogy kicsit gonosz legyek) Emellett viszont ott van a Húsz óra, ami szerintem jobb az Ötödik pecsétnél is, mégis még DVDn se adták ki (pedig Sánta-Fábry mindkettő), de gondolom nem azért mert nem a csúnya nyilasokkal foglalkozik, hanem a kolhozosítással és az 56 utáni helyzettel. Pedig a húsz órát a 60-as években engedték forogni, szóval valószínűleg még így is elég elfogult volt a rendszer iránt, de legalább nem akart nekik jobban benyalni a kötelező szintnél, ezért lenne maradandó alkotás, ha lehetne kapni, ha játszanák a tv-k stb...

sixx · http://comment.blog.hu 2011.09.03. 08:50:07

na, akkor most hagyjuk abba ezt, mindenki tegye le a műanyag traktort és nyugodjon meg, mert jön az óvónéni és kibasz mindenkit a picsába.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.09.03. 09:36:30

na, a jó szó nem segített, lezárjuk a kommentelést.
süti beállítások módosítása