Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Borgiák 1x09 - A senki (évadzáró)

2011. augusztus 17. 06:07 - sixx

Utolsó epizódjához érkezett Sándor és pereputtyának története, ami nekem kis csalódást okozott, mert túl statikus és egysíkú volt, a színészek nagy többségét bábszínházba sem ereszteném be nyugodt szívvel, Jeremy Irons szegény meg addig vitte a sorozatot a hátán, míg bírta, aztán majdnem belerokkant ő is. Persze a véleményemmel igencsak egyedül vagyok, mert Etyeken már forog a második etap, és ha bemutatják, hogyvolt is lesz róla. Otthagytuk abba, hogy Sándor szarban, lássuk, hogyan mászik ki belőle.

A flanszia sereg bevonul Rómába, illetve a díszlet két, állandóan mutogatott külső darabja közül az egyikbe, ami kibaszottul illúzióromboló, egy kicsivel többet ha megtetszettek volna mutatni Rómából, az milyen fasza lett volna. Sehol egy statiszta, Károly csalódott is egy kicsit, Della Rovere megnyugtatja, hogy majd szeretik őtet nagyon, ha elzavarja a pápát. Károly szerint a bíboros egy kretén gyökér, és inkább kussoljon, míg rá nem ver a fejére egy nagyot. Luki ezen felbátorodik és lova kantárját úgy veti oda a bíborosnak, mint a lovászfiúnak a seggét három epizóddal ezelőtt. Károly Lukréciával továbbra is kedves, tán látja a domborodó hasát, vagy csak simán meg akarja csinálni, nem tudni, mindenesetre szól neki, hogy kerítse már elő a fatert, mert beszéde van vele.

Luki megmutatja, melyik templomban van ilyenkor Sanyi, Károly idétlen, kacsázó járásával el is indul, a pali valóban nem szép, a színész viszont kiváló, ha eddig nem mondtam volna (Michel Muller alakítja). Bandukol az Emmy-díjat érő díszletek közt, márványpadló a lába alatt, kőoszlopok két oldalán, mind fából persze, mi másból, Potemkin-falu ez az egész filmbiznisz. Sándor egy nagyon rendszeridegen barna csuhában ájtatoskodik az oltárnál, Károly kérdezi is tőle, hogy helló, hol a pápa, aztén térdre rogy, amikor Sándor rávillantja a fogsorát, jesszus Sanyi, bazdmeg, mi van rajtad már megint? Szólj ha ekkora szar van, adok kölcsön. Teológiai eszmecserébe oltott politikai alkudozás kezdődik, aminek az a lényege, hogy Károly viheti Nápolyt, kap rá pápai áldást, már ha az a pápa, aki eddig. Károly vigyorog, az lesz, nyugi, értettem. Della Rovere nagyon sokat szívott a semmiért.

Cézár közben Lukival őgyeleg a kies városban, továbbra is gyanús a két testvér kapcsolata, úgy érzem, a vérfertőzéstől csak egy paraszthajszál választ el minket, no meg Luki terhessége, amit kénytelen elmondani Cézárnak is. A tesó foga csikorog, megölömaztagecit, olvasható le a fejéről, hát még ha tudná, milyen keményen tolta análba a húgát a nászéjszakén, na mindegy. Cézárnak van esze, ez nagyjából Sándor szerencséje, és gyorsan eltünteti a húgát, mert nem kell tudnia senkinek, hogy terhes, azt meg pláne nem hogy a lovásztól. Irány a kolostor, ahol a lófejű szőkenő héderezik, én meg majd jól kitalálom, hogyan lehetne semmissé tenni a házasságodat. Luki nem nagyon bízik a dologban, de Cézár magabiztos, megoldom.

Károly a seregnek jeleni, hogy na, akkor Nápoly a mienk este buli van, le lehet lépni. Cézár és Sándor a délután eseményeit vitatják meg, János hálistennek sehol, még ezt is elkúrná valahogy. Sanyi ismét talpig fehérben, a szerény barát szerepe csak az volt, egy szerep, de legalább elérte, amit akart, és a pápai trón biztonságban van. És most jöhet a bosszú, a bíborosokat össze kell hívatni, és jól megfingatni, mert elhagyták a Vatikánt, amikor szarban volt a haza. Le is megy Sanyi a könyvtáros/jogtudós Brukharthoz(?), mert precedens kell neki, az meg talál, ha akar, ezért csodálatosak az egyházi szövegek (Biblia inkluded). A cél: a bíborosok a tanácsülésre csuhában, fejükre hamut szórva jelenjenek meg.

Károly fasza bulit rendez este, isznak, viccelődnek egy pontig, aztán jön a feketeleves, a flanszia királynak Nápolyba menet kellene egy pápai követ, aki majd a szentszék ügyeit viszi az új királyságban, értsd kell keki egy túsz. Jó, majd kapsz egy bíborost, int Sanyi és folytatná a mentakrémmel töltött sült fürjjel, de Károly integet nagyon ronda fejivel, nem, nem, Sándor, ez most az én bulim, a fiadat akarom. Örökbe, ágyasnak, retten meg Sanyi, frászt, ő lesz a túsz, oppardon követ, na. Sándor kiakad, Cézár még jobban, de Károly arcán látszik, hogy két perc alatt kardélre hányja az egész családot terhes rokonnal egyetemben, ha sokat pofáznak vissza. A vacsora után Cézár háborog egy kicsit, ugyan már, fiam, olyan vagy, mint egy gyerek, mondja erre Sanyi, nem lesz ott sokág Karcsi, mi az istent csinálna Nápolyban? Meg ott van a pestis is, azt nem kamálják az uralkodók. Pestis, bazdmeg, kérdezne vissza minden épeszű ember, de Cézár nem az, jól van, akkor elmegyek. Úgyis visszajössz, de azért vigyed magaddal Michelettót, az szakember, ad még egy tanácsot Sanyi.

A bíborosok ülnek szépen sorban Sanyi előtt csuhában, homlokukon hamuval rajzolt kereszt, és bűnbocsánatért esdekelnek, no meg felajánlanak birtokukból, vagyonukból egy nagyobb részt, tessen vinni, csak hadd maradjak bíboros. Ugrunk egyet Károly koronázására, Nápoly királya lesz, kap egy új koronát is, és idiótán vigyorog közben. Cézár Della Roverét kapacitálja, hogy maradjon Rómában, és legyen az apja támogatója, mert csak idiótákkal van körülvéve, és míg ő távol lesz, nem marad senki, aki segítene neki. Della Rovere keménykedik, lófaszt, én ugyan be nem állok a faterhez. Cézár lazán megfenyegeti, kétszer is kinyírhattalak volna, de nem tettem, ne idegelj. Akkor ölj meg most, mert én szarok apádra, mondja Della Rovere, ez majd a második évadban lesz érdekes szerintem.

A követező jelenetben Cézár és Micheletto az országutat rója Nápoly irányába, körülöttük vagy hatszáz flanszia katona, kíséretnek, na persze. Cézár elugrat a lovával, letesztelni a kíséret éberségét, hat métert nem jut előre, menten ott van mellette négy lovas - túsz ő, a javából, és még fegyvere sincs, csak egy Michelettója, a kor Rambóba öltött Jack Bauerje. Ennek este veszi hasznát, amikor a tábortűz mellett már csak két katona vigyáz rájuk, az egyiket Cézár veri agyon, a másiknak a trorkát Micheletto garotte-ja vágja át, irány Lukrécia férjének birtoka, mert azzal elszámolni valója van Cézárnak. A flansziák követet küldenek Sanyihoz, hol a fiad? Nem ti hagytátok el? Nahát, ennyire hanyagok is csak a flansziák tudnak lenni. Sebaj, majd küldök másik bíborost, mondjuk Sforzát.

Cézárék megérkeznek Pesaróba, és némi gimmnasztika után elfogják Sforzát, megkötözik, és viszik egy zsákban Rómába. Sándor örül a vendégnek, aki panaszkodik egy sort, megvertek, elraboltak, nahát. Ez engem nem érdekel, mondja Sándor, beszéljük csak meg a házasságod megsemmisítését. Ha nem háltad el a frigyet, akkor semmisnek tekinthető az egész, és mi ezt fogjuk bizonyítani. A bíborosokat Sanyi összehívja, és eléjük viszi Lukit is, de jól eldugja valami rácsos izébe (mobil gyóntatófülke?), hogy ne lássák a hasát, miközben azt hazudja, hogy az ura meg sem dugta, sőt, impotens.

Sforza köpni-nyelni nem tud, de ez még csak a kezdet, mert javasolnak ám bizonyítást is menten, kettőt is: a) megdugja Lukit a szentszék és Róma lakossága előtt a főtéren, b) hoznak neki egy kurvát, azt dugja meg a bíborosok előtt. A második verzió lesz, az egyre hangosabban röhögő bíborosok és Sándor előtt Sforza egy szál alsóneműben áll, és várja, hogy hozzanak neki alanyt. Kap is, kettőt, elég rozzantat, akik közül csak egyet kell meghágni, de Sforza nem Choky Ice, hogy parancsra, ennyi ember előtt produkáljon merevedést, és összeszorított foggal jelenti ki, hogy ő inkább akkor impotens, és a házasság semmis. A titkos bizonyítási eljárás részletei természetesen kiszivárognak, a feleségét oly szívesen verő Sforzát Róma lakossága egy emberként röhögi ki, és dobálja meg, kicsit sem sajnálom, de ez akkor is szívás.

És ha már szívás: Károly bevonul Nápolyba, ahol élő embert nem sokat, rothadó hullát viszont annál többet talál, a pestis szépen kiirtotta a lakosságot, már a király kitömött hullás bálterme sem a régi. Károly csak néz maga elé, és kezd rájönni, hogy Sanyi csúnyán átvágta. Közben otthon megszületik Luki fia, akit Sándor tutujgat rögvest, mert a gyerekeket nagyon szereti. És ennyi, ezzel van vége az első évadnak, se katarzis, se cliffhanger, se semmi, egyszer csak vége szakad a történetnek egy jelenet közepén. Köszönjük a megtisztelő figyelmet, a második évaddal valamikor jövőre jelentkezünk, addig is tessen olvasni a többi hogyvoltot, van belőlük bőven, és még csak most jön a java.

 A comment:com cikkei a Borgiákról:

 

Címkék: borgiák
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.08.17. 10:24:38

Ebben az egész sorozatban az a legfelháborítóbb - a többnyire értékelhetetlen színészi alakítások mellett -, hogy holmi rosszmájú történetírókra hivatkozva (sőt, még őket is túllicitálva!), próbálják meg lejáratni a Szentszéket.

Ha nem létezne keresztényi megbocsátás, az "alkotóknak" nem egy perrel kéne szembenézniük, az már biztos!

Nevem Earl 2011.08.17. 10:28:39

Jól mutatja az érdeklődést, hogy én vagyok az első... legalábbis asszem. A magam részéről a második rész után feladtam és nagyon nem vagyok kíváncsi a második évadra sem. Respect sixx-nek hogy azért végigülte. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.17. 10:54:02

nekem tetszett, várom a következő évadot is.

"Can't Stop The Signal..." 2011.08.17. 11:24:16

@"the dragon": ez most komoly? ezt olvastad valahol, hogy ez egy ilyen lejárató kampány és csak azért csinálták a sorozatot , hogy odacsapjanak a Szentszéknek?
Remélem csak nem értem a humorod....

elyndel 2011.08.17. 11:31:22

Első kommentelő nagyon vicces. A Vatikán volt és jelenleg is a legnagyobb maffia a világon. Azt hiszed azok az emberek különbek bárkinél? Lehet akad köztük elvétve egy-kettő jó ember, de sajnos elenyésző a számuk. Ők is emberből vannak, ergo esendőek.

A Te "szentszéked" már réges-rég lejáratta egyébként saját magát a bort iszok, vizet prédikálok módszerével...

Elképzelhető, hogy a sorozat több helyen is túloz, de ettől még ezek a dolgok megtörténtek valóban. A Borgia család története nem új keletű dolog.

Nagyon jó lenne már, ha az összes vallásban hívő ember szeme kinyílna végre... A hit nagyon szép dolog félre ne érts, de a vallás már más tészta. Az kizárólag bizonyos csoportok érdekeit szolgálja. Legyen szó akármelyik vallásról.

Persze ez csak az én véleményem, nem sértésnek szánom. Hiszen szuvenír jogod eldönteni kinek/minek/miben hiszel. :)

Ica a fekete cica 2011.08.17. 11:52:40

Nekem tetszik, következő évad vár, akinek meg nem tetszik az nézzen mást.

Thomas Dantes 2011.08.17. 12:19:34

@"the dragon":

Az a baj, hogy nem kell lejáratni a Szentszéket.
Éppen elég sötét ügye volt/van.

Igaz ami igaz, a Borgia -családdal kapcsolatban sok a negatív túlzás, de ami igaz az igaz. Nem egy, és nem két pápa olyan távol állt a keresztényi erkölcsöktől mint Makó Jeruzsálemtől.

csoko20 2011.08.17. 12:20:50

@"the dragon": Az egész lejarató kampány akkor kezdődött, amikor pénzért árulták az egyházi tisztségeket, kurvákat tartottak, másképpen gondolodókat égettek meg és kisfiúkat bögyörőznek a mai napig.

Mivel létezik isteni igazságszolgáltatás, nem kétlem, hogy a pokolban fognak roston sülni:)

Tóth Csaba Tibor 2011.08.17. 12:43:39

"Le is megy Sanyi a könyvtáros/jogtudós Brukharthoz(?)"

a könyvtáros/jogtudós figura valójában Johann Burkhard, akitől a Sándor pápát először lejárató - egyes helyeken legautentikusabbnak feltüntetett de jobbára csak interpolációkban fennmaradt - végül Leibnitz által összeollózott "Napló" írója - valójában ilyen fő ceremóniamester/camerlengo volt a pápai udvarban.

Tóth Csaba Tibor 2011.08.17. 12:46:33

hozzátenném, a történeírás egy rosszabb pápát ismer VI. Sándornál, ez pedig II. Gyula - polgári nevén Guiliano della Rovere - hopp, spoiler! :)

Bandibacsi34 2011.08.17. 15:04:47

Na ja kicsit uncsi a sorozat.

NeBántsdAMacit 2011.08.17. 16:44:49

Wiki-n és a neten elég szép kis cikkek vannak Sándorról, az alapján nem volt azért annyira rossz (persze korához képest), inkább Cézár fia volt a gizda. Az utókor azért elég szépen kiszínezte a dolgot, természetesen negatív irányba.

Daenerys 2011.08.18. 23:43:27

Semmi főszereplő-halál? Reménykedtem, hogy Sanyit megmérgezik az első évad végén, csak akkor ki nézné a másodikat.
süti beállítások módosítása