Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 1x04 - Claudia

2011. augusztus 15. 09:00 - Gabba

Artie álmával nyitunk, valami sötét szobában fekszik és hangot hall arról, hogy már járt itt és vissza kell mennie a kezdetekhez. A hang Mrs. Fredericé, brrrr, őt meglátva nem csoda, ha Artie inkább felébred. Íróasztalánál nyomta el a buzgóság, és alig tér magához, máris becsörögnek kedvenc ügynökeink a videohívón. Ziláltak, koszosak, egy állatkertből kellett megszerezniük valami ismeretlen tárgyat, és úgy tűnik, közben az állatok megtámadták őket. Kellőképpen ki is vannak ettől, Myka csak egy jó fürdőre vágyik (én szívesen megmosnám közben a hátát). Siessenek vissza, sok a dolgunk, búcsúzik tőlük Artie, ehhez képest viszont újra bealszik. De hamarosan ismét felriad, ezúttal arra, hogy egy formás kézbilincs csattan a csuklóján, egy csinos vörös az elkövető. (Ha netán ő is fürdőre vágyna, tudnék valakit, aki szívesen tartaná neki a törölközőt.) Megtudjuk, hogy a lány volt az a titokzatos hacker a múltkori részben, és szavaiból Artie-nak lassan leesik, hogy még gyerekkorából ismeri. Claudia Donovan, jut eszébe a neve is. A csaj kütyüfronton is eléggé ott van, a bilincs ugyanis az ő találmánya: elektromos feszültség tartja zárva, nem lehet csak úgy kulccsal kinyitni. Maga a felelős, ami Joshuával történt, de most eljött az ideje, hogy törlesszek, fenyegetőzik Claudia, és magával viszi Artie-t valami ismeretlen helyre. Így aztán a visszatérő Myka és Pete üresen találja az irodát, viszont az asztalon hagyott videohívót és a levágott riasztógombot meglátva egyből leveszik, hogy Artie-t elrabolták. Főcím.

A videohívón Mrs. Frederic jelentkezik, Artie-t keresi. Az ügynökök egymás szavába vágva magyarázzák a szitut, a félelmetes arcberendezésű főnökasszony hitetlenkedve hallgatja. Lehetetlen, hogy Artie-t elrabolják, de ha mégis, nézzék meg az „időtálló spektrométert” (WTF?), ami tárolja mindazok képét, akik az elmúlt öt órában az irodában jártak. A raktárból viszont ki ne merjenek mozdulni, nehogy a végén már három ügynököt kelljen keresnem, búcsúzik Mrs. Frederic zordan. Kis keresgélés után Pete megtalálja a spektrométert, ami úgy működik, mint egy kivetítő. Látják a vörös csajt, sőt Artie szájmozgását olvasva Pete még a nevét is megfejti, és máris keresni kezdenek Claudia Donovan után a számítógépen. Pár klikk után találnak is róla infót: ajjaj, a csajt nemrég engedték ki a diliházból. Csak nem Vucli Tóbiásnak segített az önműködő villamosjegy feltalálásában?

Eközben Artie felismeri a helyet, ahová Claudia vitte őt: Ez Joshua régi laboratóriuma, mondja. (A sarokban meg ott nő a U2-féle Joshua Tree, teszem hozzá szellemesen.) Kettejük dühösködő párbeszédéből azért lassacskán kezd valami körvonalazódni. Joshua Claudia bátyja, akivel 12 évvel ezelőtt történt valami egy kísérlet során, amiért Claudia Artie-t teszi felelőssé. A bátyám nem halt meg, csak „odaát” ragadt (WTF??), kiabálja a lány, és azóta többször is megjelent nekem! Saját tudásom szerint már mindent megpróbáltam, hogy visszahozzam őt, de elakadtam, és most magának kell segítenie, Einsteinkém! Miközben magyaráz, egyszer csak rohama támad, remegni és köhögni kezd: Mindjárt jön, suttogja. Hirtelen feltűnik Joshua szellemképe, darab ideig cikázik a laborban, majd eltűnik. Látja Artie, hogy nem halt meg, segítsen visszahozni közénk, nekem nem sikerült, kéri Claudia. Te megpróbáltad rekonstruálni Joshua kísérletét?, kérdi Artie döbbenten, de azért nem mond kapásból nemet.

Myka és Pete úgy dönt, hogy egyikük sem hallotta Mrs. Frederic figyelmeztetését, és mégis elhagyják a raktárat némi személyes nyomozás végett. Első útjuk Claudia házinénijéhez vezet, ahol a csaj lakást bérel. Rendes lány, korán árván maradt, a bátyja nevelte, de aztán ő is meghalt, pedig nagyon jó testvérek voltak, mesél a házinéni. Az ügynökök szétnéznek a lakásban, a falon fotók a fiatal Artie-ról, Joshuáról és Claudiáról, a könyvespolcon főleg 16. századi témájú könyvek, köztük kiemelt helyen egy Rheticusról írt. (Rheticus az 1500-as években élt tudós és matematikus, Kopernikusz tanítványa volt.) Ó, ezt én is olvastam, még egészen kis koromban, jegyzi meg mintegy mellékesen Myka. Jóvanna, ne játszd meg magad, tudom, te mindent olvastál, mert apádnak könyvesboltja volt, duzzog Pete. Majd leülnek átolvasni néhány könyvet, és annyit összeraknak, hogy Rheticusnak saját bevallása szerint volt valami spéci iránytűje, de rajta kívül senki más nem látta, ügynökeinknek ez roppant gyanús. Lehet, hogy ez az, amit keresünk?, teszi fel a kérdést Pete.

Claudia és Artie tovább szájkaratézik. Rheticus a teleportálással kapcsolatos kísérleteket végzett, és te is ilyesmivel próbálkoztál, de hát az tök veszélyes, dühösködik Artie. Ne sírjon már annyit, Obi-Wan, a bátyámat akarom megmenteni, ez talán érthető?!, dühösködik Claudia. De a kísérletektől beteg lettél, sápadt vagy, és az orrod is vérzik, ez már a Lostban sem jelentett semmi jót!, érvel a szakállas. Úgyhogy inkább mégis segítek, vedd le a bilincset. Már csak az a kérdés, mivel lehetne helyettesíteni Rheticus iránytűjét, ami a kísérlet közben Joshuánál maradt, mormogja. Előtte azonban még felhívja Pete-et mobilon, hogy megnyugtassa, nem rabolták el, csak egy barátjának segít. Igen, tudjuk, Claudia Donovannak, válaszolja a baltaarcú, de hadd segítsünk mi is, mondja meg, hol vannak. Nem kell segítség, köszi, hárít Artie, és gyorsan lerakja. Akkor most mi legyen, töprengenek ügynökeink, majd kitaláljuk később, most siessünk vissza a raktárba, még mielőtt a félelmetes Mrs. Frederic rájön, hogy megtagadtuk az utasítását.

A szúrós tekintetű főnök persze már várja őket az irodában, ennyit a fű alatti nyomozásról. Természetesen Mrs. Frederic is képben van Rheticusról és az ő kísérleteiről: utasítja Mykáékat, hogy találják meg, milyen hibát vétett Joshua. Ebben segítségükre lehetnek a raktárban őrzött Rheticushoz kapcsolható leletek. Ügynökeink hamarosan rá is jönnek a titok nyitjára: a tudós különösen akkurátus ember volt, de szerette a rejtett utalásokat. Ezért aztán hiába követte Joshua pontról pontra az iránytű elkészítésére vonatkozó utasításait, lehet, hogy a latin szövegben nem vett észre egy ilyen titkos utalást, és a kísérlete azért nem sikerült.

Eközben Artie saját esze után összerak egy energiafejlesztő szerkezetet, ami a teleportáláshoz szükséges energiával tölt fel valami ásványokat. Claudián újra kitör a roham, ezzel egyidőben ismét megjelenik Joshua. Ezúttal pár szót mond is, lényege, hogy az ő megjelenései miatt már a húga is lassan kezd „odaátra” kerülni, ezért felszólítja Artie-t, hogy ne folytassa a kísérletet, inkább pusztítsa el az áramfejlesztőt. De abba belehalsz, tiltakozik Artie. Igen, de akkor Claudia életben marad, válaszolja Joshua, és újra eltűnik.

Mrs. Frederic Leena panziójában dekkol, az ügynökök ide sietnek, hogy elújságolják neki a rejtett panelre vonatkozó elméletüket. És most már az is biztos, hogy Claudia Joshua régi laborjába vitte Artie-t, vigyorog Pete, pacsit erre! Azonban Mrs. Frederic nem kapható ilyen léhaságokra, és csak hidegen végigméri Pete-et, akinek ettől mindene lefagy. Na, mire várnak még, akkor irány a labor!, utasítja őket Mrs. Frederic.

Claudia magához tér, de tényleg egyre rosszabbul néz ki szegény. Artie eközben felidézi azt, amikor Joshua elmondta neki, hogy befejezte a Rheticus-féle iránytűt. Artie akkor kérte, hogy adja át neki, mert biztonságos helyen kell tárolni, nehogy illetéktelenek kezére kerüljön. A srác el is ment érte a laborba, de mivel sokáig nem jött vissza, Artie utánament a gyerek Claudiával. A laborba lépve azonban csak azt látták, hogy Joshua bekapcsolja az iránytűt és teleportál.

Ekkor fut be Myka és Pete, egytitkos rekesz van az iránytű belsejében, amiről Joshua nem tudott, kiabálják. Közben Claudián újabb roham tör ki, vérzik az orra, csak nem megmurdel ő is, mint a szintén vörös Charlotte a Lostban? Besuhan Joshua, Artie átkarolja a lányt: Fogd meg a kezem!, szólítja fel Artie a srácot, az hozzáér, nagy villanás, és mind a hárman eltűnnek a megdöbbent ügynökök szeme elől. Az interdimenzionális térben a két testvér egymás nyakába borul, de nincs sok idő örömködni. Artie elkéri az iránytűt, de nem találja a titkos rekesz nyitját. Claudia szerint a Thomas a kulcsszó, merthogy így hívták Rheticus nagy szerelmét. (O tempora, o mores!, fitogtathatnánk e helyt latin műveltségünket.) Artie a kulcsszó beállításával felpattintja a titkos rekeszt, majd mindhárman megfogják a dobozt, és Artie megtekeri az iránytűt. Újabb fényvillanás, aminek végén sikeresen visszakerülnek a valós időbe. Küldetés teljesítve, teljes az öröm is.

Az ügynökök mennek vissza Leena panziójába, Artie pedig a raktárba, ahol komoly beszélgetés várja Mrs. Frederic-kel. Vissza kellett mennem a srácért, én voltam érte a felelős, mentegetőzik Artie. De nem menthetünk meg mindenkit, feleli a nő. Az viszont nagyobb baj, hogy a hackerkedés közben Claudia sok mindent megtudott a raktárról, folytatja. A lány nem tudna ártani nekünk, veszi védelmébe Artie. Ő nem, de mások rajta keresztül igen, folytatja Mrs. Frederic, és maga jól tudja Artie, mi ilyen esetben a teendő. A szakállas nyilván tudja, mert erre már egy szót sem tud szólni, csak ül magába roskadtan.

Címkék: warehouse 13
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.02.17. 09:44:55

@FGF: Köszi a linket :) Látom a másik blogra pedig linkelted a hv-ot, azért külön köszönet :)

FGF 2014.02.17. 11:22:08

Nagyon szívesen! Eddig nem ismertem ezt a blogot, gratula a szerkesztőknek. 24-rajongóként jókat röhögtem a tartalmi kivonatokon. :)

Gabba 2014.02.17. 21:02:42

@FGF: Kedves kolléga, nem hittem volna, hogy tényleg ilyen kicsi a web2 és minden mindennel összefügg :)

éljenek a könyvtárosok és pályaelhagyó történészek!

FGF 2014.02.17. 21:16:20

Halihó Gabba, talán még ismerjük is egymást személyesen? :) Jó a blogotok, kiválóan szórakozom, egymás után olvasom Jack 24 órás kalandjait. FGF

AaannnaaA 2014.02.17. 21:23:02

@FGF: Ha nem haragszol, hogy én is belekotyogok, megjegyezném, hogy a legjobbakkal kezdted :) A 24 írásaira rálelve lettem én is hogyvótolvasó (majd író). Az megvan, hogy az első évadok szerzője, Bruti azóta már a Comedy Centralon standup-os? Nagyon jó a humora, a 24 hogyvótjait pedig bárkinek érdemes időnként visszaolvasni, mert szuperek. (A szövegbuborékok mindent visznek).
Addig várjuk 05.05-öt, hogy jöjjön az új évad. Ugye.

Gabba, bocs az offért.

FGF 2014.02.17. 21:39:18

off

én a második évad végébe olvastam bele először - véletlenül - ma reggel, konkrétan sírtam a röhögéstől (ez lenne a Bruti), de a másik srác (Rambaldi) is nagyon jó

nem vagyok egy sorozatfüggő (a gyerekkori Columbo, Onedin kivétel), de Jack miatt fanatikus rajongó lettem a 24-nek (hibái ellenére)

május 5 pedig ott van a naptárban :)

on

W.Jack. 2014.02.17. 21:40:53

@FGF: Akkor tessék majd jönni és olvasni Onedint is! :)

Gabba 2014.02.17. 23:51:48

@FGF: ismerjük...

segítek kicsit: 2007.07.20. Népstadion, Start Me Up! :D

Onedint meg tényleg olvashatsz itt :)

FGF 2014.02.18. 06:37:17

@Gabba:

:D

öregem... milyen jó koncert volt, ingyen, mint a 80-as években :)

viszont értekeznünk kell egy holnaputáni programról, dobtam egy levelet

Gabba 2014.02.18. 10:02:28

@AaannnaaA: @nughop: kedves közönség, rég nem látott felek könnyes találkozásának lehettetek tanúi, megyek is kicsavarni a zsepimet

AaannnaaA 2014.02.18. 10:48:11

@Gabba: Öröm és bódottá :)
Nem mellesleg az Onedin helyett itt válaszolok: a koncert után lebegés igazolt késedelemnek számít, türelmesen várjuk a kövi hogyvótot :)

W.Jack. 2014.02.18. 19:50:02

@Gabba: Kicsi a világ :) (de kifesteni azért nem szeretném:))
süti beállítások módosítása