Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyláz Alaszkában 1x10 - Ott van az arany az alján

2011. július 12. 17:55 - Nico Tindeath

Október van a Porcupine-folyó mellett. Ez Alaszkában pedig azt jelenti, hogy bármikor lecsaphat a tél, ami nem hoz mást csak sötétséget, fagyot és havat. És még több havat. Hoffmanék nyakig pufidzsekiben tapicskolnak a sárban, a környéken már minden aranybánya bezárt, így joggal merül fel a televíziótörténeti kérdés: Miért éppen Alaszka? Ha teszem azt, Floridában keresnének aranyat, akkor most ordáneré pálmákkal díszített hawaii ingben ülhetnének a markológép kabinjában, és jeges Pina Coladát szürcsölgethetnének a műszak után.

Eddig alig több, mint 8 ezer dollárnyi aranyat kapartak ki az oregoni lúzerek, ami ugye a 270 ezer dollárnyi költséggel szembeállítva azt jelenti, hogy nagyobbat buktak, mintha minden vagyonuk ll Ferro autómatricákra költötték volna. A főcímzene minden eddiginél hangosabb, és drámaibb, vagy csak az idegeim játszanak velem: ez az évadzáró, tizedik rész.

Jack már a kőzetlemezig leásott a markolóval, egy tizennyolc méteres gödör alján rángatja veszettül a munkagép botkormányait. Csakhogy, ha egy folyó mellett ásol bazi nagy lyukat, akkor számolnod kell azzal, hogy a folyó átkéredzkedik a gödörbe: ez történik Hoffmanékkal is, ráadásul a szivattyúk már nem bírják a küzdelmet, hiába pumpálják ki a vizet, a gödörben csak azért is több méter mély tározót csinál magának a folyó.

Ráadásul a szivattyú csöve lyukas, levegőt szív, nem Porcupine-folyót, ezért Todd átmegy a szomszédba, hogy még egyszer, de utoljára szívességet kérjen. Hogy aszondja, szomszéd, add már kölcsön a nagy teljesítményű ipari szivattyúdat. De John Schnabel bebizonyítja, hogy nem csak azért hívjuk itt a blogon Dagobertnek, mert kurva sok aranya van, hanem, mert roppant irigy is, egyszerűen elküldi Toddot, hogy ő már elcsomagolta télre az összes berendezést. Tudod, mint nyuszika? Baszd meg a nagy teljesítményű ipari szivattyúdat! Dakota Fred menti meg a helyzetet, mert ő tudja, hogy hol terem a szivattyú Alaszkában, ilyen késő ősszel. Útépítőktől érdeklődik, akik elmondják, hogy nem rég a hegyekben láttak egy ipari szivattyút, ezek szerint magányosan portyáznak az ilyen berendezések az északi erdőkben, vagy mi. És igen, fent a hegyekben, az ösvény végén, tényleg ott áll a szivattyú, de az nem derült ki, hogy mégis miért hagyták ott a semmi közepén. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy Dakota Fred végre hasznossá tette magát, büszke is magára, mint a hr-es, aki végre céges zsákban futó és fánkevő hétvégét szervezhetett csapatépítésileg.

A szivattyú persze nem tökéletes, a cső végén két anya van, pedig ugye már a Semjén Zsolt is megmondta, hogy a boldogsághoz anya és apa is kell. Még ha most itt nem is a családalapításról, hanem szerelvényekről van is szó. A megoldást Schnabel jelenti, aki azért hajlandó odaadni a szerszámos kamra mélyén rohadó pótalkatrészét. Először százezer dollárt kér a fémdarabért, de aztán közli, hogy csak viccelt. Todd úgy nevet, mint szalonspicces sofőr, amikor a rendőr igazoltatáskor béna poénokkal akarja oldani a hangulatot.

Elindul a szivattyú, Chris pedig újabb esti műszakot nyom a fagyban, hogy eltüntesse a gödör mélyén megülő tavacskát. Reggelre sikerül is kiszárítani a lyukat, így jöhet Jack, és kedvenc játékszere, a hatalmas markoló, hogy tizennyolc méter mélyre ereszkedve, még három méternyi földet lapátoljon ki az igazán értékes lelőhelyig.

Nem csak Jacket kapja el a nagy áshatnék, ahogy már annyiszor, de a kitermelt földet az aranyásó gépbe markoló Dakota Fred is bekattan: csak pakolja, csak pakolja a köveket, a többiek meg attól félnek, hogy összeroskad a mosó. Egy pillanatra lekapcsolják az aranymosót, de csak azért, hogy megnézzék, hogy milyen a termés: a bányászmohán ls a rázócsúszda alján is zabpehely nagyságú aranyrögök csillognak. Vagy mondjuk, mint egy szoláriumos nő műkörme.

A nap végéig pakolják, aztán a tűz körül várják, amíg Jack átszámolja, hogy mégis mennyi aranyhoz jutottak: a szezon alatt 455,4 gramm, vagyis majdnem fél kiló aranyat sikerült kimosniuk, ennek több mint felét egyetlen nap alatt. De ez is legfeljebb 20 ezer dollárt ér, vagyis még mindig negyedmillió dollár mínuszban vannak.

Csakhogy közeleg a tél, és már minden egyes nap ajándék az alaszkai Reisz Andrástól. A sok szivattyúzás közben azonban még a benzin is elfogy, és ez persze meglepetésként éri a professzionális bányászkülönyítményt. Jack ezért felkeresi a legközelebbi benzinkutat, hogy vegyen egy egész tartálykocsira való naftát, de a kiszállítást már nem meri vállalni a cég. Ha leesik a hó, a tartálykocsi nem tud felvergődni a bányáig. És este persze havazik. A tartálykocsi azonban tülkölve mégis megérkezik, valamiért bírják Alaszkában Hoffmanákat. Talán, mert egy tévés stábbal a sarkukban mennek vásárolni.

Nekiállhatnak újból a kitermelésnek, hatásszünet, feszültségkeltő zene, és egy-két-há, Jack a sáros gödör alján be is pöccenti a markolót, de az olvadt hó annyira meglazítja a talajt, hogy félő, ráomlik az egész. Jacket nem is félti a narrátor, de ugyebár a kotrógép százezer dollárt ér, tehát végül csak távozniuk kell az arannyal teli lyukból. Lassan kivánszorog a markoló. Kiszáll a kabinból Jack. Megnyomják a nagy piros gombot. Leáll a munka. Esik a hó. Sötét van. Ez már a vég. Nem jött össze az amerikai álom, ugyan végigrohantak a pályán, hónaljuk alatt a labdával, de aztán a touchdown előtt egy méterrel orra esnek. Menniük kell, a hazafelé úton még egy kidőlt fa az útjukat állja, de ez már senkit nem érdekel. Ott az arany, a befagyott gödör alján, de ez már nem segít Hoffmanékon.

De jó hír, hogy az utolsó jelenet alapján lesz második évad. Már ha az oregoni lúzerek túlélik a találkozást az ingatlanhitel-tartozások miatt kicsit mérges bankkal.

1. rész - Becstelen brigantik Alaszkában

2. rész - Hol találni glory hole-t?

3. rész - Final Countdown

4. rész - Csillámpor dugította el a lefolyót

5. rész - Doktor House fájdalma

6. rész - Catfight a vadonban

7. rész - Csövezni Alaszkában

8. rész - Hogyan lehet milliomos egy bányász?

9. rész - Egy vödörnyi fagyott arany

Aranyláz Alaszkában - Gold Rush

Aranyláz Alaszkában a Discovery műsorán

A Discovery a Facebookon

kedd 23:30
csütörtök 21:30
péntek 03:50

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Camappa 2011.07.12. 18:32:56

A sorozat tanúlsága az amerikai nézők számára, legalábbis a Discovery ezt szeretné:

Képzetlenül, hülyeként is belevághatsz bármibe.

Vegyé fő hitelt, oszt vágj bele, ne érdekeljen semmi.

A kezdeti viszontagságok után úgyis bejön a vállalkozásod. Kitartás.

A 2. évadban, majd jó meggazdagszanak, oszt ez lesz maga a csoda.

pukancs 2011.07.12. 18:54:50

a 2. évad:

1 hétig termelnek aranyat aztán elfogyott és nincs több csak az ami eddig...
totális csőd

jelenleg is csődben vannak.. mert mi lett volna ha nem jön össze még 20e dodó se

Tulazon 2011.07.12. 19:09:28

lesz még egy rész az évadból nem?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.07.12. 19:45:33

Ha a jelzálogos bankok annyira idegesek lennének, már idejöttek volna lefoglalni a munkagépeket.

M, az állat 2011.07.12. 20:07:55

"Eddig alig több, mint 8000 ezer dollárnyi aranyat kapartak ki az oregoni lúzerek, ami ugye a 270 ezer dollárnyi költséggel szembeállítva azt jelenti, hogy nagyobbat buktak, mintha minden vagyonuk ll Ferro autómatricákra költötték volna."

Tehát befektettek 270ezret és kivettek 8 millát. Mekkorát buktak!
süti beállítások módosítása