Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 6x13 - Előrehaladás (Moving The Chains)

2011. július 07. 09:00 - candyperfumegirl

Van néha úgy, hogy a hogyvoltíró egy epizód újranézésekor elégedetten csettint egyet, hogy ez igen, ez egy bitang jó epizód volt, feltűnt ez nekem elsőre is? Na ez egy ilyen eset. Semmi extra, de akkora párbeszédek és helyzetkomikumok vannak benne, amik elviszik a hátukon az egész epizódot simán, és néha ez pont elég, vágjunk csak bele. Családi idill a House/Wilson háztartásban, Jimmy kócosan és mérgesen arra ébred, hogy House az összes melegvizet elhasználta, mert az Ő kádjában áztatta magát fél éjszakán át, és pofátlan módon még kapaszkodót is szerelt fel saját részre Jimmy fürdőszobájába (pedig neki is van ám sajátja). Lakótársi konfliktust és elhúzódó háborút sejtek.

Bent a kórházban a team már nagyban videózik ezalatt, aktuális páciensükről néznek felvételt, amin a hetibeteg palacsintává veri csapattársait meg az ellenfelet is válogatás nélkül, tudniillik focista, és a legutóbbi meccsen bekattant, és legyakott mindenkit, aki a keze ügyébe került, de ebből nem emlékszik semmire. Mivel a „focista” szó nem feltétlenül takarja ugyanazt az európai és az amerikai kultúrkörben, tisztázzunk egy s mást. Emberünk nem egy David Beckham figura, hanem akkora, mint egy hegyomlás és leginkább egy hegyi troll alkati jegyeit hordozza magán, és ebből adódóan kulcsember a csapatában. Diagnosztikai team első kérdése vele kapcsolatban, hogy nőhet valaki ekkorára, mert hogy nem a természet áldásos tevékenysége által, az tuti, szóval kérdés csak az, hogy milyen szteroidokat szed. House szerint valami nagyon tutkót, amit biztos nem lehet majd kimutatni, de azért csak próbálják meg.

Foreman felmentést kap az eset alól, méghozzá azért, mert a Mester börtönbe küldi. Na nem bentlakónak, hanem hogy menjen el a tesójáért, akit éppen most helyeznek szabadlábra, House félelmetesen jól informált megint. Foreman egy vállrándítással tudja le a dolgot, majd csatlakozik kollegáihoz, de House-t sem úgy ismertük meg, ki ezt ennyiben hagyná, ahol áskálódni és szart kavarni lehet, neki ott a helye. Hetibeteghez meg Taubot küldték a helyzetkomikum kedvéért, úgy néznek ki egymás mellett, mint egy gólem meg egy kertitörpe, a kép végleg beleégett az agyamba. Hetibeteg nyomatékosan megkéri őket, hogy diagnosztizálják az elképzelhető leggyorsabban, mert pár nap múlva tétmeccse lesz, amire ügynökök is jönnek, és a jövőbeli karrierje most sokkal fontosabb az egészségénél.

House valami érthetetlen módon betéved a klinikára is, úgy tűnik, már csak évadonként 2 klinikai esetre futja az írók fantáziájából, kár, mert ezek mindig vicces kis mellékszálak voltak. Most egy katona könyörög House-nak, hogy valami fantomnyavalya megállapítással mentesse már fel a szolgálat alól, mert teherbe ejtette a feleségét, és így nem annyira akar visszamenni harcolni. House szerint ide nem orvos kell, hanem egy gyors kocsi, szökjön Kanadába, vagy ha nem szereti a hegyi levegőt, akkor lője lábon magát, teszi még hozzá vicces hangulatban, emberünk viszont nem mosolyog, hanem elnyom egy halk bazdmeget.

House-hoz Taub érkezik, hogy a Mestert zsenialitásáról biztosítsa, de ezt még gyakorolni kell, nem volt benne elég érzés. Biztosan szteroidokat szed a beteg a Kisember szerint, viszont tagadja, és Taub a testméretek egyenlőtlen eloszlása okán nem mert vitába szállni vele, most mi legyen? Közbeszól a betegnél egy hirtelen jött tachykardia, ez meg pont kizárja a szteroidokat, kénytelenek lesznek gondolkodni is, nem ússzák meg.

Foreman arra a kellemetlen látványra sétál be a diagnosztikára, hogy a nagytesó éppen egy sikeres állásinterjút bonyolít le House-nál, a Mester már fel is vette asszisztensnek. Érzelmes családi pillanat elmarad, Foreman erőnek erejével visszafogja magát, hogy be ne szóljon, kérdés persze, hogy miért izgatja ez ennyire, mi a baja a bratyóval? KisForeman saját bevallása szerint az, hogy NagyForeman drogos szar alak volt egész életében, és valahányszor elhitette vele, hogy na most megjavul, csak lenyúlta a családot, és drogokra költötte azt a pénzt is a változatosság kedvéért, úgyhogy a mi Foremanünk ezennel leveszi róla a kezét.

Megszabadulni tőle persze nem lesz könnyű, mert NagyForeman már főzi is a kávét House-nak, meg hordja az ingeit a tisztítóba, ráadásul ciki sztorikat oszt meg House-zal a Foreman gyerekek múltjáról, bepisilőseket, meg csupa olyasmit, amivel House a megfelelő pillanatban jól elő tud hozakodni – pl. Foreman egy-egy gyengébb ötletét követően a diagnosztizálás kellős közepén. Ezek után KisForeman jobbnak látja átmenetileg kussolni, NagyForeman viszont bedob egy egészen használható ötletet, mindenki szeme kerekedik, szerinte akár szívbaj is lehet, ami egy kosarassal is történt, és ő emlékszik rá. House-nak tetszik a dolog.

A feszített agymunkát Jimmy érkezése szakítja félbe, a reggelt ugyanis halálos rémületben töltötte a szerencsétlen, mivel egy oposszumot talált a fürdőkádban. (végül is jobb, mint a levágott lófej) Jimmy biztos nem kimondottan büszke a lányos visításra, amit a SZÖRNY láttán hallatott, főleg úgy, hogy az biztos áthallatszott a dögös szomszédnénihez is. Ez viszont háborút jelent, House oposszumokkal riogatja, akkor számítson a retorzióra, fenyegetőzik Jimmy, a beszélgetés minden egyes mondata arany különben, ilyenek hangzanak el:
-Neked elment az eszed?
-Mint ex-elmegyógyintézeti bentlakó, határozottan visszautasítom ezt a terminológiát.

Ami a hetibeteget illeti, House szívleállást ír elő neki, igen, nem gépeltem félre, futógépre vele, és ha leáll a szíve, majd megvizsgálják, mi okozta. Klasszikus House megoldás, és egy jó pont NagyForemannek, sőt kettő, mert a kávéja is finom. Ezek után KisForeman már repeszt is panaszkodni Cuddynak, House azzal sértegeti, hogy az asszisztensként alkalmazott ex-drogos bratyóját helyezi előtérbe vele szemben. Sír, szenved, nyüszít, szűköl, Cuddy látványosan unja a panaszáradatot, és rövid úton kitessékeli Foremant az irodából, legyen már annyira felnőtt, hogy elvisel egy ilyen szituációt.

Jimmy meg hivatalosan is megkezdi House basztatását, és mindjárt a leghatásosabb fegyverét veszi elő, a kéretlen hobby-pszichológiát, House-t a rosszullét kerülgeti. Jimmy szerint haverja részéről ez most nem baszakodás kivételesen, hanem jót akar a Foremanekenek, kényszeríti őket arra, hogy ha sok időt töltenek összezárva, tisztázzák a konfliktusaikat. House erre nem tud semmit nyögni, úgyhogy Jimmy még alattomosan belesúgja az érkező Taub és Chase fülébe, hogy a főnökük rendes ember, Wombat persze tudja ezt már régóta. Hetibeteget meg hiába kínozták a futógéppel, remek formában van, bírta a szíve is, amiből a beteg azt szűrte le, hogy akkor nincs itt baj, ő menne is haza, már így is két edzést kihagyott. Azért valami rendelleneset csak sikerül felfedezni nála, amivel itt tarthatják, a keze fehéredik, ami egy fekete bőrűnél elég feltűnő tud lenni.

House asztalt ad NagyForemannek a diagnosztikán, és utasítást, hogy vegye fel a tesója minden mozdulatát, lássuk, milyen munkát végez. Ez azért kell, mert House most nem ér rá a hetibeteggel foglalkozni, tekintve, hogy visszatért a klinikai páciense azzal, hogy egész VÉLETLENÜL lábon lőtte magát, az idiótája. Mégis mi baja van Kanadával, kérdezi House, a srác biztosra akart menni, de elcseszte, mert csak a kislábujját találta el, márpedig 4 lábujjal még simán bevethető valaki. Viszont ha mondjuk elterjedne a fertőzés, és a fél lábát amputálnák, gondolkodik hangosan House, majd magára hagyja a srácot ezekkel a vidám gondolatokkal.

Csapat közben ügyesen felfedezte, hogy a hetibeteg lépével van baj, ez így akár limfóma is lehet, amit a beteg valami elképesztő módon jó hírnek könyvel el, műtsék meg, és már megy is játszani, csak egy kis kimaradása van, az behozható. Viszont hamarosan felfedezik, hogy májgyulladása is van, ezzel kizárják a limfómát, lehet tovább keresgélni. Otthon meg House szentségel éppen a fürdőben, ugyanis az általa felszerelt kapaszkodó kiszakad a falból, amikor ki akar szállni, valahogy úgy, ahogy a botja kettétört 4 évaddal ezelőtt, mondtam én, hogy Jimmyt nem szabad alábecsülni.

House kinyomozza, hogy Jimmy nem szerelhette szét a fürdőszobai kapaszkodóját, mert nincs hozzá csavarhúzója, tehát valaki más volt, ami azt is jelenti, hogy azt az oposszumot…drámai hatásszünet…hirtelen belefordulás a kamerába, Horatio-s hangsúly…neki szánták, YEAAAAAH! Ezek után egész éjjel várják a titokzatos szabotőrt serpenyővel és krikettütővel felszerelkezve, Jimmynek nagyon hiányzik már a szépítő alvás. Már éppen hagynák az egészet a fenébe, amikor bekapcsol a tűzriasztó, ázik a lakás, és Jimmy ráveti magát a plazatévére, ezen a ponton tökéletesen tudok azonosulni vele. Valakinek nagyon a begyében lehetnek ezek ketten.

Másnap az epizód legkirályabb jelenete következik, House berendel mindenkit a diagnosztikára, csapatot NagyForemannel, Jimmyvel és Cuddyval kiegészítve, és Poirot stílben levezeti, hogy mindenkinek volt indítéka a szabotázs akciókra, de csak egy követhette el, na lássuk, kinek van alibije. A kérdés és a labda körbejár, Mademoiselle Cuddy elegánsan távozik, mert már a feltételezés is sértő, különben sem tudja, hol laknak, Chase Professzor magának és 13-nak egyszerre szerez alibit, hogy a beteget tartották életben egész éjjel, Taub kivételesen a feleségével volt, a Foremaneknek meg van elég bajuk enélkül is. Jimmyt ugye már kizártuk, úgyhogy már biztos, hogy külsős volt a tettes, a Poirot-párhuzam meg itt dől meg, a tettes nem köztük volt. Azért az egész színielőadás közben House-nak még arra is volt kapacitása, hogy kitálalja, amit NagyForemantől megtudott, hogy Foreman anyu nemrég meghalt, és KisForeman senkinek nem szólt erről, még az együttérzéssel buzgón próbálkozó 13-nak sem. NagyForemannek most lesz elege House-ból, és felmond, KisForeman meg megy a beteghez.

Akinek közben a színe visszatért, és jobban is érzi magát, és neki ennyi elég, megy vissza játszani, köszöni a közreműködést. Foreman nem engedné el, de ha megpróbálná visszatartani, azzal legfeljebb azt érné el, hogy beépülne az éjjeliedény a homlokába, úgyhogy inkább követi, és figyeli, rosszul lesz-e. Ez bölcs döntésnek bizonyul, ugyanis még a gyepre lépés előtt a hetibeteg elveszíti a látását, amitől érthető módon ideges lesz, és követeli, hogy vigyék vissza a kórházba. Ez amúgy Foreman csele volt, adott neki valamit, amitől átmenetileg megvakul, hogy visszajöjjön, ez így elégedett biccentést ér a Mestertől. A baj az, hogy így nincs új tünetük, és még mindig egy helyben toporognak. House a felvételi kartonról kiszúrja, hogy fél kilót fogyott a páciens, ami azért furcsa, hogy miért CSAK ennyit? A kezelésektől, amiken keresztülment, sokkal többet kellett volna ledobnia, ami azt jelenti, hogy túl sok növekedési hormont termel a szervezete, ez mitől lehet? House szerint ráktól, a rákellenes antitestek ugyanis működhetnek úgy, mint a növekedési hormonok, ez így paraneopláziás szindróma, de hol van a rák, ahonnan az egész indult? Keresték már minden szervében, de ekkor House feje fölött megjelenik a villanykörte, talán mégsem keresték mindenhol.

Mielőtt ez kiderülne, még nézzük meg, amint KisForeman elmegy békülni bratyóhoz, arra bíztatja, hogy szerezze vissza az állását, és költözzön is be hozzá, úgyis kell neki egy ellenfél a videójátékaihoz. Megható családi pillanatnak most van itt az ideje. Az ebédlőben meg House már éppen arra jutna, hogy Foreman az, aki szívatja, hirtelen egy bámulatos hátraszaltót mutat be, tálca és tányérok repülnek minden irányba, csak nem elgáncsolta valaki egészen véletlenül? Ó igen, egy vicces kedvű magánnyomozó, aki éppen azon gondolkodott, mi lehetne a következő szívatás. Úgy látszik, House öregszik, vagy fárad, hogy nem gondolt pont Lucasra, aki jogosan lehet zabos rá, amiért elhappolta előle meg a barátnője elől a kinézett lakást, és mint magánnyomozó ezt jó eséllyel ki is deríthette.

Ezek után House a szokásosnál is jobban sántítva megy közölni a beteggel, hogy melanómája van. Mivel fekete, ezért a bőrrák a teste fehér részein jelentkezik, vagy a tenyerén, vagy a talpán, és könnyen elkerülhette a figyelmüket, mert annyiira tele volt sportsérülésekkel. House viszont most már megtaláljaa a bőrrákot a lábujjai között, lekapják, és mehet is játszani, na mindenki boldog? Hát nem, mert már túl késő, a tétmeccset lekéste, ezzel vége az életének. House-t nem kimondottan hatja meg ez a sirám, próbált már esetleg tanulni? Lehet, hogy érdemes lenne számba venni ezt a lehetőséget is.

Ezek után még megtudjuk, hogy Cuddy végig tudta, hogy House és Jimmy happolták el előle a lakást, és leállítja Lucast a további szemétkedésről. Jimmy meg megállapítja, hogy House csak azért szemétkedett a Foremanekkel, hogy közös ellenséget teremtve összehozza őket, így most rendes volt a maga manipulatív szemétláda módján. House pedig látja, amint a lábon lőtt páciensét amputált lábbal kigurítja terhes felesége a betegszobából, a srác mosolyog, House arckifejezése leírhatatlan. Mindenki azt lát bele ebbe a jelenetbe, amit akar, talán csak elképed, hogy lehet ilyen hülye valaki, vagy talán lezajlik a fejében újra az egész dilemmája a lábbal, amputálással, konstans fájdalommal, és az emberek elidegenítésével együtt, most, hogy saját szemével látja a másik lehetőséget, amit ő visszautasított.

Címkék: house
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2011.07.07. 10:28:45

Jó rész volt, a vége arckifejezés meg különösen jól sikerült. Kösz a HV-t.

popcornie13579 2011.10.29. 14:57:21

Ó ez nagyon jó rész volt, az oposszumos jelenetnél nem bírtuk abbahagyni a röhögést a barátaimmal...
süti beállítások módosítása