Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyláz Alaszkában 1x07 - Csövezni Alaszkában

2011. június 21. 16:02 - Nico Tindeath

Az előző rész végére Hoffmanék ugyan aranyat találtak, mégis csődbe mentek. Vagyis vagy az oregoni csődbíróságon forgatták le a fennmaradó négy részt, vagy olajat lopnak a munkagépekbe, esetleg a narrátor szokása szerint megint túlzott. A főcím előtti összefoglaló szerint a könyvelésben a kiadási oldalon negyedmillió dollár áll (nem, nem 250 ezer, mert az rosszabbul hangzik), a bevételin pedig mindössze 3500 dollár. Hát ez az Aranyláz Alaszkában.

A narrátor egyetlen mondattal elintézi az előző részben csúcsra hágó tragédiát: nem fogyott el a pénzt, de most már tényleg el fog. Komolyan. A szokásos menetrend szerint a harmadik percben már megint arról van szó, hogy elromlott az aranyásó gép, az arannyal teli sár pedig a földre zubog. És tényleg, most már mindennek vége. Csődbe mennek. De komolyan.

Aztán nagy fekete dzsipjén megérkezik Fred, a profi aranyásó, aki nagyon néz, és megfelelő komolysággal szemrevételezi az aranymosó berendezéseket. És akkor elhangzik az a szó, hogy iszapoló csúszda. Meg hogy rögcsapda. És hogy hornyos fémrács. Kiderül, hogy mivel nincsenek rácsok, több ezer dollár értékű arany folyhatott már ki a berendezésből. Hát nem olyan drámai, mint amikor a Csillagok háborújában kiderült, hogy Dart Vader Luke apja, de némi aláfestő zenével mégis hatásos.

Kiderül, hogy rossz a csúszdák dőlésszöge, eldugultak a rácsok, és egyébként is: az arany 95 százaléka visszacsorgott a folyóba. 65 ezer dollárnyi aranyat engedtek az ívási időszakban kanosan ugráló lazacok közé.

Elindul az átalakítás, Todd előveszi a műholdas telefont, és több ezer dollárnyi fémárut rendel. A telefonszámlára ezek szerint még futja, de a sarki fémkereskedésben (nyolcszáz kilométer oda-vissza) már hitelkártyával kell fizetniük. Újabb imára gyülekeznek az aranyásók, hogy érezzük, ez a mostani fémmegmunkálás, hegesztés és fúrás nem ugyanolyan, mint eddig. Ez most dráma. Mondjuk, a drámát hazavágja, hogy mindenki szúnyoghálóba tekerve dolgozik, ha nem is a szúnyogok, de a legyek ellen. Mint megannyi transzvesztita menyasszony a félresikerült lagzi után.

Miközben a többiek a csúszdák dőlésszögét állítgatják, Jacket már megint elkapta az aranyláz: üledéket halmoz óriási kupacokba a nagyobbik markolóval. Jack pont ott kezd el ásni, ahol a terület tulajdonosa Earl évtizedekkel ezelőtt már 12 kiló aranyat talált. Earl azonban nem ásott elég mélyre, állítólag mert nem volt hozzá felszerelése, és úgy látszik nem is nagyon akart ilyesmire költeni a 12 kiló arany árából.

Jack egyre feszültebb arccal ás, a markoló alatti is kikaparja a földet, ráadásul a talajvíz is felzubog a gödörben, vagyis egyre ingatagabb a helyzet. De a narrátor szerint Jack nem látja a veszélyt, és ezek szerint az operatőr, a hangosító, a szerkesztő és a gyártásvezető sem akarja ilyesmivel zargatni. Vagy csak fel akarják venni, ahogy a hatalmas munkagép fejre áll. Végül Greg menti meg a helyzetet, így a látványos akciójelenet a stáb bánatára elmarad.

Vendég érkezik a csődbe ment aranyásókhoz, a terület tulajdonosa, Earl, akinek a szerződés szerint a kitermelt arany 20 százaléka jár. Azt persze még nem tudja, hogy három hónap után a kitermelt arany húsz százaléka elfér a körme alatt. Amikor viszont meglátja a termést, azon gondolkodik, hogy kidobja Hoffmanékat a területről, mert ekkora lúzerekkel még nem akadt dolga. De aztán inkább megmutatja, hogy ő hol talált 12 kiló aranyat, és megszakérti az aranymosó gépet. Kiderül, hogy a grizzly rácsokkal is baj van, ami engem kifejezetten meglepett, mert eddig azt sem tudtam, hogy vannak grizzly rácsok egy aranymosóban.

Akkora a baj, hogy Earl kikapcsoltatja a kamerákat, és egy titkos megbeszélésen kiköti, Hoffmanék csak akkor maradhatnak, ha az egyik haverja egész nyáron felügyeli a bányát. Mert ekkora lúzerekkel másképp nem lehet.

Miután Earl elmegy, folytatódik a munka, átalakítják a rögcsapdát, Jack meg folytatja az ásást, egészen addig, amíg a markolóból ki nem fogy az üzemanyag. Most ez már tényleg a csőd.

Helyszínt váltunk, a régen látott Jimmy Dorsey még mindig Alaszkában van, és éppen állást keres: halász akar lenne, vagy vadakat terelő juhász. Vagy parkolóőr, bár mondjuk olyat nem nagyon keresnek errefelé.

Ez a kis kitekintés éppen arra volt elég, hogy tudjuk, hogy Dorsey-t még nem írták ki a sorozatból, de már ugrunk is vissza Toddhoz, akinek se pénze, se hitelkerete már. Van viszont egy nővére, Alisha, aki Oregonban egy tömött bankszámlával éldegél. Todd pusztán a családlátogatás kedvéért visszamegy tehát Oregonba, de már nem repülőn, csak hajón. Még jó, hogy nem kajakon.

De megérte az út, Alisha jól meg is hatódik, miközben Todd a felelősségről és a családi szeretetről beszél. De pénzt még nem ad, holnapig gondolkodni és szipogni akar. Todd műholdas telefonon beszélget Jackkel, ráérnek, biztos olcsók a percdíjak, ráadásul az utolsó csepp üzemanyag is elfogyott a bányánál, leállt a munka. Jacknek még arra sincs pénze, hogy hazautazzon. A műsorkészítők azonban nem húzzák az időt, nincs feszültségkeltő zene, csak jön a másnap, és Alisha. Meg 25 ezer dollárnyi családi adomány. Todd visszafelé persze már repülővel utazik.

Közel egy hónapra elég a csapat pénze, Alishának hála így nem kell feladniuk, újból kezdődhet az aranymosás, Jack is túrhatja a lassan tíz méter mély gödröt, de az öröm nem tart sokáig: megérkezik Earl embere, Fred, aki egy másik Fred, mint az epizód elején, ezért a műsor készítői csak Dakota Fredként futtatják.

Fred csendes, halk szavú, de nagyon néz, mint egy kiégett kisvárosi seriff. Elvileg ő az új főnök, de ezt senki nem akarja elismerni. Ez rögtön kiderül, amikor felszerelik a grizzly rácsokat, amik a narrátor szerint nem a medvék ellen védenek hanem a nagy kövekről mossák le a rájuk ragadt aranyport. Fred hiába magyarázza, hogy kell felszerelni a rácsokat, a többiek nem hallgatnak rá, sőt elhangzik az is, hogy fogd be a szád. Az ősz seriff pedig csak mosolyog zavartan.

Az epizód végére pont ott tartunk, mint az előző rész legelején: nemsokára beindulhat az aranymosó. Az oregoni lúzerek még 25 napig maradhatnak, ezalatt kell legalább 300 ezer dollárnyi aranyat kiásniuk a Porcupine-folyó völgyéből. És még akkor sem kerestek egyetlen fillért sem.

1. rész - Becstelen brigantik Alaszkában

2. rész - Hol találni glory hole-t?

3. rész - Final Countdown

4. rész - Csillámpor dugította el a lefolyót

5. rész - Doktor House fájdalma

6. rész - Catfight a vadonban

Aranyláz Alaszkában - Gold Rush

Aranyláz Alaszkában a Discovery műsorán

A Discovery a Facebookon

kedd 23:30
csütörtök 21:30
péntek 03:50

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása