Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x10 - Blood and Fire

2011. június 20. 23:00 - sixx

Naszóval, ott tartottunk, hogy Ned Stark, az Év Faterja versenyben hendikeppel indul északi nemesember egy fejjel megrövidült Joffrey, a Pöcsfej király keze által, legalábbis közvetve, miközben egyik lánya éppen gyilkosa arájaként tetszeleg a királyi udvarban, a másik a városi csőcselékben kóborol és galambokat fojtogat, legkisebb gyermeke elvadult, mint a farkasa, az eggyel nagyobb, akit még kómásan hagyott hátra annak idején, egy félbolond lovászfiú hátán kénytelen közlekedni, mert lebénult, legidősebb (édes)gyermeke meg háborúzik valahol vidéken, aggódó anyja kéztördelésének hangjára hangolva. Van neki egy fattya is, azt meg a Falra küldte, hogy ne legyen láb alatt.

A lenyakazás nem volt kamu, ezt meg is mutatják nekünk készségesen, a kamera kéjes lassúsággal pásztázza végig a hóhér vérrel, agyvelővel és hajcafatokkal beszennyezett kardját, ami nem mellesleg nem is az övé, illetve most már igen, de korábban Ned Stark Jég nevű pengéje volt, csak éppen megosztotta, mint Jóska a deszkát a Farmville-ben, és Ser Ilin Payne volt a leggyorsabb. Sansa elájul, a hóhér Ned fejét emeli a magasba, Arya meg Yoren ölelésében vergődik. Yoren az a skótul (be ne szóljon senki, DIREKT ÍRTAM) beszélő fazon, aki a Falról érkezett új emberekért az Éjjeli Őrségbe, és ha már itt van, kimenti Arya Starkot Cersei királynő markából, nagyon helyesen. Mivel Arya meglehetősen fiús, lecsetkeli a haját, hogy az illúzió teljes legyen, és imádkozik, hogy senki ne ismerjen rá a szurtos kiskölyökben a Stark-ház egyik tagjára.

Deresben Bran megint álmodott a háromszemű hollóról, az meg ugye mindig szar híreket hoz. Azt is álmodta, hogy a fater a katakombákban téblábolt idegesen, mint aki a helyét keresi (teccik tudni, a vár alatt húzódó kriptaszerű izében, ahol a múlt nagy Starkjai ülnek kőbe vésve), így amikor magához tér, lemenne, de Hodor nem viszi le, mert fél. Hodor. Osha, a vadnő, akit valószínűleg a szereposztó rendező felesége, vagy annak legjobb barátnője alakít (mert nagyjából annyira tehetséges, mint egy közepes minőségű Barátok közt-szereplő) nem fél a kőbe vésett Starkoktól, így lecipeli. Odalent egy farkas várja őket, meg Rickon, a legkisebb Stark, mert ő is látott álmot. És amikor feljönnek, Luwin mester éppen egy üzenetet olvasgat nagyon-nagyon-nagyon szomorú fejjel. Bran szeme párás lesz.

Cat is megtudja a rossz hírt (Ned - Joffrey: 0-1), de ő Robb táborában, ahol katonák is vannak, azok előtt meg nem lehet földre rogyni, hajat tépni és ruhát szaggatni, keménynek kell mutatkozni, mert a harci kedv elszáll, mint az Oktogonra gennyes pattanásként begyűlt seggfejek a rendőrattak után. A tábor melletti erdőben elfogy a lélekjelenlét meg a kurázsi, és a nő összeomlik egy percre, de amikor meghallja, hogy valaki pár méterrel arrébb éppen fát vág karddal, odamegy, mert Robbot sejti az amatőr favágóban. Igaza van, legidősebb fia adja ki tehetetlen dühét a természeten és sír, ami hadvezérhez nem méltó, de egy 16 éves kölyökhöz igen, szóval semmi baj nincs azzal, hogy a muter a keblére öleli, és a fülébe suttogja, hogy visszaszerezzük a húgaidat, aztán meg megöljük mindet. Mármint a Lannistereket.

Joffrey, a Pöcsfej, Királyvárban éppen igazolja, miért nem lesz belőle soha Joffrey, a Menő, egy kobzos énekel neki a (vélt) (halott) faterját gyalázó kocsmadalt, amit cseppet sem talál viccesnek, sőt, így kitépeti a nyelvét Payne-nel, aki ritka nagy szadista állat lehet, mondjuk aki hóhérnak megy, azzal eleve nem stimmel valami. Joffrey hamar ráun a mókára, és ugyan az udvarban bőven van még vegzálnivaló alattvaló, inkább elmegy sétálni Sansával, aki már nem mosolyog olyan fölényesen, mint eddig, sőt, amolyan kisírt szemű, alvajáró zombiként közlekedik a palotában. Én is így lennék vele, ha apámat mostanában fejezték volna le, és a jövendőbelim odavetné, hogy amint menstruálok végre, fitút tesz belém, de hirtelen.

Joffrefy, A Legnagyobb Pöcsfej EVÖR most éppen a várfalra cipeli az arát, ahol megmutatja neki Ned fejét, mert egy nyomorult kis köcsög, azért, akit vízbe kellene fojtani most rögtön. Ez Sansának is eszébe jut, mert amikor Joff elkezd hencegni, hogy a fater feje mellé Robbé is felkerül hamarosan, a csaj visszavág, hogy csak aztán nehogy a te fejedet tépje le valaki, helló. A király ettől begőzöl, de a saját menyasszonyát csak nem veri félholtra az ember a testőrei előtt, így az egyiket utasítja, hogy adjon neki két pofont, páncélkesztyűs kézzel, hogy legyen foganatja. Sansa szája kicsattan, de ettől csak erőre kap, és elszánt léptekkel megindul a kis nyikhaj pöcs felé, hogy lelökje a várfalról, de Sandor Clegane, Joff személyi testőre visszahúzza a karjánál fogva. Kár.

Robb és nemesemberei azon tanakodnak, hogy kinek esküdjenek hűséget, hiszen van ugye Joffrey király (akinek köze nincs a trónhoz, hiszen apja a saját nagybátyja), meg Stannis király (Robert legidősebb bátyja, a trón jogos örököse), de Renly király is jelentkezik (Stannis öccse, semmi köze a trónhoz), Westerosban lassan több lesz a király, mint az épeszű LMP-képviselő az Országgyűlésben. A vitatkozásnak a Greatjon nevű ember, akinek rendes neve Umber, vet véget, nekem ezek nem királyaim, kapja be mind, északon vagyunk, legyen nekünk is egy uralkodónk, mert miért ne? Na, ez nagyszerű ötletnek tűnik a haditanácsban, Cat is elégedetten mosolyog, Robb meg már el is felejtette a fatert, koronát kapok, bazdmeg, olvasható le az arcáról. Észak Királya, kiabálja a sok bőrruhás szakállas, örök hűséget esküszik mindenki, Theon is. Ja, Benjen Starkról semmit nem tudni.

Cat valamiféle megnyugvást keres a táborban, és erre a legalkalmasabbnak Jamie Lannistert találja, akit ugyebár a fia fogott el egy csatában, amit húsz statisztával vívott. A Királyölő nincs túl jó bőrben, egy karóhoz láncolták, mint egy medvét, de a száját még így sem tudja befogni, tán csak nem viszket a lábad köze, kérdezi kedvesen a nőtől, aki cserébe egy kővel jól fejbe vágja, és kilátásba helyezi, hogy ott menten a nyaka köré tekeri a beleit. Jamie nem az az ijedős fajta, meg nem is hülye, és tudja, hogy bármennyire is felkúrja a nő agyát, az nem nyírhatja ki, mert élve többet ér, mint holtan. Cat, úgy tűnik, az önsorsrontás területi képviselője, mert még a biztonság kedvéért megkérdezi tőle, hogy mi is történt egészen pontosan a fiával, Brannel, még Deresben, falmászás közben. Hát, kilöktem az ablakból, mondja Jamie jottányi megbánás nélkül. Miért? Hogy meghaljon. Erről akkor asszem ennyit.

Királyvárban Cersei az egyik rokonnal múlatja az időt, azzal a kölyökkel, aki Robert király fegyverhordozójaként tevékeny szerepet vállalt halálában (részeg ember vs. vaddisznó, ugye), és az idő múlatásán dugást értek, ezek a Lannisterek elég gusztustalan népek. Cersei egy kicsit szomorkás, mert megtudja, hogy Jamie Robb foglya. Tywin Lannisternek sem ez a legvidámabb napja, haditanácsot tart éppen a sátortáborban, amit azzal vezet fel, hogy "Elfogták a fiam!" Amilyen hangon, testbeszéddel és arcjátékkal ezt Charles Dance odaveti az asztalnak, azt díjazni kellene, csak mondom. A nemesei összefoglalják a helyzetet: Stannis és Renly sereget gyűjtött, Robb győzelemre áll, szopóágon vagyunk, mert háromfelé nem tudunk harcolni, és akkor még ott van Jamie kiváltásának kérdése is.

Tyrion az egyetlen, aki tisztában van a helyzet súlyosságával, de esze ágában sincs békét kötni, és ezt a fater értékeli, kizavar mindenkit, csak őt nem. Na, akkor édes fiam, Pállottszájú Tóbiás, te mostan elmégy Királyvárba, és te leszel a király Segítője, mert én nem mehetek (harcolni kell), Joffrey meg, ha így folytatja, előbb-utóbb magára gyújtja még a várat is, amekkora pöcs. Kell valaki, aki rendet tesz, mondja Tywin, Tyrion meg csak néz, de miért én, amikor van neked testvéred is, szép magas? Mert a fiam vagy, és bazdmeg, olyan súlya van a mondatnak, hogy az valami hihetetlen, háromszor tekertem vissza a jelenetet, a két színész zseniális. Ja, de a kurvádat ne vidd, mert felakasztom.

Ugrunk egyet a másik kontinensre, ahol reggel van, Dany a sátrában ébred összetörten, a hóttszerelmes Jorah természetesen ott ül mellette, és nem szívesen számol be az előző éjszakáról, izé, a fiad, na, szóval nem élte túl a születését. Dany teljesen begőzöl, oszt miért? Meg hogyan? Hol az a banya? Jön a vaják is, hát, nem volt egy szokványos gyerek, farka volt (nem olyan, amolyan), meg pikkelyei, amint hozzáértem, leomlott róla a hús, kibírtam röhögés nélkül, khaleesi. Mondjuk szóltam előre, hogy Drogo élete egy másikba fog kerülni, teszi hozzá. Erről nem volt szó, kiabál Dany, mutasd meg nekem Drogót, hadd lássam, mit vettem a gyermekem életéért.

Hát, egy zombit, azt, élőholt lett Drogóból, csak néz ki a fejéből, de nem beszél, nem lélegzik, nem jár, semmi, csak fekszik a földön, ennél még a klasszikus zombik is többet érnek, azok legalább csoszognak. Danynek sem jön be az üzlet, mikor lesz jobban az uram, kérdi, de a banya apró mosollyal a sarkában csak annyit válaszol, hogy majd amikor a nap nyugaton kel és keleten nyugszik, akkor. A nomád királynő ekkor döbben rá, mennyire meg lett vezetve, és milyen igaza volt a többi dothraki harcosnak (akik, mellesleg, már régen leléptek, csak páran maradtak mellette, főleg rabszolgák). De hát megmentettelek, mondja, miért basztál ki velem? Mert így legalább a fiad nem fogja felperzselni a kontinenst, és eleve, hárman erőszakoltak meg, mire közbeléptél, teccett volna kicsit sietni.

A Falra is eljut Ned lenyakazásának híre, Jon Snow lóra pattan, és hiába könyörög neki Sam, hogy ne menjen sehová, mert a dezertőrökre halál vár, ellovagol, hogy Robb seregéhez csatlakozzon, és bosszút álljon. A Lannister táborban a törpe a sátrában hever, és közli a rossz hírt Shae-vel: nem jöhetsz velem Királyvárba, Na, ez a nő nem egy szokványos ribanc, legalábbis nem úgy viselkedik, hanem úgy, mint akinek előjogai lennének, vagy legalábbis ő lenne Tyrion felesége. Csapkodás, hiszti, villogó szemek, én miért nem mehetek, kérdezi, tán szégyellsz? Mert nem tudok viselkedni? Hát ja, meg mert kurva vagy, na. Tyrion, akinek a kurvák igencsak gyengéi, persze beadja a derekát, hát akkor gyere, amúgy fel akartam idegesíteni a fatert, te erre pont alkalmas leszel. Shae azonnal ráveti magát a farokra.

Jon Snow hepicáskodása nem sokáig tart, még éjjel utolérik a többiek Sam vezetésével, és emlékeztetik esküjére, de a jelenet végén még nem lehet tudni, hogy visszamegy-e veleük a Falra, vagy inkább Robb mellett dönt. Danyéknél is este van, Drogo nem lett jobban, csak fekszik és mered a jurta plafonjára, szegény felesége meg ezt nem bírja túl sokáig, és elővesz egy párnát, amivel kiszorítja belőle a szuszt, és közben nagyon keservesen sír. Nem lehet könnyű nomád királynénak lenni, na. Jelentem, Benjen Starkról semmi hír.

És ha már közjátékoknál tartunk, Pycelle mester vén kecske lététre előszeretettel nyalogatja a sót, vagyis azt az északi kurvát, akit Kisujj tanítgatott vagy két epizóddal korábban, tart neki egy kiselőadást a királyokról, akik jöttek-mentek, de ő csak megmaradt mindegyik mellett, és még arra is van ideje, hogy Joffrey-ról mondjon pár jó szót, szerinte nagyszerű király lehet, neki legyen mondva. És amikor a kurva kimegy, a rozoga vénemberből micsoda fickós nyugdíjas lesz hirtelen, tornázik, szökell, ejnyemár, a hajlott hát csak átbaszás??? Az utolsó közjáték a legjobb, Varys és Kisujj szócsatái eddig is élvezetesek voltak, a karakterek is jók és a színészek lenyűgöző természetességgel oltják egymást, Varys például Kisujj nagyratörő tervei és kisebbségi komplexusa miatt szólongat be finoman, az meg a herék és a farok hiánya után érdeklődik udvariasan. Varys, mint kiderül, nem akar király lenni, nagyjából egyedüliként a városban. Na, megjön Joffrey, királykodjunk, mondja, és összeül a tanács.

Yoren nem ma kap saját széket a Hajas szalonban, az kurvaisten, Arya úgy néz ki, mint Ringo Starr anyjának legvadabb rémálma, és a nevét is megváltoztatták, Harry lesz (kiejtve: 'Arry) belőle, és utcagyerek, hugyozni meg ha lehet, majd tessen egyedül, mondja a feketében mogorváskodó Yoren. A Falnak mennek (bocs), az meg vagy ezer mérföld, két szekér, rajtuk kaja meg pár különösen veszélyes bűnöző, olyan fejjel, hogy ihaj, Arya kicsit meg is szeppen. Gyalogszerrel mennek majd a többiek, közöttük Arya és az őt pillanatokon belül vegzáló dagi gyerek is, aki el akarja venni Tűt, a kardot, amit még Deresből hozott a kislány. Nem megy egyszerűen, sőt sehogyse, mert egy nagydarab kovácslegény közbeszól, és megvédi a kicsit. A srác nem más, mint Robert fattya, akit Ned az ötödik epizód környékén talált, és szépen kimenekíttet Yorennel a biztonság kedvéért.

A Falon, ahová Arya ebben az epizódban már tuti nem ér el, Jon Snow Mormont parancsnokot szolgálja ki, ezek szerint csak nem lépett le tegnap este, helyes. Az öreg persze pontosan tudja, mi történt, meg is jegyzi, hogy ha minden kiszökő nyikhajt lenyakaztatna, csak szellemek őriznék a Falat, a lényeg az, hogy Jont visszahozta a becsület. Hát, nem az hozott vissza, hanem a barátaim, mondja Snow. Hát, nem is a te becsületedre célozgattam, így az öreg, és hogy ül ez a mondat is, elképesztő. Mormont beleunt a várakozásba, és fegyverbe szólítja a helyőrséget, megyünk északnak, a Falon túl, és megnézzük, mi lett Benjen Starkkal, aki nélkül én haza nem jövök. Elindulnak, át a falon, lovon, feketében.

Na, kérem szépen, most, hogy így masnit kötöttünk a történések nagy részére, és a Fal szép keretbe foglalta a kalandokat, már csak egy helyszín van hátra, Dany és nomád serege, mind a nagyjából nyolc fő. A statisztéria éppen Drogo halotti máglyája körül álldogál kissé idegesen, biztos ők is olvasták Gárdonyi Láthatatlan emberét, és félnek, hogy leölik őket is a vezér után. Dany a Trónok harca Abraham Lincolnjaként bejelenti, hogy őneki bizony rabszolgák nem kellenek, ahonnan én jöttem, ez a barbár szokás nem dívik, aki menni akar, menjen. Ilyenkor ugye síri csend szokott lenni, és senki nem mozdul, de ez a Trónok harca, itt az egyik főszereplőnek a fejét is levágták, így nem képedek el túlságosan, hogy pár arc búcsút int.

A banya is menne, de nem tud, mert Drogo halotti máglyájához kötözték, asszem megérdemli. Jorah síkideg, mert meg van győződve arról, hogy Dany a lángokba veti magát az ura után, és akkor itt marad a dothraki lovasok között, de a királynő megnyugtatja, nem olyan családból származom én, nyugivan. És ad neki egy puszit is, amitől a lovag elolvad, és nem hepciáskodik, akkor sem, amikor Dany meggyújtja a máglyát, férjét, boszorkányt, megkövesedett sárkánytojásokat egyszerre (Jorah inkább a korabeli ebayre vinné a portékát), majd szépen fogja magát és besétál a lángokba. Jorah mozdulna, de nem tud, tűzben jár a nő, mi az istent csinálhatna? A lángok egyre magasabbra csapnak, a banya fejéről egyre több bőr és hús olvad le, Dany viszont láthatóan sértetlen, habár a lajbija nem azbesztből van.

Reggel Jorah megébred, és megy megnézni, mi maradt a főnökasszonyból, hát egy nagyon koszos szőke pucérnő, annyi, ott ül a hamu közepén egy szál semmiben, és éppen szoptat. Egy sárkányt. Ami kikelt a tojásból. És még van kettő, hiszen három tojást tettek a tűzbe, egy nem is annyira szarul animált vörös sárkány például a vállán emelkedik fel és rikolt egy aprót. Az összes isten irgalmazzon Westerosnak.

Nos, ennyi volt a Trónok harca első évada, nagyon köszönöm a megtisztelő figyelmet, a spoilermentes kommentelést és türelmet, amit a hardcore rajongók tanúsítottak a posztok iránt, amikben rajongásuk tárgyát cinkeltem hétről-hétre. A félreértések elkerülése végett tisztáznám, hogy csak olyan sorozatról érdemes hogyvoltot írni, amit az ember kedvel, és én a Trónok harcát nagyon megszerettem. Jövőre folytatjuk, addig is tessék olvasni a többi hogyvoltot is, mert pompás írások vannak a blogon, ami pedig engem illet, a következő projekt a Borgiák lesz, amit az HBO-vetítéssel egyszerre kezdek.

Címkék: trónok harca
283 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2011.06.21. 13:59:15

@gernika: Bocs, kevertem Tywinnel. Neki baromira nem tetszett Ned Stark leöletése.

dr. gernika 2011.06.21. 14:01:24

@vargatom: Nekem nyilvánvaló volt, legkésőbb onnan, hogy a tűzrerakásukkal szórakozott. Valahogy biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb kikelti őket.

Cpt. Flint 2011.06.21. 14:03:25

@ilonkanéni: "Ezért jó néha fantasyt olvasni:)Ő is szerette volna... "
Lehet, hogy szerette is, hiszen 10 évvel az első kötet megjelenése után halt meg.

vargatom 2011.06.21. 14:04:20

Persze, csak ezért mondom hogy hülyén jött volna ki, ha most hirtelen elkezd ezüst kaszákat meg íjakat osztogatni, azt se értené a néző hogy ennek mi is a jelentőssége.
Ugyanúgy az is kimaradt hogy a bloodridereknek követnie kéne Drogót a halálba, Danynek meg a khalja halála után vissza kéne menni Vas Dorthrakba, beállni a vén jósnők közé. Ezek az egyébként érdekes és jó részletek persze nem fértek bele a sorozatba, emiatt (is) érdemes a könyvet elolvasni.

szepi79 2011.06.21. 14:14:43

@vargatom: jóvan, én pont most kezdeném a könyveket, lécci innen már ne tovább. majd megtapasztalom.

cyd 2011.06.21. 14:15:23

@vargatom: Na meg a vérlovagok és Dany "testőreinek" szembenállása és harca, ahol Mormont se olyan lazán vágja le a palit, hanem kicsit alánéznek a páncéljának az arakh-al vagy mi a tökkel. A lehetőségekhez képest, azért kerek lett így is a dothraki szál, de nekem is hiányzott.

mojoking77 2011.06.21. 14:30:55

@sixx: Melyik resze is volt spoiler? Hol volt barki konkretan emlitve? Nem szivesen szolok be, hisz te vagy a bloggazda, de neha ugy tunik kicsit el elgurulgat a gyogyszer.... :(

mojoking77 2011.06.21. 14:32:30

@mojoking77: Most komolyan (es utana igerem befejezem), jelentkezzen mar nyugodtan, aki szamara az spoiler, hogy a kovetkezo reszben lesz haboru, es sarkanyok?

prof. med.univ. doktor 2011.06.21. 14:40:15

@Cpt. Flint: úgy legyen. Most már soha nem tudjuk meg:(

Dee_ 2011.06.21. 14:46:49

Mikor Ned és Jon elváltak jó sok résszel ezelőtt azzal, hogy majd akkor beszél Jon anyjáról Ned, ha újra találkoznak, éreztem, hogy egyikük hullajelölt... Aki leginkább idegesít, az a kövér Sam a nőies vinnyogásával és nyalizásával, már várom, mikor vall szerelmet Snownak.

Dany a kedvencem, előre olvastam, mi lesz vele, és úgy örülök, hogy már kikeltek a sárkánykák ebben az évadban! Nem tudom, kikeltette-e volna őket, ha nem veszíti el a fiát, de most semmije nem maradt, teje meg volt bőven, így örökbe fogadhatott pár pikkelyes gyereket. :)

szepi79 2011.06.21. 14:54:41

@Dee_: "Aki leginkább idegesít, az a kövér Sam a nőies vinnyogásával és nyalizásával, már várom, mikor vall szerelmet Snownak. "

izlések és pofonok, nekem a kettő közül pont jon az idegesitő, és sam sokkal inkább szerethetőbb karakter.

cyd 2011.06.21. 14:57:04

@mojoking77: minden mondat spoiler, ami úgy kezdődik, hogy "lesz" és olyan írja, aki már olvasta a könyveket.
Aki nem olvasta találgasson, mondja el a sejtéseit, aki meg olvasta, az mélyen kussoljon. Nem tudom miért bonyolult.
Ami nem spoiler (szerintem), ha esetleg az eltéréseken megy a polémia vagy a sajnálkozás.

2011.06.21. 15:01:27

@szepi79 - Harciteknős idomár: Így van. amíg Sam hozza a karaktert a könyvből, addig Jon viselkedése sokkal sértettebb, elitistább. A jelenetek 90%-ban úgy viselkedik, mintha ő szarta vona a valyriai acélt.

mojoking77 2011.06.21. 15:02:57

@cyd: Mindenki azon sir/sirt , hogy miert nincsenek komolyabb harcok, nagyobb seregek, etc. A cikkben az alkotok megemlitik, hogy tervezik. Megint mas a spoilerezes, es megint az idiotasag. Ehez az infohoz nem kellett elolvasni a konyvet. Szerintem. Mindegy, ahogy igerem abbahagyom...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2011.06.21. 15:05:31

@f.m.j.:

Csak használja a kis nyomit, amire kell, mint egy szalvétát. Úgyis csak maszatolást nézek ki a bortöltögető apródból :)

Jimbo75 2011.06.21. 15:24:57

Köszi az első évadot sixx, élmény volt:)

chrisred 2011.06.21. 15:34:14

@Equinoxe: Így van. A könyben Jon tűnt normálisnak, és az összes többi volt idegesítő. Itt meg Jon viselkedése zavaró, rajta kívül egész jó fejek vannak, Sam és Pyp, de még Grenn is.

Kingstone 2011.06.21. 15:40:01

Jó kis rész volt(ez is) és még a sárkány cgi-jét is egész jól megcsinálták. Szerintem a filmben még Joffrey idegesítőbb is mint a könyvben, ilyen tenyérbemászó pöcs figurát már rég láttam, de ettől nagyon jó. Viszont azt sajnálom, hogy Havas uraság szerepére nem valami komolyabb tehetséggel megáldott színészt választottak(ez a gyerek állandóan ugyanúgy néz és semmi érzelem stb.,bár hozzáteszem a könyvben sem annyira érzelgős).
Messze a legjobb az egész csapatban a törpe és az apja kapcsolata(Charles Dance zseniális,meg ez a Dinklage gyerek is jó).

off:Amúgy a hazai élet "nagy" szereplőiről is elgondolkoztam(kizárólag párttól függetlenül):)
mondjuk így:
Gyurcsányék=Targaryenek (elkúrtuk), mehettek a picsába
Bajnai= Robert Baratheon (liba helyett vadkan, de ezek is elég hamar mentek)
Orbán= Joffrey a Pöcs (a hatalom mindenek felett, bosszú...).
Renly Baratheon és a kompániája= LMP (mi más lehetne, még a zöld is stimmel)
Hát amúgy a Lannisterek lehetnek=Jobbikosok (bár a fene se tudja, ennyire nem gazdagok).
A Starkokra most nem jut eszembe senki...)= KDNP ? (na neeeem)
Bocs ha valakinek a lelkébe gázoltam
:)

cyd 2011.06.21. 15:44:29

@mojoking77: nem a Te szitudat néztem, nagy általánosságban írtam, pont azért mert így el elhet kerülni a mindenféle pofára eséseket.
Nekem valamikor kora tavasszal mesélt egy csóka a könyvekről, hogy "milyen jó és akit főhősnek hiszel, azt párszáz oldallal később lefejezik". Szerinted hanyadik epizódnál tudtam, hogy Ned megy a levesbe? :)

cyd 2011.06.21. 15:50:48

@chrisred: nekem Jon a könyvben is egy kicsit elkényeztetett úrifiú, mégha fattyú is, ott is ugyanúgy "hisztizik" mikor intézőnek sorolják be, hogy márpedig ő itt mindenkénél überebb csávó és miért nem lett felderítő.
Sam-et meg most a visszavitelnél muszáj volt a filmben kicsit túlerőltetni, mert a többieket nem ismerjük a filmből így nem lett volan elég hiteles, hogy a barátai miatt megy vissza

Gandalf Garaboncias 2011.06.21. 16:06:47

Hát, a Johnt játszó színésznek ideje lenne összeszednie magát, a Falon túli jelenetek a kedvenceim voltak a könyvben, nem szeretném, ha a srác eltolná. A második évad forgatásáig még van ideje rá.

Kezdő lépésnek mondjuk becsukhatná a száját. Amit eddig örökké nyitva tartott.

2011.06.21. 16:13:06

@Kingstone: Egyáltalán nem működik a hasonlat, sajnálom.

Ha viszont Európát nézzük, érdekesebb dolgok jönnek ki.
- A Starkok egyértelműen germán, Nord népség: mindenük a becsület.
- A Lannisterek Britek: hidegvér, gépies szarkeverés, belterjesség.
- A Baratheonok Franciák: hedonizmus, bujaság, általános "szarokrá"-attitüd
- A Greyjoyok Vikingek. Pont.
- A Martellek spanyolok, vagy Portugálok
- Braavos Firenze, Velence, illetve a XIV. századi itália
- A Dothrakiak Hunok

A többi vonatkozást a spoilermentesség jegyében nem fejteném ki.

dr. gernika 2011.06.21. 16:13:07

@Kingstone: Hehe, nem rossz. :) Lannisternek és Starknak viszont tényleg nem lehet Mo-n pártot megfeleltetni. Nincs olyan okos, mint az előbbi, és nincs olyan becsületes, mint az utóbbi...

méregzsák 2011.06.21. 16:13:32

Én most adtam kölcsön a könyvet, és nagyon-nagyon nehéz volt CSAK annyit mondanom róla, hogy baromi jó. Ned kivégzését elárulni, az maga is kivégzésért kiált :-)

Kingstone 2011.06.21. 16:25:48

@Equinoxe: Ő...ennyire nem akartam komolyan belemenni a témába, pusztán csak a hazai közélettel szerettem volna némi párhuzamot vonni:)
Amúgy valahol én is olvastam, hogy Martin bácsi kikről mintázta a házakat és a szereplőket, szóval egyetértek amit írtál, de én csak kicsinyke hazánkra koncenrtáltam...:)

qwertzu 2011.06.21. 16:27:39

@gernika: Na még egy Lannister rajongó.
A Lannisterek nem okosak. Tywinn igen, a törpe is. De Cersei csak szeretnék azt hinni, a többieknek meg összesen nincs annyi IQ-juk mint Tywinnek.

Felagund 2011.06.21. 16:34:01

@Equinoxe: Én akkor már inkább a Tyrellekre mondanám, hogy franciák, a Martellek meg a "spanyolság" mellé erősen mór beütésűek is...

A Baratheonokat én inkább németnek mondanám (Renly kivétel :D)

dr. gernika 2011.06.21. 17:02:56

@qwertzu: Minden vagyok, csak Lannister rajongó nem, egyedül Tyriont bírom. De okosnak tartom őket. Cersei és Jaime kevésbé, az öreg és a törpe inkább.

Cpt. Flint 2011.06.21. 17:35:54

akkor már a starkok inkább szászok/skótok, a lannisterek meg a normannok... de szerintem nem lehet ennyire egyértelműen leosztani "nemzetekre" a dolgot; a középkorban is nagy különbségek/hasonlóságok voltak egyes nemesi házak (sőt, egyes urak) szokásai, viselkedése, preferenciái között földrajzi/nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Huntroll 2011.06.21. 17:37:55

@qwertzu:
"A Lannisterek nem okosak. Tywinn igen, a törpe is. De Cersei csak szeretnék azt hinni, a többieknek meg összesen nincs annyi IQ-juk mint Tywinnek."

És még mindig überelik IQ-ban és ravaszságban a teljes Stark családot...

Ja, Tywin és Tyrion a kedvenc karaktereim közt vannak, szóval akár még Lannister rajongó is lehetnék... De nem vagyok, Kisujj über alles :D

Nymeros 2011.06.21. 17:42:09

@Equinoxe: a Starkok akár lehetnének írek vagy skótok is, de ha nem, akkor valami északi, skandináv népség.
Braavos Velence.
A dothrakik mongolok vagy hunok.
Martellek arab-spanyol keverék (14. századi Spanyolország), bár szimplán arabnak is elmenne.
Igen, a Greyjoyok vikingek. :D
A Lannisterek francia-angol keverék, újkori spanyol grandiózussággal.
A Baratheonok... Nincs ötletem.

Huntroll 2011.06.21. 17:46:39

@Nymeros: Stannis eléggé karótnyelt germán típus, Robert meg Renly meg nagyjából univerzálisak, a középkorban mindenhol akadtak hedonista főurak...

Nymeros 2011.06.21. 17:52:47

@Huntroll: az igazi hedonista Robert, Renly szimplán piperkőc homi. :D

Huntroll 2011.06.21. 17:57:04

@Nymeros: A sorozatból ez jön le, de a könyvben jóval férfiasabb karakter. Aharmadik könyvig legalábbis csak célozgatnak arra, hogy gyakran "imádkoztak" Lorasszal, és mindenki azt mondja, hogy teljesen olyan, mint Robert ifjúkorában volt.

Nymeros 2011.06.21. 18:07:08

@Huntroll: tudom, de Renly akkor is csak külsőre tiszta Robert, amúgy inkább tornalovagnak tűnik, mint igazi harcosnak.

régi_vendég 2011.06.21. 18:24:39

sziasztok!
sixx remek volt, mint mindig.
valaki már írta előttem, h az évad leggyengébbje volt az utolsó. szerintem is. egyrészt a csúcspont a 9. rész végén volt. ez a könyvben is így van szvsz, bár dany azért hozott némi izgit. a könyvben. a filmben valami elképesztő lapos volt (jó lehet h a könyvhöz viszonyítva, de akkor is) a dany-t alakító színésznő borzasztóan gyenge. a mirri maz duur-ral folytatott beszélgetés alatt ökölben volt a kezem h ezt ilyen semmire hozta. egy nő aki az elmúlt x napban elvesztette a 2/3 családját, az alattvalóinak 80-90%-át az nem így beszél! (a maegi jó volt) szóval szvsz a csaj lehet h dekor, de sajnos szar. a másik akit - visszanézve a régebbi részeket is - gyengének látok az havas jon. a lannisterek viszont telitalálat. joff pedig kurvajó!!!! annyira gyűlölhető, hogy még!

Nymeros 2011.06.21. 18:31:13

@régi_vendég: nekem Emilia Clarke alakítása nagyon tetszett, rengeteget javult az első rész óta, hozzánőtt a szerepéhez. Kit Harrington valóban rohadt gyenge, esetleg becsukhatná a száját...

Jack Gleeson meg annyira jól hozza a pöcs Joffreyt, hogy Emmyt neki. :D

Huntroll 2011.06.21. 18:31:49

@régi_vendég: Hát, Havas Jon és Dany szvsz a könyvben is a leggyengébb karakterek... Havas Jonnál legalább néha van egy kis erkölcsi dilemma, de Dany borzasztóan egysíkú és unalmas. Ami különösen azért fájdalmas, mert a fejezeteiben rajta kívül a többi jelentős szereplő érdekes karakter, és a harmadik könyvben már a sztorija is egész jó.

vargatom 2011.06.21. 18:54:48

Azért ez a Renly kérdés nagyon is fontos, így hogy bejelentette a trónigényét. A könyvben gyakorlatilag Robert fiatalabb és kevésbé problémás változatának tűnik, a sok piálás-kurvázás-felelőtlenség nélkül.

Nem hiszem hogy ez bárkinek is spoiler lenne a befejező rész után - jön a háború, és minden számít amikor a Hét Királyság nemeseit akarja egy-egy trónkövetelő maga mellé állítani. Robbnak például ott van az hogy északi, Ned Stark fia és csatát is nyert. Joffrey is megmutatta már ország-világ előtt Ned lefejezésével, hogy mekkora pöcsfej, Stannisról meg egyelőre csak annyit lehetett hallani, hogy ő kevésbé népszerűbb tesó.

Szóval jót tett volna, ha egy jóképű, legalábbis első megjelenésére férfias és megnyerő csávó játssza Renlyt a mostani színész helyett...

sántaclaus 2011.06.21. 19:43:41

Én Drogótól konkrétan ezt a hangot hiányoltam, amikor zombi üzemmódban nyomta.

www.youtube.com/watch?v=qCFdpOMiCzs

chrisred 2011.06.21. 20:00:54

@Huntroll: Szerintem Dany messze a legizgalmasabb női karakter a regényekben, ahogy folyamatosan formálódik, gyerekből nő lesz, és kezdi érezni majd élvezni is a mások feletti hatalmát. Sajnos, ebből eddig alig lehetett tapasztalni bármit is, Emilia Clarke ugyanazzal az ártatlan csodálkozással bámul a kamerába, mint az első részben.

Csucsundra1 2011.06.21. 23:02:48

@Leadfoot: egy előző hogyvolt mottója volt,hogy a Trónok harcában ne szeresd meg a szereplőket,mert előbbutbb elpatkolnak,még a főszereplők is :) apropó Ned, Drogo...

Csucsundra1 2011.06.21. 23:11:11

@gernika: engem majd kitört a nyavalya,mikor a negyedik könyv közepe táján járva,olvasom a neten,hogy George R.R. Martin, az öreg csávó már hülyíti a népet a folytatás megírásával egy ideje :D és hogy nincs is vége a sztorinak. Júli 12.én lesz a könyv piacra dobva, a Sárkányok tánca. Hát én majdnem agyvérzést kaptam ettől .Mármint attól,hogy a sztori a 4. könyv végén a felénél(se?)tart...:D

DominoFX 2011.06.21. 23:54:44

Csak most a 10. rész után jöttem rá, hogy ez csak a bevezetés és az előzmények voltak.

cukorka 2011.06.21. 23:59:13

a vad szar. de a banya jo volt, kar erte

Csucsundra1 2011.06.22. 00:31:23

@DominoFX: nem is tudod,mennyire az eleje :)

vontod75 2011.06.22. 00:55:54

A sztori fordulatossságára meg jó példa a dothraki szereplés. Aki nem olvasta a könyvet 85-90%-ban meg volt győződve arról, hogy na most aztán Drogo szépen szétkeni a hét királyság városait. Ehhez képest ugye... :) :) :)

f.m.j. 2011.06.22. 06:23:14

maradjunk annyiban, hogy maguk a filmkészítők a legnagyobb spoilerezők :):)
nem tudom sixx hogy fogja őket kitiltani...
már most az első évadban megtörténtek olyan dolgok, amik a 2. kötetben vannak leírva (pl. Arya hajvágása, harca a kis hülyegyerekekkel)

dr. gernika 2011.06.22. 07:50:27

@Csucsundra1: :)
Csak maradjon olyan is végig, mint most.

Valandil 2011.06.22. 07:55:22

@Csucsundra1: Akkor mit szóljon az, aki az angol vagy magyar megjelenéskor olvasta a 4. könyvet? Egy pár éve már várjuk a régóta belengetett folytatást.

dr. gernika 2011.06.22. 08:04:29

@Valandil: Úgy fogok járni ezzel is mint a Harry Potterrel. Abba is akkor kapcsolódtam be, mikor már megfilmesítették az elsőt és mindenki az 5. kötetet várta. Azt még meg tudtam várni magyarul, de a 6-ost már az angol megjelenés másnapján megvettem.

chrisred 2011.06.22. 08:47:15

@Valandil: Az már tucatnyi alkalommal elolvasta a Martin honlapjára felrakott fejezeteket a DwD-ből. Pedig abból az egyik akkora spoiler, hogy innen kapásból törölnék. :)

2011.06.22. 08:48:46

@gernika: ...akkor kábé érzed hogy miért várom azt a bizonyos csomagot az Amazontól úgy, mint a messiást ;)

Valandil 2011.06.22. 09:15:36

@chrisred: Már az spoiler, hogy ki lesz nézőpont-karakter...

dr. gernika 2011.06.22. 09:17:02

@Equinoxe: áááá, el sem tudom képzelni. :D

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2011.06.22. 09:40:30

Sajnos nem tudtam követni a HV-okat hétről-hétre, mert egyben szerettem volna ledarálni. Kiváló évad lett belőle. Nedhez meg annyit, hogy az emberek 90%-a nyaktól lefelé van :)

2011.06.22. 13:50:09

Ned halála volt a kedvenc fejezettem.
(bocs.)

Knapp 2011.06.22. 14:18:31

Szélviharban született Patakiattis óta nem láttam olyat, hogy valaki ilyen bátran belépett volna a kör közepébe...

Valandil 2011.06.22. 22:26:38

Ááá, most nézem, hogy Lord Frey nem csak Frics volt, hanem ő volt Cohen a barbár! :D

THK 2011.06.22. 23:29:37

@Kürosz: szerintem a banya halála adott életet a sárkányoknak, Dany tűzbenjárása tényleg csak a népe miatt kellett

THK 2011.06.22. 23:31:31

@gernika: a könyv szerint szoptatta a sárkányt. A film valóban nem részletezte ki, de nyilván emiatt tartotta az ölében

dr. gernika 2011.06.23. 00:15:39

@THK: Azóta már felvilágosítottak, de attól még, hogy az ölében tartotta, nem nyilván. Én egy halom kisállatot tartottam már az ölemben, de egyiket sem szoptattam pl...

vargatom 2011.06.23. 00:17:17

Így van, csak valaki halála fizethet másvalaki életéért. Az megint más kérdés, hogy mennyire volt biztos Dany a dolgában és mennyire volt "lesz ami lesz" a hozzáállása...

vargatom 2011.06.23. 00:18:18

@gernika:
Ez sztem részben ízlés, részben meg CGI komplikációk kérdése volt.

A haja meg azért nem égett le, mert gondolom Emilia Clarke nem akarta magát ezért az egy szerepért kopaszra borotválni. Lehet hogy valakinek kiábrándító, de hát ez van ;)

THK 2011.06.23. 00:30:13

@gernika: viszont ha majd rólad is könyvet írnak, amiben szoptatást említenek, de a film csak ölben tartást mutat, azért az a jelenet ott is nyilván a könyvre fog utalni ;-)

ha még nem olvastad a könyvet, érthető, h nem ez jött át, nem ennek szólt a "nyilván"

sixx biztosan olvasta, ezért írhatta ő is így

dr. gernika 2011.06.23. 08:26:17

@vargatom: Kopasz fejet lehet borotválás nélkül is csinálni szerencsére. Mondjuk én ezt nem hiányoltam, úgy voltam vele, ha nem árt neki a tűz, akkor a hajának se.

@THK: Még nem tartok ott a könyvben. Azután, amit Lysa művelt a kicsi fiával a képernyőn, nem gondoltam, hogy ilyen szemérmesek lesznek sárkányszoptatás esetén.

chrisred 2011.06.23. 08:28:25

@THK: Nehéz a mágiát logikailag kielemezni, de azért Dany lesz a Sárkányok Anyja. Nem valószínű, hogy nélküle előbújtak volna a tojásból. Arról nem beszélve, hogy egy nappal előtte szült egy félig sárkány porontyot.

chrisred 2011.06.23. 08:33:00

@gernika: Szerintem ez a mostani haja sem igazi, nem tartom valószínűnek, hogy ezüstszínűre festette a sajátját. Lehet, hogy így voltál vele, de Martin meg nem. :)

chrisred 2011.06.23. 08:34:19

@gernika: Lysa szoptatásához nem kellett egy rész költségeit kitevő CGI. :)

klacus 2011.06.23. 08:42:21

Ez a rész kibaszott jó lett. A poszt is de a film is.

Érdemes volt a sok unalom között végre eljutni az akcióig. A film vége nagyon hatásvadász.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.23. 13:01:30

Megnéztem végre én is, és nagyon jó rész volt, meg az egész sorozat jó volt, a könyvet is el fogom olvasni.

stevieg18 2011.06.23. 13:59:21

@chrisred: Biztos, hogy nem, az origonak nyilatkozta, hogy teljesen barna hajú, ez csak paróka.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.23. 14:16:29

@Anak: Stannis szerepére, ahogy azt itt vki már írta, nem Gerard Buttler választották, hanem ALAN RICKMAN-t! Ő volt HANS Gruber a Die Hardban, 1988-ban: www.rankopedia.com/Best-Die-Hard-Character/Step1/7713/.htm

Szerintem ez a választás is just perfect. Itt vannak még további nevek, akik szóba kerültek Stannis szerepére: Mark Strong, Richard Armitage, Christopher Eccleston, Rufus Sewell

forrás: winter-is-coming.net/2011/02/casting-season-two-stannis/

chrisred 2011.06.23. 14:53:41

@Csehszlovák Kém: Tökéletes választás! Ugyan nem emlékszem rá, hogy láttam-e valaha kopaszon, de elvileg Tywin Lannister is tökkopasz, Charles Dance meg nem. :)

(Gondolom, Alan Rickman a Harry Potterből ismertebb, bár az Értelem és érzelemben került a kedvenceim közé.)

Felagund 2011.06.23. 16:11:51

@Csehszlovák Kém: Ezek közül Richard Armitage és Mark Strong épp forgat, szóval őket el lehet felejteni...

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.23. 18:30:52

@Csehszlovák Kém: dehogy választották, ne beszéljünk már hülyeségeket, ha lehet. ez egy rajongói oldal, ahol arról beszélgetnek, ki lehetNE Stannis, illetve kit szeretnének az olvasók.

vargatom 2011.06.23. 18:53:59

Rickman egyébként is túl öreg Stannisnak. Robert Baratheon maximum 40 körül lehetett, Mark Addy is csak 47, Rickman meg már elmúlt jóval 60.

A forgatásig van még egy hónap, és biztos lesz pár olyan szereplő is akit csak a megkezdése után fognak bejelenteni. Én speciel inkább az ötödik könyvet várom ;)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.23. 21:18:07

@sixx: hínnye, benéztem, sorry. Felölthetem a feketét?

dr. gernika 2011.06.24. 22:23:33

@Csehszlovák Kém: Ej, ringatsz itt engem, hiú örömökbe. :(
@vargatom: Igaz, Stannisnek tényleg öreg Rickman, mindazonáltal igencsak üdvözölném a sorozatban.

Anak 2011.06.25. 17:23:30

@Felagund: Richard Armitage ugye a Hobbitban kapott főszerepet. Mark Strong meg ki tudja hol...elég felkapott mostanság.

beacska 2011.06.25. 22:25:15

pár résszel ezelőtt vki betett egy térkép linket a keleti tengerekről. Asszem csehek készítették talán...nincs meg vkinek? és nem osztaná meg velem újra? ;D

beacska 2011.06.25. 22:55:15

@cyd: én úgy emlékszem, J. nem tud a pletykákról, ami a származását illeti. Megóvták őt ettől. Nem kompenzál, ő ilyen nagyképűre lett nevelve...

f.m.j. 2011.06.28. 12:27:15

mikor lesz kész a 2. évad? :)

Llew 2011.06.28. 14:02:10

@f.m.j.: most kezdik majd még csak forgatni. Jövő tavasz előtt ne nagyon számíts rá.

f.m.j. 2011.06.30. 17:42:50

nem mondok semmit, de itt egy arc:

www.imdb.com/media/rm273253376/nm0001409

...csak azoknak, akik gondolkodnak milyen arcok jöhetnek szóba bizonyos szerepekre
mondjuk kicsit lehetne fiatalabb, de én most akire gondolok, az idősebb a könyvben, de
nem mondhatom ki, mert kivágnak :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.07.05. 08:50:26

Megkaptam névnapomra a 4 könyvet, tegnap kezdtem el olvasni. Alig várom hogy végezzek az 1. könyvvel, mert utána már az jön, amiről még nem tudok (tudom, az 1. könyvben is lesznek újdonságok).

beacska 2011.07.07. 20:29:49

ha még jár erre vki: nem tudtok egy oldalról, ahova feltették a könyvben lévő magyar nyelvű térképeket? (ebookon olvasom, és ott nincs :(()

f.m.j. 2011.07.09. 19:44:25

@gernika: annyira vicces, hogy igazából az egyik legjelentéktelenebb nőt idelinkelted (könyv és film szempontjából egyaránt :):)) -vagy már ez is spoilernek számít? :P

dr. gernika 2011.07.12. 13:48:18

@f.m.j.: Ebben mi a vicces? Megláttam valahol, hogy a Trónok harcára hivatkozva posztot szenteltek neki és belinkeltem. Akinek tetszik, nézegesse
Könyvben eddig meg sem említették, tudom.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.07.26. 16:10:30

@Valandil: MII? Nebazz! Tényleg ő volt Cohen is? ott nem ismertem rá. Pedig nagyon jó volt.

De az, hogy az emberek Friccsel asszociálják, jót tesz. A sok kis naiv azt hiszi, hogy Frey valami rossz modorú, vicces, de ártalmatlan öregúr...

dr. gernika 2011.07.29. 08:04:17

@Donna Anna: Hát most már én is tudom, hogy nem. :(

Anak 2012.03.29. 16:32:11

Sixx a 2. évad hogyvoltjai melyik változathoz lesznek kapcsolva? A korábban induló feliratoshoz, vagy a 2 héttel később induló szinkronoshoz?
Esetleg nem lenne ésszerűbb megvárni az április 16-át, hogy aki szinkronosan nézné és követné a HV-kat ne maradjon el, le, ill. fusson bele spoilerbe?

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.05.04. 11:54:40

Nagyon szuper volt!
Köszke és gratula! :))

Árpád15 2016.07.10. 22:31:46

Ja nekem ez a Khal Drogo ritka ellenszenves figura volt. Még ha a banya csúnyán el is bánt vele nem tudtam sajnálni azzal a haragos képével együtt sem!
süti beállítások módosítása