Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x09 - Baelor

2011. június 14. 07:00 - sixx

Reszelős légzéssel nyitunk a koromsötétben, igencsak Ned lesz az, akinek nem ártana vagy abbahagyni a dohányzást, vagy lakóhelyet váltania. Elég szarul néz ki, na, én ebben a sminkben alkalmaznám valami férfiaknak szánt krém előtte-utána reklámjához. Varys jön, hogy beszéljen a fejével, a birodalom és a saját jól felfogott érdekedben hagyd már a becsületet a picsába, Ned, valld be bűneid és mehetsz varjúnak a falra. Becsület, mondja Ned, becsület, becsületes becsületben BECSÜLET. Rosszabb, mint Hodor, esküszöm. Varys fel is idegesíti magát, és elhúz, de még odaveti neki, hogy jólvanbazdmeg, becsület, de a lányaid érdekében egy kicsit hajítsd már sutba, majd a Falon lehetsz megint saját magad élő szobra.

Ha már a főcímben megmutatták nekünk az Ikreket, Lord Frey birodalmát, akkor látogassunk is el ide: egy folyón áll két torony, közte egy híd, ez lenne az Ikrek, ami azért fontos, mert Robb északról érkező serege csak itt tud átkelni a folyón, hogy délnek indulhasson. Theon lenyilaz egy hollót, talpig állatbőrben, hogy a PETA totál kiakadhasson a sorozat láttán. Blokád alatt van a vár, aminek ura, Lord Frey, egy megbízhatatlan gyökér, mint kiderül a nekünk szánt expozíciós beszélgetésből, hol ide, hol oda hajlik, hűséget esküszik mindenkinek, de a társaságát senki nem kedveli. És ha már blokád, könyörgöm, egyszer, csak egyszer mutassanak már ebben a sorozatban egy húszezres sereget, ennél még az Egri csillagok is többet nyújtott tömegjelenet terén, lehet felőlem CGI is, meg mutathatják távolról, felülről, nem érdekel, de hadd lássak már SEREGET, basszameg.

Követek jönnek fehér zászlóval, valakinek be kell menni a várba, tárgyalni. Robb, mint a sereg vezére, máris indulna, de az anyja leállítja, én ismerem a vén kujont, engem nem ad el a Lannistereknek, majd megyek én. Na, ezt a várat sem a BO Conceptből rendezték be, az tuti, szürke, nyomasztó és zsúfolt, csúnya emberekkel és egy pedofil vén fazonnal, aki Frey, és én sem keresnék a társaságát. A modora sem kifogástalan, Catelyn feszeng is rendesen, mert miközben vele beszél, Frey egy kislány seggét fogdossa egyre, és leugatja a neki beszóló gyermekeit, akikből így első blikkre lehet vagy harminc. A kislány mellesleg 15 éves, csak a történeti hűség kedvéért. Cat összerezzen, amikor ezt megtudja, de tárgyalnia kell.

Frey legalább őszinte, és szemére veti, hogy bezzeg amikor a gyerekeit akarta kiházasítani, akkor nem jött könyörögni senki, most meg bezzeg mindenki az én seggemet nyalja. Cat vesz egy nagy levegőt, és elővezeti a dolgot, kint a fiam 20 000 emberrel, igaz, csak nyolc látszik, de istenbizony ott vannak a domb mögött, tényleg, és szóval átmennénk a folyón. Freynek nem nagyon jön be a burkolt fenyegetés, a fiad pöcsén még nem nő szőr, a katonáit egy kambodzsai animációs stúdióban renderelték, engem ne fenyegess. De hát esküt tettél apámnak. Ja, meg a birodalomnak is, Joffrey meg az új király, bármilyen pöcsfej is, a fiad így meg csak egy áruló. Egyébként is, mi a jó isten haragjáért foglalkoznék én a ti kis játszmátokkal? Jó kérdés, na.

A Falon a parancsnok meglepi Havas Jont egy karddal, aminek még a markolatát is kicseréltette farkasfejre, helló. Rendes ember ez a Mormont, aki nem mellesleg a rónák társadalmi berendezkedését megújítani igyekvő Dany hűséges testőrének apja. A kard pengéje valyriai acél, és Ser Jorah fegyvere volt korábban. És ez még nem elég, a fegyvermestert a parancsnok elküldte Királyvárba azzal a kézfejjel, amit Szellem talált, hogy ne baszogathassa Jont. A fattyú örömét Sam veszi el, mert kiböki, hogy holló jött, üzenettel: Robb elindult kiszabadítani a fatert. Jon egyből totál emó lesz.

Cat közben visszatér Robb képzeletbeli seregéhez, és közli a haditanáccsal, hogy Frey átengedi őket a hídon, sőt, 400 fő kivételével vihetik az embereit is, az a 400 is csak azért marad, hogy megvédje a hidat a Robbra esetleg rátámadó ellentől. Túl szép ez, hogy igaz legyen, az ára is kemény: az egyik Frey-gyerek Robb apródja lesz, később lovaggá kell ütni, ha idétlen, ha nem. Jól van. Arya hozzámegy az egyik Frey-fiúhoz, ha tetszik, ha nem. Jól van, bár Arya ennek nem fog örülni. És végül, Robbnak el kell vennie egy Frey-lányt, mindegy melyiket. Theon majdnem hangosan felröhög, de valahogy visszatartja, Robb arcára kiül a kétségbeesés, bazdmeg, és ha rondák? Hát, mondja Cat, van egy, aki… Rendben, mondja Robb, csináljuk. A sereg átkel, mind a huszonöt statisztával, és menet közben kettéválik.

Jon felér Aemon mesterhez, és segít neki hollót etetni, közben meghallgat egy óvatos figyelmeztetésnek szánt tanmesét arról, hogy mit jelent a kötelesség és a becsület. Az Éjjeli Őrség tagjai azért nem házasodhatnak és nemzhetnek gyereket, mert ha így lenne, akkor nem tudnának hideg fejjel dönteni, és a Falon maradni, ha otthon szar kerül a palacsintába. És nemcsak Havas Jonnak vannak rokonai, nem bizony, Aemon mester speciel annak idején benne ült a pikszisben, még amikor nem volt vak, volt neki egy apja, aki király volt, és a Vastrónon ült - ő lett volna az örököse, ha le nem mond a trónról a testvére javára, akinek halála után a fia, bizonyos Aerys, az őrült király következett. Nabazdmeg, Aemon mester Dany dédnagybátyja! A Targaryen családból! És kibírta, hogy nem rohan el a Falról akkor, amikor Robert király, Ned Stark meg a lázadó urak a rokonait hányták kardélre és falhoz csapkodták a gyerekeket vidáman. Ehhez tartsd magad, Jon.

Na, a sztyeppék ura nagyon szarul van, leesik a lóról, ami a nomádok körében nagyobb bűn, mint odaszarni az ünnepi asztalra, csak az lehet khal, aki lovagol, mondja az egyik opportunista alvezér, márpedig ez itten, mutat a földön, seblázban fetrengő és félrebeszélő Drogóra, nem lovagol. Dany próbálja menteni a helyzetet, mint a Gyaloggalopp elején a csávó, akit a szekérre pakolnak éppen, jól van az uram, csak fáradt. Verjünk tábort itt, a kies sziklafalon, pont jó lesz. Nekem nő ne ugasson, üti a vasat egyre a háborgó beosztott, még a khaleesi se, ha terhes, ha nem. Dany márpedig az, a pocak láthatóan kerekedik. Nem érdekelnek a kifogások, kezd el üvölteni, hozzátok ide a vajákosasszonyt, majd ő rendbe teszi az uramat pikkpakk, és ha szerencséd van, csak az egyik herédet fogyasztja el vacsorára felépülése után.

A Lannister táborban sem látom a harmincezres sereget, de legalább sok sátruk van. Tyrion beül a fater haditanácsába, és eleinte igen vidám, még tréfálkozik is egy sort, de csak addig, míg meg nem tudja, hogy a hegyiembereket neki kell majd csatába vezetni, ráadásul a sereg élén, hol máshol. Rosszul is lesz menten, és elhúz, a fater arcán a gyűlölettel vegyes undor eltéveszthetetlen. A sátrába visszaérve egy sötét hajú kurva és Bronn fogadja, Tyrion kedve menten jobb lesz. A csajt Shae-nek hívják, akcentussal beszéli a nyelvet, és elfogadja Tyrion ajánlatát: amíg mellette van, nem dug mással, biztonságban lesz, és annyi aranyat kap, amit soha el nem tud költeni. A nő nagyjából 4 másodpercig habozik, és beleül a törpe pöcsébe.

Drogó láza igen magas lehet, mert még a szemfestéke is elkenődik, és még a szokásosnál is zagyvábbakat hebeg. Ser Jorah, aki a kardforgatás mellet seblázból is diplomát szerzett, egy mozdulattal leszedi a sebét fedő, gazból összerakott takarót, alatta bőr fekete és levedzik, estére meghal az urad, mondja. Dehogy hal meg, beszélsz itt marhaságokat, mondja Dany, csak fáradt. Nem, haldoklik, mondja a lovag, te meg öltözködjél, és húzzunk innen, de hirtelen, mert amint Drogo meghal, itt véres buli kezdődik a vezérhími szerepért, és te abban nem akarsz részt venni. Dany szegény azt hiszi, majd a születendő fia lesz Drogo utódja, de nem, világosítja fel Ser Jorah, a kutyákkal etetik majd meg, bizony, ezek itten BARBÁROK, HA NEM VETTED VOLNA ÉSZRE. Jó, akkor aludj páncélban este, Ser.

Bejön a korábban hepciáskodó alvezér is, hozza a vajákot, bár nem bízik benne, sőt, ha meghal Drogo, a fejével fog futballozni a sátortábor apraja-nagyja. A vajákosasszony nem sok jót mond a sebet meglátva, a férjed haldoklik, nem tehetek semmit. Tuti? Oszt a mágia? Hát, az van, a vérmágia ráadásul, aminek ára van, egy élet. Dany a sajátját ajánlja fel, de az nem jó, Drogo lova kell, menten. Hozzák is, a banya mindenkit kizavar a sátorból, mert amint elkezd énekelni, odabent nem lehet más élő ember, ez nagyon súlyosan hangzik. A ló torkát elvágja, patakvér mindenütt, Dany sokkot kap, és kitántorog a sátorból, ahol az egész tábor rosszallóan nézi, miféle babonasággal akar lovast faragni a félholt férjéből.

A kántálás egyébként tényleg nem túl szívderítő, és hamis is. Mormont nem várta meg az éjszakát, és máris felvette a vértet, ami jó húzásnak bizonyult, mert az idegbeteg alvezér menne befele a sátorba, kiontani a banya belét. Mormont kardot ránt, és egymásnak esnek, eleinte a fürgébb lovasember szerepel jobban, meg is sebzi a lovagot, de az egy szép mozdulattal felül kerekedik rajta, és átvágja az arcát, agyig. Ez eddig szép és jó is, de Danynél megindul a szülés, ajaj. A törzs bábái nem nyúlnak hozzá, mert a vajákkal cimborál, így Mormont felkapja, és a korábban kiadott ukáz ellenére beviszi a sátorba, hátha a banya segít a szülésben, miközben vérmágiával próbálja feltámasztani Drogót.

A következő jelenet kissé lelassítja az epizód ütemét, Shae, Bronn és Tyrion dumálgat a sátorban, kiderül hogy Tyrion már volt házas, egy kurvát vett el, mert szerelmes lett belé, és azt hitte, a nő nem hazudik neki, pedig de, az apja illetve Jamie testvére rendezte az egészet így. Azóta vonzódik a prostikhoz, oké, vettük. Bronn 12 éves sem volt, amikor először ölt, nőt ráadásul. Shae meg külföldi. És közben isznak. A beszélgetés egyébként arra nagyon jó, hogy a törpét alakító Peter Dinklage Emmy-esélyeit növelje, de a Bronnt hozó Jerome Flynn is nagyszerű. Reggel Tyrion a nő karjaiban ébred, és rettentő gyorsan kell vértet öltenie, mert Robb serege a vártnál hamarabb érkezett meg. Tyrion meg a hegyiembereket lelkesíteni, menjünk csatába, höjj, mondja nem túl nagy meggyőződéssel, majd elindulnak, de a harcból a törpe számára semmi nem lesz, mert egy bazinagy kalapáccsal pont jó időben vágják fejbe, elméletileg véletlenül.

Ezzel a nagyszerű húzással a készítők megúszták a vélhetően igen költséges tömegjeleneteket, és a következő snittben a csata utóéletét mutatják, a hegyiemberek a sebesülteket fosztogatják, Tyrion egy szekéren lábadozik, a csatát nyerte a Lannister-sereg. Igen ám, de mint az a fater szavaiból kiderül, nem volt ez igazán nagy erőpróba, mert csak kétezer északi jött el a hepajra, és Robb Stark nem volt köztük. Hogy hol van? Hát ahol a többi 18 000 katonája: Jamie Lannister seregét támadta meg, és győzte le sikerrel. A szétválós taktika tehát bevált, sőt, nagyon is, mert sikerült Jamie Lannistert élve elfogni, igaz, tíz embert gyakott le, mire összejött, de kicsire nem adunk. Jamie azonnal párbajra hívja Robbot, de ez nem evezett meszet, és büszkeségét félretéve nem áll ki vele, hanem vasra vereti, jó lesz majd túsznak, teszem azt, Ned kicserélésére. Cat nagyon büszke a fiára, mi is.

Arya szegény Királyvár sikátoraiban kódorog, hótt kosz, és galambokra vadászik az utcán, de inkább citromos sütit enne, ha a geci pék adna neki, de nem ad. A város felbolydul, mert Nedet ma állítják rögtönítélő bíróság elé, tudja meg a kislány egy kölyöktől, és rohan ő is, megnézni az apját. A tömeg hatalmas, Arya meg alacsony, agy felkapaszkodik egy szoborra, pont szemben a vesztőhelynek kinevezett mittudoménmivel, valami szent helynek tűnik, biztos itt lépett partra valaki, vagy ilyesmi. A tömeggel szemben ott az egész udvar, Sansa és Cersei fejére a Csillagok háborúja fodrásza varázsolt olyan hajfonatokat, amiket simán be kellene tiltani.

Hozzák Nedet, aki a hőbörgő tömegen végigpillantva észreveszi Aryát Baelor szobrának tövében, és egy pillanatra vidámabb lesz az arca. Miközben a vesztőhelyre kísérik, meglátja Yorent, az Éjjeli Őség egyik tagját aki rekrutálni jött a fővárosba. Baelor, veti neki oda, ott a lányom. Ezt már nem mondja, csak én. Miközben a király elé hurcolják, Sansa arcán fölényes mosoly ül, na, elintéztem, hogy megúszd ezt is, ki a hülyepicsa, mi? Kisujj és Cersei arca kifürkészhetetlen, Joffrey, A Pöcs diadalittas képét látva az embernek viszketni kezd a tenyere.

Ned a tömeg elé kiállva először odanéz Sansára, majd nyel egyet, és bevall mindent, amit el sem követett, konspiráltam, megtagadtam királyom, a fia ellen összeesküdtem, én akartam trónra ülni, ide lőjetek. Mindezt azért, nehogy baja legyen a lányának. Igaza volt Aemon mesternek, ha van család és gyerek, a hűség-becsület-kötelesség szentháromság kissé átértékelődik. Joffrey, A Pöcs meghallgatja a vallomást, majd bejelenti, hogy anyja tanácsa és Sansa kívánsága, hogy Eddard Stark beállhasson az Éjjeli Őrségbe, DE ő nem tűr meg árulót az országában, inkább tessék csak lenyakazni. Sansa sokkot kap, Cersei és Varys Joffreyhoz szalad, és győzködi, Kisujj meg csendben figyel a háttérben.

Arya a kardját markolászva rohanna a vesztébe, de Yoren elkapja, és eltakarja az arcát is, nem kell látnia, ahogy az apja feje a porba hull. Mert lehull, ebben a sorozatban, kérem szépen, a főszereplőt is ki lehet nyírni, sőt.

Címkék: trónok harca
574 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocskosbaribaszó 2011.06.14. 07:19:06

figyeld meg ,csak álmodja

leslieb 2011.06.14. 07:29:12

Nagyon jó rész volt. A csatajelenetek valóban elmaradtak, cserébe Tyrion -ról kicsit többet is megtudtunk, csetlő-botlásán a harcba menet pedig felnevettem. Robb és anyjának találkozása a harc után elég erős jelenet volt szerintem.

weapon x 2011.06.14. 07:37:06

Pici javítás: Jon rémfarkasának neve nem Árnyék, hanem Szellem.

leslieb 2011.06.14. 07:44:04

Robb egyre szimpatikusabb.Bár kölyöknek tartják, de az utóbbi 2 részben hozott döntései több bölcsességet és előrelátást mutatnak, mint apjának volt összesen. A sorozat nagyon tetszik. Ahogy vége az utolsó résznek, elkezdem a könyveket elolvasni.. messze még a 2. évad.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.14. 07:48:12

valaki spoilerezze már el nekem, hogy Ned tényleg meghal?!?!

Picurigor 2011.06.14. 07:50:56

Szegény Sean Bean. Nagyjából mindig ilyen balfék szerepeket kap. Félreértés ne essék, imádom a pasit és a filmjeit is, de hogy ő mindig megszívja...

Viszont nagyon jól hozta a talpig becsületes (Havas Jont elnézzük neki), ámde emiatt pöttyet ostoba úr karakterét.
Tudhatta volna, hogy Pöcsfej Joffrey egy pöcsfej, úgysem kegyelmez. Úgyhogy amikor kiállították a térre, akkor én bizony előálltam volna a farbával, hogy "basszátok meg, ez a szőke pöcs egy vérfertőzött fattyú, a jogos örökös meg Lord Stannis. Úgyhogy lázadjatok fel!"

Sajnos nem ezt mondta, hanem vallott. Amúgy KGB módra: mindent. Még azt is, amit el sem követett. Cserébe fővesztést kapott.
Node így most már végleg lehet utálni a Lannistereket (én is rühellem őket, kivéve Tyriont), és sátáni kacajjal kísért élvezettel fogom nézni azt a részt, amikor Pöcsfej Joffreyt és azt a vérfertőző ribanc anyját valaki kinyírja.

Egyéb elfoglaltságaim miatt képtelen vagyok olyan gyorsan olvasni a könyvet, ahogy a sorozat megy, így a jövő héten hamarabb a végére érnek a tévében, mint én könyvben, de azért így is nagyon élvezem.

Elképesztően jó sorozat (persze, jó az alapanyag), tudja-e már valaki, hogy a második évad mikor jön a HoBO-n? Fél év? Egy év? Több?

Greg36 2011.06.14. 07:57:07

De korán, köszi! :)
Asszem Varys számára ez lehetett az első dolog, amit nem látott előre, amióta a tanácsban szolgál, mármint, hogy Pöcsfej tényleg ekkora hülye...

Picurigor 2011.06.14. 07:58:33

Ja, azt meg elfelejtettem mondani, hogy Charles Dance filmes felélesztése óriási húzás (bár lehet, hogy csak én vagyok túl műveletlen, és ezért nem láttam filmben játszani már jó régen)...

Nymeros 2011.06.14. 08:00:31

@sixx: Király lett, köszi :D (Kis javítás: nem Ser Jon. Ha az apára gondolsz, ő Lord Jeor, ha a fiára, ő Ser Jorah. A kard meg hosszú ideje családon belül öröklődik, nem emlékszem, ezt mondták-e.)

Nymeros 2011.06.14. 08:06:04

Amúgy a csatajelenetek hiánya tényleg nyomasztó volt... De a utolsó jelenet mindenért kárpótolt.

sezlony 2011.06.14. 08:07:29

doggfather: SPOILER: naná, hogy meghal. A könyvben tényleg bárkit kinyír az író, ha főszereplő, ha nem. Amikor először olvastam ezt a részt, emlékszem, csak pislogtam, hogy nabazmeg, most mi lesz, nincs főhős. De aztn majd lesznek új főhősök, és többnyire azok is meghalnak :)
Nagy gecó ez a Martin.

morbiczer 2011.06.14. 08:10:30

@Picurigor: A második évad jövő tavasszal jön.

rowi 2011.06.14. 08:14:17

@sezlony: hát jah. de az igazán érdekes szereplőkre azért vigyáz.

de hogy ebből, hogy lesz második évad az cink...ha jól számolom olyan 8-9 szál lesz párhuzamosan, azt meg kövesse az egyszeri néző aki nem olvasta a könyvet (Daenerys, Starkok szanaszéjjel, Fal, Stannis, lassan Dorneba is be kéne nézni, Jamie, kb ennyi:D)

rowi 2011.06.14. 08:17:01

@rowi: jah, Királyvárt még ki is hagytam

2011.06.14. 08:17:45

@sezlony: Ne szpoilerezz, báz. -.-

kferro 2011.06.14. 08:20:04

Nem hiszem el, hogy Ned meghalt!
Nem lehet, hogy a kard kettétörik a nyakán? :)

2011.06.14. 08:21:29

Apropó, megvan az első karakter akivel szerintem castingnál mellélőttek: Shae-nek egy 16-18 éves, kicsit kreol kislánynak kellett volna lennie, legalább is a könyv szerint.
Nekem olvasásnál mindig egy fiatal Mila Kunis ugrott be róla.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.14. 08:22:07

@Equinoxe: egyértelmű, hogy lenyakazták, nem spoiler.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.14. 08:27:05

@sezlony: köszi, de ez most rosszul esett...
@sixx: nem egyértelmű, nem mutatták, akár a hóhért is levághatták volna, nem?!

Greg36 2011.06.14. 08:27:15

@Equinoxe: Németországban született török színésznő, ennyire lehet kreol, és különbenis, még jól is néz ki. :)
Mondjuk most csütörtökön lesz 31, de 16 éves lányok mellét még az HBO sem mutogathatja.

DominoFX 2011.06.14. 08:28:17

@Picurigor: A tavalyi Postamesterben ő játszotta Lord Vetinari-t, szerintem egész jól.

f.m.j. 2011.06.14. 08:30:05

annyira erős a történet, hogy én nem hiányolom a csatákat
szerintem egyszerűen -még- nem kaptak annyi pénzt, technikát a látványra, de szerintem a 2. évadra lesz minden

azt tudja valaki, hogy a 2. kötetet miért nem lehet kapni?
itt állok az 1. 3. 4. részekkel, és mindjárt vége az elsőnek :):)...

2011.06.14. 08:32:05

@sixx: Nem arra gondoltam, hanem a "De aztn majd lesznek új főhősök, és többnyire azok is meghalnak :)"-ra.

rowi 2011.06.14. 08:32:42

@f.m.j.: hááát. nyugati téri alexandrában mindig van...legalábbis gondolom én

2011.06.14. 08:35:37

@Greg36: Értem én a csíziót, csak Shae-t, -ha jól emlékszem- alacsony, kreol, kicsit faragatlan cigánylánynak írja le. Ehhez képest kaptunk egy nemes vonásokkal rendelkező, választékosan fogalmazó titokzatos úrhölgyet, aki laza eleganciával szopattya a törpét.

Tryptich 2011.06.14. 08:39:24

Áhá, szóval ez a Dinklage csak játssza, hogy törpe! Nem is kell mondanom, hogy én egy percig sem dőltem be neki.

chrisred 2011.06.14. 08:39:26

Seregek... Bizony, ötven százalékban voltak érvek arra, hogy a regényciklusból Gyűrűk ura jellegű mozis szuperprodukció legyen. Igaz, akkor buktuk volna a párbeszédek többségét és csupa kétdimenziós figura vagdosta volna egymás torkát, ahogy végigrohanunk a történeten.

Nem tudom, mennyire spoiler, de Shae az eddigi könyvekben összesen nem mondott el annyi értelmes és összefüggő gondolatot, mint ebben a betoldott jelenetben. Igaz, Tyrion nem is ezért vette fel.

2011.06.14. 08:40:30

@Tryptich: Az hagyján, de tudtad hogy néger?!?

Kürosz 2011.06.14. 08:42:23

Végre nem egy unalmas, sablonos végjáték, mert Ned elengedése az lett volna.

Tudtam, h Pöcsfej irracionalitására lehet számítani :)

Nedért persze kár.

Greg36 2011.06.14. 08:44:42

@Equinoxe: És mennyire zseniális lett volna a rendező, ha egy valódi törpével, mondjuk Arnold kormányzóval engedik össze ;)

2011.06.14. 08:45:10

@chrisred: Azért lenne egy balanszállapot a gyűrűkúrás vizuális orgia, és a Reservoir dogs-os megoldás közt. :)
Mondjuk hálás is vagyok, hogy nem kell Elijah Wood vizenyős, remegő szemét néznem egy negyed órás snittben, amint búcsúzkodik a kishaverjaitól.

chrisred 2011.06.14. 08:46:09

@Kürosz: Végjáték? Az első három könyv westerosi sztorija igazából Ned lefejezésével veszi kezdetét, az eddigi csak előjáték és a szereplők bemutatása volt. :)

bgp 2011.06.14. 08:48:39

Ned nem volt főszereplő. Csak a főszereplők nagy részének apja. Persze az sem életbiztosítás.
És a csatajeleneteket, ahol a törpi jeleskedik, én is hiányoltam. A könyvben picit hősiesebb volt.

hajdiho 2011.06.14. 08:49:45

Nagyon jó rész volt, bár a törpe sanyarú sorsáról szóló rész kicsit unalmas volt.

de a többi szál az szuper volt Dany, a pedofil Frey, Tywin, a csaták A sorozat elején se Robb se Cat nem volt szimpatikus de lassan ők lesznek a legjobbak szereplők.

A sorozat csúcspontja nekem Robb győzedelmes visszaérkezése volt Épp elkeseredtem volna, hogy mindennek vége szegény Starkok felemelő volt

Nedet sajnálom a pöcsfej meg azt hiszi, hogy ezzel bejön majd Sansának kicsit érthetetlen volt a döntése

Nevem Earl 2011.06.14. 08:51:25

Tyrion csatajeleneténél tényleg egyszerűsítettek, emlékeim szerint kicsit azért harcolászott a törpe.

Jó rész volt azért, de szerencsére maradt az ütősből a záró epizódra is. :) Ez nem spoiler!

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.06.14. 08:51:43

Próbálom ezt a filmet felfogni, de nem megy. Vontatott, összefüggéstelen, fantáziátlan.

rowi 2011.06.14. 08:52:14

én a Danys szálat várom, annak is a végét:D

Valandil 2011.06.14. 08:56:57

@hajdul: Gyúrjál agyra, akkor érteni fogod!

f.m.j. 2011.06.14. 08:57:05

@hajdul: ezzel nem dicsekednék...
ha nem megy, ne erőltesd, vagy valaki szorítja a gyilokot a gigádra?

rowi 2011.06.14. 08:58:39

mondjuk a csatajelenetekről annyit, hogy vagy ezt a csatát vagy Robb következőjét a könyvben sem írja, csak úgy tudod meg (amennyire emlékszem rá), hogy Robb készül, elindul, majd snitt és jön Cersei aki vmi hírvivő útjűn értesül az eredményről. ennyi.

de ebben a sorozatban is a csaták a lényeg, bár a későbbiekben van jó néhány amit nem ajánlom, hogy a készítők elsunnyogjanak

rowi 2011.06.14. 08:59:26

@rowi: helyesen: "sorozatban NEM is"

Gróf Úr 2011.06.14. 08:59:40

Jó lett a HV, eddig talán a legjobb :-)

Elcseszett nick 2011.06.14. 09:00:42

@Picurigor: A postamesterben alakít hatalmasat. www.imdb.com/title/tt1219817/

Tyrion a könyvben harcol, sőt...
Nagyon idegesítő az alacsony keret. Pont amit itt pluszban lehetne adni a könyvhöz, spórolnak ki.
Catről viszont kevésbé derül ki, milyen irritáló, ostoba, degenerált liba. :)

think different 2011.06.14. 09:01:36

@hajdiho: Nyugi, Joffrey erre majd még rátesz pár lapáttal. Most még Pöcsfej, de szerintem lassan felveheti a Patkány vagy Féreg nick-et.

think different 2011.06.14. 09:03:38

@Elcseszett nick: Szerintem nem az a könyvben sem, hanem anyaként viselkedik vagy viselkedne, csak nehéz visszafognia magát, hogy ne gyengítse a fia helyzetét a támogatását kimutatva.

f.m.j. 2011.06.14. 09:04:33

@hajdiho: az undifejű (a könyvben gyönyörűnek írja le, de ez a gyerek zseniális választás volt, úgy utálom:):)) nem akar bejönni Sansának,

bullshit béla 2011.06.14. 09:08:33

az elso reakcio:
they killed my nigga, ned
www.youtube.com/watch?v=owf6D2vfZqM
es
fuck you george rr martin
www.youtube.com/watch?v=mOoA1OtcNjM

chrisred 2011.06.14. 09:10:09

@Elcseszett nick: Cat? Szerintem ez túlzás, de az összes Tully zavaros, lelkizős és ellentmondásos figura. Lysa sem a semmiből lett olyan, amilyen.

nagysuhi 2011.06.14. 09:10:20

@Greg36: Sibel Kekilli-re keress rá a neten. Érdekes találatokat fox kapni, és ha elmúltál 18, akkor meg is nézheted őket.

InversioN 2011.06.14. 09:15:32

sőt, még a Királyok csatája is inkább előjáték. az igazi durvulás a 3.-ban jön.
azt hittem Ned lefejezése után már nem érhetnek meglepetések, de hajjaj...

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 09:17:21

@hajdul: igen, ez a film felfogasa tulmutat egyes emberek felfogokepessegenek hatarain. Igy jartal :)

zombika 2011.06.14. 09:23:13

Nagyon jó és könyvhű sorozatot hoztak össze, normális (értsd: nem kurvanagy) büdzséből. Nem tudom mi a f@sznak kell nyavajogni hogy nem látod a seregeket, elég azt tudni hogy ott vannak és kész. Sokkal fontosabb jelenetekre költötték a pénzt mint egy 20k-s sereg megjelenitésére. Azt gondolom hogy egy pöcs vagy. Ilyen stílusban írni az elmult pár év legjobban megcsinált sorozatáról, és annak szereplőiről, gusztustalan taplóság. A kritikát még tanulnod kéne, és némi tisztelet sem ártana ha már összehoznak ilyen alkotásokat. Ja, és olvasni sem ártana. Mondjuk könyveket. Kretén.

2011.06.14. 09:26:13

@bullshit béla: Ez a faszi Sznúp Dogg, és egy bepipázott idegbeteg szabadbölcsész keveréke.
Csodálatos :)

Felagund 2011.06.14. 09:26:39

@zombika: Ha már az olvasást emlegetted, tedd meg te is, mondjuk a disclaimerrel, ami ott van legfelül, jobbra ;)

WookieGangLogan 2011.06.14. 09:28:44

Egyetértek az előttem szólóval, ez a cikk nagyon gáz. Most olvasom a harmadik kötetet, és közben párhuzamosan nézem a sorozatot, és meg kell mondjam, végre egy olyan mű, amit szinte tökéletesen adaptáltak.
Nem akarok spoilerezni, de a második évadban majd nézhetitek a seregeket eleget.
(Amúgy Shea-ről sehol nem írják, hogy cigánylány, csupán annyit, hogy egy 18 éves szajha. És a könyvben a filmhez képest mindenki két évvel fiatalabb)
A könyveket amúgy érdemes előjegyeztetni, jó áron még házhoz is szállítják, én így jutottam hozzá az összes részhez (amúgy van egy felesleges, eladó negyedik részem, ha valakit érdekelne :D)

van-e szándék 2011.06.14. 09:29:22

nem vagyok jó stratéga, úgyhogy Nedért bosszúból úgy pofán basznám Jamie-t egy fejszével, hogy a Fal adná a másikat :)

2011.06.14. 09:30:16

@nagysuhi: Nohát, úgy nézem Westeroson is kiderül a pornós múlt...
Kiváncsi vagyok, ha puccér jelenete lesz, hogy sminkelik le róla a ribancrendszámot?

2011.06.14. 09:30:55

@zombika: You must be new here. :D

WookieGangLogan 2011.06.14. 09:31:20

@van-e szándék: hát az tényleg nem lenne jó stratégia :D Nekem pont az tetszik ebben a könyvben, hogy az író zseniálisan mozgatja a szálakat, és ügyesen keveri a lapokat

zombika 2011.06.14. 09:31:24

@Felagund: Ez se nem gyúnyos, se nem vicces. Ez simán egy leminősítő bunkó sz@r. Humoros irományokat én is szívesen olvasok, sőt a szellemes kritikát megsüvegelem. De ez...

clegane 2011.06.14. 09:32:46

@zombika: sajnos te vagy a gyík, ez van, fogadd el

WookieGangLogan 2011.06.14. 09:34:58

@clegane: szerintem is igaza van, úgyhogy gondolom a te nézőpontodból akkor már mindketten gyíkok vagyunk.
ez a cikk sz.r, ez nem kritika, nem gúnyos és főként nem humoros

clegane 2011.06.14. 09:35:44

@WookieGangLogan: valóban mindketten gyíkok vagytok. nem nézőpont, tény

Tryptich 2011.06.14. 09:36:47

@WookieGangLogan: Nekem a könyvvel is ez volt a legnagyobb bajom. Írták, hogy mennek a hatalmas seregek, de én nem láttam. Biztos a könyv is kis költségvetésből készült, meg kevés cgi-vel...

Jimbo75 2011.06.14. 09:38:35

Kár, hogy kimaradt a csata....
Viszont hiába olvastam könyvben, hogy Nedet lefejezik, miután vége lett a filmnek, még vagy 2 percig meredtem a képernyőre, ahogy végigfutott a stáblista, annyira "megfogott" a dolog. Másrészt meg kurva anyád Joffrey.

Elcseszett nick 2011.06.14. 09:39:30

@think different: @chrisred: Nem tudom meddig olvastátok (én a harmadik könyvnél tartok), de eddig csak hihetetlen ostobaságokat csinált, figyelembe véve, hogy nem tud annyit mint én (az olvasó), illetve, hogy anya.
Pl. Tyrion elfogása, teljesen értelmetlen volt. Még bizonyíték sem volt rá. Tyrionról mindenki tudja, hogy okos. Erre odaadta volna a tőrét (amiből kb. az az egy van az egész birodalomban, tehát elég jellegzetes) egy mezei bérgyilkosnak, hogy azzal ölje meg Brant? Muhaha. Aki ezt beveszi, annak nem fejlődött ki az agya.

morbiczer 2011.06.14. 09:41:08

@Equinoxe: Egyertelmuen mas hattertortenetet krealtak neki, mint a konyvekben, de annyira nem banom, mert igy legalabb nekunk is van talalgatni valonk.

KaLee 2011.06.14. 09:41:54

Hihetetlen, hogy a hbo is tud valami értékesebbet-érdekesebbet produkálni... ez már a Deadwood-nál is kiderült, de ott nem csinálták meg a negyedik részt... Itt mi lesz?!

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 09:43:15

tuti nem veszem meg addig a konyveket amig az adott evadot meg nem neztem. Konyvet lehet olvasni ugy, hogy lattam a filmet, forditva viszont nem jo :)
tehat a tortenet a szamomra nem ismert.
Azt erzem, hogy ezek a kiralyhazi furmanyoskodasok csacskasagokka degradalodnak ahhoz kepest, ami a falon tul van... de ez csak fantazia, en martinbatyo helyeben biztos arra vittem volna a tortenetet, hogy lehet itt keremszepen a tronert vacakolni, de ha jon a tel, akkor csoppet vastagabb a szar a palacsintaban....
meglattttyuk :)

Leadfoot 2011.06.14. 09:45:11

Kimaradt Robb beszéde a nemlétező sereghez Jamie elfogása után. Pedig azt hittem, az fogja a legtöbb ekézést kapni, mert rettenthetetleni magasságokba emelte a jelenetet (és ezt nem dicséretnek szánom).

Egyébként nekem annyira nem volt feltűnő a tömegek hiánya. Legalábbis nem annyira, hogy zavaró lenne. De azért mikor Tyrion-t leütik, és hopp, pont elájul csata idejére, az nagyon gáz volt.

2011.06.14. 09:46:52

@VUVUZELLANÉNI: Itt speciel pont fordítva van: a könyv annyira dús, részletes, és szövevényes, hogy érdemesebb annak ismeretében a sorozatot nézni, mert sokkal több összefüggést és finom utalást megértesz belőle.

Palacsili mákkal 2011.06.14. 09:47:06

Azért Jorah a harcjelenetben nem volt semmi. De legjobban Jaime-et bírtam. Könyvben is full így volt, ha jól emlékszem, de az alakítás is olyan stílusos lett...

És szuper a hogyvolt, mint mindig (mondom a sorozat és a könyvek abszolút fanjaként, halihó!), külön élmény, hogy ilyen hamar jött! Köszönet érte, sixx!

morbiczer 2011.06.14. 09:47:58

@f.m.j.: A konyvben Sansa nevezi gyonyorunek, aki ugye egy jo ideig rozsaszin szemuvegen keresztul latta. Meg talan meg Cersei, de hat o nem szamit. Nem emlekszem arra, hogy semleges megfigyelo szepnek mondta volna Joffreyt.

A srac aki jatsza szerintem szuper valasztas, es jol is adja elo a szerepet. Persze kicsit sajnalom, nehez lesz levetkoznie ezt a szerepet.

lord_soth 2011.06.14. 09:52:11

Akit egy kicsit is érdekel a sorozat, olvassa, mert a filmben kb. a tizedrésze van mindenből.
Egyébként nagyon jó színészeket találtak, le a kalappal.

Asszem 2011.06.14. 09:52:45

@Equinoxe: egyetértek, a sorozat a könyv olvasása után arra is jó, hogy felfrissítse az emlékezetet, hogy "ja télleg, ez így volt" meg "aha, szóval akkor ezt azért csinálta" felismerésekhez vezessen.

Én az Emmy-t Arya-nak adnám.

zombika 2011.06.14. 09:53:04

@clegane: Mert te azt mondod? Ostoba kis kretén vagy. Ez tény. Mert én azt mondom.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 09:53:31

@Tryptich: ez a tortenet nem egy kosztumos marhasag. Nekem pont az tetszik benne, hogy nem hasal le a latvany elott. Szep az, ahogy lassitva froccsennek a belek mint a 300-ban, de szerintem, a tortenetet el lehet ugy is meselni hatasosan, hogy csupan szavakban konstataljuk, itt most megpunnyadt 2000 jo vitez. Nem kell nevszerint mindegyik halaltusajat vegigizguni 3D-ben ahhoz, hogy kerek legyen a mese. Nagyon el van latvanyilag kenyeztetve a nezo manapsag, ha kell, ha nemkell hozzavagnak egy rakat cgi-t, aztan lehet borzongani a sok bithuszar atmetszett gigaja, es szetloccsant feje felett...

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.14. 09:53:33

@zombika: édes jó istenem, te mekkora egy sótlan savanyújóska vagy bazdmeg, eszem megáll.

Anak 2011.06.14. 09:55:04

Ezekután Kisujj mégis hogy képzeli, hogy magához édesgeti Cat-et? Arra számít, hogy valahogy nem fog értesülni Ned elveszejtésében játszott szerepéről?

Most nézem a Joffrey-t játszó gyerek szerepelt a Batman:Kezdődikben is, ott ő volt az egyetlen megmenteni érdemes lélek.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.14. 09:56:37

@WookieGangLogan: @zombika: na, akkor az agyatlanok kedvéért: ez nem kritika, ti szerencsétlen pöcsfejek, hanem egy epizódleiírás, ún. recap, ha nem tudjátok megkülönböztetni egy kritikától, akkor sötétebb vagytok, mint Joffrey, bazdmeg.

WookieGangLogan 2011.06.14. 09:56:41

szerintem is érdemes a könyvet is olvasni, tényleg sok olyan kis apró részlet van benne, ami a filmben nincs, vagy kevésbé van jól megjelenítve

wan2bee 2011.06.14. 09:57:19

btw Pocsfej Joffrey tudja, hogy Jamie az apja? Nem mintha felbaszna erzelmileg, vagy valami, de megis mashogy allna a dologhoz, ha ver szerint nem lenne semmi koze a tronhoz.

A csatajelenetet kifejezetten okosan oldottak meg rendezes szempontjabol szerintem. Elso evados sorozatban nem lesznek huszezres seregek. a CGI meg szabadsagon van. csak kezzel festetnek, egyelore ugy tunik.

Kivancsian varom, mi lesz Arya-val, mit keres a falon egy Targaryen, es hogy ki jon ki elve a satorbol nomadeknal.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.06.14. 09:57:42

"Rosszul jár az, aki nagyon megszereti a Trónok harca főszereplőit. Senki nincs biztonságban."
Én nagyon megszerettem Geoffrey-t. Mikor hal meg?

lord_soth 2011.06.14. 09:59:24

wan2bee
Nem spoilerezek! :))
De lesznek még beszaratós rájövések, azt megígérem.

dimitrij 2011.06.14. 10:00:42

jó volt, megint Sixx.

Shae tiszta Demcsák Zsuzsa.

Frey kezéből meg hiányoltam a macskát... vagy ez nem az a tag, aki Argus Filchet játszotta a Harry Potterban? :)

Asszem 2011.06.14. 10:04:28

@dimitrij: de, úgyhogy már csak egy Star Wars szereplő kéne és teljes lenne a kép (Boromir és Filch mellett).

Huntroll 2011.06.14. 10:06:35

@dimitrij: De, az, de itt más típusú cicákkal van elfoglalva.

Amúgy csak engem emlékeztetett Papa Frey kissé Besenyő Anti bácsira?

Asszem 2011.06.14. 10:08:09

A tömegjelenetek hiányáról: egy fantasy történet befogadásakor is használjuk nyugodtan a fantáziánkat a dolgok elképzelésére...

Egy másik, szintén királyok kardozós-baszós csatáját megörökítő fószer erről így írt:

"Láng-múzsát, oh! nekem, ki felszökell
A képzelet legtündöklőbb egébe;
Színpadnak egy királyságot: reá
Színészekűl herczegeket, s a szin
Pompáját szemlélni királyokat!
A harczos Henrik ekkor önmagához
Illőn Mars öltönyében lépne föl,
Sarkában éhség, tűz s kard, mint kötött
Ebek, csusznának szolgálatra készen.
Azonban megbocsássatok, hogy im
E föl nem lengő, lomha szellem ily
Nagy tárgyat e hitvány deszkára mer
Fölhozni. E kakas-ketreczbe vajon
Elférnek-e Frankhon tágas mezői?
Vagy e fa Ó-ba bétömhetni-e
Magát azt a sisakcsomót, a melytől
Agincourtnál a lég is reszketett?
Bocsánat, oh! hiszen ha szűk teren egy
Görbűlt vonalka milliót jelenthet:
Eme nagy számadásban csak jegyek,
Képzelmetekre hadd hassunk mi is.
Gondoljátok, hogy e falak gyürűje
Két nagy, hatalmas országot körít
S kihívó, büszke arczukat csupán a
Szűk, vészes óceán választja el.
Hiányinkat pótolja gondolattok,
Ezer felé osztva egy-egy legényt
S alkotva képzeletben sergeket.
Gondoljátok, midőn lovakról szólunk,
Hogy látjátok, a mint az engeteg
Földbe merítik kevély patkóikat.
Képzelmeteknek kell diszítni most
Királyainkat, vivén ide s tova,
Hosszú időket átugorva és
Több év lejáratát szoritva egy
Óra-üvegbe. – Mit hogy megtegyek,
E történet folytán Kar hadd legyek,
Ki, mint előhang, esd türelmet híven:
Figyeljetek s biráljatok szelíden."

dimitrij 2011.06.14. 10:08:54

@Huntroll: kisujj majdnem olyan, mint Lando, csak fehérben... :PPP

Dallas (a kitiltott) 2011.06.14. 10:13:05

Nos, én is sajnáltam Ned-et, nem gondoltam volna, h lefejezik.. Vártam egy futárt, aki hirtelen megjön és benyögi, h elkapták a Starkok Jamie-t és storno a fejezésnek, vagy eetleg valaki szemenlövi a hóhért, de nem, megtette.. Le voltam sújtva.. Az egyik szimpatikus szereplő került ki a kevés közül. És valóban Ned-re mint főszereplőre is gondolhatunk a sorozat alapján. Remélem pöcsfej királyfi beleivel fognak apportíroztatni a Starkok a farkasokkal..

Huntroll 2011.06.14. 10:14:00

@Asszem: Én nem a tömegjeleneteket hiányoltam, engem az zavart, hogy a könyvhöz képest, ahol Tyrion részt vett a csatában, és egész hősies is volt, itt úgy veszíti el az eszméletét a csata előtt, hogy a saját emberei taposnak át rajta. Konkrétan egy jó szögből felvett, 20 statisztás csatajelenettel is meg lettem volna elégedve (úgyis Tyrinora kellett volna csak fókuszálni), de ez így hatalmas csalódás volt számomra.

A másik dolog meg, ami zavar, hol van Roose Bolton?

van-e szándék 2011.06.14. 10:14:24

@WookieGangLogan: azért remélem, kísért majd, mint Magdi anyus a BéKában :D

f.m.j. 2011.06.14. 10:15:07

@VUVUZELLANÉNI: egyetértek
plusz, ahogyan a Robb-ot játszó színész elmondta, hogy itt ő 2000 jóvitézt küldött a biztos halálba,nekem borzongató volt, és tényleg nem kellett hozzá, hogy elérje a hatást, hogy lássam is

Asszem 2011.06.14. 10:17:51

@Huntroll: igen, ez igaz, Tyrion-t már akkor is többet kellett volna látnunk harcolni, amikor először támadtak rájuk az útonállók a hegyek között az Eyre-be menet.
Szal Tyrion bár törpe és ezért nem a legjobb harcos, és be is volt szarva rendesen a csatától, de egyáltalán nem gyáva, sőt, nagyon is megállja a helyét.

Huntroll 2011.06.14. 10:17:53

@Dallas (a kitiltott): Ennyi epizód után már talán rá lehetne jönni, hogy a Starkok kb. annyira főszereplői az egész sztorinak, mint a Lannisterek, és egyáltalán nincsen eleve elrendelve a győzelmük, pláne mert férfiágon öröklődik náluk a becsületbe oltott hülyeség, ami Robbnál sokkal súlyosabb, mint a faternél volt...

Sieg 2011.06.14. 10:19:31

Korábban feltették a kérdést, hogy vajon hogyan oldják majd meg a csatajeleneteket. Hát megkaptuk a választ: sehogy.

Valamilyen szinten érthető, nagyon költséges jól megcsinálni, mégis kis csalódás, bár nem ez a sorozat lényege.

KeiraMorgan 2011.06.14. 10:21:34

A hétkezdés fénypontja, thanks, sixx -még mindig, már megint. :)))
Durvulunk, durvulunk, az anyukájaköcsögit Martin-nak!

Dallas (a kitiltott) 2011.06.14. 10:23:11

troll: Mondom a sorozat alapján. Ha nem olvastad a könyvet és nézed a sorozatot, gyakorlatilag Ned volt a középpontban és az ő történetét láttuk elsősorban. Mondom elsősorban, most nehogy valaki azt írja, h De nem is, mer a könyvben máshogy van..B+..

Huntroll 2011.06.14. 10:24:17

@Dallas (a kitiltott): A könyvben is ő van középpontban, de szerintem a több szál (már az első részben is Stark kiscsalád, Tyrion, Dany, Jon) alapján elég egyértelmű, hogy nincs egyetlen főszereplő.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 10:27:09

@Dallas (a kitiltott): szerintem Ned idealis "halalraitelt". Egyreszt tul bugyuta volt o tanacsadonak, leven ahhoz elengedhetetlen lenne a cselszovesben valo jartassag. Egy Ned tipusu katonanak nem valo az a poszt. Gorbe ember kell oda.
masreszt szimpatikusra irtak a figurat, akinek a megbecstelenitese es halala felszitja az ellenszenvet kispoccsel szemben. Sir a tortenet Ned Stark fejeert.

Dallas (a kitiltott) 2011.06.14. 10:29:52

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, feladom, Jól van Troll, igazad van, beszéljünk másról. Szövegértés: 1 Okostojáskodás:5

Inkább beszéljünk arról, h elképzelésem sincs, hogyan fog az utolsó részben eszkalálódni a történet. Tök jó, az ilyet szeretem..

Vuvuzella: Igen az volt, de akkor is sajnáltam és ledöbbentett a tegnapi rész vége.. Én szeretem az ilyen balfasz karaktereket.

Anak 2011.06.14. 10:33:13

@wan2bee: A múlt héten én is pont ugyanezt kérdeztem. A válasz az volt, hogy nem tudja.

Talán egyszer azt is megéljük, hogy az ezüsthajú lány átkel a tengeren és helyreteszi a marakodókat.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 10:34:14

@Dallas (a kitiltott): En sem olvastam a konyvet, de Ned halalat mar akkor "elkerulhetetlennek" tartottam, amikor kisujj nyakara tette a bokot... sot, a naivsagabol kifoylolag mar eleve nem szamitottam nagyivu palyafutasra tole.

martin batyo meg tekert egyet rajta, hogy beisrmetesse vele az arulast, amivel meg szimpatikusabba teszi ugye (apu a lanyaiert ezt is megteszi), es ezaltal meg nagyobb legyen a hatas, amikor lepottyan a kobakja.

Huntroll 2011.06.14. 10:35:47

@Dallas (a kitiltott):
Ez most fájt :D (amúgy van benne valami, bár értem én, csak úgyis kiforgatom :P)

A sztori eszkalálódásáról meg spoilerezés nélkül csak annyit, hogy Ned halálát még senki nem reagálta le, és Dany vajúdása is csak elkezdődött.

2011.06.14. 10:36:36

"- Aaaand... aaa he mad.
- KILLED MY NIGGA NED. FUCK THAT."

nem bírom, negyedszerre nézem ezt az állatot. :DDD
www.youtube.com/watch?v=owf6D2vfZqM

2011.06.14. 10:38:00

@VUVUZELLANÉNI: Jon Arrynt is ezért fingatták ki: nem volt intrikakompatibilis.

Llew 2011.06.14. 10:40:11

@Equinoxe: Jon Arryn azért kihúzott pár évet Segítőként, Nednek max pár hónapot sikerült

chrisred 2011.06.14. 10:41:45

@Equinoxe: Szerintem a sorozatból eddig még csak nyomokban sem derült ki, hogy ki és miért nyírta ki Jon Arrynt, ha tényleg gyilkosság volt. Egész Westeros gyanúsítható.

Dallas (a kitiltott) 2011.06.14. 10:42:47

Troll, na ja várom a reakciókat.. Meg egy k nagy bárdot pöcsfej fejébe.. Nekem az a megoldás tetszene, h pl Sansa bekattan és amikor pöcsfej próbál jófej lenni nála, keresztülszúrja egy tőrrel, vagy valami hasonló.. Persze nyilván nem ez lesz..csak ötletelek.. Poén lenne úgy abbafejezni ezt az évadot, h nincs király..

2011.06.14. 10:45:13

@chrisred: Arrynt azért kellett megmérgezni, mert rájött hogy a Lannister-srácok összekúrnak.
Nedet is. Ennyi intrikus rohadék közt Joffrey valószínűleg nem teljesen magától találta ki hogy ez jó ötlet lesz.

Chomy 2011.06.14. 10:50:48

A Karstarkok és Roose Bolton nem hiányzik senkinek? Kíváncsi vagyok, hogy lesznek bevezetve a sztoriba a köv. évad(ok)ban.

A seregekről: szerintem takarékoskodnak a költségvetéssel a második évad végére. :)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.14. 10:53:58

lord_soth: nem spoilerezünk, helló.

chrisred 2011.06.14. 10:54:35

@lord_soth: A harmadik, de itt a sorozatról van szó.

szepi79 2011.06.14. 10:55:29

@Equinoxe: szerintem meg de, egyedül találta ki. amit talán még el tudnék képzelni, hogy kisujj suttogott a fülébe neki, de annyira talán ő sem hülye, hogy tovább bőszitse a starkokat.

ez az egész kispöcs szerintem cersei hibája. nem egy lángész a gyerek, ő meg nem ült le vele beszélgetni, hogy semmiképpen ne öljed meg nedet, mert élve hasznosabb, halottan meg kifejezetten ártalmas. azt hitte, nyilvánvaló lesz a kispöcsnek, hát nem volt az.

lord_soth 2011.06.14. 10:55:55

Nem spoilereztem, baszki.
Csak azt mondtam, hogy miért nem, nem az igazi okot ordítottam be.
Beszarok.

chrisred 2011.06.14. 10:56:19

@Chomy: Gondolom, nem castingolták ezeket a szereplőket, ha még bizonytalan volt, hogy lesz-e a folytatás.

cyd 2011.06.14. 11:06:02

@Huntroll:
"a becsületbe oltott hülyeség, ami Robbnál sokkal súlyosabb, mint a faternél volt..."
Ha így lenne, akkor hülye fejjel nekiáll párbajozni Jaime-vel, ahogy az felajánlotta. Nem, Robb okosabb, mint a fater.

2011.06.14. 11:06:50

@Chomy: Hja, valószínűleg az első részben ki kellett tejelni a kosztümök árát, a díszleteket, a CGI-kastélyokat... mindezt újra lehet használni a második évadban, tehát a "fennmaradó" pénzből rá lehet menni a tömegjelenetekre és a látványra. és szükség is lesz rá ;)

Jimbo75 2011.06.14. 11:12:22

@Chomy:

Majd jönnek a 2. évadban, könyvben is akkor lettek hangsúlyosabbak.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.14. 11:12:40

@lord_soth: baszki, leírtad, mikor tudom meg az okot, miközben én még a harmadik könyvben járok, és mi van, ha úgy gondoltam, már abban megtudom? örülj, hogy nem basztalak ki.

Elcseszett nick 2011.06.14. 11:15:18

@sixx: Örüljön, hogy én nem baszom ki. Neked "csak" blogod van, nekem ablakom. :)

f.m.j. 2011.06.14. 11:17:18

@Huntroll: szerintem a Starkok nem hülyék (talán Sansa kicsit naív, de remélem ez átmeneti nála, aki amúgy csak 11 éves a könyvben...),
hihetetlen a korszellem, amiben élünk, miszerint aki becsületes, vagy azt az utat akarja járni, hű valamihez, az ostoba... :)

f.m.j. 2011.06.14. 11:20:54

ja, és mert távol áll tőle az intrika, meg a kétszínűség
nagyarc a Kisujj, én bírom is, pedig nagy genyónak látszik, de Ned semmivel nem maradt el tőle érdekes személyiség tekintetében...
szerintem :)

Elcseszett nick 2011.06.14. 11:22:58

@f.m.j.: A Starkok nem olyan buták. A Tullyk azok.
Sansa Tully inkább, nem Stark.
Cat meg alapból az, és be is bizonyítja (lásd:@Elcseszett nick: ).

Jimbo75 2011.06.14. 11:26:35

@sixx:

Picit offtopik, mi lesz akkor velünk, ha Martin kétévente ír egy könyvet?
Ugye, mindjárt jön az 5. kötet, onnan még 2 kötet lesz, ha jól tudom, 2015-re derül ki a sztori vége? Vazzzz...

Apafarkas 2011.06.14. 11:30:59

nem lehetne két kommentáradat? Egy azoknak, akik olvasták a könyveket, egy meg azoknak, akik nem...

Llew 2011.06.14. 11:35:09

@Jimbo75: ha meg is lesz a 7 könyv, arra akkor sem lesz semmi garancia, hogy sorozatként is végi megy a történet

Jimbo75 2011.06.14. 11:36:24

@Llew:

Az nem baj, engem az érdekel, meddig kell várnom a végére.

chrisred 2011.06.14. 11:38:30

@f.m.j.: Nekem a könyvbeli Kisujj jobban tetszett, az egy laza, önironikus figura, akiről éppen ezért soha nem lehetett tudni, hogy kavarja vagy nem kavarja. Ez a fickó meg kifejezetten görcsösen erőlködik a hatalomért, főleg a kuplerájos coming outja fényében.

f.m.j. 2011.06.14. 11:38:38

most megint megnéztem a lefejezést...
nagyon erős jelenet :):)
@Elcseszett nick: nekem Cat se buta, de én szimpátiából döntöttem ezt el :)
Viserys, na az fődostoba volt...

malocz 2011.06.14. 11:38:43

@Jimbo75: Kétévente? 6 évig tartott kiszenvednie Martinnak magából a júliusban megjelenő 5. részt!
Igaz ez is 1500 oldalas lesz (mint a harmadik) és 18(!) karakter szemszögéből írja le az eseményeket.

Asszem 2011.06.14. 11:39:14

@Jimbo75: én nem vagyok martin szakértő (egyelőre D:), de sajna mintha többet pepecselne, mint két év per könyv, lehet, hogy a 2015 még optimista becslésnek számít...

mindenesetre szerintem elég sokan imádkoznak buzgón a régi és az új istenekhez, hogy martin megmaradjon jó egészségben.

off
kár, hogy nem olyna egyszerű dolog blogmotort programozni, pedig tényleg tök jó lenne, ha ketté lehetne választani a kommenteket spoileresre és mentesre.

Asszem 2011.06.14. 11:40:02

@malocz: a harmadik kötet 1500 oldal? wow, akkor büszke leszekk magamra, ha elolvasom, az a baj, hogy Kindle-n egyáltalán nem érezni az arányokat :-)

2011.06.14. 11:41:59

Hát engem is szét*** az ideg, hogy a "pöcsfej" lefejezte Nedet. Hogy a hollók lakmározzanak belőle :). Szegény Starkok női(Tully)vonala ritka ostoba, úgy látszik ez a keresztjük :D:D:D:D, tekintve hogy szegény kölyök is választhat majd a resztliből, pedo apóssal :D:D:D. A nők(Cat, Cersei)kavarják ám az egészet, ez nyilvánvaló:):):). De a Lannistereket most már gyakni kell, nincs mese :):):)

veron3 2011.06.14. 11:43:04

@sixx: Bírom a stílusod :D

Blobov 2011.06.14. 11:44:02

@nagysuhi: Hümm, kifejezetten plasztikusan elképzelhetővé tette a színésznő "Dilara" néven alkotott munkássága a Tyrionnal töltött órákat...

Felagund 2011.06.14. 11:47:30

@Asszem: A Mester mostanában házasodott meg és ahogy láttam, sokat leadott a pocakból, úgyhogy az imák, egyelőr, úgy néz ki, meghallgatásra találtak :D

action12 2011.06.14. 11:56:29

Jó rész volt, bár az olcsójánoskodás nem tetszik. Akkor vagy csinálják meg rendesen, vagy hagyják a francba az egészet, mert a csata hiánya nagyon zavaró volt (főleg, hogy a 2. évadban már ilyen húzásokat nem lehet meglépni).
Ami tetszett: a vérmágiás rész és az epizód vége, természetesen.

Huntroll 2011.06.14. 11:58:51

@cyd:
"Nem, Robb okosabb, mint a fater."

Ezt majd a következő évad megnézése, vagy a második könyv elolvasása után jelentsd ki ennyire biztosan...

@f.m.j.:
"hihetetlen a korszellem, amiben élünk, miszerint aki becsületes, vagy azt az utat akarja járni, hű valamihez, az ostoba... :)"
Van különbség a becsületesség és az ostobaság között, viszont Ned a becsületre hivatkozva tett döntéseivel inkább az ostobaságát bizonyította. Én akkor vertem a fejemet a falba, amikor visszautasította Renly ajánlatát, mert Stannis a törvényes örökös...

@Elcseszett nick: A Tully-k valóban elég bénának tűnnek (különösen Lysa és Edmure), de Catnek a Tyrionos félreértést kivéve még mindig több esze van, mint Nednek vagy Robbnak. Konkrétan amikor valamelyikük valami hülyeséget csinál, Cat mindig megérzi, hogy ezt nem kéne, de mivel ő asszony és engedelmességre nevelték, nem szólhat bele :D

Lezuzius 2011.06.14. 12:00:21

@Asszem: a kinyomtatott kezirat annyi, konyvben kevesebb lesz, kb mint a 4.

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:02:51

@Felagund: Csak nehogy váljon közben, mert az Feist munkásságát is hazavágta egy jó időre. Meg ha jön a gyerek, akkor inkább az iskoláztatása motiválja, és ne babázgasson írás helyett. :)

Felagund 2011.06.14. 12:08:48

@Elcseszett nick: A feleségével már régóta élettársak voltak és a hölgy is korabeli, szóval már valószínűleg eléggé ismerik is egymást és a gyermekáldástól se kell félni :D

Lezuzius 2011.06.14. 12:09:13

sorozatjunkie-n mar leirtak berendeleskor es ki is fejtettek, hogy nem lehet meg csak hasonlo latvanyt sem szamon kerni egy 10 reszes sorozaton, mint egy mozis filmen. Illetve szamon kerni lehet, csak kapni nem :)

Ez meg draga sorozatnak is szamit, de itt 10 orat forgatnak mondjuk 50-60 milliobol, mig egy masfel oras filmet tobb szaz milliobol. Talan a masodik evadban tobb penz jut akciora, annak okan hogy csomo minden megvan az elsobol, design, helyszinek, stb. De erre nem eskudnek meg.
Mar az is haladas lenne ha nem 10 reszben, hanem 12ben forgatnak le.

f.m.j. 2011.06.14. 12:10:14

@Huntroll: de ettől van valóságszaga
mutass már nekem egy olyan embert, aki mindig mindenben okosan dönt, és nem lepődik meg, hogy nem úgy jött be, ahogy kitervelte, elképzelte, pedig milyen jó kis ötlet volt
sokszor utólag tudjuk meg, hogy jó volt-e, okos volt-e ezt, vagy azt csinálni...
egyenesen akart járni ebben a girbe-gurba világban, nem ment, bukása törvényszerű, de azért is, mert egyedül az ő halála elég fajsúlyos ahhoz, hogy háború induljon, Robert Baraethon csak egy szenvedélyes vaddisznó volt, halálában nincs katarzis ugyebár

malocz 2011.06.14. 12:11:18

@Elcseszett nick: lehet, hogy a gyerekvállalás már nem fenyegeti őket. :D

grrm.livejournal.com/196160.html

2011.06.14. 12:13:17

Keresgéltem a nézettségi adatokat - a 2 évad állítólag berendelve -, hogy is áll most a GOT, én nem találtam(még), de állítólag folyamatosan nő. Kíváncsi vok, Ned bácsi fővesztése miként alakítja majd, főleg Amerikában :D:D:D. Sztem kiugró adatok kellenének, hogy több pénzt toljanak a következőbe, felturbózni a seregeket. (A torrent oldalak kiugró adatokat produkálnak, az biztos :):):))

Felagund 2011.06.14. 12:13:34

@Lezuzius: Csak összehasonlításképp: az összesen szintén kb 10 órás Gyűrűk Urát (ha egynek vesszük), 286 millióból forgatták...

Asszem 2011.06.14. 12:13:40

@f.m.j.: egyetértek, a szereplők hibázzanak csak (jók és rosszak egyaránt), attól emberi az egész.

chrisred 2011.06.14. 12:13:41

@Huntroll: Renly emlékeim szerint száz embert ajánlott fel Nednek. Sokat számított volna az összes Lannister fegyveres, a Királyi Testőrség meg az aranyköpenyesek ellen...

Asszem 2011.06.14. 12:15:25

@Felagund: egyébként a trónok harcára kurva jó merchandisinget lehetne építeni, gondold el, veszel Mekiben "Trónok Harca menüt" egy "Gyűjtsd össze mind a 234 szereplőt!" akcióval :-)

Felagund 2011.06.14. 12:15:39

@Belpo: A nézőszám stabilan 2,5-2,7 millió között van (már az amerikai vasárnapi vetítéseké), és mint tudjuk, a torrentletöltéseknek van egy bizonyos prediktív értéke a DVD-eladások tekintetében :)

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:16:02

@Huntroll: A jövőről nem spoilerezek, de Ned két hibát követett el:
1. Szólt előre Cerseinek a terveiről.
2. Ahogy írtad, nem fogadta el Renly ajánlatát, így a becsülete többet ért, mint a gyermekei, meg még sok ezer ember élete. Háborúba taszította az országot az öröklési rend miatt, ami ugye pont egy királlyal azelőtt borult úgyis. A Lanisterek (A Pöcs kivételével) sokkal alkalmasabb uralkodók bárkinél.
Szerintem sem alkalmasak a Starkok a vezetésre. Robb mondjuk bizonyított, hogy nem hülye, megszivatta az öreg Tywint, de van különbség egy sereg, meg egy birodalom között. Brandon sem hülye, meg Arya sem. Ők inkább Starkok.

Asszem 2011.06.14. 12:17:06

@chrisred: az a 100 ott és akkor arra lett volna elég, hogy azonnal megkaparintsa a pöcsöt, elválassza az anyjától és biztonságos helyre vigye. Ha Ned kezében lett volna Joff, akkor Cersei nem sokat tudott volna pattogni, hiába van a kezében a várőrség...

De sajnos a történelemből tudjuk, hogy "mi lett volna, ha" dolgokkal nem érdemes túl sokat foglalkozni.

Felagund 2011.06.14. 12:17:25

@Asszem: :D

Egyébként építenek is, az HBO-boltban a legváltozatosabb cuccokat árulják már most (nem akarok nagyon reklámozni, nem tudom, mennyire tilos, de széles az internet, aki akarja, megtalálja ;))

Jimbo75 2011.06.14. 12:17:43

@malocz:

Az csak az uccsó rész, elsőket még kétévente írta, induljunk ki abból:))

Asszem 2011.06.14. 12:20:37

@malocz: hehe, tetszik a stílusa :D:D

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:21:05

@Felagund: @malocz: Akkor marad a válás. :) (Reméljük nem)

@chrisred: Renly az első csapást ajánlotta fel. 200 ember megrohanja Cerseit meg Pöcsöt, és foglyul ejtik őket. Akkor nem pattog senki sem, bárhányan van. :)

@Asszem: Ez nekem is nagyon tetszik. Életszerűvé teszi az egészet, és sose lehetek biztos semmiben, mert hiába tűnik úgy hogy ..., valaki simán elcseszheti seperc alatt.

chrisred 2011.06.14. 12:22:30

@Elcseszett nick: Melyik Lannister lenne akkor alkalmas? Jaime, akit a jelek szerint ugyanúgy tőrbe lehetett csalni, mint Nedet? (Jó, előtte levágott tíz embert.) Vagy Tywin, aki azon kínlódik, hogy valahogy kinyírassa a fiát, akinek az a bűne, hogy törpének született? Marad Tyrion, aki meg a jelek szerint nem azért alkalmas, mert Lannister, hanem annak ellenére.

Felagund 2011.06.14. 12:24:11

@chrisred: Tywin azért már bizonyított Aerys segítőjeként, és továbbra is azt hiszem, hogy jó uralkodó lenne... Nem szeretnék, az tuti, de összességében gatyába tudná rázni a birodalmat...

2011.06.14. 12:25:57

@Felagund:
Fúj, Lannisterista :):):):):)

Felagund 2011.06.14. 12:27:17

@Belpo: Széllel szembe lehet, hugyozni, csak nem _érdemes_, cimbora... :P ;)

f.m.j. 2011.06.14. 12:31:10

@Elcseszett nick: és Jon se, de ő még rajongó gyerek (eleinte romantikából megy a falra, szerintem)

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:31:20

@chrisred: Más egy sereg, mint egy birodalom. Robb egyébként is Tywint verte át, nem Jaimet. Jaime pont nem lenne alkalmas. Szerintem Tyron király, Tywin Segítő, Cerseit is a tanácsban tudnám, Jaime meg pont testőrnek jó.
Persze ez sosem jönne össze így a személyes ellentétek, az öröklődés szabályai, stb miatt, de a birodalomnak ez lenne a legoptimálisabb talán.

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:32:55

@f.m.j.: Mármint ő sem hülye? Hát nem. Csak a sorozatból nem jön le, hogy 14 éves. :)

Asszem 2011.06.14. 12:33:02

De hová tűnt Benjen Stark? :P

chrisred 2011.06.14. 12:35:37

@Felagund: Mert kiszolgált egy idegbeteget? Mi a bizonyíték arra, hogy akkor jól működött?

Felagund 2011.06.14. 12:37:10

@Elcseszett nick: Robb Tywint és Jaime-t _is_ átverte ezzel a húzással (Jaime seregét konkrétan letolt gatyával kapta el a Suttogó Erdőben, Jaime-nek még csak felderítői se voltak)...
Mondjuk a könyvben Robb nem véletlenül választotta Roose Boltont a sereg vezérének, ő volt olyan dörzsölt, hogy felvonuljon Tywin ellen, kiprovokáljon némi csetepatét, aztán amint lehetett visszavonult és a maradék seregével a továbbiakban a Lannisterek ellátási útvonalait fosztogatta. Szóval ott nem volt ilyen katasztrofális végkimenetele a csatának, de gondolomez így dramatikailag jobban jött ki...

Amúgy meg megnézném én azt a felállást, hogy Tyrion a király és az apja a Segítője... :D:D

f.m.j. 2011.06.14. 12:38:00

@Elcseszett nick: mindenki fiatalabb a könyvben, ez volt az első, amit észrevettem, mint fontos különbséget
Danni 13 éves, amikor hozzáadják Drogóhoz, és azért azt nem sokunk gyomra vette volna be, ha a hátulról gyakást egy 13 évessel játszatták volna el... és sok egyéb

2011.06.14. 12:38:39

@Elcseszett nick:
mondjuk Cersei fej nélkül lenne a tanácsban, tekintve hogy trónbitorlásban főbűnös :) Pöcsfej a király, pedig köze sincs hozzá :) Szegény Nedet kevesebbért nyakazták. A halott Lannister a jó Lannister :):):):):)

Felagund 2011.06.14. 12:40:29

@chrisred: Egyrészt Aerys nem volt végig elmebeteg, sőt, kifejezetten ígéretesnek indult, de miután elborult az agya, éppen Tywin volt az, aki a birodalmat ténylegesen működtette, és Aerys fújt is rá ezért... (pl ser Ilyin meg azóta nem tud beszélni, amióta ezt az eléggé közismert tényt hangoztatta :D)
Már nem tudom pontosan ki mondta a könyvben (asszem talán Cersei), hogy a felvonulásokon Tywin kétszer akkora üdvrivalgást kapott, mint a király (noha Rhaegar Targaryen, a trónörökös még nagyobbat...)

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:41:04

@chrisred: Okos, kegyetlen, gyakorlatias, van hatalma, és még életben van. Alkalmas uralkodónak.

"Mert kiszolgált egy idegbeteget?"
Nem emlékszem már mikor derül erről több ki, ezért erre nem reagálok.

Felagund 2011.06.14. 12:44:48

@Elcseszett nick: És azt tegyük még hozzá, hogy oké, hogy kegyetlen, de sose _öncélúan_ az... Tisztában van vele, hogy ahol fűrészelnek, ott a forgács is hullik, de nem leli kifejezetten örömét a vérengzésben (ettől mondjuk lehet őt szívtelen, számító köcsögnek nevezni, és némi joggal is, de uralkodónak szerintem abszolút alkalmas :))

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:45:41

@Felagund: Igen, a könyvben kiderül, hogy Jaime nem egy hadvezér, ahhoz túl temperamentumos.

@Belpo: Robert király is bűnös volt trónbitorlásban, elvégre nem ő volt az előző király örököse. ;)

Szimpátia alapján Cerseit én is lefejeztetném, de attól még sokat segíthet az aljas meglátásaival a birodalom irányításában.

2011.06.14. 12:46:16

@Felagund:
amit Cersei mond, arra nem adunk :):):) minden szava hazugság :):):). amúgy egyértelmű, hogy a jelenleg falon szolgáló Havas Henrik a legmegfelelőbb király jelölt

2011.06.14. 12:47:47

@Elcseszett nick:
akkor már kétszeres visszaeső a csaj :):):)

Elcseszett nick 2011.06.14. 12:47:49

@Felagund: Határeset. Amikor uralkodik valaki, azért az egyszerű szántó-vető népet is figyelembe kéne venni, ő meg le sem szarja. Ezért Tyriont írtam királynak, bár tényleg vicces lenne, ez a felállás. :)

clegane 2011.06.14. 12:50:43

@sixx: "Becsület, mondja Ned, becsület, becsületes becsületben BECSÜLET. Rosszabb, mint Hodor, esküszöm."

nemtom direkt volt-e, de ez angolul még sokkal viccesebb: "Honor Honor HONOR!" :D lehet hogy Hodor is ezt akarja mondani, mégiscsak ezt tanulta a Starkoktól.
ez egy nagyon mély meglátás valójában!

Felagund 2011.06.14. 12:51:03

@Elcseszett nick: Erre írtam a sztorit, miszerint az egyszerű nép Tywint jobban megéljenezte, mint a királyt (ami mondjuk egy idő után nem volt nagy kunszt, de ez még kb 25 évvel ezelőtt volt, mikor Aerys még több-kevésbé beszámítható volt...)

chrisred 2011.06.14. 12:54:10

@Felagund: Pont arról beszélek, mi a bizonyíték arra, hogy akkor a birodalom ténylegesen működött? Ha úgy vesszük, Robert alatt is működött, pedig aztán ő egy pillanatra sem vett erőt magán, hogy az ország ügyeivel foglalkozzon.

Tywin kisszerű és kegyetlen, rengeteg olyan döntéséről tudok, amivel az országon belül ellentéteket szított (pl. Dorne). A Starkoknak valóban sok hibájuk volt, de legalább valamennyire tényleg farkasfalkaként viselkednek; a Lannisterek oroszlánként csak akkor hagyják abba a családon belüli acsarkodást, amikor a külső ellenségre kell koncentrálni. Szóval nálam még kevésbé alkalmasak királyi dinasztiának.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.14. 12:56:27

@clegane: nem tudatos volt, de így viccesebb.

Felagund 2011.06.14. 12:59:08

@chrisred: Hát, Dorne feldühítése ott és akkor szerintem sima "collateral damage"-nek számított, és a dorne-iakat annyira nem veszik komolyan számba a hatalmi viszonyok mérlegelésénél...

Tywint abszolúte nem mondanám kisszerűnek, sőt, épphogy talán ő az egyetlen igazán nagypályás játékos (mondjuk Kisujj mellett :)), az egyetlen igazán komoly hibája szerintem az, hogy képtelen meglátni, hogy minden esendősége ellenére Tyrion sokkal jobban alkalmas arra, hogy átvegye a helyét, mint Jaime, akit pedig próbálna nyomatni...

De a farkas- vs oroszlánfalka hasonlat tényleg nagyon találó :)

Huntroll 2011.06.14. 13:01:44

@chrisred: Robert alatt is a Segítő miatt működött, és mert Kisujj mindig tudott elég pénzt előteremteni a király hülyeségeire.

Lehet utálni a Lannistereket, attól még feketén-fehéren le van írva a könyvben, hogy Tywin ért a kormányzáshoz, és nem eszetlenül kegyetlenkedik, hanem okkal... Kivéve ha Tyrionról van szó.

Mellesleg amikor Tywin a ház élére állt, a Lannisterek éppen csődközeli állapotban voltak, és pár hűbéres házuk elég sikeres felkelést kezdett ellenük.

Szóval abszolút alkalmas lenne királynak, csak joga nincs az uralkodáshoz.

A többi családtag már neccesebb, Cersei hatalommániás, csak nincs elég esze, hogy éljen vele, Jaime inkább katona, mintsem uralkodó, Tyrion meg jó uralkodó lenne, csak az emberek a fogyatékossága miatt szörnyetegnek tartják. A Lancel meg Kevan féle paprikajancsikról meg inkább ne is beszéljünk.

Elcseszett nick 2011.06.14. 13:07:13

@Huntroll: Ezzel így pont egyetértek. Talán annyi, hogy a korona pont hogy a Lanistereknek tartozik sokkal, vagyis az anyagi háttér is plusz pont.

silberstein 2011.06.14. 13:13:36

Na, majdnem sikerült a könyvvel behoznom a sorozatot, egy epizód lemaradásban vagyok, de hogy szegény Ned Starkot ily aljas módon kinyíratja Joff, hát nem tértem magamhoz a sokktól. Én is az az idealista vagyok, aki bízik az utolsó pillanatban érkező deus ex machina-ban :( Sajnos érzem már, hogy kitől kell még elbúcsúzni a továbbiakban, és nem örülök. Hullanak abecsületesek és bátrak, túlélnek a cselszövők, mondja valaki, hogy ez fantasy, és nem a való élet. A tömegjeleneteket nem hiányolom, számomra sokkal izgalmasabb maga a cselekmény, a szereplők jellemének alakulása, a háttérsztorik...

Lezuzius 2011.06.14. 13:19:53

@Felagund: ja, de ez moziban megterul, tv-ben sosem fog.
Emlekszem egy "igy keszult" videoban poenkodtak a producerek, hogy ha van valakinek helikoptere adja kolcson, mert szeretnenek egy-ket "epic" felvetelt fentrol, de nincs ra budget.

Felagund 2011.06.14. 13:21:32

@Lezuzius: Hogy a klasszikust idézzem a Ványadt bácsiból:

Hát ez az...

chrisred 2011.06.14. 13:23:53

@silberstein: Remélem, nem spoiler, ha leírom: nem csak a becsületesek és bátrak privilégiuma lesz idő előtt eltávozni a történetből. :)

2011.06.14. 13:24:20

@Felagund: Tyrion a testi torzultsága miatt szóba sem jöhet, hiába brilliáns elme. Tywinnek mindene az erő, a hatalom és a fellépés, az hogy törpe a fia, számára az egyik legdurvább szégyenfolt, gyűlöli is emiatt Tyriont rendesen. Éljenek a komplexusok!

chrisred 2011.06.14. 13:30:15

@Equinoxe: Inkább azért, mert a felesége belehalt a szülésbe. Végülis mindegy, mert Tyrion egyikről sem tehet.

2011.06.14. 13:34:40

Ja, és erre fogékony geekeknek: kb. 45:08-nál, a csatatér nagytotáljánál ("...we wouldn't have this conversation if we didn't" után) elhangzik egy szolid Wilhelm-scream :)))))

Asszem 2011.06.14. 13:40:13

@chrisred: de, az, bár nem a legsúlyosabb, de akkor is, semmi konkrétumra utalás ne legyen a jövőre vonatkozólag

@Equinoxe: mi az a wilhelm-scream? :-)

rockjano 2011.06.14. 13:40:50

Jó kis sorozat na.

Én nem hiányolom annyira a csatajelenetek hiányát, egy gázos kevés szereplős csatánál még a semmi is jobb.

Unalmas is tud lenni egy eszetlen vérengzés. (lásd pl. 300)

Csata volt a Spartacusban elég csak ott ugye két szereplő csap össze az még OK de egy nagyjelenet az akkora CGI hogy arra nincs keret.

A Rómában lévő spórolások jobban fájtak és a Nagy Sándoros filmben is nagyon látszott hogy a végére fogyott el a lóvé

Asszem 2011.06.14. 13:43:20

@Equinoxe: jogos :-) azóta már olvasom a wikin

Felagund 2011.06.14. 13:44:39

@rockjano: Nana, azért én nem az _unalmas_ szót használnám a 300-ra :D

(nagyon jó kis film az a maga módján, csak ne úgy üljön le elé, hogy most akkor történelmi filmet néz...)

Jon Snow 2011.06.14. 13:46:15

@Felagund: Szerinted Sztálin is jó vezető volt? Ő is remekül gatyába rázta a birodalmat, elsősorban az ukrán parasztokat.

rockjano 2011.06.14. 13:46:20

@Felagund: Nem volt az rossz mesefilmnek de amikor már a 62-dik lassított torokátvágásből fröccsenő vért néztem én kicsit unni kezdtem..kicsit sematikus volt na.

A Trónok Harca nem az, én ilyen jót TV-ben nem láttam még...

Jon Snow 2011.06.14. 13:49:37

Az nem tudom kinek tűnt fel, de Aemon mester a családfa ismertetésénél kihagyott egy királyt (konkrétan a saját unokaöccsét, Dany nagyfaterját, II. Jaehaeryst). Őnála II. Aerys az V. Aegon fia, és nem unokája.

Lehet, hogy ez azért kell, mert a fiatalok később házasodnak a filmben, mint a könyvben, és 100 évbe csak eggyel kevesebb generáció fér be.

cyd 2011.06.14. 13:49:42

@Huntroll: Jelenleg még kb 100 oldallal vagyok lemaradva a filmhez képest, szóval eddig ok a gyerek, a többit meg "majdmeglássuk"
Igazán jöhetne a második kötet, én is úgy állok, mint vmelyik kolléga korábbról: 1, 3, 4

Asszem 2011.06.14. 13:52:09

Főcímzene zongorázva:
www.youtube.com/watch?v=-TQKG6jhZJk&feature=related

Első komment:
"4 dislikes.... AH! Must be the Lannisters!"

:):):)

Felagund 2011.06.14. 13:57:46

@Jon Snow: Nos, félre ne értsd, de nem is hiszed, Oroszországban mennyien tekintenek őszinte nosztalgiával a sztálini időkre... (és nem, nem csak a kommunista párt tagjai...) Arról nem is beszélve, hogy rengetegen (parasztok is!) _őszintén_ sírtak, amikor a generalisszimusz végül beadta a kulcsot.
Jó, az ukránok pont valószínűleg nem... :|

Amúgy igen, úgy néz ki az öreg Aemon mester memóriája se a régi már :D

Kolombusz 2011.06.14. 13:59:50

Áh, sixx, olyan kibaszott jó humorral tudod ezeket megírni, de tényleg, ezen is annyit röhögtem, mint az Éden hoteleseken, pedig ezerszer komolyabb műfaj!

Jozeph Pelikahn 2011.06.14. 14:00:38

Lehet lesz nagy csatajelenet, csak megy a vizuális tantra, mindig csak egy kicsit sejtetnek. A CGI grafikusokat úgy kellett visszafognia a rendezőnek: HOLD! ... HOLD! ... HOLD! ...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.14. 14:01:32

Ha nem tudnád, akkor Tyrion nem törpe, hanem KIS EMBER! A kurva életbe, hogy hozzád hasonló parasztok akadnak még a XXI. században is...

cyd 2011.06.14. 14:07:26

@"the dragon": ha ne mtudnád Tyrion Lannister kitalált szereplő és törpe
Az őt alakító színész azonban kis ember
Mi bajod a földművesekkel?

Anak 2011.06.14. 14:07:49

Huh, ennek a Sibel Kekilli-nek nem eshetett nehezére a szajha megformálása.

Asszem 2011.06.14. 14:08:04

@"the dragon": tényleg, angolul csomószor hívják Imp-nek gúnyosan, az konkrétan jelent valamit magyarul?

Palacsili mákkal 2011.06.14. 14:08:29

Még annyi kommentem lenne az epizódhoz, hogy igen, Tyrion kiütése fájó pont, de még rosszabb, hogy megint premier plánban láthattuk, hogy a dothrakiak is nagyjából huszonöten vannak...

Asszem 2011.06.14. 14:09:26

@cyd: az a jó, hogy a sorozatbeli karakter erre is jó választ ad, amikor még az elején Jon besértődik azon, hogy lebastardozza ;-)

Morfcake 2011.06.14. 14:10:25

Amikor Joffrey-t kardélre hányja valami barbár állat, és a negyvenezres doth'raki hadsereg minden tagja análisan fogja inzultálni, én egy "EEEEZZAAAZ GECCAAAA" csatakiáltással fogok körbetáncolni a tv előtt.

Felagund 2011.06.14. 14:10:36

@cyd @"the dragon": : Nem akarnék nomenklatúravitákba keveredni, de Peter Dinklage-nek akondropláziája van, ami a hivatalos orvosi elnevezés szerint a _törpenövés_ egyik formája.
Pont.
Ettől még természetesen egy teljes értékű ember és kitűnő színész.
Megint pont.

Felagund 2011.06.14. 14:13:13

@Asszem: Az 'imp' egy ilyen kisméretű és inkább idegesítő, mintsem nagyon gonosz tündér/démonfigura a nyugat-európai kultúrkörben, ennek hellyel közzel felel meg a magyar "Ördögfióka" kifejezés, amire végülis fordították.
Más kérdés, hogy szótagproblémák miatt ezt nem lehet olyan megvetően odaköpni, mint azt, hogy "Imp!" :D

Felagund 2011.06.14. 14:14:13

@Asszem: Ja, és általában kicsik és rondák, szóval innen a párhuzam :D

2011.06.14. 14:15:00

@Anak: Na igen, jópáran betolták a Sibel Kekillójába ;)

Elcseszett nick 2011.06.14. 14:17:25

@Asszem: Ördögfióka. Legalábbis ez a fordítása, és elég találó.

Jon Snow 2011.06.14. 14:18:26

@Felagund: Ami azért is érdekes, mert Tyrion tényleg egy randa törpe kéne legyen, viszont Dinklage szerintem kimondottan jóképű. No persze attól még tökéletesen játssza a szerepet, Emmyt neki!

Asszem 2011.06.14. 14:19:05

@Felagund: @Elcseszett nick: thx.

megint főcím, most metálosan:
www.youtube.com/watch?v=GC-ZmlwBWKM&feature=related

első két kiemelt komment megint zseniál.

2011.06.14. 14:19:40

@Felagund: Az a szép ebben a sorozatban hogy köp a PCskedésre. A barbár barbár, a törpe törpe, a kurva kurva, a fattyú fattyú, a belterjes kis mocsok geci pedig király. :)

cukorka 2011.06.14. 14:20:44

tyrion a tuz es jeg dalanak gregory house-a

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.14. 14:21:13

@Asszem:

Az LMP egy betűszó, tehát nagybetűvel kell írni! És különben is, kétlem, hogy angolul így hívnák, mert mi köze lenne a magyar aktuálpolitikához..

Felagund 2011.06.14. 14:21:57

@Jon Snow: Felteszem nem válogathattak túl sok jó _kisnövésű_ (:P) színész közül.
Már Peter Dinklage beválogatása is megszegi a "hacsak lehet brit színészt" ökölszabályt, amit alkalmaztak a sorozatnál...

Asszem 2011.06.14. 14:22:09

@"the dragon": pffffffffffff és egyben muhahaha :D:D

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.14. 14:22:37

@Felagund: @cyd:

Jó, akkor ti sem homoszexuálisok vagytok, hanem hülye buzik!

Felagund 2011.06.14. 14:23:25

@"the dragon": Szépen kérlek, _olvass_ is, mielőtt írsz... ;)

Az ott egy nagy I, nem pedig egy kis l.
És nem kell minden sarokba ellenséget vizionálni ;)

Jon Snow 2011.06.14. 14:23:45

@Felagund: Persze, abszolút semmi kifogásom nem lehet ellene, csak érdekességként vetettem fel.

clegane 2011.06.14. 14:23:52

@"the dragon": szerintem viccelsz! annak jó volt. (remélem nem gondoltad komolyan o.o)

Elcseszett nick 2011.06.14. 14:25:31

@"the dragon": Yikes. Ez ugye poén volt? Annak mondjuk nagyon övön aluli. Ha nem, akkor meg azért.

f.m.j. 2011.06.14. 14:25:58

amúgy szerintetek Dannynek nem kell félnie, ha életben marad Drogó? végülis kinyíratta a kedvenc paripáját... :):)

f.m.j. 2011.06.14. 14:26:52

és szerintem az a fiú igencsak lány lesz, ha egyáltalán megmarad :)

szepi79 2011.06.14. 14:29:03

@"the dragon": hát, pedig a sorozatban ő is előszeretettel használja saját magára a "dwarf" szót.

bolletje 2011.06.14. 14:29:06

@Asszem: ez jó volt, köszi :) A Battlestar Galactica óta nem kedveltem sorozatzenét ennyire :)

@sixx: köszi, megint jó voltál!! :)

Tetszett ez a rész is, különösen Robb, egészen belenőtt a szerepbe.

Felagund 2011.06.14. 14:29:31

@f.m.j.: Hát, ezt majd lemeccselik, ha Drogo felébred :D

(egyébként "írva vagyon", hogy a dothrakik semmilyen különösebb érzelmi kapcsolatot nem alakítanak ki a lovaikkal, még nevet se adnak nekik - Drogo max használja a kinyírt Qotho lovát :D)

Asszem 2011.06.14. 14:30:39

@bolletje: én a star wars óta... :D:D

Gandalf Garaboncias 2011.06.14. 14:31:04

Drogo elég sok mindent elnézett már Dany-nek, többek között a sebét is így szerezte...

A nagy, legyőzhetetlen és legendás harcost, kinek copfját nem vágták le soha, végül a szemét elvakító szerelem terítette le - bizonyos értelemben.

szepi79 2011.06.14. 14:33:16

@Felagund: 2 kommentből már rá lehet jönni, hogy csak trollkodik a fiú. ne etessed :D

Felagund 2011.06.14. 14:34:57

@szepi79 - Harciteknős idomár: Mondtam, hogy lapozzunk, részemről a diskurzust befejeztem :)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.14. 14:35:28

@Elcseszett nick: @clegane:

Sosem viccelnék olyan komoly dolgokkal, mint a kis emberek, vagy az LMP!

szepi79 2011.06.14. 14:36:35

@Felagund: jó, ha tudnék ilyen gyorsan olvasni, akkor beértem volna a könyvvel a sorozatot, szal ne személyeskedjél irányomba léccikérlek! :DDD

Anak 2011.06.14. 14:36:56

Tyront-t akár játszhatta volna Warwick Davis is (Wicket nevű ewok A jedi visszatérből), ráadásul ő még brit is.

Ami nekem kicsit fura Tyrionnál, hogy Peter Dinklage (1969) nem annyira látványosan, de azért arca láthatóan idősebb Lena H.(1973) és Nikolaj C.W-nál (1970), holott szerepe szerint ő a legfiatalabb hármójuk közül.

hirtelendi 2011.06.14. 14:38:12

Nem tudom volt-e már, de a Twins nem volt blokád alatt, nem is lehetett volna, hiszen csak a folyó egyik oldalán volt sereg. És nem kelt az az egész sereg, a hadicsel lényege pont ez volt, a Lannisterek azt hitték, hogy Tywin keleti parton lévő seregét fogják megtámadni, miközben Robb a nagyobb a sereggel átkelt és felmentette Riverrunt, és nem mellesleg ezzel kétségbeejtő helyzetbe hozta Tywin seregét is, hiszen elég egy pillantás a térképre, hogy lássuk, elvágta az utánpótlási vonalait, sőt nyitva az út a Lannisterek területei felé.

chrisred 2011.06.14. 14:38:29

Tényleg, most, hogy Mormont ilyen könnyedén levágta a kötözködő dothrakit, változtat az eddigi nézeteken, hogy 40 ezer dothraki mit tudna tenni a westerosi erők ellen (tudom, nem lovon ültek, stb.)? Vagy északiként nála is számít a tízszeres szorzó, és Drogóéknak csak Robb 18 ezer emberétől kellene tartani?

bolletje 2011.06.14. 14:40:04

@Anak: mindenki jóval idősebb a sorozatban, a könyv szerint Ned is csak 35, Sean Bean meg már vagy 53.

chrisred 2011.06.14. 14:40:49

@Anak: Warwick Davis Willow-ként közismertebb.

Jon Snow 2011.06.14. 14:43:02

A tömegjelenetek kapcsán az jut eszembe, hogy itt operatőri bénázásról is szó van. Miért kell nagytotálban mutatni Robbot és 15 emberét? Amikor a klántagok Tyrion vezetésével rohamra indultak, ott sem volt sokkal több színész/statiszta, de mégis sikerült tömegnek láttatni, mert Tyriont mutatták közelről, és körülötte kavarogtak a karok-lábak.

bolletje 2011.06.14. 14:45:01

@Jon Snow: megmondom őszintén, hogy ugyan ezek a dolgok engem is zavarnak (a farkasok hiánya különösen), de úgy vagyok vele, hogy inkább ez és az összes könyv megfilmesítve, mint költségvetés hiányában sorozat lefújás :))

hirtelendi 2011.06.14. 14:45:03

@chrisred: Hát ugye a a targaryeneknek is csak az Északiakat meg a Rhoynarokat nem sikerült fegyverrel meghódítani és pacifikálni is. Tehát ők nyilván keményebbek.

Elcseszett nick 2011.06.14. 14:45:19

@bolletje: Na ja, de a középkorban a 35 már idős volt. Hiába, akkoriban még nem volt wellness, meg ránctalanító krém, meg botox. :)

Felagund 2011.06.14. 14:46:05

@chrisred: :D

Robert ez elég jól megmondta a Cersei-jel folytatott beszélgetésében. A dothrakik egységesek, a Hét Királyság urai nem azok. Ha a lovasok partra szállnak, lehet, hogy akadna olyan úr, aki esetleg nem akarna rögtön a király segítségére sietni...

Ráadásul ser Jorah képzett lovag, aki egész életében a fegyverforgatást tanulta, a westerosi hadseregekben pedig a többségnek kb olyan harci képzettsége van, mint az Éjjeli Őrség legtöbb újoncának (igggen minimális)...
A lovagok az ilyen nagy seregekben legfeljebb ha az összlétszám 10%-át adják.

2011.06.14. 14:46:38

@chrisred: ha szőrözni akarunk, akkor fejtegethetjük, hogy:
- Jorah Mormont régóta él a Dothrakik közt, és ismeri a harcmodorukat,
- hogy képzett kardforgató, és nem egy vasvillás paraszt, mint a westerosi erők nagy százaléka lenne,

Vagy az is lehetséges esetleg, hogy Martinnak még tervei vannak vele a későbbiekben, és nem állna jól neki a korai halál. :)

Felagund 2011.06.14. 14:47:11

@chrisred: (ja, azt meg elfelejtettem, hogy ezzel szemben az átlag dothraki viszont meglehetősen harcedzett és a morálja is sokkal jobb, mint egy frissen besorozott paraszthoz, akihez hozzávágtak egy lándzsát és egy sisakot...)

Anak 2011.06.14. 14:47:20

@bolletje: Igen, erről már tájékozódtam.

Amit azonban mondani akartam fenti soraimmal az, hogy az idősebb színész játssza a fiatalabb karaktert, míg másoknál erre is ügyeltek. Persze mivel P.D. kis növésű ez a korelnökség nem annyira szembetűnő.

Lezuzius 2011.06.14. 14:47:49

@Jon Snow: ott egyertelmu szerintem, hogy az nem az egesz serege volt, hanem csak a "vezerkar" vagy a zaszlohordozok, es egy elore megbeszelt helyre lovagolt az anyjahoz (akik mar eppen menekulni akartak nem tudvan a csata kimenetelet).
Bar lehet a lelkesito beszedre gondolsz, ott valoban inkabb kilogott a lolab.

Llew 2011.06.14. 14:48:45

@Anak: viszont színészileg nem említeném egy napon Peter Dinklage-el, szóval Tyrion szerepére elég szűk lehetőségei voltak a castingolónak.

@chrisred: már akinek, egy kevésbé ismertebb film, de ott a saját arcával szerepel. Viszont játszik a HP sorozatban is, de azt meg tán még kevesebben tudják.

hirtelendi 2011.06.14. 14:49:05

@Felagund: A Hét királyság urai közül vannak akik szívest örömest várnának vissza bármilyen Targaryen trónigénylőt, jöjjön az bármilyen sereggel, ez is sokat dobna az esélyeiken.

Lezuzius 2011.06.14. 14:50:00

@hirtelendi: peldaul a Frey-ek sem engednek le a hidat senkinek csak ha mar eldolt a csata.

hirtelendi 2011.06.14. 14:53:31

@Lezuzius: Ez a másik típus, amelyik mindig a győzteshez áll, de a Targaryeneknek voltka hűbéreseik, rokonaik, akik nem nézték jó szemmel pl. hogy a Lannisterek együtt a Starkokkal, Arrínokkal, és Baratheonokkal lemészárolták a rokonságot.

Valandil 2011.06.14. 14:55:20

@Belpo: Nem csak pedo, a családi legendárium szerint lányait (unokáit) is kipróbálta...

szepi79 2011.06.14. 14:55:33

@hirtelendi: de gondolom azért kussban tűrték, nehogy ők is hasonló módon járjanak. vagy tévedek?

szepi79 2011.06.14. 14:57:33

@Valandil: nekem volna ezzel kapcsolatban egy kérdésem/megérzésem: csak nekem volt gyanús, hogy a kamera nem mutatta az alkudozást? nem lehet, hogy az öreg pervi felpróbálta starknét is? (bár igy a követelései listáját tekintve valószinűtlen, igy is túl sokat kért, nade történtek már itt érdekes dolgok)

Anak 2011.06.14. 14:57:51

@Llew: Ez így, utólag, tény és való.
Én azonban nem ismertem korábban P.D. alakításait. Csupán a Caspian hercegben láttam, ott nem volt nehéz dolga a figurájával.
Így végül is felőlem kaphatta volna W.D. is.

chrisred 2011.06.14. 15:01:14

@Equinoxe: Ha még jobban szőrözni akarunk, akkor Mormont nem technikából győzte le a dothrakit, csak az arakh nem vitte át a páncélt.

Llew 2011.06.14. 15:03:31

@chrisred: ez a dothrakiak vs westerosiak harca azért közel sem volna olyan egyértelmű.
Előbbiek ugyan rengetegen vannak, de nekik csak a sík terepes, nyílt színi lerohanós harcmodor megy igazán.
Hiába képzetlen a westerosi seregek nagy része, jól választott terepen, rendesen felállított lándzsásokkal a dothraki páncél nélküli lovasok nehezen boldogulnának.

Lezuzius 2011.06.14. 15:04:41

@Llew: a magyarok is eleg jol boldogultak egy ideig annak idejen.

hirtelendi 2011.06.14. 15:06:23

Mondjuk hogy ésszerűen fogták fel a dolgot, és halálhörgés, siralom helyett a békét választották. Nem úgy mint Ned, aki szerintem jól megérdemelte, hogy karóra tűzzék a fejét, tekintve, hogyha egy kicsit is gyakorlatias, akkor nem kezd háborúba amibe valszeg milliók fognak megdögleni és földönfutóvá válni. A kutya nem vágyott az ő Északjára, és mindenki szépen ellett volna akár egy Lannister királlyal, akár Renlyvel, ha nem cselekszik, vagy időben cselekszik, egy csomó ártatlan ember megússza a háborút, de nem, neki csak becsület, meg tisztesség, akkor is ha egy csomóan beledögölnek. Hát elintézte, jól megtizedelték az övéit is, és a saját fejét is elvesztette, ráadásul úgy, hogy egy pöcsfej még előtte be is szopatta, hogy nyilvánosan köpje le magát. Azért arra majd kíváncsi leszek, hoyg Tywin nagypapa mennyire dícséri meg pöcsfej Joffreyt, hogy a legértékesebb túszt csak úgy kinyíratta, pont akkor amikor a hadihelyzet a Lannisterek számára kétségbeejtőre fordult, így kb Robnak már nem maradt vesztenivalója, mehet akár a védtelen Lannisport/Casterly Rock ellen, akár a csak a városi őrség által védett Kings Landing ellen.

szepi79 2011.06.14. 15:06:37

@Lezuzius: de a magyaroknak a nyilazás volt a fő profiljuk. én meg nem emlékszem a barbároknál ilyesmire. (lehet volt, csak én nem szúrtam ki.) inkább azt a kaszás cuccot preferálták, ami lóról elég jónak tűnik, esetleg még lándzsát vagy parittyát tudok nekik elképzelni, de azzal még nincsenek kinn a vízből.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.14. 15:08:05

@Llew:

Figyi, azt ugye tudod, hogy a dothrakiak és a westerosiak leendő ütközetét hadászati szempontból elemezni elég nagy ostobaság, mivel a valóságban egyik nemzetség sem létezik?

Képzelem, hány levelet írtál a rendezőnek, miután megnézted az Alien vs. Predatort...

Llew 2011.06.14. 15:09:54

@chrisred: az egy csatában pont elég, nem a technika meg a kivitelezés szépsége számít, hanem az eredmény lásd. Tyrion+pajzs vs hegyi ember arca

f.m.j. 2011.06.14. 15:10:44

@"the dragon": hogy te milyen hülye vagy :):)

Felagund 2011.06.14. 15:10:48

@Llew: Ez mondjuk működik, de kizárólag ha a lándzsások fegyelme rendíthetetlen, ami mondjuk megvan a Makulátlanoknál (hogy egy kicsit előre is utaljak :P), de egy random paraszt az első sorban szerintem eldobja a lándzsát és fut, ha 40000 üvöltő dothraki lovas száguld felé éppen...

chrisred 2011.06.14. 15:11:12

@"the dragon": Ahogy a sárkány és a troll is egyaránt kitalált lény, mégis állandóan találkozni lehet a kettő kereszteződésével. :)

Lezuzius 2011.06.14. 15:12:25

@Felagund: ezt keretik torolni.

@szepi79 - Harciteknős idomár: a filmben talan Jorah fejtegeti egyszer Danny-nek hogy lohaton jol nyilaznak a barbarok. Bar lehet rosszul emlekszem.

Felagund 2011.06.14. 15:13:46

@hirtelendi: Itt valami tévedés van, Ned a világon semmilyen háborút nem indított, magába roskadva üldögélt egy cellában, sőt, még arra is képes volt a béke érdekében, hogy nyíltan szembeköpje az oly nagyra értékelt becsületét és hamis váddal illesse saját magát...

Tipikus példája annak, hogy bármit tesz, az rossz...

Llew 2011.06.14. 15:14:06

@"the dragon": még mindig kisebb, mint egy TV sorozat blogbejegyzéséhez trollkodni azzal, hogy az nem valóság

Felagund 2011.06.14. 15:15:02

@Lezuzius: Inkább Luwin mester Brannek... ;)

Amúgy meg a név szerintem nem spoiler, és egyébként már az első részben is szerepeltek ;)

Llew 2011.06.14. 15:16:51

@szepi79 - Harciteknős idomár: Dany az esküvőre kapott egy baszom nagy íjat is, de lehet csak a könyvben volt benne

Asszem 2011.06.14. 15:17:23

@Felagund: mikor szerepeltek az első részben?

sorozatjunkie epizódhoz tartozó utolsó képe remélem mindenkinek megvolt :D

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.14. 15:18:53

@f.m.j.:

Pusztán csak arra utaltam, hogy a képzeletbeli csatákat általában az nyeri meg, akinek a képzelő szándékai szerint nyernie kell. Ezen töprengeni merő időpocsékolás... Hovatovább hülyeség.

@chrisred:

Ó, tündék nagy vezére, kérlek bocsáss meg, hogy beletiportam grandiózus mesevilágodba...

Felagund 2011.06.14. 15:19:25

@Asszem: Ha megfigyeled, Illyrio magiszter házát jellegzetes sisakú lándzsás fickók őrzik ;)

chrisred 2011.06.14. 15:19:40

@Llew: Na igen, de eddig a képzettség és a gyakorlat hangsúlyos szerepet kapott.

Egyébként amilyen nagy stratégák vezetik mindkét oldalon a seregeket, egy ilyen elméleti háborút valószínűleg Jaime és Drogo párviadala döntené el.

Asszem 2011.06.14. 15:20:30

@Felagund: hehe, na az ilyeneket majd a második/harmadik/ennedik újranézésnél/olvasásánál fogom észrevenni :D:D

Elcseszett nick 2011.06.14. 15:20:33

@Felagund: De. Ha nem kérdőjelezi meg A Pöcs származását, akkor mindenki a fenekén marad, A Pöcs lesz a király, és semmilyen háború nem tör ki (egyelőre).

Lezuzius 2011.06.14. 15:20:34

@"the dragon": te sem letezel, ergo a kommentjeid sem leteznek, igy most magamban beszelek...

@Asszem: kiraly a rajz! mondta is hogy szerencsere elutazik az orszagbol (Lengyelorszagban van ha minden igaz), a nepharag nem eri utol.

Felagund 2011.06.14. 15:21:51

@Asszem: Én kérek elnézést a túlzott geekségért... :D

szepi79 2011.06.14. 15:23:17

@Llew: hm. lehetik. csak arra próbáltam utalni, hogy az a sarlószerű izé sokkal inkább a hangsúlyos fegyverük, semmint az íj. elvégre akármelyik részben szerepeltek a barbárok, legalább 2x tuti előkerült az az erősen hajlított penge, minden második epizódban valaki jól meg is halt általa.

Lezuzius 2011.06.14. 15:26:02

@Felagund: de ezt ott es akkor nem tudod hogy kik azok. Sem a konyvben sem a filmben.

2011.06.14. 15:26:31

@hirtelendi: "A kutya nem vágyott az ő Északjára" ha emlékszel az elejére, Ned kurvára nem vágyott a pozícióra sem, egyedül Arryn halála, illetve Robert kurva aknamunkája vitte rá.

@"the dragon": Te trollok szégyene, inkább kussolj, ennél a szánalmas teperésnél még az is jobban áll.

Llew 2011.06.14. 15:30:16

@szepi79 - Harciteknős idomár: hát ja, az látványosabb, meg egzotikusabb a sorozatban, hogy nézne ki, ha 5 méterről lődözgetnék egymásba a nyílvesszőket

hirtelendi 2011.06.14. 15:39:52

@Felagund: Dehogynem, ha nem kérdőjelezi meg Joffrey utódlását, ahogy egyébként Littlefinger javasolta is neki, sőt még Cersei is megadta neki a lehetőséget, hogy lelépjen az utolsó utáni pillanatban, nem csukják, le, a fia nem indít háborút, mindenki boldogan él. Nem volt reálpolitikus, konkrétan alkalmatlan volt a pozícióra amibe ültették, ezzel sikerült lángba borítania a birodalmat. Varys is ezt vetette a szemére a cellában.

hirtelendi 2011.06.14. 15:42:08

@Equinoxe: Igen, de mégis elvállalta, ahelyett, hogy mondta volna, nem én erre nem vagyok alkalmas, én nem vagyok politikus se, de amúgy nagyon okos se. Ezt már bebizonyított az elején, amikor lefejezte a "dezertőrt", aki éppenséggel olyan híreket hozott a falon túlról, ami fontos lett volna, de neki a hagyomány, meg a gyilkolászás akkor is fontosabb volt.

chrisred 2011.06.14. 15:53:20

@hirtelendi: És Joffrey szépen ült volna a fenekén a Vastrónon békében? Elég valószínűtlen.

Felagund 2011.06.14. 15:53:34

@hirtelendi: Ez nem a gyilkolászás, a szerencsétlen meg nem hírnök volt, hanem a hivatalos terminus szerint egy dezertőr, hát úgy is bánt vele... Mindemellett személyesen sajnálta, ez látszott is később.

hirtelendi 2011.06.14. 15:59:48

@chrisred: Miért, pontosan miért harcolt volna? Ha mindenki hódol, nincs kit gyilkolászni.

chrisred 2011.06.14. 16:00:22

@hirtelendi: A kivégzést valaki mindenképpen végrehajtotta volna valaki, mert az Éjjeli Őrségből való szökés büntetése halál. Milyen hírt hozhatott az a fickó? Agyilag némileg le volt épülve.

hirtelendi 2011.06.14. 16:01:18

@Felagund: Nem hírnök volt, de híreket hozott, csak épp nem kérdezték meg, miért is dezertáltál komám, miért is vagy kataton, és miért hajtogatod, hogy visszajöttek a Mások?

chrisred 2011.06.14. 16:01:34

@hirtelendi: Ahogy Ned is meghódolt előtte, ezért életben maradt. :)

Llew 2011.06.14. 16:02:02

@hirtelendi: a faszikám megszökött az élethosszig tartó szolgálatból és láthatóan nem volt százas, miért kellett volna hinnie neki? Olyan volt, mintha a srác a mumust emlegette volna.

Llew 2011.06.14. 16:03:16

@chrisred: annak fényében amit az anyjával beszélt korábban, főleg

hirtelendi 2011.06.14. 16:05:51

@chrisred: Hát ez az, semmi praktikum, az a szokás, hogy kivégezzük, akkor ki is végezzük. Kicsiben is ezt tudta csak Ned, nagyban is csak azt, hogyha Joffrey fattyú, akkro még akkor sem ülhet a trónra, ha egyébként a királyság leggazdagabb családjának fattya, és akkor se ha közben ezzel béke maradna.
Amúgy az megvan, hogy kis agyatlan Sansa volt aki feldobta Cerseinek, hogy az apja kimenekíteni készül a családját, és a pereputtyát? Csak mert annyira bele volt zúgva az ő hercegébe? Ekkora agyatlan hülye picsát, nem tanult az első esetből, amikor is Pöcs hazugságát fedezte, oszt a farkasa ki is nyiffant.

Gandalf Garaboncias 2011.06.14. 16:06:34

Amit a dezertőr el akart mondani, azt el is mondta a lefejezése előtt, többet ő sem tudott volna segíteni a Mások ellen.

cyd 2011.06.14. 16:09:35

@hirtelendi: "Amúgy az megvan, hogy kis agyatlan Sansa volt aki feldobta Cerseinek, hogy az apja kimenekíteni készül a családját, és a pereputtyát?"
Ez nem rémlik a filmből. Pilláztam is, amikor Cersei mondja a kis libának a könyvben a levél megírása előtt.

hirtelendi 2011.06.14. 16:14:10

@cyd: Lehet, nekem már nagyon összemosódik.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.06.14. 16:15:00

@VUVUZELLANÉNI: A felfogóképesség határát alul vagy felül érted? Azaz nem sikerült még lesüllyedni?
Magam csak Sean Bean miatt kezdtem nézni. (láttam tőle néhány igen jó ír filmet, s azóta kedvelem.)

Felagund 2011.06.14. 16:20:21

@hirtelendi: Meghallgatta. Majd ezek után végrehajtotta az ítéletet, amit csávókám maga szabott ki ennen fejére, azáltal, hogy elhagyta a posztját. Ennyi...

cyd 2011.06.14. 16:27:27

@hirtelendi: Tyrion házassági sztoriját is áthelyezték a Lannister táborba a magas útról.
Ezen kívűl a Cersei-Robert, meg a Kisujj párbeszéd/monológ volt plusz a könyvhöz képest, mondjuk az előbbi az jó lett.

clegane 2011.06.14. 16:30:04

@cyd: ez nekem is hangsúlyosabbnak tűnik a könyvből, mint a sorozatból. de nem is baj, sorozat-Sansát utálják így is eléggé, nem kellett ez neki pluszban.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 16:44:01

@hajdul: hagyjuk. bizonyara ugysem ertenem meg a valaszod, melyet abbol a magassagbol inteznel hozzam....

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 16:52:20

Sansa a manak irodott. Abban a korban egy lany nem jatszhatta el a lazado tinit, mint ma. max szova tehette, hogy a felmosorongy mar tul szakadt, es ha lennenek hozza olyan jok, akkor esetleg kaphatna karacsonyra ujat. Akkoriban nem volt olyan liberalisan megerto a tarsadalom az ifju hajadonok zsengedezo lelkibajaival szemben, csakhat ez a regeny a manak irodik, ahol egy reteg igenis at tudja erezni a dacos leanyzoi sziv vergodeset, es a hoootbutasagot, amiert a jozaneszt messzire uzo "szerelem" a ludas.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 17:00:16

egyszoval szerintem Martin Batyank Sansaval kicsit mellefogott, mert amikor a vivasoknal megmutatkozik a totalis korhuseg, vagy a fegyverzet/pancelok/diszletek kimunkaltsagaban mindenutt tettenerni a realitasokra torekvest, eme leanyzo szerepe (megjegyzem egyedulikent) megrekedt egy koszumos sztereotipia szintjen. De az vesse ra az elso kovet, aki realisabban tudna bemutatni ezt a barbar, mosdatlan es buzos vilagot anelkul, hogy a nezo ne hanyna tele a fotelt percenkent. Nem kell visszamenni a kozepkorig, eleg csak megnezni micsoda disznoolak voltak a viktorianus kor elotti nagyvarosok, milyen buz aradhatott a latrinakbol, melyek szaftja ott csorgedezett a hentes es a pek melett, es mifele eleskodohadak tetvek/poloskak/nyuvek es tarsaik vandoroltak egyik emberrol a masikra csupan egyetlen barati oleles apropojan... :)

Felagund 2011.06.14. 17:01:57

@VUVUZELLANÉNI: Olvastad a regényt? Csak kérdem :D

kaktusztea 2011.06.14. 17:06:03

Jó a hogyvolt és a kommenteket is szívesen olvasnám, de életveszély..
Akik már olvasták a könyvet nem férnek a bőrükbe, "hihi-nem-mondok-semmit-de-az-igazából-blabla..-hihi"
Amiről azt gondolják, hogy nem spoiler, abból is ki lehet következtetni csomó mindent.
Nem lehetne őket bannolni végleg és törölni a kommentjeiket, vagy valami..?

A rész kapcsán: apró, de zseniális mozzanat volt, mikor Shae rámászott Tyron-ra és Bronn zavartan kiment. Úgy lépdelt át a díszpárnákon, mint a száraz leveleken :D
Nem egy kiművelt arc, de az egyik legjobb karakter.

Felagund 2011.06.14. 17:09:15

@kaktusztea: Igen, Bronn részről-részre jobb lesz, és eleve elég magasan indított... :)
A másik kedvencem tőle, mikor Tyrion kérdezi, hogy honnan szedte a lányt.
"ser... whatshisname..." - mindent elmond arról, hogy Bronn hogy viszonyul a lovagokhoz :D

chrisred 2011.06.14. 17:23:06

@Felagund: Más kérdés, hogy ez a Bronn a könyvbelihez képest egy melegszívű gentleman. :)

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 17:54:03

@Felagund: nem, nem is fogom, csak amikor az adott evad lemegy. Kulon csemege lesz szamomra nyaron ujraolvasni. bar mar irtak tobben, hogy szerintuk jobb elobb elolvasni, en inkabb az utanaolvasast preferalom, fokepp hogy mindenki allitja, a casting telitalalat. nagyon nem nyomja felre majd a szereplok ismerete a kepzeletemet.

Felagund 2011.06.14. 18:04:01

@VUVUZELLANÉNI: Csak azért kérdeztem, mert a korabeli viszonyokhoz képest éppenséggel Sansa teljesen átlagos (a naiv, szőke herceg-romantikával), inkább Arya az, aki "modern" és lázad... ;)

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:11:53

@Felagund: sok leany abban a korban csak ugy tudott kitorni a cseled szerepbol, hogy faktikusan bevallalta a fiu szerepet (mint Arya). Ez nem volt ritka, sok no forgatott fegyvert. A hazasodas intezmenye meg az alsobb osztalyban anyagi kerdes volt, a felsobben meg hatalmi. A szerelem olyan csacska abrand volt, amin max jot rohogtek a tivornyazo reszeg nagyurak. lehetet valamely holgyemeny szokehercegromantikus, de annak tobbnyire nem lett jo vege.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:13:38

A kereszteny kozepkor meg meg egy lapattal rapakolt erre, ott csak nagyon keves kivaltsagos holgy volt kepes a maga kis hatamli koreit ugy intrikalni, hogy ne vagjak at a nyakincajat, vagy ne menjen maglyara onkent dalolva lobogva...

Lezuzius 2011.06.14. 18:15:37

@VUVUZELLANÉNI: igen, de ok Lord-ok gyermekei, azert nem talalo a hasonlat. Burokban nottek fel, mondjuk Arya kitort a burokbol es istalofiukkal toltotte az idejet, ellentetben Sansaval aki lovagi tornakrol es haborukrol hallgatott hosi enekeket es azt hitte/hiszi ilyen az elet.

Ezert is volt olyan buksze a podiumon, hogy lam kidumaltam apucit a slamasztikabol.

Felagund 2011.06.14. 18:16:42

@VUVUZELLANÉNI: Hát, a franc tudja, akkor talán Jeanne d'Arc-ra nem néztek volna olyan bután az elején...

chrisred 2011.06.14. 18:16:55

@VUVUZELLANÉNI: "lehetet valamely holgyemeny szokehercegromantikus, de annak tobbnyire nem lett jo vege."

Akkor nem értem, hol hibázott Martin, itt is ez történik.

Én bizony nem olvastam olyat sehol (fantasy regények kivételével), hogy nemesek lányaiból orgyilkosokat faragtak. Vagyis nem lehetett társadalmi szintű mozgalom a középkorban.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:19:05

ugyanis elegge konnyu volt bizonyitani egy magat a politikaba arto norol, hogy boszorkany...

Ez a tortenet viszont nem a kereszteny ertekrendre epul, hanem a fantasy teremtette lovagkor negedes pozait savanyitja abban a mertekben, hogy azok szamara is elvezetes legyen, akik nem daralnak be egy Michael Ende muvet csak azert, hogy csikonkent szivjak fel a magasztos anyagot...

hajdiho 2011.06.14. 18:19:42

@VUVUZELLANÉNI: milyen korhűség a történet egy kitalált világon játszódik (ami hasonlít persze a középkorra de nem ugyanaz)

+ azért a középkorban sem csak kuss volt a lányok osztályrésze (a 11 éveseké lehet) de azért rengeteg regényt írtak már akkor is a reménytelen szerelemről

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:21:03

@Felagund: Jeanne d'Arc egy voltr a hiresek kozul. de ugye te sem gondolod, hogy az egyeduli kardforgato no Jeanne d'Arc-a avanzsalhatott, es nem ezer kozul lett o az, aki.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:22:41

@chrisred: en ugy erzem, kicsit a ma lazadoit tinieit abrazolja Sansaval az iro. Es ez jol befogadhato, de korantsem korhu. nem hiba, csak kikacsintas a jelenbe. Nekem nem jon be. ennyi.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:25:25

@Lezuzius: nemes lanya szerintem ugy hazasodott, ahogy a politika megkovetelte.
lehetett szerelmes, ugye ez nem zarhato ki, de hogy realis eselye nem volt a beteljesedesre, az valoszinu. Aztan az anyak korai gyermekkortol igyekeztek kiverni a fejukbol az effele haszontalan gondolatokat, tudvan mi var rajuk, es hogy az asszonyi kotelesseg alol nincs kibuvo. (azaz van, de nem eccceru: zarda, kolostor, vagy a fiuszerep)

Felagund 2011.06.14. 18:26:13

@VUVUZELLANÉNI: Komolyan érdekelne, ha erről adnál pár forrást...

chrisred 2011.06.14. 18:29:39

@VUVUZELLANÉNI: Ezt írtad az elején is, csak mintha a vita közben beláttad volna, hogy valóban voltak akkoriban így nevelt lányok, akiknek idővel be kellett látniuk, hogy a valós élet nem erről szól (egy az egyben Sansa). Mint ahogy volt lovagi kultúra, trubadúr líra, és ezeknek a női eszményképe a valódi kései középkorban is, és ennek volt hatása azokra, akik ilyeneket hallgatva nőttek fel.

Teljesen egyetértek azokkal, hogy egy csomó akkoriban valóban nehezen elképzelhető karakter van Martinnál, de speciel Sansa akár egy valós történelmi regény szereplője is lehetne.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:37:05

@Felagund: Hatsepszut
Hua Mu-lan
amazonok
noi gladiatorok
az ir harcos kiralynok sora...

es ime egy kis idezet, hogy miert is hisszuk, hogy a nok csak a fakanallal bantak regen:

A harcos katona máig élő férfimodellje a 18–19. század terméke. Az első dokumentumok, amelyek bizonyítják a nők kizárására való törekvést az európai fegyveres erőkből, szintén a 16–17. századi katonai forradalom utáni időszakból eredeztethetők. Történelmi források tanúsága szerint a 14–19. században a nők magától értetődően hozzátartoztak a szárazföldi hadseregek tarka képéhez. Nélkülözhetetlen szerepet töltöttek be az ellátás és gondozás területein. Több mint négy évszázadon át kísérői voltak a haderőknek; sokan közülük férfiruhát öltöttek és a fegyveres harcokból is aktívan kivették részüket. Az egyre erősödő állami kizáró törekvések ellenére, amelyek a 18. századtól egyértelműen a haderők tisztán férfiintézményekké alakítását tűzték zászlajukra, a nők még hosszú ideig hozzátartoztak az európai hadseregekhez. Amilyen mértékben fokozatosan professzionalizálódott és bürokratizálódott a katonaság, úgy öltött egyre határozottabban férfi jelleget.

Bár a 19. században a nők kizárása a fegyveres erőkből sikeresen befejeződött, a különböző harccselekményekben – mint ahogyan ma is – továbbra is aktívan részt vettek. A történetírás azonban ettől kezdve „elfelejtkezett” róluk. Háborúkban betöltött szerepük „fehér folt” mind a nemzeti emlékezetben, mind a történeti/hadtörténeti szakirodalomban. Arról például, hogy a török–montenegrói háborúban 1858-ban női zászlóalj is harcolt, hogy az amerikai függetlenségi harcokban kb. 20 000 katonai funkciót ellátó nő („women of the army”) is részt vett, nem sokan tudnak. Sok esetben még a hadtörténeti dokumentumokból is törölték a „harcosnak” titulálható nőket.

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_nok_es_a_hadsereg/

Lezuzius 2011.06.14. 18:39:30

Itt a magyarazat, miert nincs penz csatajelenetkre, hova ment el a koltsegvetes:

www.youtube.com/watch?v=ATgdXe1HM6A&feature=feedu

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:41:41

@chrisred: abban az esetben, ha sansa elmeroggyant lenne. de nem az. Akkoriban o korosztalya mar csecsevel szoptatta ura utodjat. Es nem lehetetlen hogy almodozott a feher hercegrol, (es ez a belso viszaly irodalmi alkotasok sorat ihlette meg), de lazadni durcasan a sorsa ellen nem lehetett eletbiztositas.
reszemrol ennyi, nem akarom kritizalni a mestert, nekem ez a karakter nem lett hiteles oszt jonapot. :)

Felagund 2011.06.14. 18:44:46

@VUVUZELLANÉNI: Hát, azért a fentebb felsoroltak egyike sem Nyugat-Európában élt a X-XVI. században, és azért nem kéne keverni a kiszolgáló és a harcoló személyzetet...

chrisred 2011.06.14. 18:48:17

@VUVUZELLANÉNI: Azért ne essünk túlzásokba, a könyvbeli Sansa 11 éves.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 18:48:38

@Felagund: ideznem onmagam:
"Több mint négy évszázadon át kísérői voltak a haderőknek; sokan közülük férfiruhát öltöttek és a fegyveres harcokból is aktívan kivették részüket"

a fegyveres harcokbol. ferfiruhaban....

A rubicont remelem nem tartod hiteltelen forrasnak.

Elcseszett nick 2011.06.14. 18:49:18

@VUVUZELLANÉNI: Sansa karaktere a legengedelmesebb a műben. Az a "furcsa", hogy az első szezonban szereti a sorsát (hímezgetni, szépen öltözni, és még a kijelölt, nem általa választott vőlegénybe is beleszeret). Mindig az teszi amit (szerinte) elvárnak tőle. Kicsit (nagyon) butácska, meg naív, de pont nem lázadó. Ponhogy a mai tini ellentéte.

Felagund 2011.06.14. 18:49:53

@VUVUZELLANÉNI: Nem tartom elsődleges forrásnak ;)
A "sokan közülük" számomra egy eléggé megfoghatatlan kifejezés...

Felagund 2011.06.14. 18:51:22

@VUVUZELLANÉNI: Most arról nem is beszélve, hogy ha ez olyan rohadt általános és bevett dolog volt, miért kellett férfiruhát ölteniük???

hajdiho 2011.06.14. 18:52:18

@VUVUZELLANÉNI: ezt nem értem, egyszer nem hiteles sansa mert akkoriban a nőknek kuss volt a neve és csak otthon kötögethettek, utána meg azt mondod, hogy egy csomóan harcoltak ám mint az állat és csak később kerültek ki a törikönyvekből

Sansa meg nekem szimpatikus (meg persze s+ is)

Elcseszett nick 2011.06.14. 18:54:15

@Felagund: Akkoriban a kiszolgáló személyzet között voltak olyanok, akik végigmentek a seregen harc közben, és mindenkitől megkérdezték, hogy nő vagy férfi. Ezen pontos adatokat feljegyezték, de a nagyközönség számára elveszett az információ a második nagy mirigyrajzáskor. Szerencsére egy titkos társaság tagja vagyok, így az egyetlen hivatalos feljegyzéshez hozzáférek: 23.5%. ;)

Felagund 2011.06.14. 18:54:46

@hajdiho: Nana, miss Turner 15 éves, ez a csúnyán jailbait kategória... :D

chrisred 2011.06.14. 18:55:02

@VUVUZELLANÉNI: A hiteltelen ezt valamilyen középkori elképzelt demokrácia vívmányának beállítani - hogy akkor bezzeg a katonai pálya is nyitott volt a nők előtt. Akkoriban azért harcoltak, hogy a földjüket megvédjék. Ha egy nő beállt katonának, azért tette, mert szükséges volt - egyébként megerőszakolják, elviszik rabszolgának, megölik (vagy a hármat egymás után).

Ha nem volt ilyen válsághelyzet, szépen otthon maradt, dolgozott a földeken vagy a ház körül, szülte és nevelte a gyerekeket. (Igaz, a férfiak is, a gyerekszüléstől eltekintve.)

chrisred 2011.06.14. 18:57:08

@VUVUZELLANÉNI: Akkor így nincs akkora vita köztünk, a sorozat-Sansa nekem is egy kicsit kilógó karakter. De ez nem Martin Sansája.

hajdiho 2011.06.14. 19:07:24

@Felagund: okoskodni akartam, hogy az már nem büntethető de ha hihetek a wikipediának Angliában még büntethető
szóval s- :)

Felagund 2011.06.14. 19:07:51

@chrisred: Ebben mondjuk én is igazat adok, mert a könyvbeli Sansa nem mert volna így (és ráadásul meglehetősen "mai" stílusban) beszólni Septa Mordane-nek pl...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.06.14. 19:10:22

A csata átugrása bűn.

Mirri Maz Duur viszont nem az igazi, a könyvben eleinte egy szimpi, középkorú nőnek tűnik (én bedőltem neki, és valahogy szolidabb külsővel képzeltem el), itt meg kilométerről ordít, hogy egy alattomos sablonboszorkány, meg úgy néz ki, mint egy C kategóriás mezzoszoprán Azucena szerepében.

Ser Jorah-t viszont kezdem nagyon megszeretni, bár eldönthetné, hogy akkor most atyailag érez Dany iránt vagy szerelmes belé.

Joffrey, a Pöcsfej viszont übergeci, nagyon tehetséges az a srác. Hússzor ellenszenvesebb, mint Draco Malfoy.

deltaTheEnd 2011.06.14. 19:20:04

kurvajó rész volt ezis. egy jelenetnél esett csak szét a történet, az robb beszéde jamie elfogása után. ott áll 10 emberrel (sereg helyett) és hiteltelenül lelkizik :S

neddel meg a faszom televan. ezek az erkölcscsősz becsülethuszárok életképtelenek a geciség által összefogott hét királyságban :S most is ima helyett elkezdhetett volna óbégatni, hogy figyeljetek hülyék, az a faszarcú kiskirály szőke, Robert összes rokona meg barna, hahó itt félrekúrás minősített esete áll fent!

bronn valami félelmetesen jó színész (na jó ki nem ebben a sorozatban, egy kezemen meg lehetne számolni, hogy a statisztákat is beleértve ki nem nyűgöz le), az az arcjáték, mikor a kurva rámászik a törpére pazar :D

hajdiho 2011.06.14. 19:53:11

@deltaTheEnd: bírom ezeket a vagány hozzászólásokat mit kellett volna csinálni a lenyakazás előtt. Az meg külön jó hogy a kőkemény északiakat akiket nem igazán hódított meg senki (még nem olvastam a könyvet szóval lehet, hogy mégis) életképtelennek nevezed

Ha meg Eddard is vérgeci lenne akkor olyan szépen meg lehetne különböztetni ám a faszarcú kiskirálytól

Felagund 2011.06.14. 19:58:07

@hajdiho: A meg nem hódításban mondjuk szerepe lehet a Nyaknak is, ami egy mocsaras tölcsérszerű földnyelv, és északról prímán védhető, gyakorlatilag tetszőleges túlerő ellen ;)

Elcseszett nick 2011.06.14. 20:19:26

@hajdiho: A Targaryeneknek élből megadták magukat, amikor azok már elfoglalták egész déli részt. Behódoltak, nem hódították meg őket. :)

deltaTheEnd 2011.06.14. 20:20:35

@hajdiho: nem az északiakat neveztem annak, hanem nedet, olvasd újra. az hogy ő életképtelen volt, azt hiszem pedig már eldöntött kérdés :)
a megtenni a kis rosszat a nagyobb jó érdekében (lásd még mennyei királyság pl) elég egyszerű döntés kellene hogy legyen egy klánvezérnek, akin a rokonai élete is múlik.

nem azt mondom h ő is legyen vérgeci, de nincs flawless hero, (ő is félrekúrt amint tudjuk), szóval egy kis rosszaság elnézhető lenne

Akvyr 2011.06.14. 20:32:05

Hát, én majdnem sokkot kaptam az utolsó jelenetnél. Azt hittem Arya felugrik és kibelezi Pöcsfej Joffreyt, minimum. Hát, mindenesetre azt láttuk, hogy ebben a sorozatban semmi sem szent, még a főszereplő sem, ami jó dolog, mert így viszont aztán kurvára lehet izgulni mindenkiért.

Aemon targaryenen szintén lehidaltam, meg azon is, hogy Drogo hogy kidőlt egy harcolástól. Pedig eleve ápolta a banya nem? Előző részben mintha odaengedték volna.

Csaták kár, hogy kimaradtak, úgy tudom (imdb kommentekből) hogy a Tyrionos csata megvolt tartva a könyvben, és Tyrion helyt is állt szépen, nem kómált be egy random övről lelógó kalapácstól mint itt. Mindenesetre ő szépen dolgozik az Emmy felé, a kurvás feleséges sztori elég ütős lett.

Szerintem nem akartak kurva sok pénzt CGIbe ölni a HBOnál amikor nem is tudták hogy lesz-e sikere a sorozatnak. Úgy tudom lett, és már berendeltek még két évadot, ott majd biztos lesz pénz a forgatásra, bár meg kell jegyeznem, hogy így többet tud nyújtani fix időtartamban egy epizód, mint ha 15 percig kardcsörgést figyelünk.

hajdiho 2011.06.14. 20:50:39

@deltaTheEnd: persze életképtelen Ned, a lázadás egyik fővezére aki király is lehetett volna (ha akar)

(persze igazad már meghalt de ennyi erővel a világon mindenki életképtelen)

Nedben pont ez a szimpatikus (nekem), hogy vannak elvei és ki is áll mellettük szerintem ilyen egy igazi hős

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 20:52:54

@Monsanto: Nalam Tyrion a maxos, a tokeletesen kitalalt, es tokeletesen eljatszott figura. a filmbeli Tyrion tortenetebe belesimul, hogy pofanbaxa egy kallodo warhammer, oszt nem koll szegyent vallania sem, es elpatkolnia sem. O nem egy Gimli tipusu torpefigura, alkatanal fogva nem elne tul a roham elso fel percet se. O aza fajta torpe, akiket a pubokban mokabol hajigalnak, nem amelyik karddal ront az ellensegre, es levag husz tagbaszakadt konyhakredencet.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 20:55:25

@hajdiho: a hos meg hosi halalt szok halni, mig az intrikus a hatterbol cselszoveget szepen, es agyban parnakkozt patkol el: ha jol csinalja oregen, ha rosszul, akkor meregtol fetrengve fiatalon :)

hajdiho 2011.06.14. 21:00:54

@VUVUZELLANÉNI: és a bárdok róluk énekelnek és nem az intrikusokról

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 21:02:55

@hajdiho: egyebkent meg "nem gecinek" okosan is lehet lenni. nedet nem az eszeert szerettuk. Viszont mindenki a szivebe zarta, mert kepes volt feladni az elveit a lanyaiert. Ez volt az igazi hostett (megint csak a mai szemlelettel biro olvaso/nezo szamara), csak hat szamolhatott volna arra, hogy neki itt mar nem osztanak lapot. Nyugogggyek ma bekeben :)

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 21:07:23

@hajdiho: jah, de a bardok dala nem tamasztja fol a holtakat, csak az emlekuk szepul meg bennuk. a hatalom sokkal tobb evilagi oromot ad, mint ha a hullad felett dalnokok rijjak ki a lelkuk a hosiesseged felett.
Felreertes ne essek, pocsfej nem ellentete nednek. Pocsfej ugyanis sokkal butabb meg nala is. Nem tudom hogy vegzi be, de a hatalommamor rosszabb az kokainos lsd-nel, igazan csak attol lehet elszallni, es baromsagokat tenni...

Elcseszett nick 2011.06.14. 21:12:02

@hajdiho: Machiavelli művei a mai napig meghatározóak, míg Dugovics Titusz csak egy jó sztori. ;)

hajdiho 2011.06.14. 21:14:30

@VUVUZELLANÉNI: inkább halott hős lennék mint élő pöcsfej

Ned szerintem nem volt buta egy kicsit sem, úgy halt meg ahogy élt szerintem ez nem butaság

hajdiho 2011.06.14. 21:23:31

@Elcseszett nick: Leonidasz a mai napig hős, Cillei Ulrik meg nem tudom ki volt :)

Anak 2011.06.14. 21:30:22

@Tryptich: Ó, hogy törne bele az ujjad a klaviatúrába!

Lezuzius 2011.06.14. 21:49:32

@Monsanto: csak a masodik evad van berendelve egyelore, most castingolnak, illetve juliusban kezdik a forgatast.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 21:50:40

@hajdiho: en egyik se :) Ha nem lett volna akkortajt olyan gaz torpenek szuletni, akkor mondjuk Tyrion-t bevallalnam :)

2011.06.14. 22:22:07

Uraim, EZ a főcímdal-feldolgozás nekem olyan szinten, nekifutásból odakúrt, hogy zokogtam a gyönyörűségtől:
www.youtube.com/watch?v=JeNEgfVNPMo&feature=player_embedded

2011.06.14. 22:23:55

@Tryptich: Úgy ézem te a holdkapun át fogsz repülni a picsába.

finom_rakottkrumpli 2011.06.14. 22:26:11

@Equinoxe: azt a retkes, szerencse hogy Ned ezt már nem érte meg.

2011.06.14. 22:33:06

@finom_rakottkrumpli: Óvatosan a blaszfémiával, nyolcbites szív dobog bennem, és gondolkodom rajta, hogy SID-chipet tetováltassak a vádlimra.
Egy rendes geeknek ez a video instant nerdgasm.

Tryptich 2011.06.14. 22:48:46

@Equinoxe: @Anak:
Most miért vagytok ilyen gorombák?

Felagund 2011.06.14. 22:56:24

@Equinoxe:

AZT

A

LEBORULT

SZIVARVÉGIT!!!

:D :D :D

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 23:01:51

Azert nem bantam volna a focimbe egy Tomek baginski animaciot... Mondjuk egy ilyet:
www.youtube.com/watch?v=msIjWthwWwI&feature=related
a zene az bejon, de az animacio annyira nem....

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.06.14. 23:03:16

(marmint a jelenlegi, ha felreertheto voltam....)

Knapp 2011.06.15. 00:21:51

Ismeritek azt a viccet, mikor a törpe, a zsoldos és a prosti beszélgetnek, az helyett, hogy csatajeleneteket nézhetnénk?
Mert ez egy vicc...

A sztori azért továbbra is ütős és szeressük.
Martinnak meg jó egészséget, mert amilyen ütemben halad, még legalább 10 év szellemi frissességre szüksége lesz, hogy befejezhesse a sztorit.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.06.15. 00:23:50

Kicsit megkésve, először sixx, köszönet a hogyvoltért. :)

Másodszor már kicsit unalmas a catfight minden héten, hogy el kell magyarázni, hogy mi a hogyvolt. [Pl. Halamitának is megírtam, egyelőre még nem válaszolt a posztjánál az ellenvetéseimre. :)]

__________________

Sansáról, ez már remélem nem spoiler.

A könyvbeli és a sorozatbeli Sansa jelleme között lényeges különbségek vannak. A könyvben egy kedves, bájos kislány, még véletlenül sem feleselne vissza a nevelőnőnek (Septa Mordane), a végletekig udvarias, kizárólag régi lovaglegendákat olvas hercegnőkről és lovagokról, ezen keresztül is látja a világot.

Eképp régebbi részekből kimaradt egy pár lényeges jelenet. Az egyik még a királyi úton, amikor Sansát írják körbe mennyire naivan szemlél mindent, pl. felismeri az összes lovagot, arról elmélkedik, hogy ő kit személyesít meg a mesékből. A másik a torna estéjén a közös útja a Vérebbel. A harmadik pedig, amikor Petry felismeri mennyire szentimentálisan nézi az életet, azt hiszi, aszerint működik a világ, azt mondja neki, hogy az élet nem dal, és erre a saját kárán fog rájönni (ezért üt durván, amikor Sansa rádöbben mit tett).

Egy páran leírták, de a legtöbben átsiklottak rajta, hogy a sorozatból kimaradt az is, hogy Sansa elment a királynéhoz és konkrétan elmondta az apja terveit, hogy őket, a gyermekeit ki akarja menekíteni. Ez volt az egyetlen engedetlensége. Cersei ezzel már jóval előbb tudott mozgósítani, mint maga Ned bármit is tehetett volna (persze az is nyomott a latba, hogy maga is beszélt Cerseivel - ez hiba volt).

Szóval semmiképp sem a lázadó tini mintaképe, végig abban a tudatban volt, hogy a mesékhez és legendákhoz méltóan a királyfi is olyan tökéletes, mint ahogy olvasta. A könyvben ugye olvasni lehet a belső világát is, a reménykedéseit, a naivitását.

A rész utolsó jelenetében éppen ezért áll mosolyogva, de ahogy Petyr mondta, az élet nem dal...
___________________

A "hadászathoz" csak egy széljegyzet.

Több helyütt olvastam már, hogy Martin csatleírásai, hadászati mozgásai inkább a harminc éves háború és a XVII. század idejét idézik, és nem a középkori nemesek közti csatározásokat.
___________________

Igazából Ned kapcsán előre le volt beszélve, hogy Joffrey elengedi a Falra, ám a Debil a tömeget látva másképp döntött, ezért rohant oda hozzá Varys is (a könyvben is, sőt azzal győzi meg Nedet, hogy a saját elvei útját járja, akkor akár Sansa fejét is megkaphatja vacsora helyett). Tehát Ned hiába hozta meg a végső döntést...

És a kegyetlenség kegyetlensége, hogy a saját kardjával ölték meg, Jéggel, amit a Ser Illyn ki is sajátította magának...

A könyvben egyébként Renly nagyon hasonlót (nem magát) ajánl Nednek, mint Kisujj, aminek a lényege, hogy Ned megtartja a Birodalom Védelmezője címet és ő lesz Joffrey gyámja.

__________________

Bónuszként:

static.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2011/06/trollokharca.jpg

:D

deltaTheEnd 2011.06.15. 01:02:19

aki ismerős a témában, spoiler nélkül, pár mondatot Baelorról legyenszíves írni

cyd 2011.06.15. 01:13:28

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: azért a kedves, illedelmes kis Sansa csak odaveti Aryának az apja jelenlétében, hogy "Bárcsak Te haltál volna meg Lady helyett"...

cyd 2011.06.15. 01:19:39

@deltaTheEnd: "a Szeretett, az Áldott, septon és király, III. Aegon második fia" uralkodott 161-171, "most" (a könyv és a film idején) kb. 300-at írhatunk. Szóval egy még "csak" híres és nem hírhedt Targaryen

Knapp 2011.06.15. 01:35:35

Na, beleolvastam a kommentekbe.
Hááát...
Jó kis agymosott országban élünk, mert sokak szerint Ned megérdemelte, hogy megdöglött, mert "nem volt reálpolitikus".
Értsd: becsületesen, nyíltan játszott szarkeverés helyett.
Ilyen ember valóban nem való vezetőnek, mi magyarok sem választanánk meg soha. ;)

Na meg ugye a háború is miatta tört ki, mert lapítania kellett volna, mint szar a fűben. Erre ő meg pattog. (tisztára mint a buszon: sosem a potyázók miatt van balhé, hanem az ellenőr megjelenése indítja a szájkaratét.)
Na persze.

chrisred 2011.06.15. 06:39:03

@cyd: A sorozatban nagyon kevéssé mutatják be a Stark gyerekek és a rémfarkasok kapcsolatát, ezért az ezzel kapcsolatos gesztusaik néha értelmetlennek tűnnek. Kettőjük személyisége lényegében összeforr, és nem tudni, hol végződik az ember, és hol kezdődik a rémfarkas.

"Amikor a holló megérkezett egy Apa saját pecsétjét viselő levéllel, amelyen Sansa kézírása volt látható, a kegyetlen igazság semmivel sem volt hihetőbb. Bran sohasem felejti el Robb arckifejezését, ahogy a bátyja a húguk szavaira mered.
- Azt mondja, hogy Apa áruló módon összeesküdött a király fivéreivel - olvasta. - Robert király halott, Anyát és engem pedig a Vörös Toronyba hívnak, hogy hűséget fogadjunk Joffreynak. Azt írja, hogy tegyünk így, és amikor hozzámegy Joffreyhoz, megkéri majd, hogy kímélje meg apánk életét. - A keze ökölbe szorult és összegyűrte Sansa levelét. - Aryáról pedig nem ír semmit, semmit, egyetlen szót sem. A fene essen belé! Mi a baj ezzel a lánnyal?
Bran hidegséget érzett legbelül.
- Elveszítette a farkasát - mondta halkan. Eszébe jutott a nap, amikor apja négy katonája visszatért délről Lady csontjaival. Nyár, Szürke Szél és Borzaskutya sötét és vigasztalan hangon vonítani kezdtek, mielőtt átkeltek volna a felvonóhídon. Volt az Első Torony árnyékában egy ősi temetőkert sápadt zuzmóval borított sírkövekkel, ahová a Tél Királyai régen a leghűségesebb szolgálóikat temették. Ott temették el Ladyt, míg a testvérei nyugtalan árnyakként bolyongtak a sírok között. Délre ment, csak a csontjai tértek vissza."

Valandil 2011.06.15. 07:59:38

@Knapp: Az egyáltalán nem pozitív dolog, hogy valaki nem ismeri fel, hogy nyomasztó túlerővel áll szemben, ennek ellenére erőlteti az elkerülhető összecsapást. Ez szimplán halálvágy vagy még szimplábban butaság.
(Vedd ki a az agyad a mosógépből mielőtt szétázik: aki a politikában apolitikusan viselkedik, az hamar rápacsál. Sem ez a sorozat, sem a valóság nem az idealizált lovagvilág.)

f.m.j. 2011.06.15. 08:23:58

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: nagyon jól összefoglaltad, hogy pl. Sansa jelleme is mennyire jól össze van rakva, sokkal árnyaltabb, mint a filmben, ezért is jó olvasni, pedig a nézésben előrébb járok.
Azért remélem lesz Sansánál fejlődés :)
Azt nem kellett volna kihagyni, hogy maga a Véreb meséli el neki a történetét, és nem Kisujj, pláne, hogy abban reménykedett, hogy az undigyerek fogja hazakísérni, erre az rábízza a szépfejű Vérebre :)

és hát innen üzenem annak a kedves kommentelőnek (semmi gúny) aki azt kifogásolta, hogy a hülye kis Sansa odavágta Aryának, hogy kár, hogy nem ő halt meg Lady helyett, hogy az én gyerekeim a 21.sz-ban is válogatott gorombaságokat tudnak egymáshoz vágni :):)... igen, tudom, de kösz nem kell kioktatni nevelésből :)

cyd 2011.06.15. 08:40:12

@f.m.j.: Pont arra írtam, hogy fentebb elkezdték idealizálni Sansát a szófogadó, kedves, csendes, illemtudó lány szerepében miközben azért ő is le tudja vetkőzni a neveltetést, meg az úrilány külsőt
És igen, míg a filmben egy kis buta liba, addig a könyvben jobban érzékelhető, hogy csak egy álomvilágban élő, kedves kis naíva, ahogy a Véreb is oly "kedvesen" megjegyzi a hazakísérgetés alkalmával.

A püspök inasa 2011.06.15. 09:26:18

Én nem gondolom úgy, hogy jogosak lennének ezek a kritikák Ned Starkkal kapcsolatban, bár az biztos, hogy az adott szituációban nem az ő személyiségjegyeivel rendelkező emberre volt szükség.
Valamilyen szinten ő is próbálkozott reálpoitikai húzásokkal, ugyebár lefizette Kisujjon keresztül a Városi Őrséget, hogy ha gáz van, akkor az ő elméletét erősítsék a kardjaikkal.
Amiben tévedett, az az, hogy rossz emberismerő volt, és nem tételezett fel az őt körülvevő figurákról akkora adag geciséget, mint amennyivel azok bírtak.
Nem feltételezte, hogy Cersei nem riad vissza - közvetett módon - a királygyilkosságtól sem bűnének leplezése végett, és Kisujj jellemét sem ismer(het)te fel, akiről úgy gondolta, hogy ugyan fondorlatos és cselszövő, de mégiscsak együtt nőtt fel a feleségével, akit sosem árulna el, mert rajong érte.
Szóval tisztában volt ő a játszmával, azt is tudta, hogy puszta szavakkal és becsületességgel nem ér célt, ezért be is biztosította magát fegyveresen is, csak épp a körülötte állók jellemét mérte fel túlságosan jóhiszeműen.

A monumentális hadseregek hiánya nekem is fájó, hiába tudom én is józan ésszel elmagyarázni magamnak, hogy mi az oka, hogy nincsenek, meg győzködöm magam, hogy nem is hiányzik, holott pedig igen. Azért kellettek volna, hogy alátámasszák a történések súlyát. Én vizuális típus vagyok, és pusztán dialógusokkal - amik ugyan vérprofik - nem lehet megadni az események súlyát. Szóval ha grandiózus csatajelenet nincs is, azért egy nagytotálba felemelkedő kamera megmutathatta volna az Ikreknél állomásozó szürke farkassereget. A nagy részét burkolhatta volna köd is, vagy akármi, de nem hiszem el, hogy a filmkészítés mai állása mellett ezt egy ne túl drága számítógépes trükkel ne lehetett volna megoldani. Kár.

(A könyvben nincs szó arról, hogy Ned észrevenné Arya-t a tömegben, ugye? Jól emlékszem?)

hirtelendi 2011.06.15. 09:38:26

@Knapp: A politikában az egész ország jólétét kell nézni, nem pedig az egyes emberekét. Az egész ország jólétében benne van az, hogy van aki rosszabbul jár, van aki jobban. e olyan döntéseket kellene hozni, amiben az emberek nagyobb része jár jobban, mint rosszabbul. Nednek sikerült olyan döntések sorozatát hozni, ami egy brutális háborúhoz, milliók halálához, és megerőszakolásához, földönfutóvá tételéhez vezetett. Kétségtelen, ha a lannister ikrek nem kúrnak félre ez ugyanígy elkerülhető lett volna, de ha már megtörtént, Nednek még mindig volt választása, és rosszul választott, nem az ország javára döntött, ahogy az ország főtisztviselőjétől elvárható lett volna. Ez nem arról szól, hogy az ellenőr megbünteti a potyázókat, hanem arról, hogy az ellenőr felgyújtja a buszt benne a rendesen fizető utasokkal is, csak hogy a potyázókat is megbüntesse.

Tryptich 2011.06.15. 09:48:20

Hello!

Szeretnék elnézést kérni azoktól, akiket tegnap átejtettem azzal, hogy cickányok esznek meg egy bizonyos szereplőt.
Mindenki annyira pattogott a spoilerek láttán, gondoltam beírok én is valami nyilvánvaló hülyeséget, sajnos nem sikerült elég nyilvánvalóra.

Szóval, nem, nem tudom mi lesz az adott szereplő sorsa, és a harmadik könyvet nem olvastam.
Peace

chrisred 2011.06.15. 09:49:21

@Valandil: Tudta, hogy Joffrey vérfertőzés eredménye és nem a jogos trónörökös. Azt is, hogy a Lannisterek tették nyomorékká a fiát. Majdnem biztos lehetett benne, hogy közvetve ők nyírták ki a királyt. Ezek után kussoljon és hajtson térdet előttük?

Az elszigetelődése Királyvárban pillanatnyi és általa nem ismert volt. Nem tudta, hogy a városőrség nem áll az irányítása alatt. Az elvei ellenére megpróbálta pénzzel megszerezni őket. A lányait is haza akarta köldeni, hogy ne legyen sebezhető. A Baratheonokkal akart szövetségre lépni, akik mögött olyan haderő állt, ami mellett Tywin hadserege eltörpül.

Tisztában volt azzal, ha ő maga bele is pusztul (aminek a veszélyét bevállalta), olyan helyzetbe sodorja a Lannistereket, amiből nem jöhetnek ki győztesként. Ezt választotta a

Egyetlen (és végzetes) hibája az volt, hogy Cerseinek menekülőutat akart biztosítani, ezért lépéshátrányba került. Ezt meg azért csinálta, mert nem Lannister.

Felagund 2011.06.15. 09:53:38

@A püspök inasa: Nos, sajnos nem véletlen, hogy nem nagyon látsz légifelvételt a sorozatban...
A főproducerek poénkodtak is valami interjúban, hogy ha valakinek van egy helikoptere, ugyan adná már kölcsön, mert nagyon szeretnének naaaagy légifelvételeket csinálni, de nemigen fussa rá...
(és igen, megint az a rohadt pénz... :|)

chrisred 2011.06.15. 10:01:58

@hirtelendi: Szerintem Ned az ország érdekét nézte, amikor a királyi hatalmat folyamatossá és megkérdőjelezhetetlenné akarta tenni, hogy az ország minden háza elismerhesse.

Cersei nem az ország, hanem a saját hasznát nézte, amikor mindenkit igyekezett eltenni láb alól, aki a testvérével való kefélésre és annak eredményeire rájön. Tywin Lannister nem az ország, hanem a saját családjának hasznát nézte, amikor fegyveresen dúlni-fosztogatni kezdte a Folyóvölgyet, hogy a gyerekei által elkövetett bűnöknek falazzon. Még a teljesen bekattant Lysa Arryn is jobban tisztelte az ország törvényeit, amikor bajvívást engedélyezett Tyrionnak, mint Joffrey és a pereputtya. A Lannisterek a jelenlegi sikereiket a gátlástalanságuknak köszönhetik, mint Hitler a harmincas években, és nem annak, hogy jó politikusok.

Valandil 2011.06.15. 10:03:50

@chrisred: Csakhogy a Baratheonok messze vannak, és ő is tudja, hogy nem egységesek (Renly is a trónt akarja). Nem értem, hogy mire fel mert erősködni, mikor a hatalmi bázisa neki van a legmesszebb, a Lannisterek meg már évtizedek óta a nagypolitika alakítói (utolsó 15 év + előtte Tywin Segítőként). Sőt, nem csak hatalmi bázisa nincs helyben, még megbízható szövetségesek sem. Maga Kisujj is megmondta, hogy ne bízzon senkiben, de ő maradt naiv.
Ned tragédiája, hogy annyiszor kiszállhatott volna a buliból gond nélkül, de nem volt erre hajlandó.

A püspök inasa 2011.06.15. 10:12:07

@chrisred: Tejesen egyetértek. Én most úgy gondolom, hogy a dolog egy emberen múlt, és ez Kisujj. Ha Ned terve válik be, és tényleg megkapja - ahogy ígérték - az aranyköpenyesek támogatását, akkor a király végrendeletét felovasva pozícóban lesz, ha Cersei és Joffrey háborog, őket őrizetbe veteti, mégpedig azzal a jogos indokkal, hogy szembeszegültek az elhunyt király akaratával.
Persze ettől még lehetett volna később háború, mert Tywin nyilván ebbe nem nyugodott volna bele, megindult volna Királyvár ellen, de akkor már más lett volna a tészta, mert őt lehetett volna árulónak bélyegezni. Stannis meg szépen bemasírozik a fővárosba, átveszi a koronát. Ned ekkor leteszi a Segítői hivatást, átadja azt Stannis valami emberének, ő meg visszatér északra. Onnantól meg már leszarhatja, hogy Stannis, Renly, vagy Tywin mit hoz ki a szituból, ő megtette a dolgát, amit vállalt, békében ellehet Északon.

chrisred 2011.06.15. 10:46:36

@Valandil: Ned katona volt, számára nem tragédia, ha meghal a csatában, hanem foglalkozási ártalom. :)

Az ő tragédiája az volt, hogy az egész családja belekeveredett a politikai viszályba a körülmények folytán, ezért félig-meddig személyes ügyként kellett kezelnie.

szepi79 2011.06.15. 10:52:38

@chrisred: de katonaként dicsőségben halt volna meg, kapott volna fasza szobrot az otthoni kriptában (bár igy utólag meggondolva, arról végül is nem késett le), így meg azért neccesen fog visszakerülni a hazai terepre temetés céljából. meg ugye az se biztos, hogy teljes egészében.

f.m.j. 2011.06.15. 11:09:30

@A püspök inasa: és akkor nem is kell a 2. kötet, a 7 kötet úgy lenne érdektelen, ahogy van :):)
ha ilyenre írja ez az áldott ember, akkor így dögunalmas lett volna

Llew 2011.06.15. 11:23:09

@szepi79 - Harciteknős idomár: szobrot nem a hőstettért kapnak a kriptába, hanem mert Starkok. Az alanyi jogon jár akkor is, ha csak a lépcsőn töri ki a nyakát valaki. :)

Valandil 2011.06.15. 11:33:30

@chrisred: Pont ezért nem volt megfelelő ember a Segítő posztjára, hiszen azt sem mérte fel, hogy
a) ő nem politikus alkat, ide meg az kell;
b) csúfos bukása az egész országot polgárháborúba taszíthatja.
"Ha ismered önmagad és ismered ellenséged, 100 csatában sem győznek le." - Nos, Ned egyiket sem ismerte, ez Szun-cu szerint a biztos bukás.

f.m.j. 2011.06.15. 12:12:26

@Valandil: azt miért nem veszed figyelembe, hogy nem akart a király segítője lenni, soha nem árult zsákbammacskát, hogy mennyire utálná ezt a dolgot, Robert ragaszkdott annyira ehhez?
ebbe a háborúba mindenképp belesodródtak volna
hányok a politikus alkatoktól... :):)

szepi79 2011.06.15. 12:37:43

@Llew: és minden egyes starknak van ott szobra? rohadt zsúfolt lehet ám az a kripta. vagy nagy.

ha meg csak a családfők kapnak, akkor a lánytesó (lianna?) miért kapott?

chrisred 2011.06.15. 12:49:21

@szepi79 - Harciteknős idomár: Jó nagy. Az első részben sétálgatott benne Robert és Ned egy darabig.

Llew 2011.06.15. 12:56:11

@Valandil: az alapján, ahogy a kistanács tagjai keverték a maguk kis szószát, a háború előbb-utóbb (max. egy év) mindenképpen kitört volna. Legfeljebb Ned nem a sűrűjében van, és nem miatta csúcsosodnak ki az események.

@szepi79 - Harciteknős idomár: mindnek van, ha jól emlékszem, Liannáé is erre utal. A könyvben mintha írnák, hogy már a gyerekeknek is megvan a helye, de majd valami sokszor olvasós szakértő megmondja.

chrisred 2011.06.15. 13:14:09

@Llew: Hát igen. Ott az alkoholista király, a félrekefélő királyné, a degenerált trónörökös, a korrupt és a saját pecsenyéjüket sütögető tanácstagok. És pont Eddard Stark alkalmatlan, aki még valamit tenni is akar.

A püspök inasa 2011.06.15. 13:17:38

@f.m.j.: Ez így igaz...:-) Nem is arra írtam, hogy nekem (nekünk) olvasónak mi a jó, hanem csak Ned, mint szereplő szempontjait próbáltam védeni. Nyilván nincs értelme ilyeneken agyalni, hiszen ez az író sztorija, vagyis olyannak kanyarítja a történetet, ahogy akarja, mégis ez a szép benne, hogy úgy el lehet vitázni az egyes karakterek motivációjáról, mintha valós történelmi szereplők lennének.

Knapp 2011.06.15. 13:44:07

@Valandil:
Ned volt a király keze, papírja volt róla, hogy ő kormányoz, míg az örökös nagykorúvá nem válik, ezen kívül számított a városőrség támogatására, mivel TISZTÁBAN VOLT VELE, hogy katonai segítségre is szüksége van.
Elhiszem, hogy sokan az ő helyében csontig benyaltak volna Renlynek vagy Kisujjnak, de aki az igazság birtokában, írásos felhatalmazással és vélt katonai fölénnyel sem áll ki az igazáért, az egy seggfej. :)

hirtelendi 2011.06.15. 09:38:26
Ne fárassz!
Béke volt és megölték Robertet. Renly és Robert bátyja Nedtől függetlenül is bejelentette volna igényét a trónra.
Az északiak háborúba lépése meg annak a következménye, amit a Lannisterek tettek a Starkokkal.
Miért nem Cersei és Joffrey hibája a háború kitörése? Ők is kussban félreállhattak volna Ned lefogása helyett.

vargatom 2011.06.15. 13:44:47

A legnagyobb kavaró egyébként Varys lehet, emlékezzetek vissza arra a jelenetre amikor Arya véletlenül kihallgatja a beszélgetését Illyrio magiszterrel. Ő meg az a szakállas csávó, aki az első részben a két Targaryen testvér vendéglátója volt.
Varys meg ő titokban azon ügyködnek, hogy a tervezett Dothraki invázió előtt kellőképpen meggyengítsék a Hét Királyságot, amihez a legjobb ha háborút szítanak a nemesi családok között. De persze nem túlságosan hamar, nehogy legyen ideje egy győztesnek megerősödni...

Szóval a háború elkerülhetetlen lett volna, maximum valahogy máshogy ugrasztják össze Nedet a Lannisterekkel.

Ja és a Stark kripta elvileg több szint mélységű, elvégre nyolcezer éve élnek Winterfellben.

hirtelendi 2011.06.15. 13:51:32

@chrisred: Az egyszerű embereknek tökmindegy, hogy egy fattyú, vagy egy Lannister, vagy egy Baratheon, vagy akárki uralkodik, amíg béke van. A Lannisterek nem akartak háborút, pár embert, akik a sötét titkukat tudták kinyírtak, de tisztában voltak vele, hogy háború esetén nem valószínű, hogy nyerhetnek (hiszen a nagy házak közül mindegyik az ellenségük volt/lett valamiért), ezért amikor mégis beütött a háború, mert Ned kiprovokálta, muszáj volt az első csapást nekik mérni (stratégiailag teljesen kétségbejtő a helyzetük, a klasszikus többfrontos háborút csak úgy úszhatták volna meg, ha valamelyik ellenségükre még azelőtt végzetes csapást mérnek, hogy újabb frontok nyílnak), bár úgy tűnik ez sem volt elég, elkéstek, az Északi hadsereg eljutott délre, így most kétfrontos háború előtt állnak. Egyébként én egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy Jon Arrynt ők ölték meg, a sorozatban ez nincs benne, de a könyvben többször is céloznak rá, hogy Lysa nem kicsit be van kattanva a fia miatt, és közvetlen fenyegetésnek veszi, ha el akarják tőle szakítani, és Jon Arryn a halála előtt, pont a bekattanás miatt szerette volna Stannishoz adni nevelésre. Szóval simán lehet, hogy az egész láncreakciót elindító első eseményért nem a Lannisterek a felelősek, azóta ők csak kétségbeesetten próbálnak lépést tartani az eseményekkel.

szepi79 2011.06.15. 13:52:12

@vargatom: "Varys meg ő titokban azon ügyködnek, hogy a tervezett Dothraki invázió előtt kellőképpen meggyengítsék a Hét Királyságot, amihez a legjobb ha háborút szítanak a nemesi családok között. "

ha ez igy van, akkor miért hagyták john arrynt meghalni? (esetleg az ő kezük is benne volt.) az ő szemszögükből nem lett volna jobb, ha ráborul a szarosbili a lannisterekre? és robert halála után a két tesó valszeg akkor is egymásnak esik, csak előtte ugye még közösen felkoncolják az oroszlános srácokat. (az lett volna az igazi háború cersei pinájáért :D )

visszatérve a pókra, nekem nem világos, mit akar a dothrakiakkal. egyrészt, miért lenne az neki érdeke, hogy egy rakás barbár szétdúlja az országot, akiket nem biztos, hogy tudna manipulálni. másrészt, a mormont sráccal mi a terve? mert ugye az udvarban azt mondta, hogy ő a beépitett embere a barbároknál, a fickó meg mégis megmenti dany-t.

szepi79 2011.06.15. 13:54:50

@hirtelendi:
"Szóval simán lehet, hogy az egész láncreakciót elindító első eseményért nem a Lannisterek a felelősek,"

ha viszont cersei nem kúratja hülyére magát a tesójával, akkor nem lett volna semmi bajuk, szóval de, igen, ők a felelősek, lett volna eszük.

hirtelendi 2011.06.15. 13:59:09

@szepi79 - Harciteknős idomár: Csak Winter királyai és Winterfell lordjai kaptak szobrot, de valóban jó sokan vannak, hiszen 8000 év uralkodói vannak ott, többszintes kripta, sok járattal, Lyannábnak, és a bátyónak azért van szobra, mert Ned annyira szerette őket.

Felagund 2011.06.15. 14:04:52

Azért aranyos, hogy ilyen indulatokat szabadít ez el - végső soron azt jelenti, hogy egy jól megírt karakterről van szó :)

Ned amúgy tudván tudta, hogy amott délen a nagyhalak megeszik reggelire ezért is nem akart menni, de végülis úgy érezte, hogy segítenie kell a barátjának, és nem hagyja szarban, ha az már a segítségét kérte.
Aztán mikor Robert is meghalt, akkor már teljesen magára maradt és a nagyhalak tényleg megették reggelire, akármit is csinált...
Ki nem vállalt már be kemény dolgokat egy igazán jó barátjáért?

vargatom 2011.06.15. 14:08:53

Bármilyen birodalomban állandóan megy a harc a hatalomért szerintem, szóval ha nincs a Lannister testvérek vérfertőzése, akkor lett volna más apropó.
Robert uralkodásának eleve az volt az igazi jogalapja, hogy mellette állt az adott pillanatban a legnagyobb katonai erő, de ez a szövetség a Lannistereket és Starkokat csak az ő életében bírta összetartani. Ha történetesen tőle szült volna Cersei trónörököst, akkor is gyűlölte volna azért, mert Lyanna Starkot szereti és valószínűleg akkor is az életére tört volna előbb vagy utóbb.
Ha meg Lyannát nem rabolja el az Őrült Király fia, akkor meg eleve lázadás sincsen, szóval azt is mondhatjuk hogy Rhaegar Targaryen indította el a láncreakciót :)

Varysnak első körben az a fontos valószínűleg, hogy Targaryen uralkodó legyen. Vyseris eleve egy idióta volt akit kedvére manipulálhattak volna a megfelelő emberek; de Kal Drogo és a dothraki horda sem éppen a politikai manőverezés bajnokai. A legvalószínűbb elképzelés az lehet, hogy intéznek egy fiúörököst és mindenki mást eltesznek láb alól, aztán lehet régensként uralkodni a nevében (vagy a háttérből, vagy akárhogy).

Mormont meg csak belekeveredett az egészbe és próbál jól járni. Az ő mélyebb motivációit majd a második-harmadik évadban mutatják be inkább. Rövid távon mindenesetre két dolgot is elértek Varys és Mormont: Drogo bízik benne és eléggé bepöccent a merényletkísérleten ahhoz, hogy inváziót indítson.

Llew 2011.06.15. 14:19:39

@hirtelendi:
"A Lannisterek nem akartak háborút"

Ja, Lord Tywin csak kirándulni hívta össze a seregét (feudális viszonyok között nem öt perc) és vonult a kontinens keleti felére (szintén nem öt perc), ami pont ellenkező irányban van a birtokaikkal.
Az, hogy Tyrionnak azt mondja, hogy az ő elfogása miatt vonult hadba az max ürügy, de a szarvas nyúzós jelenet nem véletlen volt korábban.

"Tisztában voltak vele, hogy háború esetén nem valószínű, hogy nyerhetnek"

Úgy senki nem indít támadó háborút, közvetlen fenyegetés nélkül, hogy eleve vesztésre készül. Tywin nagyúr nem úgy lett bemutatva, mint akit hirtelen ötletek vezérelnek.

"a klasszikus többfrontos háborút csak úgy úszhatták volna meg, ha valamelyik ellenségükre még azelőtt végzetes csapást mérnek, hogy újabb frontok nyílnak), bár úgy tűnik ez sem volt elég, elkéstek, az Északi hadsereg eljutott délre, így most kétfrontos háború előtt állnak."

Miért is? Eddig nem nagyon mutattak senkit, aki délről fenyegetné őket.

a Lannisterek "csak kétségbeesetten próbálnak lépést tartani az eseményekkel"

Biztos ugyan azt a sorozatot nézzük? Inkább Ned futott az események után, a többiek játékterén állva igyekezett kihozni a lehető legjobbat, de a többiek mozgatják a gépezetet.
A Lannisterek nekem egyáltalán nem tűntek kétségbe esettnek, sokkal inkább mintha - bár nem minden részletében, de fő vonalakban - nekik kedvezően, már-már a terveik szerint alakulnának a dolgok (Lásd Varys szavai Robert balesete után a borozás kapcsán)

szepi79 2011.06.15. 14:22:25

@vargatom: " Ha történetesen tőle szült volna Cersei trónörököst, akkor is gyűlölte volna azért, mert Lyanna Starkot szereti és valószínűleg akkor is az életére tört volna előbb vagy utóbb."

az lehet, viszont akkor senki sem kérdőjelezné meg az örökös legitimitását. a varys infókat köszi. ebbe igy bele se gondoltam, hogy ő esetleg hű targy bérenc lenne.

chrisred 2011.06.15. 14:24:17

@szepi79 - Harciteknős idomár: Varys elmondta, hogy ő már Aerys idején is működött, vagyis elképzelhető, hogy neki a Targaryenek számítanak a jogos uralkodóknak.

vargatom 2011.06.15. 14:32:30

A sorozatban ugyan még nem mutatták, de a Tyrell család - a Knight of Flowers faterjáé - egy elég jelentős hadsereget és befolyást birtokol délnyugaton. Robert lázadása idején ők mindvégig a Targaryenek pártján álltak, szemben az utolsó pillanatban árulásra vetemedő Lannisterekkel.

Szintén nem hangsúlyozták túl, de mikor Jaime Lannister megölte az őrült királyt, akkor az apjának az emberei pedig lemészárolták-megerőszakolták a Targaryen herceg feleségét és gyerekeit is. Ez a nő pedig a déli Dorne többé-kevésbé független királyságából származott, és az ottani heves vérű népek ezt nem felejtették még el Tywin Lannisternek.

Persze ennyi tartományt, családot és régi sérelmet aztán már végképp nem lehetne megjegyezni és követni egyetlen évad alatt, az első könyvben is csak említés szintjén szerepelnek. De a Lannistereknek valóban van mitől tartaniuk, ezért is lépnek gyorsan.

szepi79 2011.06.15. 14:50:40

@chrisred: szerintem egy varys kaliberű embernél az teljesen mellékes, hogy kinek van JOGA uralkodni. nála vagy személyes anyagi érdek játszhat, vagy valami történt valami olyasmi a múltjában, ami miatt szimplán hűséges a vérfertőzés nagymestereihez.

hirtelendi 2011.06.15. 14:52:27

@Knapp: Félreértesz, nem egyedül Ned hibája a háború kitörése, hiszen pl. minek kellett a Lannister ikreknek félrekúrni, stb...csak épp Ned sem jobb a deákné vásznánál, sőt, ő az egyetlen, aki mindenféle fellengzős értékek mögé bújva segyt lángba borítani az országot. Azt meg ne felejtsük el, Robert megölése egyenes következménye volt annak, hogy Ned megfenyegette Cerseit, hogy beköpi. Robert még most is élne, és inna, ha Ned kussban marad. Ahogy a trónöröklést sem vitatta volna senki, ha Ned nem ébreszt kétségeket.

Llew 2011.06.15. 14:57:31

@vargatom:
itt jön be az, ami nekem nagyon tetszik a könyvben, hogy szemben a mai szinte azonnali kommunikációval a könyvben sokszor azért hoznak rossz döntést a szereplők, mert a távolság miatt nem jut el hozzájuk időben az információ

Ha Tywin annyira tartott volna a déliektől, akkor nem Ned apósát támadja meg kezdésnek, hanem délre vonul. Plusz a Starkokkal sem feltétlen kellett volna háborúba keveredni, ha Joffrey kézben van tartva.

hirtelendi 2011.06.15. 15:01:02

@Llew: Nem nagyon mutattak? Highgarden (Ser Loras Tyrell, aki Renlyt szopta olyan odaadóan) és a Baratheonok hol vannak, ha nem délre a Lannisterektől? És a Dorne-iak is gyűlölik őket, a Targaryan hercegnő, akit Jamie és emberei a gyerekeivel együtt kardélre hánytak Dorne-i volt. Térképre kell nézni, és látszik, hogy stratégiailag tarthatatlan a helyzetük, ők csak veszítettek azzal, hogy meghalt Robert, aki egy vagyonnal tartozott nekik, és ügyesen manipulálható volt.

Llew 2011.06.15. 15:02:27

@hirtelendi:
"Azt meg ne felejtsük el, Robert megölése egyenes következménye volt annak, hogy Ned megfenyegette Cerseit, hogy beköpi. Robert még most is élne, és inna, ha Ned kussban marad. Ahogy a trónöröklést sem vitatta volna senki, ha Ned nem ébreszt kétségeket."

Robertet már nem itatta előbb vadászat közben Cersei unokaöccsse, minthogy Ned kiterítette volna a csajnak a kártyáit?
Illetve Joffrey származására előbb-utóbb talán Renly is rájött volna. Nednek sem tartott sokból összerakni az elődje után. Plusz bármilyen óvatosak is az ikrek valaki biztos tudja. Varys és Kisujj, mint információs központ jó eséllyel. Max nem reklámozzák valamilyen okból.

hirtelendi 2011.06.15. 15:04:10

@Llew: Tywin azért csapott le a Tullykra, mert ha eldoglalja a Riverlands, elzárja az Északi (és a Vale-i) seregek útját délre a Twins megszerzésével, és biztosítja az utánpótlási vonalait Riverrun elfoglalásával. Ha ez megvan, biztos hátországgal fordulhat dél felé, ahol nagy nyílt területek vannak.

hirtelendi 2011.06.15. 15:04:43

@Llew: Nem, előbb volt terítés, aztán itatás.

Valandil 2011.06.15. 15:05:01

@hirtelendi: A könyvben pontosan benne van, hogy ki ölte meg Jon Arrynt, de ennél többet etikusan nem írhatok ide.

Llew 2011.06.15. 15:07:53

@hirtelendi:
A sorozatban déllel eddig nem nagyon foglalkoztak illetve az ottaniak Lannisterekhez való viszonyával. Ne keverd a könyves infóidat ide.

Az idő tényezőt felejted el. Tywin már jóval azelőtt lépett a seregével, hogy Robert halott lett volna.
Az emberei már falvakat gyújtottak fel, és az udvarba hívó levél is a táborában érte. Ez nem kimondottan az események után futás, hanem inkább elébük menés, aktívan alakítja a helyzetet a saját érdekében.

szepi79 2011.06.15. 15:07:58

@hirtelendi: lehet akkor könyvben máshogy volt, de én úgy emlékszem, ned pont akkor szólt cersei-nek, amikor robert már vadászni volt (különben egyből roberthez ment volna), onnan meg cersei már nem tudott volna szólni, hogy robi ne jöjjön épségben vissza. tehát vagy már korábban is ez volt a terv, vagy csak "szerencsésen" igy alakult.

chrisred 2011.06.15. 15:09:21

@hirtelendi: Kis kiigazítás, Elia hercegnőt és a gyerekeit Gregor Clegane nyírta ki.

Llew 2011.06.15. 15:10:08

@hirtelendi: plusz, ha olvastad a könyveket tudod, hogy mennyire nem igaz amit írtál

hirtelendi 2011.06.15. 15:10:43

@vargatom: Igen, a Lannisterek valójában belekényszerültek ebbe a háborúba, még ha az ő politikájuk is része a háború okainak, de ők mindenképpen csak veszíthetnek rajta, minta birodalom legnagyobb hitelezői, és leghatalmasabb urai, pénzüket és hatalmukat legalább részben elbukják a háborúban, amit csak úgy nyerhetnek meg, ha gyorsan és elsőként csapnak le, és megpróbálják megakadályozni a kétfrontos háborút. Mondjuk beszopták. Az öreg Tywin hiába építgette évtizedekig a családi vagyont és hatalmat, ha a két vérfertőző és az idegbajos Pöcsfej elpasszolta az egészet. Sok választása nem maradt, mint elsőként csapást mérni és reménykedni, hogy az elég lesz.

hirtelendi 2011.06.15. 15:11:36

@Valandil: Lehet, csakhogy én még nem olvastam, csak találgatok.

hirtelendi 2011.06.15. 15:13:20

@Llew: A sorozatból is tudjuk, hogy Renly és a Tyrellek egy követ fújnak, vagy szopnak, vagy mi, sőt azt is, hogy együt vonultak el, és hogy Renly felajánlotta Nednek a segítségét a Lannisterek ellen. A térkép meg nem titkos.

szepi79 2011.06.15. 15:13:54

@hirtelendi: arra határozottan emlékszem, hogy ned még külön ki is emelte, hogy addig van ideje cerseinek eltűnnik gyerekestől, amig robert meg nem jön a vadászatból.

hirtelendi 2011.06.15. 15:14:12

@Llew: Igen, igyekszik elébe menni az eseményeknek.

hirtelendi 2011.06.15. 15:16:04

@szepi79 - Harciteknős idomár: Napokig tartotta vadászat, ha nem hetekig, sajnos a sorozatban nem jön ki rendesen, de Varys a börtönben megmondta Nednek, hogy azért nyírták ki a királyt, mert ő elpofázta Cerseinek, hogy tzudja mi a helyzet, és be fogja fújni Robertnél.

szepi79 2011.06.15. 15:17:48

@hirtelendi: ez igaz, a térkép nem titkos, csak nagyon óvatosan kell a dolgoknak utánaolvasni. hétfőn olyan szerencsétlenül jártam, hogy valami tök más infó után kutatva megtudtam 2 fontos szereplőről is, hogy beadják a kulcsot (meg kettő jelenleg számomra nemfontosról), mindezt egyetlen darab vicces kis rajzról. wiki-re meg egyszerűen tilos felmenni, ugyanezen szempontok miatt.

hirtelendi 2011.06.15. 15:18:23

@szepi79 - Harciteknős idomár: Így van, tehát Cerseinek még a vadászat alatt kellett intézkednie. Első csapás megint...

hirtelendi 2011.06.15. 15:20:33

@szepi79 - Harciteknős idomár: Az biztos, én a neten csak a képeket kérem le amikor Westeros Map-et kérek, hogy lássam, pl. mi a fene van seregek helyzetével, mert először nem nagyon értettem, hogy miért is jó, ha Robb nem az egyik, hanem a másik Lannister sereget támadja meg.

Llew 2011.06.15. 15:21:47

@hirtelendi: itt az ellentmondás a szavaiddal
Ha nekik jó volt Roberttel a trónon, és csak az ő halálával borult a bili, akkor annyira nem mehet a dolgok elé, hogy bőven Robert halála előtt már hadakozik annak a helyzetnek a megelőzésére, ami majd csak a király halálakor következik be.

Tehát valamilyen szinten tervbe volt véve Robert félreállítása, ha nem is pont most és így. Ez esetben viszont akkor annyira nem tarthatott a déliektől, hogy ne merje megkockáztatni a háborút.

szepi79 2011.06.15. 15:21:54

@hirtelendi: de mégis hogy üzent az erdőben tartózkodó rokonnak? azt még simán vágom, hogy lehet hollót szalajtani két város között, de egy erdei táborhoz?

arról nem is beszélve, hogy erre alapozni egy merényletet több mint merész dolog volt. mi van, ha a testőr kinyirja a disznót, vagy a király, minden részegsége ellenére lenyomja a vadállatot, esetleg nem halálos sebet kap?

szepi79 2011.06.15. 15:23:44

@Llew: arról nem is beszélve, hogy ha nem akarták volna robit félreállitani, egyszerűbb és problémamentesebb lett volna nedet simán kinyirni, akár méreg, akár bérgyilkos.

vargatom 2011.06.15. 15:28:19

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Így van, később majd Varysről is megtudunk még ezt-azt.

Szerintem továbbra is ő az egyik legnagyobb kavaró a történetben, és így vagy úgy de egymás ellen fordította volna a nemesi családokat, mindegy hogy él-e Robert, vérfertőznek-e a Lannister ikrek. Az egész béke az első naptól kezdve törékeny volt, mindenki tele van ambíciókkal és sérelmekkel és második-harmadik fiúkkal akiknek birtokot kéne szerezni valahogyan.

hirtelendi 2011.06.15. 15:29:01

@Llew: Tywin háborúba vonulásának közvetlen oka a törpe Starkok általi elfogása volt, az meg tudjuk miért történt, és hogy valószínűleg ki volt benne leginkább. Ezt sem olvastam, de elég hülye lenne valaki bérgyilkost felbérelni, aztán a névjegyét kezébe nyomni, hogy menj, ezzel öld meg a fiút. Ki nyer a Lannisterek reménytelen háborúba ráncigálásával?

De fordítsuk meg a kérdést, a helyzetükhöz képest mit nyertek a Lannisterek azzal, hogy az egész birodalommal háborúba keveredtek?

hirtelendi 2011.06.15. 15:29:34

@szepi79 - Harciteknős idomár: Küldött egy lovast gondolom. Egy bazi nagy tábor volt, kivonultak hetekre.

hirtelendi 2011.06.15. 15:30:30

@szepi79 - Harciteknős idomár: És ja, hát én is elég gyengének találom ezt a disznós merényletet, de mint tudjuk egy-két vadkant jó pénzért felbérelni mindig lehet :)

hirtelendi 2011.06.15. 15:33:37

@vargatom: Varys és Littlefinger a két főkavaró, akiknek nincs valódi feudális hatalmuk, csak hivatalnokok, nekik igazából jól jön, ha a főurak egymást gyilkolják, hiszen a szolgálataikkal egyre több hatalmat akaszthatnak le, persze ők is kockáztatnak, de korántsem annyit, minta főúri házak.

szepi79 2011.06.15. 15:33:58

@hirtelendi: az teljesen nyilvánvaló volt eddig is, hogy kisujj ugrasztotta össze a stark meg a lannister házakat, épp csak hogy a képernyőre nem irták ki nagy piros betűkkel.

vargatom 2011.06.15. 15:37:35

@hirtelendi:
A Lannisterek és az egész kontinens háborúba rángatásával az nyer, aki egy Dothraki inváziós sereget készül fogadni, és biztosra akar menni. Egymással acsarkodó, friss sérelmeket begyűjtött, háborúban meggyengült nemesi családokat sokkal nehezebb lenne egységesíteni, főleg egy erős központi uralkodó nélkül. Ráadásul a korábban lojális házak valószínűleg tömegével állnának a Targaryen örökös mellé.

Ugyanebben a képletben a Lannisterekre egyébként is kínhalál vár árulásért és a fél királyi család kiirtásáért, de ha esetleg még előtte megpusztulnak valamelyik csatában, az se baj.
A törpe elrablása és utána Ned Stark ultimátuma pedig szépen lépéskényszerbe is hozta őket.

Littlefinger egy kicsit kilóg a képből, ahogy a direkt a sorozathoz írt párbeszéd Varys-szal is mutatja, ő is csak a saját érdekeit nézi, de azok megintcsak mások, neki (az eddigiek alapján) nincs köze a Targaryenekhez és csak személyes ambíciók vezérlik.
Varysnél azért kicsit árnyaltabb lesz a kép később.

Llew 2011.06.15. 15:44:44

@hirtelendi: övék a trón? és végül is Nedet, meg a Starkokat kivéve mindenki azt akarja. :D

szepi79 2011.06.15. 15:45:00

@vargatom: "A Lannisterek és az egész kontinens háborúba rángatásával az nyer, aki egy Dothraki inváziós sereget készül fogadni, és biztosra akar menni."

vagy aki szimplán le akarja cserélni a teljes vezérgárdát.

Llew 2011.06.15. 15:53:10

@vargatom:
A Targaryenek eltűntek a történelem süllyesztőjében. Danny neve miatt, meg a két szép szeméért egyik korábbi támogatójuk sem állna már az oldalára. Már mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti és a saját vérét szeretné a trónra.

Azt még nagy duzzogva elnéznék, hogy valamelyik westerosi népség magához ragadja a hatalmat (lásd Robert lázadása), de az, hogy áttelepítse hozzájuk a barbárokat, az már valószínűleg kicsapná a biztosítékot. A dothraki horda meg azért nem mindent ütő csoda fegyver. Közhely ugye, de semmi nem kovácsol jobban össze ellenségeket mint a külső fenyegetés.

hirtelendi 2011.06.15. 15:57:39

@vargatom: Az a sorozatból is világos, hogy Vary már a Targaryeneket is szolgálta, és könnyen lehet, úgy látja, kicsit több hatalom jutna neki, ha ő segít visszatérniük.

hirtelendi 2011.06.15. 16:02:22

@Llew: A Targaryenek is külsősként jöttek, a régi Valíria túlélőiként, és legyűrték az Andalok királyságait, ezután önként meghódolt az Észak, majd beházasodtak a Rhoynarokhoz, így egyesült a Hét Királyság alattuk. De persze nekik volt mindent ütő csodafegyverük.

chrisred 2011.06.15. 16:03:36

@Llew: Mint a vadak a Fal túloldalán és a közelgő tél? Halálra izgulják magukat miatta a déliek. :)

szepi79 2011.06.15. 16:09:08

@chrisred: inkább a barbár sereglet, a fal túloldala miatt jelenleg az északiak se aggódnak nagyon, csak a fal őrzői, de nekik meg ez a dolguk ugye.

Asszem 2011.06.15. 16:10:06

Mondtam már, hogy ebben az epizódban a legjobb arckifejezés szerintem Sansa arca, amikor nyeregben érzi magát Joffrey ítélethirdetése előtt? Azt szerintem ott zseniálisan elkapta a színésznő.

vargatom 2011.06.15. 16:14:04

Fogalmazzunk úgy, hogy Martinnak vannak még meredek húzásai a későbbiek során, amelyek néha nagyon komolyan átrendezik az erőviszonyokat. Az első kötet csak egy nagyon szűk képet mutat, egyetlen kontinens alig felének a szereplőiről és erőviszonyairól van benne szó.

Az például a legelső jelenetből kiderült már, hogy a Falon túl valami nagyon rossz készül, nyolcezer éve a White Walkerek a fél kontinens népét kiirtották a hosszú tél alatt. Az is látszik hogy még a Starkok se nagyon törődnek ezzel a fenyegetéssel, a többiek meg egyenesen mesének tartják.
De elég egyértelműen megmutatta a szerző, hogy előbb-utóbb változni fog a helyzet (a negyedik kötet végéig még nem állt be a tél)

Dany (vagy az eredeti terv szerint Vyseris) meg ugyanazon az alapon lehet uralkodó, ahogy Robert is - a legnagyobb katonai erő támogatásával. Ha egy vidám sereggel elkezdi terrorizálni bármelyik királyság vezető családját, az szinte biztosan be fogja adni a derekát. Utána ezzel a plusz erővel már szövetségben lévő családoknak is neki lehet menni és így tovább.
A Dothrakik meg ebben a hatalmi játszmában még naívabb résztvevők, mint Ned Stark, a gyalogáldozat szerepét töltik be. Ha már sikerült Westeros nagyobbik felét visszaszerezni akkor simán mehetnek a levesbe, elég lehet egy jól szervezett haditerv egy későbbi csatában.

Gandalf Garaboncias 2011.06.15. 16:30:46

Sansa a könyvben sokkal kevesebbet hisztizik és sokkal kötelességtudóbb és udvariasabb. Ez utóbbi vonása ugyanis az _egyetlen_ esélye a túlélésre hosszútávon.

dr. gernika 2011.06.15. 18:57:13

Hát köszi, sikerült ezt a tragikus epizódot az öfit olvasva végigröhögnöm. :)
Az utolsó tömegjelenethiányolásnál már majdnem a könnyeim potyogtak.
És igen, Sansa és Cersei frizurája majdnem annyira kiakasztott, mint Ned lenyakazása.

dr. gernika 2011.06.15. 19:05:57

@Greg36: 18 évesét mutogathatja. És akármilyen szép nő, nekem kifejezetten érettnek tűnik, akinek nem kis múltja van. A könyvben még nem tartok ott, de ha tényleg 16-18 körüli csitriről van szó, akkor mellélőttek a színésznővel.

dr. gernika 2011.06.15. 19:30:42

@chrisred: Annyiból spoiler, hogy állandó szereplő lesz.

Felagund 2011.06.15. 19:46:29

@gernika: A karakter lényegét tekintve szerintem irreleváns, hogy 16 vagy 31 szerintem, de még az is, hogy westerosi, vagy külföldi-e...

dr. gernika 2011.06.15. 20:52:06

@Equinoxe: Nekem így is jó, hogy lassan követem a könyvvel a filmet, és utólag értek meg dolgokat, mozizás közben meg jól meglepődök.

dr. gernika 2011.06.15. 21:02:31

@wan2bee: Jeoffry nem tudja.
Dany meg Ser Jorah kijönnek élve, benne voltak az előzetesben.

chrisred 2011.06.15. 21:33:56

@gernika: Simán elképzelhető egy 16-18 éves lány nem kis múlttal, főleg Martin világában. Sansa elvileg 11 éves, és szépen gyűjtögeti az élményeket. :)

dr. gernika 2011.06.15. 22:01:23

@Asszem: Igen, ahogy elnézem a fényképeit és most látom a regényírói tempóját, nem alaptalan az aggodalom...

dr. gernika 2011.06.15. 22:03:01

@Felagund: Hát ha már itt örömködünk, hogy milyen jól követi a film a könyvet, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül, ha valaki ilyen karakteridegen.
@chrisred: Szegényke, pedig még nem is menstruál.

Felagund 2011.06.15. 22:05:23

@gernika: pont ezt mondtam: nem _karakter_idegen... A karaktert remekül hozza (szerintem), a tapasztalat meg csak jót tesz neki ;)

finom_rakottkrumpli 2011.06.15. 22:37:16

@Felagund: Shae karaktere első látásra biza eltér a könyvbelitől, de ebből jól is ki lehet jönni. Viszont ahogy Tyrionból viccet csináltak a csata elején, az nagyon nem tetszik.

dr. gernika 2011.06.15. 23:06:25

@malocz: "After thirty years, we finally decided that maybe this relationship was going to work out after all."
LOL
Meg azok a képek... ennyi lökött öregembert. :D

Felagund 2011.06.15. 23:18:44

@gernika: Jah, mondtam is a cimboráknak, hogy ha randa öreg geekeket akarnak látni egy rakáson, nézzék meg :D

szepi79 2011.06.16. 01:09:57

ja igen, még azt nem értem, valaki magyarázza már meg, persze csak ha nem a csúnya S betűs szóval kezdődik az okosítás, hogy mégis mi a pék faszának akarja még cersei továbbra is erőltetni sansát menyének? egyrészt ugye egy "áruló" lánya, másrészt bármikor dönthet úgy, hogy a hitvesi ágyban kicsit felvágja pöcsfej torkát egy rejtett késsel, harmadrészt inkább olyan házzal kéne házasodni, aki szövetséges lehet, mert a starkok azok kurvaisten hogy nem lesznek.

Knapp 2011.06.16. 06:38:53

@hirtelendi:

Nem folytatom, mert a következő üzeneteddel eljutsz majd odáig, hogy Ned ölte vagy ölette meg Arrynt, hogy segítőként lángba boríthassa az univerzumot! :)

szepi79 2011.06.16. 07:50:42

@Knapp: pedig közvetve az ő is részt vett benne, ha ugyanis előbb gondolkozik, és mondjuk egy évvel ezelőtt saját maga felkeresi robertet, hogy nyugdijazza arrynt, átvállalom én a segitői szerepet, akkor ned bácsi saját magától tuti nem jön rá a vérfertőzésre, és akkor mind a hárman élnének. szóval ez az egész a köcsög ned hibája :DDD

szepi79 2011.06.16. 08:02:35

@szepi79 - Harciteknős idomár: sőt. ez az egész korábban indult. ned - továbbra is szintén aljas indokoktól vezérelve - elraboltatta és megerőszakoltatta a nővérét, felgyújtatta az apját, meg kivégeztette a bátyját, hogy felkelést szitson, robertet választatta meg királynak, meg jon arrynt segitőnek, hogy az majd évekkel később jól rájöjjön a vérfertőző lannister ikrek titkára. (és vajon ki itatta le vágyfokozóval a két lannister gyereket, és zárta össze őket egy toronyba? a választ nem nehéz kitalálni, az is ned volt!)

Valandil 2011.06.16. 08:08:24

@hirtelendi: 4. kötetben egy odavetett félmondat, könnyű átsiklani felette.

chrisred 2011.06.16. 08:34:51

@Valandil: Azt hiszem ezért már töröltek hozzászólást és továbbra is a harmadik. :)

vargatom 2011.06.16. 09:38:12

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Sansa jó apropó lehet az északi földek megszerzéséhez...
Persze ehhez az összes többi Stark-örököst meg kéne ölni, meg a büszke északiakat is inkább erővel kéne meggyőzni, egy házasság csak szimbolikus alapot jelenthetne.

Greg36 2011.06.16. 09:49:41

@szepi79 - Harciteknős idomár:
ja igen, még azt nem értem, valaki magyarázza már meg, persze csak ha nem a csúnya S betűs szóval kezdődik az okosítás, hogy mégis mi a pék faszának akarja még cersei továbbra is erőltetni sansát menyének? - ha megmagyaráznánk, spoiler lenne. Ez a gond a sorozattal, ha az elmúlt részekből teszel fel kérdést, hogy magyarázzák meg, tuti olyat fog érinteni, ami pár fejezettel/résszel/könyvvel derülhet ki.
Ennek a résznek a végéig Sansa az északi hadúr törvényes lánya, tusz, és politikailag hasznos volt, mert ahogy Cat az apjának tett esküvel mozgósítja a nemeseket a törpe elfogására, lehet olyan északi, vagy habozó nemes, aki a Lannister vagyon és Sansa Nedre való hivatkozásával átcsábítható lehetne.

Valandil 2011.06.16. 09:50:03

@chrisred: Jó, nem mostanában olvastam. :)

szepi79 2011.06.16. 10:00:13

@vargatom: @Greg36: oké, köszi, bár ezt egyelőre elég gyenge érvnek érzem, de akkor majd olvasok ugye.

kutanmikozis 2011.06.16. 13:26:50

az eredetit nem olvastam, de azért ne akadjunk már fenn azon, h nem teljesen szöveghű! attól még experten meg van csinálva a film

aadam 2011.06.16. 13:28:08

Komolyan nincs annyi eszük, hogy mondjuk egyik éjjel, amikor senki nem nézné őket, leadják az összes eddigi részt? Én leragadtam az elején, most így esélytelen vagyok és baromira nem fogom nézni.

Akvyr 2011.06.16. 13:36:25

@aadam: Ha már így fenn vagy a zinterneten, akkor megpróbálhatnád mondjuk letölteni :) Én rengeteg sorozatot néztem/nézek, de még soha egy részt sem láttam semmiből TV-ben, de ha esetleg lemaradnék valamiről, akkor a settopbox felveszi. Jó ez a 21. század...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.16. 14:55:40

Basszameg, most sikerült megnéznem ezt a részt és kurvára fel vagyok háborodva! :) Hogy a picsába lehet így elcsúszni egy banánhéjon Starkéknak, amikor már kezükben volt a szőke kecseg is?

Megjegyzem: eszméletlen jól fel lett építve ez a rész is, régen éreztem ennyire felpörgtve a szívverésem -talána a 24 első néhány évada alatt - mint ennek a résznek a végén. Hiába játszottam le néhány forgatókönyvet magamban a rész megtekintése közben, csak nem azok jöttek be.

És akkor most nekiállok a IX. hogyvolt+kommentek elolvasásának is!

beacska 2011.06.16. 15:11:00

én nem értelek titeket. Miért hiányoljátok a csatajeleneteket? (már aki olvasta a könyvet). A könyvben a csaták nagyrészéről csak hollók tájékoztatnak. Nem is tudom, tán ha 3 ütközet van leírva részletesen. A többi vagy sejtelmes, vagy hallomáson alapul.
Szerintem TÖKÉLETES adaptációja a könyvnek EBBŐL A SZEMPONTBÓL.

chrisred 2011.06.16. 16:04:35

@beacska: A könyvben azokról a csatákról értesültünk a hollóktól, amikben egy nézőpont-karakter sem vett részt. (Tyrion ütközetében ott voltunk, a Robb-Jaime partiban nem.) Ez logikus, hiszen nem láthatták azok, akiken keresztül a könyv elmeséli a történetet.

A sorozat viszont eltér ettől a szerkezettől, és olyan jeleneteket is bemutat, ahová a könyv egyik POV karaktere sem volt meginvitálva. Ezzel az erővel a csatákat is bemutathatná, mert fontos részei a történetnek.

aadam 2011.06.16. 16:24:03

@Monsanto: Annyira nem is érdekel, hogy megkeressem, csináljak neki helyet a gépen, szarakodjak vele, lelkiismeret-furdalást érezzek, aztán megnézzem a gép előtt görnyedve. Ha bele tudok dőlni a fotelbe és a tévé előtt dögleni, akkor megnézem. :) Bár a jelek szerint kénytelen lennék más forrásból megnézni, hogy utána HBOn tudjam, ilyen a kalózkodás jótékony hatása. :)

szepi79 2011.06.16. 18:28:17

@Csehszlovák Kém: " Hogy a picsába lehet így elcsúszni egy banánhéjon Starkéknak, amikor már kezükben volt a szőke kecseg is? "

na hogy, szerinted? véleményem szerint, ott követték el a hibát, hogy amint elkapták jaime-t, robb nem ugrott fel twitterre, hogy bekommentelje "elkaptuk a tesóbaszót LOL", cersei meg a többi lannister épp ezért nem is tudott róla. bár, ahogy elnéztem azt a pöcs joffrey idétlen vigyorát, épp most élvezi, hogy élet-halál ura, lehet így is lecsapatta volna ned bácsi fejét, úgy megrészegült a hatalom( illúziójá)tól.

szepi79 2011.06.16. 18:29:25

@aadam: vagy akár meg is várhatod, hogy fél év múlva kijöjjön DVD-n. legális is, meg a fotelből se kell felemelni a királyi hátsót :)

Gandalf Garaboncias 2011.06.16. 18:52:07

A forgatókönyvírók elárulták, hogy a tizedik részben egy-két szereplő szálához már a második könyvet is felhasználták, így aki először a könyvet akarja elolvasni a sorozat előtt, annak itt az ideje elkezdeni a második kötetet!

Llew 2011.06.16. 19:47:41

"robb nem ugrott fel twitterre, hogy bekommentelje "elkaptuk a tesóbaszót LOL"

Like :D

Felagund 2011.06.16. 21:04:19

@chrisred: A csatáknak a pénz mellett még egy komoly hátulütője van: az _idő_...

Így is alig van idő arra, hogy minden cselekményszálat és karaktert kibontsanak, még úgy se, hogy gyakorlatilag minden olyan szálat és egyéb szereplőt leszedtek a történetről, ami nem egggggészen létfontosságú a sztori fősodrának a bemutatásához.
Ezek után még egy négy-ötperces csatajelenet kész luxus lenne...

szepi79 2011.06.16. 22:53:50

@Felagund: igazán csinálhattak volna belőle 13 részes évadot, az plusz 140-160 perc.

és akkor még ned ma is élne... még vagy 2 hétig...

Felagund 2011.06.16. 23:16:27

@szepi79 - Harciteknős idomár: LOL :D

Hát, ja, de akkor is csak kb hatvan milla lett volna az évadra, vagyis egy részre még kevesebb pénz jut... :|

szepi79 2011.06.16. 23:22:00

@Felagund: ja télleg, a HBO kábeles cucc, ott nem a reklámból jön a pénz... az ilyeneket mindig elfelejtem, pedig tisztában vagyok vele nagyjából...

szepi79 2011.06.16. 23:39:45

még egy kérdés, remélem, erre talán nem spoileres a válasz:
nedet ugyanazzal a karddal fejezték le, mint amelyikkel ő csapta le az első részben a dezertőr fejét? (meg amelyikkel ki van plakátolva a fél metró?)

f.m.j. 2011.06.17. 08:29:06

@szepi79 - Harciteknős idomár:

de, azzal, a sajátjával,a Jéggel...
gondolom így még megalázóbb
kíváncsi vagyok kinél fog landolni :)

Greg36 2011.06.17. 08:30:00

@szepi79 - Harciteknős idomár: Jah. Amenynire emlékszem pár év olvasás távlatából.

f.m.j. 2011.06.17. 08:30:12

@Felagund: ne legyen 10 rész, hanem 12, én elviselném :)

f.m.j. 2011.06.17. 08:35:12

@szepi79 - Harciteknős idomár:
nem tudom, mert a Tywinék tudták, amikor Robb kisebb csapatát lenyomták
jaj, mosmá összefolyik a könyvvel, lehet, hogy ez a filmben még nem volt
bocs, de talán nem akkora poén lelövés részemről, ha meg igen, úgyis anyáznak, és kivágnak :)

Greg36 2011.06.17. 08:40:09

@f.m.j.: Ilyn Paynenél, a hóhérnál. A középkorban a hóhér volt általában jogosult mindarra, amit a halálraítélt viselt a kivégzésekor.

f.m.j. 2011.06.17. 08:42:56

@Greg36: csak nem gondolod, hogy nála fog maradni? itt a kardok különös jelentőséggel bírnak, nem hiszem, hogy az sem fontos, hogy kinél van... a hóhér ehhez mellékszál :)

Greg36 2011.06.17. 08:47:23

@f.m.j.: Ha Robb eljut Ilynhez, akkor biztos a hóhér hátsójában fog landolni :D

Llew 2011.06.17. 08:48:44

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Igen, Jég a neve, és az is valyriai acélból (ritka és értékes áru, ezért igen megbecsült) van, mint az amit Jon kapott Mormonttól.

Llew 2011.06.17. 08:51:33

@Greg36: a kard azóta nem volt Nednél, hogy a háza népét felkockázták, őt meg beköltöztették a pincébe, szóval ilyen alapon nem kerülhet a hóhérhoz

Greg36 2011.06.17. 08:56:52

@Llew: Jogos, de azért jelzésértékű, hogy nem a hóhér kardjával, nem is a király kardjával, de még csak nem is valamelyik lovag kardjával végeztek vele. Van még annál is megalázóbb, ha a saját fegyvereddel ölnek meg? Ha a fegyvert a gyilkosod meg is tartja.

f.m.j. 2011.06.17. 09:06:01

@Greg36: akkor Joff-nál lesz, mert a hóhér csak eszköz ugyebár
így akkor neki lesz mitől félnie, bár Sansa nála van
és én nagyon izgulok érte (Sansáért) :)

Greg36 2011.06.17. 09:12:19

@f.m.j.: És innentől nem fogok erre felelni :( A 9. rész végén a hóhérnál marad, az biztos, és azért, amit írtam...

f.m.j. 2011.06.17. 09:24:17

@Greg36: hát az már biztos, hogy az első könyvben már nem derül ki (tegnap tettem le, és nincs meg a 2., letöltöttem, de képtelenség többszáz oldalt gépen olvasni)
ráadásul megvan a 3., és a 4. is, és azt a kiadást nem lehet kapni, a másikat már nem akarom, ha már 3 ilyenbe van meg, tudom hülyeség... :):)

szepi79 2011.06.17. 09:29:36

@f.m.j.: ja, joffnál, persze, ha ránéz arra a kardra, már sérvet kap... azon csodálkozok néha, hogy tyrion pofonjaitól állva maradt...

f.m.j. 2011.06.17. 09:34:42

@szepi79 - Harciteknős idomár:
nem is úgy gondoltam, hogy használná :)
de trófeának jól mutatna (ezt hinné, de mi tudjuk, hogy tévedne, vagyis feltételezzük :))

szepi79 2011.06.17. 09:44:50

@f.m.j.: hát, ahogy a dolgok állnak, nem jósolok nagy jövőt ennek a kispöcsnek.
egyrészt ott van a stark sereg, aki közül bárki boldogan seggbetolná magnéziumporos fasszal; tywinnak az összes töke tele lehet az okosügyes unokáva; cersei is biztos bőszen gondolkozik, hogy vajon hol baszta el a gyereknevelést, hát nem lehet a büdös kölköt irányítani; varys is, ha nem is targybérenc, tuti nem örül az új király balfaszságának; kisujjat egyelőre passzolom; én sansa helyében is csak becsempésznék egy tőrt a nászéjszakámra, mondjuk a puncimba rejtve...

lényeg az, hogy amint elrendeződik a mostani szitu, hosszú tömött sorokban fognak állni a bérgyilkosok kispöcs ajtaja előtt. legalábbis kurvára remélem :DDD

Felagund 2011.06.17. 10:07:04

@f.m.j.: Erre neked is csak azt tudom mondani, mint feljebb szepi79nek: több rész = kevesebb pénz/rész = NEM MENŐ (hogy ezt a bedemártoni hasonlatot hozzam :P :))

Greg36 2011.06.17. 10:43:57

@szepi79 - Harciteknős idomár: Az semmi, de ha jól emlékszem a regényben, amikor ugye mindenki fiatalabb, Jég hosszabb, mint Robb, nemhogy Pöcsfej.
@f.m.j.: Tudom, mire gondolsz, én még a régi, ezüstborítós kiadást olvastam anno, kölcsönben, utána évekig vadásztam rá, mire meglett - akkoriban a 2-3-4. is a keményfedeles változat volt csak.

f.m.j. 2011.06.17. 10:46:15

@Felagund: hát legyen több pénz... talán a sikert látva észbekapnak
bár nem tudom, hogy valami csak a pénztől lehet-e még jobb
volt egy sorozat, Carnivale, szerintem nagyon jó volt, de az amerikai közízlés nem kajálta, ezért a 2. évad után nem ment, és hevenyészve csapták össze a jól felépített, lassú történetvezetést, karaktereket... valaki hallott róla?

f.m.j. 2011.06.17. 10:49:18

@Greg36: az alexandra honlapján "az van ígérve", hogy a várható megjelenése a Királyok csatájának 06.20-án lészen, és a kép a borítónak az a szürke :)

Felagund 2011.06.17. 10:52:03

@Greg36: A könyvben Pöcsfej magasabb, mint Robb ;)

@f.m.j.: A "siker" egy relatív fogalom... Ráadásul már nyáron elkezdenek forgatni, amikor még azt se fogják tudni, hogy a DVD-k hogy muzsikálnak... :|
Továbbá a kommentedbe te is frappánsan belefogalmaztad a választ: az amerikai közízlésnek "kajálnia" kell, különben ez is kasza lesz a második évad után (és akkor további rajongók százezreivel együtt szeppukut követek el...).
A sorozat Amerikában nézettsége amúgy olyan 8 millió/rész (2,5-2,7 az első vetítésen, plusz ismétlések), ez nem rossz, de azért nem olyan orbitálisan nagy szám... Európában relatíve jobb, de az amerikaiak notóriusan leszarnak mindent, ami a Nagy Vízen túl történik...

Felagund 2011.06.17. 10:56:21

Amerikában <-> nézettsége - csak a rend kedvéért :)

Greg36 2011.06.17. 11:18:41

@Felagund: Lehet. Az a jó a sorozatban, hogy néha egy-egy jelentenél rémlik csak fel, hogy 'nahát, tényleg, ezt már el is felejtettem!' :)

f.m.j. 2011.06.17. 11:19:29

@Felagund: @Greg36: de nem méterrel mérik az embert :)

deltaTheEnd 2011.06.17. 11:51:26

azt hiszem ezt most különösen jó nézegetni (egyre jobb arc a törpe)

chzgifs.files.wordpress.com/2011/06/takethatprincedouchep1.gif

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.17. 12:08:24

@szepi79 - Harciteknős idomár: "na hogy, szerinted? véleményem szerint, ott követték el a hibát, hogy amint elkapták jaime-t, robb nem ugrott fel twitterre, hogy bekommentelje "elkaptuk a tesóbaszót LOL", cersei meg a többi lannister épp ezért nem is tudott róla. bár, ahogy elnéztem azt a pöcs joffrey idétlen vigyorát, épp most élvezi, hogy élet-halál ura, lehet így is lecsapatta volna ned bácsi fejét, úgy megrészegült a hatalom( illúziójá)tól."

Én egyébként sima mobiltelefonra gondoltam, de azért egy varjú, vagy mi a frász mehetett volna, vagy lehet ment is, csak útközben lenyilazta valaki?

Joffrey karaktere a kérdéses jelenetben számomra már nem is annyira egy "középkori király", de inkább egy római császár hangulatát idézte, nagyon ott van az a színész is, szoros lsz a befutó. Mint ahogy a záró jelentben Ned utolsó útjában, volt egy kis Jézus-feeling. Ott van a Jézus/Ned karakter a szerete mindent legyőz hozzáállással, ott van a kenyeret és cirkuszt és vért akaró nép, ott van a pöcs helytartó/uralkodó, volt egy kis kálvária, meg népitélet is. Szerintem sokakat azért döbbentett meg a lefejezés, mert tudat alattiba beégetett bibliai sztori ugrott be nekik, amely végén Dzsí valamilyen szinten jól jár hiszen a script szerint feltámad - van megoldás a halálra - viszont itt Ned ezt qvára nem fogja megtenni.

Úúú, de várom az uccsó részt :)

szepi79 2011.06.17. 12:21:57

@Csehszlovák Kém: "Én egyébként sima mobiltelefonra gondoltam, de azért egy varjú, vagy mi a frász mehetett volna, vagy lehet ment is, csak útközben lenyilazta valaki? "

nem tudom, hogy milyen módon akarták a fővárost értesiteni, de nyilvánvalóan nem sikerült, most ez lehet az idő hiányában is, vagy télleg csak elkapta a hollót egy kósza nyílvessző vagy sólyom; de az tuti, hogy cersei nem hagyta volna nedet lefejeztetni, ha tudatában van annak, hogy jaime már fogoly. de az utolsó rész tényleg várós.

Llew 2011.06.17. 12:56:43

@szepi79 - Harciteknős idomár:
vica-versa nem volt információ
Robb és Cathelyn nem tudott a nyakazásról, Cerseiék pedig a csatáról. És nagyjából párhuzamosan zajlottak a dolgok. Ha Robb azonnal útnak is indít egy futárt Királyvárba Jaime lefogásának hírével, az kb fél úton találkozott volna a Ned lenyakazásának hírét hozóval

f.m.j. 2011.06.17. 13:57:06

ki is az a Yoren? (azt tudom, hogy ő fogja vissza Aryát a kivégzéskor) a könyvben meglehetősen undorító, visszataszító embernek van leírva, nem sok jó néz ki belőle...
de itt jókat meg lehet lepődni :)

szepi79 2011.06.17. 14:14:38

@f.m.j.: az a csávó, aki begyűjti a rablóharamiákat a falra.

f.m.j. 2011.06.17. 14:21:40

@szepi79 - Harciteknős idomár:
köszi, azt tudtam, hogy valahogy a Falhoz, meg az őrzőkhöz kapcsolódik, meg kicsit a Starkokhoz
a könyvben sokáig nem volt róla szó, és most az jobban él

szepi79 2011.06.17. 14:26:24

@f.m.j.: én viszont úgy nem tudtam volna, hogy "yoren", csak onnan kapcsoltam, hogy "ő fogta vissza" :D

látod néha (nagyon ritkán) megéri csak a sorozatot nézni, kicsivel könnyebben rögzülnek az emberek.

szepi79 2011.06.17. 14:46:45

akkor egy kis statisztika (rész / kommentek száma):

1: 149
2: 73
3: 140
4: 143
5: 219
6: 296
7: 281
8: 218
9: 540+

vajon ned halála kedélyeket-e borzolta? :D

silberstein 2011.06.17. 21:29:38

Olvasói válságban vagyok, a hétfői epizód óta nem bírtam továbbolvasni a könyvet, nehogy odaérjek és ott is lefejezzék Nedet.

popotepo 2011.06.17. 22:02:37

olvastam mind a 4 könyvet. olvastam a hogyvoltokat is, élveztem. élveztem a kommenteket is, nagyon. megvárom az utolsó hbo részt, és akkor nézem meg egyben.
SPOILER:én vagyok a legjobb.

vontod75 2011.06.17. 22:59:33

De nehéz spoilerezés nélkül ide írni. Már legalább háromszor írtam át ezt a rövid hozzászólást :) Maradjunk annyiban, hogy eddig csak a felvezetésnél tartunk. Lesz még itt álleesés rendesen :)

Stannis Baratheon for President! :)

popotepo 2011.06.17. 23:02:02

@vontod75: nem értek egyet. Tywin lenne alkalmas a királykodásra.

f.m.j. 2011.06.17. 23:17:12

@popotepo: úgy könnyű, hogy túl vagy a 4 könyvön Tywinról ilyenekt írni :) én
egyelőre ott tartok, hogy utálom a Lannistereket, de szerintem meg fogja szerettetni velem őket ez az író, ez olyan, és én nagyon bírom ezért :):)

popotepo 2011.06.17. 23:26:48

én ugyan nem mondok semmit.
SPILER:a csajok szeretik a rossz fiúkat. a nem annyira rosszakat még jobban.

popotepo 2011.06.17. 23:30:26

@popotepo: SPOILER és nem SPILER természetesen. Francba.

cyd 2011.06.18. 01:18:54

Aztabüdöskurvaélet! - mondottam volt midőn befejeztem az imént az első kötetet.
Az Alexandra belehúzhatna a második újra kiadásába főleg, hogy az első időpont 06.16 volt.
Valaki kérdezte, hogy Ned a könyvben ugye nem látta Aryát a kivégzése előtt a téren. Így van. Yoren magától talált rá.

prof. med.univ. doktor 2011.06.18. 07:34:29

cyd: Alex.-ban még van a másodikból, igaz, az az előző kiadás, de azt mondták, addig nem jönnek ki az újjal, amíg ebből van:)Augusztusra ígérik angolul az 5.-et, karácsonyra lesz meg magyarul.

f.m.j. 2011.06.18. 08:21:06

@cyd: annyiból érthető, hogy az a fejezet Arya szemszögéből mutatja az eseményeket

@ilonkanéni: ez szemétség, mert én pl. nem veszem meg azt a 2. kötetet, (ha az az előző sárgás borítójú, akármi lesz, mostmár megvárom a szürkést) mert az 1,3,4. már megvan, és nem akarom, hogy kilógjon a 2.

06.20-ra van beírva a megjelenés az Alexandránál
a bookline-on előjegyeztettem

f.m.j. 2011.06.18. 08:27:54

a 2. ha helyett hogy-ot köllött volna írni...

Hagrid 2011.06.18. 08:30:33

Nekem nem hiányzik a cgi sereg, meg az unalmas 5-10 perces csatajelenetek...jobb így.:-)

f.m.j. 2011.06.18. 09:56:48

@sixx: de megérte, és úgyis kiszedted, és tudtam is, ámbár mások sokkal többet elárultak

chrisred 2011.06.18. 13:30:47

@Hagrid: Az unalmasak nekem sem. Az a baj, hogy a csaták körülírása, ahogy értesítenek róluk, szintén amatőr és invenciótlan. Pedig hozzátartoznának a történet hangulatához.

Branagh az V. Henrikben kevés pénzzel, pár emberrel és lóval illúziót keltő és emlékezetes azincourt-i csatát varázsolt. Jó, ha a sorozat készítői az ő fantáziájával és tehetségével rendelkeznének, akkor nem az HBO számára dolgoznának. De azt ne állítsuk, hogy nem is lehetett volna másképp.

popotepo 2011.06.18. 15:43:16

@Hagrid: na végre valaki. egyetértek.

Tryptich 2011.06.18. 19:47:44

@popotepo:
Lord Tywin Pewterschmidt sok mindenre alkalmas ember :)

Greg36 2011.06.18. 21:37:07

@chrisred: Csak épp elég kevéssé hasonlított ahhoz, ahogy a hadtörténészek szerint Agincourt megtörtént. (Mondjuk ez áll a középkori csaták filmes ábrázolásainak 99%-ra.) - Tény, hogy ettől még szeretem azt a filmet is. De még Branaghnak is kevés pénze volt rá, ellenben több ideje a film teljes terjedelméhez képest. Egy csatát látványosan - vagy egyáltalán érdemlegesen szerintem 10 percnél rövidebb időben nem éri meg filmrevinni, kérdés, hogy megérte-e volna mást elvenni helyette. Mondjuk Kisujj monológját a k**vák felé. Bár jah, az mehetett volna a levesbe.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.18. 22:28:48

Egy vicces elméleti ember, fél óráig elemez, beszartam a stílusán :))) Akinek van ideje, érdemes megnézni, vicces

"Jon Snow is the Man": www.youtube.com/watch?v=GPWmdCoEpGY

Kedvenc részem, amikor Snow motivációjáról beszél (17:15-től): "I understand his thinking behind this: So, you know what? I am going to better than all of you, fuckers (...) and I fuckin' love that menthality!"

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.19. 00:25:17

Megtaláltam a 9. epizódról is barátunk véleményét, bearanyozza napjaimat, bocs ha már volt, de:

"HOW YOU KILL OFF...THE MAIN CHARACTER...IN THE FIRST SEASON???

THAT IS BULLSHIT!!! BULL...SHIT!!!"

www.youtube.com/user/OtakuASSEMBLE

"Long Live Lord Eddard Stark!!!!!!"

Bearanyozza estém, most nézem harmadszorra :))

Felagund 2011.06.19. 02:45:33

@Csehszlovák Kém: THEY KILLED MY NIGGA NED!!!

:D :D

chrisred 2011.06.19. 07:57:38

@Greg36: Nem is a valóban megtörtént csatát, hanem a Shakespeare által leírtat kellett megvalósítania.

Hát igen, Kisujj monológ, Tyrion-Bronn-Shae barkochba, mint felesleges betoldások. Vagy a túlmagyarázott szarvashámozásos jelenet - az "igazi" Tywin jéghideg szemekkel, pár tőmondatban helyrerakta volna Jaime-t.

prof. med.univ. doktor 2011.06.19. 10:58:16

@chrisred: egyetértek, a könyv lendületesebb, még a narrációk mellett is.

Greg36 2011.06.19. 17:40:50

@chrisred: Azt a Tyrion történetet viszont valamikor el kellett mesélni...

szepi79 2011.06.20. 09:51:56

totál más, de vki hátha tudja: elvileg amikor az ember belép az éjjeli őrségbe, akkor lemond minden ciméről, nem? akkor hogy fordulhat elő, hogy egy fiatalka nemeske lesz egy ranger csapat vezetője? (igen, elkezdtem olvasni a könyvet :D )

2011.06.20. 10:20:31

@szepi79 - Harciteknős idomár: Waymar Royce-ról keveset tudunk meg a prológból, lehet hogy nagyon jó harcos, protkója van, vagy simán kivételeznek vele (ld. Lord Snow, mint az evidens példa).

Hozzá tartozik, hoghy a másik két sanyi mellett akikkel járőrözik, még mindig ő az értelmes választás.

chrisred 2011.06.20. 12:39:18

@szepi79 - Harciteknős idomár: A fiatal nemeseket megtanítják vívni, olvasni, a mesterektől némi haditudományt vagy stratégiát is elsajátíthatnak. Viszonylag logikus, hogy ők kapjanak parancsoki feladatokat. Emlékeim szerint egy volt Vas-szigeteki harcos (kalóz) kivételével az összes egység parancsnoka nemes volt.

szepi79 2011.06.20. 13:11:56

@Equinoxe: @chrisred: végülis van benne logika. thx.

2011.06.20. 13:54:22

Nos, akkor stopper indul a holnapi hogyvoltig. Most néztem meg az évadzárót, és kevés kivétellel tökéletesen elégedett vagyok :)

bolletje 2011.06.20. 13:56:50

@Equinoxe: csatlakozom, 5 perce fejeztem be az évadzáró megtekintését :)

A színészek határozottan beértek így a végére, nagyon jó mindenki!
süti beállítások módosítása