Hogy volt?

Trónok harca 1x08 - The Pointy End

2011. június 07. 08:35 - sixx

A előző két részben, hogy is mondjam, elmérgesedett a helyzet Ned Stark és a Lannisterek között, meghalt egy király, egy törpét majdnem kihajítottak az ablakból és így tovább, nem egy szívderítő hely ez a Westeros. Ebben a stílusban folytatjuk tovább a történéseket egy kardcsapással odébb, ahol az előző rész véget ért, Királyvárban irtják a Starkokat, vörös páncélos Lannister-pribékek és a városi őrség tagjai vágnak le minden kiálló részt az egykori Segítő háza népéből. Arya minderről egyelőre nem tud, mert éppen vívni tanul fakarddal, és olyan magvas gondolatokat kap a mestertől örökbe, hogy a látás a vívás lelke, és így tovább.

Az idillnek négy talpig vasba öltözött gyökér vet véget, akiket Sylvio Forel először szóban jó modorra tanít majd fakarddal kicsit meggyepál. A katonák Aryát vinnék, Nedhez, mondják, de ezt nem veszi be se a kislány, se Forel, az előbbi inkább elszalad, az utóbbi meg hősi halált hal, mert egyrészt sok lúd disznót, másrészt meg ne vigyél fakardot középkori mészárlásba. Azért Forel olaszos-spanyolos akcentusa nagyon menő volt, ezt adjuk meg neki. Sansa is összetalálkozik az ellennel, ráadásul a Vérebbel, akinek az arcát a saját testvére égette meg annak idején, pusztán emberbaráti okokból, hátha így szebb lesz, de nem. Viszi a csajt a királynőhöz, mert Cersei, mint az előző hogyvoltban megállapítottuk, egy rohadt állat. Arya szegény menekülés közben rátalál a kardjára és kinyír egy lovászfiút, mert az el akarta kapni. Korán felnőnek a gyerekek Westerosban.

Ned közben a vár egycsillagos részén kapott szállást, a komfortfokozat a boldogult keletnémet kempingekre emlékeztet, se víz, se kaja, derékaljnak szalma, a béklyó viszont benne a szobaárban. Varys látogatja meg és hoz neki egy kis bort, és helyzetet jelent: Arya meglógott, Sansa továbbra is Pöcsfej Joffrey arája, a háznép beleivel festenek absztrakt képeket a tehetségesebb utcagyerekek. Te meg végignézted, ahogy az emberemet lemészárolják, mondja Ned, még jó, mi a tökömet csináltam volna fegyvertelenül, egyedül, egy szál selyemköntösben? Varys fejcsóválva azt megkérdi Nedtől, ugyan miért volt olyan gyökér, hogy Cerseivel közölte, tud a fattyakról? Mert Ned könyörületes. Na, barátom a nagy könyörületed okozta itt mindenki halálát, többek közt Robertét is, mondja a gerinctelen Varys. Azt igaz tudod, hogy halott ember vagy, veti oda távozóban, nehogy legyen Nednek egy nyugodt éjszakája.

A Falon közben megtalálták az előző rész végén drámaian belógatott kéz tulajdonosát és egy haverját is, mindketten halottak. Benjen Stark csapatának tagjai voltak (Benjen továbbra sincs meg, az érte aggódók kedvéért rendszeresen helyzetjelentünk majd), és most ott fekszenek kékre fagyva a taligán, de nem büdösek, amit így, a kép alapján kurvára nem tudok elképzelni, pedig de. Ezt az infót Samnek köszönhetjük, építsünk egy spinoffot az eszes fiúra, mondjuk CSI:Westeros címmel. El kéne ezeket égetni, mint ahogy a vadak teszik, javasolja Havas Jon, mindenki bólogat, jaja, az jó lesz, de előtte a helyi kórboncnok csak megnézi, mi lett velük. Holló jött Királyvárból, Havas Jon megtudja, hogy a családja miféle kalamajkákba keveredett délen, és látszik a fején, hogy az "apád elárulta a királyt Stannisszal és Renlyvel karöltve, és tömlöcben rohad azóta is" sorok zsigerig hatoltak, mert olyan arccal pattan fel, mint aki éppen indulni készül romantikus lovagszabadításra. A parancsnok nyugira inti, a lányokkal biztos jól bánnak Királyvárban.

Hát, Arya ugye valahol a városban kódorog, Sansa, az Együgyű meg éppen Cersei színe előtt áll/ül ahol úgy manipulálja a Pycelle mester-Kisujj-Varys összetételű tánckar, mint annak idején Pelikán elvtársat. Cersei a ceremóniamester, először a frászt hozza a csajra azzal, hogy árulóként már nem lehet Joffrey arája, amitől Sansa az idegösszeroppanás szélére kerül, utána viszont a klasszikus receptnek megfelelően meglógat előtte egy mézesmadzagot: de ha írsz egy levelet apád árulásáról Robb testvérednek, és idehívod az udvarba, hogy hűséget esküdjön a fiamnak, akkor bizonyítod, hogy benned nem árulók vére bugyog. Az ostoba lány meg belemegy a dologba, bár mentségére legyen mondva, hogy apja ártatlansága mellett a végsőkig kitart. Cerseiék színielőadása csillagos ötöst érdemel mellesleg. (Benjen még sehol.)

A levél eljut Deresbe is, ahol Robb, akinek azért egy fokkal több esze van, mint a húgának, azonnal rájön, hogy ha belovagol hűséget esküdni Királyvárba, a kapuig nem jut el egy darabban, így inkább úgy dönt, összeszedi az északi nemeseket, sereget gyűjt, és nekimegy a Lannistereknek, vassal. Theon Greyjoy alig várta már, hogy háború legyen, így örül a fordulatnak. A hívó szó eljut Sasfészekbe is, ahol Cat vendégeskedik a húgánál, meg annak imbecilis, tízévesen is csöcsszopó fiánál. A húg kezd teljesen megőrülni, és inkább a fiát eteti anyatejjel, minthogy katonákat és lovagokat küldjön Robb hívó szavára. Cat ettől nagyon ideges lesz, és elviharzik, hálistennek, hadd tegyem hozzá nagyon gyorsan, mert a tesójától a víz kivert.

Tyrion és Bronn, a Sasfészek környéki erdőben baktat, se ló, se testőrség, nem lesz ennek jó vége. Tyrion arannyal és nőkkel biztosítja Bronn hűségét, aki cserébe nem lesz se talpnyaló, se barát, csak egy zsoldos, aki pénzért mindenre hajlandó. Meghalni is, bár most éppen nem fizetnének neki - éjjel rájuk találnak a hegyi klánok tagjai, szakállas férfiak és nők, a vezetőjüket Shaggának hívják, és Tyrion mellett a második legjobb fazon a sorozatban. Klasszikus vadember, de van humora, a törpét vinné haza a gyerekek mulattatására, Bronnt nem, érthető, se humora, se vicces arca. Tyrion inkább a békés megoldás híve, és rábeszéli Shaggát arra, hogy kísérje el a fater táborába, ahol majd kap fegyvert meg vérteket, és így mindenki jól jár - Tyrion meg különösen, mert a hegyi népek nekimehetnek a Sasfészek katonáinak, neki meg egy ideje a bögyében van az a vár.

A Falon zajlik az élet, Havas Jont leárulófattyúzzák, amitől ideges lesz, de vér nem folyik, viszont szobafogságot kap. Nyugodtan alszik is, de Szellem nem nyugszik, így csak kimerészkedik a szobájából éjjel, és milyen jól teszi: az egyik reggeli hullából gyönyörű kékszemű zombi lett estére, és a parancsnokot akarja éppen kinyírni. Jon megszúrja tőrrel, a kardjával levág belőle egy emberesebb darabot és a biztonság kedvéért még át is döfi, mindhiába, a westerosi élőhalottak pont olyan kemények, mint a mieink, ez is felkel, és csoszog előre rendületlenül. Aztán Jon felkap egy lámpást, jól megégeti a tenyerét, és hozzávágja a függönybe beletekeredő egykori kollégához, aki csendesen elhamvad. A vadaknak igazuk van, na.

Zajlanak az események a másik kontinensen is, Drogo serege éppen valami falut amortizál le, ami Danynek nem nagyon tetszik, legalábbis az a része, amikor a harcosok nekilátnak módszeresen megerőszakolni mindenkit, akinek nem farok van a lába között. Letiltja a vadembereket egy csapatnyi nőről, mire kiborul a bili, ezt így most hogy, értetlenkednek azok, birkafejű istent imádó gyökerek ezek, örüljenek, hogy valaki megdugja őket. Dany hajthatatlan, dugni akartok, vegyétek őket feleségül, kész, elegem van a népvándorlás korából, felvilágosodunk.

Drogo először csak mulat asszonkája reformgondolatain, hagyjátok, csak viccel, int a többieknek, de nem Dany tényleg komolyan gondolja a dolgot, aminek az lesz a vége, hogy a férje kénytelen az egyik legnagyobb pofájú katonáját móresre tanítani, ez arrafelé úgy megy, hogy az illetőnek elvágják a torkát, és kitépik a nyelvét, lásd illusztráció. A küzdelemben Drogo is megsérül, de az egyik megmentett nő valami papnő, akit heves köpködéssel fogadnak a nomádok, mert nem állják a boszorkányokat. A sebet be kell kötözni, mert elfertőződik, mondja az erre ügyet sem vető nő, Danynek új havercsaja lett.

Robb sereggyűjtése jól halad, már ha azt annak lehet venni, hogy deres tele van nagydarab nemesekkel, akik egyre üvöltenek. Az egyikük, Greatjon, aki jó sok katonának parancsol, előőrs akar lenni mindenáron, és belepofázna a hadjárat vezetésébe, de ez annyira nem jön le jól Robbnál - olyannyira, hogy a száját jártató és hőzöngő nemest rendreutasítja, mire az kardot rántana, ha Robb farkasa le nem harapná két ujját hirtelen. Megáll a levegő a teremben, mindenki csak néz, húbazdmeg, ez a farkas, de kemény, megszólalni meg senki nem mer, mert öt ujjal csak jobb élni. Greatjon először ideges, de látva a többiek megszeppenését, a sebből spriccelő vér ellenére jót röhög, jól van Robb, te vagy a falkavezér.

Szegény Brann, Robb éjjel búcsúzik tőle, Rickon öccsével együtt kettesben marad a várban, pedig menne a csatába ő is. Reggel kimegy a Varasafához imádkozni, jön Osha, a befogott vadnő is, akinek a sorozatban egyelőre annyi a szerepel hogy baljóslatú kijelentéseket tegyen a szélről, a régi istenekről meg a falon túli veszélyről, az óriásokról és hasonló mesefigurákról. Nem a jó irányba menetel a testvéred, mondja. A Falnál is hozzáteszünk a motívumhoz, a másik zombit éppen elégetik Havas Jonék, amikor CSI Sam megfejti a titkot: a Mások nyírták ki, azért lett belőle élőhalott, és a szeme is ettől kék. Ezt egy könyvből vette, amiben azt is leírták, hogy a Mások a jég alatt alszanak már évezredek óta, de ha egyszer felébrednek, akkor szopás lesz, mert jönnek délnek. És mindenki felnéz a falra, reméljük, elég magas. Az.

Robb és serege elindult, Cat és a vicces bajuszos öregember csatlakozik hozzá, jókor, mert éppen haditanács van, merre menjen a 18 000 fős sereg? Jamie Lannister ellen, vagy a faterja Tywin seregét vegzálni? Cat erőt vesz magán, és csak akkor viselkedik anyaként, amikor a nemesek nem látják, nem akarja égetni a gyereket. Jól teszi, persze, de Robb egészen pofásan megoldja a feladatot, vezérként viselkedik, nem gyerekként. Cat ennek nem örül, inkább vezesse a sereget valami nagydarab faszi, akinek hiányzik két ujja, de Robb hajthatatlan. Sansa levelét meglátva Cat nem örül, micsoda faszságot íratott a lányommal ez a Cersei, ha bevonulsz Királyvárba, apró darabokra szaggatnak, fiam. Akkor nem bevonulok, hanem elfoglalom a picsába, mosolyog Robb, és hiszünk neki.

Tyrion és hegyiemberei megérkeznek a Lannister-főhadiszálásra, Tywin Lannister néz is nagyokat, de van annyi lélekjelenléte, hogy ne röhögje el magát, pedig a hegyiemberek egyik vezetője egy nő, aki a nyakában kismillió levágott emberi fület hord fuksz gyanánt. Tyrion és a fater párbeszéde nagyon vicces, elmésen osztják egymást egyre. Tywin nem nagyon szereti törpének született fiát, de hát Lannister ő is, meg kell védenie, már csak a családi becsület miatt is. Tyrionnak persze fáj, hogy nem ő a család szeme fénye, de hozzászokott - az viszont őt is meglepetésként éri, hogy amikor egy futár jő azzal a hírrel, hogy Robb megindult, a fater a hegyiembereket is besorozza gyorsan. Kaptok fegyvert, vértet sokat, ha harcoltok az oldalamon, mondja Tywin, Shagga erre rámutat Tyrionra, jó, de a félember is velünk jön, túsznak. Oszt ha nem fizetsz, elvisszük a gyereknek, ajándékba.

Robb este is tanácskozik, még mindig nem tudja, melyik seregnek menjen neki, és a nemesek sem sokat segítenek, ráadásul át kell kelni valami folyón, amin csak egy híd van, azt meg Lord Frey őrzi. Nem is tudtam, hogy ennyire macerás ez a hadviselés. A sátorba egy kémet hoznak, ejnyemár, háborúban az ilyenért halál jár. Robb kihallgatja, hány emberemet láttál, barátom? Vagy húszezret, mondja a kém, mire Robb fejében terv formálódik: közli vele, hogy elereszti, és nem nyakazza le, és üzen vele Tywinnak, hogy húszezer katonával közeleg a tél a gyökér fejére, és majd kiderül, hogy tényleg aranyat szarik-e. A nemesek nem értik, mi igen: Robb Jamie seregének megy majd neki, csak elhiteti Tywinnal hogy ő a célpont. Nagy taktikus a kölyök, na.

Na, az udvarban elkezdődött a mutyizás, Pöcsfej Joffrey a városi őrség parancsnokát, Jánost lorddá teszi és ad neki várat, földet, mindent. Az új Segítő Tywin lesz, Ned ugye a sitten, onnan meg nehéz segíteni. Cersei a biztonság kedvéért eltávolítja Ser Barristan Selmyt, a királyi testőrség ősz hajú vezetőjét is, és kinevezi főtestőrnek Jamie Lannistert, amitől az idős lovag kiakad, kardját, köpenyét, sisakját földhöz vágja és kicsörtet. Sansa vesz egy nagy levegőt, és Pöcsfej Joffreyhez fordul: kegyelmezzen meg az apjának. Pycelle mester, Varys és Kisujj továbbra is Cersei asszonykórusaként játssza szerepét, Joffrey pedig dönt: Ned Stark ismerje be, hogy én vagyok a király, vagy nincs kegyelem. Na, erre kíváncsi leszek.

Címkék: trónok harca
222 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2011.06.07. 15:36:43

@chrisred: tudni tudhat, max nem jól, de oktatást nemesi gyerekként kap rá

Felagund 2011.06.07. 15:40:26

Már többször előkerült, hogy a Lannistereknek igazából milyen potenciáljuk is van, nos, ha ránéztek a térképre, azt lehet látni, hogy a Lannisterek birtoka _nem nagy_ (mondjuk a Tyrellekhez, Martellekhez, vagy éppen a Starkokhoz képest), és nem voltak ám ők mindig olyan nagy legények...
A mostani részben emlegetett Tytos pl egy extrém pipogya és gyengekezű alak volt, és hogy ha történetesen a fia nem az a Tywin, akit mi is ismerünk, akkor most Nyugatföld domináns családja nem a Lannister (hanem a Tarbeck, vagy a Reyne, mondjuk... ;))

chrisred 2011.06.07. 15:40:54

@Llew: Persze, ahogy Tyrion is kaphatott leckéket kardforgatásból, de attól még esélytelen, hogy boldogulni fog bármilyen szinten.

Gróf Úr 2011.06.07. 15:42:15

@Felagund: "akkor most Nyugatföld domináns családja nem a Lannister (hanem a Tarbeck, vagy a Reyne, mondjuk"

De az egy esős vidék, főleg Castamere felé :-D

Gróf Úr 2011.06.07. 15:43:46

@chrisred: már boldogult, pajzzsal agyonvert egy hegyiembert. Tyrion tökös és okos gyerek, ne tessék lenézni, mert törpe! :-)

Llew 2011.06.07. 15:53:37

@chrisred: azért ne túlozzunk, Jaime jobb hadvezér, mint amilyen kardforgató Tyrion.

szepi79 2011.06.07. 16:02:26

@Llew: eddig nem láttuk se jaime-t hadat vezetni, se tyriont kardozni. ki tudja, lehet profi harcos, csak titkolja (bár nem valószínű), a banditát is hogy elintézte a pajzzsal...

Llew 2011.06.07. 16:07:12

@szepi79 - Harciteknős idomár: és csak úri jókedvében kérte, hogy valaki vívjon helyette a Sasfészekben

szepi79 2011.06.07. 16:10:40

@Llew: akár. vagy pl. az ő testalkatához mondjuk egy needle tipusú kard passzolna, azzal meg nem sokra menne egy teljes vértes, pajzsos lovaggal szemben.

szepi79 2011.06.07. 16:12:07

(persze tisztában vagyok vele, hogy teljességgel valószinűtlen, hogy ez lenne a helyzet, de a lehetőséget ne zárjuk ki)

Felagund 2011.06.07. 16:12:31

@szepi79 - Harciteknős idomár: Jaime meg már leverte a Folyóvidék urainak hevenyészett ellenállását és már Zúgó alatt van... ;)

dr. gernika 2011.06.07. 16:16:25

@Llew: Ahogy a zsoldos is csak társaságnak kellett. :)
Tökös legény, ez kétségtelen de akkor sem ér fel egy teljes értékű harcossal.

szepi79 2011.06.07. 16:22:48

@Felagund: basszus, arról pont lemaradtam! :DDD

Felagund 2011.06.07. 16:24:39

@szepi79 - Harciteknős idomár: Mindenki lemaradt, csak említették a Lannister "haditanácsban" ;)

dr. gernika 2011.06.07. 17:19:20

Annak ellenére hogy Arya egy cuki kislány, az első képen úgy néz ki, mint a saját öreganyja...

Nymeros 2011.06.07. 17:40:07

@gernika: testvérem beült mellém, ránézett a képernyőre, és megkérdezte, hogy ki ez a fiú? :D

Legokocka 2011.06.07. 18:52:39

Mostantól Sam végleges neve CSI Sam lesz?

Nema 2011.06.07. 19:06:02

Már csak a napszemüveg hiányzik róla :D

Tehetne is egyet, nehogy hóvakságot kapjon.
Bár a CGI-től biztos nem fog :D

Akvyr 2011.06.07. 19:10:50

CSI Sam-en viszont nagyon röhögtem. Már a múltkori részben is CSI-kodott amikor indokot keresett Jon szolgává kinevezésére :)

cézé80 2011.06.07. 20:01:19

Valaki kérdezte, hogy honnan lehet beszerezni a könyvet. A miskolci Alexandra könyvesboltban múlt héten még halomban álltak a könyvek, az összes rész, 3400 forintos áron.

Smile64 2011.06.07. 20:17:35

Kedvenc poénom ebből a részből a Late Lord Frey. Apropó, ezt hogyan fordították magyarra?

Felagund 2011.06.07. 20:29:03

@Smile64: Az "Elkésett" Lord Freynek, ami mondjuk pont elveszi az elnevezés kettősségét (nem értőknek: Lord Frey már elmúlt kilencvenéves...), de az vesse az első követ a fordítóra, aki lefordított volna egy ilyen szójátékot...

Smile64 2011.06.07. 20:50:06

Nem vetek követ, csak mindig sajnálom, mikor egy poén kimarad a fordításból.

Tryptich 2011.06.07. 23:29:22

@Asszem: Ahogy Daenerys-től megtudhattuk a sárkány meg megeszik minden szart.

Többen is írtátok, hogy Jaime kiképzést kapott, + jelen volt néhány ostromnál. Na most, attól, hogy valaki ott van egy ostromnál, még nem fogja megtanulni a stratégiai fogásokat, mivel azokat az ostromokat nem Ő vezette. Valamint arra akartam utalni, hogy a jelleméből, meg a munkájából fakadóan én nem gondolnám, hogy nagyon nekiállna taktikázni, szerintem a harcmodora az Előre! és Utánam! parancsok kreatív váltogatásában merülhet ki. Ez nagyon jó is, ameddig futnak előled, meg amíg meg tudod oldani a helyzetet "csak a PUSTA ERÖ ÉS AZ ÖTLETESÉG és voala ZUZÁS!" De egy taktikusabb ellenfél ellen már gondok lehetnek.
A serege sem számlál már 30k főt, mert biztos volt egy kis lemorzsolódás, amíg Zúgót ostromolta.

Tryptich 2011.06.07. 23:46:23

"ez a Robb-gyerek annyira szar vezetőnek és a Lannister-klán hozzá képest annyival összeszedettebb, h normális esetben 5 perc alatt elveszítenék a háborút."

Hát ööö... pillantsunk rá erre a térképre:
4.bp.blogspot.com/-QrTQorD9TMI/Tas7ZKr-4gI/AAAAAAAAAW0/GWqWnyxMeKA/s1600/Map_Westeros_Political.gif

Hát én ebből pont nem ezt látom ki. Nézzük sorban: Északról jönnek a Starkok, ott van Zúgó, Catelyn családja, Tully-k. Ott van a Sasfészek, az Arryn-okkal. Mindegyik háborúban áll a Lannisterekkel, vagy utálja őket. ÉN amúgy meg vagyok győződve róla, hogy Theon nem utálja a Starkokat, végül is közöttük nőtt fel, szóval ha nagyon akarom, még a Greyjoy-okat is idevehetem.
Délen: A Baretheonok, Stannis és Renly aztán odavannak Joffrey-ért, és mellettük ugye a Tyrell-ek, akik Renly mögött állnak, illetve előtte térdelnek.

Na most, ki is van szar helyzetben? :D

Felagund 2011.06.08. 00:39:58

@Tryptich: A helyzet azért nem ilyen egyszerű ;)
A Lannisterek hadereje eleve jóval nagyobb mint az Északiaké, ráadásul sokkal közelebb vannak a központjukhoz, az ellátási vonalak minimalizálását meg már Szun-ce is erősen szorgalmazta ;)
A folyóvidéki urak ellenállását Jaime elsöpörte (az Aranyfog-hágónál) Zúgó ostromzárban, Robb pedig még mindig messze van, ráadásul az apjáért _délkelet_ felé kéne menni, Zúgó meg _délnyugatra_ van. Választhat, melyik ujjába harapjon...
Arryn Völgye ugyebár nem mozdul (hála Lysának), a többiek meg nem lesznek hülyék, hogy ilyen hamar elkötelezzék magukat egy bőven nem biztos kimenetelű háborúban.
Arról nem is beszélve, hogy Tywin Lannister közismerten zseniális stratéga évtizedes tapasztalattal, Robb meg még életében nem vívott csatát...

Szóval summa summarum, várjuk ki a végét ;)

Huntroll 2011.06.08. 00:40:25

@Tryptich: Északról jönnek a Starkok és hűbéreseik, akik közül elég sokan régi riválisaik, ezért nem feltétlenül megbízható szövetségesek, és valószínűleg az sem villanyozza fel őket, hogy Ned Stark (aki a politikával ellentétben a háborúhoz ért is) helyett a kisfia vezeti a sereget, akiről még alig esett le a tojáshéj. A Tullykat éppen tönkreverték/verik a Lannisterek, az Arrynokra pedig nem számíthatnak, mivel Lysa (a ház urának gyámja) közölte, hogy nem kockáztatja a fia életét.
Theon nem utálja a Starkokat, azonban a család vezetője nagyjából az összes nagy házat gyűlöli, elvégre volt néhány éve egy elég kellemetlen afférja velük.
A Baratheonok közül Stannis a jogos örökös, őt ugye még nem is láttunk a sorozatban, ellenben azt tudjuk, hogy Renly is magának követeli a trónt, szóval nem biztos, hogy sokáig megmarad a testvéri szeretet. Arról nem is beszélve, hogy Ned elvágta magát Renlynél, amikor nem biztosította a támogatásáról, ezért nem is lenne oka harcba indulnia a kiszabadításáért.
A Tyrellek meg ugye perpill Renlyhez állnak meglehetősen közel, ezért rájuk sem számíthatnak a Starkok.

No meg abba sem árt belegondolni, hogy mi az előnyösebb egy nagy ház számára: csatlakozni a röhejesen naiv Starkokhoz, hátha kapnak valami koncot, ha helyére kerül a törvényes uralkodó, vagy szépen kivárni, amíg a Starkok és az aktuálisan legjobban álló Lannisterek kivéreztetik egymást, majd a nekik legjobban nyaló jelöltet ültetni a trónra, vagy csak simán minél több területet elfoglalni. Mivel a Starkokat kivéve itt mindenki reálpolitikus, nem nehéz kitalálni az eredményt...

Huntroll 2011.06.08. 01:04:54

@Felagund: Fél perccel, de beninjáztál :D

szepi79 2011.06.08. 01:05:26

@Tryptich: "csak a PUSTA ERÖ ÉS AZ ÖTLETESÉG és voala ZUZÁS!"

ezért örökre a szivembe zártalak :D bár itt jó eséllyel kevesen fogják érteni.

Huntroll 2011.06.08. 01:23:09

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Jaime egy üresfejű izomagy, ez nem jött le neked abból, ahogy látszott rajta az elfojtott harag, ahogy a király a nővérét/szerelmét gyalázta, vagy ahogy szegény Nedet leszúrta, csak mert a kisöccsét (akivel kb. ő viselkedik normálisan az egész családból) mindenféle jogcím nélkül elfogta a felesége? :D

Amúgy tök szórakoztató, hogy a high fantasyn és tündérmeséken nevelkedett nézők mennyire odavannak a teljesen életképtelen Starkokért, és mennyire erősnek érzik őket, ahhoz képest, hogy nagyjából nulla érzékük van a politikai manőverezéshez, és folyamatosan csúnyán pofára esnek a böcsület miatt :D

szepi79 2011.06.08. 07:42:22

@Huntroll: te ezt most mire irtad válaszra? :D

Huntroll 2011.06.08. 07:52:23

@szepi79 - Harciteknős idomár: Igazából Tryptichnek akart menni, csak egy kicsit már fáradt voltam éjjel. :P

Gróf Úr 2011.06.08. 07:53:27

@Huntroll: "Jaime egy üresfejű izomagy" ez nem a te hibád, ennyi a különbség a film és a könyv között. A filmben finoman (ezek szerint túl finoman) megpróbálták érzékeltetni, h több is van benne ennél (szellemes szópárbaj hegyek először Jonnal (az Éjjeli Őrségről), Neddel (a trónteremben), Roberttel (első ölés témában)), de nem jött át.

Smile64 2011.06.08. 08:07:34

@Huntroll: Mellesleg Jaime nem szúrta le Nedet. A filmben az egyik embere szúrta lábon hátulról, a könyben pedig simán eltörött a lába, amikor a lova elesett és maga alá temette.

chrisred 2011.06.08. 08:30:11

@Gróf Úr: Szerintem meg pont a filmben tűnik üresfejű izomagynak. Jonnal lefolytatott "szellemes szópárbaj" nagyjából laktanyai színvonal, egy öreg katona szívatja a kopaszt. A különbség, hogy a könyvben Jaime valódi karakter, az elején tényleg elviselhetetlen egóval ("There are no men like me. There's only me."), egy Havas Jont valószínűleg észre sem vett volna.

Gróf Úr 2011.06.08. 09:15:25

@chrisred: magam is azt mondom, h a filmen nem jön át az összetettsége. A könyvben meg az elején tán egyszerű jellem (vagy inkább nem kap nézőpontot, h kibontakozhasson), de később behozza.

Más: sokan írtátok, h a nemesi házak örökösei elsőrendű taktikai és stratégiai képzést kaptak, plusz Jaime részt vett még fegyverhordozóként a Királyerdei Testvériség nevű rablósereg (bandának nagyok voltak) felszámolásában, a Greyjoy-lázadás leverésében. Szóval nem csak a legjobb kardforgató Westeroson (saját bevallása szerint :-D) hanem képzett és gyakorlott vezér is. A folyóvidéki urak legázolása ezzel együtt nem nagy tett, mivel még nem voltak összehívva a lobogóik, udvarházról udvarházra meg egy kis sereg is felőröli őket, nem h egy fél Lannister ármádia. Aztán mire összegyülekeztek már nem is voltak annyian, mert a felüket lemészárolták otthon.

Llew 2011.06.08. 09:23:55

@Tryptich:
"Többen is írtátok, hogy Jaime kiképzést kapott, + jelen volt néhány ostromnál. Na most, attól, hogy valaki ott van egy ostromnál, még nem fogja megtanulni a stratégiai fogásokat, mivel azokat az ostromokat nem Ő vezette. Valamint arra akartam utalni, hogy a jelleméből, meg a munkájából fakadóan én nem gondolnám, hogy nagyon nekiállna taktikázni, szerintem a harcmodora az Előre! és Utánam! parancsok kreatív váltogatásában merülhet ki."

Szerinted, hogy lehet jobban stratégiát tanulni annál, ha valaki először elméleti oktatást kap, aztán részt vesz pár csatában, amiben nemesi származása és fontos beosztása (királyi testőr) révén ott lehet a haditanácson is, és megfigyelheti, amint nála rutinosabbak kitalálják, hogy mit és hogyan?

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenképpen Jaime lenne Westeros legnagyobb hadvezére, de azért ilyen téren tök hülyének képzelni erősen túlzás. Akkor a faterja, aki elég meggondolt ember, nem bízta volna rá a fél seregét.

A térképen nincs rajta a népsűrűség, szóval az alapján már csak ezért sem lehet erőviszonyokat saccolni. Már pedig nem észak a leglakottabb vidék.

A püspök inasa 2011.06.08. 09:37:11

Múlt héten kezdtem el olvasni a könyvet, és sajnos elkövettem azt a hibát, hogy lehagytam a sorozatot jó 100 oldallal. Pedig a tervem az volt, hogy csak addig olvasom, ahol épp tart a film, de nem bírtam ki... És hiba volt egyébként, mert úgy sokkal nagyobbat ütött egy-egy rész, hogy tényleg fingom nem volt, mi fog történni. Persze azért így is nagyon jó, megelevenedni látni az egyes epizódokat.
Az a nagyszerű ebben az egészben, hogy sokkal összetettebb a sztori és a karakterek is, mint máshol megszokhattuk. A szereplők és motivációk sokszínűsége különféle egyéni szimpátiákra, találgatásokra, várakozásokra adhat okot, ami azért nagyban szélesíti a skálát. Az nagyjából egyértelmű ugyan, hogy a Starkok a jófiúk, akinek a történetek klasszikus szabályai szerint győzni illene (ami ugye itt egyáltalán nem biztos), viszont mellette annak is képes vagyok titkon szorítani, hogy azért azt ütődött Lysát Sasfészkestűl tanítsák móresre a Lannisterek meg a szimpatikus hegyiemberek.

Más: A könyvekkel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a Királyok csatájának (ez ugye a második rész) csak a régi kiadását tudtam megrendelni (2003-as azt hiszem), ez más-e fordításilag, mint az új? (Esetleg mások az elnevezések benne, a Deres nem Deres, a Mások nem Mások, stb...) Vagy ugyanaz?

dr. gernika 2011.06.08. 09:41:19

@A püspök inasa: Én tegnap kezdtem olvasni, és szintén az a tervem, hogy nem hagyom le a sorozatot.
Mondjuk így, hogy monitoron vagyok kénytelen olvasni, szerintem sikerülni is fog.

Felagund 2011.06.08. 09:56:11

@Gróf Úr: Hát, nem tudjuk, hogy a _filmen_ hogy volt, de a könyvben ser Edmure (aki ugye a Folyóvidék védelmét irányította) eléggé tisztában volt a támadás tényével, és két lordot küldött az aranyfoki hágóhoz (ami felteszem viszonylag jól védhető...), az más kérdés, hogy Jaime átgázolt rajtuk és szétszórta őket...

chrisred 2011.06.08. 09:59:18

@Llew: "Szerinted, hogy lehet jobban stratégiát tanulni annál, ha valaki először elméleti oktatást kap, aztán részt vesz pár csatában, amiben nemesi származása és fontos beosztása (királyi testőr) révén ott lehet a haditanácson is, és megfigyelheti, amint nála rutinosabbak kitalálják, hogy mit és hogyan?"

Szerintem azzal kezdődik az egész, hogy érdekelje őt. Jaime esetében már a kindulópont sem volt meg, mit foglalkozzon a hadvezetéssel és a mások irányításával, amikor minden csatát, amiben részt vesz, egyedül akar megnyerni? Azért volt hozzá sokkal jobban illő, hogy a könyvben távozás közben, félvállról veti oda az embereinek, hogy vágják le Ned kísérőit. Nem volt kitervelve, hirtelen jött ötlet, és az sem érdekelte, hogyan oldják meg.

Gróf Úr 2011.06.08. 10:00:42

@Felagund: iszony széthúzás volt, mindenki a saját kis várát akarta védeni, nem gyűltek össze, egységbe emlékeim szerint. Az öreg Tully épp haldoklik, meg sosem volt annyira összpontosítva ott az uralom, mint mondjuk a Starkok vagy a Lannisterek esetében (ld. Lord Frey, aki kiskirályként vergődik).

clegane 2011.06.08. 11:08:12

Lord Frey magyarul lehetett volna a "néhai" Lord Frey, aki néha tartja a szavát, néha nem :D

Felagund 2011.06.08. 11:18:20

@clegane: Igen, nekem is ez lett volna a tippem, de így se jön ki azért igazán a dolog
(de tény, hogy talán még ez van legközelebb :))

ElPadre 2011.06.08. 12:00:42

@sixx: CSI:Westeros. bammeg. most felébredt a kutyám, akkorát röhögtem. :D

Tryptich 2011.06.08. 12:12:01

@Huntroll: "No meg abba sem árt belegondolni, hogy mi az előnyösebb egy nagy ház számára: csatlakozni a röhejesen naiv Starkokhoz, hátha kapnak valami koncot, ha helyére kerül a törvényes uralkodó, vagy szépen kivárni, (...) Mivel a Starkokat kivéve itt mindenki reálpolitikus, nem nehéz kitalálni az eredményt... "

Ebben szerintem megint tévedés van, mert ugye a becsület, vagy annak látszata a lovagkorban igen fontos volt, és Westeroson ez még egy nagyon is élő és létező dolog. Egyáltalán nem csak a Starkoknak fontos, csak ugye, ahogy Robert is említi, délen már inkább a hátba szurkálás megy, nem a valódi harc, ez pedig kicsit levont ott az értékéből. De attól még jelen van, és ha egy ilyen Starkot, akiről a becsület mellszobrát lehetne megmintázni ilyen szintű sértés és ilyen bánásmód illeti, akkor azért sok ember zsebében kinyílik a bicska.

Jaime meg... az Ő összetettsége nem nyilvánvaló első blikkre, és épp ezért jó ez a karakter. És a színész is, aki játssza, mert vissza tudja adni! De hagy idézzek Martin egy másik regényének a kritikájából - sajnos a színvonala meg sem közelíti a Tűz és jég dalát - :
Martin profi abban, hogy ellentmondásos érzelmeket keltsen az olvasóban (jó példa erre a Tűz és Jég Dalának Jaime Lennister-je, hogy csak egyet említsek).
(...)
"Akár azonosulni is tudnánk vele a regény végén, ha nem riadnánk vissza ösztönösen ennek az azonosulásnak a konzekvenciáitól."
A becsület Jaime számára is fontos. Mert neki ugye nincs. Valahogy úgy tűnik számomra, hogy ennek a becsületnek a romjain épült fel az Ő egyénisége, mert ugye Aerys leszúrása ezt tönkretette. Szerintem még saját magának sem akarja bevallani, de meghasonlott önmagával. Ez csak egy olyan megérzés a részemről.

Szóval, visszatérve, ezt a sértett becsület dolgot szerintem nagyon jól fel lehet használni, mert azzal a tudattal menetelünk előre, hogy nekünk van igazunk. Ez azért sokat hozzáadhat a dolgokhoz.

"amíg a Starkok és az aktuálisan legjobban álló Lannisterek kivéreztetik egymást, majd a nekik legjobban nyaló jelöltet ültetni a trónra, vagy csak simán minél több területet elfoglalni."

No igen, lehet, hogy a harcba nem akar beszállni senki, de a nevető harmadik szerepére igen nagy a várólista.

Felagund 2011.06.08. 12:30:53

@Tryptich: Amit Jaime-ről írsz, az nagyon találó, de ennek nincs köze a hadvezetési skilljeihez ;)
Maradjunk annyiban, hogy van fogalma róla, hogyan kell csatát vívni és ostromolni, de ő tényleg inkább az egy-egy elleni küzdelem mestere...

Ami meg a becsületet illeti: tényleg nem fog senki harcba menni Nedért, csak azért mert ő kb az utolsó talpig becsületes ember :)

szepi79 2011.06.08. 12:54:09

@Felagund: "Ami meg a becsületet illeti: tényleg nem fog senki harcba menni Nedért, csak azért mert ő kb az utolsó talpig becsületes ember :)"

eeegen, sztem is valami ilyesmi. nedért csak egy másik ned menne harcba, de ha lett volna másik ned, akkor nem az igazi ned lett volna a kéz.

stevieg18 2011.06.08. 12:58:24

@Nymeros: Oh, köszönöm az invitálást, a hétvégén valószínűleg megejtem. Mennyien vannak/vagytok kb.? :)

chrisred 2011.06.08. 13:38:21

Kicsit furcsa olvasgatni, hogy mindenki szerint azért viselkedett így Ned, mert becsületes ember. Jelezném, hogy ő volt a Segítő, vagyis lényegében a kormányfő, és a Hét Királyság jogos rendjét akarta érvényre juttatni, mert ez volt a feladata.

Érdekes, hogy pont az a Varys vádolta önzéssel és hivalkodott, hogy ő az, aki az ország érdekeit szolgálja, aki azon van, hogy a dothraki sereget rászabadítsa Westerosra. Bár az tény, hogy olyan szempontból Robert is trónbitorló volt, amennyire most Joffrey az.

Jon Snow 2011.06.08. 13:57:15

@chrisred: Olvasd el vagy hallgasd meg még egyszer, mit mond Jaime Jonnak. Ha megfigyeled, igazából saját magáról beszél. Nagyon nagy jelenet.

Nymeros 2011.06.08. 14:02:05

@stevieg18: E pillanatban 313 regisztrált tagja van az oldalnak, 30 biztosan folyamatosan aktív, egyébiránt az itt is posztolgató Felagundhoz fordulj bizalommal, ő az egyik mod. ;)

Jon Snow 2011.06.08. 14:05:37

@Felagund: "ha történetesen a fia nem az a Tywin, akit mi is ismerünk, akkor most Nyugatföld domináns családja nem a Lannister (hanem a Tarbeck, vagy a Reyne, mondjuk... ;))"

A Tarbeck és a Reyne család is a Lannisterek hűbérese volt. Nyilván nem forgott veszélyben a Lannisterek vezető szerepe. És ha egy hűbéres nagyon lázadozik, esetleg le köll csapni a családfőjük fejét. Az egész család kiirtása (gyerekestül, mindenestül) jól mutatja, hogy Tywin mekkora egy elmebeteg szörnyeteg.

@Bedeko: "A Lannisterek teljesen jó királyok lennének"

Biztos valami másik Lannister családról beszélsz, és nem arról, ahol Joffrey a király és Cersei suttog a fülébe.

Felagund 2011.06.08. 14:11:29

@Jon Snow: Ó, dehogynem! Mint írtam, ha nem történetesen Tywin lett volna Tytos örököse, a Tarbeckek és a Reyne-ek úgy csapják szét a Lannistereket, mint tank a libafost... Szerencsétlenségükre Tywin a sarkára állt, összeszedte, ami megmaradt a ház csapataiból és hűbéreseiből, és kiirtotta őket...
Csak azt akartam érzékeltetni, hogy egyáltalán nem olyan szilárd a vezető házak pozíciója.
A nyolc régióból mindössze háromban ugyanaz az uralkodó család (Stark, Arryn, Martell), mint Aegon hódításának idején (vagyis háromszáz éve)

Felagund 2011.06.08. 14:15:31

@Felagund: Pardon, tévedtem, a Lannisterek is maradtak, szóval 4-4 az állás :D

Nymeros 2011.06.08. 14:21:39

@Jon Snow: "A Tarbeck és a Reyne család is a Lannisterek hűbérese volt. Nyilván nem forgott veszélyben a Lannisterek vezető szerepe. És ha egy hűbéres nagyon lázadozik, esetleg le köll csapni a családfőjük fejét. Az egész család kiirtása (gyerekestül, mindenestül) jól mutatja, hogy Tywin mekkora egy elmebeteg szörnyeteg."

És pont Tytos pipogyasága miatt fellázadtak uruk ellen. Tytos meg tojt az egészre, nem mert semmit csinálni, és ha nincs Tywin, akkor valóban könnyedén véget érhetett volna a Lannisterek uralma.

chrisred 2011.06.08. 14:35:41

@Felagund: A Greyjoyok? A Viharkirályok meg a Kertészek tudtommal a Targaryen hódítások miatt vesztették el az uralmukat, és nem a hűbéreseik szerezték meg a helyüket.

Jon Snow 2011.06.08. 14:39:55

@Felagund: Valamint a Gardener és a Harren családot épp Aegon irtotta ki, és a helyükre tett Tyrellek és Tullyk azóta is megvannak. Plusz a Greyjoyok, akik akkoriban nem voltak királyok, de most mégis nagy ház. Szóval pont fordítva van, mint mondod: I. Aegon ideje óta, 300 éve nem bukott el nagy család.

Ami a Reyne-Tarbeck lázadást illeti, a pontos részleteket szerintem senki sem ismeri. De az világos, hogy egész családokat nem szokás kiirtani Westeroson, ezt a Lannistereken kívül senki más nem csinálja.

Llew 2011.06.08. 14:44:08

@Felagund: és a Vas-szigetek? Ott ki volt a legény a Greyjoyok előtt?

Nymeros 2011.06.08. 14:45:39

@Jon Snow: sajnos szokás... Lásd a Hollard-házat (vagy akár a Lothsonokat).

Felagund 2011.06.08. 14:55:55

@Llew: a Hódítás idején Fekete Harren uralkodott a Vas-szigeteken, és hozzá még a Folyóvidéken is ő volt a legény a gáton, Harrenhal az ő nevét viseli egyébként
(Aztán jött Aegon a sárkányokkal és megsütötte szegényt a falain belül...)

@Jon Snow: Arra akartam csak rávilágítani, hogy a "Nagy-házság" egy időben eléggé változó dolog ;)

Felagund 2011.06.08. 14:58:13

@Jon Snow:
... vagy a Blackfyre-öket, Darklynokat, stb... ;)

És akkor ezek csak a kiirtott, nem pedig a természetes úton kihalt házak... (amihez a Starkok azért elég közel állnak, lévén a családfájuknak kizárólag a főága él már...)

Jon Snow 2011.06.08. 15:00:30

@Nymeros: A Hollardokat ugye pont Lord Tywin irtotta ki, nem? :D A Lothston famíliáról csak azt tudom, hogy Harrenhal urai voltak, de nem világos, mi lett velük.

Nymeros 2011.06.08. 15:04:55

@Jon Snow: a Hollardokat Aerys parancsára irtották ki, miután Lord Denys botor módon elfogta a királyt. Tywin vezette a sereget Duskendale ellen, de Ser Barristan kimentette a királyt, aztán elfoglalták a várat, és...

A Lothsonoknak kb olyan hírük volt, mint Báthory Erzsébetnek, és mint Harrenhal urai, ők is kihaltak egy idő után, bár ha jól emlékszem, őket is inkább irtották.

Felagund 2011.06.08. 15:06:11

@Jon Snow: Nem, a Dontosok a Darklynok hűbéresei voltak és a Duskendale-i Ellenállás tett be nekik.
A Lothstonok meg valószínűleg "rásegítéses kihalást" szenvedtek (sose volt jó hírük, ugyebár :D)

Felagund 2011.06.08. 15:10:51

Amúgy meg arról már nem is szólva, hogy a nyolc nagy ház közül csak kettő az (A Lannisterek és a Tyrellek) akiknek számottevő oldalágai vannak, az összes többinél csak a főág él, szóval elég sérülékeny a dolog ;)
Mondanám én tovább is, de spoiler, a kurva életbe... :D

Nymeros 2011.06.08. 15:11:36

@Felagund: a Dontosok? :D Ha mindenki akkora iszákos volt a Hollard-házból, akkor csodálom, hogy egyáltalán megalapították.

Nymeros 2011.06.08. 15:12:38

@Felagund: hát a Karstarkokra rá lehet fogni, hogy a Starkok oldalága... Talán.

Gandalf Garaboncias 2011.06.08. 15:20:49

Azért egy jó hadvezérséghez a megfelelő oktatáson és az éles helyzetben szerzett tapasztalatokon kívül kell az egyéni rátermettség is.

Jaime hiába kapott kiváló kiképzést és szerzett hasznos gyakorlatot már a hadvezetésben, ha a személyisége nem teszi jó stratégává.

A Lannister-papa zsenialitását sajnos nem örökölte, ahogy Cersei sem (Sansa befolyásolása nem nagy kunszt, pláne a királyi tanács hathatós segítségével). Tyrionba több ész jutott, mint az ikrekbe együttvéve.

szepi79 2011.06.08. 15:25:32

@Felagund: b****tok meg, hogy vagytok képesek ennyi (lényegében haszontalan) információt megjegyezni? :D nekem a felétől besülne az agyam...

Nymeros 2011.06.08. 15:27:20

@szepi79 - Harciteknős idomár: ügyesen, de pl Tower of the Hand és a Wiki of Ice and Fire igen hasznos, ha nem vagy biztos valamiben... ;)

Felagund 2011.06.08. 15:33:15

@szepi79 - Harciteknős idomár: Valakinek a bélyeggyűjtés a hobbija... ;)

Llew 2011.06.08. 15:53:57

@Felagund: és ehhez hányszor olvastátok el a könyvet? :D Én most kezdtem a 4. könyvet, de ilyen "mellékes" háttérinfóból annyi van, hogy nem lehet megjegyezni, a családfák nyomon követéséhez meg a könyvek hátuljában lévő lista segítségével is marha nehéz

Nymeros 2011.06.08. 15:59:22

@Llew: sokszor, sokszor, még többször.

Felagund 2011.06.08. 16:01:16

@Llew: A pdf-es könyv sokat segít ha az ember konkrétumot keres :D

chrisred 2011.06.08. 16:12:51

@Llew: Soha nem szabad abbahagyni. :)

szepi79 2011.06.08. 16:21:53

@chrisred: szóval akkor ha elolvastam majd mind a 4 könyvet, akkor "dejó" felkiáltással lehet kezdeni elölről?

egyébként valamikor a sorozat 7. része magasságában megnéztem megint a pilotot. nagyon durva volt, mennyi rejtett részletet vettem észre, meg mennyi "AHA!!" feeling volt. itt vettem csak észre, mennyire zseniális ez a sorozat.

chrisred 2011.06.08. 16:24:23

@szepi79 - Harciteknős idomár: Mindenki szívesebben olvasta volna inkább az ötödiket, de Martin bácsi nem kapkodta el. :)

Felagund 2011.06.08. 16:24:43

@szepi79 - Harciteknős idomár: Igen, nekem még harmadszori olvasásra is sok újdonság volt... (egyre finomabb utalások :))

ehran 2011.06.08. 17:55:32

@szepi79 - Harciteknős idomár: Hát mondjuk úgy, hogy amikor megjelenik a következő kötet, nem árt megint nekiugrani elölről az egésznek. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.09. 12:30:38

megnéztem az új részt én is, jó volt nagyon.

Lorcan Friel 2011.06.10. 01:24:18

Kész, ezen könnyesre röhögtem magam. Most hogy bírom ki a következő részig? Az első könyvet kivégeztem, a másodikba nem merek belekezdeni, mert akkor megint nem alszom négy-öt napig. Nem lehet abbahagyni.

obermotz 2011.06.10. 12:02:48

Váááze, a sorozat hatására kezdtem el olvasni a könyveket, most a harmadik felénél járok. Westerosban nem viccelnek ahogy nézem - már félek előre hogy mi lesz még.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.10. 12:29:35

@obermotz: nem viccelnek sehol sem, a harmadik vége meg különösen nyugodt, lapos és esemény-mentes. :]

dr. gernika 2011.06.10. 13:33:30

@obermotz: @mcs: Ne hergeljetek, én még csak az elsőt nyúzom, ezeket a részeket már leadták filmen. :)
Egyelőre úgy vagyok vele, hogy nem előzöm be könyvvel a képet, de attól tartok, el fog kapni a gépszíj..

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.10. 13:56:56

@gernika: á, hagyd a fenébe.

a második-harmadik kötetben semmi nem történik, csak mindenki áll a magas tornyok ablakában és sóhajtozva bámul bele a naplementébe.

néha küldenek 1-2 hollót, hogy ott is olyan tsudálatosh-e az ősz, mint itt?
ó, csakugyan? és egyébként nemes anyád egészsége hogy szolgál?

ilyesmi.

2011.06.10. 23:40:05

@mcs: ...valamint sok szó esik a kertészkedésről is :)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.13. 13:18:35

NE SPOILEREZZÜNK MÁR, A BÜDÖS KURVA ÚRISTEN BASSZA MEG.

limbekcs 2011.06.18. 02:37:04

bocs hogy ide most hirtelen, kedves sixx, de a sorozatonkénti (rss) feedet csak én nem találom, vagy csak izé?

(feleséges "nembeszóltam kártya 1" játszik? több úgy sincs :)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.18. 07:45:17

@limbekcs: fogalmam sincs, én csak a tartalomért felelek, a technikai részhez hülye vagyok.

limbekcs 2011.06.18. 10:43:40

@sixx: hogy is mondjam, nagy gondolatok ha találkoznak...

(már hogy a én is a tech-hez - de ne szopjam már egymás faszát így kora reggel csak azért, mert a okos szomszéd láncfűrészel, rss nélkül, Reagan ebben is jobbvót)

bocsi

limbekcs 2011.06.18. 10:45:13

@limbekcs: az is lehetséges, hogy épp forgatnak, csak kicsi a valószínűsége...
süti beállítások módosítása