Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x08 - The Pointy End

2011. június 07. 08:35 - sixx

A előző két részben, hogy is mondjam, elmérgesedett a helyzet Ned Stark és a Lannisterek között, meghalt egy király, egy törpét majdnem kihajítottak az ablakból és így tovább, nem egy szívderítő hely ez a Westeros. Ebben a stílusban folytatjuk tovább a történéseket egy kardcsapással odébb, ahol az előző rész véget ért, Királyvárban irtják a Starkokat, vörös páncélos Lannister-pribékek és a városi őrség tagjai vágnak le minden kiálló részt az egykori Segítő háza népéből. Arya minderről egyelőre nem tud, mert éppen vívni tanul fakarddal, és olyan magvas gondolatokat kap a mestertől örökbe, hogy a látás a vívás lelke, és így tovább.

Az idillnek négy talpig vasba öltözött gyökér vet véget, akiket Sylvio Forel először szóban jó modorra tanít majd fakarddal kicsit meggyepál. A katonák Aryát vinnék, Nedhez, mondják, de ezt nem veszi be se a kislány, se Forel, az előbbi inkább elszalad, az utóbbi meg hősi halált hal, mert egyrészt sok lúd disznót, másrészt meg ne vigyél fakardot középkori mészárlásba. Azért Forel olaszos-spanyolos akcentusa nagyon menő volt, ezt adjuk meg neki. Sansa is összetalálkozik az ellennel, ráadásul a Vérebbel, akinek az arcát a saját testvére égette meg annak idején, pusztán emberbaráti okokból, hátha így szebb lesz, de nem. Viszi a csajt a királynőhöz, mert Cersei, mint az előző hogyvoltban megállapítottuk, egy rohadt állat. Arya szegény menekülés közben rátalál a kardjára és kinyír egy lovászfiút, mert az el akarta kapni. Korán felnőnek a gyerekek Westerosban.

Ned közben a vár egycsillagos részén kapott szállást, a komfortfokozat a boldogult keletnémet kempingekre emlékeztet, se víz, se kaja, derékaljnak szalma, a béklyó viszont benne a szobaárban. Varys látogatja meg és hoz neki egy kis bort, és helyzetet jelent: Arya meglógott, Sansa továbbra is Pöcsfej Joffrey arája, a háznép beleivel festenek absztrakt képeket a tehetségesebb utcagyerekek. Te meg végignézted, ahogy az emberemet lemészárolják, mondja Ned, még jó, mi a tökömet csináltam volna fegyvertelenül, egyedül, egy szál selyemköntösben? Varys fejcsóválva azt megkérdi Nedtől, ugyan miért volt olyan gyökér, hogy Cerseivel közölte, tud a fattyakról? Mert Ned könyörületes. Na, barátom a nagy könyörületed okozta itt mindenki halálát, többek közt Robertét is, mondja a gerinctelen Varys. Azt igaz tudod, hogy halott ember vagy, veti oda távozóban, nehogy legyen Nednek egy nyugodt éjszakája.

A Falon közben megtalálták az előző rész végén drámaian belógatott kéz tulajdonosát és egy haverját is, mindketten halottak. Benjen Stark csapatának tagjai voltak (Benjen továbbra sincs meg, az érte aggódók kedvéért rendszeresen helyzetjelentünk majd), és most ott fekszenek kékre fagyva a taligán, de nem büdösek, amit így, a kép alapján kurvára nem tudok elképzelni, pedig de. Ezt az infót Samnek köszönhetjük, építsünk egy spinoffot az eszes fiúra, mondjuk CSI:Westeros címmel. El kéne ezeket égetni, mint ahogy a vadak teszik, javasolja Havas Jon, mindenki bólogat, jaja, az jó lesz, de előtte a helyi kórboncnok csak megnézi, mi lett velük. Holló jött Királyvárból, Havas Jon megtudja, hogy a családja miféle kalamajkákba keveredett délen, és látszik a fején, hogy az "apád elárulta a királyt Stannisszal és Renlyvel karöltve, és tömlöcben rohad azóta is" sorok zsigerig hatoltak, mert olyan arccal pattan fel, mint aki éppen indulni készül romantikus lovagszabadításra. A parancsnok nyugira inti, a lányokkal biztos jól bánnak Királyvárban.

Hát, Arya ugye valahol a városban kódorog, Sansa, az Együgyű meg éppen Cersei színe előtt áll/ül ahol úgy manipulálja a Pycelle mester-Kisujj-Varys összetételű tánckar, mint annak idején Pelikán elvtársat. Cersei a ceremóniamester, először a frászt hozza a csajra azzal, hogy árulóként már nem lehet Joffrey arája, amitől Sansa az idegösszeroppanás szélére kerül, utána viszont a klasszikus receptnek megfelelően meglógat előtte egy mézesmadzagot: de ha írsz egy levelet apád árulásáról Robb testvérednek, és idehívod az udvarba, hogy hűséget esküdjön a fiamnak, akkor bizonyítod, hogy benned nem árulók vére bugyog. Az ostoba lány meg belemegy a dologba, bár mentségére legyen mondva, hogy apja ártatlansága mellett a végsőkig kitart. Cerseiék színielőadása csillagos ötöst érdemel mellesleg. (Benjen még sehol.)

A levél eljut Deresbe is, ahol Robb, akinek azért egy fokkal több esze van, mint a húgának, azonnal rájön, hogy ha belovagol hűséget esküdni Királyvárba, a kapuig nem jut el egy darabban, így inkább úgy dönt, összeszedi az északi nemeseket, sereget gyűjt, és nekimegy a Lannistereknek, vassal. Theon Greyjoy alig várta már, hogy háború legyen, így örül a fordulatnak. A hívó szó eljut Sasfészekbe is, ahol Cat vendégeskedik a húgánál, meg annak imbecilis, tízévesen is csöcsszopó fiánál. A húg kezd teljesen megőrülni, és inkább a fiát eteti anyatejjel, minthogy katonákat és lovagokat küldjön Robb hívó szavára. Cat ettől nagyon ideges lesz, és elviharzik, hálistennek, hadd tegyem hozzá nagyon gyorsan, mert a tesójától a víz kivert.

Tyrion és Bronn, a Sasfészek környéki erdőben baktat, se ló, se testőrség, nem lesz ennek jó vége. Tyrion arannyal és nőkkel biztosítja Bronn hűségét, aki cserébe nem lesz se talpnyaló, se barát, csak egy zsoldos, aki pénzért mindenre hajlandó. Meghalni is, bár most éppen nem fizetnének neki - éjjel rájuk találnak a hegyi klánok tagjai, szakállas férfiak és nők, a vezetőjüket Shaggának hívják, és Tyrion mellett a második legjobb fazon a sorozatban. Klasszikus vadember, de van humora, a törpét vinné haza a gyerekek mulattatására, Bronnt nem, érthető, se humora, se vicces arca. Tyrion inkább a békés megoldás híve, és rábeszéli Shaggát arra, hogy kísérje el a fater táborába, ahol majd kap fegyvert meg vérteket, és így mindenki jól jár - Tyrion meg különösen, mert a hegyi népek nekimehetnek a Sasfészek katonáinak, neki meg egy ideje a bögyében van az a vár.

A Falon zajlik az élet, Havas Jont leárulófattyúzzák, amitől ideges lesz, de vér nem folyik, viszont szobafogságot kap. Nyugodtan alszik is, de Szellem nem nyugszik, így csak kimerészkedik a szobájából éjjel, és milyen jól teszi: az egyik reggeli hullából gyönyörű kékszemű zombi lett estére, és a parancsnokot akarja éppen kinyírni. Jon megszúrja tőrrel, a kardjával levág belőle egy emberesebb darabot és a biztonság kedvéért még át is döfi, mindhiába, a westerosi élőhalottak pont olyan kemények, mint a mieink, ez is felkel, és csoszog előre rendületlenül. Aztán Jon felkap egy lámpást, jól megégeti a tenyerét, és hozzávágja a függönybe beletekeredő egykori kollégához, aki csendesen elhamvad. A vadaknak igazuk van, na.

Zajlanak az események a másik kontinensen is, Drogo serege éppen valami falut amortizál le, ami Danynek nem nagyon tetszik, legalábbis az a része, amikor a harcosok nekilátnak módszeresen megerőszakolni mindenkit, akinek nem farok van a lába között. Letiltja a vadembereket egy csapatnyi nőről, mire kiborul a bili, ezt így most hogy, értetlenkednek azok, birkafejű istent imádó gyökerek ezek, örüljenek, hogy valaki megdugja őket. Dany hajthatatlan, dugni akartok, vegyétek őket feleségül, kész, elegem van a népvándorlás korából, felvilágosodunk.

Drogo először csak mulat asszonkája reformgondolatain, hagyjátok, csak viccel, int a többieknek, de nem Dany tényleg komolyan gondolja a dolgot, aminek az lesz a vége, hogy a férje kénytelen az egyik legnagyobb pofájú katonáját móresre tanítani, ez arrafelé úgy megy, hogy az illetőnek elvágják a torkát, és kitépik a nyelvét, lásd illusztráció. A küzdelemben Drogo is megsérül, de az egyik megmentett nő valami papnő, akit heves köpködéssel fogadnak a nomádok, mert nem állják a boszorkányokat. A sebet be kell kötözni, mert elfertőződik, mondja az erre ügyet sem vető nő, Danynek új havercsaja lett.

Robb sereggyűjtése jól halad, már ha azt annak lehet venni, hogy deres tele van nagydarab nemesekkel, akik egyre üvöltenek. Az egyikük, Greatjon, aki jó sok katonának parancsol, előőrs akar lenni mindenáron, és belepofázna a hadjárat vezetésébe, de ez annyira nem jön le jól Robbnál - olyannyira, hogy a száját jártató és hőzöngő nemest rendreutasítja, mire az kardot rántana, ha Robb farkasa le nem harapná két ujját hirtelen. Megáll a levegő a teremben, mindenki csak néz, húbazdmeg, ez a farkas, de kemény, megszólalni meg senki nem mer, mert öt ujjal csak jobb élni. Greatjon először ideges, de látva a többiek megszeppenését, a sebből spriccelő vér ellenére jót röhög, jól van Robb, te vagy a falkavezér.

Szegény Brann, Robb éjjel búcsúzik tőle, Rickon öccsével együtt kettesben marad a várban, pedig menne a csatába ő is. Reggel kimegy a Varasafához imádkozni, jön Osha, a befogott vadnő is, akinek a sorozatban egyelőre annyi a szerepel hogy baljóslatú kijelentéseket tegyen a szélről, a régi istenekről meg a falon túli veszélyről, az óriásokról és hasonló mesefigurákról. Nem a jó irányba menetel a testvéred, mondja. A Falnál is hozzáteszünk a motívumhoz, a másik zombit éppen elégetik Havas Jonék, amikor CSI Sam megfejti a titkot: a Mások nyírták ki, azért lett belőle élőhalott, és a szeme is ettől kék. Ezt egy könyvből vette, amiben azt is leírták, hogy a Mások a jég alatt alszanak már évezredek óta, de ha egyszer felébrednek, akkor szopás lesz, mert jönnek délnek. És mindenki felnéz a falra, reméljük, elég magas. Az.

Robb és serege elindult, Cat és a vicces bajuszos öregember csatlakozik hozzá, jókor, mert éppen haditanács van, merre menjen a 18 000 fős sereg? Jamie Lannister ellen, vagy a faterja Tywin seregét vegzálni? Cat erőt vesz magán, és csak akkor viselkedik anyaként, amikor a nemesek nem látják, nem akarja égetni a gyereket. Jól teszi, persze, de Robb egészen pofásan megoldja a feladatot, vezérként viselkedik, nem gyerekként. Cat ennek nem örül, inkább vezesse a sereget valami nagydarab faszi, akinek hiányzik két ujja, de Robb hajthatatlan. Sansa levelét meglátva Cat nem örül, micsoda faszságot íratott a lányommal ez a Cersei, ha bevonulsz Királyvárba, apró darabokra szaggatnak, fiam. Akkor nem bevonulok, hanem elfoglalom a picsába, mosolyog Robb, és hiszünk neki.

Tyrion és hegyiemberei megérkeznek a Lannister-főhadiszálásra, Tywin Lannister néz is nagyokat, de van annyi lélekjelenléte, hogy ne röhögje el magát, pedig a hegyiemberek egyik vezetője egy nő, aki a nyakában kismillió levágott emberi fület hord fuksz gyanánt. Tyrion és a fater párbeszéde nagyon vicces, elmésen osztják egymást egyre. Tywin nem nagyon szereti törpének született fiát, de hát Lannister ő is, meg kell védenie, már csak a családi becsület miatt is. Tyrionnak persze fáj, hogy nem ő a család szeme fénye, de hozzászokott - az viszont őt is meglepetésként éri, hogy amikor egy futár jő azzal a hírrel, hogy Robb megindult, a fater a hegyiembereket is besorozza gyorsan. Kaptok fegyvert, vértet sokat, ha harcoltok az oldalamon, mondja Tywin, Shagga erre rámutat Tyrionra, jó, de a félember is velünk jön, túsznak. Oszt ha nem fizetsz, elvisszük a gyereknek, ajándékba.

Robb este is tanácskozik, még mindig nem tudja, melyik seregnek menjen neki, és a nemesek sem sokat segítenek, ráadásul át kell kelni valami folyón, amin csak egy híd van, azt meg Lord Frey őrzi. Nem is tudtam, hogy ennyire macerás ez a hadviselés. A sátorba egy kémet hoznak, ejnyemár, háborúban az ilyenért halál jár. Robb kihallgatja, hány emberemet láttál, barátom? Vagy húszezret, mondja a kém, mire Robb fejében terv formálódik: közli vele, hogy elereszti, és nem nyakazza le, és üzen vele Tywinnak, hogy húszezer katonával közeleg a tél a gyökér fejére, és majd kiderül, hogy tényleg aranyat szarik-e. A nemesek nem értik, mi igen: Robb Jamie seregének megy majd neki, csak elhiteti Tywinnal hogy ő a célpont. Nagy taktikus a kölyök, na.

Na, az udvarban elkezdődött a mutyizás, Pöcsfej Joffrey a városi őrség parancsnokát, Jánost lorddá teszi és ad neki várat, földet, mindent. Az új Segítő Tywin lesz, Ned ugye a sitten, onnan meg nehéz segíteni. Cersei a biztonság kedvéért eltávolítja Ser Barristan Selmyt, a királyi testőrség ősz hajú vezetőjét is, és kinevezi főtestőrnek Jamie Lannistert, amitől az idős lovag kiakad, kardját, köpenyét, sisakját földhöz vágja és kicsörtet. Sansa vesz egy nagy levegőt, és Pöcsfej Joffreyhez fordul: kegyelmezzen meg az apjának. Pycelle mester, Varys és Kisujj továbbra is Cersei asszonykórusaként játssza szerepét, Joffrey pedig dönt: Ned Stark ismerje be, hogy én vagyok a király, vagy nincs kegyelem. Na, erre kíváncsi leszek.

Címkék: trónok harca
222 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolletje 2011.06.07. 09:24:41

Jó volt, Sixx, köszi! :)

clegane 2011.06.07. 09:31:59

de mi van Benjennel??

ismét remek hogyvolt! :)

Jimbo75 2011.06.07. 09:34:37

Újra csak azt kell mondanom, kiváló a casting, az összes Lannistert(kivéve az Impet) Batz papuccsal verném mellkason, annyira fennhéjazó kecseg mindegyik...

Kürosz 2011.06.07. 09:41:37

ez a Robb-gyerek annyira szar vezetőnek és a Lannister-klán hozzá képest annyival összeszedettebb, h normális esetben 5 perc alatt elveszítenék a háborút.

persze gondolom biztos lesz valami meglepi, mert hosszú a történet, tehát a Stark-family nem bukhat el még, mint lenne az normális esetben.

Cat nővérének (bár nyilvánvalóan nem százas) pedig nem esik le, h a Stark-family kiherélése után ő és a fia jönne (pláne azok után, amit tettek a törpével), de ami még meglepőbb, az az, h Cat sem figyelmezteti erre, csupán a családi szolidaritásra apellál.

a két család közötti minőségi szakadékot (pláne miután kivonták a forgalomból Ned Starkot) jól mutatja ez a történet, pláne, h ezzel egyidőben a törpe felszedi a hegylakókat segédcsapatként.

szóval várom a fordulatot, mert az erőviszonyok durván eltolódtak, így hamar vége lenne.

BruceTheHoon 2011.06.07. 09:53:18

A könyv szerint a hegyinő azért hord füleket a nyakában zsinórra felfűzve, mert a Fekete Fülek törzse úgy mutatja, hogy nem fél az ellenségeitől, hogy nem öli meg őket, csak fülüket veszi. Fentemlített ellenségek így akármikor eljöhetnek a fülükért, ha mernek.

Dallas (a kitiltott) 2011.06.07. 09:56:25

Kár, h már csak 2 rész van hátra, nem tudom elég lesz e ezt a sok történést helyrerakni.. :)
Tegnapi részben nagyon tetszett Drogo harcmodora, nem véletlen az a kilométeres haj, na lássuk be..
Viszont nehezményezem a CGI nemlétét, minden sereg, főleg a vörösöké egy úttörőtáborra emlékeztet, nem ártana, ha látnám azt a 40.000 Főt messziről legalább.. Meg az se volt túl életszerű, hogy az erdeivadak csak úgy besétálnak fegyverestül a törpével a góré sátrába.. És ott még alkudozni is tudnak.. Na ja..

chrisred 2011.06.07. 10:01:54

@Kürosz: Viszont tudjuk, hogy egy északi harcos tíz délivel is felér, legalábbis az északiak előszeretettel emlegetik ezt az arányt. Vagyis csupán helyrepofozták az egyensúlyt. :)

Nekem ez a rész kicsit kapkodó volt, a Tyrion részek kivételével a szereplők gyorsan elhadarták a szövegüket, hogy pörögjön a cselekmény. Igaz, hogy rengeteg minden van még hátra, és már csak két rész a sorozatból, hogy befejezzék a könyvet.

hirtelendi 2011.06.07. 10:03:08

@Kürosz: Hamar vége lesz, még két rész van.

Nevem Earl 2011.06.07. 10:03:31

Bocs, ha már előttem valaki megírta: Sylvio Forel = Syrio Forel! Nem kötözködésképpen.

syfyboy 2011.06.07. 10:06:40

@Dallas (a kitiltott): Egyetertek. A seregeket en is kicsinek lattam, a kepzeleteronkre kell hagyatkozni h hol lehet a tobbi 35 500 fo ;)

Akik olvastak a konyvet, kerdezem: sokminden tortenik meg? S elmeletben belefer az utolso 2 reszbe? Igerem h a konyvet is elolvasom amint vegetert az elso szezon :D

Asszem 2011.06.07. 10:07:33

@Kürosz: há mondjuk én szimpatizálok Robbal, pályakezdő hadúrként hirtelen eléggé a mélyvízbe csöppent, ehhez képes a mi kamaszkorunk problémái valahogy kevésbé tűnnek jelentőségteljesnek.

A hogyvolt egyértelmű csúcspontja számomra ez:
"Ezt az infót Samnek köszönhetjük, építsünk egy spinoffot az eszes fiúra, mondjuk CSI:Westeros címmel"

alakulnak az epitheton ornansok, Joffrey a Pöcs, CSI:Sam, Sansa az együgyű (azt a vizenyősen ostoba tekintetet zseniálisan alakítja...vagy természetesen?).

Syrio biztos meghalt? Nemá, egyik kedvencem volt, remélem visszatér a hetedik részben és ő fogja levágni a sárkányt, amin az élőhalott Jon lovagol Danyvel kézenfogva, vagy valami ilyesmi.

Az epizód nekem kicsit vontatott volt, a megerőszakolós jelenetek különösen gyengék, eddig Rose csöcsét ha kell, ha nem mutogatták, most meg olyan diszkréten nyomták a dothrakik az erőszakot, hogy még egy lányintézetben is simán nézhető lett volna.

Hodor.

Llew 2011.06.07. 10:10:24

@Kürosz: részben igazad van, viszont Tywin Lannister nagyon régóta benne van az udvari intrikák meg a hadviselés nevű bizniszben, és a kölkei sem most kezdtek bele, szemben Robbal, aki eddig csak a legnagyobb gyerek volt otthon, de mégis mindent a fater intézett.

Cat nővére meg a férje halála után annyira beszart, hogy azonnal haza húzott. És azért nem akar Robbhoz csatlakozni, mert akkor a seregének el kell hagynia a völgyet, ami csak egy szűk szoroson keresztül támadható és ezért kb. bevehetetlen, ha mégsem, akkor is csak irgalmatlan véráldozatok árán.

hirtelendi 2011.06.07. 10:12:10

Azon gondolkodom, hogy az egész eseménysort az indította el, hogy megölték Jon Arrynt, és mindenki azt feltételezi, hogy a Lannisterek tették, azért mert Arryn fel akarta dobni a vérfertőzőket. Viszont neki se volt több bizonyítéka, mint Nednek, így viszont valószínűtlen, hogy a Lannisterek ki akarták volna nyírni, hiszen nekik ez az egész háborúsdi kockázat, a birodalmat ők uralták már úgy is, az öreg alkoholista természetes halála után meg vér nélkül az övék lett volna minden, Ned maradt volna Északon, senki nem tud semmit. Azt is mindenki kézpénznek veszi, hogy a Lannisterek küldték a bérgyilkost a kis Branra, pedig elég baromság lenne a saját tőrét adni a bérgyilkosnak, és Cersei vagy Jamie miért mártaná be az öcsit?
Olvasom a könyvet, de még nem tartok ot ahol a film volt, de azért egyértelmű, hogy pl. Littlefingernek nagyon jól jön a kavarás, a kést is ő azonosította, és a könyvben elhangzik egy utalás arra, hogy Jon Arryn a fiát el akarta küldeni nevelésre a király öccséhez Dragonstoneba, mert látta rajta hogy az anyja őrülete rá is átragad. Mi van, ha az őrült Lysa nyíratta ki ezért az előző Handet? Littlefinger meg meglátta a lehetőséget abban, ha háborút szít a két leghatalmasabb család között?

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.06.07. 10:20:08

Ami gyorsan eszembe jut:
A vivómestert sajnáltam, rendes volt hogy kiállt Arya mellett és (majdnem) elbánt a lovagokkal fakarddal.
Tyrion: „Mit akarsz? Aranyat? Nőket? aranyozott nőket?”
A beszélőkéje meg csillagos ötös, ahogy rávette a vadembereket a kooperációra.
Az Essosi jelenetek már nagyon unalmasak, hogy sehogy nem kapcsolódik közvetlenül a főszálhoz. Majd ha partra szálltak Királyvárnál, szóljatok [ásít]
Robb stratégiájára én nem jöttem rá, ezek szerint okosabb mint én.
Remélem Barristannal még találkozunk és mondjuk análisan inzultálja Cerseit egy égő buzogánnyal, vagy ilyesmi.

Llew 2011.06.07. 10:24:53

@Yooha: Barristan becsületes lovag, sosem tenne ilyesmit. :D Max félrefordulna, ha valaki a jövőben ilyet tervezne.

vandorherceg 2011.06.07. 10:27:07

@syfyboy:
Sokminden történik még, de aki nem olvasta a könyvet, ne várja azt, hogy minden lerendeződik az első könyv/évad végére.
A sztori megy tovább, és szerintem aki mind a 4 részt olvasta, az sem tudja, hogyan lesz vége.
De szerencsére július közepétől van Dance with Dragons, a HBO meg ugye berendelte a 2. évadot...

Asszem 2011.06.07. 10:27:35

@Nevem Earl: baszki, amit írtál az egy kibaszott nagy spoiler, azt kéne megérteni, hogy minden információ, ami az aktuális epizódon túlra vonatkozik az spoiler. Én például vártam volna az általad említett esemény bekövetkeztét, így viszont már úgy fogom olvasni, hogy tudom, hogy nem fog bekövetkezni és minden ilyen információ levon az egész élvezeti értékéből.

Sixx, lécci szedd ki azt a kommentet, te pedig legyél please kicsit figyelmesebb...

Tudom, hogy nehéz, én is tök szívesen írnék dolgokat, amik a jövőre vonatkoznak, de ezzel elrontom mások örömét.

Kürosz 2011.06.07. 10:29:32

off

a könyvet nem tudjátok hol lehet beszerezni?

próbálkoztam, de nem jártam sikerrel.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.06.07. 10:30:03

Ja, és kimaradt egy nekem fontos párbeszéd a hogyvoltból (angolul láttam, saját fordítás):
- Ned: Te kit szolgálsz?
- Varys: A Birodalmat. Valakinek azt is kell.
Vagyis a birodalmat, vezesse bárki is :)

Nevem Earl 2011.06.07. 10:30:03

@Asszem: Mondottam, nincs harag, ha spoiler miatt vegzálnak. Sorry.

Asszem 2011.06.07. 10:32:37

@Nevem Earl: ok, örülök neki, hogy nem haragszol, bár tegyük hozzá, egy spoilertroll sem haragszik azért, ha utálják, sőt...

De értem, hogy benned nem volt rossz szándék, ezért is látom értelmét szépen és udvariasan megkérni, hogy értsd meg, minden spoilerrel rontod az olvasmány és filmélményét másoknak. Hacsak nem ez a direkt célod, akkor inkább ne tedd.

Nevem Earl 2011.06.07. 10:33:07

@Kürosz: Úgy tűnik, elfogyott, a bookline-on is csak előjegyzés van. Szerintem úgyis kiadják újra hamar.

chrisred 2011.06.07. 10:34:54

@Asszem: A beírásoddal vált spoilerré, addig csak találgatás volt az eddigi történések alapján.

Asszem 2011.06.07. 10:35:55

@chrisred: ezt fejtsd már ki bővebben, mert kurvára nem értem.

de ha így van, akkor sixx vegye ki az egész threadot az én kommentjeimmel együtt, én sem akarom más örömét elrontani.

Nevem Earl 2011.06.07. 10:37:53

@Asszem: Egyetértek, én ugyan olvastam mind a négyet, de a múltkorában is együttes erővel tiltattunk ki egy spoilertrollt. :) Akkor sixx villámgyorsan lépett, remélem imént is. Amúgy azért merészeltem ilyet írni, mert mint mindenkinek, számomra is rejtély még Syrio sorsa.

szepi79 2011.06.07. 10:39:00

@hirtelendi: szerintem simán a lannisterek ölték meg john arrynt. emlékezz az első részben jaime és cersei beszélgetésére a virrasztáson.

bizonyiték meg marhára nem kellett volna ellenük, elég lett volna elmondani a királynak (mint ahogy nednek is elég lett volna beköpni őket). egy királynak olyan nem kell. ned milyen bizonyitékkal van börtönben? egy volt, cersei azt is széttépte.

littlefinger nem hiszem, hogy mindenképpen háborút akar, csak cat starkot.

én nem nagyon látom, ezt a szitut ned hogyan úszhatná meg. ha be is hódol a lannistereknek, akkor is kinyirják, ezt sehogy sem tudja kivédeni. max annyit ér el vele, hogy a családját viszonylag békén hagyják.

Nevem Earl 2011.06.07. 10:40:36

@chrisred: Hát ezt én sem értem teljesen, pedig én indítottam...

szepi79 2011.06.07. 10:40:52

@chrisred: Earl beirása volt a spoiler. Asszem csak figyelmeztette.

Asszem 2011.06.07. 10:41:24

@Nevem Earl: jaja, Syrio nekem is az egyik kedvenc karakterem lett, különösen a filmnek köszönhetően, Arya-val tökéletes párost alkotnak.

Vannak az ilyen jelentek (és fejezetek a könyvben), amiket ha meglátok akkor már az első pillanattól megvan ez az érzés, hogy na ez jó lesz: a Tyrion-os részek, a Syrio-s táncleckék, Khal Drogo, nekem Ser Jorah Mormont is bejön, Cersei, King Joffrey (a színész telitalálat) jeleneteit.

Tryptich 2011.06.07. 10:44:53

Érdekelne, hogy vajon miféle seregeket is vezettek azelőtt ezek a nagyon képzett Lannister testvérek? Csak, hogy ugye azt mondjátok, hogy nagyon tudnak szart kavarni, meg sereget vezetni. Na most, lehet, hogy Cersei tudja a szart kavarni, de egy Machiavelli gyorstalpaló tanfolyam nagyon ráférne, hadászati tapasztalataik meg a Lannistereknek ugyan honnan lennének, emlékeim szerint a felkelés alatt ők nem harcoltak senkivel.
Az erőszakolós jelenetek kvázi egyszerűségére pedig szerintem az a magyarázat, hogy nem a HBO akarja rászokatni az egyszeri embereket a rape-pornóra, amivel egyet is tudok érteni.

Asszem 2011.06.07. 10:50:45

@Tryptich: de a törpök élete nem csupán játék és mese, a történetet átható szexualitás és erőszakosság nem öncélú dolog (ezért nem rape-pornó), hanem bemutatja annak a világnak a kegyetlenségét, amiben élnek a szereplők és magyarázza a motivációikat.

Az HBO szerintem bátran döntött, hogy ezt felvállalta a korábbi tabudöntögető részeknél (szemkinyomás, meztelenség, férfi meleg szex, stb.), itt is belefért volna, mert fontos szerepe van.

De még utalások szintjén is valahogy meg lehetett volna oldani jobban a dothrakik barbár kegyetlenségét.

Harcimókus · http://www.fantasyfan.hu 2011.06.07. 10:51:50

Öhm, ki lenne képes egy/több minőségi kvízt kreálni a trónok harcához?:) -> www.fantasyfan.hu

chrisred 2011.06.07. 10:51:54

@Nevem Earl: Azt írtad, hogy Syrio vagy meghalt, vagy nem, mert se a könyvben, se a filmben nem volt benne a halála. Ez eddig szerintem stimmel, attól függetlenül, hogy a halála mindenki számára nyilvánvalónak tűnik. A spoiler része, vagyis hogy a következő köönyvekben nem bukkan fel (egyébként ennek az ellenkezőjéről is olvastam összeesküvéselméletet), csak azoknak lehet spoiler, akik szerint nem halt meg. Azok pedig eleve nem abból indulnak ki, amit a könyv vagy a film sugall.

Tryptich 2011.06.07. 10:56:12

@Asszem: No de, azok mind beleegyezéssel folytatott szexuális aktusok voltak ám :)
Na jó, a szemkinyomás talán nem.

Amúgy, Jaime gyengéje szerintem éppen ez, amit az apukája felrótt neki az előző rész elején, hogy túlságosan lovagkodik, meg tiszta akar lenni, meg ugye éjszakára a hajcsavarók, sok munkája van abban az embernek, hogy így nézzen ki:

www.osamasaeed.org/.a/6a00d8341c34b553ef0120a8810183970b-pi

koho 2011.06.07. 10:58:00

Nekem túl összecsapott volt ez a rész, egy gyors átvezető a végjáték előtt.
Mondjuk a következő két rész elég eseménydús lesz.

Ezt a cgi mániát meg nem értem, anélkül nem film a film?

Jimbo75 2011.06.07. 10:59:28

Azt lehet tudni, hogy a 2. évad már dobozban hever, vagy most állnak neki forgatni? Csak, hogy tudjam mennyit kell várni:)

chrisred 2011.06.07. 11:00:23

@Asszem: Szerintem a dothrakik szexuális szokásai minden népnél bővebben és részletesebben ki lettek tárgyalva a korábbi részekben. A barbár kegyetlenségről pedig maga Drogo demózott egy kicsit. Az elkapkodott meg pár vonással felskiccelt jelenetek okát továbbra is abban látom, hogy sietni kell, mert már csak két rész van hátra. És csomó minden történik még, amire nem szabad sajnálni az időt. A dothrakik viselkedése a bárányemberekkel a sztori viszonylag lényegtelen mellékszálához tartozik.

amorph 2011.06.07. 11:02:39

@Amorphis: kidöfném a szemeid ezért a Benjenes beszólásért, te barom

szepi79 2011.06.07. 11:03:24

@chrisred: ...

bazd, ez mindenkinek spoiler, AKI NEM OLVASTA a könyvet. mit nem lehet ezen érteni?

Nevem Earl 2011.06.07. 11:04:37

@chrisred: Ez a rész tényleg kicsit el lett kapkodva, olykor még untam is, bevallom. A bárányemberes mellékszálat ne kicsinyelld! Ez azért még nem spoiler, igaz? Legfeljebb lebegtetés.

Leadfoot 2011.06.07. 11:05:09

@Kürosz: Ja, én nem olvastam semelyik könyvet, de vannak tippjeim.
Megjön Stannis, esetleg befut a dothraki hajóhad, talán Kisujj megint oldalt vált, egyéb nem várt dolgok...

A rész legszimpibb szereplője Ser Barristan volt, ahogy idegesen odakúrta a vértjét. Pedig azt mondta, keresztül tudná magát vágni a Pöcsfejet meg a gonosz mostohát védő három-négy konzervdobozba öltözött faszin, és kinyírni őket. Valljuk be, nem lett volna ellenünkre.

*azta* 2011.06.07. 11:06:14

@Kürosz:
beírod a gugliba az adott könyv címét, meg azt hogy pdf és megtalálod

Nevem Earl 2011.06.07. 11:06:44

@Amorphis: Bassz, ez aztán tényleg spoiler a javából, adunk munkát ma sixx-nek... Ne irkálj már ilyeneket plz. Nem mindenki olvasta.

vontod75 2011.06.07. 11:08:00

Eddig két hibát látok a Lannisterektől, az egyik, hogy a Stark kölyköt nem intézték el rendesen, a másik meg Ser Barristan Selmy kirúgása. Az öreg elég tekintélyes jelenség, bár azt passzolom melyik házból származik, de nyilván nem ők lesznek a Lannisterek fő szövetségesei. Azért szép kis történet keveredik lassan. Északról özönlenek a menekültek, nyomulnak white walker-ek, keletről érkezik Drogo és kis csapata. Szóval vidám kis gyilkolászásnak nézünk elébe. :) :) :)

Nevem Earl 2011.06.07. 11:09:37

Houston sixx-nek!! Gyere mán, oszt szórd meg delete-tel a posztot plz! Különös tekintettel Amorphis-ra (és - na jó - rám :))

Medve úr 2011.06.07. 11:11:03

Itten letölthető mind a négy rész, már akinek nincs gondja a gépen való olvasással.
ebooklib.mindenkilapja.hu/html/19186244/render/

chrisred 2011.06.07. 11:11:35

@szepi79 - Harciteknős idomár: Mitől lenne spoiler kijelenteni egy halott karakterről, hogy halott karakter?

Nevem Earl 2011.06.07. 11:11:46

@Jimbo75: Úgy tudom, most forgatják. De legalább lesz időd elolvasni a könyveket addig. :)

Nevem Earl 2011.06.07. 11:14:07

@chrisred: Talán mert nem biztos, hogy halott?

2011.06.07. 11:14:22

Az a Greatjon valószínűleg Great Jon lesz, és Nagyhordó Umber.

amorph 2011.06.07. 11:15:26

@Amorphis: mekkora suttyó vagy, elképesztő.. tehát akkor hátradőlhetek, mert a következő három évadban (3 évig) két kedvenc szereplőm úgysem bukkan újra fel.. köszi mindenképp, esetleg dobj egy mailt egyéb ilyen hasznos infókkal és akkor már nem is kell fárasszam magam a sorozat végignézésével..

chrisred 2011.06.07. 11:20:24

@vontod75: A Selmy-k a Baratheon ház hűbéresei, úgyhogy Joffrey nagyon sok támogatást amúgy sem kaphatott volna tőlük, bár névleg ő is Baratheon. :)

2011.06.07. 11:28:37

@Amorphis: Te meg azokat szopatod, akik nem olvasták a könyveket. Rohadt nehéz ellavírozni, de próbálj már meg nem elkotyogni semmit, mert csúnya dolog kibaszni azokkal, akik szűz fejjel várják a sorozatot.

Anak 2011.06.07. 11:34:25

"mi a tökömet csináltam volna fegyvertelenül"
Egy eunuchtól ez valóban jó kérdés.

Míg mi férfiak a csinos Rose bájaiból kapunk eleget, addig a női nézőket Hodor férfiasságával hengerelik le.
Bumfordi, de kedves alak ez a Hodor.

Valószínűleg a jellemén és cselekedetein semmit nem változtatna, de számomra nem világos, a PÖCS tudja az igazat származásával kapcsolatban?

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.07. 11:39:28

amorphis, az isten basszon meg téged fasszal. komolyan, lezárom a kommentelést, ha ilyen idióták járnak ide.

Jimbo75 2011.06.07. 11:39:37

@Amorphis:

Érik neked a ban, vazzze, kurvára érik. Remélem sixx intézi.

Gróf Úr 2011.06.07. 11:40:15

@Anak: nem tudja. Sem a testvérei.

Jimbo75 2011.06.07. 11:40:18

@sixx:

Csak bannold, elég lesz az is:)

panoz (törölt) 2011.06.07. 11:40:23

Tetszik Tywin Lannister alakja így a film alapján.

Hideg, gépiesen számító és nem cselekszik feleslegesen.

Dee_ 2011.06.07. 11:40:39

Rajongó lányként tiltakozom, hogy míg a pasiknak ott vannak a szebbnél szebb meztelen nők, leszbi-csókok, egyebek, nekünk be kell érni némi hasizommal és Drogó hátsójával. Bran hófehér hordozójának pucér látványa örökre a retinámba égett, te jó ég... Ez jut csak nekünk...?? :(

Gróf Úr 2011.06.07. 11:41:42

@Dee_: nagyigényű lehetsz, ha TérdigHodorral nem érnéd be ;-D

Dallas (a kitiltott) 2011.06.07. 11:42:23

Srácok, nem kell túlbuzogni ezt a spojlerezést.. Nem kurva mindegy ki mit ír, meg kell nézni a köv részt és kész. Egyébként meg szarjon sünt aki spojlerezik, de ugye ez itt a nagy internet, meg szólásszabadság, mindenki azt írogat (egy darabig) amit akar, ezt tudomásul kell venni. Ezen kívül a spojlerező kolléga csak rávilágított, h szimpatikus tánctanárunk szemben állt egy vadparaszt katonával, aki leamortizálta a fakardot, majd halálhörgést lehetett hallani. Kisvártatva a vadparaszt katonát ismét látjuk. Nem kell Colombónak lenni, h kitaláljuk, nem valószínű, h a 10 centis csonkolt fakarddal sikert aratott a fürtöshajú.. Mondjuk egy rosszpont az írónak (a végtelen sok jópont mellett), h nem adott a fakard helyett egy valódit a kezébe.. Mondjuk felvehette volna az első nyakonbaszott páncélos kardját és azzal osztahhta volna az észt a többi konzervet.. Na azt megnéztem volna..

Jimbo75 2011.06.07. 11:44:40

@Dallas (a kitiltott):

A következő rész még egy hét...

Gróf Úr 2011.06.07. 11:46:00

@Dallas (a kitiltott): Azok hosszúkardok voltak, neki meg a tőrkard fogratása ment mesteri szinten. No meg valószínűleg felmérte, h a talpig vértbe öltözött fószer ellen egy ismeretlen fegyverrel sem lenne sokkal több esélye, de ha mégis, hát a toronyból már úgysem jut ki. Ez nem HősiFentezi, ahol a vívóisten levág egy hadsereget... szerencsére. Ő annyit vállalt, h feltartja a népet, fedezi Arya szökését és ezt hősiesen meg is tette. A reménykedőknek: nem kellett feltétlen megölnie ellenfelét ahhoz, h túléljen, elég leütni/bénítani és elpucolni, de ez homály egyelőre.

dr. gernika 2011.06.07. 11:46:16

Így kell bánni azzal, aki lepapucsoz egy szerelmes férfiút.

Asszem 2011.06.07. 11:47:13

@Equinoxe: hehe, nekem végig a lovagok, akik azt mondják NI jutott eszembe Shaggáról, tényleg kicsit komikusra sikeredetett a figura.

Asszem 2011.06.07. 11:47:53

Nekem az tetszik a könyvben, hogy a szereplők tévednek és hoznak rossz döntéseket. Jók is, rosszak is.

Dallas (a kitiltott) 2011.06.07. 11:48:00

jaja, tudom, csak azért akkora nagy giga spojler nem történt.. De ettől még faszkalap aki spojlerezik ez nyilvánvaló és húzzon el. Ebben nincs vita.

Akvyr 2011.06.07. 11:53:22

Nem értettem Syrio miért nem kapott fel egy normális kardot, ott fetrengett körülötte öt vitéz elhullajtott fegyverrel, ő meg ragaszkodik a fanyélhez.

Arya firstkill jelenete nem volt valami jól kidolgozva, de kíváncsian várom mihez kezd most (a harci tudásával például). Jon Snow zombiharca is olyan volt, mint valami 40 évvel ezelőtti ZS zombifilm. Ezt a kettőt leszámítva viszont az összes többi jelenet zseniális lett szokás szerint. Például amikor kirepült az 1000 holló Winterfellből szerintem elképesztően epic lett. Theon Greyjoy motivációival nem igazán vagyok tisztában, a szinésznek is geci feje van, néha majdnem elkövet geciségeket, de aztán meg megmenti az öccseit, és mond két okosat. Na mindegy.

Amúgy furcsállom, hogy a konspirátorok mindig megússzák (Littlefinger meg az eunuch). A legutóbbi rész végén becsörtettek a királyhoz Nedestül, hogy akkor most adunk neki, persze elárulták Nedet, de ha úgy alakul akkor gondolkodás nélkül mellé álltak volna, és addig is elég sokat konspiráltak Cerseiék ellen, ráadásul a nagy vérfertőzési titkot is tudják. Nem értem miért úsznak meg mindent, végtelenített "Szabadulj a börtönből" kártyával nem nehéz hatékony konspirátornak lenni.

Asszem 2011.06.07. 11:54:48

@Dallas (a kitiltott): "Mondjuk felvehette volna az első nyakonbaszott páncélos kardját és azzal osztahhta volna az észt a többi konzervet.. Na azt megnéztem volna."

jaja. meg ha jól emlékszem azért tudta simán legyakni a mezei katonákat, mert azok egyszerű várőrök vagy lannister bérencek voltak, viszont aki utoljára maradt, az egy Kingsguard volt és azért azok jók vívásban.

Asszem 2011.06.07. 11:56:59

@Monsanto: "Arya firstkill jelenete nem volt valami jól kidolgozva"

jaja, ezt én is így éreztem, a srác nem volt jól eltalálva (mármint a színész, nem a hasa).

Számomra az sem derült ki a filmből, hogy honnan tudták a Lannister katonák, hogy a lányok indulóban vannak elutazni...

bolletje 2011.06.07. 11:57:47

@Monsanto: A fakardos és Arya "firstkill" (hehe) jelenete a könyvben is így van megírva.

Akvyr 2011.06.07. 11:58:56

A CGI hiánya viszont egyre jobban zavar. Ha nem mondogatnák, hogy 40000 katonája van Drogonak, akkor egy 50-100 fős törzset tippeltem volna a látottak alapján. Többi seregnél is ez van, kisfalusi majális méretű sátortáborok. A vad hegyi emberek is jöttek vagy harmincan, és háromezret hazudnak. Lehet ebben a filmben gondolatban odébb kellene tenni a tizedes vesszőket?

bolletje 2011.06.07. 11:59:06

@Asszem: "Számomra az sem derült ki a filmből, hogy honnan tudták a Lannister katonák, hogy a lányok indulóban vannak elutazni... "

Tudod, mindenhol vannak kis madarak ... :)

Asszem 2011.06.07. 12:00:05

@bolletje: tudom, de a madarak nem hülyék és rőt ostobák ;-)

jozicsenko 2011.06.07. 12:00:10

@koho: Róma mindkettő évadja teljesen korrek volt, miközben nem erőltették meg magukat cgi-vel, tömegsereggel (volt pl egy csata utáni felégetett tábor maradványa? elég is volt)

qwertzu 2011.06.07. 12:07:37

@jozicsenko: A Róma mindkét évadából bántóan hiányoztak a csata és harci jelenetek. Kár, mert például a első évadbeli gladiátoros része a legjobb harcjelenetek egyike.

lord_soth 2011.06.07. 12:08:38

Egyik könyv végén sem zárul le semmi, csak olyan érzést kapunk, hogy azonnal tudni akarjuk, mi történik legközelebb, szóval kicsit Lost :))Hullanak az emberek, történnek a dolgok, de vége majd csak kilenc-tízezer oldal után lesz.

Bedeko 2011.06.07. 12:10:28

Na ezek után mondjátok, hogy nem Eddard Stark tehet mindenről. Megtudta, hogy nem Robert fia Joffrey, s mivel utánja a Lannistereket és ugye egy ilyen örökös azért talán mégse, bemártja a királynál. Idáig ok, Nagyjából mindenki így cselekedne. A királynál a hatalom, a Lannistereknek kicsit visszavesznek az arcából, szuper.

Viszont jött az a nem várt fordulat, hogy meghalt a király. Na ilyenkor mi az okos cselekdet? Szépen belátni, hogy széllel szembe köpni nem jó. Nem csak ő és a csakádja szopja meg, hanem az egész birodalom. Most komolyan, kinek hiányzik az egész haddelhadd, csak ezért, hogy egyszer el lehessen mondani az udverban, hogy Joffrey egy zabigyerek és Cersei félrekúr a saját testvérével?

Meg kellett volna keresni Cerseit, elmondani neki, hogy változott a felállás, s bár továbbra sem egy Teréz Anyu, itt már nincs mit tenni, jöhet a száműzetés északon vagy a másik kontinensen, de ő már nem fog több szart kavarni.

Erre kirobbant egy háborút, veszélybe sodorja a családját, halálra ítélteti saját magát és egy újabb harmincéves háborúba sodorja a birodalom népét. A Lannisterek teljesen jó királyok lennének, jobbak, mint Robert és jobbak, mint Ned, mivel kcisit jobban képzettek belpolitikában.

Ennél a fordulatnál egy olyan erőszakot tettek az egyébként belátó és okos Eddard Stark jellemén, biselkedésén, hogy ott kilóg a lóláb.

Más.

A 20 és 30 ezres hadsereg nem táborozik, nem táborozott egy kupacban, mint manapság. Vagy a Világháború korában. Nem volt logisztika, ami ekkora embertömeget kezelhetett volna. Egy ekkora tábor ráadásul nagyon sebezhető is.

Ezt úgy csinálták abban a korban, hogy valaki fegyverbe hívta a hűbéreseit, azok meg hozták a bandériumaikat és kisebb-nagyobb táborokba voltak szervezve. Ezek a táborok pedig nagyjából egy részt alkottak, de elég foghíjasan. Mindenki a saját táboráról gondoskodott, lovak, budik, fegyverek, sátrak, kiszolgáló személyzet tekintetében. Szóval amit mi látunk, az csak a sereg egyik része. Teljesen okés.

Van egy régi könyv, Nagy Hódítók vagymi a neve, vagy például a Keresztes Háborúk Története, ott említenek ilyesmit.

Na még két rész van hátra, kíávncsi vagyok, hogy oldják meg a hátralévő konfliktusokat és fejleményeket.

2011.06.07. 12:15:15

@Monsanto: "Theon Greyjoy motivációival nem igazán vagyok tisztában, a szinésznek is geci feje van, néha majdnem elkövet geciségeket, de aztán meg megmenti az öccseit, és mond két okosat. "

Nos ez a sorozatban csak szűkszavúan lett kifejtve, de Theon Greyjoynak a Starkok nem az öccsei. TG apja, Balon fellázadt amikor Robert Baratheon került hatalomra, és mikor leverték, Ned Stark elvitte a legkisebb fiát Winterfellbe hogy a neveltje (magyarul biztosíték, esetleg túsz) legyen, így a papa nem csinál többet ilyen hülyeséget. Noha TG Winterfellben nevelkedett, de attól egy konkurens család, a Vas-szigeteki Greyjoyok tagja.

2011.06.07. 12:16:03

@sixx: Jogos, Mea Culpa.

Akvyr 2011.06.07. 12:21:00

@Equinoxe: Jaja, tisztában vagyok vele, említették már párszor (többnyire Luwin vagy Tyrion oltásain át). Ettől függetlenül a motivációit nem ismerem. Mennyire utálhatja valójában a Starkokat? Nagyon lelkendezett amikor Robb esélytelen háborúba indult, szóval furcsa na.

chrisred 2011.06.07. 12:23:22

@Bedeko: A Lannisterek jó királyok lennének? A franc se tudja, hálistennek úgy tűnik, hogy a Joffrey-t játszó színész is kezdi jól érezni magát a szerepében, és felvillantja, hogy milyen jó király is lehet majd belőle. :)

Szerencsére Sansáról is hasonló jókat lehet mondani a mostani alakítására. Ideje volt már, mert utoljára a Klónok támadásában láttam olyan idióta és felesleges szerelmi jelenetet, mint amit ők ketten előadtak két résszel ezelőtt.

qwertzu 2011.06.07. 12:30:40

"A Lannisterek teljesen jó királyok lennének,"

Tywin igen, de a többieknek nincs érzékük az uralkodáshoz. Vagyis a törpének lenne, de törpeként nem boldogulhat sokáig.

Eddard Stark jelleme meg nem engedi meg, hogy ne a jogos királyt lássa a trónon, főleg hogy a királynő a legjobb haverját gyilkoltatta meg.

Bedeko 2011.06.07. 12:30:47

@chrisred: Kb, azért lennének jók, mert

- Náluk gazdagabb ház nincs
- Saját magukat nem adósítják el kölcsönnel
- Évszázadok óta a nagypolitika fókuszában vannak
- Kiterjedt kapcsolatrendszerük van
- Építészetben, művészetben és más kultúrális téren talán csak a déli uralkodóház mérhető hozzájuk, de azokat mindenki világvéginek kezeli, mint a Starkokat
- Hadseregük nagy, meg tudják védeni a birodalmat
- Egyértelműen uralkodni akarnak, nem kurvázni vagy Igazságos Izom Tiborkodni

És még sokat fel lehetne sorolni, amit a pipiskedő többiekről nem lehetne elmondani.

tsb 2011.06.07. 12:34:19

@sixx: Khömm. Az ilyen wiki linkek a legspoilerebb spoilerek, ha már témánál vagyunk. Ne nézze meg aki jót akar, vagy ha már megnézte, legalább ne kattintson tovább a belső linkekre...

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.07. 12:40:42

@tsb: jogos, fasz vagyok, kiszedem.

bolletje 2011.06.07. 12:59:21

@tsb: velem egyszer történt ilyen (e könyv kapcsán), és így a könyvsorozat legeslegnagyobb és legdöbbenetesebb epizódját sikerült egy könyvvel előbb elspoilerezni magamnak...

Llew 2011.06.07. 12:59:50

@Tryptich: "Érdekelne, hogy vajon miféle seregeket is vezettek azelőtt ezek a nagyon képzett Lannister testvérek? Csak, hogy ugye azt mondjátok, hogy nagyon tudnak szart kavarni, meg sereget vezetni. Na most, lehet, hogy Cersei tudja a szart kavarni, de egy Machiavelli gyorstalpaló tanfolyam nagyon ráférne, hadászati tapasztalataik meg a Lannistereknek ugyan honnan lennének, emlékeim szerint a felkelés alatt ők nem harcoltak senkivel."

Jaime a sztori szerint a birodalom egyik legjobb lovagja, azoknak meg az a melója, hogy az uruk védelme mellett harcolnak is. Plusz ha nem tűnt volna fel, a Stark gyerekek (és ebből kiindulva minden nemesi származású fiú) már kiskoruktól kezdve tanulják a fegyverforgatást, és elméleti oktatás is van, amibe a többi család pajzsának ismeretén túl feltehetően hadászati ismeretek is szerepelnek.

Az Aegon elleni felkelésben a Lannisterek tényleg csak a legvégén kapcsolódtak be, nagyjából minden komolyabb csata nélkül, de azóta ott volt a Greyjoy-felkelés, aminek az idején már a király oldalán álltak, így nehezen maradhattak ki belőle. Plusz Westeros mégiscsak egy középkori jellegű feudális világ, ahol nem véletlenül hord kardot minden második ember. Lehet, hogy ilyen méretű háború sok éve nem volt, de azért kisebb-nagyobb konfliktusok akadtak, szóval bőven lehetett.

Felagund 2011.06.07. 13:01:37

@Equinoxe: Azon kívül nekem az a visszakérdezés is elég Monty Python-gyanús volt...

T: I will give you _this_... *körbemutat*
Shagga: What is _this_?

(a függöny, apám???)

:D

Nevem Earl 2011.06.07. 13:03:26

@sixx: Mindentől off: csak hálámat óhajtanám kifejezni, hogy már mára megvolt a hogyvolt, nem éheztettél minket még egy napig.

BlueDog 2011.06.07. 13:04:32

Csak nekem tűnt fel, hogy Théoden király Robb haditanácsában üldögél 40:32-nél??? Ha Rohan is csatlakozik, a Lannistereknek semmi esélye XD

A zombis jelenetet örülök, hogy nem csinálták meg ijesztőbbre, a könyv olvasása könyvben kirázott tőle a hideg.
A dothraki erőszakoskodó meg szerintem eléggé teszetosza volt, a szöveg és felirat nélkül nehéz lenne rájönni mit is akar a kisasszonytól. Láttam én már rámenősebb részeg ripacsokat táncos szórakozóhelyeken.

Asszem 2011.06.07. 13:06:38

@BlueDog: ja akkor már értem miért mutatják állandóan az egy gyűrűt a főcímdal alatt :D

Asszem 2011.06.07. 13:12:49

Ezt a mostani részt télleg a GRR Martin írta? Mármint a forgatókönyvet? Ahhoz képest nem volt túl jó.

szepi79 2011.06.07. 13:16:41

@Asszem: regényt irni, meg forgatókönyvet, az két külön dolog. ritkán szokott valaki mindkettőben tehetséges lenni egyszerre.

dr. gernika 2011.06.07. 13:20:43

@Anak: Hodor valóban feledhetetlen látvány volt, csak tudnám mit csinált pucéran, belisztezve. Valaki?

Asszem 2011.06.07. 13:20:53

@szepi79 - Harciteknős idomár: persze. mondjuk a kritikákat olvasna sokaknak bejött ez a rész, nekem asszem az előző lesz a kedvencem.

Talon 2011.06.07. 13:27:20

Király, hogy ilyen sokan vannak, akiknek tetszik ez a világ. Én nem láttam, de olvastam mind a 4 részt, szerintem nagyon magas színvonalú a mű. Ebből persze az is következik, hogy maga a sztori is bonyolult. Nem akarok spoilerezni, de azt ne várja senki, hogy a következő két részben minden szál lezáródik.

Egy biztos, a színészszakszervezet biztosan örült a forgatásnak, mert Westeroson elég alacsonyan repülnek a fejek, így elég sok színészt kellett bevonni a forgatásba. Hosszútávú szerződése csak néhány színésznek lehet:)

Az 5. könyv most várható, csak valahogy a fordítás idejét kellene felgyorsítani.

Felagund 2011.06.07. 13:28:16

@szepi79 - Harciteknős idomár: Speciel pont Martin korábban forgatókönyvíróként (is) kereste a kenyerét ;)

(és saját állítása szerint épp azért kezdte el írni a Tűz és jég dala ciklust, mert elege volt abból, hogy a producerek mindig azzal hűtötték le a grandiózus terveit, hogy "hát, jó ez, csak túl látványos, húzd meg"...)

Bedeko 2011.06.07. 13:32:00

@gernika: Fürdött. Napozni meg nem napozott. :D

szepi79 2011.06.07. 13:48:03

@Asszem: @Felagund: na ezt nem tudtam :D
viszont én is kerestem másfél évig olyasmivel a kenyerem, amihez nem értek :D

nekem egyébként nem volt bajom a résszel, sőt. :D

Nevem Earl 2011.06.07. 14:05:57

@Talon: Szerintem lesz az vagy fél év... :(

dr. gernika 2011.06.07. 14:13:33

@Monsanto: Ha nem is 50-100, de 2-300.
Viszont Robbnál először én azt hittem, azért engedi el a kis hülye kémet a 200000-es infóval, mert hogy benézte már, nincs is annyi, de hadd higgyék azt.

stevieg18 2011.06.07. 14:21:35

Üdv Mindenkinek!
Végre regisztráltam, látom itt elég nagy számban vannak GoT-fanok, ilyennel máshol még nem találkoztam. Port.hu-n vagyunk páran, de elenyésző.

Az aktuális rész nekem nagyon tetszett, végig lüktető, izgalmas volt, viszont az kicsit felmérgesített, hogy Robb és Cat beszélgetése ennyire szájbarágós lett, mert így máris világossá vált, hogy akármelyik Lannister-sereggel ütköznek meg, győznek.

morbiczer 2011.06.07. 14:25:11

@gernika: Ez sajnos a jelenetbol nem derult ki, ugyhogy mar mashol is olvastam, hogy mivel bolond, ezert biztos szeret meztelenul rohangalni.

Valojaban a istenerdoben (godswood) van par melegvizu forras altal taplalt tavacska, abban furdott.

szepi79 2011.06.07. 14:27:05

@gernika: én is azt hittem. mivel jól rákérdezett előtte, hogy mennyit számolt.

stevieg18 2011.06.07. 14:32:44

@gernika: Jaime még így is túlerőben van, nem? Ha jól emlékszem 30000 fős sereget adott neki az apja.

dr. gernika 2011.06.07. 14:37:27

@morbiczer: Közben én is rájöttem. :) De van egy színe a drágának, elsőre tényleg azt hittem, hogy lisztben hempergett (esetleg klóros vizű forrásban fürdött :D), vagy bepúderezte magát utána. :)
@szepi79 - Harciteknős idomár: Jah.
@stevieg18: Hja, de mint írták fent az okosabbak, az északi legények keményköpésűek, 10 déli harcossal is felérnek.

Asszem 2011.06.07. 14:45:39

@gernika: ez csak az északiak PR szövege, a déli marketingesek meg biztos azzal nyomulnak, hogy egy oroszlán simán megeszi a farkast, a halakat meg pláne.

páratövis 2011.06.07. 14:58:38

Dany: "...kész, elegem van a népvándorlás korából, felvilágosodunk."
- köszönet, ez most bearanyozta a napomat. :)

redmist 2011.06.07. 15:02:07

@stevieg18: A részben az is elhangzik, hogy már túl van pár csatán és épp egy várat ostromol.

hirtelendi 2011.06.07. 15:18:53

@Asszem: Csakhogy az Északiak nem sima farkasokkal nyomulnak, hanem rémfarkasokkal, ami egy a mai oroszlánokkal egyező méretű állat volt.

Nymeros 2011.06.07. 15:23:59

@stevieg18: gameofthrones.hu-n és fórumán szeretettel várunk ;)

@Tryptich: mint a sorozatban is elhangzott már, Jaime jelen volt Pyke ostrománál (Vas-szigetek, Greyjoy-lázadás), így tapasztalata mindenképp van, másrészt a nemesi csemeték oktatásának szerves része a stratégia és hasonló ínyencségek...

@Bedeko: melyik déli uralkodóház? Úgy érzem, a Tyrellekre gondolsz, de őket senki nem kezeli világvégiként, főleg a lovagi kultúra virágzása miatti nagyszámú és ismert síkvidéki (Reach) lovagoknak köszönhetően. Illetve, ha más nem, az Arbor és termékei elég ismertek...
Másrészt meg oké, hogy adott ház gazdasága és hatalma megadja a megfelelő hátteret és támogatást valaki uralkodásához, de bármilyen fasza is legyen a Lannister-ház, ez magában nem biztosítja, hogy jó uralkodó lesz valamelyik tagja (Tywin mondjuk pont jó lenne, Tyrion is, csak utóbbinak igen kevés esélye van erre).

chrisred 2011.06.07. 15:29:45

@Nymeros: Ha valaki jó fegyverforgató, még nem biztos, hogy hadsereget is tud vezetni. Bár háborúban még nem bizonyíthatott, például Tyrion már eddig is bizonyította, hogy több stratégiai érzékkel rendelkezik, mint Jaime.

Nymeros 2011.06.07. 15:33:44

@chrisred: nem azt írtam, hogy jó fegyverforgató, hanem azt, hogy jelent volt egy egész szép ideig tartó háborúig, úgyhogy stratégiai tapasztalatot szerezhetett.

Llew 2011.06.07. 15:36:43

@chrisred: tudni tudhat, max nem jól, de oktatást nemesi gyerekként kap rá

Felagund 2011.06.07. 15:40:26

Már többször előkerült, hogy a Lannistereknek igazából milyen potenciáljuk is van, nos, ha ránéztek a térképre, azt lehet látni, hogy a Lannisterek birtoka _nem nagy_ (mondjuk a Tyrellekhez, Martellekhez, vagy éppen a Starkokhoz képest), és nem voltak ám ők mindig olyan nagy legények...
A mostani részben emlegetett Tytos pl egy extrém pipogya és gyengekezű alak volt, és hogy ha történetesen a fia nem az a Tywin, akit mi is ismerünk, akkor most Nyugatföld domináns családja nem a Lannister (hanem a Tarbeck, vagy a Reyne, mondjuk... ;))

chrisred 2011.06.07. 15:40:54

@Llew: Persze, ahogy Tyrion is kaphatott leckéket kardforgatásból, de attól még esélytelen, hogy boldogulni fog bármilyen szinten.

Gróf Úr 2011.06.07. 15:42:15

@Felagund: "akkor most Nyugatföld domináns családja nem a Lannister (hanem a Tarbeck, vagy a Reyne, mondjuk"

De az egy esős vidék, főleg Castamere felé :-D

Gróf Úr 2011.06.07. 15:43:46

@chrisred: már boldogult, pajzzsal agyonvert egy hegyiembert. Tyrion tökös és okos gyerek, ne tessék lenézni, mert törpe! :-)

Llew 2011.06.07. 15:53:37

@chrisred: azért ne túlozzunk, Jaime jobb hadvezér, mint amilyen kardforgató Tyrion.

szepi79 2011.06.07. 16:02:26

@Llew: eddig nem láttuk se jaime-t hadat vezetni, se tyriont kardozni. ki tudja, lehet profi harcos, csak titkolja (bár nem valószínű), a banditát is hogy elintézte a pajzzsal...

Llew 2011.06.07. 16:07:12

@szepi79 - Harciteknős idomár: és csak úri jókedvében kérte, hogy valaki vívjon helyette a Sasfészekben

szepi79 2011.06.07. 16:10:40

@Llew: akár. vagy pl. az ő testalkatához mondjuk egy needle tipusú kard passzolna, azzal meg nem sokra menne egy teljes vértes, pajzsos lovaggal szemben.

szepi79 2011.06.07. 16:12:07

(persze tisztában vagyok vele, hogy teljességgel valószinűtlen, hogy ez lenne a helyzet, de a lehetőséget ne zárjuk ki)

Felagund 2011.06.07. 16:12:31

@szepi79 - Harciteknős idomár: Jaime meg már leverte a Folyóvidék urainak hevenyészett ellenállását és már Zúgó alatt van... ;)

dr. gernika 2011.06.07. 16:16:25

@Llew: Ahogy a zsoldos is csak társaságnak kellett. :)
Tökös legény, ez kétségtelen de akkor sem ér fel egy teljes értékű harcossal.

szepi79 2011.06.07. 16:22:48

@Felagund: basszus, arról pont lemaradtam! :DDD

Felagund 2011.06.07. 16:24:39

@szepi79 - Harciteknős idomár: Mindenki lemaradt, csak említették a Lannister "haditanácsban" ;)

dr. gernika 2011.06.07. 17:19:20

Annak ellenére hogy Arya egy cuki kislány, az első képen úgy néz ki, mint a saját öreganyja...

Nymeros 2011.06.07. 17:40:07

@gernika: testvérem beült mellém, ránézett a képernyőre, és megkérdezte, hogy ki ez a fiú? :D

Legokocka 2011.06.07. 18:52:39

Mostantól Sam végleges neve CSI Sam lesz?

Nema 2011.06.07. 19:06:02

Már csak a napszemüveg hiányzik róla :D

Tehetne is egyet, nehogy hóvakságot kapjon.
Bár a CGI-től biztos nem fog :D

Akvyr 2011.06.07. 19:10:50

CSI Sam-en viszont nagyon röhögtem. Már a múltkori részben is CSI-kodott amikor indokot keresett Jon szolgává kinevezésére :)

cézé80 2011.06.07. 20:01:19

Valaki kérdezte, hogy honnan lehet beszerezni a könyvet. A miskolci Alexandra könyvesboltban múlt héten még halomban álltak a könyvek, az összes rész, 3400 forintos áron.

Smile64 2011.06.07. 20:17:35

Kedvenc poénom ebből a részből a Late Lord Frey. Apropó, ezt hogyan fordították magyarra?

Felagund 2011.06.07. 20:29:03

@Smile64: Az "Elkésett" Lord Freynek, ami mondjuk pont elveszi az elnevezés kettősségét (nem értőknek: Lord Frey már elmúlt kilencvenéves...), de az vesse az első követ a fordítóra, aki lefordított volna egy ilyen szójátékot...

Smile64 2011.06.07. 20:50:06

Nem vetek követ, csak mindig sajnálom, mikor egy poén kimarad a fordításból.

Tryptich 2011.06.07. 23:29:22

@Asszem: Ahogy Daenerys-től megtudhattuk a sárkány meg megeszik minden szart.

Többen is írtátok, hogy Jaime kiképzést kapott, + jelen volt néhány ostromnál. Na most, attól, hogy valaki ott van egy ostromnál, még nem fogja megtanulni a stratégiai fogásokat, mivel azokat az ostromokat nem Ő vezette. Valamint arra akartam utalni, hogy a jelleméből, meg a munkájából fakadóan én nem gondolnám, hogy nagyon nekiállna taktikázni, szerintem a harcmodora az Előre! és Utánam! parancsok kreatív váltogatásában merülhet ki. Ez nagyon jó is, ameddig futnak előled, meg amíg meg tudod oldani a helyzetet "csak a PUSTA ERÖ ÉS AZ ÖTLETESÉG és voala ZUZÁS!" De egy taktikusabb ellenfél ellen már gondok lehetnek.
A serege sem számlál már 30k főt, mert biztos volt egy kis lemorzsolódás, amíg Zúgót ostromolta.

Tryptich 2011.06.07. 23:46:23

"ez a Robb-gyerek annyira szar vezetőnek és a Lannister-klán hozzá képest annyival összeszedettebb, h normális esetben 5 perc alatt elveszítenék a háborút."

Hát ööö... pillantsunk rá erre a térképre:
4.bp.blogspot.com/-QrTQorD9TMI/Tas7ZKr-4gI/AAAAAAAAAW0/GWqWnyxMeKA/s1600/Map_Westeros_Political.gif

Hát én ebből pont nem ezt látom ki. Nézzük sorban: Északról jönnek a Starkok, ott van Zúgó, Catelyn családja, Tully-k. Ott van a Sasfészek, az Arryn-okkal. Mindegyik háborúban áll a Lannisterekkel, vagy utálja őket. ÉN amúgy meg vagyok győződve róla, hogy Theon nem utálja a Starkokat, végül is közöttük nőtt fel, szóval ha nagyon akarom, még a Greyjoy-okat is idevehetem.
Délen: A Baretheonok, Stannis és Renly aztán odavannak Joffrey-ért, és mellettük ugye a Tyrell-ek, akik Renly mögött állnak, illetve előtte térdelnek.

Na most, ki is van szar helyzetben? :D

Felagund 2011.06.08. 00:39:58

@Tryptich: A helyzet azért nem ilyen egyszerű ;)
A Lannisterek hadereje eleve jóval nagyobb mint az Északiaké, ráadásul sokkal közelebb vannak a központjukhoz, az ellátási vonalak minimalizálását meg már Szun-ce is erősen szorgalmazta ;)
A folyóvidéki urak ellenállását Jaime elsöpörte (az Aranyfog-hágónál) Zúgó ostromzárban, Robb pedig még mindig messze van, ráadásul az apjáért _délkelet_ felé kéne menni, Zúgó meg _délnyugatra_ van. Választhat, melyik ujjába harapjon...
Arryn Völgye ugyebár nem mozdul (hála Lysának), a többiek meg nem lesznek hülyék, hogy ilyen hamar elkötelezzék magukat egy bőven nem biztos kimenetelű háborúban.
Arról nem is beszélve, hogy Tywin Lannister közismerten zseniális stratéga évtizedes tapasztalattal, Robb meg még életében nem vívott csatát...

Szóval summa summarum, várjuk ki a végét ;)

Huntroll 2011.06.08. 00:40:25

@Tryptich: Északról jönnek a Starkok és hűbéreseik, akik közül elég sokan régi riválisaik, ezért nem feltétlenül megbízható szövetségesek, és valószínűleg az sem villanyozza fel őket, hogy Ned Stark (aki a politikával ellentétben a háborúhoz ért is) helyett a kisfia vezeti a sereget, akiről még alig esett le a tojáshéj. A Tullykat éppen tönkreverték/verik a Lannisterek, az Arrynokra pedig nem számíthatnak, mivel Lysa (a ház urának gyámja) közölte, hogy nem kockáztatja a fia életét.
Theon nem utálja a Starkokat, azonban a család vezetője nagyjából az összes nagy házat gyűlöli, elvégre volt néhány éve egy elég kellemetlen afférja velük.
A Baratheonok közül Stannis a jogos örökös, őt ugye még nem is láttunk a sorozatban, ellenben azt tudjuk, hogy Renly is magának követeli a trónt, szóval nem biztos, hogy sokáig megmarad a testvéri szeretet. Arról nem is beszélve, hogy Ned elvágta magát Renlynél, amikor nem biztosította a támogatásáról, ezért nem is lenne oka harcba indulnia a kiszabadításáért.
A Tyrellek meg ugye perpill Renlyhez állnak meglehetősen közel, ezért rájuk sem számíthatnak a Starkok.

No meg abba sem árt belegondolni, hogy mi az előnyösebb egy nagy ház számára: csatlakozni a röhejesen naiv Starkokhoz, hátha kapnak valami koncot, ha helyére kerül a törvényes uralkodó, vagy szépen kivárni, amíg a Starkok és az aktuálisan legjobban álló Lannisterek kivéreztetik egymást, majd a nekik legjobban nyaló jelöltet ültetni a trónra, vagy csak simán minél több területet elfoglalni. Mivel a Starkokat kivéve itt mindenki reálpolitikus, nem nehéz kitalálni az eredményt...

Huntroll 2011.06.08. 01:04:54

@Felagund: Fél perccel, de beninjáztál :D

szepi79 2011.06.08. 01:05:26

@Tryptich: "csak a PUSTA ERÖ ÉS AZ ÖTLETESÉG és voala ZUZÁS!"

ezért örökre a szivembe zártalak :D bár itt jó eséllyel kevesen fogják érteni.

Huntroll 2011.06.08. 01:23:09

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Jaime egy üresfejű izomagy, ez nem jött le neked abból, ahogy látszott rajta az elfojtott harag, ahogy a király a nővérét/szerelmét gyalázta, vagy ahogy szegény Nedet leszúrta, csak mert a kisöccsét (akivel kb. ő viselkedik normálisan az egész családból) mindenféle jogcím nélkül elfogta a felesége? :D

Amúgy tök szórakoztató, hogy a high fantasyn és tündérmeséken nevelkedett nézők mennyire odavannak a teljesen életképtelen Starkokért, és mennyire erősnek érzik őket, ahhoz képest, hogy nagyjából nulla érzékük van a politikai manőverezéshez, és folyamatosan csúnyán pofára esnek a böcsület miatt :D

szepi79 2011.06.08. 07:42:22

@Huntroll: te ezt most mire irtad válaszra? :D

Huntroll 2011.06.08. 07:52:23

@szepi79 - Harciteknős idomár: Igazából Tryptichnek akart menni, csak egy kicsit már fáradt voltam éjjel. :P

Gróf Úr 2011.06.08. 07:53:27

@Huntroll: "Jaime egy üresfejű izomagy" ez nem a te hibád, ennyi a különbség a film és a könyv között. A filmben finoman (ezek szerint túl finoman) megpróbálták érzékeltetni, h több is van benne ennél (szellemes szópárbaj hegyek először Jonnal (az Éjjeli Őrségről), Neddel (a trónteremben), Roberttel (első ölés témában)), de nem jött át.

Smile64 2011.06.08. 08:07:34

@Huntroll: Mellesleg Jaime nem szúrta le Nedet. A filmben az egyik embere szúrta lábon hátulról, a könyben pedig simán eltörött a lába, amikor a lova elesett és maga alá temette.

chrisred 2011.06.08. 08:30:11

@Gróf Úr: Szerintem meg pont a filmben tűnik üresfejű izomagynak. Jonnal lefolytatott "szellemes szópárbaj" nagyjából laktanyai színvonal, egy öreg katona szívatja a kopaszt. A különbség, hogy a könyvben Jaime valódi karakter, az elején tényleg elviselhetetlen egóval ("There are no men like me. There's only me."), egy Havas Jont valószínűleg észre sem vett volna.

Gróf Úr 2011.06.08. 09:15:25

@chrisred: magam is azt mondom, h a filmen nem jön át az összetettsége. A könyvben meg az elején tán egyszerű jellem (vagy inkább nem kap nézőpontot, h kibontakozhasson), de később behozza.

Más: sokan írtátok, h a nemesi házak örökösei elsőrendű taktikai és stratégiai képzést kaptak, plusz Jaime részt vett még fegyverhordozóként a Királyerdei Testvériség nevű rablósereg (bandának nagyok voltak) felszámolásában, a Greyjoy-lázadás leverésében. Szóval nem csak a legjobb kardforgató Westeroson (saját bevallása szerint :-D) hanem képzett és gyakorlott vezér is. A folyóvidéki urak legázolása ezzel együtt nem nagy tett, mivel még nem voltak összehívva a lobogóik, udvarházról udvarházra meg egy kis sereg is felőröli őket, nem h egy fél Lannister ármádia. Aztán mire összegyülekeztek már nem is voltak annyian, mert a felüket lemészárolták otthon.

Llew 2011.06.08. 09:23:55

@Tryptich:
"Többen is írtátok, hogy Jaime kiképzést kapott, + jelen volt néhány ostromnál. Na most, attól, hogy valaki ott van egy ostromnál, még nem fogja megtanulni a stratégiai fogásokat, mivel azokat az ostromokat nem Ő vezette. Valamint arra akartam utalni, hogy a jelleméből, meg a munkájából fakadóan én nem gondolnám, hogy nagyon nekiállna taktikázni, szerintem a harcmodora az Előre! és Utánam! parancsok kreatív váltogatásában merülhet ki."

Szerinted, hogy lehet jobban stratégiát tanulni annál, ha valaki először elméleti oktatást kap, aztán részt vesz pár csatában, amiben nemesi származása és fontos beosztása (királyi testőr) révén ott lehet a haditanácson is, és megfigyelheti, amint nála rutinosabbak kitalálják, hogy mit és hogyan?

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenképpen Jaime lenne Westeros legnagyobb hadvezére, de azért ilyen téren tök hülyének képzelni erősen túlzás. Akkor a faterja, aki elég meggondolt ember, nem bízta volna rá a fél seregét.

A térképen nincs rajta a népsűrűség, szóval az alapján már csak ezért sem lehet erőviszonyokat saccolni. Már pedig nem észak a leglakottabb vidék.

A püspök inasa 2011.06.08. 09:37:11

Múlt héten kezdtem el olvasni a könyvet, és sajnos elkövettem azt a hibát, hogy lehagytam a sorozatot jó 100 oldallal. Pedig a tervem az volt, hogy csak addig olvasom, ahol épp tart a film, de nem bírtam ki... És hiba volt egyébként, mert úgy sokkal nagyobbat ütött egy-egy rész, hogy tényleg fingom nem volt, mi fog történni. Persze azért így is nagyon jó, megelevenedni látni az egyes epizódokat.
Az a nagyszerű ebben az egészben, hogy sokkal összetettebb a sztori és a karakterek is, mint máshol megszokhattuk. A szereplők és motivációk sokszínűsége különféle egyéni szimpátiákra, találgatásokra, várakozásokra adhat okot, ami azért nagyban szélesíti a skálát. Az nagyjából egyértelmű ugyan, hogy a Starkok a jófiúk, akinek a történetek klasszikus szabályai szerint győzni illene (ami ugye itt egyáltalán nem biztos), viszont mellette annak is képes vagyok titkon szorítani, hogy azért azt ütődött Lysát Sasfészkestűl tanítsák móresre a Lannisterek meg a szimpatikus hegyiemberek.

Más: A könyvekkel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a Királyok csatájának (ez ugye a második rész) csak a régi kiadását tudtam megrendelni (2003-as azt hiszem), ez más-e fordításilag, mint az új? (Esetleg mások az elnevezések benne, a Deres nem Deres, a Mások nem Mások, stb...) Vagy ugyanaz?

dr. gernika 2011.06.08. 09:41:19

@A püspök inasa: Én tegnap kezdtem olvasni, és szintén az a tervem, hogy nem hagyom le a sorozatot.
Mondjuk így, hogy monitoron vagyok kénytelen olvasni, szerintem sikerülni is fog.

Felagund 2011.06.08. 09:56:11

@Gróf Úr: Hát, nem tudjuk, hogy a _filmen_ hogy volt, de a könyvben ser Edmure (aki ugye a Folyóvidék védelmét irányította) eléggé tisztában volt a támadás tényével, és két lordot küldött az aranyfoki hágóhoz (ami felteszem viszonylag jól védhető...), az más kérdés, hogy Jaime átgázolt rajtuk és szétszórta őket...

chrisred 2011.06.08. 09:59:18

@Llew: "Szerinted, hogy lehet jobban stratégiát tanulni annál, ha valaki először elméleti oktatást kap, aztán részt vesz pár csatában, amiben nemesi származása és fontos beosztása (királyi testőr) révén ott lehet a haditanácson is, és megfigyelheti, amint nála rutinosabbak kitalálják, hogy mit és hogyan?"

Szerintem azzal kezdődik az egész, hogy érdekelje őt. Jaime esetében már a kindulópont sem volt meg, mit foglalkozzon a hadvezetéssel és a mások irányításával, amikor minden csatát, amiben részt vesz, egyedül akar megnyerni? Azért volt hozzá sokkal jobban illő, hogy a könyvben távozás közben, félvállról veti oda az embereinek, hogy vágják le Ned kísérőit. Nem volt kitervelve, hirtelen jött ötlet, és az sem érdekelte, hogyan oldják meg.

Gróf Úr 2011.06.08. 10:00:42

@Felagund: iszony széthúzás volt, mindenki a saját kis várát akarta védeni, nem gyűltek össze, egységbe emlékeim szerint. Az öreg Tully épp haldoklik, meg sosem volt annyira összpontosítva ott az uralom, mint mondjuk a Starkok vagy a Lannisterek esetében (ld. Lord Frey, aki kiskirályként vergődik).

clegane 2011.06.08. 11:08:12

Lord Frey magyarul lehetett volna a "néhai" Lord Frey, aki néha tartja a szavát, néha nem :D

Felagund 2011.06.08. 11:18:20

@clegane: Igen, nekem is ez lett volna a tippem, de így se jön ki azért igazán a dolog
(de tény, hogy talán még ez van legközelebb :))

ElPadre 2011.06.08. 12:00:42

@sixx: CSI:Westeros. bammeg. most felébredt a kutyám, akkorát röhögtem. :D

Tryptich 2011.06.08. 12:12:01

@Huntroll: "No meg abba sem árt belegondolni, hogy mi az előnyösebb egy nagy ház számára: csatlakozni a röhejesen naiv Starkokhoz, hátha kapnak valami koncot, ha helyére kerül a törvényes uralkodó, vagy szépen kivárni, (...) Mivel a Starkokat kivéve itt mindenki reálpolitikus, nem nehéz kitalálni az eredményt... "

Ebben szerintem megint tévedés van, mert ugye a becsület, vagy annak látszata a lovagkorban igen fontos volt, és Westeroson ez még egy nagyon is élő és létező dolog. Egyáltalán nem csak a Starkoknak fontos, csak ugye, ahogy Robert is említi, délen már inkább a hátba szurkálás megy, nem a valódi harc, ez pedig kicsit levont ott az értékéből. De attól még jelen van, és ha egy ilyen Starkot, akiről a becsület mellszobrát lehetne megmintázni ilyen szintű sértés és ilyen bánásmód illeti, akkor azért sok ember zsebében kinyílik a bicska.

Jaime meg... az Ő összetettsége nem nyilvánvaló első blikkre, és épp ezért jó ez a karakter. És a színész is, aki játssza, mert vissza tudja adni! De hagy idézzek Martin egy másik regényének a kritikájából - sajnos a színvonala meg sem közelíti a Tűz és jég dalát - :
Martin profi abban, hogy ellentmondásos érzelmeket keltsen az olvasóban (jó példa erre a Tűz és Jég Dalának Jaime Lennister-je, hogy csak egyet említsek).
(...)
"Akár azonosulni is tudnánk vele a regény végén, ha nem riadnánk vissza ösztönösen ennek az azonosulásnak a konzekvenciáitól."
A becsület Jaime számára is fontos. Mert neki ugye nincs. Valahogy úgy tűnik számomra, hogy ennek a becsületnek a romjain épült fel az Ő egyénisége, mert ugye Aerys leszúrása ezt tönkretette. Szerintem még saját magának sem akarja bevallani, de meghasonlott önmagával. Ez csak egy olyan megérzés a részemről.

Szóval, visszatérve, ezt a sértett becsület dolgot szerintem nagyon jól fel lehet használni, mert azzal a tudattal menetelünk előre, hogy nekünk van igazunk. Ez azért sokat hozzáadhat a dolgokhoz.

"amíg a Starkok és az aktuálisan legjobban álló Lannisterek kivéreztetik egymást, majd a nekik legjobban nyaló jelöltet ültetni a trónra, vagy csak simán minél több területet elfoglalni."

No igen, lehet, hogy a harcba nem akar beszállni senki, de a nevető harmadik szerepére igen nagy a várólista.

Felagund 2011.06.08. 12:30:53

@Tryptich: Amit Jaime-ről írsz, az nagyon találó, de ennek nincs köze a hadvezetési skilljeihez ;)
Maradjunk annyiban, hogy van fogalma róla, hogyan kell csatát vívni és ostromolni, de ő tényleg inkább az egy-egy elleni küzdelem mestere...

Ami meg a becsületet illeti: tényleg nem fog senki harcba menni Nedért, csak azért mert ő kb az utolsó talpig becsületes ember :)

szepi79 2011.06.08. 12:54:09

@Felagund: "Ami meg a becsületet illeti: tényleg nem fog senki harcba menni Nedért, csak azért mert ő kb az utolsó talpig becsületes ember :)"

eeegen, sztem is valami ilyesmi. nedért csak egy másik ned menne harcba, de ha lett volna másik ned, akkor nem az igazi ned lett volna a kéz.

stevieg18 2011.06.08. 12:58:24

@Nymeros: Oh, köszönöm az invitálást, a hétvégén valószínűleg megejtem. Mennyien vannak/vagytok kb.? :)

chrisred 2011.06.08. 13:38:21

Kicsit furcsa olvasgatni, hogy mindenki szerint azért viselkedett így Ned, mert becsületes ember. Jelezném, hogy ő volt a Segítő, vagyis lényegében a kormányfő, és a Hét Királyság jogos rendjét akarta érvényre juttatni, mert ez volt a feladata.

Érdekes, hogy pont az a Varys vádolta önzéssel és hivalkodott, hogy ő az, aki az ország érdekeit szolgálja, aki azon van, hogy a dothraki sereget rászabadítsa Westerosra. Bár az tény, hogy olyan szempontból Robert is trónbitorló volt, amennyire most Joffrey az.

Jon Snow 2011.06.08. 13:57:15

@chrisred: Olvasd el vagy hallgasd meg még egyszer, mit mond Jaime Jonnak. Ha megfigyeled, igazából saját magáról beszél. Nagyon nagy jelenet.

Nymeros 2011.06.08. 14:02:05

@stevieg18: E pillanatban 313 regisztrált tagja van az oldalnak, 30 biztosan folyamatosan aktív, egyébiránt az itt is posztolgató Felagundhoz fordulj bizalommal, ő az egyik mod. ;)

Jon Snow 2011.06.08. 14:05:37

@Felagund: "ha történetesen a fia nem az a Tywin, akit mi is ismerünk, akkor most Nyugatföld domináns családja nem a Lannister (hanem a Tarbeck, vagy a Reyne, mondjuk... ;))"

A Tarbeck és a Reyne család is a Lannisterek hűbérese volt. Nyilván nem forgott veszélyben a Lannisterek vezető szerepe. És ha egy hűbéres nagyon lázadozik, esetleg le köll csapni a családfőjük fejét. Az egész család kiirtása (gyerekestül, mindenestül) jól mutatja, hogy Tywin mekkora egy elmebeteg szörnyeteg.

@Bedeko: "A Lannisterek teljesen jó királyok lennének"

Biztos valami másik Lannister családról beszélsz, és nem arról, ahol Joffrey a király és Cersei suttog a fülébe.

Felagund 2011.06.08. 14:11:29

@Jon Snow: Ó, dehogynem! Mint írtam, ha nem történetesen Tywin lett volna Tytos örököse, a Tarbeckek és a Reyne-ek úgy csapják szét a Lannistereket, mint tank a libafost... Szerencsétlenségükre Tywin a sarkára állt, összeszedte, ami megmaradt a ház csapataiból és hűbéreseiből, és kiirtotta őket...
Csak azt akartam érzékeltetni, hogy egyáltalán nem olyan szilárd a vezető házak pozíciója.
A nyolc régióból mindössze háromban ugyanaz az uralkodó család (Stark, Arryn, Martell), mint Aegon hódításának idején (vagyis háromszáz éve)

Felagund 2011.06.08. 14:15:31

@Felagund: Pardon, tévedtem, a Lannisterek is maradtak, szóval 4-4 az állás :D

Nymeros 2011.06.08. 14:21:39

@Jon Snow: "A Tarbeck és a Reyne család is a Lannisterek hűbérese volt. Nyilván nem forgott veszélyben a Lannisterek vezető szerepe. És ha egy hűbéres nagyon lázadozik, esetleg le köll csapni a családfőjük fejét. Az egész család kiirtása (gyerekestül, mindenestül) jól mutatja, hogy Tywin mekkora egy elmebeteg szörnyeteg."

És pont Tytos pipogyasága miatt fellázadtak uruk ellen. Tytos meg tojt az egészre, nem mert semmit csinálni, és ha nincs Tywin, akkor valóban könnyedén véget érhetett volna a Lannisterek uralma.

chrisred 2011.06.08. 14:35:41

@Felagund: A Greyjoyok? A Viharkirályok meg a Kertészek tudtommal a Targaryen hódítások miatt vesztették el az uralmukat, és nem a hűbéreseik szerezték meg a helyüket.

Jon Snow 2011.06.08. 14:39:55

@Felagund: Valamint a Gardener és a Harren családot épp Aegon irtotta ki, és a helyükre tett Tyrellek és Tullyk azóta is megvannak. Plusz a Greyjoyok, akik akkoriban nem voltak királyok, de most mégis nagy ház. Szóval pont fordítva van, mint mondod: I. Aegon ideje óta, 300 éve nem bukott el nagy család.

Ami a Reyne-Tarbeck lázadást illeti, a pontos részleteket szerintem senki sem ismeri. De az világos, hogy egész családokat nem szokás kiirtani Westeroson, ezt a Lannistereken kívül senki más nem csinálja.

Llew 2011.06.08. 14:44:08

@Felagund: és a Vas-szigetek? Ott ki volt a legény a Greyjoyok előtt?

Nymeros 2011.06.08. 14:45:39

@Jon Snow: sajnos szokás... Lásd a Hollard-házat (vagy akár a Lothsonokat).

Felagund 2011.06.08. 14:55:55

@Llew: a Hódítás idején Fekete Harren uralkodott a Vas-szigeteken, és hozzá még a Folyóvidéken is ő volt a legény a gáton, Harrenhal az ő nevét viseli egyébként
(Aztán jött Aegon a sárkányokkal és megsütötte szegényt a falain belül...)

@Jon Snow: Arra akartam csak rávilágítani, hogy a "Nagy-házság" egy időben eléggé változó dolog ;)

Felagund 2011.06.08. 14:58:13

@Jon Snow:
... vagy a Blackfyre-öket, Darklynokat, stb... ;)

És akkor ezek csak a kiirtott, nem pedig a természetes úton kihalt házak... (amihez a Starkok azért elég közel állnak, lévén a családfájuknak kizárólag a főága él már...)

Jon Snow 2011.06.08. 15:00:30

@Nymeros: A Hollardokat ugye pont Lord Tywin irtotta ki, nem? :D A Lothston famíliáról csak azt tudom, hogy Harrenhal urai voltak, de nem világos, mi lett velük.

Nymeros 2011.06.08. 15:04:55

@Jon Snow: a Hollardokat Aerys parancsára irtották ki, miután Lord Denys botor módon elfogta a királyt. Tywin vezette a sereget Duskendale ellen, de Ser Barristan kimentette a királyt, aztán elfoglalták a várat, és...

A Lothsonoknak kb olyan hírük volt, mint Báthory Erzsébetnek, és mint Harrenhal urai, ők is kihaltak egy idő után, bár ha jól emlékszem, őket is inkább irtották.

Felagund 2011.06.08. 15:06:11

@Jon Snow: Nem, a Dontosok a Darklynok hűbéresei voltak és a Duskendale-i Ellenállás tett be nekik.
A Lothstonok meg valószínűleg "rásegítéses kihalást" szenvedtek (sose volt jó hírük, ugyebár :D)

Felagund 2011.06.08. 15:10:51

Amúgy meg arról már nem is szólva, hogy a nyolc nagy ház közül csak kettő az (A Lannisterek és a Tyrellek) akiknek számottevő oldalágai vannak, az összes többinél csak a főág él, szóval elég sérülékeny a dolog ;)
Mondanám én tovább is, de spoiler, a kurva életbe... :D

Nymeros 2011.06.08. 15:11:36

@Felagund: a Dontosok? :D Ha mindenki akkora iszákos volt a Hollard-házból, akkor csodálom, hogy egyáltalán megalapították.

Nymeros 2011.06.08. 15:12:38

@Felagund: hát a Karstarkokra rá lehet fogni, hogy a Starkok oldalága... Talán.

Gandalf Garaboncias 2011.06.08. 15:20:49

Azért egy jó hadvezérséghez a megfelelő oktatáson és az éles helyzetben szerzett tapasztalatokon kívül kell az egyéni rátermettség is.

Jaime hiába kapott kiváló kiképzést és szerzett hasznos gyakorlatot már a hadvezetésben, ha a személyisége nem teszi jó stratégává.

A Lannister-papa zsenialitását sajnos nem örökölte, ahogy Cersei sem (Sansa befolyásolása nem nagy kunszt, pláne a királyi tanács hathatós segítségével). Tyrionba több ész jutott, mint az ikrekbe együttvéve.

szepi79 2011.06.08. 15:25:32

@Felagund: b****tok meg, hogy vagytok képesek ennyi (lényegében haszontalan) információt megjegyezni? :D nekem a felétől besülne az agyam...

Nymeros 2011.06.08. 15:27:20

@szepi79 - Harciteknős idomár: ügyesen, de pl Tower of the Hand és a Wiki of Ice and Fire igen hasznos, ha nem vagy biztos valamiben... ;)

Felagund 2011.06.08. 15:33:15

@szepi79 - Harciteknős idomár: Valakinek a bélyeggyűjtés a hobbija... ;)

Llew 2011.06.08. 15:53:57

@Felagund: és ehhez hányszor olvastátok el a könyvet? :D Én most kezdtem a 4. könyvet, de ilyen "mellékes" háttérinfóból annyi van, hogy nem lehet megjegyezni, a családfák nyomon követéséhez meg a könyvek hátuljában lévő lista segítségével is marha nehéz

Nymeros 2011.06.08. 15:59:22

@Llew: sokszor, sokszor, még többször.

Felagund 2011.06.08. 16:01:16

@Llew: A pdf-es könyv sokat segít ha az ember konkrétumot keres :D

chrisred 2011.06.08. 16:12:51

@Llew: Soha nem szabad abbahagyni. :)

szepi79 2011.06.08. 16:21:53

@chrisred: szóval akkor ha elolvastam majd mind a 4 könyvet, akkor "dejó" felkiáltással lehet kezdeni elölről?

egyébként valamikor a sorozat 7. része magasságában megnéztem megint a pilotot. nagyon durva volt, mennyi rejtett részletet vettem észre, meg mennyi "AHA!!" feeling volt. itt vettem csak észre, mennyire zseniális ez a sorozat.

chrisred 2011.06.08. 16:24:23

@szepi79 - Harciteknős idomár: Mindenki szívesebben olvasta volna inkább az ötödiket, de Martin bácsi nem kapkodta el. :)

Felagund 2011.06.08. 16:24:43

@szepi79 - Harciteknős idomár: Igen, nekem még harmadszori olvasásra is sok újdonság volt... (egyre finomabb utalások :))

ehran 2011.06.08. 17:55:32

@szepi79 - Harciteknős idomár: Hát mondjuk úgy, hogy amikor megjelenik a következő kötet, nem árt megint nekiugrani elölről az egésznek. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.09. 12:30:38

megnéztem az új részt én is, jó volt nagyon.

Lorcan Friel 2011.06.10. 01:24:18

Kész, ezen könnyesre röhögtem magam. Most hogy bírom ki a következő részig? Az első könyvet kivégeztem, a másodikba nem merek belekezdeni, mert akkor megint nem alszom négy-öt napig. Nem lehet abbahagyni.

obermotz 2011.06.10. 12:02:48

Váááze, a sorozat hatására kezdtem el olvasni a könyveket, most a harmadik felénél járok. Westerosban nem viccelnek ahogy nézem - már félek előre hogy mi lesz még.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.10. 12:29:35

@obermotz: nem viccelnek sehol sem, a harmadik vége meg különösen nyugodt, lapos és esemény-mentes. :]

dr. gernika 2011.06.10. 13:33:30

@obermotz: @mcs: Ne hergeljetek, én még csak az elsőt nyúzom, ezeket a részeket már leadták filmen. :)
Egyelőre úgy vagyok vele, hogy nem előzöm be könyvvel a képet, de attól tartok, el fog kapni a gépszíj..

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.10. 13:56:56

@gernika: á, hagyd a fenébe.

a második-harmadik kötetben semmi nem történik, csak mindenki áll a magas tornyok ablakában és sóhajtozva bámul bele a naplementébe.

néha küldenek 1-2 hollót, hogy ott is olyan tsudálatosh-e az ősz, mint itt?
ó, csakugyan? és egyébként nemes anyád egészsége hogy szolgál?

ilyesmi.

2011.06.10. 23:40:05

@mcs: ...valamint sok szó esik a kertészkedésről is :)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.13. 13:18:35

NE SPOILEREZZÜNK MÁR, A BÜDÖS KURVA ÚRISTEN BASSZA MEG.

limbekcs 2011.06.18. 02:37:04

bocs hogy ide most hirtelen, kedves sixx, de a sorozatonkénti (rss) feedet csak én nem találom, vagy csak izé?

(feleséges "nembeszóltam kártya 1" játszik? több úgy sincs :)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.06.18. 07:45:17

@limbekcs: fogalmam sincs, én csak a tartalomért felelek, a technikai részhez hülye vagyok.

limbekcs 2011.06.18. 10:43:40

@sixx: hogy is mondjam, nagy gondolatok ha találkoznak...

(már hogy a én is a tech-hez - de ne szopjam már egymás faszát így kora reggel csak azért, mert a okos szomszéd láncfűrészel, rss nélkül, Reagan ebben is jobbvót)

bocsi

limbekcs 2011.06.18. 10:45:13

@limbekcs: az is lehetséges, hogy épp forgatnak, csak kicsi a valószínűsége...
süti beállítások módosítása