Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x06 - A Golden Crown

2011. május 25. 12:30 - sixx

Az előző részben elszabadult a paripa az írókkal, minden szál megindult, mint Czollner Gyula fantáziája Alonso alsógatyás fotóját látva, csak aztán nehogy beleszakadjunk ebbe a fene nagy rohanásba. Ned Starknak (megint) szar napja van, nem elég, hogy térdkalácson szúrta valami nyikhaj, és csatakosra izzadta a parókáját, amint lázálmából magához tér, egy nagyon kövér szakállas ember és szőke hajú neje néz le rá fagyos tekintettel, veszett egy feleséged van neked, te Ned, elfogja itt a fogyatékkal élő rokont, ejnyemár. Felnyomjuk az esélyegyenlőségi ombudsmannál, meglásd. Engem a királyné testvére molesztált fényes nappal, lő vissza Stark, az micsoda parasztság volt már. Jory-t meg kajakra szemen szúrta a gyökér.

Ezen elvitáznak egy sort, Ned, ereszd el Tyriont, Jaime-t meg majd előtaláljuk, és lesz valami igazságszolgáltatás. Ebben láthatóan Robert sem bízik, Ned meg pláne nem, elmenekült a rohadék, a nejem meg messze van a törpével, nem tudok mit tenni, sajnálom. Cerseinek túl nagy az arca, így Robert (nevelési célzattal) jól szájon veri, volt pofázni? Ned nem kis elégedettséggel figyeli az eseményeket, ha rajta múlt volna, buzogánnyal verik szét a nő fejét a helyszínen. Cersei mártírkodik, kimegy, Robert sóhajt, a büdös kurvája, és iszik egyet. Te vagy a Segítő, mondja Nednek, ha tetszik, ha nem, én meg megyek vadászni. Ja, és Dany-ből kivágatom a gyereket, ha tetszik, ha nem.

Na, csak emlegetni kellett a kissé terhelt fejű nomád királynét, a megkövült sárkánytojásokkal szórakozik a jurtában, tűzbe górja az egyiket, és nyúl érte báván, pedig izzik a külseje. Az éppen belépő szolgáló kis híján infarktust kap, ha az asszonka keze megég, az övét vállból metszik le, így inkább kikapja a tűzből a tojást, a tenyerére szép pikkelyes mintát égetve ezzel. Bezzeg Dany kezén semmi nem látszik, nahát. Bran szegény megint az álmodja Deresben, hogy tud szaladni, pedig nem is, álmában a háromszemű holló riogatja, ébren meg Hodor, a nagyon magas, debil lovászfiú. Nyerget hozott neki, amit Tyrion tervei alapján eszkábáltak, nosza, lehet menni lovagolni.

Míg Bran az erdőben trappoltatja lovát, Robb és Theon dumálnak egy sort, háború lesz, a Lannisterek megtámadták apádat, mondja a Greyjoy család sarja, most essek neki a Kaszter-hegyre visszahúzódó Jamie-nek? Robb felettébb pragmatikusan gondolkodik ifjú kora ellenére, és még arra is van ideje, hogy emlékeztesse Theont arra, ő nem tagja a családnak. Az ezen kicsit besértődik, és elvonul, és Bran sincs sehol, Robb aggodalmas képet vág. Joggal, mert erdei vademberek támadnak a nyeregbe szíjazott kisfiúra, aki hiába emlegeti, hogy ő Stark a Deresből, ezeknek semmi sem szent, csak a lovát akarják, illetve a pöszörőjét levágni és a szájába tömni, micsoda világ ez már, meg van veszve ez a Martin. A kasztrálásból semmi nem lesz, mert jön Robb és a kardja, valamit Theon és az íja, és a lóról lerángatott, majd túszul ejtett Bran kiszabadul, a vadak közül meg csak egy nő éli túl a partizánakciót.

És ha most valaki azt hinné, ez az igazi szopás, hát nagyon téved, Tyrion Sasfészekben egy ferde padlójú, nyitott falú, 800 méter magasan kialakított cellában alszik, és gurul annak széle felé, EZ az igazi szopóroller, kérem szépen. Tyrion meg is unja a dolgot, és dörömböl, majd a láthatóan nem a Nobel-díjkiosztóról győztesként hazatérő börtönőrrel próbálja megértetni a megvesztegetés fogalmát, kevés sikerrel. Adok neked aranyat, mondja, mire a kopasz smasszer átkutatja, és "nincs is aranyad!" felkiáltással távozik. Ez nem lesz egyszerű. Arya kardvívni tanul Királyvárban, fakarddal, mert még kezdő, de nagy kedve nincs a bohóckodáshoz, mert a fater lábát megszúrta egy Lannister-katona.

A következő jelenet akár egy laza horrorfilmből is származhatna, Dany a királyi jurta közepén nyers lószívet zabál két pofára, én leszek rosszul a dologtól. Ez itten egyfajta népszokás, ha mind megeszi majonéz és evőeszközök nékül, akkor fiút szül majd, aki meghágja az egész világot, de ha kihányja, akkor nagy baj lesz. Miközben Dany lakomázik, Viserys undorodva figyeli a barbár népszokást, mi ez, Kannibál holokauszt, kérdezi Ser Mormonttól, de hiába, mert a faszi szerelmes Dany-be, és felőle akár egy egész ménest is megehetne ott a helyszínen. Viserys közben rádöbben, hogy Dany fia is trónörökös lehet az álomtrónon, és furán néz maga elé. Dany kis híján kidobja a taccsot, de erőt vesz magán, és véres szájjal üvölt dothrakiul, befogadták.

Viserys ezt már nem várja meg, hanem visszamegy a tesója jurtájába, és lenyúlná a tojásokat, ejnyemár. Mormont követi, ezt most azonnal abbahagyod, te nyikhaj, nem a tied egyik sem. De, de, közös kasszán vagyunk, bizonygatja a kardját idegesen markolászó sárkányivadék, pedig a dothraki fővárosban (értsd: Budapest méretű jurtatábor) nem lehet fegyverrel közlekedni. Mormont nem tágít, teszed le menten a tojásokat? Viserys idegesen balra el, mínusz tojások, plusz remegő szájszél és sértett egó.

Tyrion másodjára is nekiveselkedik a foglár megvesztegetésének, ezúttal sikerrel, kapol aranyat, mondogatja rezignáltan az egyszerű csávónak, Lannister vagyok, kőgazdag, aki mindig megfizeti az adósságát. Ehhez csak annyi kell, hogy a vár úrnőjéhez egy üzenetet juttasson el a fegyőr, mert a törpe egyre szarabbul érzi magát a lejtős padlójú, szellős cellában, és inkább bevallja bűneit. Kiviszik, az egész udvar ott figyel a trónteremben, Lady Arryn mellett a totál fogyatékos ivadéka ül, kicsit távolabb Catelyn Stark, aki láthatóan nem hisz ebben a nagy megbánásban, és milyen jól teszi: Tyrion elkezdi az összes bűnét bevallani, onnantól kezdve, hogy gyermekként kecskeszarral tömte tele a nagybátyja csizmáját, addig, hogy beleverte a farkát egy tányér levesbe.

Mindenki kiakad, ez itten szórakozik velünk, vidéki népekkel, dobjuk le a picsába, javasolja a gyerek, Catelyn tesz egy erőtlen próbálkozást arra, hogy vallomást csikarjon ki Jon Arryn elemésztése és a Bran elleni merénylet viszonylatában, de ezekről Tyrion nem tud semmit. Lady Arryn visszaküldené a cellájába, de Tyrion tárgyalást követel, amihez joga van - ráadásul párbajosat, ami annyit tesz, hogy megvív valakivel az igazáért, és ha nem döglik bele a párviadalba, akkor nem bűnös. Ezt a BKV-vezetők perében is alkalmaznám, mellesleg. Mivel Tyrion egy nyomorult, így Lady Arryn választott bajnoka, egy arrogáns, talpig vasba öltözött pojáca nem vívna meg vele, de a kisfickó talál magának bajnokot Bronn, a zsoldos személyében, aki még a fogadóban csatlakozott Catelynhez.

Robert közben vadászik és iszik, azaz inkább vedel az erdőben, és okoskodik, beszól Renly öccsének és a mellé rendelt Lannister-gyereket baszogatja, nem fontos. Bezzeg a trónteremben zajlanak az események, Sandor Clegane testvére, a Lovagló Hegy jókedvű cimboráival közösen nekiment egy falunak, akit ért, lemészárolt, a nőket megerőszakolták (kétszer), a gyermekeket meg egy gödörbe vetették, és felgyújtották. Bazdmeg, milyen lelkülete van ennek a Martinnak, eszem megáll. Aztán hagytak egy nagy csomó halat, hogy egy másik házat mártsanak be, de ez a Lovagló hegy akkora egy gyökér, mármint szó szerint, hogy el nem lehet téveszteni a nagy tanyafejét. Ned bepipul, kurvaélet, ilyet azért már ne, nem vagyunk mi barbárok. Elfogatóparancsot ad ki a lovag ellen, földjeit elkobozza, és hűbérurát, Cersei, Jamie és Tyrion faterját az udvarba rendeli, és ha nem jön, akkor ráhúzza a vastrón hegyesebbig végire, isten őtet úgy segélje. Kisujj megjegyzi, hogy Ned elég bátran fingott bele a nulláslisztbe, csak aztán nehogy belefulladjon.

A sasfészekben Bronn nekilát Tyrion védelmének, nem ügyvéd persze, csak kardozik, ahhoz viszont ért, és a nehéz vértbe öltözött lovagot alaposan kifárasztja, amivel az értő közönség utálatát ki is vívja menten, tessen talán kardozni, mondják, hiszen a viadal arról szó. Bronn azonban nem hülye, és tudja, hogy ha egyszer az a pallos méretű kard eléri, akkor vége, még lapjával is olyat lehet vele ütni, hogy leszakad az ember válla, így inkább elugrál és szurkál, míg az ellen ki nem fárad, így könnyedén végez vele. Tyrion megúszta a dolgot, mehet haza, a debil kisgyerek legnagyobb sajnálatára, nem repül a kisember, kérdi, hát nem. Távozóban a törpe visszakéri az erszényét a fura szakállas bácsitól, aki Catelyn védelmezője, és odadobja a foglárnak, hiszen egy Lannister mindig megfizeti az adósságát. Messze a legjobb karakter a sorozatban, Peter Dinklage készítheti a kandallótetőt az Emmy-díjnak.

Sansa és pöcsfejű Joffrey kicsit barátkoznak Királyvárban, ez csak arra jó, hogy kiderüljön: Sansa egy idióta, és ne tessék azzal jönni, hogy gyereklány, mert a húgának több esze van, és még gyerekebb. Deresben Theon kurvája elmegy délnek, ott több a farok. Theon két fiytingért még vesz egy utolsó pinavillantást, eh. Megint Királyvár, Ned érzi, hogy a délutáni akciója után előbb-utóbb rászakad valami, és a két lányát hazazavarja, érdekes módon egyik sem akar menni, Arya vívna, Salsa meg illegetné magát Pöcsfejnek, akinek olyan szép szőke a haja. Na, ez szöget üt Ned kemény fejében is, fellapozza a családfás könyvet, amiben minden Baratheon fekete hajjal szerepel, csak Joffrey nem, hoppácsak, félrekúrt a királyné, és nem is akárkivel. Robert meg pont most vadászik, ejnye már.

Dothrakiéknál ég a világ, mulat a nép és lakomázik, a hangulat jó, csak van ott egy köcsög is, Viserys, aki megint keményre itta magát a házikumiszból, és kardcsörtetve bunkóskodik vagy hatszáz nomád harcossal szemben, hol a koronám, te paraszt, kérdezi kedvesen Drogót, viszem a csajt, ha nem adod ide, hallod? A gyereket azt nem, veszi elő a kardját, azt kivágom belőle. Nem jó ötlet, olvasható le a dothraki arcokról, Drogo nyugalomra int, jólvanakkor, kapsz koronát, testvér. A hullarészeg Viserys szeme felcsillan, tényleg? És tényleg, Drogo lekap magáról úgy hat kiló tört aranyat, egy kondérban a tűz fölött megolvasztja, majd a két harcos között kifeszítve álló Visery fejére borítja az egészet, nesze bazdmeg, korona. Dany szenvtelen arccal nézi végig a tesó halálát, valahogy megértem, mert ritka nagy paraszt volt.

Címkék: trónok harca
297 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepi79 2011.05.25. 12:43:12

én nem értek a focihoz, de sztem ez az 1x06-os epizód, a cimben 1x07 szerepel.

na kezdem olvasni a HVt.

Felagund 2011.05.25. 12:44:55

@szepi79 - Harciteknős idomár: @sixx:

Áááá, már ééértem, miért nem készült el időben :D

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 12:46:55

jaja, vigyázni kell, mert kijött már a 7.rész is, úgyhogy aki látta, az nehogy spoilerezzen itten véletlenül !!!

F. Fred Palakon 2011.05.25. 12:54:20

Nekem is eszembe jutott a rész közben, hogy Peter Dinklage kiemelkedően játszik. Amikor elkezdte sorolni a búneit, dőltem a röhögéstől.
Amúgy szerintem Viserys játszott még nagyon jól.

Illetve feltűnt még, hogy Sansa kibaszottul szép :D

Greg36 2011.05.25. 12:57:34

Fura az ízlésem, de Dany még talpig véresen is bejön :)

Anak 2011.05.25. 13:03:40

Nekem kicsit fura, hogy a történések egyik fő szála az egykori magyar kabaréjelenetek alaptézisére épül, miszerint félreértésen alapul az egész Tyrion kölökgyilkossági kísérlet.
A Starkok annak a Petúr bánnak rögtön elhitték első szavát, aztán már nem oly következetesek, mert amit meg Sergio Mormota monda, azt nem.
Tudom szarkavarás, de eddig 3 rész ment el erre a "félreértésre".

A másik szál meg tiszta dél-amerikai szappanopera: Ki-kinek az eltitkolt fia-borja.

Egy picikét eredetibbnek gondoltam a történetet, hamár annyian dicsérték.

Felagund 2011.05.25. 13:05:55

Nem azért zseniális, mert hű de eredeti (amúgy mondjon nekem már valaki egy darab eredeti történetet, így, lassan háromezer évvel az irodalom "feltalálása" után), hanem _ahogy_ meg van írva ;)

malevil 2011.05.25. 13:08:44

Remek a hogyvolt, grat.

Azért két apróság, amitől érthetőbb lesz a történet azoknak, akik lemaradtak valamiről:

Azt Ned eddig is tudta, hogy Joff szőke, Sansa konkrétan azt mondja, hogy "semmi sincs benne abból a részeges vénemberből" meg azt, hogy "oroszlán, nem szarvas" ettől kapcsol Ned a vérfertőzést illetően.

Viseryst pedig azért ölték meg úgy, ahogy, mert szent helyeb vannak, ahol tilos vért ontani, és így ugye nem folyt vér...

silberstein 2011.05.25. 13:10:44

Na végre, már félóránként frissítettem, hogy kijött-e már a friss HV. Áramszünet volt hétfőn 10.20-ig, így az elejéről lemaradtam, de most már legalább tudom, mi a sztori. A visszeres megkoronázása már nagyon időszerű volt, bár azt hittem, tovább húzza. Hasonlót kívánnék Joffrey-nak is, irritáló kis görcs.

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 13:13:32

@malevil: "Viseryst pedig azért ölték meg úgy, ahogy, mert szent helyeb vannak, ahol tilos vért ontani, és így ugye nem folyt vér... "

Azért az is benne volt picit, hogy Viserys ragaszkodott az arany koronához, a hugiért cserébe... hát azt kapta, amit kért :)

Anak 2011.05.25. 13:20:44

@Anak: Ugye azért lehet más véleményt is formálni a műről?

Engem az zavar, hogy Petúr motivációit nem látom még tisztán. Az nyilvánvaló, hogy Ned nőjét előbb-utóbb meg akarja szerezni, és a bicskatrónt is elmélyülten nézegette már, de még nagyon nem tudom hova tenni a figurát. Kihez is húz (leginkább magához).
Nyilván még az elején járunk a történetfolyamnak így nem is akarnak mindent megmutatni.

Asszem 2011.05.25. 13:21:39

@Porcelán az elefántboltban: Nekem hiányozni fog viserys, bár elég egysíkú karakter volt, de a színészt nagyon eltalalták.

A Syrios részek a legjobbak, a könyvben annyira nem fogtak meg, de a filmen zseniális, ahogy a színészek is. Arya tőkeletes, Sansa is, Tyrion abszolút telitalalat, Dany es az őt kisérő lovag a ser akármi Mormont, a királynő, szóval kurva jó volt a casting, jó lesz ez, remélem végigviszik a teljes sorozatot es kesőbb digitálisan felujítják és hozzákeverik a tömeget, mert ez az egy, ami látványosan hiányzik

Palacsili mákkal 2011.05.25. 13:21:45

@Porcelán az elefántboltban: Ja, kereslet és kínálat találkozott. :D

Remek lett, köszi!

Bedeko 2011.05.25. 13:22:46

Az egész későbbi történést Eddard Stark robbantotta ki, mégpedig az előző részben, amikor megtudta, hogy hites felesége lenyúlta a törpét. Pedig előtte közösen megegyeztek abban, hogy elég hülye törpe lenne, ha a saját kését küldené kétes kimenetelű bérgyilokba.

Ha itt Ned kicsit bölcsebb, amilyennek a figurájának kéne lennie, akkor simán elkerülhető lett volna az egész haddelhadd, meg ami még jönni fog és nem lenne könyv.

A ki kinek a fia és a borja csak manapság fasság, régen ez nagyon sokat számított, mint egyszeri gárdistának a turulmagyar zene. Nincs is túlbonyolítva, egypontnullánál magasabb verziószámú néző lazán követni tudja.

Meg hogy milyen ízlése van már Martinnal, hogy ilyen kegyetlenségeket ír le - hát, semmi többet nem tett, mint elment a helyi könyvtárba (vagy behívta a guglit és a wikipediát), kikereste, hogy mit csináltak a 30 éves héborúban, vagy Jeruzsálem kifosztásakor, vagy Konstantinápoly felgyújtásakor. Esetleg dicső ősei a helybéli lakosokkal. Aztán leírta, kihagyva a szaftosabb részeket. Volt olyan, hogy kisfiúnak naponta húzták egy fogát, érzéstelenítás nélkül, na ilyen nincs a könyvben. Semmi ez.

A nomád hordát viszont csak nem tudják visszaadni. Az egész horda egyetlen jurta közönsége, ez így nem hiteles. Pedig a CGI megoldaná, a szoftver is megvan hpzzá.

Kürosz 2011.05.25. 13:23:43

Az uccsó jelenet az valami hihetetlenül drámai, de némi ismeretbővítés nem ártana, ezért azok segítségét kérem, akik olvasták a könyvet.

Tehát Dany fordítja le Visery szavait, de nem tudjuk, h miket mondott Visery, csak a fordítást látjuk, már a filmen.

Drogó tényleg megígérte volna a koronát Viserynek, vagy csupán Dany nyugtatta le ezzel a tesókát, egyben megpecsételve a sorsát is?

A jelenet azért is drámai (és lenne az a valóságban is egy hasonló szitu), mert Danynek választania kellett a férj és a tesó között, és egy másodpercig sem próbálkozott a tesó megmentésével, nem mintha bármi esélye is lett volna, persze.

Kürosz 2011.05.25. 13:25:41

@Kürosz:

"Tehát Dany fordítja le Visery szavait, de nem tudjuk, h miket mondott Visery, csak a fordítást látjuk, már a filmen."

Mármint Dany fordítja le Drogó szavait Visery számára, de nem tudjuk (legalábbis a filmból), h mit mondott valójában Drogó.

Felagund 2011.05.25. 13:27:52

@Anak: Petyr motivációit kb senki, még 4 könyv után se, ő túl nagy spíler ahhoz ;)

beacska 2011.05.25. 13:29:01

Tegnap volt a kedvenc jelenetem. Már 2 hete ezt vártam: Visery megkoronázása...nyamiii...

Erre mondta az Öcsém "Új átok született: Ígérjen neked koronát egy dothraki" :D

Asszem 2011.05.25. 13:30:07

@Kürosz: Mert már korábban felismerte, h a tesója nem az, akinek az hiszi magát, és még ha király is lenne belőle, elég pocsék uralkodó válna belőle, ezért is ez a záróképsor, h akiben tigris, akarom mondani sárkányvér van, az nem éghet meg a tűztől.

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 13:32:18

@Kürosz: "..mert Danynek választania kellett a férj és a tesó között, és egy másodpercig sem próbálkozott a tesó megmentésével, nem mintha bármi esélye is lett volna, persze. "

Az utolsó mondat arra is utalhatott, hogy Dany csak kivárt, mondván, hogyha a bratyó igazi sárkány, mint ő (ami ugye kiderült a tojásos jelenetből), akkor a forróság nem tehet kárt benne. Így viszont tulajdonképpen csak elbukta a sárkánypróbát. Pech.

Leadfoot 2011.05.25. 13:35:31

Tyrion vallomásos jelenete hatalmas volt.

Csak nekem ugrott be róla a Kincsvadászok (The Goonies) c. nörd-kultfilmből az a rész, mikor a kövér kiscsávót (nem emlékszem, magyarul mi volt a neve) vallatják Fratelliék?

beacska 2011.05.25. 13:37:01

@Kürosz: a könyvből még kevesebbet tudunk. Egyszerűen utasítást adott a '"megkoronázásra".

Danynek nem kellett választania, egyrészt, Viserys olyan szinten lenézte, és eszközként használta, hogy megszakadtak köztük a kapcsok, amik egyáltalán voltak, másrészt szerelmes a férjébe, harmadszorra ez volt a bizonyíték számára (mármint a halála), hogy nem benne él tovább a sárkány...hanem...

beacska 2011.05.25. 13:38:35

Bran erdős jelenetéből kihagyták a farkasokat, pedig végre lett volna szerepük :(((

Llew 2011.05.25. 13:39:16

Fasza rész volt. Kár, hogy a Bran-Rob-vadak jelenetet nem lehetett a könyv szerint megcsinálni.
Ami egyre kevésbé tetszik az a vívások koreográfiája. Olyan erőtlenek, mint valami iskolai színjátszó kör előadásán. Arya és Syrio gyakorlása sokkal jobban fest, mint az amikor valakik élesben vívnak. Viserys kiiktatása már idő szerű volt, mert nagyon idegesítő egy pöcs volt. Mondjuk a tábortűzön 2 perc alatt aranyat olvasztunk dolog, mintha kissé sántítana, de fene bánja.

Jót röhögtem olvasás közben. Érdemes volt várni.

@Bedeko: Ha ilyen egyszerű lenne, mint képzeled.

@Kürosz: Viserys szervezte az egész házasságot a hadseregért, amivel visszaszerezheti a családi koronát. Gyakorlatilag eladta a húgát, csak azzal nem számolt, hogy azzal pozícióba hozza a kis csajt. Szóval a korona járt volna neki, csak túl nagy pöcs volt ahhoz, hogy türelemmel kivárja, és némi tiszteletet mutasson a sógor és népe felé.

olap 2011.05.25. 13:40:45

A kondérban olvadó arany azért kicsit gagyi volt... egyáltalán meg lehet olvasztani bográcsban?

fran7 2011.05.25. 13:41:34

Vyseris hiányozni fog. Én úgy érzem húga őrültebb, mint ő. De hát benne több van az Őrült Királyból, akire nem is nagyon emlékezhet.
Kedvencem Bran, valahogy elintézhetnék, hogy tudjon járni. A húgával együtt jól elkormányozhatnák a Hét királyságot. Csak az a fránya uralkodói szokás ne lenne, amibe Jaiméék is beleestek.
Ami fontos információ volt talán, hogy a Falontúl is van valamiféle királyság és nem csak a Mások kóricálnak ott

Leadfoot 2011.05.25. 13:43:12

@beacska: A Viserys-t alakító színész tényleg telitalálat volt.

Én még csak nem is hallottam a könyv változatról a sorozat előtt, viszont már - ha nem is az első - de a második résztől erősen sejtettem, hogy nincs hosszú jövője.
Ezzel a pöcs, "nagykirály vagyok, ti meg büdös lóbaszó gyökerek" mentalitással nem nagyon vezethetett másfele az út.

Khal Drogo-ról meg kiderült, hogy van stílusa, és nem akkora izomagy, mint amekkorának kinéz (értsd: szépen kidumálta a helyzetet, csak _utána_ nyírta ki a kis sárkányimitátort, nem csapta szét egyből puszta kézzel).

beacska 2011.05.25. 13:45:17

@olap: persze, hogy a Runaway 2-ben is az volt a feladat...vagy ott bukósisakban kellett tűz felett mogyoróvajat csinálni?...hmmm..már nem tudom ;D

Llew 2011.05.25. 13:50:12

@olap: 1000 fok fölött olvad, kurva nagy tábortűz kéne hozzá

Ananiila 2011.05.25. 13:51:07

Szinészekkel-szerepeikkel kapcsolatban: Viserys sokkal szerethetőbb volt a filmben, a könyvben nagyon utáltam.
A királynő nem tetszik, mindig azt várom mikor villantja meg a vámpírfogát.
Ördögfióka zseniális, igaz őt a könyvben is imádtam.
Dany szerintem tiszta Iszak Eszter +10 kilóval.
Kisujj is tetszik bár a könyv alapján nem ilyennek gondoltam.

A farkasok nekem is nagyon hiányoznak

Bedeko 2011.05.25. 13:58:11

Kardvívásról: a filmben leggtöbbször a longsword technikáit alkalmazzák. Ezek a technikák a sportolók vívásával ellentétben kihalt, nagy részben elfeledett tudomány. Régi, főleg német küdexekből próbáják különböző hagyományőrzők visszakövetkeztetni a módszereit.

Nagyon sok iskola lézetik, ezek a hagyományőrző körök legtöbbször csak 2-3 stílust és kódexet követnek. Ezért lehet hiteles két telejsen különböző módszer.

Longsworddal 1-2-3 ütéses technikák a leggyakoribbak. Egy támadás, egy kivezetés és egy befejezés, de sokszor egyetlen mozfulat is elegendőnek bizonyul a győzelemhez. Ezért longsworddal nem lehet elegánsan vívni, hosszasan, mint a három testőrben. Látványos, erőteljes, de rövid és célretörő a technikája.

Érdemes megnézni modjuk ezt a Youtube-on: www.youtube.com/watch?v=T5PXsznTHbQ

A filmben szereplő színészek és statiszták általában nem hagyományőrző körök tagjai ezért csak pár fogást gyakorolnak be. Mivel létezik pár fogásos győzelem, sőt akár egyetlen mozdulatos is, e tekintetben a sorozat nem teljesen hiteltelen.

Nyilván nem az a célja, hogy visszaadja egy vívóiskola fogásait.

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 14:03:54

Azért ezt az aranyolvasztás dolgot az emberiség történelmének már elég korai szakában megoldotta mindenféle gigakohó nélkül... már a mi kis vándoló nomád jurtalakó őseink is használtak mindenféle fém bizbaszt és nem a tescoban vették...

Llew 2011.05.25. 14:09:02

@Bedeko: Nyilván nem a hitelesség a cél, de nem is ez a sorozat az első olyan mozgóképes alkotás, ahol ilyen fajta kardokkal küzdenek, és máshol sikerült már látványosra kihozni belőle, amit lehet. Sorozatban nem kell 15 perces kardpárbaj, de pl. Sean Bean a GYU-ban is játszott és vívott, szóval egy jó instruktorral azért tán többre is képes lenne. Persze nem kell egy mozi filmes szintet feltétlen megütni, de amit itt eddig láttunk az szerintem gyenge.
Eddig egyedül tán a Véreb és a bátyja összecsapás volt az, ami jól mutatott.

Llew 2011.05.25. 14:10:16

@Porcelán az elefántboltban: de nem is valószínű, hogy a tea főző tűz volt a technológia alappillére.

2011.05.25. 14:11:40

Ha Peter Dinklage nem kap Emmyt, akkor az (kis eséllyel, de) csak Jeremy Irons, és a Borgias miatt lehet. Ha valaki másé lesz, akkor az bunda.

chrisred 2011.05.25. 14:12:23

@Llew: Földi körülmények között. A sárkánytűz milyen hőmérsékletű?

Felagund 2011.05.25. 14:14:27

@Llew: Jah, tényleg nem értem miért, de ser Vardis kb annyira vívott jól, mint egy az Éjjeli Őrségbe frissen besorozott paraszt...

bgp 2011.05.25. 14:21:11

A farkasokat kispórolták. A könyv szerint az egyik rabló beleit ráncigálta ki az egyik farkas. Danny pedig nem akarta mindenáron a tesó halálát, ha sárkány lett volna, akkor meg se kottyan neki és végre tisztelték volna a nomádok. De sajna a géneket nem örökölte a papától, csak a dilinyót.

chrisred 2011.05.25. 14:21:53

@Felagund: A regényben azért, mert Lysa az elhunyt férje díszkardját adta neki oda, hogy azzal álljon bosszút. Hogy itt miért, annak az okát nem ismerhetjük.

Felagund 2011.05.25. 14:24:13

Azt én tudom, de itt kb úgy hadonászott csak, mint akinek életében most van először kard a kezében, ráadásul annyi tervezettség volt a mozgásábsn, mint egy káposztalepke röppályájában...

És a kritikán aluli pajzskezelést meg ne is említsük... :|

Asszem 2011.05.25. 14:24:33

Két apró arcjáték volt, ami nagyon megfogott ebben az epizódban: az egyik Lysa enyhén kattant fiának a szemrándulása, nem tudom azt direkt csinálta-e, vagy csak pont elkapták, de zseniális.

A másik pedig Khal Dhrogo tekintete, ahogy a szemével bíztatja Dany-t a szívevésnél. Én Dhrogo-t nem így képzeltem el, de ez a színész is nagyon jó, pláne, hogy olyan szerepet játszik, amiben nem kell túl sokat beszélni. És nagyon frankón tud lazán, de mégis méltóságteljesen és egyben fenyegetően ülni.

Llew 2011.05.25. 14:33:36

@chrisred: hol láttál te sárkánytüzet az epizódban? Az aranyat simán egy leves főző tűz felett, a levesfőző bográcsban olvasztották meg fél perc alatt. Persze nem ez a rész központi kérdése, az tény.

@bgp: a farkasok hiány fájó, de valószínűleg nem érte volna meg a rájuk fordított CGI költséget a szerepükhöz mért 1-2 perc.

bgp 2011.05.25. 14:33:44

@Bedeko: A törpe nem hiányzik a családjának, csak egy jó ürügy a háborúra. Azt én se értem Ned miért nem hajtotta magát jobban érte amikor annyira becsületes.

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 14:48:04

Oké, mivel ez egy fantasy sori, maradjunk annyiban, hogy megolvadt az arany a bográcsban és kész... mondjuk Drogo tekintete elég volt hozzá. :D:D:D

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.25. 14:55:50

Robb miért segít Tírionnak, amikor pont ő (is) segédkezett az elfogásában? Pénzért és kész? És Ned sejti, hogy ki Jeoffry apja, vagy csak azt tudja hogy nem a király?
Arany: Viserys mitől hal meg 5 mp alatt (mert amikor lekoccol a feje a földön, már nemigen él). Gondolom harmadfokú sérüléseket szenved, de még szenvednie kellene pár percig, nem?

Bedeko 2011.05.25. 14:59:40

@Yooha: Pénzért, így van. Zsoldos. Viserys kivégzése valami olyasmi akart lenni, mint a mi Vazulunk rúz vége. Aranyat a szájába, fülébe, szemébe és a fejére.

Felagund 2011.05.25. 15:01:19

@Yooha: Ha a zsoldosra gondolsz, az ő neve Bronn ;)
És miért? Pénzért! Ő egy sima zsoldos, aki ahhoz áll, aki a legtöbbet fizeti. És ki tudna többet fizetni egy Lannisternél? ;)

Ned szerintem már eléggé sejti, hogy ki lehet Joffrey apja (szőke, és Cersei szereti, ez alapján eléggé leszűkül a kör :D)

Ha meg olvadt fémet csorgatnak (öntenek) a fejedre, akkor ha nem halsz bele rögtön abba, hogy átégeti a koponyádat, bele az agyadba, az iszonyatos fájdalomtól az agyad úgyis kb azonnal kikapcsol (habár csak később halsz meg), de a lényeg ugyanaz :D

Devil 2011.05.25. 15:02:09

@olap: @Porcelán az elefántboltban: a 14 karatos arany olvadaspopntja kb 850 Celsius fok. Ezt tabortuzzel mar nem konnyu elerni. A vas ilyen homersekleten kezd narancssargan izzani. Ha ezt el tudod erni sok kilogrammos mennyisegben egy konderban, nagyon ugyes vagy ;) ehhez inkabb szen/koksz es fujtato kell...
De verciki lett volna ha nem olvad meg es nincs mit a fejre onteni :) na ezert ontottek inkabb olmot a fulbe, az kicsivel 300 fok folott mar olvad; de tabortunel mar igy is a tuz kozepebe kell berakni hogy megolvadjon.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.25. 15:05:51

@Felagund: Doh! Persze, Bronn :) Ez a sztori egy telefonkönyv, állandóan a wikit olvasom a nevek miatt, meg hogy melyik ház melyik.

Nymeros 2011.05.25. 15:06:45

@Yooha: Robb??? Talán Bronn. :) Pénzért, és kész. Zsoldos.

Az arany olvadáspontja 1000 C. Ha ráöntenek akár 1 kiló olvadt aranyat a fejedre, megsül az agyad, és kész. Onnantól már nem nagyon szenvedsz.

Jó lett a hogyvolt, két apró bibi van csak: a Sasfészket nagybetűvel kell írni ("A sasfészekben Bronn nekilát Tyrion védelmének"), a halakat meg kvázi fenyegetésként hagyják ott a fosztogatás után (Petyr mondja is Nednek, hogy nézd csak, ez a Tullyk címerállata... Te, miért akarnák a Lannisterek a Tullykat bántani?).

@Bedeko: ha már ilyen tájékozott vagy, írhattál volna hosszúkardot longsword helyett. :P

2011.05.25. 15:12:12

@Porcelán az elefántboltban:
jah, én azt, hogy az arany gyorsabban megolvadt a bográcsban, mint egy porleves, betudtam az egyik új vagy régi istennek, aki épp figyelte az eseményeket, és rásegített onnan fentről(lentről) :D:D:D. Vagy ottan más a kémia meg fizika :):):), há mér ne, de amúgy jó volt, hol a hetedik? :):):)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.25. 15:13:14

@Nymeros: 3x írtátok le hogy zsoldos, de nekem ez nem derült ki a filmből. Egyszercsak ott volt Cat mellett, amikor támadtak a rablók, azt hittem a Startok házanépéből való, mint a furcsaszakállú.

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 15:14:07

@Yooha: "Gondolom harmadfokú sérüléseket szenved, de még szenvednie kellene pár percig, nem? "

Jájj, te kis ínyenc :D:D:D

biztos szenvedett is szegényke, csak megvágták a filmet, hogy más események is beleférjenek még az epizódba. :D:D:D

Nymeros 2011.05.25. 15:18:04

@Yooha: igen, ez a sorozat hátránya, a könyvben szépen le van írva, hogy ki a zsoldos és ki nem. Mindenesetre Stark egyáltalán nem lehet, ha emlékszel, Catelyn egyetlen kísérőjeként megy délre a "furcsaszakállú", Ser Rodrik Cassel.

Dallas (a kitiltott) 2011.05.25. 15:19:30

Hagyjuk ezt az arany dolgot, ki tudja abban a világban mennyi az olvadáspontja ennek a fémnek? :) Vagy mennyi a tábortűz hőmérséklete? Ki tudja mit égetnek? :) Nekem az homályos, hogy miért vitte az előző részben a törpét Ned-né a bolond nővéréhez? Mér nem haza vitte Deresbe? Amaz jobban védhető volt? (nem hinném) Minek égette magát a bolond nővérével és a félhülye aberrált fiával? (inkább azt a kis majmot dobták volna le..)

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 15:21:10

@Belpo: Jaja, bezzeg a sárkánytojáson és a teflon hugicán nem akad ki senki. :D:D:D

Nymeros 2011.05.25. 15:23:08

@Dallas (a kitiltott): azért vitte a Völgybe, mert támogatást remélt nővérétől. Nyilvánvaló lett volna, hogy Deresbe térne vissza, ezért inkább hangoztatta, hogy ők biza Északra viszik a törpét, aztán jól elment a másik irányba - így kicsit biztonságosabbnak tűnt a dolog.

Felagund 2011.05.25. 15:24:34

@Dallas (a kitiltott): Egyrészt azért, mert a Sasfészek jóval közelebb volt, másrészt meg (és ez az előző részben benne is volt szépen), így a potenciális üldözők rossz felé fogják keresni őket...

Porcelán az elefántboltban 2011.05.25. 15:24:37

@Dallas (a kitiltott): Nekem az jött le, hogy azért viszi a Sasfészekbe, mert mindenki arra számít, hogy Deresbe viszi és félt a támadásoktól. (Némi joggal.) Utalt is rá a törpördögneknek:
- Nem Deresbe megyünk? Azt mondta..
- Igen azt mondtam, jó sokszor és jó hangosan... (vagy valami ilyesmi volt a párbeszéd.)

Veder1 2011.05.25. 15:25:13

@Dallas a nővér (nem húg?) mártotta be alapesetben a Lannistereket, gondolta vannak bizonyítékai, másrészt Tyrion is mondta neki, hogy a tesóka az utóbbi időben kissé megváltozott, erről Cat nem tudott.

pitybull 2011.05.25. 15:25:50

Szerintem is jó a sorozat, bár vannak kliséillatú dolgok!
Az imp-csávó tényleg a legjobb karakter!
A feltörekvő kiscsaj tényleg szép, csak annyira hülye, hogy még!!!
Az arany dolog nekem is szemet szúrt, de hát ez van.
Viszont gyanítom, hogy ez az újdonsült sárkánycsaj aligha ki nem költi a tojásokat... :)

chrisred 2011.05.25. 15:26:28

@Llew: Nem láttam sárkánytüzet, de ez akkor is egy fantasy történet, ami nem a Földön játszódik.

@Dallas (a kitiltott): Mert Deres messze volt, és a Királyi Úton hamar beérték volna Jaime emberei, mivel Catelyn-éknek nem volt elegendő lovuk.

Stoney Hill Billy 2011.05.25. 15:28:00

@Yooha: az agya felforr pillanatok alatt...

Tóthi 2011.05.25. 15:29:02

@Dallas (a kitiltott): Mert egyrészt Deres felé számíthatott néhány ellenséges támadásra (elvégre inkognitóban utazott az öreggel, a kíséretét az apja hűbéresei alkották, de nem tudhatta, meddig tartanak ki mellette), másrészt nem tudta, hogy Lysa időközben meghülyült. Ő még a régi szép időkre emlékezett (megszépítő messzeség), mikor a húgával jó kapcsolatban voltak.

Dallas (a kitiltott) 2011.05.25. 15:29:34

Wow, de sok választ kaptam, respect!
Értem én ezt és logikus is, csak hát mire számít, milyen támogatásra egy láthatóan teljesen megtébolyult embertől? Simán ki is végezhette volna a törpét kapásból, honnan tudta, h nem teszi meg, amikor tudja, h ennyire gyűlöli a Lannistereket?
Na így már nekem nem annyira logikus ez a lépés.. de öntsetek aranyat a fejemre.. :)

Asszem 2011.05.25. 15:29:43

@pitybull: A feltorekvo kiscsaj a sansa?

3kismalac 2011.05.25. 15:31:52

Bronn - igen zsoldos, de a könyvben kicsit részletesebben írnak az útról. ahol eléggé összehaverkodik a törpével - aki már ott is elég meggyõzõen bizonygatja az ártatlanságát - , együtt harcolnak az útonállók ellen stb.

Drogonak meg lehet, hogy nem is igazi aranylánca volt, csak valami bizsu vagy aranyozott ólom.

2011.05.25. 15:32:16

@Dallas (a kitiltott):
jaja, némelyik olyan hülye meg aberrált, hogy az ember annak szurkol, legyen már tél, azt északról jöjjenek a "mások", délről meg a félőrült lovasok, oszt koncolják föl mind(aztán egymást) :):):). Most leginkább az őszhajú sárkánybébinek szurkolok, gyakjon le mindenkit, aztán egy sárkánnyal zabáltassa fel még férjeurát is :D:D:D

Stoney Hill Billy 2011.05.25. 15:32:37

A tárgyalás jelenetet kifejthetted volna bővebben, ami segítséget szegény Stark a "minisztereitől" kapott, hát az még ellenségektől is sok volna... nagy jelenet volt!
A törpe nekem is kedvencem, remek karakter, zseniális sztorit szőnek köré!
A Westeros birodalom hamarosan gubancok elé néz, ha jól sejtem, azok a sárkánytojások bizony ki fognak kelni, északról a mások, és még a Lannisterekkel sem lesz egyszerű elszámolni...

Dallas (a kitiltott) 2011.05.25. 15:33:05

Tóthi: Jahh, hogy nem tudta, h meghülyült időközben? A hollóposta korában? Hát nem tudom..

Tóthi 2011.05.25. 15:34:20

@Dallas (a kitiltott): Ezek ott nem jártak össze havonta családilag, Catnek lövése se volt róla, milyen zakkant a húga. Lysa férje volt az előző Segítő, szerinted Robert király államférfiúi tevékenységét ismerve mennyi ideje volt a sógoráékat látogatni? (Ha jól emlékszem, őfelségééknek hetekig tartott felcuccolni Deresbe.) Leveleztek néha, oszt' annyi.

Felagund 2011.05.25. 15:34:30

@pitybull: Nem hülye ő, csak eddig mindössze annyit látott a világból, amit Viserys engedett neki és _ahogy_ engedte, és emellett masszívan el is nyomta (ha ez nem lett volna eddig teljesen egyértelmű :D)
Az ő története arról (is) fog szólni, hogy hogyan talál magára és fedezi fel a világot maga körül.

2011.05.25. 15:35:22

@pitybull:
:) elébb szülje meg a helyi Nagy Sanyát, azt után jöhetnek a tojások, kölyöknek legyen mivel játszani :)

Dallas (a kitiltott) 2011.05.25. 15:35:36

3 kismalac: Drogonak ki mert volna aranyozott ólom nyalkáncot adni? Muhahah, egyből kitépte volna a gigáját.. :)

Tóthi 2011.05.25. 15:38:22

@Dallas (a kitiltott): Kereszteztük egymást. :-)
Levélben az ember jobban összeszedi magát és a gondolatait, Cat legfeljebb azt sejthette, hogy Lysát megviselte a férje halála. (Én se rögtön arra gondolnék, hogy megőrült a tesóm, ha szokatlanul viselkedik, pláne, ha megrázkódtatás érte.)

Felagund 2011.05.25. 15:39:18

@Tóthi: Illetve Lysa látványosan csak a férje halála _után_ zakkant meg, előtte elintézték annyival, hogy "gyenge idegzetű" ;)

Senkifia 2011.05.25. 15:40:44

SPOILER ALERT...majdnem :)

mekkora szomorúság,mikor már a 4. könyv vége felé járok(igen,negyedik...trónok harca,Királyok csatája,Kardok vihara, Varjak lakomája),és akkor kiderül számomra,hogy baz+,nincs meg a vége a sztorinak. Illetve megvan,csak a jó öreg Martin bácsi fejében. Most már megvan (állítólag )az ötödik könyv is a hétből. Ebből a Trónok harca az első. és összefüggő történet az egész :). Júli 12.én kerül az amerikai polcokra. Szóval qrvajó a sztori, de a Trónok harca olyan az eleje,hogy aki nem olvasta,csak nézi,az el sem tudja képzelni :)
De azért a film is jó.

2011.05.25. 15:42:41

Ha tudtak volna még egy kis dellát tolni ebbe a sorozatba(CGI, harc, meg még 1-2 apróság), nagyot durrantottak volna sztem, bár eddig nagyon jó így is, ez a véleményem az eddigiek alapján

Senkifia 2011.05.25. 15:45:49

@Bedeko: kétkezes pallos a long sword? azzal ha egyszer tévedésből jól eltaláltak, a fél oldala lement a csávónak, pajzsostól, páncélostól :) nagyon nem volt mit szépíteni rajta.

Anak 2011.05.25. 15:58:35

@Yooha: Ez a Bronn nevű csóka nem Cat házan épéből való. Akkor került először a képbe, mikor átadta a törpének a szobáját, még mielőtt azt lefogták volna. Arra persze nem volt magyarázat, hogy miért csatlakozott a kísérethez, hisz a többieket nem pénzért, hanem hűségükért kérte fel Cat.

@Belpo: Az egész ciklusnak a címe: A Tűz és Jég dala. Keletről jönnek a sárkányok így, vagy úgy és magukkal hozzák a tüzet/háborút. Északról meg Arthas serege az élőholtakkal és mentolos, hűvös leheletük.

Anak 2011.05.25. 15:59:55

@Anak: Legalábbis így gondolom a könyv ismerete nélkül.

2011.05.25. 16:05:08

Jah, ne spoilerezetek itten, én csak találgatok, mert rákattantam a sorozatra :):)(és nem olvastam természetesen, de fogom :))

chrisred 2011.05.25. 16:05:32

@Anak: Még szerencse, hogy ezt hozzáfűzted, napokig törtem volna a fejemet, hogy miért nem jut eszembe, ki az az Arthas a SoIaF világán belül.

Jokerpofa 2011.05.25. 16:05:37

@Senkifia: kosz bazmeg, azonos szinu betukkel kurva sokat ersz am vele, ha beirod h SPOILER, te fasz

pitybull 2011.05.25. 16:07:11

Asszem: igen Sansára gondoltam, rákerestem a neten, vannak jó képei :)

Felgalund: igen, tudom, nekem is az ő jellemfejlődése jött be eddig a legjobban, a törpének már nem kellett fejlődnie :)
Belpo vágta, hogy a szőkéről beszélek, aki egyébként az elején nem tetszett, de egyre durvább a csaj, bírom :) Forróbb a vágy, ha egy kis vér ömölt, ahogy Madách mondta volt... De a szíves jelenet az durva volt :)

Macskanátha 2011.05.25. 16:15:53

Sziasztok. Tudom,hogy gyökérségnek számít itt, ha valaki előre szeretne tudni valamit a sorozatról, sőt, ban jár érte. Úgyhogy szeretném megkérdezni, de CSAK ha ezt még szabad, hogy az HBO milyen ütemben készíti az epizódokat, esetleg felvették-e már az egész történetet? Azért kérdezem, mert az HBO sorozatai qrva jók, de van egy idegesítő szokásuk: abbahagyják, aztán van vagy fél év szünet a folytatásig. Így volt ez legutóbb a Boardwalk Empire sorozatnál is, ahol mire folytatják, én már csak Steve Buscemi-re fogok emlékezni, de hogy a sok gangster közül ki-kinek a spannja vagy ellensége, arra már biztos nem. Vagy ott a Spartacus, amit a jóég tudja, mikor fognak folytatni, hiszen a főszereplő színészről kiderült, hogy rákja van! :-(( Szóval, ha valaki tudja, hogy milyen eséllyel lehet normális menetrend alapján megnézni ezt a story-t az elejétől a végéig, az árulja el, hacsak nem "hadititok"...

Felagund 2011.05.25. 16:18:15

@pitybull: Bronn is ezt mondta, habár kicsit kevésbé költőibben :D

chrisred 2011.05.25. 16:20:40

@Macskanátha: Szerintem ez nem spoiler, pár hete rendelték meg a második évadot - ami feltehetően a Királyok csatája lesz, ha a könyvek szerint nézzük. 2012-nél előbb biztosan nem lesz látható.

Felagund 2011.05.25. 16:22:27

@Macskanátha: Júliusban kezdik forgatni a második évadot, ami a második könyvön (Királyok csatája) alapul. Ennyit lehet tudni biztosra, minden egyéb csak reménykedés és találgatás.

Az ütemterv nagyjából úgy fog kinézni, hogy

Királyok csatája
Kardok vihara I. és II.
Varjak lakomája/Sárkányok tánca I és II (de ez még nem biztos)

Egyelőre ennyi könyv van kész, de a tévésorozatot természetesen (és sajnos) bármikor elkaszálhatják, ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket...

Ananiila 2011.05.25. 16:22:34

@Macskanátha: minden sorozat évadok szerint van, ez egy 10 részes évad amiből még 4 rész van hátra.
Valószínűleg a következő évad 1 év múlva lesz.
Spartacusnak van már egy 6 részes előzménysorozata azt nem tudom hogy az HBo adta már,
Itt a többség nem a tv-ben néz sorozatokat. :)

chrisred 2011.05.25. 16:24:54

@Felagund: Azon is múlik, hogy Martin milyen ütemben gyártja a folytatásokat.

deltaTheEnd 2011.05.25. 16:25:10

na hát kurvajó rész volt megint, és sixx is brillírozott.

tényleg ügyes az Imp, de nekem Robert játéka még jobban tetszik. kib. hitelesen adja a fásult, részeges, hedonista, önfejű uralkodót.

viserys hiáynzoni fog, mert elképesztően jól eltalált karakter, ráadásul megtudta volna még keverni az állószart biztos vagyok benne.

másik ilyen botrányosan jó castingolt szerep a degenerált gyerek. igazi ütnivaló :)

egyébként a király mellé beosztott lannister csicska, az milyen relációban van a királynővel, meg a többivel?

Felagund 2011.05.25. 16:26:32

@deltaTheEnd: A Lannister-csicska (Lancel :)) Jaime és Cersei unokaöccse (Kevan Lannister fia, aki Tywin öccse)

Asszem 2011.05.25. 16:26:47

Hogy olvadna rá Viserys koronája az összes spoilerező fejére

Llew 2011.05.25. 16:40:33

Gyerekek én most végeztem a 3. könyvvel, de nem nagyon látom mi az a felháborító spolier, amin így kibuktatok

@deltaTheEnd: a beosztott csicska egyébként a király apródja hivatalosan, múltkor az balfaszkodott a páncéllal

@Felagund: szépen leírtad Tyriont :D Lancel neki unokaöccse, nem csak az ikreknek.

Asszem 2011.05.25. 16:41:27

@deltaTheEnd: jaja, pont azon gondolkodtam, hogy sokkal könnyebb lenne felsorolnom a kevésbé eltalált szereplőket, talán Robb és Jon nem 100%, mindkettőnek kicsit túl szenvelgő feje van, és elsőre Catelyn is furcsa volt, túl puha, de aztán belejött.

Hát asszem ennyi, mindenki más tutkeráj.

Csak az a tömeg, csak azt tudnám feledni... ezért vérzett a szívem, amikor a Thor-ban láttam a tömegjeleneteket, kidobott pénz az ablakon, míg a Trónok harcáról már most látszik, hogy erőteljesen újranézős lesz akár évek múlva is.

Asszem 2011.05.25. 16:42:45

@Llew: én most nem konkrét esetre gondoltam, csak úgy általános irányelként fogalmaztam meg :-)

A Lannister-csicskáról nekem valahogy mindig Piroska jut az eszembe.

Felagund 2011.05.25. 16:43:37

@Llew: Gondoltam már ennyi név is sok egy posztba :P

deltaTheEnd 2011.05.25. 16:54:43

köszi a válaszokat. az nyilvánvaló, hogy az a kölök még ártani fog a királynak valamit mert egy lannister nem szokta így lenyelni a ... ráadásul ugye a királyné ragaszkodik hozzá ha jól emléskzem, tehát én Rob helyébe sürgősen felvennék előkóstolót.

Felagund 2011.05.25. 16:57:08

@deltaTheEnd: Talán nem esek spoilerbűnbe, ha annyit mondok, hogy nem vagy te buta gyerek ;)

Asszem 2011.05.25. 17:03:56

@Felagund: á, kétféle spoilerező van, az egyik a vérgeci, amikor konkrétan beüvöltöd, hogy "XY a gyilkos" (mint a csávó aki a hatodik Harry Potter megjelenésekor sorban állóknak üvöltötte a történet végét egy kocsiból aztán elhúzott), a másik pedig a jószándékú, aki burkoltan utalgat, viszont ezzel is ugyanúgy el tudja rontani a meglepetés örömét...

szóval szerintem a legkorraktabb az, ha még csak utalás szintjén sem említünk semmit, ami az aktuális epizód pillanatán túl fog történni.

Mrs. Négerhergelő 2011.05.25. 17:04:58

elég jó kis rész volt ez, Peter Dinklage nagyon klassz volt az Erőszakik-ban is !

ettumifilii 2011.05.25. 19:03:45

@Mrs. Négerhergelő: az egy másik törpe volt... egészen máshogy is nézett ki, ez így kicsit ciki :D

ettumifilii 2011.05.25. 19:05:18

@Felagund: ez bárhogy nézzük hatalmas spoiler volt, mondjuk tényleg lehetett sejteni a történetből, de eddig úgy tűnik a GoT hajlamos felrúgni a dramaturgia megszokott szabályait...

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.25. 19:59:43

ha még egyszer spolierezik valamelyik gyökér, lezárom a kommenteket.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.05.25. 20:11:50

@sixx: "Ned bepipul, kurvaélet, ilyet azért már ne, nem vagyunk mi barbárok." :D

A poszt remek lett. :)

Én csak Ned álmát hiányoltam a részből.

Annyit kérdeznék, hogy hányadik könyvnél tartasz az olvasásban? :) Vagy nem volt időd még folytatni?

nemzet katonája 2011.05.25. 20:33:00

De rohadt lassan jön össze az a felirat a 7. részhez. :(

Asszem 2011.05.25. 20:42:55

@sixx: gondolom sokan vannak itt (mint én is), aki a sorozat miatt kezdte el olvasni, én is kb. a második háromnegyedénél tartok, nyárig el kell olvasni mind a négyet, hogy készen álljak, amikor kijön az ötös...

Tisztára mint a Harry Potternél annó, ott is a négyesnél csatlakoztam be :-)

koho 2011.05.25. 20:51:38

Roppant kellemetlen, hogy kijött a hetedig, mert ha most vasárnap nem csinálnak még egy ilyen akciót, akkor még bő másfél hét a folytatás. + már csak három rész van hátra :(

iovianus 2011.05.25. 20:52:44

@Asszem: így van, és az érdekes az, hogy Danyt meg nem égette meg a forró sárkánytojás a film közepén.

Asszem 2011.05.25. 20:54:46

@iovianus: jaja, és arra utaltak vmelyik korábbi epizódban is, asszem a legelsőben, amikor Dany simán beült a forró fürdőbe és meg se kottyant neki a hőség.

Amúgy az egy forró jelenet volt ;-)

deltaTheEnd 2011.05.25. 21:22:06

egyébként csak nekem tűnik gecirossznak az igazságszolgáltatás? gyilkossággal vádolnak erre te megharcolhatsz az igazadért (ez még talán oké, ilyen hülyék tényleg voltak a középkorban is, istenítéletek), na de bazmeg hogy te megnevezhetsz bárkit, aki hajlandó érted vívni az már mindennek az alja. Gyakorlatilag lehetsz te a világ legnagyobb pogánya, ha jóban vagy egy Hegy típusú emberrel bajod se eshet.

nadivereb 2011.05.25. 21:22:49

Nekem pedig az az egyik kedvenc jelenetem ebből a részből (még akkor is, ha nem fontos), amikor Robert királynak a "vadászaton" végre a pofájába olvassák, hogy hagyja már abba a "régi szép idők" c. balladát, mert azokban a régi szép időkben vagy polgárháború volt, vagy bolond zsarnok.
Ma a melóban az egyik ügyfél elkezdett régiszépidőközni, alig bírtam visszafogni a röhögést.

deltaTheEnd 2011.05.25. 21:31:35

@nadivereb: mondjuk az a jelenet is gyönyörű volt... a király, az öccsével meg egy darab testőrrel!! vadászik valamire, lándzsával!! gyalog!!!
dombon ülő fűcsomó legyek, ha erre valaki ésszerű magyarázatot tud adni

Nymeros 2011.05.25. 21:41:07

@deltaTheEnd: rossz, de ez van! Az istenítéletek még rosszabbak, például a népszerű vízpróba: ha a víz felszínén maradsz, akkor bűnös vagy és kivégeznek, ha elmerülsz, akkor ártatlan vagy, de meghalsz. Ehhez képest a párbaj általi ítélet egész normális (és ha jól emlékszem, ez is létezett a középkorban).

Felagund 2011.05.25. 21:41:54

@deltaTheEnd: Fogjuk fel úgy, hogy Robert király épp vizelni ment az erdőbe, Ser Barristan és Lancel kötelességből követte, Renly meg csak mert olyanja volt :D

Nymeros 2011.05.25. 21:44:38

@Felagund: véletlenül sem úgy, hogy nagyon fájt volna még néhány lóba és statisztába invesztálni. :D

@foodlfg: szerinted miért?

tede 2011.05.25. 21:47:06

A trónok harca dögunalmas, megnéztem 4 részt és semmi nem történt, majd megnézem a következő négy részt is egyben, úgy talán történik valami

Felagund 2011.05.25. 21:48:08

@deltaTheEnd: Ehhez hozzá kell azt venni, hogy akkoriban (és aközépkorban is) tényleg hittek abban, hogy Isten (a Hét :)) azt fogja megsegíteni, akinek igaza van.
Nyilván a mai eszünkkel ez furának tűnik, de akkoriban a hit még a "rendszer" szerves része volt.

Egyébként Westeroson minősített esetekre ott volt a Trial of seven, amikor a két perben álló hat-hat társát vette maga mellé és úgy küzdöttek meg. Az, hogy össze tudott-e szedni hat embert, aki olyannyira bízott az igazában, hogy akár még meghalni is képes lett volna érte, már önmagában bizonyítékértékű volt :)
(Lsd pl a Kóbor lovag c. kisregényt :))

Magon_ 2011.05.25. 21:49:43

@deltaTheEnd: Könyv szerint azért nem csak ennyien voltak, lehet, hogy a forgatásnál éppen ebédszünet volt statisztáéknál.

Amúgy megint igencsak eltér a könyvtől a részletekben, de ez még mindig nem válik kárára, bár a farkasos részek azért hiányoznak. Aki nekem hiányzik az a legkisebb Stark (Rickon), igaz a könyvben is elég mostohán bánik vele Martin. (Már úgy értve, hogy nem foglalkozik vele sokat.)

Valaki fenn említette, hogy Robb és Jon gyengébbek, szerintem meg pont így a jók, a könyben is sokszor tejfelesszájúak, de azért Starkok már lassan. Jobb, mintha már 15 évesen a Durvacsávó(tm) figurát hoznák, imo. :)

Felagund 2011.05.25. 21:53:27

@Magon_: Martin egyébként több helyen nyilatkozta is, hogy utólag baromira megbánta, hogy ilyen fiatalnak írta meg a Stark gyerekeket, mert borzasztóan nehéz volt neki egy 3-7-9-13 éves gyerek fejével gondolkodnia.

deltaTheEnd 2011.05.25. 22:06:41

Én nem olvastam a könyvet, szóval minden hozzászólást csak a filmre tudom építeni.

Egyébként ebben a részben nem volt dugás, se mell! ütőeret is csak egyszer vágtak át, de semmi különleges sérülés (pajzssal agyba, lófejvétel stb).

Ennek ellenére máris kezd hiányozni a sorozat, mivel nemsoká vége (ha már a díszlet megvolt, a helyszínek is, igazán csinálhattak volna belőle teszemazt 24 részt) :S

Felagund 2011.05.25. 22:09:28

@deltaTheEnd: És a sunavillantás már kutya? :P

lorenzo von matterhorn 2011.05.25. 22:10:46

nagyon jó a film is,a poszt is.
de elolvasva a posztot,csak egy dolog tűnt fel nagyon

czollner is buzuki??? :-)
bocsi

Magon_ 2011.05.25. 22:12:10

@deltaTheEnd: Azért Bronn utolsó szúrása és a röptetés elég jó volt, meg a koronázás is hamar mém lesz. :)

Nymeros 2011.05.25. 22:13:30

@Felagund: vagy a lószív elfogyasztása?

deltaTheEnd 2011.05.25. 22:16:04

@Felagund: tudom tudom, ezért is nem azt írtam h nem volt semmi szex jellegű, de azért te is belátod h elég vékony volt egy szekéren rázkódó pina, ami inkább csak comboknak meg szőrpamacsnak nézett ki :D

viszont jó hogy mondod, mert a ribi érett menedzsment stratégiával rendelkezett, a kínálatát elvitte a kereslet színhelyére, bravó! nem lepődnék meg ha Kisujjhoz vezetné az esze.

Felagund 2011.05.25. 22:16:14

@Nymeros: Szexorientált jelenetekről volt szó... :P

Felagund 2011.05.25. 22:17:04

@deltaTheEnd: Mit vársz egy rézpetákért? :D

foodlfg 2011.05.25. 22:17:40

@Nymeros:
Az imp haverja megküzd érte, és így a kis törpe kiszabadul. Röhejes igazságszolgáltatás.

Közben pedig a király jobbkeze pharasztok homályos elmondásaira alapozva csakúgy halálbüntetéseket osztogat lovagoknak (illetve még csak egynek).

Persze semmi baj nincs ezzel, ezek nem olyan fontos emberek, hogy közelebbről megvizsgáljuk az esetet, de még csak az a lehetőség sem áll fenn, hogy ők is megküzdjenek életre halálra az igazukért, mint az imp. Kicsit ellentmondásos.

Dragon gyerek pedig a nagy kanok közt lóbálja a kardját nagy hevesen és meg sem fordul a fejében, hogy két perccel később még őt is seggbe baszhatják. Pedig az előző részben még a fülét is le akarták vágni, érezhetné, hogy nincs nyeregben, ennyire nem lehet hülye.

deltaTheEnd 2011.05.25. 22:18:39

@Nymeros: tényleg, jól láttam h az utolsó falatot Stohl buci legjobb pillanatait idézve, kiokádta majd újra lenyelte?

deltaTheEnd 2011.05.25. 22:21:34

@Nymeros: tényleg, jól láttam hogy Stohl buci legjobb pillanatait idézve, kiokádta majd újra lenyelte az utolsó falatot?

@foodlfg: most mondd h te még nem csináltál részegen hülyeséget, én minden héten úgy térek haza kocsma után, mintha egy nomád sátorba tántorognék be :D

Felagund 2011.05.25. 22:23:15

@foodlfg: Könnyű a fotelből okosnak lenni ;)

Csucsundra 2011.05.25. 22:39:48

@Theodoro: hát elnézést. nem tudom,honnan szedjek piros betűt. asse tudtam,hogy kéne :) gondoltam,hogy a szöveg értelmét azért felfogja,aki olvassa. és nem utólag faszozik,hogy "jajazmeg,olvastam,hogy SPOILER, de azt hittem vicc,mert nem volt más színű" eszméletlen...
amúgy meg inkább olvasd el a könyvet,és akkor nem ér meglepetés :)

Amúgy meg letiltott a sixx gyerek senkifiaként :)
de ha gondolja,legközelebb egy hozzászólásban leírom az egész sztorit,nagy vonalakba... csak hogy lássátok,mi a spoiler:))

Csucsundra 2011.05.25. 22:42:31

@tede: olvasd el a könyvet. én egyvégtében olvastam végig.qrvajó.kár hogy a vége még nincs meg...

Felagund 2011.05.25. 22:44:00

@Csucsundra: Cimbora, Sixx megmondta, hogy spoilerezésért lezárja a kommenteket, kérlek, légy már egy kis belátással a többiekre...

petyace 2011.05.25. 22:48:40

@foodlfg: "Az imp haverja megküzd érte, és így a kis törpe kiszabadul. Röhejes igazságszolgáltatás. "

azt nem tartod furcsának, h lady lysa is választott magának vkit, aki megküzd helyette???!

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.25. 22:48:54

@Csucsundra: ha nem tudod felfogni, hogy miért nem vagyunk vevők a spoilerekre, még a legenyhébbekre sem, akkor nem tudok mit tenni, és kibaszlak. itt, ezen a blogon, NEM spolilerkedünk, még úgy sem, hogy kiírjuk, remélem, érthető végre.

Felagund 2011.05.25. 22:54:28

@sixx: Ha már itt vagy: Hogy tetszik a Királyok csatája? (spoilerek nélkül, persze :D)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.25. 22:57:37

@Felagund: a közepe iszonyú lassú, és vannak olyan felsorolások, amiket átlapoztam (kik és mit esznek, stb.) de alapvetően jó.

beacska 2011.05.25. 23:00:56

@sixx: nekem kifejezetten tetszik, hogy miket esznek. pl. kenyeret a legritkábban, akkor is hangsúlyozzák, hogy fehér.
De van pl. egy menü, amit ki is akarok próbálni: vajas zabkása párolt szilvával és főtt tojással. a férjem szerint marha vagyok, és egyem egyedül :D

Csucsundra 2011.05.25. 23:09:57

@sixx: nagyszerű :)csak mondom: új néven belépni semmibe nem kerül.és leírni az egészet egy fél odalban szintén csak pár perc:)
csak mondom.
fasz se akarja elrontani a szórakozást. jó hosszúra nyúlik. remélhetőleg megjelenik a sztori vége is,mire a film eléri a közepét...
na mindegy. nem kell idegeskeni. csak egy film. meg 7 könyv :)
ennyi nincs benne.

beacska 2011.05.25. 23:12:17

@Felagund: köszi!
sajna az angolom NAGYON gyenge (mondhatni dalszöveg+számítógép szinten mozog). Ez egy direkt a könyvre épülő oldal? vagy csak véletlen? (mert ha igen, nekiállok értelmezni)

beacska 2011.05.25. 23:14:32

@Csucsundra: egyrészt nem sixxel baszol ki, hanem velünk, másrészt láttam én már hozzászólót, akinek sikerült magának a "kapdbeafaszomatsixx" néven égetnie magát. A második hozzászólás után jött rá, mennyire kitolt sixxel :DDD

Felagund 2011.05.25. 23:15:24

@beacska: Hát sajnálom... :|

Igen, ez egy kattant rajongók (és amatőr séfek :D) által üzemeltetett blog, ahol a Tűz és jég dala sorozat kajáit készítik el

(Az Inn at the Crossroads (=keresztúti fogadó) volt a helyszíne a Tyrion-Catelyn incidensnek, szóval a dolog a legkevésbé sem véletlen ;))

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.25. 23:16:16

@Csucsundra: tudom, mennyi időbe telik igazi trollnak lenni. de nem feltétlenül kell, igaz? mondjuk lezárt kommenteknél nehéz megvalósítani, amit írsz, csak mondom.

beacska 2011.05.25. 23:18:13

@Felagund: nem baj, köszi azért! Ma már nem merülök el benne, de holnap tutira ;D

theo 2011.05.25. 23:19:41

@Csucsundra: Sixx nem téged fog letiltani, hanem lezárja a komentelést ehhez a cikkhez. Ezért ha spoilerezel nem Sixx-el fogsz kitolni, hanem azokkal akik szeretnék itt megbeszélni az adott részt.

deltaTheEnd 2011.05.26. 00:16:37

off: @Csucsundra: arról nem beszélve, hogy senkivel nem baszol ki, mert mindenki rájön egy sor után h spoiler és nem olvassa el... :)))

meg nem tudom sixx tud-e ipbant nyomni, de akkor az új reg se lesz könnyű...

és mindez a sok kavarás csak azért mert nem vagy hajlandó a játékszabályok szerint játszani megéri? juteszembe nem érsz rá nyáron, az éden2-be keresnek egy PM mentalitású figurát :D

on: lehet h lemaradtam vmiről, de sansa mi az apjafaszáért nem haragszik már a szőkeköcsögre (leírva Geoffry? vagy Joffry?) a farkas miatt?

Felagund 2011.05.26. 00:22:30

@deltaTheEnd: Ó, ő sose haragudott rá, (Joffrey-ra ;)), csak Nedre és Aryára, amiért (szerinte) az ő imádott hercege megutálta őt a farkasos incidens miatt...

Felagund 2011.05.26. 00:23:28

@Felagund: És epedve várta, hogy az ő szőke hercege végre megbocsásson neki (ami ugye meg is történt... Blöe... :P)

deltaTheEnd 2011.05.26. 01:15:04

@Felagund: de hisz az az ő farkasa volt nem? vagy nem szerette annyira? vagy így lett megírva hogy nem köti össze a logikai szálat aközött h Joffrey (kösz) hazudott a történetről, meg aközött h kivégzik a farkasát? (ez utóbbi elég nagy hiba lenne Martin részéről, utálom mikor logikátlanná válik egy film, engem az olyan hogy hány fokon olvad az arany - lásd fönt- nem izgat, mert fantasy, de a szereplőktől elvárom h logikusan és a saját érdekeiknek, tulajdonságaiknak megfelelően cselekedjenek)

Felagund 2011.05.26. 01:20:25

@deltaTheEnd: Sansában az egész úgy jött le, hogy a hülye húga és a hülye apja miatt nyírták ki szegény Ladyt, de ami _még ennél is rosszabb(!!!)_ Joffrey (akit a legkevésbé sem hibáztat, sőt) emiatt utálja őt, és ezért esetleg nem lehet belőle királyné!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.26. 05:32:23

Most esett le, hogy az elejen Dany azert setal be siman a forro vizbe, ami miattt nem egett meg a keze a forro tojasokon.

chrisred 2011.05.26. 08:32:33

@foodlfg: "Közben pedig a király jobbkeze parasztok homályos elmondásaira alapozva csakúgy halálbüntetéseket osztogat lovagoknak (illetve még csak egynek)."

No meg a saját szemével látta, hogy az a lovag a tornán kinyírta Jon Arryn volt fegyverhordozóját.

A könyv szerint egyébként azok a Tully nemesek vitték a király elé a parasztokat, akiknek a földjein történt a rajtaütés.

Llew 2011.05.26. 08:41:44

@foodlfg: "Közben pedig a király jobbkeze pharasztok homályos elmondásaira alapozva csakúgy halálbüntetéseket osztogat lovagoknak (illetve még csak egynek). "

Az eddigi jelenetei alapján meg, azok után, hogy hobbiból felgyújt egy falut és leöli a lakókat, gondolod, hogy a Hegy azt mondaná a kiérkező jardoknak a halálos ítélet kapcsán, hogy jól van keresünk egy tuskót, oszt ráhajtom a fejem?

A párbajos tárgyalás meg nekem úgy jött le, hogy bajnokkal együtt értendő és kimondottan a nemesek privilégiuma. Az a kedves felekre van bízva, hogy ki milyen embert tud maga helyett beállítani. Gondolj úgy a Hegyre, mint a környék legfaszább ügyvédjére.
Kéne csinálni egy ilyen középkori jogi sorozatot. :D

Llew 2011.05.26. 08:44:08

@chrisred: most is voltak ott valami fazonok, akik hevesen bólogattak a paraszt vallomására, meg az ítéletre

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.26. 08:46:09

a végén a korona nagyon durva volt!

Tóthi 2011.05.26. 09:00:01

@Felagund: Hát igen, Sansát nem az eszéért szeretjük. (Már aki szereti, én a falat kaparom tőle.)

delta, tényleg vannak ilyen ostoba libák, akik nem hajlandóak észrevenni a valóságot, hacsak véletlenül nagyon erősen nem verik az orrukat többedszer is egy szarkupacba. Egy ilyentől logikát várni - hány éves vagy, királyfi? ;-)

Nymeros 2011.05.26. 09:14:03

@Felagund: Nem csak arról: "ütőeret is csak egyszer vágtak át, de semmi különleges sérülés (pajzssal agyba, lófejvétel stb)"

Felagund 2011.05.26. 09:23:09

@Llew: LOOOL :D

Igen, a hasonlat remekül találó :D

Amúgy alapjáraton a perben álló felek mentek egymáshoz, már amennyiben mindketten fegyverfoghatók voltak, de mondjuk ha nő, vagy öregember (vagy épp ..hmm.. fizikailag kihívásokkal küzdő) volt az egyik fél, akkor választhattak maguknak bajnokot.

Felagund 2011.05.26. 09:32:52

@Felagund: egymáshoz = egymásnak, ofcoz

chrisred 2011.05.26. 09:46:40

@Tóthi: Hát igen, szegény Sansával alaposan kitoltak a sorozat készítői. A regényben kedvesen csacsogó kismadár, aki mindenkivel udvarias és azt csinálja, amit mondanak neki. Itt meg egy kis tahó, aki beszólogat másoknak és erőszakosan törtet a trón felé.

A másik érdekes jelenség Osha, bár még csak egy jelenete volt. Fényévekre van a Martin által megírt inkább férfinak kinéző vad harcosnőtől. Remélem, Brienne-ből nem csinálnak szépségkirálynőt.

Llew 2011.05.26. 09:53:09

@chrisred: Sansa szerintem teljesen megfelel a könyveknek az eddigiek alapján

Osha nem sokat szerepelt, de tényleg elüt, majd meglátjuk a későbbiekben. Egy lándzsát legalább a kezébe nyomhattak volna.

Felagund 2011.05.26. 10:15:39

@Llew: Én is chrisreddel értek egyet, a könyvbéli Sansa sose mert volna így beszólni a septának (pláne nem ilyen tipppikusan XXI. századi amerikai tiniműsorokban látható szinten).

Osha nekem se nagyon tetszik, Natalia Tenán nagyon látszik, hogy színészkedik, és nekem kissé ripacsnak tűnik, de adunk neki még egy pár rész esélyt :)

Llew 2011.05.26. 10:24:44

@Felagund: azért szerintem a septa a könyvben is le lett osztva párszor, ha nem is ennyire durván, bár már lehet keverem Aryával, de mintha Sansa sem mindig volt az a jó kislány

Az a csaj Natalia Tena volt? Egy pillanatra ismerős volt, de nem tudtam hova tenni, csak most hogy rákerestem a nevére.

Felagund 2011.05.26. 10:28:36

@Llew: Mert metamorfomágus, nyilván azért :D

Sansa meg mindig is egy üresfejű, de alapvetően kedves jókislány volt, ezt remekül az arcába is vágja a Véreb a könyvben (amit rendkívül sajnálok, hogy kivettek :( ), Arya inkább volt beszólogatós :D

Gandalf Garaboncias 2011.05.26. 10:38:44

Nem kell azon csodálkozni, hogy a szereplők irreálisan ostoba dolgokat tesznek, ráadásul egymás után többször.
Pont ezért húzódhat el a sztori a hét könyvön át, mert ha mindenki ésszerűen cselekedne, hamar véget érne a történet. :0DDD

És igen, Martin könyveiben az ostobaságoknak lesznek következményeik. Ezt néhány szereplő sajnos túl későn ismeri fel (lásd pl. Viserys és az aranykorona). De természetesen a szívásokat az sem ússza meg teljesen, aki időben ráeszmél, hogy talán nem kéne idióta módon viselkednie.
Westeros kegyetlen hely. És a mi szerencsénkre, tele van idiótákkal.

Felagund 2011.05.26. 10:48:47

@Pisti, az aragorn: Magyarán megmondva, a "jók" szívnak, mert a világ alapvetően "gonoszaké", a "gonoszok" meg szívnak a saját hülyeségük miatt...

ezüstérem 2011.05.26. 11:21:58

Aki nem bírja hétfő estig, annak üzenem, hogy különböző nem hivatalos oldalakon angolul fenn van már a következő rész. Spoilerezni nem akarok, csak annyit róla, hogy az ember esze megáll, hogy mik fognak történni benne...

2011.05.26. 11:46:31

@ezüstérem: Hja, elgyengültem én is.
De.
Szar minőségű webrip, érdemes várni hétfőig vele.

Felagund 2011.05.26. 11:50:20

@Equinoxe: Bevallom férfiasan én sem bírtam ki, ellenben leszarom, hogy webrip, a sztori kb a székbe szögezett 8)

Porcelán az elefántboltban 2011.05.26. 12:59:28

Én csak azért néztem meg, mert kíváncsi voltam, hogy mi az a webrip. :D:D:D

Asszem 2011.05.26. 13:11:50

Én észre sem vettem, hogy webrip. Ti is azt töltöttétek le, amikor az elején szerencsétlenkedik a csávó a windows media player menüjével?

Sansának a filmen a szeme tetszik nagyon, bár lehet, h ez kicsit gonoszul fog hangzani, de ilyen ürességet, ami benne van, nem biztos, hogy el lehet játszani :-)

Egyébként a rossz döntések, nyilvánvaló tévedések szerintem teljesen emberi dolgok, mint ahogyan a gyengeségek is. Ettől lesz jó és életszerű a történet. Én néha azt kivánom, hogy bárcsak az a minimális fantasy elem se lenne benne (direwolfok meg white walkerek), hanem "pusztán" egy alternatív középkor lenne, a maga intrikáival, csatáival, kegyetlenségével, és még így is simán megállná a helyét.

Jon Snow 2011.05.26. 13:30:19

@deltaTheEnd: "a király, az öccsével meg egy darab testőrrel!! vadászik valamire, lándzsával!! gyalog!!!
dombon ülő fűcsomó legyek, ha erre valaki ésszerű magyarázatot tud adni"

Ez a jelenet tisztelgés volt a Gyalog-galopp előtt :D

Porcelán az elefántboltban 2011.05.26. 13:35:39

@Felagund: Ja.. megérte. Persze most alig várom, hogy HD-ben is megnézhessem, meg a feliratot, hogy minden a helyére kerüljön. Szóval mindig van mit várni. :D

Porcelán az elefántboltban 2011.05.26. 13:37:57

@Jon Snow: Hihi, mekkora lett volna, ha valamelyik ott ütögeti a kókuszt a háttérben. :D:D:D

chrisred 2011.05.26. 13:57:14

@Asszem: "Én néha azt kivánom, hogy bárcsak az a minimális fantasy elem se lenne benne (direwolfok meg white walkerek), hanem "pusztán" egy alternatív középkor lenne, a maga intrikáival, csatáival, kegyetlenségével, és még így is simán megállná a helyét."

Pedig azokkal teljes a történet. Martinnak van egy rövid szösszenete a fantasy vs reality témakörről, érdemes meghallgatni, mert szerintem nagyjából kiderül belőle, hogy miért olyan a Game of Thrones, amilyen.

www.youtube.com/watch?v=4hJhmxc3Arw

Felagund 2011.05.26. 14:10:09

@Asszem: Ahogy itt föntebb a kolléga is belinkelte, mindig az intrikáláson, hátba- és hasbaszúráson lesz a hangsúly, a mágia csak olyan, mint az ételben a fűszer, csak egy csipetnyi kell bele :)

Gandalf Garaboncias 2011.05.26. 14:26:29

Azért a Targaryenek nem lennének Targaryenek sárkányok nélkül, ahogyan a Starkok se lennének Starkok rémfarkasok nélkül.

Felagund 2011.05.26. 14:31:06

@Pisti, az aragorn: Á, értem, szóval a Lannisterek csak az oroszlánjaik hiánya fölött érzett frusztrációjukat kompenzálják! :D

Gandalf Garaboncias 2011.05.26. 14:36:12

@Felagund: Hát persze! A Baratheonokat pedig felszarvazták!

2011.05.26. 14:44:27

@Pisti, az aragorn: Szerencsétlen piros- és zöldalmás Fossoway-ék eszerint jól rábasztak. ;)

Gandalf Garaboncias 2011.05.26. 14:59:07

Visszatérve a vadászós jelenethez:
Én nem hiszem, hogy pénzhiány miatt lett olyan, amilyen. Kizárt, hogy túl drága lenne pár más jelenet kapcsán már amúgy is kifizetett statisztát meg lovat a háttérbe állítani biodíszletnek, ha mást nem. Koncepcionálisan lett gyalog-galoppos, ki tudja, milyen megfontolásból.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.26. 15:16:44

A Lost esetén jöttem rá, hogyha egy információt mindössze arra alapozok, hogy azt valaki mondta- és nem a saját szememmel láttam - akkor azt nem biztos hogy figyelembe kell venni. :)

Asszem 2011.05.26. 15:27:55

@Felagund: jaja, egyébként nekem semmi bajom a fantasyvel, sőt, nagyon szeretem, csak ez a regény annyira tetszik, hogy ez még fantasy nélkül is megállná a helyét, bár lehet, hogy akkor kevésbé népszerűbb lenne, mint mondjuk a Háború és béke :D

Jokerpofa 2011.05.26. 16:45:46

@Csucsundra: ja mert ha kiirod h spoiler akkor a szem automatikusan atugorja a kovetkezo 2 szavas sorodat, nem?

bolletje 2011.05.26. 17:16:28

@Felagund: ez nagyon jó, köszi! :) A zabsütinek már neki is állok.

Sansa jellemét szerintem (a könyvben legalábbis) Martin állati jól ábrázolja, ahhoz képest, hogy ő maga soha nem volt 13 éves kislány :) Nem buta ő, hanem naiv és ártatlan, rajongó és álmodozó, pont mint általában a 12-13 éves kislányok többsége. @chrisred: ja, pontosan, a könyvben sokkal szimpatikusabb.

Egyébként a szereposztás nem rossz, mondjuk apróságok azért akadnak (számomra): kevés a göndör aranyhaj, a Stark gyerekek lehetnének vörösebbek is, Renly és Loras kifejezetten átlagos, holott a könyvben kifejezetten átlagon felülien jóképűek, Lysa a sorozatban sovány, holott a könyvben kövér. De Robert, Ned, Tyrion (!!) és a többi zseniális!

A többi kritikát (jurtatábor, kevés farkas in action stb.) már kitárgyaltuk, de ezektől függetlenül, vagy inkább ezekkel együtt nagyon tetszik a sorozat.

Sixx, ez megint jó volt :))

Felagund 2011.05.26. 17:19:06

@bolletje: Nagyon szívesen, "a dolgozó népet szolgálom+ ;)

Renly és Lorsa valóban gáz, Kate Dickie viszont engem annyira meggyőzött Lysaként, hogy simán megbocsátom neki, hogy nem kövér, a zakkantságot úgy hozza, ahogy kell ;)

Andal 2011.05.26. 17:24:02

deltaTheEnd 2011.05.25. 21:31:35" mondjuk az a jelenet is gyönyörű volt... a király, az öccsével meg egy darab testőrrel!! vadászik valamire, lándzsával!! gyalog!!!
dombon ülő fűcsomó legyek, ha erre valaki ésszerű magyarázatot tud adni "

Vaddisznóra szoktak volt gyalog és dárdával vadászni, persze a lényeg a hajtókon és a kutyákon van, akik a nemesúr/király számára felverik és "lefogják" (a kutyák) a vaddisznót. Ehhez a fajta vadászathoz csak hátráltatna a ló vagy 300 udvaronc jelenléte.

Egyébként megint kiváló epizód volt, Viserysért kár, szvsz túl idióta karakternek lett megírva.

Asszem 2011.05.26. 17:34:15

@Andal: jaja, Zrínyi is egyedül ment a vadkan után

"Zrínyi fogta a rövid puskáját, lóra kapott, és egyedül a vadász után nyargalt. Nem sokkal ezután Guzics kapitány öccse, egy Majláni (Maglani, Magliani) nevű savoyai fiatalember, Angelo nevű olasz inasa és a lovásza is követték őt." (wikipédia)

Viseryst én is kicsit egysíkú karakternek éreztem, mondjuk valahol megértem, hogy belekattant az egész életen át tartó önáltatásba.

Ő az a típus, akire a sors akkora szerepet szánt, amihez nem volt elég erős...elég sok ilyen van a való világban is.

Sansa érdekesebb karakter, az biztos, hogy nem olyan eszes, mint Arya, de számomra még nagy rejtély, hogy mi lesz belőle, mert az tényleg megrázó felismerés, hogy ő mindig a jó lány akart lenni és akkor tessék, ezt kapja az élettől.

Ez is nagyon életzserű.

A püspök inasa 2011.05.27. 12:42:21

Ugyan nagyon jók Tyrion jelenletei a Sasfészekben, azonban én sosem tudtam megszabadulni a hiányérzetemtől, hogy egyszer sem hallgatták meg normálisan, mintha a tények senkit sem érdekelnének. Nem kérdezték meg kölcsönadta-e a kését valakinek, vagy elveszetette-e, ha igen milyen körülmények között, stb.

Tegnap egyébként megjött a könyvem, így én is végre neki tudtam állni olvasni. 30 oldal után csak annyi különbséget érzek, hogy így az elején a könyvben a Greyjoy fiú kissé f*szkalapabb, mint a filmben. A lefejezés után vihogva focizni kezd a levágott fejjel, Robb-nak kell lehűtenie... a filmben ennél nekem pozitívabb karakterként jön le.

Tryptich 2011.05.27. 12:52:03

Én azt nem értem, hogy akkor most a Lannister testvérek immunisak erre a CIA-t megszégyenítő kémhálózatra, vagy mi van? Olyan, mintha Cersei meg Jaime teljes nyugiban csinálhatnának bármit, nem fog rá fény derülni, de Ned is hülye...
Kisujj bemutatója a kémekről eléggé nyilvánvalóvá tette, hogy nem lehet egy téglát elhajítani a Királyvárban anélkül, hogy egy besúgót ne találjunk fejen. Már mikor Varys előadta a Lys könnyei sztorit, én akkor nekiálltam volna, hogy na akkor most elmondod, hogy ki és miért ölette meg Jon Arryn-t, vagy a fejedet a golyóid után küldöm! Vagy, elmondanám Kisujj-nak, hogy Varys aztat mondta, hogy Ő tudja, hogy ki ölette meg, ugyanmá mondja el nekem is!
Ha én lennék a király, vagy a király jobb keze, biztos nem engednék ilyen hálózatokat jelentési kötelezettség nélkül működni.

Felagund 2011.05.27. 13:21:58

@Tryptich: Jaime nem csak hogy testvére Cerseinek, hanem a Királyi Testőrség tagjaként voltaképp a testőre is, ezért aztán kevéssé gyanús, hogy viszonylag sok időt töltenek együtt. Nyilván, amikor kamaty van, akkor ügyelnek rá, hogy ez úgy legyen megoldva, hogy senki se lássa.
(De pl a könyvben Cersei megemlíti, hogy kategorikusan megtiltotta Jaime-nek, hogy közelebbi kapcsolatot tartson a gyerekeivel/unokaöccseivel (talán nem nagy titok, hogy a másik kettő is tőle van ;)), nehogy felhorgadjon benne valami apai érzés...Ö

Gandalf Garaboncias 2011.05.27. 13:57:31

Varys is és Kisujj is az eddigiek alapján akár tudhatnak is a kémhálózataiknak köszönhetően a vérfertőzésről. Valószínűleg meg lehet az okuk rá, miért nem borítják ki a bilit... ;0)

Llew 2011.05.27. 14:04:23

@A püspök inasa: "egyszer sem hallgatták meg normálisan, mintha a tények senkit sem érdekelnének"
Szépen meg is válaszoltad magadnak.

@Tryptich: nem immúnisak, de nyilván nem is hülyék, hogy a kertben csinálják

Azt azért vedd bele, hogy Ned, a becsület bajnoka, szinte egy kisiskolás naivitással csöppent bele ebbe a mindenki sutyiban összeesküvést sző a többiek ellen jellegű hatalmi játszmába.

Varys meg konkrétan elmondta Nednek, hogy nem bízott benne, illetve legalább két felé játszik, mint azt láttuk. Illetve neki az információ az egyetlen fegyvere. Nincs hatalma, vagy vagyonos család sereggel a háta mögött. A megfelelő információ adagolással, és/vagy zsarolással éri el, hogy a feje a nyakán maradjon.

szobakutty 2011.05.27. 15:13:32

kalózboltba ott a hetedik rész, hamá ez késett jöhetne a következő hamarébb? :P

chrisred 2011.05.27. 15:25:34

@Pisti, az aragorn: Ahogy Kisujj említette is a tróntermi jelent végén, az elsődleges ok Tywin Lannister.

fran7 2011.05.27. 16:13:35

@Asszem: Viserysnek üldözési mániája volt, de üldözték is, amit a húga sosem hitt el neki. Végig ő védte, intézte a pénzügyeket, sőt a húga várakozásával ellentétben nem mászott rá. Egyértelműen kattant figura, de olvasva a könyvet, látva a színészt inkább sajnálatra méltó karakter, akinek esélye se volt megvalósítania magát. Más korban meg egy viszonylag átlagosan utált király lett volna. Sőt avval se tévedett nagyot, hogy lettek volna hívei ha hazajut. Danyt ser Mormont beetette ezzel a szöveggel.

Asszem 2011.05.27. 16:24:52

@fran7: érdekes gondolatok, de nekem mindig az jutott eszembe róla, hogy bakker, de jó, hogy az ilyen kattant kezében nincs hatalom.

Ha Drogo embereivel átjutott volna, elfoglalja King's Landingot és megszilárdítja a hatalmát és Targi szokás alapján elveszi Dany-t, szerintem akkor is bekattant volna a trónon. De asszem ez már sosem derül ki :-)

fran7 2011.05.27. 16:36:50

@Asszem: Azért így látva Targerys család előtörténetét és az események folyását, nem lennék meggyőződve teljesen arról, hogy Dany egyszercsak nem fog megbolondulni és holmi tűzpróbák alávetni az embereket.

Nymeros 2011.05.27. 16:43:26

@fran7: nem csak üldözési mániája volt (ami amúgy teljesen megalapozottan alakult ki nála), hanem a Targaryenekre sajnálatos módon jellemző őrültséget is örökölte. Persze sajnálatra méltó ember, de akkor is őrült volt a kezdetektől fogva.
Mormont meg nem nagyon eteti Danyt. Viseryssel kapcsolatban pl. teljesen őszintén beszél vele. Aki "az urak fellázadnak a jogos királyért"-szöveget nyomta, az Illyrio volt.

Nymeros 2011.05.27. 16:45:58

@fran7: Targerys??? :P
Nem tudom olvastad-e a könyveket (és ha igen, meddig), de annyit mondani talán még nem számít spoilernek, hogy Dany, bár néha tesz kemény (kegyetlen?) dolgokat, még igen messze van drága édesapjától. :D

fran7 2011.05.27. 16:57:12

@Nymeros: Köcsög Martin nem tudott magyarosabb neveket kitalálni.; Illyrio nyomta szöveget, hogy várják haza. Mormont épp az ellenkezőjét. S Dany Mormontnak hitt, pedig abba is volt némi igazság, amit Illyrio mondott. Ezért volt furcsa, amikor olvastam a Kolduskirályról, akit mindenki kinevet. Robert király pedig mégis orrgyilkost küldene rájuk, féltve a trónját. Hogy most Mormont miért mondta, hogy nem várják haza őket, hogy védeni akarja Danyt, s igyekszik otthontól távoltartani vagy más szándékai vannak az már más kérdés.

W Joe 2011.05.27. 17:02:03

@fran7: Van benne magyaros név is, Sandor (a véreb), meg Janos (a városi őrség vezetője) :)

fran7 2011.05.27. 17:05:15

@Wita.hu Joe: Tudom, csak néha az angol helyesírásom gépelés közben nagyon leromlik, főleg ha nem emlékszem a Sárkánykirályok vezetéknevére. De máskor is történt már velem ilyen.

W Joe 2011.05.27. 17:09:06

@fran7: Én Viserys-t meg Varys-t szoktam folyton félreolvasni a hogyvoltokban (egyiket olvasva a másik helyett). De ez a problémám a koronázással megoldódott :D

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.27. 20:27:44

Megnéztem a 7. részt:
Anyuuuu, én ezt ne akarom! Mostmár itt mindenki sz*pni fog?

Felagund 2011.05.27. 21:16:40

@Yooha: Éspedig nyolc évadon keresztül :D

Ha minden jól megy, persze ;)

Felagund 2011.05.27. 21:22:22

@fran7: Az mondjuk egy érdekes kérdés, hogy akkor mi lett volna, ha Viserys egyszál magában partra száll Westeroson és kinyilvánítja a trónigényét.
Lehet, hogy helyből belefojtják a kikötő vizébe, de én még azt is el tudom képzelni, hogy valamelyik nagy ház (akik érthető okokból nem a Lannisterek :D) felkiált, hogy "nané, hát itt a törvényes király!", majd elteszik láb alól Robertet, jól, és Viseryst bábkirályként a Vastrónra ültetik...

Asszem 2011.05.27. 21:24:31

Lehet, hogy hülye kérdés, de ti kit éreztek a könyv főszereplőjének?

Számomra Ed Stark és Tyrion tűnik a két legfontosabb karakternek.

Callistrid 2011.05.27. 21:29:15

@Felagund: Varys, és Ilirio beszélgetése rendkívül fontos volt. Minden szónak nagy jelentősége volt :)

Felagund 2011.05.27. 21:31:18

@Callistrid: Tudom, ez csak elméleti eszmefuttatás volt, mondjuk a Tyrellek vagy a Martellek simán meghúzhatták volna, ha már elegük van a Lannisterekből ;)

Callistrid 2011.05.27. 21:38:05

@Felagund: Ha olvastad mind a 4 könyvet, akkor a sorozatbeli kérdőjelek nagy része (de messze nem az összes!) már meg lett válaszolva.

Felagund 2011.05.27. 21:42:09

@Callistrid: Történetesen igen, de megint mondom, hogy ez egy merőben elméleti feltételezés volt.

Felagund 2011.05.27. 21:43:42

@Felagund: És egyébként szerintem jóval több kérdőjel _alakul ki_, mint válaszolódik meg, addigra ;)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.27. 21:44:15

@Callistrid: ne menőzz már, nagyon ügyes vagy, hogy elolvastál négy könyvet, bravó.

fran7 2011.05.27. 21:44:24

@Asszem: Nekem Bran tűnik fontosnak, amit hiányolok bár igyekszenek bemutatni: a varjas/hollós álma, aki készteti a kitartásra Brant. Mert a tél közeleg.

Callistrid 2011.05.27. 21:49:02

Ha elméleti síkon nézzük, akkor a Tyrellek nem álltak volna Vyseris mellé. Szerintem nem spoilerezek, ha megemlítem, hogy a Viráglovag ki mellé állt :)

És a Martelekről sem hiszem, hogy szembe szálltak volna a többi házzal, hogy a Greyjoy házhoz hasonló trauma érje őket.

Felagund 2011.05.27. 21:49:11

@fran7: Meg Dany, meg Jon, meg Jaime, meg Cersei, meg...

És ez még csak az első kötet :D

Callistrid 2011.05.27. 21:51:58

@sixx: Nem állt szándékomban.

Felagund 2011.05.27. 21:53:34

@Callistrid: A Viráglovag egy nímand harmadszülött fiú, és azért van épp Renlyvel, mert része a királyi háznak és lehet hozzá törleszkedni (ööö... minden értelemben, ugye :P).
A Martellek stratégiai helyzete meg azért sokkal jobb, mint a Greyjoyoké, kb egymagukban a második legnagyobb haderővel bírnak a Nagy Házak közül (Csak a Tyrellek előzik meg őket), és a vidék is az előnyükre szolgál, ne felejtsük el, hogy Napföldet soha nem tudták katonai erővel hosszasan megszállni, és amikor igen, az is inkább a megszállónak volt szopás

(egyébként szeretettel várunk a gameofthrones.hu fórumán, ha szeretnél ilyenekről beszélgetni, ez talán nem a legjobb hely erre, mert óhatatlanul becsúszhat egy-egy spoiler egy idő után ;))

Asszem 2011.05.27. 21:58:26

@sixx: én sem éreztem menőzésnek, szerintem tök normális hozzászólás volt, nemtom minek kellett így beszólni

Callistrid 2011.05.27. 21:59:33

@Felagund: megnézem az oldalt...
viszont igaz. Aki olvasta a könyvet és szereti a világot, annak nehéz nem spoileresen kommentelni.

Nymeros 2011.05.27. 22:12:07

@Callistrid: hát a Varjak lakomája alapján ezt nem mondanám, Dorannek komoly tervei voltak (Arianne-t, Quentynt valamint a Targaryen-testvéreket illetően), amit az a bizonyos korsó olvadt arany húzott keresztül...

@Felagund: szerintem a haderő alapján felállított sorrendben a Lannisterek lennének az elsők, utánuk a Martellek és Tyrellek, Starkok és Baratheonok. Legvédhetőbb hely kétségkívül Dorne, meg a Völgy.

Felagund 2011.05.27. 22:19:09

@Nymeros: Nem, lehet (ső, biztos :)), hogy a Lannisterek a leggazdagabbak, de haderő tekintetében a Tyrellek állnak a legjobban, lévén az a legsűrűbben lakott vidék, ráadásul Dél legnagyobb tartománya és virágzik a lovagi kultúra.
És ahogy ser Loras említette Renlynek, éppenséggel Égikert urának is van mit a tejbe aprítania ;)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.27. 22:34:59

@Asszem: jó, lehet, csak reggel óta ütnek az éden hotel miatt, és idegbeteg vagyok.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.27. 22:36:32

@Callistrid: bocs, felesleges volt beszólnom.

Felagund 2011.05.27. 22:45:13

@sixx: Részvétem, ha ez számít bármit is :)

Llew 2011.05.28. 12:42:16

Srácok azért a hosszú távú eszmefuttatásokat, meg a szerintem azzal nem spolierezek, hogy jellegű dolgokat kerülni kéne.

chrisred 2011.05.28. 13:56:28

@Felagund: Dorne a hét királyság közül a legritkábban lakott, már csak a természeti adottságai miatt is. Ezért a fegyveres ereje sem számottevő.

morbiczer 2011.05.28. 14:10:40

@chrisred: A Martellek biztos, hogy nem a második legerősebb haderőt tudják kiállítani. Dorne fele sivatag, meg kopár hegyvidék.

Elől a Tyrellek vannak, övék a legnépesebb és leggazdagabb terület.

Nymeros 2011.05.28. 14:10:54

@chrisred: és pont ezek a természeti adottságok védik meg Dorne-t.

Felagund 2011.05.28. 15:13:54

@chrisred: Ha már nagyon ezen lovaglunk, _Észak_ a legritkábban lakott vidék, és amellett, hogy Dorne közepe tényleg nettó sivatag, de a partvidékek elég sűrűn lakottak, a hegyvidék se teljesen kihalt és a lakosság jóval nagyobb százaléka ért a fegyverforgatáshoz, mint északabbra...

chrisred 2011.05.28. 15:48:14

@Felagund: Akkor bizonyára Doran Martell tévedett, amikor azt állította, amit az előbb leírtam.

Felagund 2011.05.28. 15:54:07

@chrisred: Meghajlok Lord Martell véleménye előtt :D
Amúgy ezt hol jelenti ki ilyen sarkosan?

chrisred 2011.05.28. 16:02:54

@Felagund: Abban a beszélgetésben, ahol azt a bizonyos korsó olvadt aranyat is kárhoztatta.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 16:08:49

@Felagund: A negyedik könyvben, oldalszámot nem tudok.

Nymeros 2011.05.28. 16:17:53

"Dorne a legritkábban lakott királyság a hét közül."

Nymeros 2011.05.28. 16:20:22

Az egész idézet: "Dorne a legritkábban lakott királyság a hét közül. Az Ifjú
Sárkánynak úgy tetszett, hogy összes hadseregünket nagyobbá tegye, amikor megírta könyvét,
mert így még dicsőségesebbnek tüntethette fel hódítását, mi pedig boldogan öntöztük az általa
vetett magot, és hagytuk, hogy ellenségeink sokkal erősebbnek gondoljanak minket, mint amilyenek
valójában vagyunk."

Ez asszem nem spoiler. :P

Dorne területén a hadsereg mindenesetre elég ütőképes, azon kívül (főleg szövetségesek nélkül) kevésbé.

mosoly73 - a Lila Cipellős Mosoly Ani 2011.05.28. 16:23:55

Sziasztok. Nem láttam a részt, csak olvastam a hogyvoltját. (Grat sixx itt is!) Jól értem, hogy meghalt a fehér hajú trónra áhítozó? Hullanak rendesen a szereplők.
Vajon mit akarnak azokkal a tojásokkal? Mindig foglalkoznak velük. Kövesedett tojásból csak nem kell ki valami!

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 17:47:55

Egy kissé azért fura volt, hogy egy sima smasszer összeveri a királyság egyik főnemesét. Mert az rendben, hogy lecsapják egymás fejét a nemesek, akár harcban, akár kivégzéskor; de azt nemigen szokták hagyni, hogy közemberek megalázzanak egy másik nemest.

Nymeros 2011.05.28. 17:50:40

@finom_rakottkrumpli: egy féleszű smasszer. :D De ugye az sem megszokott eljárás, hogy megvádolsz valakit, aztán kvázi öngyilkosságra kényszerítve bevágod egy cellába.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 18:27:08

@Nymeros: Hát nem túl életszerű, ha lehet ilyet mondani egy fantasyban :)

bolletje 2011.05.28. 19:01:44

@finom_rakottkrumpli: szerintem a középkorban ez simán megtörtént.

bolletje 2011.05.28. 19:15:01

@A püspök inasa: Theon Greyjoy karaktere a sorozatban nagyon idegesítő, vagy inkább csak a színész irritál (de ő nagyon)?
A könyv alapján egyáltalán nem képzelte ilyen nyálasszájúnak, de tény, hogy egy jellemes ember. Ráadásul a kinézete sem stimmel, mert a könyvben sötét hajú, szikár (mint a családjában mindenki), karakteres megjelenésű, a sorozatban meg egy szőkésvörös, kékszemű, puhányfejű krumpliorr :))

Nymeros 2011.05.28. 19:25:24

@bolletje: szerintem Alfie Allen külseje alapból irritáló. :D De akkor lehet rinyálni, hogy Renly sem ilyen, és Loras sem (na ők is rohadt idegesítőek, pedig a könyvben kifejezetten bírtam Renlyt)...

Theon a könyvben egy pöcs (lásd fejfoci), itt meg kevésbé. Az a mosoly is hiányzik.

beacska 2011.05.28. 19:35:10

@finom_rakottkrumpli: megint jött a nehéz fegyverzet kontra könnyű fegyverzet évszázados problémája. Egyszerűen gyorsabb volt, és lassabban fáradt...

fran7 2011.05.28. 19:41:37

@Nymeros: Hát igen Renly úgy van leírva, hogy olyan mint Robert, amikor meghódította trónt. Amit hiányolok én, hogy Nednél nincs benne, hogy ő csak a bátyja örökébe lépett, s mindig úgy érzi mindenre a bátyja lett volna alkalmasabb. Őrült király tetteiben is volt némi ráció. A maga őrült módján.

bolletje 2011.05.28. 19:43:29

@bolletje: bocs, azt akartam írni, hogy Theon NEM egy jellemes ember.

@Nymeros: Theon a könyvben súlyosabb karakter, itt egy kis játszótéri hülyegyerek.

Renly és Loras miatt már rinyáltam :) Szerintem a sorozat producerek jól kicsesztek a női rajongókkal, még ha Renly és kicsi rózsája nem is a lányokat szeretik, azért mégis csak két őrület jó pasiról van szó a könyvben. Jaime azért elmegy :D
Ja, és igen, Renly a könyvben kifejezetten jó fej, nem ilyen kis buzi, mint itt.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 20:03:12

@beacska: nem baj, ha nem értem, miről beszélsz? :)

Nymeros 2011.05.28. 20:20:42

@bolletje: erről beszélek! Westeros szexistenei lennének! És elcseszték... :(

Igen, például a Joffrey vs Nymeria jelenet után, mikor Aryát Robert elé viszik, Renly eszméletlenül jó fej.

"Amikor ahhoz a részhez ért, amikor Joffrey kardját a Három Folyóba hajította, Renly Baratheon nevetni kezdett. A király felmordult:
- Ser Barristan, vezesd ki a fivéremet a teremből, mielőtt megfullad!
Lord Renly úrrá lett a jókedvén.
- A fivérem túl kedves hozzám. Magam is megtalálom az ajtót - meghajolt Joffrey felé. - Talán később elmeséled majd nekem, hogyan volt képes egy kilencéves lány, aki akkora, mint egy patkány, lefegyverezni téged egy seprűnyéllel és belehajítani a folyóba a kardodat. - Mikor az ajtó becsukódott mögötte, Ned még hallotta, hogy hozzáteszi: - Oroszlánfogat. - És megint röhögött."

beacska 2011.05.28. 21:04:05

@finom_rakottkrumpli: nem a Sasfészekben folyó párbajról beszéltél???mert arra írtam.

beacska 2011.05.28. 21:06:05

@Nymeros: nnna, aztán ez volt az egyszem "jófejség" tőle. A 2. könyvben nekem egy felfuvalkodott bájgúnárnak tűnt.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 21:10:10

@beacska: A Sasfészekről beszéltem, de nem a párbaj részéről, hanem Tyrion szívatásáról.

beacska 2011.05.28. 21:13:13

@finom_rakottkrumpli: jaaa, a börtönőr!!! bocs...hááát, azt meg nem kéri tőle senki számon. Bezzeg, majd, hogy miért kapta mindenki szeme előtt azt a pénzt ;D

Asszem 2011.05.28. 21:37:32

Kb. Mikorra várhatjuk a köv. rész hogyvoltját, már tökre megbeszélném :-)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.28. 21:38:32

@Asszem: bemutató hétfő este, hogyvolt kedd reggel. a magyar vetítés szerint megyünk.

beacska 2011.05.28. 21:38:47

@beacska: @Nymeros: jaaa, bocs, a barack a bátyjával...hirtelen a Sasfészekre asszociáltam...;DDD emlékszem, hogy volt valami vele, hogy megkínálta, de sajna, már nem emlékszem, mi volt a konklúzió :(((

Asszem 2011.05.28. 21:40:11

@sixx: Ok, thx. Addig újranézem őket :-)

bolletje 2011.05.28. 21:46:00

@Nymeros: @beacska: A Barack :DD idézném, de nekem csak angol van meg.

beacska 2011.05.28. 22:01:00

vki segítsen ki barack-ügyben! furdall a kíváncsiság (elég, ha "madárnyelven pár szóval, hátha eszembe jut), de nem tudok utána nézni, mert nekem e-bookban van meg :(((

bolletje 2011.05.28. 22:03:17

@beacska: “A man should never refuse to taste a peach,” Renly said as he tossed the stone away. “He may never get the chance again. Life is short, Stannis. Remember what the Starks say. Winter is coming.”

bolletje 2011.05.28. 22:17:33

Találtam egy részletet magyarul a Királyok csatájából a neten, de nem tudom, hogy ez e a hivatalos, vagy csak a blogger fordította, de rettenetesen rossz, magyartalan, zugfordítás.

lfg.hu/9562/hirek/george-r-r-martin-kiralyok-csataja-reszlet/

Felagund 2011.05.29. 02:27:07

@bolletje: Öööö, szerintem ez a hivatalos fordítás... Miért is borzalmas?

bolletje 2011.05.29. 09:41:02

@Felagund: Egy jó műfordítás olyan, mintha eredetileg is azon a nyelven íródott volna a regény (jelen esetben magyarul). Ezen a részleten látszik, hogy a fordító nem tud "szépírni" magyarul, folyamatosan érezni az angolt a mondatszerkezeteken és a kifejezéseken.

De ne legyek ilyen kritikus, ugye? :)) Örüljünk, hogy egyáltalán valaki lefordította :)

Felagund 2011.05.29. 15:23:30

@bolletje: Hát, a franc tudja, nekem eléggé gördülékenynek tűnik, talán ha csinálnál egy saját fordítást és összehasonlítanánk ;)

Asszem 2011.05.29. 16:29:12

@Felagund: a negatív kritika fogadásának nem az a módja, hogy "akkor csinálj jobbat", kivéve, ha a kritikus úgy kezdte, hogy "ennél a szarnál még én is jobbat csinálok".

Felagund 2011.05.29. 16:30:43

@Asszem: Nem, tényleg érdekelne, hogy szerinted hogy lehet jobb... Ami meg ugye a konstruktív kritika alapja ;)

Asszem 2011.05.29. 17:37:21

@Felagund: A konstruktiv kritika sem koveteli meg h a kritikusnak jobbat kellene tudnia teljesítenie a kritizaltnal, pláne nem műalkotás esztétikai minőségének megitelesenel, a kritikus pont attól kritikus és nem művész, mert neki nem a műalkotás létrehozásának képességével kell rendelkeznie.

Szóval attól h a kommentáló nem tud vagy akar jobb fordítást bemutatni meg teljesen jogosan érezheti úgy, h amit olvasott az rossz

Felagund 2011.05.29. 18:26:24

@Asszem: Mondom, én értem mindezt, de akkor mondjon (vagy mondj te, ha egyetértesz vele :)) csak egy szerinte(d) "teljesen rossz, magyartalan" mondatot, és javasolj/on rá valamit.
Ez már csak nem olyan szörnyű dolog ;)

bolletje 2011.05.29. 20:41:40

@Asszem: pontosan erről van szó, köszi :)

@Felagund: ha lenne rá időm és fizetnének is érte, megcsinálnám, komolyan.

Felagund 2011.05.29. 21:30:58

@bolletje: Na, remek, akkor csak mondjuk három-négy mondatot, amit a legrosszabbnak gondolsz... ;)

Tudod, ahonnan én jöttem, ott azt mondják, hogy ha állítasz valamit, azt igazolnod is kell, és minél erősebb az állítás, annál erősebb bizonyítékot várnak el ;)

2011.05.30. 09:39:07

@bolletje: @Felagund:
Nézegettem a belinkelt részt, szerintem bontsuk két darabra a szöveget.

Az eleje, a beharangozó rész, tényleg szar, valaki fogta, és majdnem tükörfordítással áthúzta az összefoglaló borítószöveget.
A második rész pedig nekem is a hivatalos fordításnak tűnik, ami pedig -legalábbis szerintem- mind a négy résznél fasza lett, úgy mondom ezt, hogy olvasgattam az eredetit is.

Felagund 2011.05.30. 10:06:52

@Equinoxe: Nalátod ;)

Az a fülszöveg az elején, amit valami lapátvégre való dilettáns írt, úgy, hogy szerintem nem is olvasta a könyveket.

De akkor örülök, hogy egyetértünk, végül ;)

Felagund 2011.05.30. 10:21:51

@Equinoxe: Váááh, az nem te vagy :D

Hülye nicknevek :P

De reméljük majd a kolléga is beleszól a társalgásba :D

f.m.j. 2011.05.31. 08:33:16

megvettem a könyvet... pedig nem vagyok egy fantasy rajongó :)
de ez tényleg jó, ahogy a jellemek és karakterek, motivációk bé vannak mutatva

a könyvben a Stark gyerekek sokkal fiatalabbak, Bran nem kétbalkezes, Sansa sokkal kedvesebb, de amúgy a film rendben van, Khal Drogónál szó nincs hátulról meggyakásról, meg még sok egyéb :)
Meg ezt biztos átbeszéltétek már az elején... :)

Llew 2011.05.31. 09:21:10

@f.m.j.: a könyvekben kb. mindenki fiatalabb, nem csak a gyerekek. Bran mikor volt kétbalkezes a sorozatban?

chrisred 2011.05.31. 09:29:43

@Llew: Szerintem a felnőttek korban nagyjából stimmelnek. Talán Peter Dinklage idősebb lényegesen, mint Tyrion, dehát a kornál sokkal lényegesebb szempontok számítottak, amikor neki osztották ki a szerepet. :)

(Na jó, talán Sean Bean is idősebb, mint Ned.)

f.m.j. 2011.05.31. 10:03:42

@Llew: amikor lődöznek nyilakkal az udvaron, és Bran nem talál el semmit, Arya megunja a bénázását, és sokkal ügyesebb, mint az öccse, ő bezzeg lány létére betalál...
gondolom azt akarták érzékeltetni, hogy a fiú inkább az ész embere, és belső világa lesz őneki, nem a harcos énje dominál

Llew 2011.05.31. 10:15:59

@f.m.j.: az a könyvben nem volt benne? nekem most már összefolynak

@chrisred: na igen, hisz elvileg ő a legfiatalabb testvér
Ned, és akkor már Catelyn is. Illetve a nagyon öregek, meg érthető okokból fiatalabbak (Öreg Nan, Aemon mester) Persze nem gond. Fura volt a könyvben, hogy a gyerekek olyan fiatalon élik át mindazt, ami történik velük.

chrisred 2011.05.31. 10:23:23

@f.m.j.: Szerintem csak arra utalt, hogy Arya jobb nála, hiszen Ned figyelmeztette a röhögőket, hogy Robb és Jon sem volt nagy ász ebben a korban.

@Llew: A könyvben Bran fakarddal verte el Tomment.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.07.12. 18:24:05

Ezen a "közös kasszán" huszadszor is vinnyogva röhögök. :D
süti beállítások módosítása