Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x06 - A Golden Crown

2011. május 25. 12:30 - sixx

Az előző részben elszabadult a paripa az írókkal, minden szál megindult, mint Czollner Gyula fantáziája Alonso alsógatyás fotóját látva, csak aztán nehogy beleszakadjunk ebbe a fene nagy rohanásba. Ned Starknak (megint) szar napja van, nem elég, hogy térdkalácson szúrta valami nyikhaj, és csatakosra izzadta a parókáját, amint lázálmából magához tér, egy nagyon kövér szakállas ember és szőke hajú neje néz le rá fagyos tekintettel, veszett egy feleséged van neked, te Ned, elfogja itt a fogyatékkal élő rokont, ejnyemár. Felnyomjuk az esélyegyenlőségi ombudsmannál, meglásd. Engem a királyné testvére molesztált fényes nappal, lő vissza Stark, az micsoda parasztság volt már. Jory-t meg kajakra szemen szúrta a gyökér.

Ezen elvitáznak egy sort, Ned, ereszd el Tyriont, Jaime-t meg majd előtaláljuk, és lesz valami igazságszolgáltatás. Ebben láthatóan Robert sem bízik, Ned meg pláne nem, elmenekült a rohadék, a nejem meg messze van a törpével, nem tudok mit tenni, sajnálom. Cerseinek túl nagy az arca, így Robert (nevelési célzattal) jól szájon veri, volt pofázni? Ned nem kis elégedettséggel figyeli az eseményeket, ha rajta múlt volna, buzogánnyal verik szét a nő fejét a helyszínen. Cersei mártírkodik, kimegy, Robert sóhajt, a büdös kurvája, és iszik egyet. Te vagy a Segítő, mondja Nednek, ha tetszik, ha nem, én meg megyek vadászni. Ja, és Dany-ből kivágatom a gyereket, ha tetszik, ha nem.

Na, csak emlegetni kellett a kissé terhelt fejű nomád királynét, a megkövült sárkánytojásokkal szórakozik a jurtában, tűzbe górja az egyiket, és nyúl érte báván, pedig izzik a külseje. Az éppen belépő szolgáló kis híján infarktust kap, ha az asszonka keze megég, az övét vállból metszik le, így inkább kikapja a tűzből a tojást, a tenyerére szép pikkelyes mintát égetve ezzel. Bezzeg Dany kezén semmi nem látszik, nahát. Bran szegény megint az álmodja Deresben, hogy tud szaladni, pedig nem is, álmában a háromszemű holló riogatja, ébren meg Hodor, a nagyon magas, debil lovászfiú. Nyerget hozott neki, amit Tyrion tervei alapján eszkábáltak, nosza, lehet menni lovagolni.

Míg Bran az erdőben trappoltatja lovát, Robb és Theon dumálnak egy sort, háború lesz, a Lannisterek megtámadták apádat, mondja a Greyjoy család sarja, most essek neki a Kaszter-hegyre visszahúzódó Jamie-nek? Robb felettébb pragmatikusan gondolkodik ifjú kora ellenére, és még arra is van ideje, hogy emlékeztesse Theont arra, ő nem tagja a családnak. Az ezen kicsit besértődik, és elvonul, és Bran sincs sehol, Robb aggodalmas képet vág. Joggal, mert erdei vademberek támadnak a nyeregbe szíjazott kisfiúra, aki hiába emlegeti, hogy ő Stark a Deresből, ezeknek semmi sem szent, csak a lovát akarják, illetve a pöszörőjét levágni és a szájába tömni, micsoda világ ez már, meg van veszve ez a Martin. A kasztrálásból semmi nem lesz, mert jön Robb és a kardja, valamit Theon és az íja, és a lóról lerángatott, majd túszul ejtett Bran kiszabadul, a vadak közül meg csak egy nő éli túl a partizánakciót.

És ha most valaki azt hinné, ez az igazi szopás, hát nagyon téved, Tyrion Sasfészekben egy ferde padlójú, nyitott falú, 800 méter magasan kialakított cellában alszik, és gurul annak széle felé, EZ az igazi szopóroller, kérem szépen. Tyrion meg is unja a dolgot, és dörömböl, majd a láthatóan nem a Nobel-díjkiosztóról győztesként hazatérő börtönőrrel próbálja megértetni a megvesztegetés fogalmát, kevés sikerrel. Adok neked aranyat, mondja, mire a kopasz smasszer átkutatja, és "nincs is aranyad!" felkiáltással távozik. Ez nem lesz egyszerű. Arya kardvívni tanul Királyvárban, fakarddal, mert még kezdő, de nagy kedve nincs a bohóckodáshoz, mert a fater lábát megszúrta egy Lannister-katona.

A következő jelenet akár egy laza horrorfilmből is származhatna, Dany a királyi jurta közepén nyers lószívet zabál két pofára, én leszek rosszul a dologtól. Ez itten egyfajta népszokás, ha mind megeszi majonéz és evőeszközök nékül, akkor fiút szül majd, aki meghágja az egész világot, de ha kihányja, akkor nagy baj lesz. Miközben Dany lakomázik, Viserys undorodva figyeli a barbár népszokást, mi ez, Kannibál holokauszt, kérdezi Ser Mormonttól, de hiába, mert a faszi szerelmes Dany-be, és felőle akár egy egész ménest is megehetne ott a helyszínen. Viserys közben rádöbben, hogy Dany fia is trónörökös lehet az álomtrónon, és furán néz maga elé. Dany kis híján kidobja a taccsot, de erőt vesz magán, és véres szájjal üvölt dothrakiul, befogadták.

Viserys ezt már nem várja meg, hanem visszamegy a tesója jurtájába, és lenyúlná a tojásokat, ejnyemár. Mormont követi, ezt most azonnal abbahagyod, te nyikhaj, nem a tied egyik sem. De, de, közös kasszán vagyunk, bizonygatja a kardját idegesen markolászó sárkányivadék, pedig a dothraki fővárosban (értsd: Budapest méretű jurtatábor) nem lehet fegyverrel közlekedni. Mormont nem tágít, teszed le menten a tojásokat? Viserys idegesen balra el, mínusz tojások, plusz remegő szájszél és sértett egó.

Tyrion másodjára is nekiveselkedik a foglár megvesztegetésének, ezúttal sikerrel, kapol aranyat, mondogatja rezignáltan az egyszerű csávónak, Lannister vagyok, kőgazdag, aki mindig megfizeti az adósságát. Ehhez csak annyi kell, hogy a vár úrnőjéhez egy üzenetet juttasson el a fegyőr, mert a törpe egyre szarabbul érzi magát a lejtős padlójú, szellős cellában, és inkább bevallja bűneit. Kiviszik, az egész udvar ott figyel a trónteremben, Lady Arryn mellett a totál fogyatékos ivadéka ül, kicsit távolabb Catelyn Stark, aki láthatóan nem hisz ebben a nagy megbánásban, és milyen jól teszi: Tyrion elkezdi az összes bűnét bevallani, onnantól kezdve, hogy gyermekként kecskeszarral tömte tele a nagybátyja csizmáját, addig, hogy beleverte a farkát egy tányér levesbe.

Mindenki kiakad, ez itten szórakozik velünk, vidéki népekkel, dobjuk le a picsába, javasolja a gyerek, Catelyn tesz egy erőtlen próbálkozást arra, hogy vallomást csikarjon ki Jon Arryn elemésztése és a Bran elleni merénylet viszonylatában, de ezekről Tyrion nem tud semmit. Lady Arryn visszaküldené a cellájába, de Tyrion tárgyalást követel, amihez joga van - ráadásul párbajosat, ami annyit tesz, hogy megvív valakivel az igazáért, és ha nem döglik bele a párviadalba, akkor nem bűnös. Ezt a BKV-vezetők perében is alkalmaznám, mellesleg. Mivel Tyrion egy nyomorult, így Lady Arryn választott bajnoka, egy arrogáns, talpig vasba öltözött pojáca nem vívna meg vele, de a kisfickó talál magának bajnokot Bronn, a zsoldos személyében, aki még a fogadóban csatlakozott Catelynhez.

Robert közben vadászik és iszik, azaz inkább vedel az erdőben, és okoskodik, beszól Renly öccsének és a mellé rendelt Lannister-gyereket baszogatja, nem fontos. Bezzeg a trónteremben zajlanak az események, Sandor Clegane testvére, a Lovagló Hegy jókedvű cimboráival közösen nekiment egy falunak, akit ért, lemészárolt, a nőket megerőszakolták (kétszer), a gyermekeket meg egy gödörbe vetették, és felgyújtották. Bazdmeg, milyen lelkülete van ennek a Martinnak, eszem megáll. Aztán hagytak egy nagy csomó halat, hogy egy másik házat mártsanak be, de ez a Lovagló hegy akkora egy gyökér, mármint szó szerint, hogy el nem lehet téveszteni a nagy tanyafejét. Ned bepipul, kurvaélet, ilyet azért már ne, nem vagyunk mi barbárok. Elfogatóparancsot ad ki a lovag ellen, földjeit elkobozza, és hűbérurát, Cersei, Jamie és Tyrion faterját az udvarba rendeli, és ha nem jön, akkor ráhúzza a vastrón hegyesebbig végire, isten őtet úgy segélje. Kisujj megjegyzi, hogy Ned elég bátran fingott bele a nulláslisztbe, csak aztán nehogy belefulladjon.

A sasfészekben Bronn nekilát Tyrion védelmének, nem ügyvéd persze, csak kardozik, ahhoz viszont ért, és a nehéz vértbe öltözött lovagot alaposan kifárasztja, amivel az értő közönség utálatát ki is vívja menten, tessen talán kardozni, mondják, hiszen a viadal arról szó. Bronn azonban nem hülye, és tudja, hogy ha egyszer az a pallos méretű kard eléri, akkor vége, még lapjával is olyat lehet vele ütni, hogy leszakad az ember válla, így inkább elugrál és szurkál, míg az ellen ki nem fárad, így könnyedén végez vele. Tyrion megúszta a dolgot, mehet haza, a debil kisgyerek legnagyobb sajnálatára, nem repül a kisember, kérdi, hát nem. Távozóban a törpe visszakéri az erszényét a fura szakállas bácsitól, aki Catelyn védelmezője, és odadobja a foglárnak, hiszen egy Lannister mindig megfizeti az adósságát. Messze a legjobb karakter a sorozatban, Peter Dinklage készítheti a kandallótetőt az Emmy-díjnak.

Sansa és pöcsfejű Joffrey kicsit barátkoznak Királyvárban, ez csak arra jó, hogy kiderüljön: Sansa egy idióta, és ne tessék azzal jönni, hogy gyereklány, mert a húgának több esze van, és még gyerekebb. Deresben Theon kurvája elmegy délnek, ott több a farok. Theon két fiytingért még vesz egy utolsó pinavillantást, eh. Megint Királyvár, Ned érzi, hogy a délutáni akciója után előbb-utóbb rászakad valami, és a két lányát hazazavarja, érdekes módon egyik sem akar menni, Arya vívna, Salsa meg illegetné magát Pöcsfejnek, akinek olyan szép szőke a haja. Na, ez szöget üt Ned kemény fejében is, fellapozza a családfás könyvet, amiben minden Baratheon fekete hajjal szerepel, csak Joffrey nem, hoppácsak, félrekúrt a királyné, és nem is akárkivel. Robert meg pont most vadászik, ejnye már.

Dothrakiéknál ég a világ, mulat a nép és lakomázik, a hangulat jó, csak van ott egy köcsög is, Viserys, aki megint keményre itta magát a házikumiszból, és kardcsörtetve bunkóskodik vagy hatszáz nomád harcossal szemben, hol a koronám, te paraszt, kérdezi kedvesen Drogót, viszem a csajt, ha nem adod ide, hallod? A gyereket azt nem, veszi elő a kardját, azt kivágom belőle. Nem jó ötlet, olvasható le a dothraki arcokról, Drogo nyugalomra int, jólvanakkor, kapsz koronát, testvér. A hullarészeg Viserys szeme felcsillan, tényleg? És tényleg, Drogo lekap magáról úgy hat kiló tört aranyat, egy kondérban a tűz fölött megolvasztja, majd a két harcos között kifeszítve álló Visery fejére borítja az egészet, nesze bazdmeg, korona. Dany szenvtelen arccal nézi végig a tesó halálát, valahogy megértem, mert ritka nagy paraszt volt.

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolletje 2011.05.26. 17:16:28

@Felagund: ez nagyon jó, köszi! :) A zabsütinek már neki is állok.

Sansa jellemét szerintem (a könyvben legalábbis) Martin állati jól ábrázolja, ahhoz képest, hogy ő maga soha nem volt 13 éves kislány :) Nem buta ő, hanem naiv és ártatlan, rajongó és álmodozó, pont mint általában a 12-13 éves kislányok többsége. @chrisred: ja, pontosan, a könyvben sokkal szimpatikusabb.

Egyébként a szereposztás nem rossz, mondjuk apróságok azért akadnak (számomra): kevés a göndör aranyhaj, a Stark gyerekek lehetnének vörösebbek is, Renly és Loras kifejezetten átlagos, holott a könyvben kifejezetten átlagon felülien jóképűek, Lysa a sorozatban sovány, holott a könyvben kövér. De Robert, Ned, Tyrion (!!) és a többi zseniális!

A többi kritikát (jurtatábor, kevés farkas in action stb.) már kitárgyaltuk, de ezektől függetlenül, vagy inkább ezekkel együtt nagyon tetszik a sorozat.

Sixx, ez megint jó volt :))

Felagund 2011.05.26. 17:19:06

@bolletje: Nagyon szívesen, "a dolgozó népet szolgálom+ ;)

Renly és Lorsa valóban gáz, Kate Dickie viszont engem annyira meggyőzött Lysaként, hogy simán megbocsátom neki, hogy nem kövér, a zakkantságot úgy hozza, ahogy kell ;)

Andal 2011.05.26. 17:24:02

deltaTheEnd 2011.05.25. 21:31:35" mondjuk az a jelenet is gyönyörű volt... a király, az öccsével meg egy darab testőrrel!! vadászik valamire, lándzsával!! gyalog!!!
dombon ülő fűcsomó legyek, ha erre valaki ésszerű magyarázatot tud adni "

Vaddisznóra szoktak volt gyalog és dárdával vadászni, persze a lényeg a hajtókon és a kutyákon van, akik a nemesúr/király számára felverik és "lefogják" (a kutyák) a vaddisznót. Ehhez a fajta vadászathoz csak hátráltatna a ló vagy 300 udvaronc jelenléte.

Egyébként megint kiváló epizód volt, Viserysért kár, szvsz túl idióta karakternek lett megírva.

Asszem 2011.05.26. 17:34:15

@Andal: jaja, Zrínyi is egyedül ment a vadkan után

"Zrínyi fogta a rövid puskáját, lóra kapott, és egyedül a vadász után nyargalt. Nem sokkal ezután Guzics kapitány öccse, egy Majláni (Maglani, Magliani) nevű savoyai fiatalember, Angelo nevű olasz inasa és a lovásza is követték őt." (wikipédia)

Viseryst én is kicsit egysíkú karakternek éreztem, mondjuk valahol megértem, hogy belekattant az egész életen át tartó önáltatásba.

Ő az a típus, akire a sors akkora szerepet szánt, amihez nem volt elég erős...elég sok ilyen van a való világban is.

Sansa érdekesebb karakter, az biztos, hogy nem olyan eszes, mint Arya, de számomra még nagy rejtély, hogy mi lesz belőle, mert az tényleg megrázó felismerés, hogy ő mindig a jó lány akart lenni és akkor tessék, ezt kapja az élettől.

Ez is nagyon életzserű.

A püspök inasa 2011.05.27. 12:42:21

Ugyan nagyon jók Tyrion jelenletei a Sasfészekben, azonban én sosem tudtam megszabadulni a hiányérzetemtől, hogy egyszer sem hallgatták meg normálisan, mintha a tények senkit sem érdekelnének. Nem kérdezték meg kölcsönadta-e a kését valakinek, vagy elveszetette-e, ha igen milyen körülmények között, stb.

Tegnap egyébként megjött a könyvem, így én is végre neki tudtam állni olvasni. 30 oldal után csak annyi különbséget érzek, hogy így az elején a könyvben a Greyjoy fiú kissé f*szkalapabb, mint a filmben. A lefejezés után vihogva focizni kezd a levágott fejjel, Robb-nak kell lehűtenie... a filmben ennél nekem pozitívabb karakterként jön le.

Tryptich 2011.05.27. 12:52:03

Én azt nem értem, hogy akkor most a Lannister testvérek immunisak erre a CIA-t megszégyenítő kémhálózatra, vagy mi van? Olyan, mintha Cersei meg Jaime teljes nyugiban csinálhatnának bármit, nem fog rá fény derülni, de Ned is hülye...
Kisujj bemutatója a kémekről eléggé nyilvánvalóvá tette, hogy nem lehet egy téglát elhajítani a Királyvárban anélkül, hogy egy besúgót ne találjunk fejen. Már mikor Varys előadta a Lys könnyei sztorit, én akkor nekiálltam volna, hogy na akkor most elmondod, hogy ki és miért ölette meg Jon Arryn-t, vagy a fejedet a golyóid után küldöm! Vagy, elmondanám Kisujj-nak, hogy Varys aztat mondta, hogy Ő tudja, hogy ki ölette meg, ugyanmá mondja el nekem is!
Ha én lennék a király, vagy a király jobb keze, biztos nem engednék ilyen hálózatokat jelentési kötelezettség nélkül működni.

Felagund 2011.05.27. 13:21:58

@Tryptich: Jaime nem csak hogy testvére Cerseinek, hanem a Királyi Testőrség tagjaként voltaképp a testőre is, ezért aztán kevéssé gyanús, hogy viszonylag sok időt töltenek együtt. Nyilván, amikor kamaty van, akkor ügyelnek rá, hogy ez úgy legyen megoldva, hogy senki se lássa.
(De pl a könyvben Cersei megemlíti, hogy kategorikusan megtiltotta Jaime-nek, hogy közelebbi kapcsolatot tartson a gyerekeivel/unokaöccseivel (talán nem nagy titok, hogy a másik kettő is tőle van ;)), nehogy felhorgadjon benne valami apai érzés...Ö

Gandalf Garaboncias 2011.05.27. 13:57:31

Varys is és Kisujj is az eddigiek alapján akár tudhatnak is a kémhálózataiknak köszönhetően a vérfertőzésről. Valószínűleg meg lehet az okuk rá, miért nem borítják ki a bilit... ;0)

Llew 2011.05.27. 14:04:23

@A püspök inasa: "egyszer sem hallgatták meg normálisan, mintha a tények senkit sem érdekelnének"
Szépen meg is válaszoltad magadnak.

@Tryptich: nem immúnisak, de nyilván nem is hülyék, hogy a kertben csinálják

Azt azért vedd bele, hogy Ned, a becsület bajnoka, szinte egy kisiskolás naivitással csöppent bele ebbe a mindenki sutyiban összeesküvést sző a többiek ellen jellegű hatalmi játszmába.

Varys meg konkrétan elmondta Nednek, hogy nem bízott benne, illetve legalább két felé játszik, mint azt láttuk. Illetve neki az információ az egyetlen fegyvere. Nincs hatalma, vagy vagyonos család sereggel a háta mögött. A megfelelő információ adagolással, és/vagy zsarolással éri el, hogy a feje a nyakán maradjon.

szobakutty 2011.05.27. 15:13:32

kalózboltba ott a hetedik rész, hamá ez késett jöhetne a következő hamarébb? :P

chrisred 2011.05.27. 15:25:34

@Pisti, az aragorn: Ahogy Kisujj említette is a tróntermi jelent végén, az elsődleges ok Tywin Lannister.

fran7 2011.05.27. 16:13:35

@Asszem: Viserysnek üldözési mániája volt, de üldözték is, amit a húga sosem hitt el neki. Végig ő védte, intézte a pénzügyeket, sőt a húga várakozásával ellentétben nem mászott rá. Egyértelműen kattant figura, de olvasva a könyvet, látva a színészt inkább sajnálatra méltó karakter, akinek esélye se volt megvalósítania magát. Más korban meg egy viszonylag átlagosan utált király lett volna. Sőt avval se tévedett nagyot, hogy lettek volna hívei ha hazajut. Danyt ser Mormont beetette ezzel a szöveggel.

Asszem 2011.05.27. 16:24:52

@fran7: érdekes gondolatok, de nekem mindig az jutott eszembe róla, hogy bakker, de jó, hogy az ilyen kattant kezében nincs hatalom.

Ha Drogo embereivel átjutott volna, elfoglalja King's Landingot és megszilárdítja a hatalmát és Targi szokás alapján elveszi Dany-t, szerintem akkor is bekattant volna a trónon. De asszem ez már sosem derül ki :-)

fran7 2011.05.27. 16:36:50

@Asszem: Azért így látva Targerys család előtörténetét és az események folyását, nem lennék meggyőződve teljesen arról, hogy Dany egyszercsak nem fog megbolondulni és holmi tűzpróbák alávetni az embereket.

Nymeros 2011.05.27. 16:43:26

@fran7: nem csak üldözési mániája volt (ami amúgy teljesen megalapozottan alakult ki nála), hanem a Targaryenekre sajnálatos módon jellemző őrültséget is örökölte. Persze sajnálatra méltó ember, de akkor is őrült volt a kezdetektől fogva.
Mormont meg nem nagyon eteti Danyt. Viseryssel kapcsolatban pl. teljesen őszintén beszél vele. Aki "az urak fellázadnak a jogos királyért"-szöveget nyomta, az Illyrio volt.

Nymeros 2011.05.27. 16:45:58

@fran7: Targerys??? :P
Nem tudom olvastad-e a könyveket (és ha igen, meddig), de annyit mondani talán még nem számít spoilernek, hogy Dany, bár néha tesz kemény (kegyetlen?) dolgokat, még igen messze van drága édesapjától. :D

fran7 2011.05.27. 16:57:12

@Nymeros: Köcsög Martin nem tudott magyarosabb neveket kitalálni.; Illyrio nyomta szöveget, hogy várják haza. Mormont épp az ellenkezőjét. S Dany Mormontnak hitt, pedig abba is volt némi igazság, amit Illyrio mondott. Ezért volt furcsa, amikor olvastam a Kolduskirályról, akit mindenki kinevet. Robert király pedig mégis orrgyilkost küldene rájuk, féltve a trónját. Hogy most Mormont miért mondta, hogy nem várják haza őket, hogy védeni akarja Danyt, s igyekszik otthontól távoltartani vagy más szándékai vannak az már más kérdés.

W Joe 2011.05.27. 17:02:03

@fran7: Van benne magyaros név is, Sandor (a véreb), meg Janos (a városi őrség vezetője) :)

fran7 2011.05.27. 17:05:15

@Wita.hu Joe: Tudom, csak néha az angol helyesírásom gépelés közben nagyon leromlik, főleg ha nem emlékszem a Sárkánykirályok vezetéknevére. De máskor is történt már velem ilyen.

W Joe 2011.05.27. 17:09:06

@fran7: Én Viserys-t meg Varys-t szoktam folyton félreolvasni a hogyvoltokban (egyiket olvasva a másik helyett). De ez a problémám a koronázással megoldódott :D

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.27. 20:27:44

Megnéztem a 7. részt:
Anyuuuu, én ezt ne akarom! Mostmár itt mindenki sz*pni fog?

Felagund 2011.05.27. 21:16:40

@Yooha: Éspedig nyolc évadon keresztül :D

Ha minden jól megy, persze ;)

Felagund 2011.05.27. 21:22:22

@fran7: Az mondjuk egy érdekes kérdés, hogy akkor mi lett volna, ha Viserys egyszál magában partra száll Westeroson és kinyilvánítja a trónigényét.
Lehet, hogy helyből belefojtják a kikötő vizébe, de én még azt is el tudom képzelni, hogy valamelyik nagy ház (akik érthető okokból nem a Lannisterek :D) felkiált, hogy "nané, hát itt a törvényes király!", majd elteszik láb alól Robertet, jól, és Viseryst bábkirályként a Vastrónra ültetik...

Asszem 2011.05.27. 21:24:31

Lehet, hogy hülye kérdés, de ti kit éreztek a könyv főszereplőjének?

Számomra Ed Stark és Tyrion tűnik a két legfontosabb karakternek.

Callistrid 2011.05.27. 21:29:15

@Felagund: Varys, és Ilirio beszélgetése rendkívül fontos volt. Minden szónak nagy jelentősége volt :)

Felagund 2011.05.27. 21:31:18

@Callistrid: Tudom, ez csak elméleti eszmefuttatás volt, mondjuk a Tyrellek vagy a Martellek simán meghúzhatták volna, ha már elegük van a Lannisterekből ;)

Callistrid 2011.05.27. 21:38:05

@Felagund: Ha olvastad mind a 4 könyvet, akkor a sorozatbeli kérdőjelek nagy része (de messze nem az összes!) már meg lett válaszolva.

Felagund 2011.05.27. 21:42:09

@Callistrid: Történetesen igen, de megint mondom, hogy ez egy merőben elméleti feltételezés volt.

Felagund 2011.05.27. 21:43:42

@Felagund: És egyébként szerintem jóval több kérdőjel _alakul ki_, mint válaszolódik meg, addigra ;)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.27. 21:44:15

@Callistrid: ne menőzz már, nagyon ügyes vagy, hogy elolvastál négy könyvet, bravó.

fran7 2011.05.27. 21:44:24

@Asszem: Nekem Bran tűnik fontosnak, amit hiányolok bár igyekszenek bemutatni: a varjas/hollós álma, aki készteti a kitartásra Brant. Mert a tél közeleg.

Callistrid 2011.05.27. 21:49:02

Ha elméleti síkon nézzük, akkor a Tyrellek nem álltak volna Vyseris mellé. Szerintem nem spoilerezek, ha megemlítem, hogy a Viráglovag ki mellé állt :)

És a Martelekről sem hiszem, hogy szembe szálltak volna a többi házzal, hogy a Greyjoy házhoz hasonló trauma érje őket.

Felagund 2011.05.27. 21:49:11

@fran7: Meg Dany, meg Jon, meg Jaime, meg Cersei, meg...

És ez még csak az első kötet :D

Callistrid 2011.05.27. 21:51:58

@sixx: Nem állt szándékomban.

Felagund 2011.05.27. 21:53:34

@Callistrid: A Viráglovag egy nímand harmadszülött fiú, és azért van épp Renlyvel, mert része a királyi háznak és lehet hozzá törleszkedni (ööö... minden értelemben, ugye :P).
A Martellek stratégiai helyzete meg azért sokkal jobb, mint a Greyjoyoké, kb egymagukban a második legnagyobb haderővel bírnak a Nagy Házak közül (Csak a Tyrellek előzik meg őket), és a vidék is az előnyükre szolgál, ne felejtsük el, hogy Napföldet soha nem tudták katonai erővel hosszasan megszállni, és amikor igen, az is inkább a megszállónak volt szopás

(egyébként szeretettel várunk a gameofthrones.hu fórumán, ha szeretnél ilyenekről beszélgetni, ez talán nem a legjobb hely erre, mert óhatatlanul becsúszhat egy-egy spoiler egy idő után ;))

Asszem 2011.05.27. 21:58:26

@sixx: én sem éreztem menőzésnek, szerintem tök normális hozzászólás volt, nemtom minek kellett így beszólni

Callistrid 2011.05.27. 21:59:33

@Felagund: megnézem az oldalt...
viszont igaz. Aki olvasta a könyvet és szereti a világot, annak nehéz nem spoileresen kommentelni.

Nymeros 2011.05.27. 22:12:07

@Callistrid: hát a Varjak lakomája alapján ezt nem mondanám, Dorannek komoly tervei voltak (Arianne-t, Quentynt valamint a Targaryen-testvéreket illetően), amit az a bizonyos korsó olvadt arany húzott keresztül...

@Felagund: szerintem a haderő alapján felállított sorrendben a Lannisterek lennének az elsők, utánuk a Martellek és Tyrellek, Starkok és Baratheonok. Legvédhetőbb hely kétségkívül Dorne, meg a Völgy.

Felagund 2011.05.27. 22:19:09

@Nymeros: Nem, lehet (ső, biztos :)), hogy a Lannisterek a leggazdagabbak, de haderő tekintetében a Tyrellek állnak a legjobban, lévén az a legsűrűbben lakott vidék, ráadásul Dél legnagyobb tartománya és virágzik a lovagi kultúra.
És ahogy ser Loras említette Renlynek, éppenséggel Égikert urának is van mit a tejbe aprítania ;)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.27. 22:34:59

@Asszem: jó, lehet, csak reggel óta ütnek az éden hotel miatt, és idegbeteg vagyok.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.27. 22:36:32

@Callistrid: bocs, felesleges volt beszólnom.

Felagund 2011.05.27. 22:45:13

@sixx: Részvétem, ha ez számít bármit is :)

Llew 2011.05.28. 12:42:16

Srácok azért a hosszú távú eszmefuttatásokat, meg a szerintem azzal nem spolierezek, hogy jellegű dolgokat kerülni kéne.

chrisred 2011.05.28. 13:56:28

@Felagund: Dorne a hét királyság közül a legritkábban lakott, már csak a természeti adottságai miatt is. Ezért a fegyveres ereje sem számottevő.

morbiczer 2011.05.28. 14:10:40

@chrisred: A Martellek biztos, hogy nem a második legerősebb haderőt tudják kiállítani. Dorne fele sivatag, meg kopár hegyvidék.

Elől a Tyrellek vannak, övék a legnépesebb és leggazdagabb terület.

Nymeros 2011.05.28. 14:10:54

@chrisred: és pont ezek a természeti adottságok védik meg Dorne-t.

Felagund 2011.05.28. 15:13:54

@chrisred: Ha már nagyon ezen lovaglunk, _Észak_ a legritkábban lakott vidék, és amellett, hogy Dorne közepe tényleg nettó sivatag, de a partvidékek elég sűrűn lakottak, a hegyvidék se teljesen kihalt és a lakosság jóval nagyobb százaléka ért a fegyverforgatáshoz, mint északabbra...

chrisred 2011.05.28. 15:48:14

@Felagund: Akkor bizonyára Doran Martell tévedett, amikor azt állította, amit az előbb leírtam.

Felagund 2011.05.28. 15:54:07

@chrisred: Meghajlok Lord Martell véleménye előtt :D
Amúgy ezt hol jelenti ki ilyen sarkosan?

chrisred 2011.05.28. 16:02:54

@Felagund: Abban a beszélgetésben, ahol azt a bizonyos korsó olvadt aranyat is kárhoztatta.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 16:08:49

@Felagund: A negyedik könyvben, oldalszámot nem tudok.

Nymeros 2011.05.28. 16:17:53

"Dorne a legritkábban lakott királyság a hét közül."

Nymeros 2011.05.28. 16:20:22

Az egész idézet: "Dorne a legritkábban lakott királyság a hét közül. Az Ifjú
Sárkánynak úgy tetszett, hogy összes hadseregünket nagyobbá tegye, amikor megírta könyvét,
mert így még dicsőségesebbnek tüntethette fel hódítását, mi pedig boldogan öntöztük az általa
vetett magot, és hagytuk, hogy ellenségeink sokkal erősebbnek gondoljanak minket, mint amilyenek
valójában vagyunk."

Ez asszem nem spoiler. :P

Dorne területén a hadsereg mindenesetre elég ütőképes, azon kívül (főleg szövetségesek nélkül) kevésbé.

mosoly73 - a Lila Cipellős Mosoly Ani 2011.05.28. 16:23:55

Sziasztok. Nem láttam a részt, csak olvastam a hogyvoltját. (Grat sixx itt is!) Jól értem, hogy meghalt a fehér hajú trónra áhítozó? Hullanak rendesen a szereplők.
Vajon mit akarnak azokkal a tojásokkal? Mindig foglalkoznak velük. Kövesedett tojásból csak nem kell ki valami!

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 17:47:55

Egy kissé azért fura volt, hogy egy sima smasszer összeveri a királyság egyik főnemesét. Mert az rendben, hogy lecsapják egymás fejét a nemesek, akár harcban, akár kivégzéskor; de azt nemigen szokták hagyni, hogy közemberek megalázzanak egy másik nemest.

Nymeros 2011.05.28. 17:50:40

@finom_rakottkrumpli: egy féleszű smasszer. :D De ugye az sem megszokott eljárás, hogy megvádolsz valakit, aztán kvázi öngyilkosságra kényszerítve bevágod egy cellába.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 18:27:08

@Nymeros: Hát nem túl életszerű, ha lehet ilyet mondani egy fantasyban :)

bolletje 2011.05.28. 19:01:44

@finom_rakottkrumpli: szerintem a középkorban ez simán megtörtént.

bolletje 2011.05.28. 19:15:01

@A püspök inasa: Theon Greyjoy karaktere a sorozatban nagyon idegesítő, vagy inkább csak a színész irritál (de ő nagyon)?
A könyv alapján egyáltalán nem képzelte ilyen nyálasszájúnak, de tény, hogy egy jellemes ember. Ráadásul a kinézete sem stimmel, mert a könyvben sötét hajú, szikár (mint a családjában mindenki), karakteres megjelenésű, a sorozatban meg egy szőkésvörös, kékszemű, puhányfejű krumpliorr :))

Nymeros 2011.05.28. 19:25:24

@bolletje: szerintem Alfie Allen külseje alapból irritáló. :D De akkor lehet rinyálni, hogy Renly sem ilyen, és Loras sem (na ők is rohadt idegesítőek, pedig a könyvben kifejezetten bírtam Renlyt)...

Theon a könyvben egy pöcs (lásd fejfoci), itt meg kevésbé. Az a mosoly is hiányzik.

beacska 2011.05.28. 19:35:10

@finom_rakottkrumpli: megint jött a nehéz fegyverzet kontra könnyű fegyverzet évszázados problémája. Egyszerűen gyorsabb volt, és lassabban fáradt...

fran7 2011.05.28. 19:41:37

@Nymeros: Hát igen Renly úgy van leírva, hogy olyan mint Robert, amikor meghódította trónt. Amit hiányolok én, hogy Nednél nincs benne, hogy ő csak a bátyja örökébe lépett, s mindig úgy érzi mindenre a bátyja lett volna alkalmasabb. Őrült király tetteiben is volt némi ráció. A maga őrült módján.

bolletje 2011.05.28. 19:43:29

@bolletje: bocs, azt akartam írni, hogy Theon NEM egy jellemes ember.

@Nymeros: Theon a könyvben súlyosabb karakter, itt egy kis játszótéri hülyegyerek.

Renly és Loras miatt már rinyáltam :) Szerintem a sorozat producerek jól kicsesztek a női rajongókkal, még ha Renly és kicsi rózsája nem is a lányokat szeretik, azért mégis csak két őrület jó pasiról van szó a könyvben. Jaime azért elmegy :D
Ja, és igen, Renly a könyvben kifejezetten jó fej, nem ilyen kis buzi, mint itt.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 20:03:12

@beacska: nem baj, ha nem értem, miről beszélsz? :)

Nymeros 2011.05.28. 20:20:42

@bolletje: erről beszélek! Westeros szexistenei lennének! És elcseszték... :(

Igen, például a Joffrey vs Nymeria jelenet után, mikor Aryát Robert elé viszik, Renly eszméletlenül jó fej.

"Amikor ahhoz a részhez ért, amikor Joffrey kardját a Három Folyóba hajította, Renly Baratheon nevetni kezdett. A király felmordult:
- Ser Barristan, vezesd ki a fivéremet a teremből, mielőtt megfullad!
Lord Renly úrrá lett a jókedvén.
- A fivérem túl kedves hozzám. Magam is megtalálom az ajtót - meghajolt Joffrey felé. - Talán később elmeséled majd nekem, hogyan volt képes egy kilencéves lány, aki akkora, mint egy patkány, lefegyverezni téged egy seprűnyéllel és belehajítani a folyóba a kardodat. - Mikor az ajtó becsukódott mögötte, Ned még hallotta, hogy hozzáteszi: - Oroszlánfogat. - És megint röhögött."

beacska 2011.05.28. 21:04:05

@finom_rakottkrumpli: nem a Sasfészekben folyó párbajról beszéltél???mert arra írtam.

beacska 2011.05.28. 21:06:05

@Nymeros: nnna, aztán ez volt az egyszem "jófejség" tőle. A 2. könyvben nekem egy felfuvalkodott bájgúnárnak tűnt.

finom_rakottkrumpli 2011.05.28. 21:10:10

@beacska: A Sasfészekről beszéltem, de nem a párbaj részéről, hanem Tyrion szívatásáról.

beacska 2011.05.28. 21:13:13

@finom_rakottkrumpli: jaaa, a börtönőr!!! bocs...hááát, azt meg nem kéri tőle senki számon. Bezzeg, majd, hogy miért kapta mindenki szeme előtt azt a pénzt ;D

Asszem 2011.05.28. 21:37:32

Kb. Mikorra várhatjuk a köv. rész hogyvoltját, már tökre megbeszélném :-)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.05.28. 21:38:32

@Asszem: bemutató hétfő este, hogyvolt kedd reggel. a magyar vetítés szerint megyünk.

beacska 2011.05.28. 21:38:47

@beacska: @Nymeros: jaaa, bocs, a barack a bátyjával...hirtelen a Sasfészekre asszociáltam...;DDD emlékszem, hogy volt valami vele, hogy megkínálta, de sajna, már nem emlékszem, mi volt a konklúzió :(((

Asszem 2011.05.28. 21:40:11

@sixx: Ok, thx. Addig újranézem őket :-)

bolletje 2011.05.28. 21:46:00

@Nymeros: @beacska: A Barack :DD idézném, de nekem csak angol van meg.

beacska 2011.05.28. 22:01:00

vki segítsen ki barack-ügyben! furdall a kíváncsiság (elég, ha "madárnyelven pár szóval, hátha eszembe jut), de nem tudok utána nézni, mert nekem e-bookban van meg :(((

bolletje 2011.05.28. 22:03:17

@beacska: “A man should never refuse to taste a peach,” Renly said as he tossed the stone away. “He may never get the chance again. Life is short, Stannis. Remember what the Starks say. Winter is coming.”

bolletje 2011.05.28. 22:17:33

Találtam egy részletet magyarul a Királyok csatájából a neten, de nem tudom, hogy ez e a hivatalos, vagy csak a blogger fordította, de rettenetesen rossz, magyartalan, zugfordítás.

lfg.hu/9562/hirek/george-r-r-martin-kiralyok-csataja-reszlet/

Felagund 2011.05.29. 02:27:07

@bolletje: Öööö, szerintem ez a hivatalos fordítás... Miért is borzalmas?

bolletje 2011.05.29. 09:41:02

@Felagund: Egy jó műfordítás olyan, mintha eredetileg is azon a nyelven íródott volna a regény (jelen esetben magyarul). Ezen a részleten látszik, hogy a fordító nem tud "szépírni" magyarul, folyamatosan érezni az angolt a mondatszerkezeteken és a kifejezéseken.

De ne legyek ilyen kritikus, ugye? :)) Örüljünk, hogy egyáltalán valaki lefordította :)

Felagund 2011.05.29. 15:23:30

@bolletje: Hát, a franc tudja, nekem eléggé gördülékenynek tűnik, talán ha csinálnál egy saját fordítást és összehasonlítanánk ;)

Asszem 2011.05.29. 16:29:12

@Felagund: a negatív kritika fogadásának nem az a módja, hogy "akkor csinálj jobbat", kivéve, ha a kritikus úgy kezdte, hogy "ennél a szarnál még én is jobbat csinálok".

Felagund 2011.05.29. 16:30:43

@Asszem: Nem, tényleg érdekelne, hogy szerinted hogy lehet jobb... Ami meg ugye a konstruktív kritika alapja ;)

Asszem 2011.05.29. 17:37:21

@Felagund: A konstruktiv kritika sem koveteli meg h a kritikusnak jobbat kellene tudnia teljesítenie a kritizaltnal, pláne nem műalkotás esztétikai minőségének megitelesenel, a kritikus pont attól kritikus és nem művész, mert neki nem a műalkotás létrehozásának képességével kell rendelkeznie.

Szóval attól h a kommentáló nem tud vagy akar jobb fordítást bemutatni meg teljesen jogosan érezheti úgy, h amit olvasott az rossz

Felagund 2011.05.29. 18:26:24

@Asszem: Mondom, én értem mindezt, de akkor mondjon (vagy mondj te, ha egyetértesz vele :)) csak egy szerinte(d) "teljesen rossz, magyartalan" mondatot, és javasolj/on rá valamit.
Ez már csak nem olyan szörnyű dolog ;)

bolletje 2011.05.29. 20:41:40

@Asszem: pontosan erről van szó, köszi :)

@Felagund: ha lenne rá időm és fizetnének is érte, megcsinálnám, komolyan.

Felagund 2011.05.29. 21:30:58

@bolletje: Na, remek, akkor csak mondjuk három-négy mondatot, amit a legrosszabbnak gondolsz... ;)

Tudod, ahonnan én jöttem, ott azt mondják, hogy ha állítasz valamit, azt igazolnod is kell, és minél erősebb az állítás, annál erősebb bizonyítékot várnak el ;)

2011.05.30. 09:39:07

@bolletje: @Felagund:
Nézegettem a belinkelt részt, szerintem bontsuk két darabra a szöveget.

Az eleje, a beharangozó rész, tényleg szar, valaki fogta, és majdnem tükörfordítással áthúzta az összefoglaló borítószöveget.
A második rész pedig nekem is a hivatalos fordításnak tűnik, ami pedig -legalábbis szerintem- mind a négy résznél fasza lett, úgy mondom ezt, hogy olvasgattam az eredetit is.

Felagund 2011.05.30. 10:06:52

@Equinoxe: Nalátod ;)

Az a fülszöveg az elején, amit valami lapátvégre való dilettáns írt, úgy, hogy szerintem nem is olvasta a könyveket.

De akkor örülök, hogy egyetértünk, végül ;)

Felagund 2011.05.30. 10:21:51

@Equinoxe: Váááh, az nem te vagy :D

Hülye nicknevek :P

De reméljük majd a kolléga is beleszól a társalgásba :D

f.m.j. 2011.05.31. 08:33:16

megvettem a könyvet... pedig nem vagyok egy fantasy rajongó :)
de ez tényleg jó, ahogy a jellemek és karakterek, motivációk bé vannak mutatva

a könyvben a Stark gyerekek sokkal fiatalabbak, Bran nem kétbalkezes, Sansa sokkal kedvesebb, de amúgy a film rendben van, Khal Drogónál szó nincs hátulról meggyakásról, meg még sok egyéb :)
Meg ezt biztos átbeszéltétek már az elején... :)

Llew 2011.05.31. 09:21:10

@f.m.j.: a könyvekben kb. mindenki fiatalabb, nem csak a gyerekek. Bran mikor volt kétbalkezes a sorozatban?

chrisred 2011.05.31. 09:29:43

@Llew: Szerintem a felnőttek korban nagyjából stimmelnek. Talán Peter Dinklage idősebb lényegesen, mint Tyrion, dehát a kornál sokkal lényegesebb szempontok számítottak, amikor neki osztották ki a szerepet. :)

(Na jó, talán Sean Bean is idősebb, mint Ned.)

f.m.j. 2011.05.31. 10:03:42

@Llew: amikor lődöznek nyilakkal az udvaron, és Bran nem talál el semmit, Arya megunja a bénázását, és sokkal ügyesebb, mint az öccse, ő bezzeg lány létére betalál...
gondolom azt akarták érzékeltetni, hogy a fiú inkább az ész embere, és belső világa lesz őneki, nem a harcos énje dominál

Llew 2011.05.31. 10:15:59

@f.m.j.: az a könyvben nem volt benne? nekem most már összefolynak

@chrisred: na igen, hisz elvileg ő a legfiatalabb testvér
Ned, és akkor már Catelyn is. Illetve a nagyon öregek, meg érthető okokból fiatalabbak (Öreg Nan, Aemon mester) Persze nem gond. Fura volt a könyvben, hogy a gyerekek olyan fiatalon élik át mindazt, ami történik velük.

chrisred 2011.05.31. 10:23:23

@f.m.j.: Szerintem csak arra utalt, hogy Arya jobb nála, hiszen Ned figyelmeztette a röhögőket, hogy Robb és Jon sem volt nagy ász ebben a korban.

@Llew: A könyvben Bran fakarddal verte el Tomment.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.07.12. 18:24:05

Ezen a "közös kasszán" huszadszor is vinnyogva röhögök. :D
süti beállítások módosítása