Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Tenkes kapitánya 1x13 - Csattan az ostor (SOROZATZÁRÓ)

2011. május 18. 09:15 - Gabba

Elrabolták a tábornok urat hintóstul-kalapostul, Eberstein majdnem az egész helyőrséget kirendelte az üldözésre. Nem tudta a nyomorultja, hogy pontosan ez volt Mátéék terve: minél kevesebb katona maradjon a várban. Az ezredes bezáratta a nagykaput, majd pattogó hangon Pityik őrmestert kezdte kajtatni, és az udvaron várakozó hóhért küldte keresésére, ő maga addig a szobájába vonult. Hiába hívogatod, te knédligyilkos, az utca leendő hírmondója már megkötözve hever a tömlöcben! Ezt persze egyikőjük sem tudta, így a hóhér gyanútlanul ereszkedett alá a börtönlejáró meredek lépcsőin az őrmestert keresve. Máté a sarok mögül előugorva leütötte, majd kiszabadította a szomszédos cellákban elzárt asszonyokat. Miután az eszméletlenül heverő ítéletvégrehajtót a fehérszemélyek gondjaira bízta, magára öltötte a vörös lebernyeget és csuklyát, és indult vissza a várudvarra.

 

Ezen közben az elrabolt hintóban és a bakon kedélyes hangulatban zajlott a kocsikázás: Buga Jakab kedélyes beszélgetésbe elegyedett a tábornokkal, Jancsi meg rendszeres időközönkint kedélyesen fejbe kólintotta az időről-időre magához térő császári kocsist. Jakab még ünneplő pipájára is rágyújtott, és a tábornokot is kínálgatta, de az inkább tubákot vett elő és harsány tüsszögéssel járult hozzá a kellemes hangulathoz. A főtiszt 1000 aranyat ígért Jakabnak, ha Eszékre viszi, a labancok főhadiszállására, de a szegénylegény nem hagyta magát megvesztegetni. Egyenes jellem, mint volt valamennyi felmenője, de még kései utódai közt is lesz olyan, aki bizton elmondhatja majd magáról: Buga Jóska nem szép ember, de gavallér.

Béri Balogh Ádám táborában is érezték: elérkezett a döntő pillanat. A labancok az eredeti haditerv szerint kezdték meg a hadi felvonulást, ezért a brigadéros kiadta a parancsot, hogy a kuruc csapatok lendüljenek támadásba. A diákot is utasította, harangkongatással adják meg a régóta várt jelet a falvak népének a felkelésre. Vonultak is erre az eddig erdőn-mezőn, és a titkos barlangban rejtőző bujdosók a kiegyenesített kaszákkal és a labancoktól zsákmányolt puskákkal felfegyverkezve. Nőtt a sereg, mint eső után a megáradott patak.

Szobájában ülve Amália és Helén társaságában az ezredes azon morfondírozott, hogy az ő szempontjából milyen szerencsés is a tábornok elrablása. Hiszen ha a kurucok fogságába került, akkor nem intézheti el az ő leváltását a siklósi helyőrség éléről. Egyék meg egymást a Tenkes kapitányával, röhincsélt félhangosan. Mire Helén, az ostoba labanc dáma megkérdezte: „A Tenkes kapitánya emberevő?” Ó, irgalom atyja, ezt a fehérszemélyt se az észbeli képességei tuszkolták ilyen magas polcra.

Ezen közben a tábornoki kocsikázás kedélyes hangulata kezdett komolyra fordulni. Az üldöző labanc lovasok egyre közelítettek, kilőtt golyóbisaik már Jakab feje körül szaggatták a selyemkárpitot. Ő azonban nem zavartatta magát, inkább azon nézetét fejtegette a tábornoknak, hogy a tubákolás milyen gusztustalan dolog. (Bezzeg hegyeset pökni a pipaszár mellől, az ám a magyarosch, úgy-e öcsém?) Végül aztán meglett a baj: nem az, hogy utolérték a labancok a hintót és körbefogták, hanem hogy egy pisztolylövés eltörte Jakab ünneplős pipájának a szárát. Erre aztán vérbenyihhant a szeme, kiugrott a batárból és már suhintotta is karikásával a katonákat. A közeli sziklák mögül meg Siklós bácsi lődözte a labancokat Veronikával és Rózsával az oldalán. Kit eltaláltak, ki elfutott, utoljára a gyalog menekülni próbáló potrohos tábornokot is elfogták, csuklójánál megkötözték és feltették a hintóra, majd indultak vissza Siklós felé.

Mivel Pityik őrmester még mindig nem került elő, a várban az ezredes egyre dühösebben ordított utána. A hóhérruhába öltözött Máté jelentette neki, hogy a tömlöcben lázonganak az asszonyok. Eberstein azonnal öt katonát küldött le a rendet helyreállítani, de azoknak erre már nem volt lehetőségük. Máté rájukzárta a börtönajtót, majd a kiszabadított rabok élén felrohant az udvarra. „Ütött az órád, ezredes!”- kiáltotta, lerántván magáról a csuklyát és előrántván kardját. Eberstein a közelben álló három katonát küldte rá Mátéra, közben ő maga a háttérből különféle francúz vezényszavakkal és előételnevekkel biztatta embereit a küzdelemre. A kapitány sorra ártalmatlanná tette a labancokat, utoljára hagyva a bárót. Kardpárbajukat izgatott remegéssel szemlélte Helén és Amália, az utóbbi elhaló hangon mondta: „Ez ő, a fürdőmester!” (Ugye, csak mély nyomott hagyott kegyedben az a bizonyos zárt ajtók mögötti kezelés!) Máté a küzdelem végén egy erős mozdulattal kiütötte az ezredes kezéből a gyíklesőjét, aki erre egy kis toronyszobába menekült, és magára zárta az ajtót.

A kiszabadult asszonyok és gyerekek mindeközben a helyőrség többi tagját fegyverezték le, élükön az amazon termetű Juliskával. A gyerekek tojással, krumplival dobálták a védőket, akiket aztán a hős asszonyok sorra megkötöztek. Maga a jó szakácsné úgy egyelte a labancokat, mint a répát, tréfálkozón kérdezve a hajigáló gyermekeket: „Na, ki kér egy katonát?” Nem volt itt szükség fegyveres segítségre, mert igaz a mondás: sok lúd disznót győz. Máté is mosolygó arccal nézte a szokatlan harcmodorban, de eredményesen küzdő önkéntes sereget, akik, miután az utolsó katonát is ártalmatlanná tették, szélesre tárták a vár kapuját.

Nem sokkal ezután az úton feltűnt a Buga Jakab hajtotta tábornoki hintó, rajta Siklós bácsi, Jancsi, Veronika, Rózsa és a császári főtiszt. Lett nagy öröm, tánc, heje-huja, a kapu fölött lengő császári zászlót maga Máté tépte le és tűzte ki helyére Rákócziét. A nagy örömködés közben Jakab még Helén formás hátsóját is meglegyintette, ami láthatólag nem igazán volt a szépasszony ellenére. (Na csak lássa ezt meg Rózsa, lesz nemulass!) A tábornok zordul nézte az ünneplést, Amália viszont úgy döntött, végleg odahagyja ezt a helyet, és a cselédlány kíséretében kényes-durcásan gyalogszerrel elvonult. Kedves naccsád, sokáig fog így tartani az út Bécsig, de hát kegyed tudja...

Az eszéki út mentén Béri Balogh Ádám serege összecsapott a labancok fő erőivel. Úgy zúdultak rájuk, mint az áradat, és heves csatározás után megfutamították az ellenséget. A brigadéros Siklós felé vezényelte csapatát, hogy segítse a felkelők ostromát, de arra már nem volt szükség. A katonák megérkeztével csapott aztán egekig az ünnepi zsivajgás! Szóltak a tárogatók, zengett a Rákóczi-nóta, a helybeliek és a katonák egymást ölelgették. A brigadéros kemény kézszorítással köszönte meg Máté helytállását, zúgott az éljenzés körös-körül: vivát Balogh Ádám, vivát Rákóczi, vivát Benyovszky!

A nagy ünneplésben egyszer csak Helén rémült sikoltása hangzott fel: „Eckbert!” Mindenki a toronyablak felé nézett, ahonnan az ezredes éppen egy kisebb puskaporos hordót készült a sokaság közé dobni, amiből sistergő kanóc lógott ki. Máté villámgyorsan felkapott egy puskát és lőtt. A hatalmas robbanás szétvetette a toronyszobát, Ebersteinből még csak egy foszlány se maradt...

...Győzedelmesen lengett a kapu fölött a pro libertatés zászló, hirdetve a kuruc idők dicsőségét. Vajha behegednének végre a nemes magyar nemzet sebei, és teljesülnének e sokat szenvedett nép reményei. Kívánunk szabadságot, egyenlőséget és magyar nemzeti hiphopot!

Én pedig a magam dolgát elvégezvén eme kis krónikával, kedves költőm soraival búcsúzom:

Eljő az irígység
Letépni babéraimat... de hiába!
Nem fogja elérni;
Magasan függendnek azok,
Mint Zöld Marci.
S ha sötét zsákjába dugand
A feledés:
Fölhasogatja sötét zsákját
A halhatatlanságnak fényes borotvája.
 

22 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2011.05.18. 14:48:59

És a kérdések???
And dö kvesszcsönz?
Und die frage??
Omlette a la sevilla?

Terézágyú 2011.05.18. 14:52:28

A válaszok:

1. keménykalap és krumpliorr
2. Rejtő Jenő: Piszkos Fred a kapitány
3. Karinthy Frigyes: Így írtok ti.
4. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa

Gabba 2011.05.18. 18:08:44

And the questions:

1. Melyik műben szerepel Buga Jóska?
2. Melyik zenekar követel magyar nemzeti hiphopot?
3. A 13 epizódból melyikben szerepel a főcímzene és a lovaglós képsor a film közben is?

Tóthi 2011.05.18. 21:51:57

@Gabba: Köszönöm! Hetek óta csak több napos késéssel értem ide, ezért mindig lemaradtam a kérdésekről. ;-)
1. Indul a bakterház
2. Belga
3. Jóformán nagy lovas hajszával indítanak, úgyhogy az elsőre tippelnék, de ha nem alszom el állva, akkor mindjárt megnézem a filmet. :-)

Hódos Hajnalka 2011.05.18. 22:10:44

ovuláció és vastaps, minden sort imádtam és hát... valljuk be, minden sort előbb olvastam, mint bárki más :)

köszönömköszönöm, egy élmény volt, éljen, hogy volt, hogy volt! :)))

Tóthi 2011.05.18. 23:20:06

Végül a harmadik tippem jött be (nem kéne lottóznom :-) ), a 11. részből (Fogságban) emelték ki a főcímet.

Gabba 2011.05.19. 05:56:09

@Terézágyú: minden válasz helyes, bár a kérdések mások :)

@Csehszlovák Kém: én is nagyon sajnálom, de már vannak új tervek...

Gabba 2011.05.19. 05:59:25

@Hódos Hajnalka: én köszönöm, hogy a napi öfis penzumaid mellett még erre is szántál időt :)

Gabba 2011.05.19. 06:04:08

@Tóthi: igen, a 11. részben. Azt még cselesen megkérdezhettem volna, hogy mennyire kapcsolódik az ott játszódó eseményekhez (a válasz egyébként: semennyire)

Tóthi 2011.05.19. 08:19:40

@Gabba: Ezzel vezettek meg. :-) Az első részben az ancúg nem stimmelt, aztán a tőzsérre gondoltam, mert ott tervezgettek Jakabbal közösen. Utána jutott eszembe, hogy mentek ezek Bottyán apánkhoz is, és már éppen feladtam volna, mikor bevágtattak a képbe.

Terézágyú 2011.05.19. 08:27:37

"minden válasz helyes, bár a kérdések mások :) "

Csalás az egész :))))

Acron 2011.05.19. 20:56:52

Köszi a HV-ket, nagyon élveztem. Bocsi az eltűnésért, már ha egyáltalán feltűnt valakinek...:)
Vállalj még HV-t, én nagyon élveztem!!!

Gabba 2011.05.19. 22:30:46

@Terézágyú: egyébként gondoltam rá, hogy az előételt még felteszem kérdésnek, de féltem tőle, hogy csak én fogom rá tudni a választ. Erre te kérdés nélkül is nyomtad a helyes választ a 2. pontban :)

Gabba 2011.05.19. 22:40:00

@Acron: persze, hogy feltűnt, már azt hittem, valami baj van.

És igen, visszatérek, mint kedvenc Terminátorom: tervek szerint a jövő pénteken jön egy meglepetés hv, és utána a TK-tól teljesen eltérő stílusú sorozatba vágok bele.

Acron 2011.05.20. 18:13:45

@Gabba: Éljen, éljen, éljen!!! Nagyon várom az új HV-ket!!
Majd igyekszem többet kommentelni, most már baromira ráérek :)

Ui: Baj szerencsére nincs, csak egy "kis" probléma...

Gabba 2011.05.20. 20:13:35

@Acron: akkor jó, bár nagyon titokzatos ez így...

Ha nem alszom be, akkor még ma este elkészítem az összesített eredménylistát a válaszokból.

Gabba 2011.05.21. 08:23:44

Íme az eredmények:

1. Terézágyú 9,5 pont
2. Tóthi 7,5 pont
3. Acron, Papamaci 3-3 pont
4. Csehszlovák kém, limbekcs 2-2 pont
5. garrett, Műszaki, J.B, zoxó 1-1 pont

Gyorsasági különdíjat kap Csehszlovák kém, mert ő volt a legelső kommentelő az első résznél.
Szerző különdíjat pedig Acron, aki a legtöbb tömjénező kommentet írta :)

Ha megfelel, a díjátadásra összehozhatunk egy személyes talit valahol.

Mindenkinek köszönöm, hogy olvasott és játszott, jó volt veletek. Viszlát hamarosan!

Acron 2011.05.22. 12:12:10

@Gabba: Köszönöm szépen, bár istibizti nem ezért csináltam, hanem mert bejön a stílusod és tényleg nagyon élveztem az írásokat:) Na tessék, még egy tömjénezés a végére...
Taliban benne vagyok!

Tóthi 2011.05.23. 10:41:52

@Gabba: Nagyon szépen köszönöm az összefoglalókat és a játéklehetőséget! Örülök, hogy nem hagyod abba a hogyvoltolást.

Középkorú családanyáknak nem egyszerű megoldani a találkozókat, de azért megpróbálom, ha úgy gondoljátok, nem lógnék ki nagyon az enteriőrből.

Gabba 2011.05.23. 19:24:20

@Tóthi: oké, a talit majd lerendezzük privátban, hamarosan dobok egy köremailt a játékosoknak, és úgy lehetne időpontot és helyszínt egyeztetni.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.06.29. 20:19:46

azt hittem/reméltem a poszt olvasása közben, hogy a végén a találós kérdés az lesz, honnan ismerős a "vérbe nyihhant a hunczfut szeme" - és akkor majd tutira nyerek; de sajnos nem
süti beállítások módosítása