Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x05 - The Wolf and the Lion

2011. május 17. 12:30 - sixx

Na, kérem szépen, aki a mostani epizód után is azt állítja, a Trónok harca lassú és unalmas, az hazudik, ez az egy óra konkrétan 22 percnek tűnt a kanapé szélén feszülten üldögélve. Legutóbb ott hagytuk abba, hogy Cat elkapta Tyriont, most viszont királyvárban (csak egy makett) nyitunk, ahol Ned kolbászol magányosan, és nézi meg a néhai Ser Hugh nyakát összevarró, madárálarcos szanitécek munkáját.

Ez a Hugh gyerek Jon Arryn, a király előző Segítőjének apródja volt, míg hipphopp (értsd: Jon halála után) lovag nem lett belőle. Ned mutyit sejt a háttérben, de bizonyítani nem tudja, mert az alany halott, a Lovagló Emberheggyel küzdött ugyanis, akit nem nagyon lehet legyűrni, és legendásan kegyetlen. És ő meg pont őt húzta a torna előtt, vannak ilyen véletlenek, például Howard Webb játékvezetőt is tök véletlenül küldik a Liverpool fontos meccseire bíráskodni. Ned és Ser Barristan, a királyi testőrség egyik legendás lovagja ott is hagyják a hullát, tenni már nemigen lehet érte semmit, a király viszont arra készül, hogy beszáll a tornába, amit Ned meg akar akadályozni, ha belegebed, akkor is.

Robert király egy dagadt gyökér, akire már a páncél sem megy fel, emiatt a mellé kirendelt Lannister-rokont szopatja egyre, és igen, tényleg kardozni akar, mert hiányzik neki az acél csattogása. Ned rámutat, hogy nem túl sok értelme van a dolognak, hiszen az ellenfelei max. kardlappal merik megütni, már ha egyáltalán, hiszen ki vállalna be egy, a királynak okozott fejsebet? nem evett meszet arrafelé senki. Robert, a sorozat kezdete óta nem először és a vége előtt nem utoljára sóhajtozik, basszameg, de nem hiányzik nekem ez a királykodás, mennyivel egyszerűbb térdig belekben gázolni. Hiába no, a régi szép napok.

Mások viszont örömmel viszik a bőrüket vásárra a falunapra emlékeztető, kissé sárga és savanyú lovagi tornán, köztük Ser Loras, az ezüstpáncélba öltöztetett helyi dzsigoló, aki mellesleg meleg, és a király tesójának, Renly-nek az ágyasa. Nem sajnálnám, ha a szakállas Lovagló Emberhegy legyakná a fejét, annyira tenyérbemászó, hogy az valami hihetetlen. A lova egy sárló kanca, amit megérez az ellen csődöre, így Ser Loras, a Viráglovag könnyedén kiüti a nyeregből a nagydarab csávót, mert a lova rakoncátlankodik (értsd: menne dugni). Nem sokáig, mert a vereségen felbőszült lovag levágja a fejét a lónak, majd megy lekardozni az önmagát ünnepeltető Viráglovagot is. A Véreb, aki a nagydarab, izgága gyökér tesója, viszont nem hagyja a dolgot, és közbelép (a Viráglovag a földön már félholt), kár.

Ugrunk egy random országútra, ahol egy kobzos énekelget, Cat és kísérete meg a törpét szedi le a lováról. Tyrionnak össze van kötve a keze, de nem feltétlenül ettől van szar napja, hanem attól, hogy nem északnak, Deresnek lovagolnak, mint most kiderül (eddig csuklya volt rajta), hanem a Sasfészekbe, ahol Cat húga és egyben a néhai Jon Arryn neje székel, neki meg elszámolnivalója van a Lannisterekkel. Tyrion volt már boldogabb is, de igazán szar kedve akkor lesz, amikor rájuk ront egy csapat hegyirabló, és harcolni kell izibe, összekötött kézzel meg nem nagyon megy. A kézitusa vére és kegyetlen, Cat egyik kísérője, egy vizenyős szemű, patkányképű fazon viszont jól bánik a karddal. Tyrion kezéről lekerül a madzag, mert Cat levágja, és a törpe nem menekül el (hová is menne egyedül), inkább megmenti Cat életét azzal, hogy egy pajzzsal szétveri az egyik ellen fejét, mégpedig pépesre, megmutatjuk.

Deresben Theon Greyjoy célba lő nyíllal, Bran meg a westerosi házak jelmondatait magolja, ismét előkerül a Greyjoyok lázadásának története, Theon azóta van az udvarban mióta Robert és Ned leverte a Vasszigetek urainak hepajkodását. Bran nem nagyon érdeklődik a tananyag iránt, igaza is van, annyi ház és jelmondat van, hogy belehülyül, meg eleve, minek megtanulni, milyen tengeri lény ugrál egy koszvadék címeren? Theon sem sokáig íjaz, inkább elmegy dugni egy bögyös kurvát, akit Tyrion is megcsinált a múltkor, és kideríti, hogy nagy farka van a kisembernek. Ez mennyire közhelyes már. Theon nagyon büszke arra, hogy 300 éve uralják a szigeteket, és amikor a kurva felidegesíti, majdnem megfojtja, de csak majdnem, inkább dugna vele megint, ingyen. Otthon, a nejedet, javasolja a prosti.

Királyvárban Arya macskát kerget tanára tanácsára, tarkát, tekergőt. Varys, az eunuch Nednek mesél egy kicsit a királyság dolgairól zárt ajtók mögött. A király bolond és ha nem ügyelsz rá, akkor megölik. Mindenki figyel mindenkit errefelé, de te, Ned, te becsületes vagy, és ezt értékelem. Jon Arrynt megmérgezték, drága cuccal. Ned szája ökölbe szorul, ki vót? Hát az apród. Jó, ezt sejtettük, bár elég kézenfekvő a dolog, nem? De ki fizette meg az apródot, és miért? Azért, mondja rémisztő hangon és arccal az eunuch, mert kérdezősködni kezdett.

Arya közben a jóég tudja hová kergeti a szerencsétlen jószágot, már lent van a palota pincéjében, irdatlan méretű sárkánykoponyák között, a fogai akkorák a legendás állatnak, mint ő maga. Hangokat hall, és elbújik, Varys jön, a Nednek előbb jó tanácsokat adó eunuch, és az a kereskedő, aki a barároknak közvetítette ki Dany Targeryent. Hoppácsak, Varys legalább kétfelé játszik, ennek most azt mondja, hamarosan harc lesz a Lannisterek és a Starkok között, aminek a kereskedő nem örül, mert még nem állnak készen, mármint Drogo, a barbár. De ha egy Segítőt meg lehetett ölni, meg lehet a másikat is, mondja. Arya menekülne kifelé, de rázárják az ajtót, így kénytelen még mélyebbre menni a vár bugyraiban.

Varys folytatja a Cselszövés Turnét, most a trónteremben Kisujjt találja meg, és beszélgetnek el a világ dolgairól egy zseniális jelenetben, amiben kölcsönösen megfenyegetik és megsértik egymást, Kisujj finoman közli Varysszal, hogy sok mindenkiről tud sok mindent, mire Varys részletesen felsorolja, melyik lovag szereti a csonkolt kurvákat és melyiknek kell friss hullát szállítani dugáshoz, ami egészen pöpec kis információ, bár meglettem volna nélküle asszem. Kisujj sem örül annak, hogy ez így kiderült, de hát ez már csak egy ilyen nap.

Cserébe megkérdi, hogy ki tartogatja kis fadobozban Varys golyóit az íróasztalán? Ezért a képért is örökké hálás leszek. Ezek ketten egymás után kémkednek nagyüzemben, Varys tudja, hogy Kisujj mártotta be Tyrion Lannistert a tőrrel, és vette rá közvetve Ned feleségét, hogy fogja el a törpét, Kisujj meg azzal vág vissza, hogy látta Varyst és Nedet tárgyalni, és azt is, ahogy Varys egy idegent kísérgetett hajbókolva, kapucnis felsőben. A két szarkavaró átmeneti fegyverszünetet köt, mert kezdődik a királyi tanács megbeszélése - rossz hírek jöttek távoli földekről, mégpedig annyira rosszak, hogy maga Robert is részt kíván venni az ülésen, nahát.

Arya a vár mellett, a tengerparton bukkan elő egy hegy gyomrából, és siet vissza a szobájába, de hótt kosz, így senki nem ismeri fel, sőt, Királyvár kapujában az őrök kisfiúnak nézik. Kiakad, én vagyok a Segítő lánya, az anyátok úristenit, ne szórakozzatok velem. Ez hatott, mert a következő snittben már a faterrel beszélget, lányom, a szívbajt hoztad rám, ne táncolj az idegeimen, ha kérhetem. Arya beszámol arról, amit a sárkánykoponyába bújva hallott, meg akarnak ölni, apám, nem láttam ki mondta, de dagadt volt. Ned szemében felismerés villan. Mielőtt folytathatná, egy feketébe öltözött alak jő az irodájába, beszédem van veled, Lord Stark. Yoren az, aki a Falra keres új embereket Királyvár börtönében, de most éppen futárkodik: Cat elfogta a törpét.

És ha már Cat és a törpe, megérkeznek Sasfészekhez, ami egy festmény a háttérben, de ettől még rohadt jól néz ki. Ned elindul Roberthez, hogy megbeszélje vele a dolgokat, de a király ugye a tanácsülésen van, mert hír jött Dany Targeryenről, aki terhes. Robert ettől kiborul, ki kell nyírni a ribancot a gyerekkel együtt, mert ha fiú, akkor megvan a trón jogos örököse és polgárháború dúlhatja a földet menten, ha a barbárok meg átkelnek a tengeren, akkor iszonyú szopásnak nézünk elébe. Ned továbbra is azt hajtogatja, hogy a nomád lovasok rettegnek a sós víztől, így nincs miért aggódni, és eleve, milyen már az, hogy csak így kinyírnának egy terhes nőt? A tanács tagjai ezzel nem értenek egyet, vesszen a nő, még mielőtt szül. Ned ebben nem kíván részt venni, és hiába hőbörög Robert, letépi magáról a Segítő jelvényét, akkor gyilkolásszatok orvul, ahogy akartok, én megyek haza északra, itt egyébként is rám rohadt már a bőr lajbi.

Ned bepakol, és adja az utasításokat Jorynak, szedd össze a gyerekeket, ne szólj másnak, indulunk, amint lehet. Kisujj jön a legjobb pillanatban, izé, Lord Stark, ha esetleg ráérsz, most jutott eszembe, hogy tudom, kivel beszélt Jon Arryn a halála előtt, és ha nem sietsz annyira, elviszlek hozzá. Ned habozik két másodpercet, de ha már ennyire beleásta magát ebbe a mocsokba, csak ki akarja deríteni az igazságot, és elhalasztja az indulást. Jory is megy vele, meg pár katona, a biztonság kedvéért.

Cat a Sasfészekben a húga színe elé járul, na ez a nő totál kattant, tízéves forma fiát szoptatja a trónteremben, és láthatóan elvesztette a maradék eszét is, mióta meghalt a férje (Jon, az előző Segítő, ha valaki lemaradt volna). A gyerek is súlyosan terhelt, ami nem jó hír a száját befogni nem tudó Tyrionnak - őt éppen Jon Arryn meggyilkolásával vádolják, és Cat tiltakozása ellenére lesittelik, egy olyan cellába, aminek csak három oldala van, a negyedik nyitott, de úgy 800 méter magasan lehetünk, szóval a menekülés nem kivitelezhető. A terhelt gyerek szeretné látni, ahogy Tyrion repül, a törpe arcán az aggodalom ül tort.

Renly, a király testvére az Éden hotel helyi kiadásába pályázhat, ezért beretváltat le minden szőrt magáról a Viráglovaggal (a név is gyanús azért). Édesen elbeszélgetnek, Renly egy beszari pöcs, aki még a vér látványát sem bírja, a fiúja viszont sokkal belevalóbb csávó, és cuppogó hangok kíséretében orálisan szereti nagyon-nagyon. Ezt nem mutatják, ezek szerint az HBO-n is van egy határ, amin túl nem mennek. Robert a nejével beszélget unalmában, Cersei az örök szerelméről kérdezi, Robert bevallja, hogy már az arcára sem emlékszik. Mi tart minket össze? A gyűlölet, kedvesem, az. 17 éve, nem rossz. Ezen elröhögnek egy sort, és egészen emberinek tűnik még Cersei is.

Ned Kisujj egyik bordélyában van éppen, egy prosti mutat neki egy csecsemőt, Robert ikszedik fattyát. Jon megígíérte neki, hogy gondoskodik róla, Ned bólint, úgy lesz. Te, Kisujj, hány gyereke van balkézről a királynak? Több, mint neked, kapja a választ, eh. Ned indulna, de Jory nem nagyon akar elmenni, mert az egyik luvnya mellbimbót villant neki, és ő az ilyet nagyon komálja. Ned int neki, majd otthon, mozgás! A kapuig jutnak csak, ahol Jaime Lannister és pár katonája várja őket, te Stark, tudsz valamit az öcsémről? Alacsony fickó, nehéz eltéveszteni. Lefogattam, közöd? Hát, csak a vérem, és most akkor én meg is öllek, ha nem bánod. Jory megjegyzi, hogy a király Segítőjét nem jó buli legyakni, Jaime vigyorogva közli, hogy az lehet, de Ned már nem az. Kisujj elrohan a Városi Őrségért.

Jamie úgy dönt, csak nem öli meg Nedet, csak az embereit (mert ha Ned meghal, akkor Tyrion is), és heves, de egyenlőtlen küzdelem indul, Jory próbálja megvédeni urát, de sikertelenül, mert a Királyölő valóban jól vív, és a fejébe állít egy tőrt a szemén keresztül bazdmeg, fúj. Aztán kardoznak egy kicsit Neddel, a Királyölő láthatóan jobb kondiban van, és ha nagyon akarná, Ned már régen halott lenne, de nem akarja. Az egyik katonája kissé heves vérmérsékletű viszont, és hátulról Ned térdébe döf egy lándzsát, ezzel véget vetve a kis viadalnak. A testvéremet akarom, veti oda Jaime Lannister, és ellovagol, maga mögött hullákat és a térdre rogyó Nedet hagyva. Mi lesz itt jövő héten, emberek???? 

 

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.17. 12:45:36

Sikerült a legjobb képeket bevágni, gratula! Bár én úgy láttam hogy nem fejezte le alovat, csak "bevágta" kicsit a nyakát. Mondjuk én azt hittem Jamie nem csipázza nagyon az öccsét, de lehet ez olyan, mint itt: "Azért van némi különbség aközött, hogy az ember nem szereti a testvérét, vagy, hogy nem érdekli, ha egy lúdtalpas ír kivágja őt egy ablakon."

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.17. 12:46:18

Ha a blogmotor már nem köpi ki: Állat volt, na!
Ha kiköpi, akkor meg bocsi.

Felagund 2011.05.17. 12:47:36

@Yooha: Ja, kb a feléig, az is bőven elég :P

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.05.17. 12:59:09

"Ned szája ökölbe szorul, ki vót?" :D

"Lefogattam, közöd?". :D

Ez utóbbi mondathoz simán beillene egy trollface. :D

Köszi az írást, remek volt! :D

Csak a rész végén vettem észre, hogy nem volt Jon és Dany szál. :O ;)

Andal 2011.05.17. 13:00:56

Kiváló epizód, kiváló hv.

Kisujj és az eunuch szópárbaja jó volt, de nekem a legjobban Cersei és Robert jelenete tetszett.

"falunapra emlékeztető, kissé sárga és savanyú lovagi tornán"

Szvsz nem kellene fanyalogni, nagyjából így nézett ki egy lovagi torna a középkorban is, nem voltak több tízezres római arénák.

chrisred 2011.05.17. 13:01:18

Érdekes, a főcímben a Falra és Vaes Dothrak-ra is rázoomolt a kamera, és mégsem volt olyan jelenet, amit ott játszódott.

Gróf Úr 2011.05.17. 13:11:53

Remek volt! :-) Kis hiba: Ser Barristan Selmy a Királyi Testőrzőség hírneves lóvalagja és nem Bannister, az már majdnem Lannister lenne.

Leadfoot 2011.05.17. 13:12:41

Micsoda tempó... az előző rész volt a vihar előtti csend. Vagy azt is mondhatnám: a hullámvasúton akkor értünk föl a tetőre, és onnan jött a függőleges lefelé. Fasza!

2011.05.17. 13:13:47

"Ned és Ser Bannister, a királyi testőrség egyik legendás lovagja ott is hagyják a hullát,"

Bocs, nem Bannister, hanem "Bátor" Barristan Selmy az.

szepi79 2011.05.17. 13:14:01

@Yooha: én pedig úgy vettem észre, hogy kifejezetten kedveli egymást a két tesó. egyrészt mivel érdekellentét nincs köztük (tyrion kurvákat akar, jamie meg a cersei pináját, ahogy szépen kifejezte, kb. ebben ki is merül mindkét srác motorja, legalábbis eddig), és jamie se hülye, nagyon jól tudja, hogy tyrion hasznos tagja a családnak.

Norv 2011.05.17. 13:15:47

Nem értem hogy minek kellett összeboronálni a Viráglovagot meg Renlyt? A film nagyon hűen követi a könyvet, eddig két dolog tért el és érdekes módon mindkettő szex témakörben.
Renly a könyv szerint olyan, mint a király volt mielőtt elpuhult volna -igazi lovag. A Viráglovag meg a lányok álma. Nem értem mit akarnak ebből kihozni.
A másik nagy eltérést (hogy Draeneryst megerőszakolták az esküvő után) végülis feloldották, azért csak jöttek békésebb szexjelenetek is.

Az első rész alapján nem tetszett a sorozat pedig annyira vártam, és imádom a könyvet, de mostmár nagyon belejöttek és alig várom a jövő hetet.

GoVegan (törölt) 2011.05.17. 13:16:00

"Mi lesz itt jövő héten, emberek????"

lehet hogy Ned bacsi vermergezesben elpatkol, mikozben Tyriont elrabolja egy orias sasmadar es gyermekekent gondozza a kesobbiekben.

Nymeros 2011.05.17. 13:17:29

@Norv: itt csak Renly jellemében tér el a sorozat a könyvtől. A könyvekben is benne van (kissé árnyaltabban), hogy Loras Renly szeretője.

Nymeros 2011.05.17. 13:20:10

@chrisred: A hatodik epizódban viszont bőven lesz Vaes Dothrak. ;)
www.youtube.com/watch?v=OU7VpQYd_yg

Anak 2011.05.17. 13:24:39

Szegény Jory Cassel. Randa egy halál volt. Már épp feledtem volna ezt a képet, erre direktbe kapom itt is.

@chrisred: Gondolom nem jönne ki a zene üteme, ha kihagyták volna a térképen őket.

Ez már valóban nem volt lapos rész.
Az epizód legjobb jelenetét számomra is Lena Headey és Mark Addey kettőse hozta.

Felagund 2011.05.17. 13:26:23

@Felagund: Már ami a "neves" szereplőket illeti :)

Gróf Úr 2011.05.17. 13:27:19

@Norv: Daeneryst nem erőszakolja meg a Khál a könyvben, csak szöginy 12-13 éves(?) (a könyvben sokan sokkal fiatalabbak, mint a filmben, gondolom a pedopornót nem vállalta be a HáBéÓ) szűzlányt különösebb figyelem nélkül meghágja, mint otthon szokta a lovait. Szóval ez nem igazán eltérés.
Renly és Loras viszonya is benne van a könyvben, bár sokkal utalgatósabban, inkább pletykaként és nem így tálalva, premier plánban, bele a gigájáig :-)

Leadfoot 2011.05.17. 13:28:04

"de nekem a legjobban Cersei és Robert jelenete tetszett."

Dettó, imádtam. Lena Headley amúgy is állat jó abban a szerepben.

Néha kicsit elvesztem a fonalat, de kimondottan örülök neki, hogy a sorozat előtt még csak nem is hallottam a könyvről, így lehet izgulni, hogy ki a geci és ki a faszagyerek. :-)

Livius 2011.05.17. 13:28:46

B@Nymeros:

Bezony, bár konkrétan nincs leírva, de több utalás is van a könyvekben, hogy Renly és Loras igen jó "pajtások".

"Varys tudja, hogy Kisujj mártotta be Tyrion Lannistert a tőrrel, és vette rá közvetve Ned feleségét, hogy fogja el a törpét..."
Nem volt nehéz tudnia, hiszen jelen volt mikor erről beszéltek. :)

Nymeros 2011.05.17. 13:30:43

@Livius: "Bezony, bár konkrétan nincs leírva, de több utalás is van a könyvekben, hogy Renly és Loras igen jó "pajtások"."

Igen, a "tedd el azt a kardot, vagy elveszem és olyan helyre dugom fel, amit még Renly se talált meg" elég szép utalás. :D

chrisred 2011.05.17. 13:30:49

@Norv: Semmiben nem tért el a könyvtől, ami a Renly-Loras kapcsolatot illeti. Azért nem volt ilyen jelenet a könyvben, mert egyikük sem volt nézőpont karakter, de az egész udvar előtt nyílt titok volt a kapcsolatuk.

A Viráglovag meg legfeljebb Sansa álma volt, aki az északi prűd neveltetésének köszönhetően még a legnyilvánvalóbb jelekből sem kapcsolt.

Haibane 2011.05.17. 13:31:56

Jamie az egyetlen aki mutat valamilyen tiszteletet Tyrion felé a családból (könyv alapján)

Nymeros 2011.05.17. 13:32:50

@chrisred: a Viráglovag a köznép lánykáinak is nagy kedvence volt...

Felagund 2011.05.17. 13:33:35

@chrisred: Ez nem egészen igaz, a R+L pletyka egyáltalán nem annyira köztudomású, a Hét Királyság számtalan szüze álmodozik ser Lorasról (persze hiába :D)

szepi79 2011.05.17. 13:34:08

@Leadfoot: "Dettó, imádtam. Lena Headley amúgy is állat jó abban a szerepben."

én azon csodálkozok, hogy eddig még egyszer sem villantott, pedig már a 300ban sem volt kimondottan szégyenlős.

Valandil 2011.05.17. 13:34:46

Az sokkal spoileresebb volt amikor Varys és Illyrio beszélnek a pincében - ez kitalálós volt a könyvben.

Frucsasz 2011.05.17. 13:36:54

Hééééé!

Én most olvasom a második kötetet, annak is a végét, és sehol semmi nem volt eddig arról, hogy Renly meg Loras akár melegek lennének, akár ágyasok.

És a második kötetben elhangik valami (nem akarok spoilerezni), ami miatt én személy szerint kizártnak tartom, hogy a későbbiekben fény derülne ilyesmire.

Szóval szerintem ez a melegvonal csak a film készítőinek fantáziája miatt kerülhetett bele, mert a könyvben mindkét srác csőheteró (Lorasnak az első kötetben konkrétan nagyon tetszik Sansa, Renlynek pedig Loras húga nem közömbös...)

Ha ez a melegpáros csak a filmesek műve, akkor nem tetszik, hogy ennyire felrúgják a könyv eseményeit. Ha meg nem a filmeseké, hanem a 3-4-5. kötetben valahol előkerül, akkor meg ejnyebejnye, ne vegyenek bele az első évadba ilyesmit, mert elveszik a meglepi örömét.

Nymeros 2011.05.17. 13:36:55

@Valandil: a könyvben simán rá lehet jönni, hogy az egyik Illyrio, de a másik személy kiléte tényleg eléggé homályos (de a Királyok csatája után simán rájöhet az ember, hogy az Varys volt).

chrisred 2011.05.17. 13:38:28

@Gróf Úr: Hát igen, az új korosztály módszeres öregítése Robert Arryn szoptatási korszakát is kitoldotta egy kevéssel, a könyv szerint még csak hat éves. :)

@Valandil: Filmben nehezebb sejtetni az ilyesmit, mert te látod a képet és nem a szereplő.

Nymeros 2011.05.17. 13:39:02

@Frucsasz: a könyvben finomabb utalások szintjén, de benne van Renly és Loras kapcsolata. (Ha már a második végén tartasz: "Imádkozz velem, Loras...")

Valandil 2011.05.17. 13:39:33

@Frucsasz: Konkrétan nem mondják ki, de nyílt titok, hogy mindkettő homokos, mint a tengerpart. Martin az elejtett megjegyzésekben is erős, nem csak a párbeszédekben. (Egyébként érdemes 2-3 alkalommal elolvasni a könyveket, hogy a finomságok kiderüljenek.)

chrisred 2011.05.17. 13:40:58

A további polemizálás megelőzése érdekében közlöm, korábban egy olvasói érdeklődésre Martin maga is megerősítette a Loras-Renly kapcsolatot. Nem a sorozatra lett kitalálva.

silberstein 2011.05.17. 13:42:11

Segítsetek abban, hogy a Viráglovag kit nyomott le egy korábbi tornán vagy harcban? Már volt róla említés, de nem bír az eszembe jutni.

Felagund 2011.05.17. 13:42:26

@Frucsasz: Jogos, ez bizony egy csúnya HBO-s spoiler, ha jól emlékszem, a Kardok viharában volt rá először utalás...

Nymeros 2011.05.17. 13:42:42

@silberstein: Jaime-t egyszer lenyomta már.

Felagund 2011.05.17. 13:43:11

@silberstein: Jaime-t. Kisujj azt állítja, hogy úgy vesztette el az ominózus tőrt, hogy Jaime-re fogadott, Tyrion meg Lorasra.

chrisred 2011.05.17. 13:43:30

@Nymeros: Azért írtam úgy, hogy "az egész udvar".

Livius 2011.05.17. 13:44:12

@Frucsasz:

Hidd el, a 2. könyvben is van utalás. Pl. Stannis is mondja az öccséről, hogy az ő házasságából ne várjanak gyereket.

A 3. részben is van rá utalás mikor Tyrion és Loras beszélgetnek pár mondatot, de mivel ez erősen spoileres lenne, inkább nem idézném. :)

Frucsasz 2011.05.17. 13:45:21

@Gróf Úr: olvasd újra Dany és Drogo nászéjszakáját. Az egyik legromantikusabb erotikus jelenet, mint nő itt szerettem bele Drogo karakterébe. Konkrétan végig gyengéd volt, türelmes, várt, "puhította" a lányt, mindaddig, míg már maga Dany vonta oda a kezét...
Más kérdés, hogy aztán később minden éjjel meghágta, ha kellett, ha nem, de a nászéjszakán NEM erőszakolja meg.

@chrisred: nem csak Sansa, én se kapcsoltam (az első két kötet alapján). Vagy olyan burkoltan tettek rá megjegyzést, hogy nem vettem észre, vagy kettőt lapoztam :) Vagy nem az első két kötetben derül erre fény, de akkor meg korai az első évadba ekkorát spoilerezniük. Nekem most elrontották az örömömet... :(

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.17. 13:52:31

@Valandil: Hát én a filmben sem jöttem rá. Hülye TFT monitor és a betekintési szöge :) De majd itt mindig elolvasom, hogy mit nem vettem észre.

Frucsasz 2011.05.17. 13:55:10

@Nymeros: @Valandil: túl naív vagyok, ennyi utalásból nekem még nem jött le semmi ilyesmi... :S

Most majd olvashatom újra az egészet...

Yogi001 2011.05.17. 14:09:08

Tegnap este fejeztem be a 2. kötetet és ezek szerint én is felületesen olvasok. Nekem az 1. kötetből egyáltalán nem jött le a Loras-Renly melegfront. A 2.-ban a Stannis utalás már megvan és persze az újraházasítás lehetősége (nem írom konkrétan, h csak az értse aki olvasta már a könyveket...) is igazolja DE nem Loras-szal...

Egyébként meg Illyrió és Varys megmutatása nagyobb spoiler volt, mert az első könyvből csak gyanítani tudtam...

silberstein 2011.05.17. 14:11:36

@Felagund: ez az, köszönöm!
Nymeros-nak is.

qwertzu 2011.05.17. 14:16:33

@Frucsasz: Mivel a sorozatban erősen benne van az író keze, ezért nyilván semmi olyan nem kerül bele, ami a könyvben nem úgy lenne. Viszont a műfaj miatt a tévésorozat kevésbé agyalós, raktak bele pár új jelenetet, amitől könnyebben érthetővé válik a cselekmény. Az hogy kiket hallgatott ki Arya, a könyvben nagyon nem triviális. Volt egy vadonatúj jelenet Cersei társalgása a seggfej fiacskájával, meg ugye az egyértelmű Renly + Loras viszony. De az utóbbi a könyvből is összerakható, ha máskor nem, a második könyv végére tutira. Olvasd el még egyszer és figyeld a jeleket.

Felagund 2011.05.17. 14:18:23

@silberstein: Szívesen :)

És természetesen tornán. Mint azt Renly is megemlíti, Loras még sosem vett részt valódi ütközetben (mondjuk a kora miatt nem is nagyon volt miben), csak tornákon villog ;)

2011.05.17. 14:19:44

Az első, lovagi tornás snittben Loras egy az egyben fiatal DiCaprio.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.05.17. 14:20:37

én még csak az első könyvet olvastam, így a ratyi Viráglovag meg a pöcslóbáló Greyjoy meglepett :)

Felagund 2011.05.17. 14:23:08

@Hamlet: Azt mondjuk az első könyv alapján is lehetett tudni, hogy Theon csak a prostiknál vitézkedik :D

szepi79 2011.05.17. 14:27:16

@Gróf Úr: "Daeneryst nem erőszakolja meg a Khál a könyvben, csak szöginy 12-13 éves(?) (a könyvben sokan sokkal fiatalabbak, mint a filmben, gondolom a pedopornót nem vállalta be a HáBéÓ) "

ehhez képest a mostani epizódban egy meglett 40es nő mellére rákapcsoltak egy tiz év körüli srácot.
saját emlékeim szerint én akkortájt kezdtem el érdeklődni a lányok iránt, na ez nekem tuti bekavart volna. kicsit csodálkozok is, hogy még ez nem került elő eddig kommentekben.

heroldoftheda 2011.05.17. 14:28:01

Én még nem olvastam a könyveket de lenne egy két megjegyzésem.

Én a leírásba bele írtam volna, hogy Robert azért akármekkora faszkalap is, eléggé tisztán látja a tengerentúl alakuló helyzetet, csak hülyén reagálja le. Mondom ezt mindenféle előzetes tudás nélkül. Vagyis jól érzi, hogy veszély készülődik nem is akármekkora, de szerintem ha kinyíratja a csajt, akkor a hosszú hajú valszin megcsáklyázza a földrészt és áthúzza magukhoz Robertet, aztán volt tenger nincs tenger. Aztán lehet, hogy nem így lesz/lenne. Valaki aki jártas a könyvekben, azért jól gondolom, vagy legalább jó fele tapogatózok?

A Webb-es beszóláson meg nagyot röhögtem.:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.05.17. 14:28:40

@Felagund: Na jó, de a könyvben nem szúrta ennyire nyilvánvalóan az Ördögfióka kedvenc vöröskéjét... :P

Amúgy Stark lándzsával leszúrása jobb jelenet lett, mint a könyvben, ahol "csak" eltaknyolt a lovával az esőben. Bár ez kicsit talán szájbarágós, "szenvedő Krisztus Vs. szemétgeci Lannisterek"-típusú leegyszerűsítés volt, de jól működött.

Cpt. Flint 2011.05.17. 14:29:38

@Felagund: Hát azért ezt nem mondanám... jó íjász, szeret vadászni, stb. Ennyire azért nem egysíkú figura Theon sem.

heroldoftheda 2011.05.17. 14:30:50

Ja meg azért az sem ártott volna beleírni, hogy a Viráglovag nem csak leszopja, hanem eléggé manipulálja az öcsit.

Gróf Úr 2011.05.17. 14:32:05

@szepi79 - Harciteknős idomár: Bárkinek bekavarna, ha olyan anyja lenne, mint Lysa :-)

@Frucsasz: alkalomadtán újraolvasom, köszi! (nem akarok személyeskedni, csak megdöbbentett: ez a kitalált szereplőkbe való beleszerelmesedés gyakori nálad?)

Felagund 2011.05.17. 14:34:05

@Cpt. Flint: Az, hogy jó íjász és szeret vadászni, az nem jellemvonás :D
Nekem olvasás alapján is az jött le belőle, hogy egy súlyos (de amúgy valahol érthető) kisebbségi komplexusát minősített tirpákságokkal kompenzálni akaró és magát extrán jófejnek képzelő figura... :D

Cpt. Flint 2011.05.17. 14:35:02

@Hamlet: Szerintem meg pont nem jó ez a lándzsás téma... a könyvben Jaime sokkal genyább volt; megparancsolta a katonáinak, hogy Starknak semmi baja nem lehet, az embereit viszont meg kell ölni; aztás szépen ellovagolt, nem is vett részt a gyilkolászásban. Ezzel baromira megalázta és megkínozta Starkot szerintem. Na meg ha a fővezír azt mondja, hogy ne essen bántódása valakinek, akkor a közvitéz jobb ha nem szurkálja...
Persze a könyv azért agyalósabb műfaj, mint a film.

Cpt. Flint 2011.05.17. 14:37:06

@Felagund: de az se jellemvonás, hogy krvázik. és nem is tirpákabb, mint a többi északi nemes. nyilván érzi a túsz szerepet, és ez nyomasztja, ezen később agyal is eleget.

Cpt. Flint 2011.05.17. 14:38:59

@Felagund: mondjuk hogy jófejnek és baromi okosnak képzeli magát, az biztos, az később is lejön.

klingon 2011.05.17. 14:41:26

@szepi79 - Harciteknős idomár:

"én azon csodálkozok, hogy eddig még egyszer sem villantott, pedig már a 300ban sem volt kimondottan szégyenlős"

Úgy tudom terhes volt forgatás alatt, ezért nem vált meg a ruháitól. Kár, igazán rossz időzítés.

A legnagyobb jelenet meg az volt az részben, amikor Sanyi barátunk a bátyussal vívott, a király meg elbődült, hogy ebből elég. Erre Sandor ugyanazzal a mozdulattal elkerülte Gregor pallosát, és térdre vágta magát a király előtt. Gratula a koreográfusnak .

szepi79 2011.05.17. 14:42:20

@Gróf Úr: én most a szinész srácra gondoltam.

szepi79 2011.05.17. 14:43:17

@klingon: ezt én is vagy 3x tekertem vissza :D

Gróf Úr 2011.05.17. 14:45:14

@szepi79 - Harciteknős idomár: jaaaa :-) Biztos dublőr volt meg műmell :-D

chrisred 2011.05.17. 14:45:16

@Hamlet: Mert a könyvben nem is volt kupleráj Deresben. Úgyhogy nem is jött elő a probléma, hogy fizetni kell érte. :)

klingon 2011.05.17. 14:45:48

@Cpt. Flint:
"Na meg ha a fvezr azt mondja, hogy ne essen bntdsa valakinek, akkor a kzvitz jobb ha nem szurklja..."

Kapott is egyet a fickó a pofájára, ráadásul páncélkesztyűvel. Szóval Jamie nem örült a dolognak.

szepi79 2011.05.17. 14:51:20

@chrisred: a filmben is csak mellette van :DD

chrisred 2011.05.17. 14:51:35

@heroldoftheda: Robert pont annyit lát, amit Varys közöl vele. Róla meg már kiderült a sorozatban is, hogy minimum kétkulacsos.

glad az egyetlen 2011.05.17. 14:54:02

Én szeretem ezt a műfajt nagyon vagy már 15 éve, de kissé túlzónak tartom a csöcs, kocka has és vér mennyiséget képkockánként. :)

Már ezt túl hatásvadász dolog, feleslegesen.

heroldoftheda 2011.05.17. 14:54:18

@chrisred: hát ja de azért komolyabban veszi a dolgot mint Ned. Legalábbis így első blikkre. Mondjuk lehet, hogy csak a gyűlölet miatt amit az előző királyi család iránt érez. A fenébe el kéne olvasni a könyveket.:)

bgp 2011.05.17. 14:55:15

Azt kihagytad, hogy Jaime levágja a saját emberét a hátbaszúrás miatt.

szepi79 2011.05.17. 14:55:37

@klingon: a fickó azért kapott, mert a kettejük párbajába avatkozott bele. jamie csak azt mondta, hogy élve kell, azt nem, hogy sértetlenül. ha meg valakit vádlin szúrnak, abba ritkán hal bele (főleg, ha egyből kezelik is, amire a fővárosban minden esély megvan)

Felagund 2011.05.17. 14:56:51

@klingon: Igen, az nagyon ott volt, és ráadásul a könyvben pontosan ugyanígy van leírva a jelenet :D

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:00:03

@Frucsasz: a legtöbb finom utalás csak második vagy harmadik olvasatra jön át, ne bánkódj.

második olvasásra már leesett, hogy kik sunnyogtak a pincékben, simán.

viszont, hogy Renly meleg, mint a nyár szigetek, az elsőre is tiszta volt.

"annyit költ ruhákra, mint királyvár összes hölgye együtt"

amikor Loras bejött a képbe, akkor meg tök nyilvánvaló lett.

az az érdekesebb, hogy Jon anyjának kitalálásához kellett a negyedik olvasat.

chrisred 2011.05.17. 15:02:40

@mcs: "az az érdekesebb, hogy Jon anyjának kitalálásához kellett a negyedik olvasat."

Fog még kelleni több is. :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:04:53

@chrisred: azt mondod, hogy nem azt tudom, amit tudok, hanem te jobban tudod, hogy mit tudok?

hát, lehet, de nem valószínű. :]

Gróf Úr 2011.05.17. 15:05:58

@mcs: én azt tudom, h töröltek már spoilerezésért engem :-)

Nymeros 2011.05.17. 15:06:00

@chrisred: hát Jon anyjának kiléte nekem még mindig nem nyilvánvaló.

Cpt. Flint 2011.05.17. 15:06:52

@glad az egyetlen: pedig a könyvben is kb. ennyi van, és ott nem tűnt soknak, még úgy sem, hogy többnyire kicsit intellektuálisabb dolgokat kedvelek.

Bedeko 2011.05.17. 15:07:04

Amikor Roberték csatában legyőzték a korábbi király seregeit, odahaza a palotában ugye hátbaszúrták szegény uraklodót. Na ekkor dugták meg páran azon vérmocskosan a feleségét, Danny anyját, majd miután végeztek vele, végeztek vele. Dannyt csak Kal Drago.

Aztán ez a Viráglovag. Hát, nem lett az igazi. Nyaktól felfelé igazi homo, de nyaktól lefelé nem az a kiköpött atléta, aki mellesleg egy szál lándzsával képes alázni bárkit a csatatéren és a porondon. Lehet, hogy a Lennister fiú a legjobb kartdofgató, de a könyvek szerint Vigárlovag a legjobb harcos. A Hegy is csak azért kerekedett fölébe, mert készületlenül érte. Kis nyeszlett fickó, semmi izom, semmi tartás, csak kellems ajkak, ez nem tetszett. A többi fasza volt.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:08:47

@sixx: most mivan, sejtelmes vagyok, mint Kisujj mosolya.

Cpt. Flint 2011.05.17. 15:09:04

@heroldoftheda: kő pdf? magánban adok linket. én már hetek óta a gép előtt töltöm az éjszakáim egy részét... kéne egy könyvolvasó vagy ilyesmi...

Nymeros 2011.05.17. 15:11:15

@Bedeko: Dany anyja Sárkánykőn volt (vagy felé tartott), Rhaegar feleségét, Eliát erőszakolták meg.

A könyvek szerint a Viráglovag jó harcos a tornákon, "jól le tud lökni egy bottal valakit a lóról". A legjobb harcos normál csatában Jaime Lannister.

Felagund 2011.05.17. 15:14:32

@Nymeros: Háááát, vagy inkább ser Gregor :D

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2011.05.17. 15:16:22

Jajj, sixx, köszi a Howard Webb-es beszólást, nagyon kellett!!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:16:36

@heroldoftheda: Robert legnagyobb hibája az volt, hogy megnősült, kábé az összes baja ebből fakad.

meg részben a királyságnak is. :)

egyébként tényleg el kéne olvasni, jap.

idáig az egyik legjobb könyv-feldolgozás lett a sorozat, de nekem nagyon hiányoznak a karakterek további rétegei.

én 1,5 órás részeket néznék legszívesebben - így jártam. :]

Nymeros 2011.05.17. 15:17:16

@Felagund: na jó, ez részletkérdés, ennyivel Oberyn vagy Éjicsillag vagy Arthur Dayne és sorolhatnám. A lényeg, hogy a Viráglovag semmiképp sem a legjobb harcos, max a legjobb tornalovag.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:20:19

@Nymeros: azért egy Fekete Hal vs Jamie párbajt is nagyon sokan kínácsian néznének.

Oberynről nem is szólva.

Gróf Úr 2011.05.17. 15:21:46

Azért Bronn sem harcol rosszul, ahogy azt ebben a részben láttuk - ha egy tornán nem is mutatna jól a harcmodora :-)

szepi79 2011.05.17. 15:23:22

@mcs: bár én nem olvastam a könyvet, gyanitom azért lett ő a király, mert elvette cersei-t.

deltaTheEnd 2011.05.17. 15:24:17

annyira imádom sixx, hogy a kedvenc sorozataimnak te írod a hogyvoltját :)) éden hotel, trónok harca; a harmadik amin függök (bigbang) arról sajna nem lehet ilyet rittyenteni. szóval bravó.

chrisred 2011.05.17. 15:24:37

@mcs: Csak azt, hogy Martinon kívül senki sem tudhatja.

Nymeros 2011.05.17. 15:26:48

@mcs: az Oberyn vs Gregor viadalt is kíváncsian nézték... :D

Nem lehet csak így lazán mondani, hogy "ő a legjobb!", mert rengeteg kiváló harcos van Westeroson, nehéz eldönteni, melyikük lenne a győztes egy mindenki mindenki ellen csetepatéban.

Cpt. Flint 2011.05.17. 15:31:06

@mcs: Fekete Hal már vén sz.r Jamie-hez...

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2011.05.17. 15:31:23

Annyit tennék hozzá, hogy Robert és Cercei dialógusa kábé tarantinói szintű volt (mármint korai Tarantino).

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:31:48

@Nymeros: nem is én mondtam, hogy "Jamie a legjobb normál csatában", ugyi.

meghátaztán ott van a szintén tehetséges Jaqen gyerök is. :Đ

chrisred 2011.05.17. 15:32:04

@Bedeko: Van ilyen. Messi meg Tyrionhoz áll közel testalkatilag, mégis jobb focista, mint a kigyúrt C. Ronaldo.

Cpt. Flint 2011.05.17. 15:32:41

@szepi79 - Harciteknős idomár: cersei elvétele később volt. esetleg úgy mondhatnánk, hogy azért _maradt_ király...

Bedeko 2011.05.17. 15:33:24

Namármost. George Martinról köztudott, hogy nem akkor ír, amikor azt mondják neki, amikor kellene, vagy amikor valaki pénzt akar érte adni, hanem akkor, amikor neki kedve van. Ha nincs kedve, nem ír és mindenki tehet neki egy szívességet.

Persze bizonyos kivételes dolgok elég ösztönzően tudnak hatni.

Kíváncsi vagyok, vajon a sorozat hatására befejezi-e végre a sorozatot, vagy elégedetten hátradől, hogy nna, ezzel is megvolnánk, majd egyszer megírom a végét is.

Valamint. Ennek a Sean Bennek nagy tapasztalata van abban, hogyan kell fájdalmasan és véresen a földre rogyni. Hehe, nem is azért válogatták be a szereplők közé, mert kellett egy A kategóriás név, hanem azért, mert látták az alakításait a Black Death-ben, a Gyűrűk Urában, a Partiot Games-ben és még sorolhatnám. :) Hé Sean, kell egy faszi, akit ledöfnek, lesz vér és bele kell nézni a kamerába, tudod, olyan Boromírosan haldokolva. Meg tudod csinálni? Persze, hol írjam alá?

Palacsili mákkal 2011.05.17. 15:34:32

Öh... lehet, hogy én vagyok nagyon hülye, de tudomásom szerint a helyes írásmód Jaime, nem Jamie...

szepi79 2011.05.17. 15:35:06

@deltaTheEnd: jé, más is felfedezte a szentháromságot :D én is elgondolkoztam, hogy egy TBBTből hogy lehetne HVt irni, de én is arra jutottam, hogy sehogy.

ami viszont szomorú: a héten vége a TBBT 4. évadnak, jövő héten az ÉHnek, és a GoT is a feléhez érkezett...

heroldoftheda 2011.05.17. 15:36:12

@Cpt. Flint: köszönöm de már én is megtaláltam, félek, hogy nem fogom tudni egy könnyen lerakni.:)

maaaargit · http://katasztrofail.blog.hu/ 2011.05.17. 15:36:28

@Cpt. Flint: Ajánlom awww.bookdepository.co.uk/ oldalt, EU-ban ingyen szállítanak, most jött meg 4 könyv a sorozatból tőlük kb. 2 hét alatt.

Bedeko 2011.05.17. 15:36:30

@chrisred: Ja, mert jobb, persze. :) Mindenesetre a spanyol töpörtyű sem olyan testalkattal rendelkezik, mint Jack Black. :) S most nem a magasság a lényeg. :)

Nymeros 2011.05.17. 15:36:43

@mcs: na jó. :D Eddigi tapasztalatok alapján szerintem akkor is ő.(Suttogó-erdő? Nem spoilereznék, de majdnem a vezérig átvágni magát ilyen helyzetben, az azért elég szép teljesítmény.)

Jaquen meg inkább a sunnyogós gyilok híve, nem a tökig páncélban egymást gyepálásé. Persze nem szeretném, ha az én hátam mögött ólálkodna...

veghist 2011.05.17. 15:38:23

@Norv: A könyvben is egyértelmű az utalás több helyen, csak finomabban.

kyanzes (törölt) 2011.05.17. 15:38:43

A Trónok Harca elképesztően király sorozat. A törpe fazon például minden pálmát elvisz.

szepi79 2011.05.17. 15:38:49

@Cpt. Flint: egyre inkább érik bennem a dolog, hogy muszáj lesz elolvasnom a könyveket is. a régi események le vannak frankón irva, vagy csak utalgatnak rá?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:39:18

@Nymeros: senki sem mondta, hogy harcolni csak tökig páncélban lehet.

lásd dorne, vagy épp a doktharik.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.05.17. 15:42:37

@mcs: Stark ugye titokban találkozik egy nénivel egy erdőben, na ott én úgy íreztem, hogy szinte izzik a levegő közöttük, tuti, hogy volt valami korábban közöttük... Ő Havas Jon apja? Durva fordulat lenne! :)

szepi79 2011.05.17. 15:43:53

@Hamlet: igen, Ned Stark Havas Jon apja! (remélem, nem leszek kibaszva spoiler miatt :D )

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.05.17. 15:44:48

Mármint: ő Havas Jon anyja? Durva fordulat lenne! :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 15:44:55

@szepi79 - Harciteknős idomár: 17573 db utalásból lehet összerakni a dolgokat, de össze lehet rakni.

én imádtam ezt a részét a sztorinak, amikor leesik, hogy Mormont kapitány fia patton a túlparton Dany mellett, meg ilyenek.

meg melyik nemes hölgy és úr hajszíne milyen következtetésekre ad okot.

meg, hogy mit sunnyognak a mesterképzőben az óvárosi citadellában.

az első könyv simán magával ragadó.
a második brutálisan jó.
a harmadiknál kezdtem sejteni, hogy Martin elképesztően jó.
a negyediknél meg már látszott, hogy zseni.

Nymeros 2011.05.17. 15:45:23

@mcs: nyilván, csak Jaquen nem hatalmas vívótudásának segítségével öli meg az adott emberkéket...

A dorne-iak is viselnek páncélzatot, csak ők a lamellás vértet/lemezvértet (most nem jut eszembe) részesítik előnyben, meg a lándzsát, nem a kardot.

A dothrakiak meg az izomerőben hisznek, meg az ellenség legázolásában. :D

Cpt. Flint 2011.05.17. 15:46:11

@ochronus: nem ez a problémám... e-könyvem van rogyásig, mindenféle formátumban, úgyhogy egy okosabb e-könyv olvasó kellene... csak sajna baromi drága. így gubbasztok a pc előtt (mert még laptopom sincs).

szepi79 2011.05.17. 15:46:46

@ochronus: és mennyire nehéz a nyelvezete?
a sorozatot többnyire felirat nélkül nézem, angolul, meg elég sok fantasy játékkal játszottam, szintén eredeti nyelven, csak a háttérben kavarásoktól félek, hogy nem teljesen érteném...

maaaargit · http://katasztrofail.blog.hu/ 2011.05.17. 15:47:40

@Cpt. Flint: A kindle nem vészes árban, még szállítással sem, szerintem.

Nymeros 2011.05.17. 15:48:11

@szepi79 - Harciteknős idomár: a nyelvezete kicsit régies, néha nehéz megérteni, de ha mondjuk olvastad Tolkient eredetiben, akkor nem lesznek gondok.

maaaargit · http://katasztrofail.blog.hu/ 2011.05.17. 15:48:31

@szepi79 - Harciteknős idomár: Szerintem teljesen jó.A sorozatot én is angolul nézem felirat nélkül, szerintem sokkal zavaróbb az a néhány motyogó, hadaró karakter mint a könyv nyelvezete.

Cpt. Flint 2011.05.17. 15:49:09

@szepi79 - Harciteknős idomár: frankón utalgatnak rá... ;oD
Szóval sok mindent leírnak (mármint többnyire elmondják a szereplők egymásnak), csak éppen darabokban elszórva, meg nyilván a beszélő és a helyzet szemszögéből. mondjuk a Függelékekben is sokminden van, főleg a nemesi házakról.

szepi79 2011.05.17. 15:53:44

@Nymeros: pont ez az, hogy nem olvastam tolkient eredetiben (a szilmarilokat magyarul se sikerült), sőt, alig pár angol könyvet olvastam. viszont egynyelvű szótárt használok, ha ez segit valamit belőni a tudásomat :)

@ochronus: thx.

@Cpt. Flint: akkor lehet be kéne szerezni hozzá egy jegyzetfüzetet :)

Gróf Úr 2011.05.17. 15:55:42

@supadupafly: mert sixx belorasolt a ketrec-szerkesztőnek :-)

szepi79 2011.05.17. 15:59:30

@Gróf Úr: én azt akartam volna irni, hogy mert a sok hülye függő generálja a megfelelő kattintásszámot, de igy jobban belegondolva, igazad lesz :D

Cpt. Flint 2011.05.17. 15:59:33

@ochronus: hát, ha már kindle, akkor a mérete miatt DX, az meg már elég húzós... a 6 coll nem az én világom szerintem, bár még nem próbáltam.

Nymeros 2011.05.17. 16:00:43

@szepi79 - Harciteknős idomár: hát, szótárral csak sikerülni fog! :) Tolkient azért mondtam, mert ha azt el tudod olvasni angolul és meg is érted, onnantól nincs már akadály. :D

@Gróf Úr: XD

Cpt. Flint 2011.05.17. 16:02:20

@szepi79 - Harciteknős idomár: szerintem szerezd be a magyart is, akár a netről pdf-ben, és fordulj hozzá bizalommal, ha valami nagyon nem megy. az angol nyelvednek baromi jót fog tenni így is.

Gróf Úr 2011.05.17. 16:02:26

Belorusz, azt akartam írni, belorusz! Szóval jót beszélgettek a belorusz helyzetről és összespannoltak!!! Félre ne értsetek mán!!!!

Cpt. Flint 2011.05.17. 16:03:13

@supadupafly: hátha te is kedvet kapsz olvasni.

bgp 2011.05.17. 16:18:19

@Hamlet: Igen, ha kiderülne hogy Ned Jon anyja, az nagyon durva lenne. És picit eltérne a könyvtől.

bgp 2011.05.17. 16:20:40

@mcs: Én elfáradtam a 4-től. Kezdett Jordanos lenni. Lehet, hogy mégegyszer el kéne olvasni, de nekem vontatott és üres.

Bedeko 2011.05.17. 16:22:37

Tökéletesen lehet érteni az angolt is. Közepes olvasás készséggel (írni és beszélni közben nem is kell, ugye) már prímán elboldogul az ember, s egy csomót tanul is, ahogy kikövetkezteti az ismeretlen szavakat. Nem Tolkient említem, hanem mondjuk a netes angol nyelvet, egy program user manualját, vagy Salvatora regényeket, szerepjátékos, kártyés vagy stratégiai játékokok szabályait aki el tudja olvasni, annak sikerülbi fog ez is.

Idehaza is lehet kapni angolul, Silverland, azt hiszem, talán Libri is.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.17. 16:26:30

@bgp: a 4. irodalmilag, vagy epikusilag, vagy hogyan is mondjuk ezt pirézül, szóval szövegét tekintve nem a legtutibb, de a sztori és a kibomló mögöttes sztori szempontjából volt magával ragadó.

hiába morfondírozunk mi itt, könnyen lehet, hogy nem kellett volna kettészedni, és a sárkányok táncával egyben kiadni. mindegy már, remélem, hogy az 5. kárpótol.

ha belegondolok, hogy eredetileg a mostani 4-5. könyv csupán egy átvezető fejezetnek indult az eredeti saga szerint...

node azért a jordanos durva sértés, martin legrosszabb pillanataiban is legalább egy nagyságrenddel van jordan legjobb pillanatai felett.

szepi79 2011.05.17. 16:27:12

@Bedeko: akkor nem félek.
netes angol nyelv: pipa
egy program user manualja: pipa
Salvatora regényeket: kérdőjel, még nem próbáltam. mondjuk egy drizzt kalandban sok kavarás még nincsen.
szerepjátékos, kártyás vagy stratégiai játékok szabályai: pipa

beacska 2011.05.17. 17:18:06

@Frucsasz: Loras húga konkrétan a felesége Renlynek

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.05.17. 17:20:14

Sziasztok,

fúú, ez nagyon jó, hogy ebből is van hogyvolt, én nem vettem észre, hogy már írtok róla, vagy most indult az ötödik résszel a beszámoló?

Mentségül szólva: csak a címig jutottam, se kommentet, se postot nem olvastam, de máris jöttem ide lefelé örömködni :)))

Tegnap csekkoltam egyébként az ötödiket, és nagyjából 24-szerű elvonási tüneteim vannak, hogy mikor tudom már a következőt letölteni. Totál véletleül akadtam rá a sorozatra a 2. résznél, utánaolvastam és akkor jött le ez a nagy hájpolás körülötte, de már mindegy volt, mert az első rész teljesen beszippantott. Hangulatilag és történetben is.

Talán a savage-szál az egyetlen ami nem tetszik - az 5. résztben nem is találkoztunk velük - látszik, hogy azért nem nagyfilmről van szó, és sajnos nem jön át a tv-képernyőn a vadak több tízezres serege. Az ottani szerplők pedig inkább tűnnek egy középkategóriás amerikai pornofilm szereplőinek, de ezt éreztem a vérfertőző Jaime esetében is. A többi szereplő viszont nagyon ott van. Hirtelen ennyi, megyek akkor olvasni :)

szepi79 2011.05.17. 17:26:05

@Csehszlovák Kém: "fúú, ez nagyon jó, hogy ebből is van hogyvolt, én nem vettem észre, hogy már írtok róla, vagy most indult az ötödik résszel a beszámoló?"

hogyvolt.blog.hu/tags/tr%C3%B3nok_harca

Nymeros 2011.05.17. 17:26:48

@beacska: a második könyvben, nem az elsőben, Frucsasz az elsőről beszélt.

beacska 2011.05.17. 17:30:29

@mcs: itt vki egy ötödik könyvet is emlegetett. VAN? mert nekem is csak 4 van meg :(

beacska 2011.05.17. 17:31:38

@Nymeros: opssz...remélem, nem repülök...bocsesz...mondjuk, ha már elszóltam magam, merüljek mélyebbre: nekem fel sem tűnt, hogy nem újsüttetű a dolog

Nymeros 2011.05.17. 17:32:41

@beacska: az ötödik könyv július 12-én jelenik meg angolul, fordítása várhatóan fél évvel később. ;)

beacska 2011.05.17. 17:35:37

@Nymeros: jaaa, akkor nem én bénáztam el, kösz ;D

chrisred 2011.05.17. 17:35:52

@bgp: OFF

A negyedik könyvön érződik, hogy eredetileg nem akart erre külön könyvet pazarolni, és a felgyűlt anyagot formálta könyvvé. Időnként tényleg olyan, mint valami szemelvénygyűjtemény.

beacska 2011.05.17. 17:41:03

tudtok egy olyan magyar nyelvű oldalt, ahol esetleg után nézhetnék, ill. fórumban rákérdezhetnék egy-egy szereplőre, hogy ki fia-borja és mire is utal és miért pont annak mondja stb.? nem akarok itt offolni, de van egy-két tag...(fejcsóva)

Nymeros 2011.05.17. 17:43:55

@beacska: gameofthrones.hu és fóruma talán megfelel, más nem jut most eszembe.

deltaTheEnd 2011.05.17. 17:46:34

@szepi79 - Harciteknős idomár: hát ja minden jónak vége szakad :S

sixx biztos tudja, hogy vajon berendelték-e már a bigbang 5. évadot és hogy mikor kezdik forgatni/mikor kerül adásba, de az tuti h lesz

éden hotel sztem legalább még félév mire újra lesz, és nyáron se amcsifoci se normálfoci szóval TV-t el is lehet csomagolni (na nem mintha tv-n nézném általában a műsorokat :)

Veder1 2011.05.17. 18:07:44

@deltaTheEnd

azért nem olyan rossza a helyzet: nyáron jön a Weeds, Entourage, True Blood

ősszel meg Fringe, Sons of Anarchy, Vampire Diaries

deltaTheEnd 2011.05.17. 18:59:19

egyébként első olyan rész volt a mostani amin a fejem fogtam, h bakker ki mit kivel merre hogyan kavar. kezdem elhinni, hogy knehéz dolguk volt szelektálni meg összesűríteni a regény anyagát a filmbe, mivel a mostani részben pl annyit láttunk Jon Snowból meg a Dhorakföldi édeshármasról mint a hotelben laci és detti sziporkázásából.
(az olyan érdekes mellékszálak mint a Hegyomlás, a sasfészekbeli retardáltak, benjen bácsi kalandjai stb mind megérne kb egy teljes epizódot)

Llew 2011.05.17. 19:08:27

Ez a rész tényleg ütötte az eddigieket, pedig azok is marha jók voltak. A lófej levágás nagyon ott volt, ahogy a testvérek párbaja is. Viszont a királyi testőrök a háttérben nagyon törpelábúnak tűntek. Egyedül Barristan meg Jaime a ember forma közülük.
Varys és Kisujj, illetve a Király meg a neje jelenetek előtt le a kalappal.
A Varys-Illyrio csevegés a könyvekből is kitalálható, bár tényleg nem azonnal, de a Renly-Loras pajtáskodás nekem sem tűnt fel olvasás közben. Yoren meg egy igazi jóvágású ember lett a regényhez képest.
Luwin mester mekkora poént hozott az és elbukott lázadásokról szöveggel. Jót röhögtem.
Jory igen csak kiérdemelte azt a csöcs lesést a végén.
Kemény lesz a maradék öt rész.

Felagund 2011.05.17. 19:24:21

@Llew: Conan Stevens mondjuk 214 centi, szóval mellette nem nehéz eltörpülni, de tény, hogy a Királyi Testőrség már nem olyan überelit egység, mint régen :)

chrisred 2011.05.17. 19:31:15

@Llew: "Viszont a királyi testőrök a háttérben nagyon törpelábúnak tűntek. Egyedül Barristan meg Jaime a ember forma közülük."

Mert közülük legfeljebb Ser Arys Vasszív (valamilyen rejtélyes okból az ő neve is le van fordítva, pedig nem is fattyú) lovagi jelenség, a többiek nem igazán.

Llew 2011.05.17. 19:32:08

@Felagund: igen, én is most néztem meg, nem tudom meddig keresték, de akkor is bénán nézett ki, hogy az egyik elit testőr kb. gyereknek tűnt mellette. Az a faszi még a Vérebhez képest is kicsi, igaz, hogy Rory McCann is majd 2 m.

Felagund 2011.05.17. 19:36:55

@chrisred: Meg azért ser Balon Swann is ott van még a szeren, de még ők se az igaziak a régi nagyokhoz (Gerald Hightower, Oswell Whent, Arthur Dayne) képest...
(énnemtudom milyen boldog leszek, ha benne lesz a sorozatban Ned lázálma az Öröm Tornyáról flashbackben, vagy valahogy, noha erre igen kevés esélyt látok... :( )

De amúgy Jaime és ser Barristan valószínűleg ugyanúgy furán néztek volna ki, ha odaállnak ser Gregor mellé :D

Felagund 2011.05.17. 19:38:19

@chrisred: Azt meg, hogy az Oakheartból hogy lesz Vasszív, no azt megint csak a kedves fordítótól kéne megkérdezni... :|

beacska 2011.05.17. 20:01:15

nyugtassatok meg, hogy lesz (név nélkül persze) Igaz Szerelem, mert bár Lovagi korhoz hasonlít leginkább, de eddig ilyesmit nem véltem felfedezni benne, még közelről sem (legfeljebb Drogo-Dany)

clegane 2011.05.17. 20:07:26

beacska: miért, mi a baj Ned meg Catelyn szerelmével?
amúgy ez nagyon nem egy romantizált lovagi világ, kábé annyi Igaz Szerelem van benne, mint napjainkban.

Nymeros 2011.05.17. 20:15:48

@beacska: ez a lovagkor. Ott van ugyan az álarc, a lovagok és a hölgyeik, eskük, zálogok, de alatta ott van a valóság. A lovag csak egy kard, ölésre való, és az élet nem egy dalnok meséje.

chrisred 2011.05.17. 20:26:26

@clegane: Azért az minden, csak nem a mindent elsöprő érzelem. Amivel egyébként tele van Martin világa is, csak esetleg nem az idealizált és polkorrekt változatában. Vegyük például Cerseit és Jaime-t...

Felagund 2011.05.17. 20:28:15

@chrisred: Azért 15-20 éve házas embereknél nemigen van "elsöprő érzelem", még ha az a házasság amúgy ideális is (mint mondjuk Nedéké...)

clegane 2011.05.17. 20:29:51

@chrisred: mondjuk ez egy egészen más topik témája, de szerintem Nedék szerelme sokkal Igazibb, mint Cerseiéké, ami inkább csak a vágyról szól.

chrisred 2011.05.17. 20:36:32

@Felagund: Na de nem volt az a kezdet kezdetén sem. Ned Brandon halála után ugrott be ebbe a házasságba és vitte haza a kis Jont a háború után. Az egész politika volt és utána megszokás, két viszonylag jó természetű ember között.

@clegane: Ők már az anyjuk hasában is szinte elválaszthatatlanok voltak. Mondjuk azt nem tudom, hogy a gyermekkoruk mennyire lesz kielemezve a sorozatban, ezért nem spoilerezek.

clegane 2011.05.17. 20:40:24

@chrisred: hát jó, de ez inkább a testvéri kapocs, amúgy egyáltalán nem romantikus kettejük viszonya.
egyébként Igazi Szerelem alakulhat ki menet közben is (miután Ned meg Catelyn már összeházasodott), sőt, fenntartom, hogy alkalmasint független a kezdeti fellángolástól. de mondom, ezt most inkább hagyjuk, inkább a Velveten kéne kitárgyalni :)

fran7 2011.05.17. 21:03:39

Most, hogy beleolvastam a regénybe megértem a fanyalgókat. A sztori picit más mint a sorozatban. De nem baj legalább nézhetjük az eltéréseket, ahogy egy más sztorivá válik az egész.

Llew 2011.05.17. 21:11:27

@fran7: más a sztori? Ha a sorozat nem is 100-ig a könyv, de eddig max olyan helyeken van változás, ahol a túl sok szereplő vagy szöveg miatt érthetően ki kell húzni.

fran7 2011.05.17. 21:23:53

@Llew: No, nem akarok én itten okoskodni. Csak bármilyen változás egy ilyen hosszú történetfolyamnál megváltoztatja történetet. A történet bizonyos értelemben ugyanaz lesz, de mégis más. Ha bölcsészkedni akarnék akkor a valóság és valószerűség kapcsolatát említeném akét műfaj között. Bizonyos fiktív értelemben A Martin-féle történet a valóság, a sori a valószerűség. Amíg elég közel lesz egymáshoz a két sztori, addig minden rendben. De ha értelmetlenül váltanak, akkor sincs baj, mert ez fantasy nem tényirodalom.

Llew 2011.05.17. 21:41:38

@fran7: Az első két könyvet elolvasva én is észrevettem olyan apró kihagyásokat, változtatásokat, amik később fontosabbak lesznek, de eddig nem volt semmi helyrehozhatatlan. Megoldják később is. Nem hiszem, hogy ha a szerző is benne van a csapatban, akkor komolyabb változtatásokat engedne.

fran7 2011.05.17. 21:47:22

@Llew: Röviden 70. oldalon tartok, s van néhány dolog ami más tónusúvá teszi a dolgokat, mint a filmben látom. Pl. a Cersei és Jaime kapcsolatának is van olyan vetülete, ami a nézőnek mássá teszi a kapcsolatukat. Hogy csak olyat említsek, ami ilyen rövid idő alatt kiderült.

Melkor78 2011.05.17. 22:51:24

Vártam a "Jamie szemet szúr Jory Cassel-nek" fordulatot, de hiába. :)

Felagund 2011.05.17. 23:27:19

@clegane: Mondjuk külön viccesség, hogy humánetológiai kutatások szerint nem szokott szexuális vonzalom fellépni olyan gyerekek között, akiket kiskoruk óta együtt nevelnek, de úgy néz ki Jaime és Cersei kivételek :D

Zsírosbödön 2011.05.18. 05:11:58

@Melkor78: Te mekkora állat vagy :D (tiszteletteljes föhajtás)

Nem mellesleg k****jó a sorozat, és ma már elkezdtem olvasni a könyvet is. Nemsokára utolérem a sorozatot, és kíváncsian várom mi fog történni. Ha továbbra is így folytatódik totál riszpekt az írónak!

beacska 2011.05.18. 07:38:39

@clegane: jogos, gondoltam is rá, hogy a kivételekhez odaírom, de akkor meg vicces lett volna. Hogy nincs, kivétel:...és hosszú tömött sor :DD

úgy gondoltam, hogy ESETLEG egy szemünk előtt kibontakozó l'amur

beacska 2011.05.18. 07:42:19

@Felagund: csakhogy náluk ez a sikk. vagy trendi. Az aranyvérűeknél kötelező. tehát NYILVÁN ők így nevelkedtek (a bátyjuk nem is hagyja ki a lehetőségeket, hogy célozzon magára és Cerseire ;D)

Felagund 2011.05.18. 07:52:05

Nem tudom mennyire spoiler, de nem, nem így nevelkedtek... Mikor először rajtakapták őket, hogy játék címén mit csinálnak, akkor szétköltöztették őket Kaszter-kő két legtávolabbi sarkába, és onnantól kezdve fokozott ellenőrzés alatt álltak :D

Felagund 2011.05.18. 08:25:16

@beacska: Egyébként ha már Lannisterek és igaz szerelem, azt mondják, hogy a kedves papa, Tywin és a felesége, Joanna (aki mondjuk az unokatestvére volt, hümmm... :D) házassága abszolúte boldog volt, és Tywin azért (is) utálja Tyriont, mert a felesége belehalt a megszülésébe...

(és már nagyon várom Charles Dance-t :))

beacska 2011.05.18. 08:46:29

@Felagund: hááát, akkor ez sem egy beteljesült Igaz Szerelem...:(

Felagund 2011.05.18. 08:49:04

@beacska: De most komolyan, mi neked a "Beteljesült Igaz Szerelem" definíciója? :D

beacska 2011.05.18. 08:53:30

@Felagund: áááá, semmi...csak ilyen "és boldogan éltek, amíg meg nem haltak" dologra gondoltam. Tudom ott volt pl. Robert és Nedd húga...de ez is megmaradt "plátói" szinten.

clegane 2011.05.18. 08:54:39

@beacska: igazából ez a testvérházasság a Targaryeneknél volt trend, hogy "megőrizzék a nemes vért", Jaime-éknek valamelyest ez azért közrejátszott, hogy hát ha ők csinálják akkor mi miért ne.

beacska 2011.05.18. 08:55:21

@Felagund: mittudom én, hogy egyik szereplő belebotlik egy másikba, végig küzdik magukat a fél kontinensen, és aztán, amikor felnőnek az egyikből király lesz, a másikból királyné, és sok-sok gyerekük születik, és együtt öregszenek meg. ;D

Felagund 2011.05.18. 09:01:34

@beacska: Hát, sajnos ez nem olyan fantazi :P

Mint fentebb kifejtették, az "igaz szerelem" Westeroson csak annyira létezik, mint a mi világunkban
(ami meg ugye, mint tudjuk, olyan, mint a loch ness-i szörny: sokan hisznek benne, hogy létezik, de még senki se látta ;))

beacska 2011.05.18. 09:04:11

@Felagund: :DDD, hát igen, már én is rájöttem, csak tudod, mi van a reményhallal...;D

Llew 2011.05.18. 09:17:07

@beacska: ez nem a Hamupipőke, itt a kitalált környezetet leszámítva elég reálisan, és brutálisan adják át a - valószínűsíthető - középkori viszonyokat és az emberi természetet.

chrisred 2011.05.18. 09:20:54

@beacska: Erre csak azt lehet írni, hogy még a megjelent könyvek is nagyjából csak a történet felénél járhatnak.

chrisred 2011.05.18. 10:04:12

@Felagund: Ser Balon Swann ekkor még nem volt a Királyi Testőrség tagja.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.05.18. 10:10:07

@bgp: Arról nőről kérdezem, hogy ő-e Jon anyja, akivel Eddard a legnagyobb titokban, testőrök és hadsereg nélkül találkozik egy erdőben, a könyv közepe tájékán...

Gandalf Garaboncias 2011.05.18. 11:29:04

Hogy lesz-e "Igaz Szerelem" Westeroson, ez csak akkor derülhet ki, ha Martin egyszer majd befejezi a teljes könyv-sorozatot, és lezár minden szálat. ;0)
Addig max. találgatni lehet, ki marad életben, és kinek lesz esélye normális párkapcsolatra...

clegane 2011.05.18. 11:39:18

@Hamlet: no de hadd ne itt menjenek már az ilyen találgatások, ez spoilermentes karantén.

Greg36 2011.05.18. 12:29:34

@beacska: "és boldogan éltek, amíg meg nem haltak" Martinnál is előfordulhat, legfeljebb az 'amíg meg nem haltak' hamar bekövetkezhet :)

Verify 2011.05.18. 13:52:39

A sorozat nálam mindent visz, a HV-k meg hibátlanok. A Pool utalást meg megkönnyeztem:)
Csak a sok spoileres komment nem kéne, elolvasgatnék itt órákat.

ehran 2011.05.19. 00:46:59

@sixx: "Deresben Theon Greyjoy célba lő nyíllal, Bran meg a westerosi házak jelmondatait magolja, ..."
Hm, az biztos, hogy Theon? Meg mernék rá esküdni, hogy Robb, nem is látszik az arcán a körszakáll (vagy csak én nem vettem észre), amivel Theon rendelkezik.

Gróf Úr 2011.05.19. 00:55:50

@ehran: az Theon, van is egy megnyilvánulása, amikor a házáról van szó, valami "és híresen kiváló navigátorok, lövészek és remek szeretők!" vagy ilyesmi.

Felagund 2011.05.19. 01:04:27

@ehran: Igen, az íj Theon attribútuma ;)
(és amúgy nincs igaza, a Vas-szigeteken minden bizonnyal lenéznék az íjért, arrafelé a csatafejsze és hasonló nyalánkságok dívnak :D)

Llew 2011.05.19. 08:21:16

@ehran: a HBO-nak van remek ki kicsodája, tessék használni, ha sok a szereplő:
gameofthrones.hbo.hu/characters/theon-greyjoy_14773

ehran 2011.05.19. 08:46:55

@Gróf Úr: @Felagund: Oké, hiszek Nektek, csak a sorozatban eléggé hasonlítanak egymásra, és egyébként Robb nem tűnt fel a részben, azt gondoltam, ez ő lehet, pláne mert nem szokták ugyanazt a szereplőt két egymást követő jelenetben is szerepeltetni. :)

@Llew: 2x kiolvastam mind a 4 megjelent könyvet, tudom, ki kicsoda, de ez a jelenet tudtommal nem szerepelt a könyvekben, és mint mondtam, az HBO eléggé hasonlóvá tette egymáshoz a 2 fiút.

Llew 2011.05.19. 10:54:33

@ehran: nézőpont kérdése, szerintem egyáltalán nem hasonlít a két szereplő, de mint fentebb is írták még utal is magára, szóval no offense, de te nem figyeltél

ehran 2011.05.19. 11:22:55

@Llew: Valóban nem figyeltem, beismerem, pontosabban nem is merült fel bennem, hogy Theon lenne, mivel közvetlenül utána is ő szerepelt egy másik helyszínen, az említett utalást meg nyugodtan tehette volna Robb is, elvégre majdhogynem testvérként nevelkedtek egymás mellett, tehát ismerheti a Greyjoy-ok jellemzőit. :) De ettől még nem okoz gondot a sok szereplő, a másik kedvenc regényciklusom Steven Eriksoné, aki rá tud még tenni egy lapáttal Martinra is. ;)

A püspök inasa 2011.05.19. 11:32:04

Azért remélem ez a homokozós szál nem lesz nagyon erőltetve a sztoriban. Ehhez nem elég erős a lélekjelenlétem, Almodóvárnál valami miatt elviselem, de itt valahogy rosszul esik. Pedig vasárnaponként el szoktam mindig vinni anyukámnak (63 éves) az aktuális részt levetíteni, nagy rajongója a sorozatnak, de ezt nem merem, ez ki fogja verni nála a biztosítékot... (Majd gyorsan átpörgetem...)

Amúgy fantasztikus volt ez a rész, úgyhogy a dramaturgiai felépítést tekitve utólag még mesteri fogásként is kezelem, hogy a 3., meg a 4. lassabb ritmusú volt.

Csak a kalézit hiányoltam. Nem tudom, valami perverz okból azok a kedvenc jeleneteim, mikor valaki azt mondja a hiperszőkének, hogy kalézi...:)

Felagund 2011.05.19. 12:02:21

@A püspök inasa: Azért respect anyukádnak... :)
Ha eddig a leszbi és gruppen meg a full frontal jelenetekkel nem volt baja, akkor ez már tényleg semmiség :D

Gróf Úr 2011.05.19. 13:23:10

@ehran: Erikson nálam is nagy kedvenc, de issssssszonyatosan nehezen követem néha, pedig nem tartom magam buta gyereknek ...arra ott vannak mások :-D

Asszem 2011.05.22. 22:43:28

Viserysről és danyről nekem mindig a tűz és jég rajzfilm főgonosza jut eszembe

THK 2011.05.23. 22:02:15

@Cpt. Flint: én ezért vettem Amazon Kindle-t, ami szállítással együtt is csak $160, és baromi jó rajta olvasni

(pontosabban a hazai kiadó elképesztő balféksége miatt: bár ősz óta tudhattak a sorozatról, eszükbe nem jutott volna újra kiadni a könyvet... de nem baj, most már hálás vagyok nekik)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.24. 11:54:40

Pedig már úgy vártam a mai hogyvoltot 12:30-ra, mert egy csomó kérdésem van (néhány szereplő motivációja nekem nem tiszta).

malevil 2011.05.24. 14:17:41

@THK: Megjelent a könyv tegnapi napon az Alexandránál. Gondoltam, szólok, mert szerintem azért egészen más könyvben olvasni, mint elektronikus kütyün.

THK 2011.05.24. 14:46:12

@malevil: köszi, de már elkéstek vele bő egy hónapot...
(egyébként egy e-tintás eszközön, mint a Kindle is, teljesen olyan az olvasás, mint egy papírkönyvben - csak még jobb: pl. pár gombnyomással megnézem ugyanazt a részt az angol változatban, ha ott ismeretlen egy kifejezés, rögtön ott az angol értelmező-, vagy akár a magyar szótár)

Asszem 2011.05.26. 13:31:41

@THK: Plusz egy Kindle-n egyszerre nálad lehet mind a hét kötet (ha majd megjelenik), nem kell kisteherautót bérelned ahhoz, hogy magaddal vidd őket.
süti beállítások módosítása