Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Aranyláz Alaszkában 1x01 - Becstelen brigantik Alaszkában

2011. május 13. 16:02 - Nico Tindeath

Eddig azt hittem, hogy az aranyláz az kosztümös, színes és szélesvásznú, mint a Fehér Agyar. Mocskos arányásó a szalonban megviselt bőrszütyőt csap a pultra, a kurvák hirtelen elfelejtik a kánkánt, a zongora is elhallgat: a csapos szuvas fogaival ráharap a rögre, majd amikor elégedetten bólint, a kocsma felüvölt, az elégedett, de meggyötört aranymosó pedig mindenkinek rendel egy kört. Mindez a 100 Folk Celsius zenéjére.

De nem, aranyásók még most is vannak, az életük pedig nem olyan mint egy romantikus kalandfilm, sőt a Gold Rush Alaska - Aranyláz Alaszkában szerint ez inkább egy akcióthriller feszültséggel, sorskérdésekkel és nagy puskákkal. Mindez a Limp Bizkit Take a Look Around című számára hangszerelve.

Az már a legelső képkockán kiderül, hogy aki igazán férfi, az nem rocksztár lesz, vagy kommandós, inkább vesz pár kurva nagy exkavátort, és aranyat keres Alaszkában. Legalábbis ezt mondja Jack Hoffman, az oregoni repülőtér-tulajdonos, de azért nemsokára kiderül, hogy őt sem csak a tesztoszterontúltengés hajtotta északra: hanem, hogy reptere csődbe ment a gazdasági válság miatt. A mélabús aláfestő zene azonban pörgősebbre kapcsol és ahogy azt egy rendes eposztól megszoktuk, jön az enumeráció. A seregszemle, ami alatt megismerhetjük a sok lúzert, akiken már csak az arany segíthet. Mert hiába vár még 250 milliárd dollár értékű arany Alaszkában a szerencsésekre és elszántakra, és hiába találtak már 100 millió dollárnyi rögöt az elmúlt száz évben ott, ahol Hoffmanék próbálkoznak majd: azért az az első pár percben kiderül, hogy az aranyásás olyan mint a lottózás. Csak még eszméletlenül fárasztó, mocskos és drága is.

Jackkel megy Alaszkába fia Todd, aki leginkább úgy néz ki, mintha még mindig nem döntötte volna el, hogy földműves lesz, vagy inkább basszus gitáros egy black metal zenekarban. Velük tart még James Harness, a csapat műszerésze, aki saját maga építette az aranymosó gépet, és egyébként az életéért küzd: eltört egy nyakcsigolyája, és morfium nélkül nem tud, nemhogy gépeket szerelni, de pirítóst kenni sem. Itt van még Greg Remsburg, aki egy éve nem talált munkát, és a szülei tartják el 41 évesen, Jim Thurber, aki fémmunkás, és csődbe ment vállalkozó, és Jimmy Dorsey, akinek hatalmas, aranyásó szakálla van, de ez csak megtévesztés: valójában ingatlanügynök, aki olyan jól végezte a munkáját, hogy még a saját házát is elárverezték, és most az anyósánál lakik. Egy rakás vesztes, akik azonban nagyon elszántak. Jön a tavasz, olvad a jég, felbőgnek a bányagépek.

Az oregoni bányászok azonban már a pakolásnál elakadnak egy exkavátorral ráparkolnak az ingatlanügynök autójára. Persze, hogy az ingatlanügynök vezette a markolót. A pakolást végül a 65 éves Jack fejezi be, merthogy neki már van ebben tapasztalata: a nyolcvanas években már mosott aranyat, majdnem csődbe is ment.

Az aranyásás alapja pedig a több száz tonnás konténerek és bányagépek pakolása, de úgy tűnik a becstelen briganti már itt elakad: először egy lánc szakad el, utána összevesznek az irányításon, és még egyetlen métert sem tettek meg Alaszkáig. A hegedűk egyre idegesebben húzzák, az biztos.

Egy kis közjáték alatt kiderül, hogy itt aztán mindenkinek van családja, igazi amerikai álom Oregon nagy képernyős tévével, kissé kopott kanapéval és konyha malaccal. Ja, és Greg gyerekei is jönnek aranyat ásni, mondván gyerek és kutya mindig jól jön egy filmben.

Az indulás előtt már csak egy jelent van hátra: az akciófilmekben kötelező felfegyverkezés, vérben forgó szemek, mint Rutger Hauernél az Őrült Stone-ban, és kíváncsiság, mint a katana és a láncfűrész közt vacilláló Bruce Willisnél a Ponyveregényben. Jack fegyvereket vásárol, sokat és persze csak a medvék ellen.

Az út első felében megtudjuk, hogy miért is ez a hősies, sőt őrült kaland: hogy mindenki ki tudja fizetni a háza elmaradt törlesztőrészleteit? A zenekar olyan hosszan húzza, és az amerikai zászló is olyan lassan leng, hogy tényleg a szív megszakad.

A több kamionból álló konvoj Seattle-felé veszi az irányt, nem azért, mert ott van az arany, hanem mert onnan lehet elhajózni Alaszkába. Természetesen még egy ilyen unalmas autópálya kocsikázás sem mentes az izgalmaktól: az egyik kamion kereke kilyukad, ha lekésik a hajót, akkor egy egész hetet késnek. Hogy ki szúrta el? Hát persze, hogy megint a szakállas ingatlanügynök, aki kezd olyan ellenszenves lenni, mint Leo Getz a Halálos fegyver franchise-ban. Csak még vicceset sem mond.

Persze csak elérik a kikötőt, éppen hogy, és a konvoj másik része a gyerekekkel egy másik úton mennek Alaszkába. Feltűnik egy kutya is, közvetlenül a gyerekek mellett, teljes a Disney-életérzés, amit legfeljebb csak az ront kicsit el, hogy végig kell nézni, ahogy Greg gyerekei egy palackba pisálnak. Mert megállni ugyebár nem lehet.

Megérkeznek Alaszkába, és első dolguk, hogy pózoljanak az Alaszka-tábla előtt, a második meg, hogy felmarkolják a fegyvereket. Mert az férfias, meg ugye a medvék. A konvoj ezután már a kamionokkal és rajtuk az exkavátorokkal együtt elindul a nagy büdös semmibe. A következő izgalmas közjáték egy rozoga híd, amin a harminc tonnás markolóval megpakolt kamionnal át kell menniük. Nyikorognak a deszkák, meg a vonósok, óriási a feszültség, a kisebbik markolót még átviszik, de a nagyobbat már nem lehet: az alaszkai közlekedési hatóság szerint beszakadna az egész, egyenesen a jéghideg sarki folyóba.

Jack azt tervezi, hogy egyszerűen átkel az ötven tonnás markolóval a folyón, de azért biztos, ami biztos telefonon engedélyt kér a természetvédelmi hatóságtól: ők pedig figyelmeztetik, hogy akár 100 ezer dollár bírságot is kaphat ezért. Végül mégis engedélyt kapnak az átkelésre, de hát nagy a sodrás, és dübörögnek a háttérben a dobok. Elsőre nem tűnik izgalmasnak, hogy pár tahó egy markolóval átkel egy alaszkai folyón, de némi cb-rádiózás, gyors vágások, és torzított gitár kérdése az egész: a végén már úgy tűnik, hogy ez az egész az Indiana Jones egyik kimaradt jelenete. Vagy a MacGyver hd-verziója svájci bicska nélkül.

A folyó közben árad, egy, az exkavátor előtt sertepertélő homokjárót majdnem el is ragad, a becstelen briganti vesztésre áll: el sem érik a bányát, mehetnek vissza lakásrészletet törleszteni Oregonba. A markoló menti meg végül a terepjárót, és a benne ragadt Jimet, de közben az ötven tonnás lánctalpas is majdnem a vízbe borul. Persze a majdnem az csak annyit jelent, hogy a háttérben már tényleg örült futamokba kezdenek a hegedűk, húrokat tépnek a gitárok, és a dobok is egyre ütemesebben verik: az exkavátor végül csak partra vergődik.

Az utolsó jelenetekben a Félelem bére remake-jét forgatja le a stáb, szűk szakadékok mellett araszol a konvoj, nitroglicerin ugyan nincs, de azért a mélybe zuhan a sár a teherautók kerekeiről. Az első rész végén pedig megérkeznek az elhagyott egykori aranyásó faluba, nagy a hó, magasan a hegyek, gyönyörű a táj: és a hat oregoni lúzer már most milliomosnak érzi magát.

Aranyláz Alaszkában - Gold Rush

Aranyláz Alaszkában a Discovery műsorán

kedd 23:30
csütörtök 21:30
péntek 03:50

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

w a s d 2011.05.13. 17:40:11

És mi lesz a határidővel, minden discovery- s műsor egyik fő tényezőjével?:D

Omnibusz 2011.05.13. 18:56:16

Addig kell aranyat szerezniük, amíg ősszel keményre nem fagy a talaj. Ez elég jó határidő? :D

Yakk 2011.05.13. 20:45:05

Hajtottam az aranyér'
Jutalmam egy aranyér.

limbekcs 2011.07.20. 16:40:51

ezen nincs rajta a "aranyláz alaszkában" címke - a többin meg a "gold rush"... :)
süti beállítások módosítása