Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Glee 1x07 - Throwdown

2011. május 04. 09:00 - candyperfumegirl

Merész kijelentést teszek: vissza akarok térni az egy hét/2 hogyvolt menetrendhez (egy House és egy Glee), és ezt itt ország-világ előtt most le is írom. Tényleg, hogy fogadta Magyarország a Glee-t? Úgy tudom, az első évad lement, első nézők véleménye, illetve bármilyen infó a magyar közönség reakciójáról kommentbe jöhet, mert nagyon érdekel!

Na, akkor most jöjjön az, ahol tartottam, a hetedik epizód. Egyik legemlékezetesebb glee-s epizódkezdés: Sue és Schue arca torzul látványosan lassított felvételben, amint az elképzelhető legtúljátszottabb, teátrális hajtépést prezentálják. Állkapcsok nyúlnak, szemek gyilkos indulatot tükrözve vérben forognak, minden szál haj égnek áll, kezek ég felé csapkodnak elmeháborodott gesztikulációban, majd a kamera egy-egy különösen jól sikerült torzult fintort ki is merevít, mialatt Sue Sylvester ecseteli halálnyugodt voiceoverben, hogy ő még a vita hevében is mennyire elegáns és stílusos tud maradni. Csillagos ötös Glee jelenet. Nem tudjuk meg, mi a baráti szóváltás oka, mert a hangot is eltorzították, de Will visszaemlékszik, hogyan is jutottak el erre a pontra, és most visszamegyünk egy kicsit az időben.

 

Előző epizódot ugye ott fejeztük be, hogy a csapat illegális doppinghasználatát büntetendő Figgins igazgató kiutalt Will mellé egy másik pedagógust a glee klubot felügyelni, méghozzá a szigorú és igazságtalan Sue Sylvester személyében. Will megpróbálja a klubot a szokásos mederben vinni tovább, de a srácok különösen ellenséges formájukat hozzák, mindenki valami más stílust akar az előadásokba belecsempészni (persze mindenki azt, amiben ő maga a legjobb), Rachel és Mercedes már éppen eresztenék ki a karmaikat, de Will minden ötletet lehurrog. OK, biztos klassz Mercedes az RNB-ben, meg Mike Chang észveszejtő táncos, de még annyi feldolgozatlan szám van a Journey életműben, és különben is. Eközben a mesterkém trió szorgalmasan jelent a hatalmát illusztrálandó pink melegítőben parádézó anyakirálynőnek, hogy belviszály sújtja a klubot, konkrétan a kisebbségek háborognak a csekély szerepük miatt. Ez persze ferdítés, de ez az a pont, amin Sue fogást találhat majd a glee klubon és közben összekötve a kellemest az ördögivel még jól meg is szorongathatja Will tökeit jó keményen, úgyhogy a terv készen áll: a glee klubból egy olyan negatív és ellenséges közeget kell teremteni, hogy a tagok önként akarják majd elhagyni azt, drámai zene, sátáni kacaj, let he games begin.

Will a klub működésére egyetlen megoldásnak most azt látja, ha Sue is meg ő is saját számmal készülnek a kerületi döntőre, a lehető legkevésbé zavarva egymás köreit, el lehet képzelni, ez milyen jól sül majd el. Figgins még annyival súlyosbítja a helyzetet, hogy a legutóbbi vezetői tréningen tanultakat miden áron a Sue-Schue párosra akarja alkalmazni, és a béke és közjó érdekében baráti ölelkezést követel, ellenkező esetben felmondólevelet, kettőt. Csodával határos módon mindketten túlélik a kényszerű testi kontaktust, de csak mert életveszélyes fenyegetéseket suttogtak egymás fülébe közben, és ez még csak a kezdet.

Finn és Quinn dokinál, Will kíséretével és lelki támogatásával. Megtudják, hogy lányuk lesz, mármint hogy Pucknak és Quinn-nek lánya lesz, Finn-nel ugye nem osztanak meg minden jelentéktelen apróságot. Közben a suliban Rachelt ellenszenves diákblogger, aka Jacob Ben Israel zaklatja. Ezúttal a bugyijába való besóvárgás csak mellékvágánya a beszélgetésnek, valójában bombát készül robbantani a srác, és a suliújság szerkesztőjeként tudna is. Közli Rachellel, hogy tud Quinn és Finn (hivatalos verzió terjeng csak egyelőre) születendő gyerekéről, és Rachel hajlandó megvesztegetni is, ha nem hozza le a sztorit.

Lássuk akkor Sue Sylvester glee klub-beli tevékenységét! Először is egy cinkelt érme segítségével kisorsolja, hogy ő választhat csapatot magának, amit csak rá jellemző zsenialitással valósít meg, a következőképpen: Santana, Kerekes, Meleg Srác, Ázsiai, Másik Ázsiai, Aretha, Shaft, ide hozzám! Priceless. Nem véletlenül nem a focistákat és a cheerleadereket választotta maga mellé a nagyasszony, ő igenis komolyan veszi a kisebbségi diákok érdekeit, nem ér röhögni. Will szerint ez először is bullshit, másodszor előítélet, de nincs is semmi ezen a világon, ami távolabb állna Sue Sylvestertől, mint az előítéletesség, mondja az edzőnő magyar hangja, Santana, és még mutatja is hozzá a klasszikus „Sue C’s it” kézjelet, amit őgonoszsága elégedett mosollyal nyugtáz, na ez egy páratlan glee jelenet volt.

Otthon Will panaszkodik Terrinek, kezdi elveszíteni a fonalat, Sue kieresztette a csápjait a glee klubra, és otthon sem ő hordja a nadrágot, eleve mi az, hogy még nem is volt Terrivel ultrahangon? A beszélgetésből kiderül az is, hogy Quinn kislányt vár, ez Paraszemnek nagyon nyugtalanító információ, de őt ismerve majdcsak kitalál valamit. Másnap a suliban Finn Rachelnek hálálkodik, hogy akármivel is tömte be Jacob Ben Israel száját, a dolog hatásos volt, Quinn terhessége nem látott napvilágot. Némi verbális flört után Finn balra el, tini Perez Hilton viszont érkezik, egy neonzöld tangát lóbál a kezében felháborodottan, hogy következő alkalommal eredeti Rachel Berry bugyit követel a hallgatásáért, nem olyat, amin még rajta van az árcédula.

Megkezdődik Sue csoportjának első dalpróbája, Mercedes rendkívül izgatott, újonnan szerzett első számú díva státuszát egy Mercedes feliratú blinggel a nyakában hangsúlyozza. Sue nem aprózza el a dolgot, rezesbandát hoz, a csapattól Hate On Me-t akar hallani, Mercedestől Mariah-kézmozdulatokat, Másik Ázsiaitól pedig hajmeresztő koreográfiát kér hozzá. Csapatnak mindez elég jól össze is jön, a dallal sikeresen hipnotizálja őket az anyakirálynő, aki maga is táncra perdül a fülbemászó ritmusra, mindenkinek, aki ezt látta, hosszú távú terápiát jósolok. Magában az előadásban még nem tudom eldönteni, hogy a Changster zseniális tánctudása vagy Kurt térdig érő Gucci pulóvere volt az első számú látványelem, de nem sikerül rosszul a dolog, Will is aggódva pislog be az üvegajtón.

Ezek után Sue magabiztos fekete nindzsaként közlekedik az iskola folyosóin, jaj annak, aki az útjába mer állni. Schue csak megpróbálja, és nem sül el jól a dolog, kiderül, hogy Sue elégette az összes glee klub kottát jelzésértékűen, és azért akarja megsemmisíteni a klubot, mert nem bízik a göndör hajú férfiakban. Más sem jár a fejében, csak a Will hajában fészkelő madarak, melyek mérgezett tojásokat raknak és ennél gusztustalanabb dolgot elképzelni sem tud. Jegyezzük meg jól ezt a beszélgetést, ez egy korszak kezdete.

Terri (aki közben eggyel nagyobb haspárnát tett a tunikája alá) arra bíztatja férjecskéjét, hogy a saját játszmájában győzze le a főboszorkányt, vagyis menjen le szépen a szintjére, és legyen olyan aljas, amennyire az csak emberileg lehetséges. Ennek értelmében Will másnap meg is húzza spanyolból az összes Cheerio-t – természetesen a mesterhármas, Q, Santana és Brittany kivételével. Sue haragja határtalan, amit a szerkesztők a Carmina Burana bejátszásával tesznek még hangsúlyosabbá. Következő jelenetben már Figgins irodájában üvölt a tanerő, elnök bevonásával fenyegteőzik, és kihaló nyelvnek nevezi a 2. világnyelvet, miközben Will ártatlanul bazsalyog a sarokban. Némi nyomás hatására Figgins igazságot tesz, Schue-nak van igaza, Sue-nak meg nincs, mire őnagysága dührohamot kap, perrel fenyeget és módszeresen pusztítani kezdi az irodaberendezést, vagyis egész nyugodtan mondhatjuk, hogy könnyen megúszták a dolgot.

Dolgozatírás közben Finn elérkezettnek látja az időt, hogy gyereknév ötletekkel bombázza Quinnt, ő konkrétan a Drizzle névre gondolt, Quinn meg konkrétan arra, hogy Finn talán a legnagyobb idióta, akit valaha hátán hordott a Föld. Finn ezek után komolyan elgondolkodik rajta, nem kéne-e neki inkább egy olyan barátnő, aki törődik az ő érzéseivel is, mondjuk annyira, hogy a bugyijával lefizessen egy perverz újságírót, hogy ne jelentessen meg róla komprommitáló cikkeket. Ezt követően az epizód legjobb glee klub produkciója kerül színpadra, ami annyiból áll, hogy a spontán újraegyesült klub a Ride Wit Me-t adja elő laza, örömzene modorban, bármiféle feszültségnek és széthúzásnak nyoma nincs, jó látni az egészet úgy, ahogy van. Nincsenek tanárok, nincs koreográfia, nincs zenekar, csak Puck a gitáron meg Finn a doboknál, nincs autotune, ha ilyen zenei betétből lenne több, rengeteget dobna a sorozat hangulatán. Csapatból mindenki egyetért abban, hogy hiányzik a közös énekelgetés, de ez már a búcsú perce, Sue csapatának távoznia kell, mert most Will fog az övéivel próbálni.

Romantikus duettet hozott Finn és Rachel számára, No Air, hú de nem fog ez a fő pompomlánynak tetszeni. Többiek vokáloznak, Finn és Rachel pedig úgy énekli a dalt egymásnak, mintha senki más nem is lenne a teremben, majd átsétálnak egy képzeletbeli videóklipbe, van szélgép is, ahogy kell. A színpadon zárnak, de olyan összekapaszkodó tekintetekkel, hogy akár esnének is egymásnak, amint a zene elhallgat, ha nem lépne be közéjük dühösen a rezgéseket jól érzékelő Quinn. Mr. Schue-nak nagyon tetszett a produkció, csak Q prüszköli a Sue által gondosan betanított szöveget, mi van vele, a pompomlánytársával, meg a gyermeke apjával, őket miért ültette a tanerő kispadra? Csend legyen, neked most nem osztottam lapot, zárja le a hisztit Schue, de Quinn a biztonság kedvéért még duruzsol Puck és Brittany fülébe is egy sort, ti nem unjátok az örökös cserejátékos szerepet?

Azoknak más sem kell, már futnak is Sue-hoz, aki laza karizomerősítő gyakorlatok közepette hálásan kiterjeszti a szárnyait szegény elnyomottakra, továbbra is minden a terv szerint. Will persze nem lát a méregtől, már csak három diákja maradt, Sue ezért alkut ajánlj: engedje át spanyolból a Cheerio-it, és akkor visszakaphatja szánalmas kis csapatát. Schue válasza egy cizellált egyél szart és dögölj meg, Sue elégedetten hátradől. Terri és pszichopata nővére, Kendra meg a nőgyógyászt gyúrják éppen, ugyanis az a kellemetlen helyzet állt elő, hogy szállítani kéne Will számára egy olyan ultrahang képet, amin egy fiúgyermek látható.

A suliban Quinn esik neki barátian Rachelnek, hagyd békén a pasimat, vagy véged, és még szépen kértem, mondja annyi fenyegetéssel a hangjában, amennyit csak képes belesűríteni. Rachel nem ijed meg, igen, legszívesebben lenyúlná az ellen pasiját, de Quinn sem mutogathatja büszkén az erkölcsi bizonyítványát, tekintve, hogy Sue Sylvesternek kémkedik, hoppá. És ha már itt tartunk, Rachel javasolja, hogy Q gondolja át, mégis ki fog mellette állni, ha már nem fér bele a pompomlány egyenruhába, mert a piramisban alatta álló Cheerio-k, meg az anyakirálynő biztos nem. Plusz még odaszúrja neki hogy nem ártana gyakorolnia egy kicsit, mert nem a legjobb irányban kamatoztatja az önkifejezést. Ennek értelmében Quinn előad egy számot a Finnhez fűződő viszonyáról, you just keep me hanging on, érdekes.

Glee próbán kiborul a bili, Will és Sue egymásnak esnek, szörnyű pedagógus vagy, te meg egy bukott előadó, gáz a hajad, vetted a diplomádat, és ez még csak a kezdet. Így jutunk el az epizód elején látott lassú felvételben történő patáliáig, amit végül a srácok állítanak le. Nekik a glee klub eddig szórakozás volt, és sokan pont az otthoni viszályok helyett választották, de ez így már minden, csak nem buli. Rachel megmutatja, hogy kell dívásan elviharzani, a többiek pedig büszkén követik.

Will és Terri ultrahangon vannak, na lássuk, sikerül-e megnyerni az Oscar díjat legjobb rendezés, művészeti rendezés, legjobb színésznő és legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Dr. Wu paravánt húz Terri és a has közé, berak egy DVD-t, és gépiesen közli a leendő apával, hogy upsz, ez a fiú igazából lány. Az alakítás borzalmas, de Will nem figyel ilyen intő jelekre most, mert csak a moniort nézi, és olyan örömkönnyekben tör ki, hogy szívtelen boszorka az, aki képes ennek az embernek összetörni a szívét.

Másnap Sue és Schue megegyeznek abban, hogy a nagyasszony kiszáll a glee klubos bohóckodásból és csak jelképes szerepet akar, mondjuk látni a setlisteket versenyek előtt, ezt most jegyezzük meg. A klub következő próbáján pedig ő maga robbantja fel a bombát, tudja, hogy Q terhes, és ma délutánra az egész suli tudni fogja, Jacob Ben Israel ezek szerint mégis publikálta a hírt? Igen, de nem akárhogy, hanem Sue határozott kérésére, miután némileg megzsarolta Rachel zavarbaejtő nagyibugyijával. Akárki akármit mond, nem semmi játékos ez a Sue Sylvester, bűn lenne alábecsülni. Ezek után a klub előadja kifejezetten Quinn-nek címezve a Keep Holding Ont, amiben mindenki általánosan kedves és jófej a pompomlánnyal, Finn pedig mindkét csaját megtáncoltatja, érik a dráma rendesen.

Címkék: glee
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.04. 09:23:55

Az első évadot néztem végig pár hét alatt "ledarálva". Érdekes módon a második évadba nincs kedvem belekezdeni, nem tudom miért. A dalok tetszettek, a karakterek nagyon - gondolom direkt van ilyen rajzfilmfiguraszerűre véve a szereplők nagy része. Ja, örök kérdés: Miért huszonévesek játszanak tiniket? A tinik még képtelenek a színjátszásra, vagy miért?

J.B. 2011.05.04. 09:57:47

Belenéztem néhány részbe, aztán rájöttem van jobb dolgom is.

Nekem túl sok benne az amerikai ripacskodás, és túl nyálas az egész. Mondjuk a musical-ektől is mindig borsódzott a hátam, szóval nem vagyok célcsoport.
De akkor is kimondom: a High School Musical meg egy közepes sitkom összegyúrása bár kétségkívül innováció, de megkérdőjelezhető az eredmény.

És milyen férfi már, aki minden -általam- látott részben bőg egy sort?

haruka 2011.05.04. 10:03:43

én imádom a sorozatot, bár vannak benne hullámhegyek és -völgyek, ami a minőséget illeti. én eleve az eredetit kezdtem el nézni, a magyar verzió szar volt, a szinkron semmit nem adott vissza az eredetiből.
szóval nekem bejön, jók a dalok átdolgozásai, vannak benne jó poénok. mondjuk én elfogult vagyok, mert a musicaleket is szeretem. :)

candyperfumegirl 2011.05.04. 10:28:51

A magyar változatot én sem bírtam nézni, pedig ha egy szinkron jó, simán fel tudja venni a versenyt az eredetivel, de ebben az esetben azt kell hogy mondjam, rengeteget levont az élményből. Sajnálom nagyon, mert az első évad zseniális, de a nyelvi akadály miatt nagyon sok emberhez nem fog eljutni itthon, mert ezt tényleg úgy jó nézni, hogy minden poén és minden árnyalat átjön (nagyon jó a verbális rész is szerintem), meg ugye ha az ember érti a dalszövegeket is.

Valahogy volt egy olyan érzélsem, hogy a magyar közönség idegenkedni fog tőle, meg itthon van egy elég erős "fúj musical" hozzáállás sokszor , amit fel nem foghatok, de amiatt sokan eleve kaszálják. Azért remélem, itthon megszerették néhányan a Glee-t, nekem nagyon jól tud esni az a heti 42 perc vigyorgás, amit szállít.

J.B. 2011.05.04. 11:16:45

No látom én kerültem abba a helyzetbe, hogy támadom szegény sorozatot.
Ízlésről nincs sok értelme vitázni, de azért mégicsak megtesszük, ugye.
Szóval: az amerikai életérzés, a cheerleader-ek világa, meghogy politically correct-en mindig kell egy meleg srác meg kedves, érzékeny, dagi afro-amerikai lány, és a történetvezetésben kell egy nagyon jó meg egy nagyon rossz oldal (jó cowboy rossz cowboy, Luke és Vader, tornatanár-énektanár ) szóval ezek nemcsak távoliak, de borzasztó unalmasak is tudnak lenni. Ehhez még hozzájön, hogy a vajas zsömléről is egyből elkezdenek dalra fakadni...
Úgy is fogalmazhatnék, hogy a showbiznisznek mi még nem vagyunk ezen a fokán.
De azt is gondolom, hogy a jóég mentsen, hogy erre a szintre eljussunk...
Persze akinek nem inge ne vegye magára, és ha szereti nézze.

candyperfumegirl 2011.05.04. 11:30:32

Az biztos, hogy a Glee-ből nem lehet kizárni az amerikai életérzést. :) Olyan közegben játszódik, ami számunkra ismeretlen, ez egyrészt jó is, pl. azt a fajta kiközösítést és zaklatást pusztán azért, mert valaki nem cheerleader vagy a focicsapat tagja jobb is, ha soha nem ismerjük meg.
Meg persze sarkít és túloz rendesen, de ezt mi, akik szeretjük a sorozatot, a Glee szerves részének tekintjük és így fogadjuk el, de persze értem, amit írsz, nagyon más ez a közeg, mint amiben mi élünk, ez tény.

haruka 2011.05.04. 14:28:16

igen, ez az egész nagyon távol áll a mi átlagos középiskoláinktól, ez tény. :) viszont azzal vitatkoznék, hogy a szereplők vagy jó zsaruk vagy rossz zsaruk, én úgy érzem, az írók pont azt próbálják bemutatni, hogy attól még, hogy pl. te vagy a gonosz cheerleader ribanc, attól még neked is lehet komplexusod pl. meg Sue-ról is derülnek ki dolgok, amik emberibbé teszik. szóval szerintem annyira nem egyszerű a dolog, de persze nem is tudományos disszertáció. :) énekelni meg akkor szoktak, amikor próbálnak, vagy ilyesmi, meg mikor "álmodoznak", nem úgy, mint a Disney mesékben, ahol tényleg egy vajas zsömlétől dalra fakadnak. :)

Valandil 2011.05.05. 08:32:17

@J.B.: Elárulok egy nagy titkot: Sue lehet, hogy g*ci, de igazából szereti a diákjait. Csak jól titkolja. Tehát annyira nem fekete-fehér a felállás. (Amúgy a pc-nek pont Sue ad hatalmas pofonokat, mint pl. ebben a részben.)
Én szerettem, de nem a szinkronos verziót; a második nekem gyengébbnek tűnik.
süti beállítások módosítása