Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 1x20 - Gyilkos átültetés

2011. április 28. 10:00 - o.n.

Brennan, Angela és Booth a kórházban keresik fel Cullen igazgatót az aktuális ügyük részleteivel. Ennek oka az, hogy Cullen kamasz lánya, Amy a gyermek-onkológiai osztályon fekszik, sajnos rákot diagnosztizáltak nála. Egy olyan fajta rákot, ami igen ritka az ő korában, Bones fel is kapja a fejét, de Booth nyomatékosan közli vele, hogy nem másznak bele Cullen magánéletébe. Nem kérdezősködnek, nem elemeznek, csak elmondják amiért jöttek aztán húzás. Mivel Amy szerint Booth jó arc, erre a betegszobában kerül sor.

Amíg Cullen a szimulációt nézi az áldozatról, Angela beszédbe elegyedik Amyvel, lévén mindketten művészek. Amy épp tájképeket készít, és szeretne majd eljutni a Louvre-ba, a listáján a szerelem és az autóvezetés után szerepel. Mivel egy kísérleti gyógyítási eljárást próbálnak ki nála, erre talán még esélye is lehet, egyelőre bizakodnak. Booth élénk köhögésére ügyet sem vetve Bones is kérdezősködni kezd, de Cullenék sem tudják, hogyan kaphatott Amy ilyen rákot, a környezetében nem volt azbeszt, és beteg sem volt soha, ha nem számítjuk a tavalyi síbalesetet. Többszörös törés a lábában, csontbeültetésre került sor, Brennan elkéri a röntgenképet és azonnal be is viszi a laborba. Zack és Hodgins megerősítik, hogy a beültetett csont az állapota alapján nem a hivatalos kórlapon szereplő 25 éves donortól származik, hanem egy legalább 60 éves embertől.

Booth és Bones kérdőre vonják az átültetést végző orvost, de nem ő felel a szerv-ellátásért, csak az operációt végezte. Biopsziát végeztetnek vele a donorcsonton, közben kikérdezik a donorszövet-koordinátort, Dr. Odgent, aki a Biotech szövetellátóhoz irányítja tovább őket. A biopszia eredménye igazolja, hogy téves volt a donor kora, és azt is, hogy a beültetett donorszövet már rákos volt. Valaki tudta ezt, mégis sor került az átültetésre, Booth ki is mondja a gyilkosság tényét. Méghozzá olyan gyilkosság, ahol az áldozat még él, ráadásul egy gyerek, ennél borzalmasabbat nem is nagyon tudok elképzelni.

Cullen megköszöni nekik, hogy mindezt kiderítették, még ha a lánya gyógyulási esélyein nem is javít. De az FBI nem az ő magánrendőrsége, utasítja Bootht, hogy értesítse a járványügyiseket, Booth pedig nem engedi Bonest vitatkozni, csak a kocsiban vázolja fel neki, hogyan lehet ebből hivatalos FBI-os nyomozás: ha másik államba is átnyúlnak a szálak, akkor van esélyük. Nem úgy, mint Amy Cullennek.

Angela digitalizálta Amy legújabb művét és kivetíti neki a falra, hogy megmutassa, a modern technika sem ellenség. Amy el van bűvölve, mindamellett szomorú, hiszen nemrég még suliba járt, most meg a szülei meg vannak ijedve, a barátai meg nem tudják, mit mondjanak neki. „Változnak a dolgok.”

Booth és Brennan a Biotech irodájában csak néhány íróasztalt és kartondobozt talál, a cég már két éve megszűnt. Valaki ezek szerint életben tartotta, talán Ogden volt az. Egyelőre több kérdést nem tehetnek fel neki, mert elutazott egy máj miatt, az asszisztensnője, Alexandra viszont közlékenynek bizonyul: két átültetést is végeztek ugyanazon a napon, amikor Amyt operálták, az egyik beteget meg is nevezi. Booth telefonál a címéért, de kiderül, hogy Kelly DeMarco már meghalt. Bones kihantoltatja a testét, és megállapítják, hogy ugyanolyan típusú tüdőrákja volt, mint Amynek. Mivel az emberi testben 206 csont van, és valamennyiből lehet beültetést is készíteni, értesíteni kell a környékbeli kórházakat, hogy vizsgálják ki azokat a pacienseket, akik Amyvel kb. egy időben kaptak Biotech-es beültetett szövetet. Ebből akár sorozatgyilkosság is lehet.

Mivel Ogdent korábban már kirúgták egy magánklinikáról, rövid úton a riportszobában találja magát. Igaz, hogy fogadott el kenőpénzt, de a Biotech-hez semmi köze, az asszisztense elindít egy keresést a szükséges szövetre, ők jelentkeznek, mérlegelik az árajánlatot, megegyeznek. E-mailekre és banki átutalásokra korlátozódik leginkább a velük való kommunikáció.

Angela meglátogatja Amyt, megmutatja neki néhány munkáját. Amy szerint csodálatosak, és egyben sajnálja, hogy nincs elég ideje átélni sok mindent, hogy aztán megfesthesse. Persze a pasik is szóba kerülnek, no ez Angie témája, el is hangzik a jó tanács: élvezd az életet, néha olyasvalakire találhatsz, akivel megéri. Ha mégsem, akkor meg máris tudsz majd miről festeni.

Közben az FBI segítségével nyomozzák, kik kaptak a környéken Amyvel egy időben új szöveteket. Már 13-an vannak a listán, közülük többen rákosak, kettő pedig már elhunyt, az egyikük méghozzá Virginiában, az pedig már másik állam, Booth hivatalosan is nyomozhat, nem csak a betegszabadsága alatt. A fejfájás univerzális indok, mint tudjuk. Bones ki akarja deríteni, ki volt a donor; Cullen megadja az engedélyt a nyomozásra és megköszöni Boothnak az eddigieket.

A kórházban mindenkit megvizsgálnak, aki feltehetően rákos szöveteket kapott a beültetéskor, kisgyerekektől idősekig. Booth és Bones végignézetik Odgennel és az asszisztensével is, hadd lássák mit okoztak. Már három betegnél van jele a rák korai stádiumának. Amyvel Brennan beszél, sajnos belőle már nem operálhatják ki a rossz csontot, mert a szervezete túl gyenge, viszont sokak életét megmenti.

Mivel rengeteg röntgenkép összegyűlt a donorról, Brennan és Zack meg tudják állapítani, hogy valószínűleg építőmunkás volt, Angela megmutatja, hogyan nézett ki, Hodgins pedig a csontjaiból meghatározza, kb. hol élt. Három szóba jöhető donor van, az egyiknek minden csontja megvan, a másikat pedig el sem temették, hanem lefagyasztották. A harmadik özvegye eleinte kedves, a férje valóban dolgozott építkezéseken is, többek között. És zsindelyezéssel is foglalkozott, vagyis azbeszttel volt kapcsolatban, na ez okozta a rákot. A nő kedvessége gyorsan eltűnik, amikor nyomozópárosunk meggyanúsítja, hogy eladta a férje szerveit, hogy pénzhez jusson, a maradványokat pedig elhamvasztatta. Az özvegy felháborodik, hisz épp azért döntött a hamvasztás mellett, mert a temetkezési vállalkozónál ez volt az olcsóbb. Mivel egy lakókocsiban él, ez hihető verzió, mindenesetre a hamvakból nem ad mintát.

A Cullen-szülőknek megmondják, hogy a lányukon alkalmazott kezelés hatástalan, sajnos épp Amy ablaka előtt teszik ezt, így a kislány látja a szüleit kiborulni, és haldokló gyerekeknél gyakran tapasztalt módon leginkább őket sajnálja. A mellette ülő Angela szóhoz sem jut, amikor megfogja a kezét, és csak tovább rajzol.

Booth és Brennan eközben a temetkezési vállalkozót kérdezgetik, de a fickó biztos benne, hogy Hastingst nem ő hamvasztotta el. Talán az özvegy nem is tudott semmiről, a temetkezési vállalkozó pasas viszont nagyon gyanús: állítása szerint épp egy holttestet balzsamoz, amikor hőseink rányitnak, de feltűnően gyorsan takarja le a hullát, és a kesztyűje is igen véres. Mivel van házkutatási parancs, körbe lehet nézni nála. A koporsók bemutatására berendezett teremben Bones egy vízvezetéket vesz észre, a szőnyeg alatt pedig lefolyót talál. Mr. Martin mégsem volt elég alapos a nyomok eltüntetésével, a szellőzőből Brennan csontpor-mintát szerez. Nyolc különböző személytől vannak minták, de olyasvalaki vette ki a szerveket, akinek volt orvosi előképzettsége.

Martin mindent tagad, Cullen nekiesik, de Booth visszafogja, pedig. Brennan közben rájön, ki a fickó bűntársa: Odgen titkárnője, Alexandra, aki orvosin tanult, de nem fejezte be, így azt sem tudja, hogy a köhögése a csontpor belélegzése miatt kialakult betegsége következménye. A mellkasröntgen majd igazolja mindezt, Booth le is tartóztatja a nőt.

Az igazság kiderült, de sajnos ez Amyn nem segít. Angela kiborul, Hodgins próbál lelket önteni belé, és arra biztatja, hogy alkossa meg a Louvre-t a kislánynak. A szerelmet úgyis túlértékelik – többnyire. Így aztán az epizód nem a szokásos elégedett beszélgetéssel/italozással zárul, hanem Amy látogatásával a Louvre-ba, igaz „csak” Angie 3D-s programjában, de a lányt így is nagyon boldoggá teszi.

Zene:

"See the Sun" by Pete Murray

"The Dumbing Down of Love" by Frou Frou

"Born" by Over the Rhine

Címkék: dr. csont
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoxó 2011.04.28. 12:13:15

Nálam ez a rész benne van az egész sorozat 3 legtragikusabb és 5 legjobb része között.
süti beállítások módosítása