Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Tenkes kapitánya 1x10 - A haditerv

2011. április 27. 10:26 - Gabba

Ezen szép nyári napon Pityik őrmester adta a strázsát a várkapu fölötti bástyán, így ő pillantotta meg elsőnek a vár felé közeledő díszes főúri batárt. Fegyverbe kiáltotta az őrséget és sietett jelenteni a császári tábornok érkezését Eberstein ezredesnek. A kornétás fújta a díszjelet, a helyőrség felsorakozott a várudvaron, Amália is pihegve legyezte magát férjura mellett. Az idős tábornokkal együtt érkezett Helén is, Amália testvérhúga. A katonai üdvözlések és a testvéri csókváltás után Amália frissítőt kínálva a vendégeknek a lovagterembe invitálta őket. A tábornok az ezredesnével a karján előreindult, közölve: „Mindennel nagyon meg vagyok elégedve.” Ez valami visszatérő szólás lehet a Habsburgoknál, szerintem még századok múlva is ezt fogják mindenre mondani...

 

A tizennyolc fogásból álló könnyű ozsonna után aztán a tábornok keményebb hangot ütött meg. Délután öt órára ugyanis vizsgálatot rendelt el a Tenkes kapitánya ügyében, majd estére a haditerv megbeszélését, addig viszont lepihen. Amália gyorsan utasította Juliskát, a szakácsnét, hogy Dudva György korcsmájából szerezzen be mindenfélét a tábornok méltó vendéglátására. Eközben a titkos barlangban Máté, Jakab, Siklósi bácsi és Viktor mester azon morfondírozott, hogyan lehetne megtudni, mi járatban van a császári főtiszt. A várat nagyon erősen őrzik, de Máté szeme állásából már gyaníthatni való volt, hogy neki van ideája arra, hogyan lehetne ennek utánajárni.

A fogadóban Dudva épp nagy sebtiben rakta össze a Juliska rendelte mindenféléket, amikor belépett Máté és Jakab. Láttukra a korcsmáros majd elejtette kezéből a két szép darab hasaszalonnát. Hát még attól milyen rosszul lett, amikor Máté lágy szókkal meggyőzte arról, hogy a saját érdekében három napig hidegrázással maradjon ágyában; addig majd az ő embere elvezeti a fogadót. Nyomatékul Jakab még a mordályával is barátságosan az asztalra koppintott, erre aztán iszkolt is Dudva uram a szobájába, nedves csíkot húzva maga után. Mátéék eztán Juliskával elegyedtek komoly megbeszélésbe, sorra véve a várba való bejutási lehetőségeket.

A lovagteremben kora estére véget ért Eberstein ezredes kihallgatása. A tábornok két hetes határidőt adott neki a Tenkes kapitányának kézrekerítésére, mert utána általános hadműveletek kezdődnek a kurucok ellen, amit ilyen piszlicsáré ügy, mint holmi paraszti mozgolódás, nem hátráltathat. Majd némileg enyhültebb hangulatban a haditerv megbeszélésébe kezdtek, az ehhez szükséges titkos térképeket az öreg főtiszt egy henger alakú bőrtokból vette elő és terítette szét az asztalon.

Ezalatt készült a finom vacsora, ám a jó Juliska nélkül. Ő ugyanis az oldaltoronyban lévő kamrában serénykedett, de nem a fűszerszámokat keresgélte ám! Az ablak két vaspálcájára egy vastag vizes kötelet hurkolt, a kötélbe egy sodrófát dugott és csavarni kezdte. Juliska igazi rubensi nőideál, a kákabélű Pityik őrmestert fél kézzel el tudná tángálni, az ablakrácsok sem álltak sokáig ellen izmos karjának. Majd az egyik hordóból vastag kötelet szedett elő és lebocsátotta a vár alatt fekete csuklyás köpenyében várakozó Máténak. Így beburkolózva a kapitány úgy nézett ki, mint Torquemada Tamás, az ismert főinkvizítor. „Senki sem számít a spanyol inkvizícióra!”, idézte fel magában a mondást Máté, és kúszni kezdett felfelé a kötélen.

A kamrába felérve Juliska gyorsan elmagyarázta neki, a belső udvar mely részén található a tanácsterem ablaka. Máté a megjelölt helyen leengedte a kötelet és a keskeny párkányon előreóvakodott. A csukott ablak miatt ugyan a tanácskozásból semmit sem hallott, azt viszont látta, hogy a megbeszélés végén a tábornok a bőrhengerbe rejti a terveket majd gyertyával a kezében szobájába indul. A folyosóra kilépő tábornokot Amália és Helén meghívta vacsorára, amit a főtiszt kegyesen elfogadott, közben kedveskedőn becézgette a Helén ölében tartott kismacskát: kutyuli, kutyuli! Majd aznapi jócselekedetét letudván továbbindult szobájába, miközben a két szépasszony döbbenten nézett egymásra, szemükben a felismerés: hát ez teljesen hülye!

Máté a párkányon állva figyelte, hogy melyik szobában fog felbukkanni a gyertyavilág. Micsoda szerencse, pont az a szoba volt a tábornoké, aminek ablaka mellett a kötél lengett! Máté csendben felkúszott és az ólomkeretes ablakon benézve megfigyelte, hogy a tábornok a szekrény melyik fiókjába rejti az értékes tokot. Ezután a főtiszt eltávozott, hogy a jól végzett nap után az ezredes és a két dáma társaságában elköltse az estebédet. Máté csak erre várt: övéből kihúzta kését, és az üveget befogó lágy ólmot a penge hegyével körbevágta. Így már könnyen ki tudta nyitni a reteszt és bemászott a szobába, majd mindent nyitó svájci bicskájával a szekretert kezdte feszegetni, és hamarost kezében is tartotta a titkos dokumenteket.

Ugyan óvatosságból a kötelet felhúzta maga után, de munkájában annyira elmerült, hogy azt már nem vette észre, hogy a Kutyulinak hívott kismacska addig-addig játszódott a kötélvéggel, amíg az lesiklott az ablakpárkányról. Az udvaron járőröző Pityik őrmester alaposan meglepődött a lengedező kötél láttán, és gyors tempóban kapaszkodni kezdett rajta felfelé. Az ablakhoz felérve előrántotta pisztolyát, de Máté gyorsabb volt: erőteljes mozdulattal kupán vágta a labanc hadfit, aki így csak a levegőbe lőtt, miközben leszánkázott a kötélen. A dörrenésre az ezredes sápadtan ugrott fel a vacsoraasztaltól és rohant az udvarra. A kábult Pityik jelentette, hogy a Tenkes kapitányát látta a tábornok szobájában, mire Eberstein azonnal riadóztatta az őrséget.

Ajjaj, szorul a hurok, innen hogy jutsz ki, Máté? Na, nem kell őt félteni, több esze van neki, mint az egész helyőrségnek együtt. A falról leakasztván egy régi hóhérbárdot, ráaggatta a tábornok úti köpenyét és kalapját, majd a maskarát az ablak elé állította. A várfal szemközti oldalán lesben álló Vogeller és Ritpek észrevette az árnyalakot, és Ritpek rásütötte a puskáját. Az alak eldőlt, a két lövész diadalmasan rohant jelenteni a hőstettet a tábornoknak. Az a többi tiszttel együtt sietett a tábornoki szobába, ahol időközben Máté elrejtőzött az ajtó mögött. Miután a labanc vezérkar betódult a szobába, Máté lekapta a falról az egyik díszkardot, amivel kiütötte a folyosón őrködő Vogeller kezéből a fáklyát, majd Ritpeknek is lenyomott egy embereset. Az ajtót kívülről bezárta, és a kulcsot zsebrevágva elmenekült.

A tisztek belülről dörömböltek, a két lövész kívülről szerencsétlenkedve próbálta valahogy nyitni az ajtót. Az ezredes parancsára Pityik őrmester belelőtt a zárba. A zár engedett, de a golyó egy gellerrel Vogellert is eltalálta, ugyanott, ahol csak nem sokkal azelőtt gyógyult be neki. Fogta a hátsóját, úgy ordított, Ritpek együttérzően hajtogatta: már megint, már megint... (Vissza a gyalogsághoz, ecsém, mert lóra megint nem tudsz majd ülni jódarabig!)

A zegzugos folyosókon, pincéken át menekülve Máté sikeresen elérte a kaput. A bolthajtás alatt összetalálkozott a tábornokkal és az ezredessel, akiknek már nem volt idejük fegyvert rántani: Máté a karikásostorral olyat cserdített nekik, hogy nem győzték kapkodni a lábukat. A hosszas ugráltatásban végül úgy kimerültek, hogy segítséget sem volt erejük hívni, csak eldőltek. A kuruc kapitány a vár előtt várakozó Buga Jakabbal lóra ugrott, és vágtatva indultak a megszerzett haditervvel Béri Balogh Ádám táborába. Eberstein és a tábornok eközben még mindig a bolthajtás alatt lihegett, kendőikkel egymást legyezgetve: das Karikasch, das Karikasch..., motyorászták félhangon.

13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2011.04.27. 10:29:08

Arról már volt szó korábban, hogy a filmben csak néhány labanc katonának van neve, viszont a filmbemutató után pár évvel megjelent könyvben mindegyikük névvel szerepel. Kérdések:

1. Honnan kaphatták ezek a katonák a nevüket: Pityik őrmester, Erwiner szakaszvezető, Vogeller, Ritpek lövészek

2. Honnan származik a „Senki sem számít a spanyol inkvizícióra!” szólás?

No google, please!

Gabba 2011.04.27. 10:35:57

Arról már volt szó korábban, hogy a filmben csak néhány labanc katonának van neve, viszont a filmbemutató után pár évvel megjelent könyvben mindenki névvel szerepel. Kérdések:

1. Honnan kaphatták ezek a katonák a nevüket: Pityik őrmester, Erwiner szakaszvezető, Vogeller, Ritpek lövészek

2. Honnan származik a „Senki sem számít a spanyol inkvizícióra!” szólás?

No google, please!

Terézágyú 2011.04.27. 16:51:31

@Gabba:
1. Erwiner szakaszvezető Kibédi Ervin?
Vogel-ler, az Madar-as József... :))))
Télleg :)

A Ritpek mit jelent németül? :) És a Pityik? :)

2. Monty Python természetesen...

Terézágyú 2011.04.27. 16:52:43

Na, most rákerestem :)))) Óriási :))))

Gabba 2011.04.27. 19:39:05

@Terézágyú: jár két pont!

A Ritpek és a Pityik megfejtése még kiadó...

Illetve plusz pontért amatőr történészek megmondhatnák, milyen, a TK-hoz köthető kerek évforduló lesz három nap múlva?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.04.28. 02:09:50

várjál, várjál, várjál, 3 napja nem jártam web2őn, kicsit megnézem, mi a pálya a VV-n, oszt visszajövök. Addig nehogy valaki megválaszolja a kiadó hutt-kérdést, mert most alattam robbant le a Falkon Pest felé. Pill.!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.04.28. 02:53:23

Der Kapitän vom Tenkesberg, persze, így is játszhatunk..:D hülye kérdéseket teszel fel, senki nem tud rá válaszolni, megguglizom, semmi, németül már rég nem beszélek, szóval nem is értem.. egyébként, Pityik, Vogeller, Riptek - fontos ez? :)

Gabba 2011.04.28. 06:40:57

@Csehszlovák Kém: a megfejtéshez nem kell tudni németül...

Amúgy meg ott van még a mentő történelmi kérdés, arra is gyúrhatsz :)

Terézágyú 2011.04.28. 11:00:02

@Gabba:
Szinte csak a Vogeller/Madarashoz kell némi némettudás, az összes többihez nem :)

Pl. Bisteritz hadnagy stb. :))))

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.04.29. 03:50:09

@Gabba: mentő kérdés??? szédülök, rosszul vagyok, nem válaszolok!!! duzzog, és rosszul érzi magát :D holnap megyek badacsonyi történelmi borvidékre, légszives, szedd össze magad, és kérdezz olyat, amit így a kéknyelű társaságában is megválaszolható! Grr.

Gabba 2011.04.29. 07:11:04

Lieber Spion von der Tschechoslowakei!

A színészek neve a megoldás, amint az Terézágyú megfejtéséből is látható.
Petrik József játszotta Ritpek szerepét, Szilágyi István Pityiket - itt a keresztnév az alap, István becézve Pisti, Pityke, stb. :)

A kéknyelű legyen veled!

Terézágyú 2011.04.29. 07:59:25

Aha :)))) Pedig mennyire itt volt a szemünk előtt a könyv, meg a sorozat, mennyire adta magát, hogy Kibédi Ervin = Erwiner szakaszvezető, aztán tessék, most esik le a tantusz...

Lásd wikipédia:

Pityik őrmester Szilágyi István
Ritpek mesterlövész Petrik József
Vogeller mesterlövész Madaras József
Bisteritz főhadnagy Beszterczei Pál
Erwiner szakaszvezető Kibédi Ervin
Kammerer első hadnagy Kamarás Gyula
Horkmajer káplár Horkay János

Gabba 2011.04.29. 13:02:51

@Terézágyú: bocsánat, csak most javítok, 3 pont jár, mert a Monty Pytont is tudtad.

amúgy itt megtekinthető:
www.youtube.com/watch?v=uprjmoSMJ-o
süti beállítások módosítása