Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x02 - The Kingsroad

2011. április 26. 12:30 - sixx

Na kérem szépen, az első órában megismertük a főszereplőket, megtudtuk, hogy a vérfertőzés a kitalált birodalmakban is népszerű, találkoztunk egy hirtelenszőke gyökérrel, aki egy barbár vezérnek adta a saját húgát 40 000 fegyveresért cserébe és nagyon szeretne király lenni, a királyról meg az derült ki, hogy az összes töke tele van a birodalom bajaival. Aztán kilöktek egy kisfiút egy vártoronyból, mert üzekedő felnőtteket kukkolt, ebből le lehetne szűrni valami tanulságot is, ha minden igaz. Képsorokkal tarkított összefoglaló itt.

A főcím és a zene továbbra is zseniális, csak mondom, erre az HBO-nál különösen nagy műgondot fektetnek általában. A barbár népséggel kezdünk, dothraki a nevük és a rónán lovagolnak büszkén, de az új királyné már nagyon készen van a nyeregtől. A férje bezzeg bírja a dolgot, a hajába kis csengők vannak belefonva, ami a legyilkolt ellenfeleket hivatott jelezni, ha meg ő kap ki valami csatában, akkor a varkocs lehull, na, Danny férjének a haja a segge alá ér. A tesó is előkerül, Viserys, akit a trónján kívül semmi nem érdekel, és a Ser Jorah Mormont nevű száműzött lovaggal dumál egy kicsit, téged Ned Stark zavart el otthonról, mi? Jöttem magamtól, mert levágta volna a fejemet. Északon ez olyan lehet, mint a gombfocizás.

Ugrunk egy bazinagy kutyaólra, ahol Tyrion Lannister, a törpe ébred másnaposan. Szarul indul a reggel, hiszen Joffrey, a trónörökös ébreszti, beképzelt kis gyökér ez, akit Tyrion menten elküld Starkékhoz, hogy fejezze ki sajnálkozását a fiúk tragikus balesete miatt, de a nyikhaj arcoskodik, kik ezek nekem, hogy itt puncsoljak nekik? Tyrion jól pofán vágja, majd ad neki még egyet, mert nem tanul az elsőből, és egy harmadikat is, a biztonság kedvéért. A kisfickónak elvei vannak, ez nyilvánvaló, a trónörökös meg egy pöcsfej.

Tyrion a rokonsággal reggelizik, a királynőnek az étvágya is elment, de nem feltétlenül ettől, hanem attól, hogy Bran, a toronyból kizuhanó Stark-gyerek csak nem halt meg, északon szívós népek élnek. Tyrion egy sanda pillantás kíséretében tájékoztatja Cerseit és az őt kutyapózban hágni szokó Jaime Lannistert, hogy a gyerek kómában van ugyan, de túléli a zuhanást. Ez láthatóan gondot okoz a testvéreinek, hiszen ha felébred a kómából, akár azzal is nyithat, hogy jé, a királynőt meg nem az a szakállas, kövér ember gyömöszköli, akinek korona van a fejin, hanem az ikertestvére. Tyrion ebből azonban kimarad, mert elindul a Falhoz, kíváncsiságból, és hogy elkísérje Jon Snow-t, Ned Stark balkézről született fiát. Be nem áll az őrségbe, mert annak tagjai nem nőzhetnek, ő meg igazi pinabubus. Jaime-nek azért még odabök egyet, kíváncsi vagyok, mit mond majd a fiú, ha felébred.

Cat Stark, Bran anyja a gyerek mellett virraszt, a sminkesek több ráncot tettek rá, mint amennyi a világ legöregebb nénijének van. Szalmabábut készít idegesen, és a kezét tördeli, de jön a királyné, az a szakadt ribanc, aki a fia állapotáért felelős, és képes jópofizni, meg az ágy lábánál előadni egy keserédes történetet arról, hogy neki is volt ilyen tragéda az életében, Robert király elsőszülötte annak idején nem nagyon volt életképes, pedig annak még fekete haja is volt. Na ja, szerintem megfojtotta a rohadék, és azóta csak szőke gyerekei vannak - ez még nem tűnt fel senkinek? Tessen imádkozni sűrűn, mondja Starknénak. A fattyú a kovácsoknál álldogál, Jaime Lannister találja meg, és veszi el a kedvét egy életre az emberöléstől (igen plasztikus mondatokban írja le, mi történik akkor, amikor valakinek felnyitják a hasát egy pengével) és az Őrségtől is, a geciség a Lennistereknél afféle tömegsport lehet, bár Tyrion egyelőre teljesen normálisnak tűnik. Snow kap egy kardot a kovácstól, valahogy kisebb, mint amilyeneket megtermett férfiak szoktak forgatni, okkal, mert a testvérének, Aryának viszi, aki máris sokkal karakteresebb szereplőnek tűnik, mint a bátyja. A karddal kapcsolatban egy jó tanáccsal él: a hegyes végével kell szúrni.

A kislány apjával és nővérével együtt megy délnek, a királyi udvarba, Jon meg északnak, a Falra, Starkék várában Robb lesz az úr. Jon a kómás kisfiútól is elköszön, aminek Cat Stark annyira nem örül, mert csak az jut eszébe róla, hogy Ned annak idején félredugott, érthető. Ned Stark is megjelenik a szobában, és elég rémesen érzi magát, de ez csak a kezdet, mert a neje szépen a fejére olvassa, hogy 17 éve eljött érted Robert, jókat röhögött, elvitt, te meg egy gyerekkel jöttél vissza, most, ha lehet, ne ikreket hozzál, mert megtépem a parókádat, de iszonyatosan. Nincs választásom, mondja Ned, mármint az ellovagolást illetően, és neked meg erősnek kell lenned. Azért szar lehet nőnek lenni Westeroson. Ned otthagyja a toronyban, és ellovagol délnek, Jon meg északnak. Majd ha legközelebb találkoznak, beszélgetnek Jon anyjáról, ígéri meg Ned Stark a fattyúnak, hiszünk neki.

Útközben a király pössent egy kiadósat, majd piknikezik Starkkal, úgy látszik annyira nem sietős a dolga. Te Ned, mondja, nem dugunk meg pár szolgálólányt csak a hecc kedvéért? Ned kényelmetlenül feszeng a hat réteg állatbőr alatt, húsz éve fickósabb voltam, felség. Jól elhülyéskednek, és nagycsöcsű parasztlányokról nosztalgiáznak, és persze feljön Jon Snow anyja is, amitől Ned kiakad kissé, róla nem beszélünk, Robert, az anyád istenit. Valami titok lappang a háttérben, hiszen még a király sem tudja, ki volt a nő és hogy nézett ki.

Robert egy levelet mutat, Danny Targaryen hozzáment egy barbár lovasemberhez, Ned csak legyint, oszt? Issza majd a kumiszt, és jurtában alszik, ettől még nem megy fel a vérnyomásom. A király attól tart, hogy Danny szaporodni fog (ő legalább odafigyelt a biosz fakton), és ez bassza a csőrét, ki kell nyírni azt is, meg a testvérét is, írmagja nem maradhat a Targaryen háznak, Ned, mert ők meg az én kedvesemet nyírták ki, aki mellesleg a te húgod volt, ha már itt tartunk. Ned a nomád népek víziszonyára alapozza a birodalom biztonságát, hajójuk nincs, míg át nem kelnek a tengeren, addig nyugi van. Hát nem bíznám rá Hortobágy védelmét, az tuti.

És ha már a nomádokról beszéltünk, nézzük meg, mi történik a tengerszoros túloldalán, hát persze, hogy dugnak, a szótlan vezér a Trónok harcában sztenderdnek számító kutyapózban hágja mátkáját, aki meg rí egyre, és az ajándékba kapott, megkövült sárkánytojásokat lesi. Erről ennyit, Jon Snow-val is kell foglalkoznunk egy kicsit, aki éppen úton van a Fal felé, és tanúja lesz annak, ahogy két nemi erőszakot elkövető gazembert vesznek be a csapatba, mert hát az Őrség nagyrészt bűnözőkből áll, akik a halál vagy a kasztrálás helyett vállalják be a jégfalat. Erre Tyrion hívja fel a figyelmét, aki még a sötét erdőben is képes olvasni, Jon legnagyobb döbbenetére. Azért olvas, magyarázza a fattyúnak, mert törpeként nem sok minden van, amiben kitűnhet, de elméjét csiszolhatja napestig. Peter Dinklage olyan életet ad az amúgy is kiválóan megírt karakternek, hogy könny szökik az ember szemébe. Egy Emmy-díjat már kiosztottam neki.

Starkék házában ég a világ, mert Cat Bran ágya mellett virraszt. A vár intézőjénél, oppardon a Deres tudósánál, a hollóposta menedzserénél és házi orvosuknál (mindez egyben) most telt be a pohár, asszonyom, dolgunk van a várral, rengeteg dolgot meg kell beszélnünk, te meg nem alszol, és ez nem jó. A királyi látogatás nagyon sokba került, és mivel Ned elvitte magával a személyzet nagy részét, új felelősöket kell kinevezni, stb. Robb időben érkezik, és közli, hogy majd ő átveszi ezeket a feladatokat, de nem marad sokáig, mert valami ég a várban és elrohan oltani. Nem mindenki ilyen lelkes, mert Bran betegszobájába ekkor lép be egy sötét alak, aki azt mormolja, hogy magának nem kéne itt lennie. És van egy tőr nála, amivel a kiskölyköt akarja elemészteni! Cat anyatigrisként védelmezi fiát, megragadja a pengét puszta kézzel (nabazdmeg), de az ellen lassan legyűri, és már vágná is el a kissrác torkát, amikor megjelenik egy farkaskölyök, és szétszedi, mind bolond a hógolyót.

A nomád táborban zajlik az élet, Danny három szolgálójával cseveg a mitológiai sárkányokról és más babonaságokról. Az egyik szolgáló kurva volt korábban, kilenc évesen kezdte az ipart, de csak 12 évesen lett belőle rendes prosti, ez sem túl megnyugtató azért. Na jó, ne legyünk igazságtalanok, az anyja adta el kurvának, szép firma lehetett. Danny azt kéri tőle, tanítsa meg neki, mit kell csinálni az ágyban, mert ez a kutyapózos kvázi erőszak már az agyára megy, és hátha tud a szótlan barbárra hatni valami orállal. Jon Snow és csapata közben felér a falhoz, lenyűgöző építmény, az tuti.

Cat Stark a toronyban kószál, ott, ahonnan Brant kilökte Jaime, és talál is valamit, egy nagyon hosszú, szőke hajszálat. Összehívja bizalmasait, és közli, hogy szerinte a fiát kilökték az ablakon, és mivel egy bérgyilkost is ráküldtek, aki ráadásul olyan drága tőrrel próbált merényelni, amilyennel nem szoktak egyébként, valami kurvára nem stimmel. A Lannisterek tehetnek róla, vonja le a következtetést, és a furcsa szakállú várnagyot a hóna alá csapva elindul Ned után, hogy figyelmeztesse. Robb marad a kastély ura. Dannyt a kurvából szolgálóvá lett csaj tanítja dugni, most éppen azt magyarázza, hogyan kell lovagolni, ez később jól jöhet még. Este jön Drogo, beáll kutyapózba, ahogy szokott, de Danny új tudományát bevetve mutat neki egy-két trükköt, és mindenki nagyon boldog lesz.

A királyi menet letáborozik valami városban, ha így folytatják, soha nem érnek le délre. Sansa a farkasával sétál, és találkozik össze mindenféle sötét alakkal, de jövendőbelije, Joffrey, a Gyökér lovagiasan felajánlja a karját, és a folyópartra viszi le, ahol Arya és valami parasztlegény fakardokkal bohóckodik. Joffrey, mivel egy pöcs, ezt nem hagyja szó nélkül, és beszól, kisvártatva kardot ránt a hentes fiára, és meg akar vívni vele. Arya egy ideig bírja idegekkel, de amikor Joffrey megvágja a kölyök arcát, ráver egy nagyot a karjára a bottal. Haddelhadd lesz, Joffrey karddal megy kislánynak, ami nagy meggondolatlanság, hiszen neki is van farkasa. Joffrey-t a jószág majdnem darabokra szedi. Ebből még hirig lesz.

Kisvártatva Arya farkasát kajtatja minden katona, a kislány nagy nehezen elhajtja magától, mert nem akarja, hogy baja essék. A felelősségrevonás nem marad el, hogy is vót ez, kérdi a király, Arya elmondja az igazat, Joffrey hazudik, és Sansa, a kis hülye, a herceg mellé áll, és azt hazudja, nem látta, mit történik. A király nem akar ezzel az üggyel foglalkozni, de a királynő nem tágít, el kell emészteni ezeket a farkasokat, mert veszélyesek.

Mivel Arya farkasa nincs meg, ezért Sansáét kell kinyírni, ha ló nincs, szamár is jó alapon, illetve azért, mert Cersei egy rohadt állat. Ned vesz egy nagy levegőt, akkor majd én elemésztem, mondja, északi farkasnak északi hóhér dukál, és éppen csak oda nem köp a déli népség elé. Sandor Clegane közben levadássza a hentes fiát, és apró darabokra vagdossa, mert ő már csak ilyen alapos ember. Ned előveszi a tőrt, és remegő szájszéllel elnyiszálja szegény farkas torkát, és amikor az kiszenved, Bran északon kinyitja a szemét. Nabazdmeg.

 

Címkék: trónok harca
73 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.04.26. 12:50:15

Hú ez a rész is tetszett nagyon, alig várom a folytatást (tudom, akár olvashatnék is).
(Ha valami olyat írok le, ami tényleg úgy lesz, esküszöm nem tudtam): Szerintem Bran amnéziás lesz, vagy katatón vagy valami, mert nehéz elképzelni hogy a Lannister ikrek lebukjanak (Robertet ismerve nyakazás lenne a neje büntetése, a tesójáé meg másazás). Túl jó karakterek ahhoz, hogy ily’ korán elbúcsúzzunk tőlük :)
Ez az Edward-Robert érdekellentét (ti. hogy melyik gyerek hazudik) még izgi lehet, kiváncsi vagyok, végig ilyen nagy spanok maradnek-e.
A Targaryen tesók az egész könyv alatt a nomádoknál fognak tengődni, vagy valamikor hazatérnek háborúzni? Mikor jön a tél és milyen hosszú lesz? És miért nem egyformák az évszakok? Megannyi kérdés!

Homeoffice 2011.04.26. 12:51:45

Nagyon jó kis sorozat lett.
Nálam 11/10es:)
A "Dwarf" eddig a kedvenc szereplőm a sorozatban.

tsb 2011.04.26. 12:55:05

Kösz Mester, ez megint jó lett, Har!

Apró kötözködés:
"A vár intézőjénél most telt be a pohár, asszonyom, dolgunk van a várral"
A Catet traktáló zsákruhás úriember Luwin mester, aki Deres tudósa, a hollóposta menedzsere és házi orvosuk egyben. Az intézőt magával vitte Ned, épp az ő utódjának kiválasztása az egyik sürgős feladat.

pipboy2000 2011.04.26. 12:58:19

Ma reggel megnéztem a második részt, utána újra néztem az elsőt, utána megint a másodikat. Ennyire tetszik, messze van az a rohadt hétfő. A HV nagyon jó, köszi.

Leadfoot 2011.04.26. 13:06:17

Na, belecsaptunk a lecsóba alaposan, e' mán döfi!

Ez a Tyrion ritka nagy arc, már most, 2 rész után a sorozat legszerethetőbb karaktere.

Viszont ha jól értettem, a fiú, akivel a herceg szívózott, nem a hentes, hanem a hóhér fia (a butcher jelentheti az utóbbit is), bár biztos nem vagyok benne.

tsb 2011.04.26. 13:13:20

@Leadfoot: Hentes-mészáros az, tán még Deresből ismeri Ayra. A hóhérnak (Ha a kitépett nyelvű Ser Illyn -re gondolsz) nincs gyereke.

Leadfoot 2011.04.26. 13:15:49

@tsb: Kösz a kiegészítést, én a Trónok harcáról a sorozatot megelőzően életemben nem hallottam még, szóval hendikeppel indulok. :-)

szepi79 2011.04.26. 13:26:10

@Yooha: akkor nem csak én szurkoltam annak, hogy kis stark gyerek ne élje túl a dolgot. az L betűs ikrek ritka nagy genyók, épp ezért kéne minél tovább életben lenniük. nomeg azért is, mert ha ők elbuknak, akkor a törpének is lőttek, márpedig egyelőre simán ő a legjobb arc az egész sorozatban. túl sok akció még nem volt eddig, de egyelőre nagyon nem is hiányzik.

Lezuzius 2011.04.26. 13:27:34

Nekem nem tunt fel, csak mashol olvastam, hianyoltak Jon mellol a farkasat amikor kilovagolt/erdoben pihizett. Es tenyleg nem mutattak.

Homeoffice 2011.04.26. 13:28:48

Kil ett hagyva az egyik legjobb jelenet, mikor a kislány büszkélkedik, hogy mennyire okos a farkasa..
Az a farkas meg néz hülyén.....

szepi79 2011.04.26. 13:30:02

@Leadfoot: nem gond, vagyunk ezzel még így páran.

GreenDragon 2011.04.26. 13:39:18

Jon farkasa nekem is hiányzott, ettől függetlenül nagyon jó kis rész volt, különösen a befejezés tetszett.
Akció meg majd lesz bőven, csak bírja lóvéval a HBO :)

Greg36 2011.04.26. 13:58:26

@Gunther: Mármint hogy Nymeria pont annyira nevelhető házimunkára, mint Arya maga? Dehogy hülye az a farkas :D
Jó, hogy már a könyvben is a két 'apróbb növésű' karakter volt a kedvencem, és a sorozat alapján pláne. Kellett hozzá egy jó casting.

Homeoffice 2011.04.26. 14:02:05

@Greg36:

A "hülyén" szócskán egy olyan fejbillentést értek, amit idáig csak bumbi rotweillereknél tapasztaltam..

szepi79 2011.04.26. 14:06:38

egyébként az csak nekem tűnt fel, hogy a trónörökös pont olyan szőke és pont olyan pöcs, mint a nagybácsija, aki még ráadásul a mutert dugja is?

Greg36 2011.04.26. 14:08:10

@Gunther: Nem veszünk össze :)

Jimbo75 2011.04.26. 14:10:55

Királynőnek a kurva anyját, kinyíratja szegény farkast, remélem valami másik farkas majd véletlenül leharapja mondjuk a bal kezét, meg a jobb lábát...

szepi79 2011.04.26. 14:14:20

@Jimbo75: mondjuk a király is bekaphatja tövig, faszért akart ő lenni az uralkodó, ha nagy ívben szarik mindenre?

chrisred 2011.04.26. 14:17:40

Ahogy vissza tudok emlékezni, Catelyn akkor ragadta meg kézzel a pengét, amikor a torka felé közeledett, szóval volt benne némi indokoltság.

Ez a torokelharapó farkas tényleg ugyanaz a németjuhász kölyök volt, amelyik a várfalon mászkáló Brant figyelte farokcsóválva? Gyorsan fejlődik...

Jimbo75 2011.04.26. 14:18:59

@szepi79 - Harciteknős idomár:

Megunta, és már csak a szolgálólányokat akarja kúrogatni, meg persze piálni. Ki kárhoztatná ezért?:)))

Lezuzius 2011.04.26. 14:22:15

@chrisred: bizony ugyanaz. Sot, Cat azert tartja becsukva az ablakot mert a farkaskolykok vonitanak alatta ("siratjak" a gazdat) es nem birja a hangjukat.

Homeoffice 2011.04.26. 14:23:05

@Jimbo75:

A válasz egyszerű. A király a teltebb idomokat szereti.
(első amikor a dagi szolgálót ölelgeti a bulin (1. rész)
második, mikor az egyik szajha óriási melleiről beszél (Sean Beannel mikor kajálnak a szabadban)
A királynő számára elég nyurga...

WinterMute 2011.04.26. 14:33:27

@GreenDragon: @Lezuzius:
Szellem - Jon farkasa egy-két pillanatra látszik a tábori nagytotálon, mielőtt Tyrion a könyv és az elme kapcsolatáról elmélkedik.

Asszem csak CGI, talán nem talátak fehér bio festéket?

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2011.04.26. 14:35:17

Na gyerekek, ez kurvára zseniális volt, végigröhögtem :D

Hilux94 2011.04.26. 14:40:16

Lapos, vontatott, és unalmas volt - kicsit korán figyel be ennél a sorozatnál a klásszikus "rétestészta effekt"...

bgp 2011.04.26. 14:50:22

Az én törpe vagyok leszarom, te meg fattyú, rá se ránts tanmese már másodszor szerepelt. Más téma nincs Tyrion meg Havas között?

szepi79 2011.04.26. 14:53:04

@bgp: a második azért nem teljesen ugyanaz volt. ettől függetlenül lehet szükség lesz 3.-ra is, mert úgy tűnik a havas csávó még mindig nem fogta fel teljesen.

bgp 2011.04.26. 15:02:47

@Yooha: a tél az amikor a fehér szellemfű (magyarul hó) leér délre és a nomádok megszívják. Egy emberöltőnél többre tippelem.

bgp 2011.04.26. 15:07:36

@szepi79 - Harciteknős idomár: nem akart. Egy kedves kislányt akart elvenni (Ned húgát), akit az akkori őrült király (Tangierien?) egyéjszakás erőszak után kinyírt. Kár, hogy az előzmények nagyon nincsenek megmutatva.

Shed 2011.04.26. 15:17:25

Jó lett a sorozat első két része, bár a könyvek sokkal jobbak. Az már látható hogy rengeteg dolog ki fog maradni belőlük sajnos.El is hiszem, hogy aki nem olvasta el a könyvet, nem teljesen érti hogy ki-hogyan-miért és mit csinál.

chrisred 2011.04.26. 15:20:32

@bgp: Elsősorban azért, mert vannak az akkor történteknek olyan részei, amit a szereplők is titokban akarnak tartani.

fran7 2011.04.26. 15:29:27

@bgp: Ennek nagyrészét, amit mondtál, azt ki lehetett olvasni a szereplők szövegeiből, csak a két részt látva.
Költői kérdés: vajon van olyan magyarországi könyvtár, ahol angolul meg van a Games of Thrones?

Anak 2011.04.26. 15:33:20

@Shed: Ez a nagyobbik lány ritka ostobenkó luvnyának van megírva. Mikor látta, hogy a hallgatásával, csak a számára is kedves lénynek árt, miért nem oldódott meg a nyelve, s vallotta be a történteket? A KirályiPöcs ennyire elhomályosította volna a tisztánlátását? Nem tartom racionális "nem cselekedetnek" a részéről.

W Joe 2011.04.26. 15:44:29

@Anak: Akkor kiderült volna, hogy az előbb hazudott. És a király figyelmeztette, hogy nagy bűn neki hazudni. Meg azért csak királyné akar lenni, nem mert ellenkezni a herceggel sem.

szepi79 2011.04.26. 15:47:12

@bgp: hogyhogy nem akart? kinyirta az akkori uralkodó a mátkáját, erre ő bedühödött, csinált egy felkelést, amibe véletlenül jól belehalt a kerál, és akkor ott álltak véresen a győztes csata után, hogy na és most...? robi, feldobunk egy pézt, ha fej, te leszel a új kerál? vagy hogy történt?

Lezuzius 2011.04.26. 15:48:47

@Anak: mar az elso reszben is latszott, hogy kicsit naiv, kulsosegekre fogekony fruska: mar most arrol almondik hogy kiralyno lesz, a mostani kiralnyo pedig jol az ujja koze csavarja (com'on my darling).
Ha tudta volna elore, hogy Lady-t kinyirjak nem ezt mondta volna, de mivel nem tudta mi sul ki belole ezert nem allt a tesoja melle. Utana mar keso volt.

fran7 2011.04.26. 15:49:42

@Anak: Mivel a kiscsaj királyné akar lenni, ezért tetszik neki a kissrác, s annyit vállal be ezért a céljáért, amennyit gondol. S nem ugrik neki leendő anyósnak, apósnak, akik éppen a trónon ülnek. Hiszen ezzel a célt veszíthetné el. De úgy érzem ez a jelenet azért kulcs, mert innentől nem olyan egyértelmű a két család szövetsége.

clegane 2011.04.26. 16:00:00

szepi79: hát ha megkérdeznénk Robertet hogy mégis miért vállalta el a királyságot, alighanem azt mondaná hogy "akkor jó ötletnek tűnt."

Greg36 2011.04.26. 16:34:11

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Sokan nem jöttek szóba. Ned már a segítősködéstől is húzodozik, John-t (az előző segítőt) nem követte volna senki, a Lanister ős meg - ha jól emlékszem - pont az előző király segítője volt, tehát annyira benne sem bíztak. Kb maradt Robert, ő meg 'Miért ne!?'
Egyébként érdemes nézni a pörgő-forgó acélpántot a címben, ott szépen bele van gravírozva, ahogy a címerállatok előbb hódolnak a sárkánynak, aztán megtámadják, és a végén a szarvas előtt hajlong mindegyik.

hmikey 2011.04.26. 16:41:37

@bgp: Az elűzött királyi család vezetékneve Targaryen.

Amúgy az előzményekről (az Targaryen ház trónfosztásáról, a Falról és a többiről) a könyvben sem rögtön ír a szerző, csak fokozatosan fog fény derülni ezekre.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.04.26. 16:58:39

Jó volt amikor a csaj mutatott pár fogást Dhorgónak. :)

A toronyban a nyomkeresés meg tiszta CSI:Westros - volt.

Nem tudom lenne e értelme amnéziásnak csinálni a kiskölyköt amikor az anyja már nagyjából sejti hogy ki a hunyó. Az viszont tény hogy az ikereknek még nem kellene lebukniuk mert az kissé gyors lenne.

Mellesleg ha tényleg amnéziás akkor a Lancester ikrek majd anyázhatnak rendesen mert tulajdonképpen semmit sem kellett volna csinálniuk hogy megoldódjon az ügy de ezzel a bérgyilkos dologgal most szépen felkeltették a gyanút.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.04.26. 17:01:41

@szepi79 - Harciteknős idomár: egyébként az csak nekem tűnt fel, hogy a trónörökös pont olyan szőke és pont olyan pöcs, mint a nagybácsija, aki még ráadásul a mutert dugja is?

Azt hiszem ez lehet a megoldás a trónörökös rendkívül magas pöcsfaktorára valamint arra az ütnivaló belterjes fejére. :)

wan2bee 2011.04.26. 17:04:55

en sem ismertem a tortenetet egyaltalan, de azota minimalis mertekben utanaolvastam. Namost, ami feltuno, hogy Westeros es a Seven Kingdoms tortenete ugy kezdodik, hogy a Targaryen-osok, akik amugy 300 evig uralkodtak, egyesitettek a 7 kulonbozo kiralysagot egy kisebb hadsereg, es 3 sarkany segitsegevel. leginkabb a 3 sarkany volt segitsegukre.. ezek utan eleg erdekes az a harom sarkanytojas, amit Daniel kapott..

think different 2011.04.26. 17:21:39

Snow "farkasa", Shadow a tábor mellett pihent:
dl.dropbox.com/u/11153/snow.jpg

think different 2011.04.26. 17:23:12

Bocsánat, Ghost a neve...

qwertzu 2011.04.26. 17:52:45

@Prof. William: És miből gondolod, hogy a Lannister ikrek küldték az orgyilkost? Óvatosan az ilyen következtetésekkel.

Shed 2011.04.26. 17:55:48

Azért lett Robert a király, mert nagyobb támogatottsága volt sztem. A filmben majd később feltűnő testvérei is hatalmas urak, ráadásul Ned nem akarta otthagyni északot.
Amúgy lehetne itt is spoilerezni sokat, de gondolom senki nem szeret úgy filmet nézni, hogy az összes csavart beirkálja valami okostojás.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.04.26. 18:27:24

@think different: Gyorsan nőnek. Ez biztos azért van mert nems ima farkasok.

think different 2011.04.26. 18:34:53

Pedig nagyobbak ennél már nem lesznek, hacsak CGI-vel nem: en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovakian_Wolfdog

Felagund 2011.04.26. 19:56:30

N+1-edszerre: Nem csehszlovák farkasok, hanem "northerni inuit"-ok...

en.wikipedia.org/wiki/Northern_Inuit_Dog

Felagund 2011.04.26. 19:57:16

(és mielőtt valaki belekötne: a "northerni" természetesen elgépelés...)

Llew 2011.04.26. 20:02:48

Na ez megint jó lett.
"Issza majd a kumiszt, és jurtában alszik, ettől még nem megy fel a vérnyomásom."

Két rész után azt kell mondjam, hogy marha jó lett a casting. Viserys Targaryen, meg Joffrey, a Gyökér szerepére nehezen találhattak volna tenyérbe mászóbb képű színészeket, de a Lannister ikrek is jól nyomják. A törpe meg tényleg a legjobb figura.
A hóhérral viszont mellé lőttek, mert az a nyeszlet kis öregember minden volt csak rémisztő nem. Égett arcú Sanyi inkább.

A dothraki jelenteknél érződik leginkább, hogy sorozatban vagyunk, mert a tábor képeinél nagyon nem jön át az a 100 ezer ember, akiről a király beszél.

@chrisred: a farkasok növekedéséhez azt is vedd bele, hogy az epizódban látottak nem két nap alatt történtek, még akkor se, ha csak egyszer reggeliztek közben. Az előző rész végén a király vadászni indult, és nyilván nem azért lovagolt át hetek alatt egy fél országot, hogy másnap visszaforduljon.

Az mondjuk érdekes lesz miként oldják meg a farkasok további növekedését, mert nem hiszem, hogy ilyen "mellékszereplőkre" komoly összegeket CGI-znének el.

@szepi79 - Harciteknős idomár: a reggelizős jelenetnél látszik, hogy nem csak Joffrey, a Gyökér szőke, hanem az összes gyerek. Ez a királynak miért nem tűnt fel eddig?

beacska 2011.04.26. 20:18:08

@Llew: lehet, hogy azért nem tűnt fel a királynak, mert akkoriban, és ott a genetika tudománya nem (volt) olyan fejlett, hogy tudja, hogy a "barna"-gén a domináns a szőkével szemben ;D

Nymeros 2011.04.26. 20:26:55

Dany egy n, nem kettő...

@chrisred: nem németjuhász, hanem Northern Inuit.

@bgp: nem tudom, ez spoilernek számít-e, mivel ez a dolgok előzménye, mindenesetre: Ned húgát (Lyanna) az akkori király (Aerys Targaryen) fia, a trónörökös, Rhaegar rabolta el.
Mindezek után @Shed: azért Robert lett a király, mert 1. ő volt az egész felkelés vezetője (ekkor a testvérei korántsem voltak hatalmas urak), 2. rokonság miatt megvolt a kellő jogalapja, ami senki másnak nem (a dédanyja Targaryen volt).

Llew 2011.04.26. 20:29:43

@beacska: mondjuk a srác szeret borozni, szóval nem teljesen reménytelen :D

Shed 2011.04.26. 21:37:57

@Nymeros:
Igazad van, rég olvastam a könyvet. Az sem mellékes gondolom, hogy királlyá választása idején Robert egy délceg, karizmatikus herceg volt, akit könnyű volt követni.

Nymeros 2011.04.26. 21:57:47

@Shed: Osztán szépen megváltozott... De igen, ez is sokat nyomott a latban.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.04.26. 22:22:26

Már várom, hogy és mint lesznek bemutatva a Király Tanács tagjai a Hogyvolton. :D

@think different:

Köszönet a képért, épp "mérgelődtem", hogy fájóan hiányzott képernyőről.

Remélem Szellem a következő részektől már nagyobb szerepet kap. :)

Luxa · http://blog.luxa.hu 2011.04.26. 22:48:36

Hmm, sixx ezen már gondolkozom egy ideje: te az egész szöveget a rész megnézése után írod le, vagy pedig jegyzetelsz közben?

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.27. 04:13:42

@Luxa: megnézem az epizódot egyben, aztán nekiülök a letöltött verzióval.

chrisred 2011.04.27. 09:37:00

@Nymeros: Ezt én sem tudtam (Aerys /őrült király, akit Jaime nyírt ki/ vs Rhaegar + spoiler kérdés), ezért nem javítottam, bár ködös emlékeim szerint mindkét név elhangzott már a két részben. De néző legyen a talpán, aki egyetlen megnézésre memorizálni tudja az összes nevet. Még a könyv olvasása közben is nehéz volt - igaz, ott oldalanként volt vagy egy tucatnyi átlagban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.04.27. 10:14:36

A hozzám hasonlóknak mondom, akik nem olvasták a könyveket, hogy ha valamire kiváncsi, akkor inkább az ehhez hasonló oldalakon kérdezősködjön, ha kedves az élete! Én olvasgattam a neten (háttérinfót, nem azt hogy mi fog történni) és olyan dolgokat találtam, amit nem lett volna szabad!
(Sixx, ha szerinted ez már spoiler, akkor töröld, és elnézést)

diszidátor 2011.04.27. 14:12:58

Sokat elmond a királyról, hogy kb. 15 év uralkodás után jó dolgában már arra sem veszi a fáradságot, hogy ne széllel szemben álljon gyíkcsavarás közben.
Egy kicsit megértem a királyné ódzkogását...

Lezuzius 2011.04.27. 15:16:30

@Yooha: hat az konnyen megesik. Ezzel kapcsolatos site-okon van kulon kibeszelo a sori epizodokrol a konyvet olvasoknak, illetve a "csak" tv nezoknek.

Illetve itt van egy oldal, ahol "SCOPE"-ot lehet beallitani, hogy hol melyik konyveket olvastad, melyik reszeket lattad a soribol, es elvileg az alapjan szuri meg a tartalmat amit megmutat.
www.towerofthehand.com/

Mert mar a konyveknel is belefutottak abba a problemaba, hogy valaki az 1,2 konyv kozben utana akart nezni valaminek, es belefutott dolgokba a 3,4 konybol.
Ugyanitt van reszletes csaladfa is, es ki-kicsoda is a szereplokrol.
Mondjuk ezzel a "scope"-al is bele lehet futni dolgokba ha ovatlanul kattintasz, szoval csak esszel.

Shed 2011.04.28. 14:26:30

Ha valakit érdekel a sorozat, érdemes a Kóbor lovag című képregényt beszerezni. Nagyon szép, szines oldalakon meséli el a történetet. A végén pedig egy igényes címer mutató van. Kb 80-90 évvel a filmbéli események előtt játszódik és szerepel benne egy személy, aki feltűnik majd a sorozatban is. Talán nem spoiler : öregemberként :P

Nevem Earl 2011.04.29. 09:49:49

Gratula az uraknak, hozzátok az Édenes hogyvolt szintjét. :)) A magam részéről gigászi rajongója vagyok a könyveknek, de eszembe nem jut megsértődni a posztok stílusán, kurvajók. Csak a spoilerezést nehéz megállni... :)

Savafan 2011.04.29. 22:38:22

én nem olvastam a könyveket, nem is hallottam róluk, de a sorozat magával ragadott! nagyon jól van megcsinálva, igaz kicsit még szokni kell a neveket és a családi összefonódásokat. de majd idővel kitisztulnak:)
tényleg a törpe az egyik legjobb arc, eddig. és Ned legkisebb lányának is van töke:)
én azt gondoltam, hogy Ned miután látta a kinyírt gyereket elengedi a farkast, valamit valamiért. de nem, ez kicsit elgondolkodtatott. remélem nem lesz nagyon seggnyaló. ennyit nem ér a király és beteg családja:)

egy kérésem lenne csak a kommentelőkhöz, aki olvasta a könyveket tartsa magában a majdani fontos dolgokat (királyi tanács, Szellem farkas több szerepe, stb)! köszi!
számomra egyenlőre a farkasok örző szerepet töltenek be és jól elvannak a gazdikkal. de a kispöcs kezét jobban is átharaphatta volna:)) remélem visszajön még és minimum bosszút áll a tesón:)
amúgy nagyon kell a HV, mert a látvány néha elviszi a történetről a figyelmemet:))

beacska 2011.04.30. 11:50:20

@Savafan: igen, én is 2* nézem meg a részeket, hogy mindent meg tudjak figyelni rendesen.
Nem akarlak elkeseríteni (és ez remélem nem lesz spoiler), de lesz ennél több szereplő is! Baromi sok van belőlük, és nagyon szövevényes a kapcsolatuk. Kíváncsi vagyok, a film hogy tudja lehozni.

reKorrekt 2011.05.10. 13:19:53

Itt egy faszányos kis ki-kicsoda a könyvszüzeknek. Ha volt már fejezzetek le nyugodtan:
cdn.screenrant.com/wp-content/uploads/Game-of-Thrones-Houses-infographic-Westeros-101-f.jpg

deku82 2011.05.10. 17:06:31

A sorozat és a hogyvolt is bejön. Amivel nehéz lesz megbírkózni, az a rengeteg szereplő.

Asszem 2011.05.21. 16:04:54

Már csak ezért megérte megvenni a Kindle-t, letöltve rá az összes könyvet, mégsem egy tonna az egész...
süti beállítások módosítása