Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 1x18 - A kalózok kincse

2011. április 21. 12:00 - o.n.

Holttestet találnak egy Nemzeti Parkban, és mivel az szövetségi helyszín, az FBI alagsori hullaházába kerül az áldozat. Bőröstül. Bones nem is érti, Booth miért cipelte el őt oda, mit kezdhetne egy egész hullával, akárha gyilkosság áldozata. No, nem is emiatt van rá szükség, hanem mert a kissé zakkant halottkém egy csontdarabot talált az áldozat kezében, amit tisztítási céllal kicsit tönkre is tett, pedig bizonyíték lehet. Bones ideges és elrohan a csonttal a laborba, ahol aztán a radiokarbonos vizsgálat kimutatja, hogy kb. 300 éves. A további vizsgálatok alatt Zack, Angela és Hodgins azzal szórakoznak, hogy próbálják megtippelni kié lehetett. A harmadfokú szifilisz és a csont megtalálási helye, az Assateague-sziget alapján a kalóz a nyerő.

Hodgins szeme felcsillan, ohhó, Feketeszakáll legendás kincses barlangja, sokan kutattak már utána, de ez az első konkrét bizonyíték a létezésére. Booth szerint a kincs utáni vágy gyilkossági indíték is lehet, Hodgins rögtön szeretne részt venni a nyomozásban. Booth szeme is csillogóra vált a kalózok kincsének említésére, Bones meg szokás szerint nem érti, miért vigyorognak, Angela szerint ez olyan fiús hülyeség.

Az Assateague-sziget első blikkre egy kalózparadicsom, az áldozatuk Ted Macy és a társa, Giles Hardewicke vezették a kincs utáni kutatást. Bones el se tudja képzelni, hogy normális emberek képesek lennének kincsekre vadászni, Booth szerint pedig a régészek pont ugyanezt teszik. A kincskeresőknek volt egy pénzes szponzoruk (bár már ki akart szállni a kutatásból), Brenson Rose, egy közismert milliárdos – legalábbis azok körében, akiknek van TV-jük, Booth nem is érti, miért töri magát, Bonesnak úgyse mond semmit a neve.

Hardewicke győzködi Rose-t, hogy ne szálljon ki, de amaz hajthatatlan. Annyira el vannak foglalva a vitatkozással, hogy csak akkor figyelnek oda Boothékra, amikor Bones elordítja magát, hogy mindenki le van tartóztatva. Amint a gyilkosság szót meghallják, Rose már vissza is pakoltatja a felszerelést, Macy biztosan talált valamit a víz alatt. A laborban is a kincsről folyik a társalgás: Hodgins győzködi Zacket, hogy a kalózok a Mikulással ellentétben igenis léteztek, ennélfogva kincseik is voltak. Booth és Bones kísérik hozzá Harry-t, az FBI-os halottkémet, elhozta az üledékmintát Macy torkából. Hodgins nagyon tudományosan megmagyarázza, hogy neki igenis le kell merülni a járatba talajmintákat venni, de persze Booth és Bones rögtön látják, mi áll a háttérben. És a járat igen mély, de semmi gond, Hodgins képzett barlangi búvár, merült már egy rakás híres helyen, köztük a Naharonon, amit Brennan nevezett el, ez a tény végül meglágyítja a nő szívét és megadja az engedélyt Hodginsnak. Booth meglepődik az új infón társáról: „Te is búvárkodsz?” – „Aha, van rá időm, mivelhogy nincsen tévém.”, vágja rá Bones, Harrynek meg kapásból a gumiruha jut eszébe, haha.

Booth rövid beszélgetést folytat a helyi polgármesterrel, aki cseppet komolyan veszi Feketeszakáll legendáját, mert kalóznak öltözve mászkál, a csinos kalózkirálynőről meg kiderül, hogy a felesége. A turistaforgalmat mindenesetre jól fellendítették a városkában ezzel a hozzáállásukkal. Dane McGinnis a legjobb búvár, akit Hardewicke ismer, ezért ő fog segíteni Hodginsnak a merülésben, készülődik is nagy komolyan, Hodgins meg hatalmas lelkesedéssel. A laborban Brennan a csontot vizsgálja, Angela kérdezgeti, hogy hisz-e a kincsben. „Az emberi mohóságban igen. Ez a valódi átok.” Na, megvolt a rész erkölcsi tanulsága, foglalkozzunk inkább a kalózokkal. Hodgins lemerül a járat aljára, Dane figyelmezteti, hogy nagyon vigyázzon, más is meghalt már ott nemcsak Macy, köztük a fivére is. Szerencsére most minden rendben megy, és 70 méter mélyen egy koponya és egy teljes csontváz kerül elő.

A vizsgálatok alapján a csontváz egy kalózé, így Bones nem zárja ki, hogy kincs is van odalent. Booth és Hodgins lelkesek, egészen addig, amíg meg nem érkezik Goodman, hogy közölje velük: Brenson Rose vár rájuk dühösen az irodában, mert vissza akarja kapni a csontjait. Booth nem adja ki neki, mivel a nyomozás lezárásáig bizonyíték. Kikérdezi viszont Hardewicke-et, hiszen ő nyeri a legtöbb pénzt Macy halálával most, hogy ilyen szenzációs leletre bukkantak. Hardewicke elmondja, hogy a kalózcsontok mentik meg a kutatásukat, mert ugye Rose már ki akart szállni a projektből. Macy-t viszont soha nem ölte volna meg, nagy cimborák voltak ők ketten, közösen kutattak, és mutat egy sebhelyet is, amit a megmentése közben szerzett. A sebhely körüli zúzódásokat pedig a polgármestertől, ugyanis Macy kavart egy sort a kalózkirálynővel, és Hardewicke vitte el a balhét. A Willow-jelmezes kalózkirálynő (lásd: Buffy 3x09 és 3x16) egyszerű kalandként jellemzi a dolgot, és nem szeretné, ha tönkremenne a házassága.

A laborból eltűnik a csontváz. Brennan kiakad és csak Angie-nek sikerül megnyugtatni és ráébreszteni arra, hogy a kiborulásával nem segíti elő a nyomozást. Szerencsére Zack épp vizsgálta az első megtalált csontot, így az nem tűnt el, mindent ki kell deríteni róla, amit lehet. Találnak is egy apró lyukat a végén, egy vékony drót nyomát. A dróttal fűzték össze a csontokat, hogy kiállíthassák, épp az Intézetben. Brennan hozatja is a 300 évesnek hitt csontvázukat, és előbb eltöri a lábszárcsontot, csak utána szól az elképedt őrnek, hogy nem volt igazi. Valaki ellopta a kiállított csontvázukat, hogy hiteles leletet tudjon prezentálni.

Cullen igazgatót felhívták a Védelmi Minisztériumból Brenson Rose befolyásos ismerősei, ezért megsürgeti a nyomozást. Hodgins és McGinnis némi sör mellett beszélik meg a kincskeresés izgalmának szépségeit és az ügy állását. Angela a biztonsági felvételeket vizsgálva rájön, hogy rövid időre kikapcsolták a kamerákat. Goodmannel ezért lemérik az időt az őrök helye és a csont-szoba között, belefér a 2,5 percbe, így megvan a tolvajuk. Be is vall mindent, elsőre Macy, másodjára Hardewicke bérelte fel. Hardewicke-et bevinni már csak a hullaházba tudják, mivel holtan találják meg a kutatás helyszínén. Zakkant Harry és Brennan szakmai vitájából a két kincsvadász halálát okozó sérülésekről utóbbi kerül ki győztesen (nyilván…), és mivel Harry épp kéznél van a célra, Brennan rajta mutatja be hogyan csavarták ki az áldozatok nyakát. Booth a mozdulatból kommandós módszerre ismer.

Elbeszélgetnek kicsit Brenson Rose-zal, aki az önéletrajza szerint légideszantos kommandós volt. Ehhez képest Bones váratlan pofonját sem hárítja ösztönösen, sőt azt sem, amit a nő előre bejelent neki. Sokan kamuznak az önéletrajz írásakor, Rose éppenséggel reklámfogásból tette ezt. Eközben az Assateague-szigeten Hodgins merülni készül, McGinnis meg segít neki, bár azt remélte ő lesz az, aki majd kiássa a kincset. Útközben feléjük Booth csekkoltatja McGinnist, mert egy korábbi megjegyzéséből arra következtet, hogy a tengerészetnél szolgált, és igaza is lesz. Sajnos mire a szigetre érnek Hodgins már a járat mélyén úszik.

Booth óvatos, ugyan a „ranger”-ek nem félnek senkitől (főleg, ha egy nő kérdezi…), de azért a „fókák” elég kemények. Bones viszont a lényeggel indít, „Tudjuk, hogy maga tette.”, és csak ezután jut eszébe körülnézni. Booth pisztolyt ránt, McGinnis meg odaszorítja a kését Hodgins légvezetékéhez, bár hogy hogyan akarja elvágni a tompa oldalával az rejtély, vagy esetleg valami fóka-trükk. Amíg a két pasi farkasszemet néz, Hodgins talál egy valódi kalóz-aranyérmét a víz alatt. Booth szétlövi a monitort, hogy McGinnis csak akkor láthassa meg mit talált Hodgins, ha felhozza. Bones is besegít némi rábeszéléssel, így a bogaras tudós megmenekül.

A kincs eredetinek bizonyul, Brenson Rose beleegyezik, hogy az Intézet hitelesíthesse a leleteket. A kalózcsontváz visszakerül a kiállításra, de a fiúk szerint nem boldog, az ő igazi helye a víz mélyén volt, a többi kalózzal. Angela Hodginsos arcot rajzolt neki, az epizódot pedig Booth és Hodgins kalózos csatakiáltása zárja, amin még Brennan is elneveti magát.

Zene:

"Whistles the Wind" by Flogging Molly

Címkék: dr. csont
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása