Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Tenkes kapitánya 1x09 - A puskapor

2011. április 20. 10:01 - Gabba

Na, a pökhendi Kammerer főhadnagyot elhelyezték Siklósról a kudarcba fulladt veronikás kaland után, és az ezredes a törekvő, de hasonlóan ellenszenves Bisteritz hadnagyot tette meg a várbéli csapatok vezetőjének. Ezen a reggelen tehát neki osztogatta pattogó hangon parancsát, hogy egy szakasz katonával hozza el Szigetvárról a Siklós hadianyag tartalékának kiegészítésére szolgáló lőporszállítmányt. Erősen meghagyta, hogy a szállítmány semmi esetre sem kerülhet a kurucok kezébe, inkább robbantsák fel, ha veszély fenyeget. Öt császári címeres hordót szekérre raktak, és a szakasz elindult.

 

Eke Máté a diákkal és Buga Jakabbal a fák közül figyelte a várat, megállapítván, hogy Bottyán generális értesülése helyes volt, a labancok szűkében vannak a hadianyagnak, és most nagy valószínűséggel utánpótlásért indulnak. Gyorsan megbeszélték a teendőket, majd elvágtattak a szigetvári út irányába. Tervük szerint az amúgy is rázós, kátyús úton nagy köveket helyeztek el, majd a bokrok közt meglapulva várták az ellenséget. Hamarost fel is tűnt a társzekér, nagyokat döccenve az úton, Mátéék feszülten figyelték, beválik-e a szekér megállítására kieszelt tervük. Jól vasalt volt a szekér, sokáig bírta a zötykölődést, de végül csak megadta magát a hátsó tengely és lett neki kampecza. A hadnagy dühöngött, de mást nem tehetvén, a katonákkal kivágatott egy fát és a tengelyre erősíttette csúsztatónak.

Ezalatt Mátéék előrevágtattak Viktor mester közeli bognárműhelyéhez, akit Jakab már régről ismert. Azonban hiába volt a régi barátság, a bognár nem vállalta, hogy a labancoktól csellel vagy más módon megtudakolja, mit készülnek szállítani. Ő tisztességes iparosember, nem üti orrát a más dolgába: elvégzi a munkáját, oszt’ jónapot. Mit volt mit tenni, barátaink elköszöntek a mestertől és ellovagoltak. Látótávolon kívül aztán megálltak, mert a diák vállalta, hogy ő majd kitudja a dolgot, és már futott is vissza az udvarházhoz. A labancok érkezését már a padlásról leste.

Bisteritz hadnagy nagy garral közölte a bognárral, hogy amíg a kerék elkészül, addig ők megvendégelik magukat. A mester tiltakozott, ő iparosember, nem fogadós, a császárnak is rendben megfizeti az adót. Viktor, Viktor, hát hol élsz te; nem tudod, hogy aki rendes adófizető, azzal tosznak ki a legjobban szép Magyarországban? A hadnagy is csak röhögött a bognár szavain, és azonmód megparancsolta a katonáinak, hogy tartsanak házkutatást rejtőzködő kurucok után, de ha ellenség helyett csak eleséget találnak, azt is hozzák elő. Több se kellett az éhenkórász fattyaknak, míg a bognár a keréken dolgozott, alapos dúlást vittek végbe az éléskamrában. A hadnagy két emberét még a padlásra is felküldte, hogy ott is nézzenek szét. A diák szerencsére még időben magára tudott borítani egy nagy kast, amiből előzőleg kirakta a pulykakakast, így őt nem vették észre, csak vitték a fellógatott sonkákat.

Mikor a bognár elkészült a kerékkel, tisztelettel megkérte Bisteritzet, hogy fizesse meg a munkáját és térítse meg a katonák által okozott kárt. Meg is kapta a fizetséget a hadnagytól: egy sallert jobbról, egyet balról. (Hogy törne el a kezed, labanc kutya, hát szabad így bánni egy Viktorral?!) Majd nagy röhögéssel elvonultak, de az egyik szopottgombóc fejű még visszakiáltott: Ha nem tetszik a fizetség, fellebbezd meg a Tenkes kapitányánál! – Ó, hogy szorulna be a fejed egy gösseres hordóba, morogta maga elé a mester a képes felét dörzsölgetve, fel is fogok lebbezni, csak tudnám, merre találom. Itt lesz ő mindjárt, került elő a diák mosolygó arccal, és nem sokkal később már négyesben beszélték át a közeles tennivalókat a tornácon üldögélve. Megállapodtak, hogy a mester öt ugyanolyan császári sasos hordót készít, és majd homokkal töltik meg őket.

A labancok másnap reggel indultak ki a szigeti várból a puskaporos hordókkal. Mikor az erdőn átvezető útra értek, Máté és Jakab nagy pisztolydurrogtatásba kezdett, és egy szakaszon még nedves levelekből sűrű füstöt is gomolyítottak, mintha az erdő égne. A megtámadott labancok a szekérrel nem mertek átvágni az égő részen, ezért Bisteritz parancsára leemelték a hordókat és futva vitték Viktor mester házához. Ott addigra a diák már megtöltötte homokkal a csali hordókat és felrakta őket a padlásra. A katonák sietve elhelyezték a puskaport a vastag falú kamrában, majd találomra lődözve viszonozták a „támadó” kurucok tüzelését. A diák gyorsan nekilátott, hogy a padlásról nyíló csapóajtón át kicserélje a hordókat. Kissé nehezen mozgott a szűk helyen, de szerencsére sikerült befejeznie a műveletet, mire a hadnagy ellenőrző körútra indult. Bisteritz a kamraajtón benyitva kétszer is megszámolta a hordókat (szerintem ötnél tovább nem is tud számolni ez a káposztazabáló), majd az ajtót visszazárva megnyugodva várta a reggelt.

Nem sokkal napfelkelte után a katonák szekérre rakták a hordókat és gyors menetben indultak Siklósra. Alig hogy eltűntek az út kanyarulatában, Viktor mester is befogatott saját szekerébe, mondván, hogy itt már nem maradhat, hiszen ha a labancok felfedezik a cserét, őt kezdik majd elsőnek faggatni a hóhérszerszámokkal. Így aztán együtt indult Mátéékkal a rejtekbarlang felé, ahol Veronika és Rózsa már nagyon várta vissza őket. Mikor azonban a hordókat felnyitották, csak négyben volt puskapor, az ötödiket a nagy csereberében eltévesztette a diák. Ügyes ez a fiú, de azért jobb, ha nem áll le senkivel itt-a-piros-hol-a-pirosozni.

Ezalatt a mit sem sejtő labancok beérkeztek a siklósi várba, ahol Eberstein elégedett arccal fogadta őket. Megdicsérte a sikeres akció résztvevőit, majd utasította a számvevőt, hogy vegye át a szállítmányt. A számvevő odalépett az első puskaporos hordóhoz, szakszerű mozdulattal kiütötte a fenekét, és belemarkolt. Dejszen ez közönséges homok!, kiáltott fel hitetlenkedve. Sorra nyitotta fel a többit is, de hát mindegyikben homok volt. Az ezredes ordítva fenyegette meg pisztolyával Bisteritzet és az embereit, hát mit hoztak maguk, agyonlövetem valamennyit! Felrúgta az utolsó, még bontatlan hordót és dühösen belelőtt. Na, erre lett aztán parádés tűzijáték, mint ’gusztus huszadikán, ’kotmányunk ünnepén! Miután a füst eloszlott, a katonák olyan formán mutattak, mint Vitéz Lájszló ellenségei, a kormos pofájú ördögök. Amália ismét feltehette volna hites urának az állandóan visszatérő kérdést: Hát hogy néz ki már megint, Eckbert?!

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2011.04.20. 10:04:48

És az e heti tk-k a TK-hoz:

1. melyik magyar kultfilmből való a 'gusztus huszadika, 'kotmányunk ünnepe?

2. kampeca: ki mondta, hol mondta?

garrett27 2011.04.20. 10:53:56

1. Ha jól emlékszem a Csocsó-ban hangzott el gusztus huszadika
2. Gungana kampeca (ejtsd: Gangena kampeca) Star Wars - Baljós árnyak

Terézágyú 2011.04.20. 11:16:39

"Viktor, Viktor, hát hol élsz te; nem tudod, hogy aki rendes adófizető, azzal tosznak ki a legjobban szép Magyarországban?"

:)

Acron 2011.04.20. 15:32:04

A fenébe, megint lekéstem....
Jó volt HV!! Köszi!

Műszaki 2011.04.20. 17:10:09

"Gusztus 20" Egészséges erotika.

Gabba 2011.04.20. 20:54:45

@garrett27: csak 50%-os a megfejtés, a Csocsó lehet, hogy azért ugrott be neked, mert abban is Koltai R. játszik :)

Gabba 2011.04.20. 20:56:44

@Műszaki: jár az egy pont. Kefírem! :)

Gabba 2011.04.20. 21:01:52

@Terézágyú: ne feledjük, a történet 1704-ben játszódik, bármilyen hasonlóság későbbi korokkal teljesen kizárható ;)

Gabba 2011.04.20. 21:05:55

@Acron: én köszönöm. Sajnálom, hogy lemaradtál, pedig még az ígért megjelenési időpontot is sikerült tartanom...

Acron 2011.04.21. 18:26:22

@Gabba: Ebben teljesen igazad van, de a fránya dokik miatt elég későn jutok a géphez. Utálok órákat várni azért, hogy közöljenek valamit, amit úgyis tudok, de a nyolcvanharmadik dokinak a leírt változat kell, lehetőleg 24 órán belül. De nem panaszkodom, csak egy kicsit bosszankodom...:)

Acron 2011.04.21. 18:28:52

Az utolsó kép felismerésével most nem volt problémám, nagyon jó lett! Azok a fejek!!! Csúcs!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.04.22. 14:32:59

Váffánkúló, megin' lemaradtam, így jár az, akinek szerda a Király-kupát jelenti és nem az új hutt-postot.

Megint egy kedvenc, nagyon hangulatos részt idézted meg, köszönöm, magam előtt láttam az összes jelenetet a képek segítségével.

Gabba 2011.04.22. 17:43:20

@Csehszlovák Kém: szerda délelőtt az TK, este lehet foci - erre tessék figyelni :)

Gabba 2011.04.22. 17:44:25

@Acron: ajánld a dokiknak, hogy inkább olvasgassák a hogyvoltot ...

Acron 2011.04.23. 18:00:24

@Gabba: Fityfenét, még később kerülnék sorra! Dolgozzanak, nahát. :) Viszont mindenki másnak szoktam ajánlani.

Gabba 2011.04.24. 19:17:56

@Acron: köszi, ez klassz, mint tudjuk, a suttogó propaganda a leghatékonyabb!

Ezúton kívánok mindenkinek boldog húsvétolást a szerdai viszlátig, ahol is a labanc haditerv körül fognak kulminálódni a dolgok...
süti beállítások módosítása