Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x01 - Közeleg a tél

2011. április 19. 12:30 - sixx

Három lovasemberrel nyit a Trónok harca, középen egy önelégült fejű, macskabajuszos kisfickó, ő a főnök láthatóan. A másik kettőhöz hasonlóan talpig fekete hacukában indul neki a téli erdőnek, valami bazinagy jégfalból jönnek ki, amikor a kamera kizoomol, láthatjuk, hogy van vagy 213 méter magas (igen, megnéztem a wikiben). Az úticél az erdő, marcona lovasokhoz méltón egyik sem szól a másikhoz az idősebbik faszi arca az ún. sokat látott kategóriából való. A rendezetlen fogazatú ifjabbik samesz egy tisztáson valami barbár házibuli nyomaira talál, végtagok, fejek, félbevágott nők és kibelezett gyermekek hevernek a hóban, a háta mögötti fára egy kislányt szegezett fel valami helyi mókamester.

Persze, hogy megijed a feketeruhás, és szalad vissza a prémes köpenyben parádézó főnökhöz, aki természetesen saját szemével is látni akarja a darabolást, mert vagy perverz, vagy nem hisz a beosztottnak, pedig az tényleg be van szarva. Az idősebb katona mormol valamit a bajsza alatt, eriggyünk innét, rosszat sejtek. Innen már lehet tudni a dolog kimenetelét, a bölcs, rosszat sejtő katonák a filmekben általában azt jelzik, hogy valami hentelés lesz, amibe ők is belehalnak majd, ha pedig kedveseik fényképét mutogatják társaiknak, akkor már a lovon lelövik őket.

A tetthelyre érve hullát nem látunk, gúnyos mosolyt a főnök arcán igen, hol az a sok hulla, helló? Mire kimondja, egy kétméteres, fekete, kéken villogó szemű, és az Alien-filmek egyik hangeffektjének segítségével megszólaló izé emelkedik föl mögötte. A két kísérő megretten és szalad eszeveszetten, de nem jutnak sokáig, az idősebbiket utoléri a rém és különösebb erőfeszítés nélkül lenyakazza, az ifjabbik meg az erdőben összefut a halott kislánnyal, akinek immáron kéken villog a szeme (zombi?), és ettől sokkot, a fekete hentestől meg egy emberfejet kap. Eddig olyan a sorozat, mintha a Fűrészt a középkorban helyeznénk. Főcím.

A nyitójelenet egyetlen túlélőjét később elfogják, nem sok jövőt jósolok neki a sorozatban. A hírről, egy várurat tájékoztatnak, akit Sean Bean játszik, ha valahol kardozni és lovagolni kell, és autentikus brit akcentussal beszélni, az ő neve az első a producerek listáján. Itt Lord Starkot alakítja, a kissé pocakos, de attól még láthatóan erős családfőt, aki három fiát nézi kissé szürke arcú és aggodalmas képű neje társaságában. A gyerekek íjaznak a várudvaron, a legkisebbiknek ez nem megy annyira, nem úgy az időközben előkerülő húgának, aki hímzésből megbukik, de íjazni nagyszerűen tud, kapjuk a jellemrajzokat sorban. A mulatságot két másik srác (faszi?) felügyeli, Robb Stark és Jon Snow, az egyik a Stark család legidősebb gyereke, a másik meg balkézről esett be, és Starkné egy szemvillanással jelzi nekünk, hogy nem, nem bocsátott meg a férjének a félrekúrásért.

A családi programnak egy elképesztően vicces szakállt viselő úriember vet véget, dezertőrt fogtunk, feketében van tetőtől talpig. Stark lemondóan sóhajt egyet, majd int a kölyköknek, megyünk kivégzésre, lóra mindenki. Starkné úgy látszik kimulathatta magát múlt hétvégén, mert nem megy sehová. A kivégzésre a hegyekben kerítenek sort, a táj lenyűgöző, a dezertőr remeg, mint a nyárfalevél, és azt emlegeti, hogy a Mások emésztették el társait, akiket angolul mellesleg White Walkernek neveznek. Szkeptikus és hitetlenkedő arcban a Stark családban nincs hiány, babonaságban sem, a Mások már évezredek óta kihaltak vagy mi, nem láttál te semmit. Lord Stark elővesz egy akkora kardot, amit én felemelni sem tudnék, és levágja a fejét. Lesz vajon majd úgy tíz perc később, amikor nem hullik valami végtag a porba?

Bran, a nyíllal nem túl jól bánó, futballistafrizurás ifjonc első kivégzésén van, ehhez képest elég jól viseli a dolgot, féltestvére meg is dicséri, jól tetted hogy nem pislogtál, apánknak a hátán is szem van. Stark komoly arccal magyaráz, nem azért vágtam le én a fejét, mert a hóhérszakszervezettel nem sikerül megegyeznem, hanem mert így helyes - aki az ítéletet kimondja, az hajtsa is végre. Errefelé a nők nemigen ítélkeznek. Útközben egy férgekkel borított szarvastetemre lelnek, kicsivel arrébb meg egy borjúnagyságú, de már halott farkasra, illetve rémfarkasra, mint kiderül, amik nem mellesleg már kihaltak, mint a Mások, de előkerültek megint. Az ilyen előjelek nem túl sok jót szoktak jelenteni hosszú távon. Mivel a Stark család címerállata a farkas, az elhullott toportyánféreg kölykeit hazaviszik, minden gyereknek jut egy, a cukiságfaktor az égbe szökik egy pillanatra. Ned Stark nem alél el a vinnyogó kisállatoktól, ti etetitek, ti nevelitek, ha nem, ti nyírjátok ki őket. A fattyúnak is jut egy farkas a végén (mert első körben ő kimaradt a buliból), albínó ráadásul, piros szemekkel, persze, hogy ez a legcukibb.

Helyszínt váltunk, a kékes-szürkés szűrőn át fényképezett északról leugrunk a barnás délre, a király székhelyére, ahol éppen ravataloznak, mert meghalt a király Segítője, aki nélkül nem megy a kormányzás. A kiterített hullát kifejezéstelen tekintettel méregeti a királyné, akit a terminátoros tévésorozatból ismert Lena Headey alakít. Nem sokáig van egyedül, megjön a tesója, akivel arról dumálnak egy sort, hogy ha a immáron halott Segítőnek eljárt a szája, akkor bajban vannak, bár a faszi (Jaime Lannister) rámutat, hogy ha tényleg pofázott volna, akkor a fejük egy karón vigyorogna, esküszöm lefejezésfetisiszták a forgatókönyvírók. Jól mutat egymás mellett a testvérpár. Cersei Lannister (a királyné) azt szeretné, ha Jamie tesója lenne a birodalom Semjén Zsoltja, de annak több esze van ennél.

Vissza északra, ahová holló hoz hírt a halálesetről. Starkné nem mer mást küldeni vele a házi arborétumban éppen véres kardját a patakba mosó férjével, és személyesen mondja el neki, hogy meghalt a Segítő, és ha ez nem lenne elég tragikus, a király és udvartartása északnak indult, anyagi romlás vár ránk, férjuram. Stark sokkal gyakorlatiasabb, a király akar valamit, márpedig ha személyesen jön, akkor csak arról lehet szó, hogy kell neki egy új Segítő, és basszameg, bennem megbízik, költözhetek le a fasza zord északról a szar meleg délre. Stark pedig jól elvan itt fent, néha kell csak lefejezni valakit, egyébként nyugalom van, a gyerekek is elvannak. Starkné egyébként is aggodalmas arca újabb, eddig nem látott ráncokkal bővül, apád és bátyád is elment délnek egyszer, vissza bezzeg nem tértek, ne menjél.

A következő jelenet egy hónappal később játszódik, Bran majomügyességgel mászik a várfalon, Starkné ezt helyteleníti, és meg is feddi, nem kéne kitörni a nyakadat, ha egy mód van rá. A jelenetben a legjobb a farkaskölyök, ami persze nem is az, hanem valami kutyafajta, de annyira aranyos, hogy az valami hihetetlen. Bran a falról látta a közelgő királyi menetet, és tiszta izgalomba jön, ezt teszi az ingerszegény környezet az emberrel. A király bevonulására kicsípi magát a teljes háztartás, mint szarospista Krisztus nevenapján, ünnepi szőrmék és sisakok mindenkin, ahogy kell. A kisebbik lány, a nyilas (Arya) nem tud viselkedni, valami ördögfiókát hiányol, nővére hiába szól rá, hogy kussoljon már, mert így nem tud szemezni nyugodtan a bevonuló király tenyérbemászó képű fiával, a kislányt csak az ördög fiókája érdekli.

A királyi udvar meglehetősen eklektikus képet mutat, a királyné tesója talpig giccsben lovagol, a királyné egy hordszékből kászálódik elő, a király maga pedig akkora, hogy két ember szedi le a lóról, és ők is majdnem belegebednek. A legviccesebb mégis egy lovas, akinek kutyafejű sisakja van, aminél a harcban kevésbé praktikusabb fejfedőt tervezni sem lehet: kilátni nemigen lehet belőle, csoda, hogy nem megy fának nagy igyekezetében. Starkék vörös hajú lánya, Sansa mindebből semmit nem vesz észre, mert folyamatosan a kerek fejű királyfival, Joffrey-val szemel, a szerelem tényleg vak.

A király nagyon megörül Starkéknak, meghíztál Ned, mondja, annak csak a szeme villan egyet az uralkodó tekintélyes sörhasára, bagoly mondja. Ezen jót röhögnek, majd lemennek egy kriptába, leróni a tiszteletüket Stark rég halott húga előt, aki Robert király mátkája volt, míg az előző király ki nem nyírta. A királynő odafent ettől láthatóan hülyét kap, de csak a szája rándul meg egy kicsit, inkább azt figyeli mosolyogva, hogyan gúvad Sansa szeme a fiára. Ez a nő egy rohadék, én már látom. A király és Ned a katakombákban a világ dolgait tárgyalják meg, a láz vitte el az előző Segítőt, akit Robert és Ned gyermekkoruk óta ismert és tisztelt, kár érte, mert szép magas ember vót. Ned, most te lépsz a helyére, mert én vadászni és kurvázni akarok. Stark láthatóan nem örül a kétes értékű megtiszteltetésnek, valahogy nem jó ómen, ha az ember elődje hétfőn még jól volt, kedden meg sírba vitte egy lázroham.

Jaime Lannister közben a testvérét keresi, na nem a királynét, hanem az ördögfiókát, aki egy törpe, és éppen egy kurvát szopat valami bordélyban. A fazon jó arcnak tűnik, iszik és csajozik, ez érdekli csak. Jaime hoz is neki még pár luvnyát, hogy jól érezhesse magát, de figyelmezteti, hogy az esti lakomán ott kellene lennie, mert a királyné (aki természetesen mindkettőjük testvére is egyben) ideges lesz, ha nem így történik. A törpe egyelőre ezzel nem foglalkozik, mert sürgős dugnivalója támad.

Ugrunk egy újabb helyszínre, ahol egy testvérpárral ismerkedünk meg, ők az előző király gyermekei. Apjukat Ned és Robert közös erővel űzte el a trónról, és űzés közben a fejét is sikerült valahogy levágni, emiatt a fiúgyermek, Viserys kissé morcos, mert jogot formálna a trónra, de sereg és követők nélkül ez nem annyira egyszerű. Másik kontinensre menekültek, ami keletre fekszik az eddigi eseményeknek helyt adó Westerostól, és úgy néz ki, mint egy török bazárba öltött hun rémálom. Viserys a trónra úgy akar visszaülni, hogy a testvérét, Danny-t összeházasítja egy barbár vezérrel, aki majd cserébe ad neki 40 000 katonát. A terv nem rossz, ehhez kellene a tesónak készségesen rabigába hajolnia, önálló akarata a nőknek itt nem nagyon van, Viserys le is veteti a csajról a textilt, hadd lássam a csöcsöd, jólvan, megasszonyosodtál.

Befut a barbár lovasember is (Khal Drogo), akkora, mint a hegyomlás, szigorúra van sminkelve a szeme, és hosszú hajfonatot hord, de cseppet sem feminin, sőt. A jövendőbeli arát (Danny) úgy méregeti, mint egy ökröt, majd elhajt, nem egy bőbeszédű fajta, na. A házasságot illetően a csajnak kétségei támadnak, ne már, bátyám, én nem akarok ehhez a büdös paraszthoz hozzámenni. A tesó nagyon kedvesen közli vele, hogy ha azon múlik a serege és a trón, hogy 40 000 barbár harcossal kell megdugatnia magát, mármint Dannynek, akkor úgy lesz, és kusslegyen mostmár.

Starkné újabb ráncokat vett elő ki nem fogyó készletéből, és az esti mulatságra készíti fel idősebbik lányát, aki nem győz másról beszélni, csak Joffreyről, akivel majd összeházasodnak - legalábbis ez a király terve, és Stark ugyan még nem mondott igent, de fog, mert a király szava szent. A lakoma alatt a király totál faszkalapként viselkedik és holtrészegen csöcsörészi a szolgálókat, miközben a felsége ott ül a kínosan fészkelődő Starkné mellett. Jon Snow, a fattyú nem ült be a nagyterembe, mert Starkné rühelli, inkább az udvaron kardozgat magában és az arra kódorgó törpétől kap jótanácsot: ne kapd fel a vizet, ha lezabigyerekeznek, mert hát az vagy. Inkább viseld büszkén a nevet, és akkor a téged cseszegetőknek eggyel kevesebb fegyvere lesz. Bölcs törpe ez.

Jon a nagybátyjával is vált pár szót, aki az epizód elején látott fekete ruhás gárda tagja. Jon, mivel maradása nem nagyon van a várban, menne fel a falra, azt is bevállalva, hogy soha nem lehet gyereke, felesége, négy fala és négy kereke. A bulinak közben vége, Starkék az ágyban hevernek, amikor levelet hoznak nekik: a halott Segítő felesége írt, aki egyben Starkné testvére is, kicsi a világ. A levélben annyi áll, hogy kedves húgom stop elmenekültem a sasfészekbe stop de nem a hitleribe stop ez egy másik stop a férjemet nem a láz vitte el stop hanem a Lannisterek gyilkolták meg stop megint felment a kenyér ára stop. Stark már kurvára nem akar a királyi udvarba menni.

Danny és Drogo a másik kontinensen esküszik éppen, barbár mulatság ez, se szék, se asztal, a földön ül a jónép és ökörszarvakból issza a kumiszt, meg egymás belét ontja, mert az ilyen barbár esküvőkön már csak így szokás, kicsit táncolunk, megdugunk egy nőt többen, majd elvágjuk egymás torkát. Sebaj, mulassunk, mondják a többiek, miközben a hullát kihúzzák a porondról. Danny mindenkitől kap ajándékot, csak a hülye tesójától nem. Egy lovag is előkerül valahonnan, tőle könyveket, egy kereskedőnek tűnő fazontól megkövesedett sárkánytojásokat, a férjétől meg egy lovat kap, amit azon nyomban hasznosítanak is, ellovagolnak a naplementébe. Drogo aztán egy arra alkalmas partszakaszon megálljt vezényel, levetkőzteti a síró arát és hátulról meghágja.

Északon közben reggel lett, a király, a törpe (Tyrion) és Ned vadászni megy, Bran pedig falra mászik ismét, mert neki ez az egyetlen igazi szórakozása errefelé. Addig kódorog a falakon, míg egy toronyban rá nem talál egy üzekedő párra, a szőke faszi Jaime, az első blikkre is egyértelmű, de ki a nő, akit íly hevesen dug kutyapózban? Hát a kedves testvére, a királyné.

Akkor kinek is a fia Joffrey? Bran egyelőre ezzel nem foglalkozna, csak szeretne csendben lemászni a torony falán, de késő, mert a királyné meglátta, Jaime meg elkapja a grabancát. És amikor azt hinnénk, hogy Bran megússza a dolgot, akkor Jaime fogja, és kihajítja az ablakon. A gyereket. Aztakurva.

 

Címkék: trónok harca
149 komment

Facebook kommentek

Galádriel 2011.04.19. 12:55:00

igazi sixx-es hogyvolt, helyén van nagyon, köszi :-)

ibagorib (törölt) 2011.04.19. 13:05:35

A tartalom nagyjából ennyi, csak egy pontosítás: a rémfarkasok nem haltak ki "csak" abban az erdőben nem élnek!

Meg egy kis kiigazítás: a hunok nem voltak barbárok! Ezt csak a magukat magasabbrendűnek gondolt római, meg görög történetírók terjesztették, és még ma is ez a legenda kering, sajnos. Így lettek a mi őseink is barbárok, pedig sok szempontból magasan fölötte álltak az akkori görög-római kúltúrának, pl.: erkölcs, hadművészet, ruhaviselet, stb.

Galádriel 2011.04.19. 13:07:09

@ibagorib: a Faltól délre nem láttak rémfarkast már ezer éve, hogy egészen pontosak legyünk.

saturnalia 2011.04.19. 13:09:33

"a birodalom Semjén Zsoltja":D

zseniális

Amúgy megérte ennyit várni rá, mikor vége lett, meg voltam róla győződve, hogy max 20 perc telt el, nem pedig egy óra.

Kíváncsi lennék, milyen úgy nézni, hogy valaki nem olvasta a könyvet, biztos sokkal izgalmasabb, de így is nagyon jó. A szereposztással nincsenek komolyabb bajok, a képek alapján Joffrey-val nem voltam elégedett, de úgy tűnik remek "kis geci" lesz belőle. Catelynt én is másképp képzeltem el, de ha tudja majd hozni a kemény nő karakterét a későbbiekben, akkor vele sem lesz baj.

Cersei, Jaime és Tyrion zseniális, Arya és a farkasok pedig gondoskodnak a cukiságról.:)

ibagorib (törölt) 2011.04.19. 13:10:01

@Galádriel: a végeredmény szempontjából mindegy! nem haltak ki.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.19. 13:12:02

mindenkit figyelmeztetek, hogy hitvitát, részletek miatti baszogatást nagyon nehezen tűrök, szóval óvatosabban a kihaltak-e a farkasok témakörrel.

ibagorib (törölt) 2011.04.19. 13:12:04

Amúgy tetszett a film, kár hogy nincs HBO előfizetésem, de gondolom hamarosan úgyis hozzáférhető lesz, addig is megveszem a könyvet. :)

Orvenyhivo 2011.04.19. 13:12:08

>Starkné egyébként is aggodalmas arca újabb, eddig nem látott ráncokkal bővül, apám és bátyám is elment délnek egyszer, vissza bezzeg nem tértek, ne menjél.

Nem az apja és fivére (ők élnek, Zugóban), hanem Eddard Stark apja és bátyja (egyben Starkné eredeti jegyese).

Lezuzius 2011.04.19. 13:14:04

@ibagorib: nekem sincs, de a tegnapi free adas utan elgondolkoztam hogy a maradek 9 reszre megrendelem. Ket honap, ha hetente adjak.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.19. 13:14:04

@Orvenyhivo: ez jogos, javítom, kösz. nem elfeledni mellesleg, hogy a hogyvolt az egyszeri néző szemszögéből íródik, aki NEM olvasta a könyvet. (én olvastam, de nem úgy írom, mintha.)

Homeoffice 2011.04.19. 13:15:57

Kemény egy sorozat lesz ez nah....

genevieve 2011.04.19. 13:16:00

hmmm, nem rossz, azt hiszem nézni fogom:-)

Lezuzius 2011.04.19. 13:16:16

@sixx: akkor a Joffrey-s megjegyezes meg nem kovetkezik az utolso jelenetbol, mert lehet hogy csak mostanaban jottek ossze ;-)

Luxa · http://blog.luxa.hu 2011.04.19. 13:17:30

Még annyi, hogy Stark férjét és bátyját ölette meg az előző király elég csúnyán, nem a feleségét. Egyébként csak így tovább, nagyon jó volt! :D

Orvenyhivo 2011.04.19. 13:17:55

@Orvenyhivo: Nem baszogatásnak szántam! :)

Egyébként nem volt rossz az első rész, követi is a regényt (mondjuk, Tommen és Myrcella mintha hiányzott volna, de hát fontosabb szerepük amúgy sincs)...

...igazából csak a Dany esküvőjénél keveselltem azt a kéttucat statisztát, akik a százezres khalasart voltak hivatottak képviselni.

Galádriel 2011.04.19. 13:19:40

@sixx: akkor azt sem jegyzem meg, hogy el volt cseszve egy helyen a felirat, mert aki nem olvasta a könyvet az nem tudhatja :-)

Egyébként Nicolaj Coster-Waldau valami egészen tökéletes Jaime, és remekül elkaptad azt az utolsó képet sixx.

Héttörpe (törölt) 2011.04.19. 13:20:03

Na, ezt nem vágtam le, hogy a királyné szeretője egyben a tesója is. Köszi Sixx, azt hiszem rá kell mennem a könyvre, jól indul ez a sorozat. A hogyvolt is nagyon adja.

Galádriel 2011.04.19. 13:21:25

@Orvenyhivo: Tommen és Myrcella kiszállnak a kocsiból, darabra megvoltak :-)
Volt pár változtatás, de szerintem az érthetőséget segítette elő, és nem volt vészes.

beacska 2011.04.19. 13:34:25

@saturnalia: a családomban akik nem olvasták: unták.

rianna 2011.04.19. 13:36:56

nagyon jónak ígérkezik, bár a családi viszonyok egyelőre zavarosak. remélem, hamarosan megkapom az hbo-dekódert, amivel december óta hitegetnek:)

aszterixagall 2011.04.19. 13:41:31

Muszáj közölnöm, hogy ezek a farkasok mik is valójában: csehszlovák farkaskutyák. Na most mát megnyugodtatok, ugye?

hu.wikipedia.org/wiki/Csehszlov%C3%A1k_farkaskutya

Lezuzius 2011.04.19. 13:55:19

@aszterixagall: rakerestem, ezt talaltam: Northern Inuits.
De lehet tobbfelet hasznaltak, pl. a bastard-nak mas kutyaja van (a szin miatta).

Felagund 2011.04.19. 14:16:28

Hárdkór rajongóként azt tudom mondani, hogy vinnyogva röhögtem, gratulálok :D

rbatty 2011.04.19. 14:20:31

Nem annyira Semjén Zsoltja, inkább Matolcsyja. Jól sikerült összeállítás.

Felagund 2011.04.19. 14:24:14

Ja, és hogy még viccesebb legyen, ser Rodrik arcszőrzete igazából nem is szakáll, hanem inkább pajesz/barkó :D

Felagund 2011.04.19. 14:27:04

@szzsömi: Nem, Matolcsy az Kisujj, csak vele ellentétben ő cefetül ért is a dolgához :D :D

Hadzsy 2011.04.19. 14:27:43

"A tesó nagyon kedvesen közli vele, hogy ha azon múlik a serege és a trón, hogy 40 000 barbár harcossal kell megdugatnia magát, mármint Dannynek, akkor úgy lesz, és kusslegyen mostmár."

Plusz a lovak :)

Amúgy könyv ismeret nélkül, azért kellett figyelni, hogy az ember kibogozza, ki, kinek a kicsodája lehet... Na majd meglássuk.

Galádriel 2011.04.19. 14:32:48

@Felagund: Ne sértegesd Kisujjt teee :-)

Felagund 2011.04.19. 14:34:21

@Galádriel: Mondtam, hogy "de ő ért hozzá"!!! :P :D

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.19. 14:34:47

@G46: szóltam, hogy ezt nem állom. angolból lett átírva, ha még egyszer valaki elkezd azon lovagolni, mit illik átírni, meg mekkora kibaszott farkas, letiltom a kommentelést végérvényesen.

rbatty 2011.04.19. 14:45:02

@Felagund: Azért írtam, mert volt valami nyilatkozat, hogy ő a miniszterelnök jobb keze, vagy ilyesmi. Egyébként ha lenne külön pézügym. meg gazdasági, akkor kisujj inkább a pénzügy lehetne.
De így igazad van. :))

Tóthi 2011.04.19. 14:46:02

Nézem a képeket: Jé, hogy hasonlít az a fószer Sean Beanre! A francba, hát ő is öregszik? :-(

rockjano 2011.04.19. 14:48:15

Csak egy kis helyesbítés:
"A tesó nagyon kedvesen közli vele, hogy ha azon múlik a serege és a trón, hogy 40 000 barbár harcossal kell megdugatnia magát"

Nem csak a harcosokkal kell dugatni hanem a lovaikkal is :-))) (ami azért kemény ha elnézzük ezt a szőke szépséget)

Tényleg jó a sorozat, csalogatónak az egész világon egyszerre kezdték és mindenhol ingyenes volt az HBO.

Ja ha jót akartok (és nincs HD előfizetésetek) érdemes letölteni HD-ben mert sokkal szebb (csak 720p mert ennyit tud a HD TV). van hozzá felirat és az HBO-n is feliratos mert hétfőn adják. (az meg feliratos nap)

Homeoffice 2011.04.19. 14:57:21

@rockjano:

Az egy kontra volt, mert volt egy duma, hogy ezek a barbárok a lovaikkal hálnak...:)))

AncientFilosoph 2011.04.19. 15:13:01

Nekem is tetszett, a törpe és barbár vezér a favorit. Az utolsó jelenet télleg kemény. A hiányos tudásom alapján: egy vérfertőző, vérnősző, Macbeth/Oidipusz kinézetű srác kilöki a jófej kiscsókát az erkélyről... Megvan az első tippem, ki fog csúnyát meghalni, mert ugye az író ezt nem hagyhatja annyiban.

R. Daneel Olivaw 2011.04.19. 15:15:28

saturnalia 2011.04.19. 13:09:33
"a birodalom Semjén Zsoltja":D

... nem volt időm átfutni a cikket csak a képeket, de kénytelen leszek, ha valakinek valóban sikerült még egy ekkora here nímandot alakítania, mint ahogyan semmilyenzsolt alakítja magát, akkor pedig a sorozatot is nézni fogom... ha pedig netán lenne benne még egy lendvaildikó-szerű figura is, akit esetleg karóba húznak, felnégyelnek, kerékbe törnek, vagy legalább valamelyiket a három közül, akkor pedig a kedvencem lesz a sorozat, az 7szentség... :)

Felagund 2011.04.19. 15:20:38

@AncientFilosoph: Ezek szerint te semmit se tudsz Martinról, igaz? :D

(Mint már ezerszer el lett mondva, a Trónok Harcában nincs ""írói igazságszolgáltatás"", bárki meghalhat akármilyen banálisan (és általában meg is hal ;)), éppúgy, ahogy a való életben is, nincsenek sebezhetetlen és halhatatlan hősök... 8) Ezért is olyan zseniális...)

WAdam 2011.04.19. 15:24:33

Nem akarok kötözködni, de a Semélyen Zsoltok ezer éve kihaltak a fal túloldalán. Amúgy köszi a hogyvoltot, mert néhány dolog világosabb lett.

Greg36 2011.04.19. 15:31:47

en.wikipedia.org/wiki/Dire_Wolf
Kb ezekről mintázták a könyvben a farkasokat, csakhát ilyet manapság már lehetetlen szerezni a filmekhez :(

Kavics 2011.04.19. 15:43:36

@AncientFilosoph: "Megvan az első tippem, ki fog csúnyát meghalni, mert ugye az író ezt nem hagyhatja annyiban."

ROTFL!!!!!!!!!!!!!444!!!44!négy

Chomy 2011.04.19. 15:45:00

AncientFilosoph kommentjére reagálni már felér egy spoilerrel.

Gróf Úr 2011.04.19. 15:46:58

Ez nem egy tucat-fantasy. Megszámolta valaki, h a magyarul megjelent kötetekben összesen hány varázslat van? Ami pedig a fantasy alap-kelléke szokott lenni...

2011.04.19. 15:48:33

@AncientFilosoph: Apám, seggre fogsz te még esni a meglepetésektől, hogy az íro mi mindent hagy/nem hagy :)

2011.04.19. 15:53:40

@Gróf Úr: megszámoltam, de ha elkezdenénk vitatkozni hogy akkor "és ezt így hogy?" Sixx kibaszna minket mint shadowcatet szarni :)

Galádriel 2011.04.19. 16:01:32

@Gróf Úr: Ne kezdjünk el tucatozni meg sznoboskodni! Vannak fantasyk amikben jön a varázsló, castol egy tűzlabdát és (ha épp nem saját társait égeti fel vele) akkor megmenti a napot. Vannak, ahol nem annyira a varázslatokon, mágián van a hangsúly, de azért itt is rendesen jelen van a természetfeletti.
Amúgy megszámoltam, de erősen spoileres lenne a végigbeszélése :-)

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.19. 16:05:26

@Gróf Úr: a "ne spolirerezz"-ből mi a faszom az, ami annyira nehezen érthető?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.04.19. 16:06:42

@AncientFilosoph: nagyon gondosan célszerű megválogatni, hogy melyik szereplő lesz a kedvenced, mert errefelé nincs gond a nyugdíjrendszerrel.

mondhatni elenyésző kiadást jelentenek a nyugdíjasok. :]

genevieve 2011.04.19. 16:21:29

@mcs: és akkor hogyan lehet azonosulni a szereplőkkel,hogyan lehet kedvencet választani, kinek lehet drukkolni?:-)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.04.19. 16:24:35

@genevieve: én szoktam kedvenc kérészt is választani. néha drukkolok is neki. :]

2011.04.19. 16:24:59

én nem olvastam a könyvet, úgyhogy köszi a cikket, így már világosabb. kissé elvesztem a brazil sorozatokból ismerős családfák között =D

Galádriel 2011.04.19. 16:26:14

@genevieve: sehogy, sehogy, senkinek :-D

1.Ne kedvelj meg egyetlen karaktert se.
2. Ne gondold, hogy egy karakternek már nem lehet rosszabb.
3. Soha semmi nem fekete vagy fehér, Martin az árnyalatok mestere.

genevieve 2011.04.19. 16:27:13

@mcs: @Galádriel:
ájjjj, akkor ez necces:-)

muszáj valakinek drukkolnom:-)

Gróf Úr 2011.04.19. 16:28:56

@genevieve: hát eldöntöd, ki tetszik, ki nem, kinek drukkolsz. Olyan mint az élet, nincs jó vagy rossz választás, csak választás van.

Galádriel 2011.04.19. 16:29:16

@genevieve: természetesen bárkinek drukkolhatsz, én sem tartom be a szabályokat nekem is van kedvencem, de míg az ember meg nem szokja Martin stílusát, addig jobb tartózkodni a mélyebb elköteleződéstől :-)

morbiczer 2011.04.19. 16:35:24

@genevieve: Maradjunk annyiban, hogy erdemes tobb vasat is a tuzben tartani biztos ami biztos alapon. :)

genevieve 2011.04.19. 16:36:39

@Gróf Úr: @Galádriel:
na, majd szerdán megnézem és eldöntöm:-)

morbiczer 2011.04.19. 16:37:10

Sixx meg eleg erdekesen valogatja a kepeket a cikkhez: volt vagy 4 csocs a reszben, ebbol 3-at kirak ide.

Kicsit felrevezeto, na.

ZOH 2011.04.19. 16:39:03

nem néztem és totál nem érdekel az egész műfaj, de ez a hogyvolt akkor is über-über-respect :-)))

Lezuzius 2011.04.19. 16:39:14

4.2 million cumulative viewers on Sunday.
Asszem tobbre szamitottak, es persze ki marad a masodik reszre az izgalmas kerdes.

insidetv.ew.com/2011/04/19/game-of-thrones-premiere-ratings/

genevieve 2011.04.19. 16:41:10

@Gróf Úr: majd körbenézek a könyvpiacon:-)

Lezuzius 2011.04.19. 16:48:50

Aki vizualis tipus itt egy interaktiv terkep (google maps modra), helyszinekkel, csaladfakkal, jelkepekkel, stb:

viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/

rbatty 2011.04.19. 17:05:20

@genevieve: Nyugodtan drukkolhatsz bárkinek, aki szimpatikus, és nem kell tudnod előre semmit. Ha már a prológus és az első fejezeten túl vagy, már eldőlt, hogy be fog-e jönni a mű, vagy sem. :))

thinkEdem 2011.04.19. 17:26:56

@sixx: Én nem olvastam a könyvet, de felirat nélkül is leesett, hogy a törpe is a királyné testvére.

Felagund 2011.04.19. 17:34:26

Ellenben viszont a nap jó híre az, hogy az HBO berendelte a második évadot!

JÍÍÍÍ!!! :)

beacska 2011.04.19. 17:39:29

@Lezuzius: köszi, ilyesmit keresetem egész délelőtt! kicsit fura, hogy az angol elnevezéseket nehéz a magyar fordításhoz kapcsolni, de majd elleszek vhogy ;D

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2011.04.19. 17:50:44

"és hátulról meghágja." - na itt kiköptem a sörömet :) De tényleg így volt.

Jó a hogyvolt, köszi sixx.

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.04.19. 18:27:49

@ibagorib: "Meg egy kis kiigazítás: a hunok nem voltak barbárok! Ezt csak a magukat magasabbrendűnek gondolt római, meg görög történetírók terjesztették, és még ma is ez a legenda kering, sajnos. Így lettek a mi őseink is barbárok, pedig sok szempontból magasan fölötte álltak az akkori görög-római kúltúrának, pl.: erkölcs, hadművészet, ruhaviselet, stb."

Hahaha! Az ókori görögök mindenkit barbárnak hívtak magukon kívül. Időnként ez pejoratív értelmű volt, de gyakran nem. Mikor Pürrhosz király először ütközött meg a rómaiakkal a Siris folyónál, és végignézet a rómaiak szabályos hadsorain, megjegyezte:
"Ezeknek a barbároknak a csatarendje, Megaklész, igazán nem barbár, de majd meglátjuk, mit tudnak."

Sokkal később mikor a rómaiak urai voltak a mediterráneumnak már ők is barbároztak. Azaz mindenki az, aki nem római és görög. Tény. A görög kultúra, tudományok és a római közigazgatás példa nélküli volt abban a korban ebben a térségben. Jogosan tartották magukat nagyra. A perzsákat például akiket szintén barbárnak tartottak a görögök, elismerték más nagyságaikért. Például amikor egy görög a Királyra hivatkozott, akkor csakis a Perzsák uralkodójára gondolt.

A magyarok egyáltalán nem álltak az ókori görög és római kultúra felett.
Mutass nekem planetáriumot építő csillagászokat, a babonákat megcáfoló természettudósokat, tonnás kövek katapultálására képes ostromgépeket építő mérnököket, városokat és uralkodókat nevelő filozófusokat, hegyoldalakat elbontó építészeket, Százeres hadseregeket legyőző hadvezéreket vad és idegen tájakon, mint Pürrhosz, Timoleón, Alexandrosz, Hannibál, Lucullus, Scipio, Pompeius et cetera, a magyar jurtatáborban!
Mutass nekem fejlett agrikultúrát a magyar nomádoknál!
Mutass egyetlen egy írót, akinek műveiből Shakespeare, Nietzsche, és a mai írók merítenek. Olyan ókori írókról beszélek, mint Homérosz, Platón, Arisztotelesz, Plutarkhosz!
A görögök már feltalálták a demokráciát, a rómaiak a köztársaságot, és már vízvezetéket építettek a sivatagban, amikor a magyarok még konkrétan a bogyókból éltek, a lovat sem ismerték és szinte a fán ültek!

Az pedig kedves barátom, hogy a magyar nomádokat -akik a sötét középkorban jöttek be a Kárpátokba - az ókori civilizációk fölé emeled, nem csak tudatlanság, hanem anakronizmus is.

klacus 2011.04.19. 18:33:11

A következőt én már meg sem nézem. Minek. Ez az összefoglaló sokkal jobb volt, rövid tömör.

Néha nem tudtam eldönteni, hogy ez most valami full hent mészáros film, vagy valami pornó.

kén-e egy nick? 2011.04.19. 18:33:50

Sean Bean erős ír akcentussal beszél.

Olyan szó pedig, hogy hentelés, a magyarban nincs, a hentes nem a hentel igéből származik.

Ráadásul a hentes nem ölt állatot, csak árusította a húst, a szó maga a német Händler = kereskedő szóból ered némi magyarossá torzítással.

Aki ölte is, az a mészáros. Mészárol, mészárlás szavunk nem véletlenül van is.

gyerkőc babó hós pocaklakó 2011.04.19. 18:36:21

Mekkorát fog zuhanni az egyébként sem magas nézettség!

kén-e egy nick? 2011.04.19. 18:49:10

A fej nem végtag.

A toportyán nem farkas, hanem aranysakál, kb. kifejlett róka méretű, farkashoz hasonló felépítésű kutyaféle.

"Starkné nem mer mást küldeni vele a házi arborétumban éppen véres kardját a patakba mosó férjével"
?

"kevésbé praktikusabb"
Legföljebb kevésbé praktikus.

szarospista áruló?

A film nem lehet rossz, kár, hogy HBO-n megy.

rbatty 2011.04.19. 18:49:49

@(त्वष्टृ): @kén-e egy nick?: Esetleg arra tudnátok választ adni, hogy Tolkien vajon fantasy író volt-e, vagy sem? :DD

kén-e egy nick? 2011.04.19. 18:52:16

@(त्वष्टृ):

Barbarosz = szakállas görögül.
Hannibál se római nem volt, se görög. Pun (föníciai) volt.

qwertzu 2011.04.19. 19:18:53

@kén-e egy nick?: "Olyan szó pedig, hogy hentelés, a magyarban nincs, a hentes nem a hentel igéből származik. "

Légy erős van. Eredetileg szerepjátékos szleng, mára picit elterjedtebb.

Olyan szó pedig, hogy hentelés, a magyarban nincs, a hentes nem a hentel igéből származik.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.19. 19:19:07

@kén-e egy nick?: látom, megint formában vagy. bean akcentusa nem ír, hanem sheffieldi, nagy jóindulattal yorkshire-i, ha nem értesz valamihez, nem kell beleszólni. a többi tipikus trollkodás, azokkal nem foglalkozom, ha neked ez okoz örömet, csináld, magadból csinálsz hülyét. mindenesetre az inernet szebb hely lenne nélküled.

Villy 2011.04.19. 20:11:27

Unalmas volt. Pláne a Spartacus után, ahol nincs ennyi fölösleges bullshit. Ez meg csak az volt.

szepi79 2011.04.19. 20:11:32

@saturnalia: "Kíváncsi lennék, milyen úgy nézni, hogy valaki nem olvasta a könyvet, biztos sokkal izgalmasabb, de így is nagyon jó. "

nekem bejött ez az első rész, annyit már tudtam a regényről, hogy az író bácsi szereti öldösni a saját főszereplőit, gondoltam is előre, hogy na akkor valaki fontos ma fűbe harap, első blikkre aszittem a stark család feje lesz az, de az "aztakurva" faktor szempontjából tökéletes választás volt a kissrác is. (azért remélem, nem a kutyára esett.)

2011.04.19. 20:19:44

Utánakerestem a Theont játszó kölyöknek, és kiderült hogy Lily Allen bátyja.
Mondjuk ez nem von le semmit abból az élből, hogy egy ritka ellenszenves, varangyarcú genyó.

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.04.19. 20:33:41

@kén-e egy nick?: Szerintem fentebb írt soraimból kiderülhetne számodra, hogy felesleges volt közölnöd velem ezeket a tényeket.
Hacsak arra nem akarsz utalni, hogy Hannibált nem kellet volna bevennem a nagy hadvezérek közé.

Időszámításunk előtt mondjuk 20-ban ha megállítanál egy római görög, vagy bármilyen másik állam városának az utcáján egy járókelőt, és megkérdeznéd, kik a legnagyobb hadvezérek szerinte, akkor azt a választ kapnád: Alexandrosz, Pürrhosz, Pompeius, Hannibál, és még van pár. Ezek az emberek egy csomó korabeli irodalomban fellelhetőek, mint legnagyobb hadvezérek. Úgy utalgatnak rájuk, mint mi Napóleonra. És ezért is mertem leírni Hannibál nevét.
Továbbá. Elfelejtetted nekem felróni Nagy Sándort, aki makedón volt. Nem görög.
Na meg a pun és föníciai nem ugyanaz. Az előbbi az utóbbi leszármazottja.

popotepo 2011.04.19. 20:36:11

úgy másfél éve mondtam vissza az hbo előfizetésemet, de most előszor tortént, hogy kurvára bánom. marad a konyv, de azért a képi világ rohadtul hiányozni fog, amíg...
orülok, h sixx újra ir, utoljára a survivort olvastam tőle, azt ő szeretette meg velem, azota rajongja vagyok (a survivornek elősorban)

szepi79 2011.04.19. 20:40:57

@popotepo: olvass akkor hotel éden HVt is, az is fergeteges. (célszerű az elejéről kezdeni)

popotepo 2011.04.19. 20:49:43

jaja, képben vagyok, tudom, h ír rola, de azt nem bírom megnézni. csocsok faszok ellenére sem. a hv-t elolvasom, de a survivort hiányolom már nagyon. mármint a tollábl.

wekkew 2011.04.19. 20:51:32

zseniális összefoglaló, köszönjük
remélem a többiről is lesz és akkor nem kell gondolkodni közben, hogy ki kicsoda

Thomas Dantes 2011.04.19. 21:00:18

@(त्वष्टृ): Tudom, hogy Off, de végre valaki! Valaki aki érti!

Komolyan, falnak megyek attól ,hogy fejletebbnek, jobbnak magasabbrendűnek akarják beállítani a hunokat/magyarokat, mint amilyenek valójában voltak.

Miközben-folytatnám a felsorolásodat- nem voltak a nomádoknak se vízvezetékeik, se útjaik, nem voltak költőik, dráma-szerzőik. Nem volt színházuk.

Érdekes módon egy hun költőt se ismerünk, de görög/római költőket tucat számra.

Na mindegy, csak végre valaki aki szintén érti.

popotepo 2011.04.19. 21:04:07

@Thomas Dantes: max a harcmodoruk volt fejlettebb. amiket a kozépső bekezdésedben felsorolsz, ahhoz szükséges a letelepedés, de nomádok voltak. nincs ezen mit rugozni.

pizzaboy 2011.04.19. 21:06:02

Tök felesleges benne ennyi csöcs, enélkül is szórakoztató lenne a film. Kár, hogy ma már mindenki azt hiszi, hogy csak csöccsel lehet eladni mindent.

Cateran 2011.04.19. 21:09:24

@Thomas Dantes:

Azert az osszehasonlitas nem egeszen fair...Jo vicc..nomadok es nem volt vizvezetekuk? Nem epitettek utakat? Hat ez hogy lehet? (azert csak bucira vertek majdnem mindenkit, mert -ha mashoz nem is ertettek- emberkedni tudtak:D)
Amugy felreertes ne essek...igazat adok nektek, csak hat a felsorolas elegge..hmm...(Jut eszembe.."Érdekes módon egy hun költőt se ismerünk, de görög/római költőket tucat számra."
A mongol irodalom sem tul elterjedt, de azert letezik am...csak nem annyira hypeolt..:P)

Amugy a poszt...haha..felrenyeltem az ebedemet olvasas kozben:D

Kavics 2011.04.19. 21:19:15

tényleg kaszát fog kapni, olyan szar volt a nézettsége?

morbiczer 2011.04.19. 21:21:22

@pizzaboy: Eddig kábé ugyanannyi csöcs volt benne, mint a könyvben.

morbiczer 2011.04.19. 21:22:41

@Kavics: Ja, annyira tuti, hogy kaszát fog kapni, hogy már be is rendelték a második évadot.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.04.19. 21:30:33

En nem olvastam a konyvet es nekem tetszett. Mondjuk elotte utananeztem, hogy ki kicsoda.

popotepo 2011.04.19. 21:38:34

@sixx: itt a vészmadár pica pica? szét fogja offolni a postot? szia, szarka! amúgy csíplek ám.

Llew 2011.04.19. 21:41:23

A rész tetszett, jó volt ez a lassú hömpölygés. A díszletek marha jók. Nagyon kitettek magukért.

A hogyvolt fasza lett, jókat röhögtem.
Esküszöm mikor a csávó szétnyitja a farkasfej sisakját egy pillanatra úgy nézett ki, mintha Chuck Norris lett volna.

"Apjukat Ned és Robert közös erővel űzte el a trónról, és űzés közben a fejét is sikerült valahogy levágni"
Ezen feküdtem.

A hétvégi Farscape dara még érezteti utóhatását, mert Khal Drogo nevét folyamatosan Ka D'argonak értettem.
Jason Momoa meg az SG:A után még mindig jól hozza a hallgatag izom embert. Az alapján ahogy itt festett új Conannak is jól be fog válni.

A sok szereplőt még szokni kell, egyelőre több az ellenszenves, mint a szimpi. A szőke barbárokkal bratyizó, meg a Lannister bátyó alapból is tenyérbemászó képűek, de utóbbi a vérfertőzéssel még a bizarr faktort is szépen behozta.
Kár a kiskölyökért a végén, ezért nem volt érdemes végignézni a lefejezést. Remélem a húgi majd jól lenyilazza genyókat, a maradékot meg a farkasok elé vetik.

Az egyetlen gondom, hogy ez így heti várakozásokkal túl ritka lesz. Lehet inkább holnap megveszem az elő kötetet.

popotepo 2011.04.19. 21:58:33

@Kavics: csukd be a szemed, vagy foglald el magad mással. csok.

beacska 2011.04.19. 22:16:38

@pizzaboy: a férjem is ezt mondta, de én az összeset indokoltnak tartottam, és a történethez kapcsolódónak. Szereintem kellettek oda.

catshannon 2011.04.19. 22:20:27

ugye te írod majd a többi hv-t is? gecijó a kibaszott stílus!:)

thinkEdem 2011.04.19. 22:45:23

@kén-e egy nick?: Olyan mondatszerkezetünk, hogy "nem véletlenül van is", nincs. Köszönjük az öngólt.

zsj 2011.04.19. 22:55:56

de jó, hogy sixx írja! legalább olvashatom...előfizetés nélkül csak a mézesmadzagot húzták el előttem ezzel a prológgal... jó volt.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.04.19. 23:01:25

Nagyon kíváncsi voltam, hogy mint néző és olvasó rajongó, hogy tudsz majd erről írni. :D

Nagyon jó lett, jókat nevettem rajta. :D

Köszönet érte! :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.04.19. 23:33:17

Érdekes hogy a beharangozás alapján ilyen középkoris lény és mágiamentes fantasyt vártam de erre a nyitó képsorok erősen rácáfoltak, bár ennek a dolognak nagy valószínűséggel max az évad végén vagy a következő évadban lesz jelentősége.

[c] 2011.04.19. 23:34:07

@kén-e egy nick?: A köznyelvet marhára nem érdekli, mely nyelvből ered a hentes szó, hanem képez, rövidít, összeépít, használ. Van némi köznyelvi keveredés magának a hentesnek a jelentését illetően is, ez tény...

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.04.19. 23:57:01

@Thomas Dantes: Kezdek már olyan lenni, mint egy "historian-nazi"...:)
De megszólítottál, úgy válaszolok neked.
Amikor azt írod:
"...beállítani a hunokat/magyarokat..."

A magyaroknak és a hunoknak semmi köze egymáshoz. Attila birodalmának az összeomlása és a magyarok bejövetelének az időpontja között van 400 év!
És eközben a (dominó-elv, azaz egy vándorló nép maga előtt tolja a többit) még több népcsoport is élt itt e között a két nép között, mint:
avar, szláv, longobárd...

Szóval semmi köze az ősmagyaroknak hozzájuk. Se genetikailag, sem nyelvben nem egyeznek meg.
Az angol hungarian pedig egy külső névből jön, melyet nem a magyarok adtak maguknak, és abból ered, hogy összekeverték őseinket a hunokkal.

A nép fia 2011.04.20. 01:29:56

@(त्वष्टृ): a hungarian egy nagyon érdekes etimológiával bíró szó.
A bejönni készülő magyar törzsek előfutárai Ung várában táboroztak, és onnan járták a mai Szabolcs és Bihar környékét, hogy az itt lévő törzsi vezetőket rábírják, hogy elfogadják a bejövő magyarokat uruknak. Nomármost nem mind akart térdet hajtani, és behódolni a magyaroknak, így az ungvári "vitézek" gyakran lerabolták a környéket.

A nyugatiak (nem a germánok vagy a frankok, hanem a Tisza nyugati oldalán élők, és onnan tovább) csak ungváriaknak hívta az ott táborozó magyarokat. Ez az ungvári egy pejoratív kifejezés volt, mintha most valakire azt mondják, hogy "szabolcsi paraszt" (félreértés ne essék, nem akarok senkit megbántani!), és ez az "ungvári" kifejezés terjedt el a Kárpát-medencében, később pedig Európában.

Innen ered a hungarian, németben pedig ugye az Ungarn jeletni Magyarországot. Csak a bejövő magyarok adták át azt a kifejezést az akkor Kárpát-medencében lakó szlávoknak a "magyar" szót, így pl. a szlovákban és a csehben a maďarský, a szlovénban a madžarski, horvátban a mađarski, szerbben a mађарски, románban pedig a maghiar szó szerepel. Tőlünk nyugatra egy nép sem használja a "magyar" szót a népünkre, mind az ungvári eredetet használják.

kén-e egy nick? 2011.04.20. 03:05:42

@qwertzu:
Légy erős: nincs.
Max. pár idióta belső szlengjében létezik. Az meg nem a magyar nyelv.

@sixx:
Hát még nélküled! :-)
Egyébként ír akcentusa van, hallgasd meg egyszer eredetiben.
A többit viszont kösz. Az égést, ha égés, vállalom.
Vedd észre: érted haragszom (vagy ahogy az ÁVH-s tiszt mondta: érted jöttünk, elvtárs, nem ellened! :-).

@(त्वष्टृ):
De, be kellett volna, nagy hadvezér volt, csak nem római. Írni már remekül tudsz, az olvasással és főleg a szövegértéssel láthatóan vannak még gondjaid.

A makedón meg egy görög törzs volt (görög nép, mint olyan, nem létezett, csak törzsek voltak, illetve városállamok, amelyek olykor egy törzsön belüol is harcoltak egymással, de biztos ezt is tudod).

@thinkEdem:
Már miért is ne lenne?
Ezt a hülyeséget honnan szedted?
Igen, tényleg öngól, csak te rúgtad. Azért magyar nyelvből nem te fogsz megfogni, öcsike, vagy legalábbis nem az elkövetkező 10 évben, ahhoz ugyanis nagyon sokat kéne még tanulnod. :-)

@antiszociális exlúzer:
Kérdezz meg 1000 véletlenszerűen kiválasztott átlagembert, mit jelent a hentelés szó (tudod, reprezentatív minta, csecsemőről nagyapáig, nem 1000 szerepjátékos netes akárkit).
Ha 1000-ből 500-nál több tudja, akkor van létjogosultsága.
Ha nem, akkor nincs. Akkor sem, ha valami idióta ezt jópofának találta, mások meg, mert milyen vagány gyerekek, átvették.

kén-e egy nick? 2011.04.20. 04:13:40

@sixx:
Mégse, én basztam el, rossz filmeket láttam vele eredeti hanggal, ott íreket játszott. :-(

Viszont akkor még jobb színész, mint amilyennek eddig gondoltam.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.20. 05:49:09

@kén-e egy nick?: fura is lett volna, egy hónapja interjúztam vele, ott még nem ír volt a hangja.

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.20. 05:51:12

@kén-e egy nick?: a nyelv fejlődését meg szerintem hagyjuk, mert csak öngólokat rúgdosol itt egyre. 500 falusi néni az egér szóról nem arra asszociál, amire te, faszért nem hívjuk számítógépek irányítására bevezetett, kézi beviteli eszköznek?

chrisred 2011.04.20. 06:36:44

@morbiczer: Talán Winterfellbe volt felesleges külön beleírni egy kuplerájt. A könyv alapján teljesen más hangulatú településnek tűnt. Dehát Martin knows...

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.04.20. 08:04:39

Tud valaki a neten ToG szótárt? Olyanra gondolok, hogy a feliratban a Winterfell az Deres, hogy ez a hivatalos könyvbéli fordítást követi pl.? Magyar kiadást még nem láttam, nem tudom ott le van-e fordítva.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.04.20. 08:07:36

@kén-e egy nick?:
"@qwertzu:
Légy erős: nincs.
Max. pár idióta belső szlengjében létezik. Az meg nem a magyar nyelv."
Légy erős, van. Amit az emberek használnak, az van. Bármilyen csoport használja. A nyelv nem fizika, itt nincsenek objektív szabályok. Nincs jó és rossz, pongyola és szabatos, legfeljebb amit valaki ANNAK TART, de az csak az ő belső mércéje szerint az, jelentősége más számára nincs.

chrisred 2011.04.20. 08:45:53

@Yooha: Eddig úgy tűnik, hogy a hivatalos fordítást követi.

THK 2011.04.20. 09:06:17

@kén-e egy nick?:
igen, a Patriot Games-ben, amit pl. itt meg is említenek:

tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/FakeIrish

(és igazi írek szerint korrekt, nem erőltetett módon beszélt, tényleg jó színész)

rbatty 2011.04.20. 09:13:10

@chrisred: Nem esküdnék rá, hogy az a kastélyon belül történt, valószínűbb, hogy Tyrion lemaradt útközben, ezért is nem látta Arya, amikor kiszökött sisakban megnézni a menetet.

Anak 2011.04.20. 09:40:19

@Galádriel: A Mérges-farkasoknak lehet drukkolni? Nekik lesz valami szerepük a cukiságfaktoron kívül? (Elharapják mindenki torkát és átveszik a galaxis feletti uralmat?)

2011.04.20. 10:03:32

@Anak: Mindenkinek lehet drukkolni, de készülj rá, hogy ahogy halad a sztori, saját magadban is gyökeresen át fogsz értékelni néhány karaktert (és a sorozat első évada még hagyján, a négy könyv során sokkal komolyabb karakterfejlődések mennek végbe ;))

Anak 2011.04.20. 10:08:30

Egyébiránt ezt a Ser előtagot hogy kell elképzelni? Olyan titulus mint a Sir, Sire? Hogy kellene kiejteni fonetikusan?

morbiczer 2011.04.20. 10:29:48

@chrisred: Tudtommal azt a jelenetet eredetileg King's Landingbe szantak (Jaime keresi Tyriont, hogy elmondja neki, hogy mennek Winterfellbe). Nem tudom, miert raktak vegul at.

morbiczer 2011.04.20. 10:32:32

@Anak: A Ser a lovagi rangot jeloli (szoval olyan, mint a Sir). A sorozatban mintha "ször"-nek ejtenek, es ugy tudom, hogy GRRM is igy szoktak ejteni, meg a hangoskonyvekben is igy szerepel.

THK 2011.04.20. 10:34:28

@Anak: angol hanggal simán "sir"-nek hallod, ha nincs fölirat

rbatty 2011.04.20. 10:37:17

@Anak: Olyan, mint a 'Sir'. Lovagoknál használják a könyvben, a kiejtése homályos volt, mert az író nem szereti megszabni, hogy hogyan mondjunk valamit. De aztán a sorozat készítői hivatalossá tették, úgy kell mondani mint az angol (skót) 'sair' szót. (szer)

link: www.makinggameofthrones.com/production-diary/2011/2/11/official-pronunciation-guide-for-game-of-thrones.html

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.04.20. 10:50:40

@kén-e egy nick?:
Kétségbe vonod a kompetenciámat, hát legyen. Egy ismeretlen szóból álló nick és egy fotó mögött természetesen nehéz meggyőzni az embereket, lehetek bármennyire is otthon a témában.

Azt írtad nekem, tanuljak meg olvasni. Beláthatjuk, hogy mind a ketten tudunk írni és olvasni, tehát nem fogom azt válaszolni, hogy képességek hiányában ragaszkodsz a tévedéseidhez.
Nagy Sándor makedón volt. Emlékszem a későbbi korok gyakran mosták őket össze a görögökkel. A trákokat is hívhatod görögnek, valójában az igazi görögök megkülönböztették magukat tőlük, hiába éltek a görög városállamok szomszédságában. Szomszédok voltak hát, így átitatta őket a görög kultúra, mivel az magasabb rendű volt.A későbbiekben, Nagy Sándor halála után is, Antigonoszt vagy Démétrioszt is nagy makedón(és ezt aláhúzom)királynak tartották.
De visszatérve Nagy Sándorra neki például ugyan úgy meg kellett tanulnia görögül, mint a többi makedónak. Apját barbárnak csúfolták. Emlékezz Iszókratész philippikáira! A makedón ellenes mozgalomra!
Egy olyan barbár népről van szó, amely elgörögösödött.
És azért mertem a többi görög és Alexandrosz mellett leírni Hannibál nevét, mivel ős is görög kultúra hatása alatt álló nép nagy és nemes gondolkodású hadvezére volt. Ismerem Hannibál életét és ezért mondom, hogy odaállhat a többi görög és római hadvezér mellé erény dolgában.
Éppen ezért egyszerű kötözködés az, hogy Hannibálra hivatkozva szeretnéd megsemmisíteni előző mondataim és érveléseim lényegét.
Mielőtt azt mondod, hogy a karthágóiaknak más isteneik voltak, emlékeztetlek arra, hogy a perzsák is sok mindenben a görög kultúra hatása alá kerültek.

A törzses okfejtéseddel nem igazán értek egyet. Létezett a görög nép. Magukat görögnek hívták, egységes nyelvük, isteneik, voltak. Kultúrájuk összefonódott. Mikor függetlenek voltak a világ egyik legerősebb népe volt, jóllehet széttagolt és egymással folyton vitázó államokból álltak. Képzeld el Magyarországot, mintha a megyék egymástól függetlenek lennének, és alkalom adtán harcolnak egymással, vagy játékokat tartanak.
Persze nem csak közigazgatásilag voltak függetlenek a városállamok, hanem népcsoportokban különböztek. Ebbe a témába nagyon bele lehetne mélyedni, ezt most itt nem teszem.
De csak üss fel egy ókori görög történetíró könyvét. És nézd meg magad, hogy miként ír a görög népről.
Ajánlom figyelmedbe:
Plutarkhosz: Párhuzamos Életrajzokból
Timoleón életét olvasásra.

Ha pedig mindezen túl vagy és válaszadáson töröd a fejed, kérlek kerüld személyem ócsárlását a későbbiekben.

genevieve 2011.04.20. 11:09:05

@(त्वष्टृ): nahát, már érdemes volt beleolvasnom ebbe a blogba:-)

[c] 2011.04.20. 11:14:17

@kén-e egy nick?: 1000 emberből vajon hányan tudják, mi a svártli? Vagy a ciha?

genevieve 2011.04.20. 11:17:32

@antiszociális exlúzer:
ahol én szocializálódtam ott a ciha a párnahuzat:-)

genevieve 2011.04.20. 11:18:59

@genevieve: illetve amibe beletöltik a tollpihéket:-)

rbatty 2011.04.20. 11:33:12

@Anak: A Mérges-farkasoknak (?) lehet drukkolni, de csak akkor, ha fel tudod sorolni fejből mind a hat nevét. :))

Hogy megtudd, hogy lesz-e szerepük, ahhoz meg kell majd nézned a sorozatot.

A 'hivatalos' fordítás szerint rémfarkasnak hívjuk őket. :))

genevieve 2011.04.20. 11:41:06

@szzsömi: Táltos, Táncos, Üstökös, Íjas, Pompás, Villám, Csillag, Ágas, Rudolf :-D

rbatty 2011.04.20. 11:55:31

@genevieve: Még, ha szánhúzó kutyusok lennének, akkor oké lehetne, de így nem fogadhatom el. Sorry :))

(és angolul kérem)

Anak 2011.04.20. 12:00:38

@morbiczer:
@THK:
@szzsömi:
Köcce

@szzsömi: Meguntam, hogy a Dire-Wolf lénynek úton-útféle más magyar fordítást adnak, így kialakítottam a (szándékoltan humoros) sajátomat és azóta azt használom. Ez a Mérges-farkas.

A neveik pediglen: Rin-tin-tin, Buck, Fehér-Agyar, Hutch, Rex és Lassie.

genevieve 2011.04.20. 12:03:36

@Anak: ez is van olyan mint az én verzióm:-)

chrisred 2011.04.20. 12:11:50

@Anak: Előbb még kilenc volt, most már csak hat. Úgy fogynak, mintha Martin írta volna őket. :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.04.20. 12:21:30

@Anak: Buck-ot nem ismerem, legyen helyette inkább Dobi kapitány.

Galádriel 2011.04.20. 12:22:03

@Anak: a direwolf a megjelent magyar fordításban rémfarkas. Mármint a Martin könyvek magyar fordításában.

rbatty 2011.04.20. 12:22:55

@Yooha: A vadon szava. Jack London

sixx · http://comment.blog.hu 2011.04.20. 12:27:16

és akkor az állanó spoilerezések miatt a kommentelést lezárom. magatoknak köszönhetitek, bravó.
süti beállítások módosítása