Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 1x16 - Az eltemetett titok

2011. április 14. 09:00 - o.n.

Na jó, ebben a sorozatban gyakori a rosszul megvilágított áldozat, de ez a mostani mindenen túltesz: egy szennyvízcsatornában fekszik mélyen a város alatt, és leginkább egy adag darálthúsra hasonlít, köszönhetően a sokméteres zuhanásnak és a patkányoknak. Bones, Zack és Booth nem vesztegetik az időt a labirintusszerű járatokban, inkább kötélen ereszkednek le a hullához, ami teljesen biztonságos lenne, ha Zack nem paráztatná be mindhármukat némi fizikai fejtegetéssel a biztonsági kötelek szakítószilárdságáról.

Bones pisztolyt kér, Booth vonakodik, nem is alaptalanul: mikor enged a kérésnek társa néhány jólirányzott lövéssel eléri, hogy a patkányok egymást falják fel, és ne az áldozatot. Érdekes lesz Booth kötelező jelentése arról, hogy miért lőtt a fegyverrel. A csatornában Bones egy őket figyelő sötét alakot vesz észre, rögtön üldözőbe is veszi, de a fickó lámpa nélkül is meglép előle, úgy tűnik hazai pályán menekült, ez érdekes.

A laborban sikerül azonosítani az áldozatot, egy a térdében talált kapocs sorozatszámából: Marni Hunter dokumentumfilmes. A halál oka még tisztázatlan, egyik nyom sem utal rá egyértelműen. A nő vőlegénye beviszi Booth-nak Marni felvételeit, Bones-t lenyűgözi a csatornákban élő működő árnyéktársadalom, ahol Marni forgatott. A dokumentumfilmes és az antropológusnő egészen hasonlóan gondolkodtak a saját munkájukról, hm. A felvételeken feltűnik egy Helen nevű szociális munkás, és Harold, akiben Brennan felismeri a korábban látott sötét alakot, hogy miből az rejtély, mert mint írtam elég rosszak odalent a fényviszonyok. (Biztos a járásáról-mozgásáról, meg a fekete kalapjáról; igen, ez is népdal.)

Helen leviszi őket a csatornalakókhoz, kicsit neheztelt Marni-ra amiért bement oda a kamerával, szerinte csak a profitért tette, mint minden filmes. A Harold-dal való beszélgetés nem indul zökkenőmentesen, a pasas semmit sem mond amíg Booth Bones javaslatára nem kezeli őt nagy tisztelettel, hiszen fontos ember idelent, a „vakondváros polgármestere”, ahogy Marni nevezte. A cuccai közül az áldozat véres kabátja, cipője és kamerája kerül elő, így Booth minden tiltakozása ellenére beviszi. Harold katona volt, abba rokkant bele, hogy embereket ölt, köztük egy anyukát, akinek ugyan kézigránát volt a kezében, de egy gyerek is, ez valóban kemény. Marni haláláért is felelősnek érzi magát, mert adott neki valamit amit nem lett volna szabad, de nem mond többet.

A kis csapat fáradhatatlanul dolgozik a maradványokon: koponyarekonstrukció, szutymóazonosítás, részecskeelemzés. Angela ebédet hoz Brennan-nek és óvatosságra inti, láthatja hova jutott Marni a munkához való hozzáállásával. Hodgins talál egy értékesnek tűnő érmét az áldozat cuccai között, erre utalhatott Harold. A papírmunkától tartva megpróbálja lepasszolni, de ez csak akkor sikerül neki, mikor kiderül, hogy valóban különleges, és Goodman mindenről megfeledkezve elrohan vele. Az érme a hadügyi hivatal egy régi rejtekhelyéről származik, eredetileg a kulturális kincseket akarták megóvni, de sok üreg eltűnt a földcsuszamlások miatt. Bármi lehet még lent: pénzérmék, aranyrudak, festmények pl.

Harold azt mondja, az érmét a Szöszitől vette el, de ő veszélyes, körülötte mindenki meghal. Marni-t átvitte a határon a Szöszi területére, de tanult az esetből és Booth-ékat nem fogja. Bones szerint Booth hathatna rá a híres nagy bajtársi szövegével, Booth ezt zokon veszi, hiszen tudja min ment keresztül Harold. Bones-nak is elmondja ha tényleg tudni akarja, de erre előtte fel kell készülnie. Talán jobb nem tudni mindent. Hodgins gyémántport talált az áldozat ruháján, tehát egy másik alagútban ölték meg és aztán a légaknához vonszolták. Helen elmondja hogy Marni falat mászni tanult, Bones-ról kiderül hogy ismeri a Sierra Madre-t, Charlize Theron-t meg nem (Booth rögtön a nagyanyjához hasonlítja, haha), Angela pedig a csodagépén modellezi a koponya sérüléseit, hogy azonosíthassák a gyilkos fegyvert.

A két falmászó fickó, Duke és Kyle eléggé kiakad Marni halálhírétől, Kyle különösen, mert viszonyuk volt, bár szétmentek amikor a fickó megtudta, hogy Marni-nak vőlegénye van. Booth máris a vőlegényre gyanakszik a féltékenység miatt, amit Bones nem ért, hiszen Marni őszinte volt, nem titkolta el független és kalandvágyó énjét, sem a hűtlenségeit. (A jelenetben Booth egy olyan bögréből iszik kávét, aminek lyuk van a közepén.) Booth kajánul megjegyzi, hogy már az indítékokat vitatják meg, ez pszichológia ám, „Többet nem fordul elő.” – mondja erre Bones. Azért némi pszichés szöveggel csak ráveszi Harold-ot, hogy mutassa meg nekik hol találta meg az érmet. Arról viszont már nem sikerül meggyőznie, hogy fogadja el a társadalom segítségét, Harold így vezekel a múltja miatt, és ez így is marad. A járat, amibe viszi őket zsákutca, de azért egy csontvázat találnak benne.

A vizsgálatok és a nála talált gombok alapján a csontváz polgárháború korabeli, Goodman, Hodgins és Zack is feltevésekbe bocsátkozik, úgy tűnik Booth ezen szokása fertőző :) Angela Harold-hoz készül megrajzolni a Szöszi képét, de eléggé tart tőle, Brennan szerint az őszinteség és a tisztelet segít. Így is lesz, bár a rajz elég fura, Goodman viszont egy értékes festményre ismer rá, Angie önbizalma máris visszatér. Zack és Brennan hegymászócsákányként határozzák meg a gyilkos fegyvert, Marnie vőlegénye pedig behoz egy újabb adag videót, amin Duke és Kyle is ott bohóckodik a járatokban, pedig azt mondták sosem mentek le. Ráadásul nem jártak otthon, mióta Booth-ék beszéltek velük. Mindezek alapján megalapozott a feltételezés, hogy épp most ürítik ki a kincstárat, Booth már indulna is, de Bones azt mondja ne rohanjanak bele csak így a labirintusba.

Angela részletesen felrajzolja az ismert földalatti alagutakat a csodagépen, a színes vonalak összevisszaságát látva Booth rögtön igazat ad Bones-nak. Játszanak egy sort a különböző időben és céllal keletkezett járatok összekapcsolásával, végül sikerül meghatározni kb. hol van a kincs elrejtve. A 6 profi FBI-os osztagnak nincs csodagépe, ezért nem is találják Booth-t és Bones-t a járatokban. Csak kell az a fegyver a nőnek, Booth kiköti hogy nem lövöldözhet patkányokra, csak mászócsákányos őrültekre. Amíg a kommandósok bolyonganak, ők felderítenek és rá is találnak Marni hiányzó koponyacsont-darabjára. Aranyrudak csengése hallatszik, meg is látják a Szöszit, gyors munkamegosztási megbeszélés: Booth majd dumál, Bones-nak az lesz a dolga hogy a bal oldali fickót sakkban tartsa a pisztollyal.

Persze Bones nem bírja ki, hogy ne játssza kissé idétlenül a keménykedő FBI-ost, így aztán még karatéznia is kell kicsit, Kyle is lecsapja Duke-ot egy gyertyatartóval, de végül csak összejön a gyanúsítottak megbilincselése. Azért a Booth zsebébe csúsztatott fegyverre odafigyel, hogy ne maradjon felhúzva, még jó. Happy End, a kulturális kincsek az őket megillető helyükre kerülnek, Marni ártatlan, Goodman és Booth jót nevetnek azon, hogy milyen jó Cluedo-s sztorit hoztak össze Kyle-ék, aztán meg azon, hogy Bones-nak szokás szerint gőze sincs miről van szó. Harold-ot kiengedik, Angela, Brennan és Booth pedig visszakísérik földalatti életébe.

Zenebona: "Pride" by Syntax

Címkék: dr. csont
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása