Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Tenkes kapitánya 1x06 - A vásár

2011. április 01. 12:46 - Gabba

Nem sokkal a fördős kaland után Dudva úr állított be Ebersteinhez, hogy fizesse ki neki a korábban aláírt adósleveleit. Ajándékul egy kölyökmacskát is vitt az ezredesnének, de hiába. A báró úr panaszolta hogy nincs pénze, mert ugye hibádzik a kasszából a kurucok által csellel visszavett rekvirált jószágok ára, és a vízhordásért sem tudott pénzt beszedni a parasztoktól. Mi legyen, mi legyen, töprengett, közben becsöngette Veronikát, hogy vigye el a kismacskát Amáliának. Mikor a szép sudár lány belépett, Dudva úr szemei szinte kiugrottak üregükből: úgy nézte a szobalányt, majd’ elnyelte. Hevültségében azonmód felajánlotta Ebersteinnek, hogy visszaadja az adósleveleket, ha az ezredes feleségül adja hozzá a lyányt. A gusztustalan vén kecskéje, hát nem megnyalná a finom sót?! A két érdemes férfiú egyből meg is állapodott, jó szokás szerint ki sem kérve Veronika beleegyezését. A lagzi időpontját a pár nap múlva esedékes vásár napjára tűzték ki.

 

Vágyódott Máté is Veronikát újra láthatni, és úgy gondolta, a vásáron okvetlenül találkozni fognak. Hiába volt Buga Jakab figyelmeztetése, hogy ne menjen oda, mert veszélyes, mint tudjuk, szerelmes emberrel nem lehet értelmesen beszélni. Cherchéz la femme, ahogy a szívbéli dolgokban jártas francúzok mondják. Máté is csak a fejébe nyomta kucsmáját, vállára kanyarította subáját, oszt’ ment öles léptekkel. A vásárba érve Rózsa, a fekete hajú cigánylány pattant oda hozzá, hogy jövendőt mondjon a jóképű legénynek. A szerelmedet nagy veszély fenyegeti, közölte Rózsa, és mintha a sors, vagy inkább nemzetes Fejér Tamás uram rendezte volna így, a császári kikiáltó nagy dobpergés közepette épp ekkor jelentette be nemes Dudva György korcsmáros és az árva lány Székely Veronika házasságkötését, amit még a mai napon meg fognak tartani. Máté egy ezüstöt adott Rózsának, hogy gyorsan tudja meg, hol van Veronika. Okos lány volt a Rózsa, a várból nem sokkal később kihajtó hintót feltartóztatván, a benne ülő Dudvának és Amáliának jövendőt mondott, de közben Veronikának a fülébe súgta, hogy egy legény várja a vásárban, legyen csak nyugodt. Majd sietett vissza Mátéhoz.

 

Szerelmes kapitányunk gyorsan kitalálta, hogyan férkőzhetne szíve választottja közelébe. Gyorsan beöltözött a talján kelmeárus segédjének, és így kínálgatta a finom anyagú végeket Amáliának, ám közben szerét ejtette, hogy pár szót súgjon Veronikának. A folyton körülöttük sündörgő segéd azonban felkeltette Dudva gyanakvását, és mikor Máté levetvén álcáját átsietett a kocsmasátorba, felismerte benne a rejtőző kurucot. Lélekszakadva rohant fel a várba az ezredest figyelmeztetni, aki azonnal fegyverbe parancsolta a katonáit, és gyors eligazítást tartott nekik. Kammerer főhadnagyot kiküldte őrködni az országútra, Pityik őrmestert meg szakaszával parasztnak öltöztetve elküldte a kocsmasátorhoz.

Miközben Máté a kocsmáros ruhájában méhsört szolgált fel Amáliáéknak, kihallgatta, amint a dicsekvő Dudva nyugtatgatta a hölgyeket, hogy ő felismerte az álruhás Tenkes kapitányát, és a katonák hamarosan itt lesznek, hogy elfogják. Először a „parasztok” sorjáztak be, akiken úgy állt a gúnya, mint tehénen a gatya, a vak is látta rajtuk, hogy még sose fogtak kaszát, legfeljebb mindegyik csak saját... Nem sokkal később aztán belépett az ezredes is egy csapat katonával és lefogatta – a valódi kocsmárost, akivel Máté időközben ruhát cserélt. Dudva gyorsan kiterelte a fehérnépeket a hintójához, így azt már nem látta, hogy Máté éles késével sorra elvagdosta a tartóköteleket, és az egész sátor összedőlt. Kapitányunk gyorsan a hintó után futott, Dudvát és a kocsist lependerítette a bakról, majd az asszonyszemélyekkel elhajtott.

Eközben a labancok egymást taposva próbáltak négykézláb kievickélni a nehéz sátorvászon alól, és az ezredesnek egy szerencsés mozdulattal sikerült képentenyerelnie magát egy elől hagyott kelesztőteknővel. A múltkor sár, most kelt tészta csúfította, mi tagadás, rájár a rúd, immár sokadig parókáját tette tönkre a kurucokkal való szokatlan küzdelem. Végre aztán sikerült feltápászkodnia és kardját nagy nehezen kirántva sorakozót vezényelt a katonáinak. A várból figyelő tűzmester ezt lőparancsnak véve az álgyúból tüzet vezényelt, telibe is találta a kocsmasátrat, végképp csúffá téve a labanc kompániát. Szakadt uniformisban, összekormozott pofával pislogtak egymásra, hogy hát ezt így most hogy?

A faluból kivezető úton hajtó Máté azonban nem jutott messzire. A fák között rejtőző Kammerer főhadnagy az embereivel bekerítette, majd alaposan megkötözve bedobták a hintóba Amália és Veronika közé. Az ezredesné kéjesen nyögdécselte: jaj, mennyi izgalom! Hogy ennek sincs jobb szórakozása, mint elfogott kurucok várható kivégzésének örvendezni... A rémült Veronika persze sírt, mint a záporeső, hiába mosolygott rá biztatólag Máté. A labancok Dudva György fogadójába vitték a foglyot, ahol már várta őket Eberstein ezredes. Az arcán elkent koromcsíkok miatt olyan formát mutatott, mint a hadiösvényre lépett rézbőrű indiánok, Amália meg is jegyezte, immár sokadszorra: „Hogy néz ki már megint, Eckbert?”

A rusnya Dudva a szerencsés fogás örömére az egész kompániát vendégül látta, saját költségére! Máté karját hátrakötötték egy nehéz szék támlájához, úgy ültették az asztalhoz. Dudva örömmel töltögette tele a fakupákat saját borával, az ezredes parancsára Máté elé is tettek egy poharat, kíváncsian várva, hogy fogja azt kiinni. A csupa izom kapitány foga közé vette a kupát, fejét felemelte és közben lassan felállt a legalább egy mázsa súlyú tömör tölgyfaszékkel együtt. Mindenki ámulva nézett. Höjj, ez volt aztán az emlékezetes jelenet, olyan, amit utódainknak érdemes lenne festményen vagy mozgóképen is megörökíteni, a címe lehetne mondjuk Magyar vándor...

Az ezredes persze nem akart alulmaradni a kuruc virtussal szemben, és kijelentette, hogy ezt a mutatványt ő is meg tudja csinálni. Újra meg újra megtöltette a poharát, foga közé vette, de a fele bor mindig a nyakába csurgott, így a sok nocheinmalozástól alaposan elázott kívül-belül. Eközben a csárdához lopva megérkezett Buga Jakab Rózsával Máté kiszabadítására. Miközben Jakab a batárral eltorlaszolta az ajtót, Rózsa csörgődobját rázva bepattant a terem közepére és tüzes táncot lejtett, a részeg labancok megbabonázva nézték. Közben pár szót sikerült súgnia Veronikának, hogy álljon készen a menekülésre. Jakab a dínomdánom hangzavarát kihasználva kését az ablakon át behajította Máté székének támlájába. A kapitánynak észrevétlenül sikerült elvágnia a csuklóját szorító kötelet, majd egy óvatlan pillanatban felugrott és a labancok közt utat törve, Veronikával és Rózsával együtt a konyhán át elmenekült. A részeg kompánia hiába ordibált, üthették már bottal a menekülők nyomát!

Szerencsésen elértek a titkos barlangba, Jakab Rózsával, Máté Veronikával a nyergében. A jó Jakab mérges volt kapitányára, amiért nem fogadta meg a tanácsát és kitette magát ennek a veszélyes kalandnak. Szidalmai azonban elszálltak a levegőégbe, mert ahogy az ismert dakota közmondás tartja: Csókolózó gerlepárnak nincs füle a hallásra.

 

Ezúttal a poszt végén teszem fel a szokásos találós kérdést, ráadásul kettőt:

Ki az a Fejér Tamás?

Hogy kerül ide a Magyar vándor?

19 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóthi 2011.04.01. 17:04:00

Mivel Fejér Tamás se nem főszereplő, se nem Lópici Gáspár, se író, se zeneszerző, csak a rendező lehet. :-)

A Magyar Vándorban parodizálták ezt a jelenetet, ha jól emlékszem.

Gabba 2011.04.01. 18:57:04

@Tóthi: gratula, Ön nyert! :)

Az első részbeni kút vizébe merülés és az ebbeni megkötözve ivás két alapmotívum a magyar filmtörténetben, az biztos. A Magyar vándorba is szerintem e miatt az alapmotívum-dolog miatt vették be a jelenetet, újraforgatva az öreg Zenthével. A MV ráadásul az utolsó filmje is volt kedvencünknek.

Acron 2011.04.01. 19:27:41

Sziasztok, hát elkéstem...:(
Nem baj, van még néhány rész, remélem.

Azt tudtátok, hogy tényleg olyan nehéz volt a szék, mint amilyennek látszik? Lemérték a felvétel előtt, és 125 kg-os volt, és mondták is ZF-nek, hogy megcsinálja egy kaszkadőr, vagy később felveszik egy ugyanolyan, de könnyebb székkel. ZF elutasította, és megcsinálta az egészet, elsőre.

Gabba 2011.04.01. 19:50:32

@Acron: van még 7 rész...

köszi az infót, ezt spec nem ismertem, pedig elég sokat búvárkodtam, amíg a hv-kre készültem

Tóthi 2011.04.01. 20:44:24

@Acron: Ez a jelenet már gyerekkoromban is megmozgatta a fantáziámat. Tizenkilós székkel én is megcsináltam, bár utána nem vágtam sarokba a bögrét. Kaptam volna, ha lejön a zománc. :-)

Tóthi 2011.04.01. 20:47:36

@Gabba: Az a vicc, arra emlékeztem, hogy láttam a jelenetet az öreg Zenthével is, de ha nem kérdezel rá direktben, eszembe se jut, hogy a MV-ban volt.

nikopol · http://nikopol.blog.hu 2011.04.01. 22:37:51

5+++ btw zente a szomszédokban maxolta a tenkest és rendszer akkor se vette észre a trükköt, buga jakabot már megbeszéltük -> alucard castlevania btw a rendszer ma se veszi észre a trükköt (CéLoS)

Gabba 2011.04.02. 03:24:58

@Tóthi: "tizenkilós székkel én is megcsináltam, bár utána nem vágtam sarokba a bögrét"
én a lovaglást próbáltam, csak ló nélkül, úgy trappolva, hogy minél nagyobb port verjek fel :)

amúgy az megvan, hogy az M2 mától kezdi újra adni a TK-t? 1-2. rész ma este 18:15-kor

Acron 2011.04.02. 19:35:33

@Gabba: Láttam, de sajnos le lettem szavazva! Nem gond, felvettem, aztán majd megnézem valamikor:)

Gabba 2011.04.02. 19:53:55

@Acron: ne hagyd magad, állj a sarkadra, mint Amália! :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.04.03. 22:03:00

Itt mindig tanulok valamit, találkozom valami érdekességgel. Kérdezhetek én is? :)
Számomra a post csúcspontja, az oly régen hallott méhsör említése volt. Kérdésem pedig: milyen malátából készül a méhsör? :P

Gabba 2011.04.03. 22:03:08

@Csehszlovák Kém: na ja, A Keresztapa 4 forgatásán...

Gabba 2011.04.03. 22:14:02

A méhsörről: nem tudom én sem, de mivel ezt a találós kérdést nem én tettem fel, lehet guglizni :) íme a sörlap.hu:

www.sorlap.hu/index.php?topicid=sortortenet&cikkid=20070502_01

Tóthi 2011.04.03. 22:36:17

@Gabba: Ott a polcon DVD-n. :-) Összeszedtem a régi kedvenceimet, hátha a gyerekeim se csak az animékért fognak rajongani.

Gabba 2011.04.04. 00:02:28

@Tóthi: így van, én is igyekszem átplántálni a saját gyerekkori kedvenceimet. Kisvakondot, Süsüt, Lúdas Matyit már sikerült - a TK még kicsit határeset, ezért sem mindegy (nekem), hogy hogyan és miket írok róla.

Tóthi 2011.04.04. 14:39:48

@Gabba: TK-hoz még kicsi a Nagy is, nála a Keménykalap és krumpliorr, ill. a Bonca következik, de úgy izgulok a fogadtatás miatt, hogy mindig elhalasztom. :-)

Terézágyú 2011.04.04. 15:02:55

@Acron:
"Azt tudtátok, hogy tényleg olyan nehéz volt a szék, mint amilyennek látszik? Lemérték a felvétel előtt, és 125 kg-os volt"

Hm... biztos vagy te ebben?...
Én csak abban vagyok biztos, hogy abban a korban a mázsa nem száz kiló volt ám, hanem száz font, vagyis kb. 50 kiló...

Black Hawk 2011.04.14. 08:39:10

Nagyon nehéz nem lehetett az a szék, mert

SPOILER :)

amikor elkezdődik a menekülés, pilleként dobja maga fölé emelve a sarokban álló őrökre, az egyikre rá is esik. Bár az ilyen népi hősöknél lehet, hogy ez is megesik, nem példa nélküli (illetve mondhatni kötelező elvárás!) :)
süti beállítások módosítása