Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Tenkes kapitánya 1x05 - A fürdőmester

2011. március 23. 11:34 - Gabba

A kudarcba fulladt kótyavetye után Eberstein ezredes hiába várta vissza Adonis alkatú kapitányát a második 100 arannyal, Bruckenbackert azóta már piros pántlikával megkötött ajándékként leszállította Buga Jakab Bottyán generális táborába. A hadisarc hiányzó részének előteremtése érdekében ezért Eberstein a rosszarcú siklósi korcsmárossal, Dudva György urammal kezdett disputába a vár egyik bástyáján. A korcsmáros álszent arccal sajnálkozott, hogy őnéki nincs kölcsönözhető pénze, van viszont egy kitűnő ajánlata. Siklóstól nem messze buzog fel a Büdöstapolca nevű gyógyforrás, a környékbeliek oda járnak csúzt, köszvényt, minyavalyát gyógyíttatni. Sőt még szekereken is fuvarozzák szerteszét a vizet, és ebből szép pénzt húznak. Miközben az ezredes és Amália távcsövön át nézegette a feredőzőket, Dudva úr Veronikát vizslatta olyan kéjsóvár arccal, hogy a szemérmes lyány nem is tudta állni a pillantását.

 

A rafinált Dudva felajánlotta, hogy ő kibérelné a vízhordás jogát, és ezért havi díjat fizetne az ezredesnek. Az üzletet azon nyomban nyélbe is ütötték, és Amália, akit napok óta gyötört valami derékfájós nyavalya, máris nyafogva kérte, hogy hozassanak a várba egy hordóval a csodavízből. Ennek a víznek amúgy tényleg gyógyító ereje van, pár évvel előbb magam is tapasztaltam, amikor az a pikáns kalandom volt Lőcsén Korponayné Ghéczy Juliannával és a szerelmi ténykedés közben meghúzódott a derekam. Hej, az volt ám csak tüzes menyecske, a hófehér bőrével! A köznép csak úgy hívta, „a lőcsei fehér asszony” – valami jó tollú íróember igazán írhatna majd egy regényt a viselt dolgairól.

Na de hogy szavamat ne felejtsem, a gyógyulni vágyók között ezen a reggelen feltűnt az öreg Siklósi bácsi is Máté kíséretében. Az ismerős falubelieket köszöntve éppen beleereszkedett a vízbe, amikor a vár felől labanc lovascsapat érkezett Eberstein ezredes és Pityik őrmester vezetésével. Máténak már nem volt ideje búvóhelyet keresni, viszont szerencsére éppen volt nála egy takaros kecskeszakáll meg egy szögletes keretű ókuláré. Kalapkarimáját felhajtotta, és így elváltoztatván szakasztott úgy nézett ki, mint valami vándororvos. Mire a labancok a vízhez értek, ő már harsány hangon gajdolt a fürdőzőknek: „Fűben, fában, földben, vízben van az orvosság. Ami az egyik embernek orvosság, az a másiknak méreg.”

Eberstein érdeklődve nézte, miféle orvoslást végez Máté, majd faggatni kezdte. A furfangos kapitány előadta meséjét, miszerint ő csak egyszerű fürdőmester, viszont ért mindenféle betegséghez. A vízből Siklósi bácsi buzgón helyeselt, bizonygatva a bárónak, hogy ennek a fürdőmesternek olyan a keze, mint az angyaloké. Na, akkor magammal viszlek a várba, mert pont egy ilyen emberre van szükségem, jelentette ki az ezredes, és kiadta a parancsot, hogy ültessék fel az egyik lóra Mátét. Ő úgy tett, mint aki életében nem látott még lovat, panaszolta, hogy fél tőle, mert elől harap, hátul meg rúg, de Eberstein nem törődött a kifogásokkal.

Az egyik katona nagy nehezen feltuszkolta a ló hátára Mátét, ám a nagy igyekezetben fordítva. Most lett aztán nagy röhögés a labancok körében, ahogy Máté az ókuláréját igazgatva kereste a ló fejét, de sehogy se találta. Az őrmester majd leszédült nyergéből, úgy nyerített (de ronda öröme van ennek, atyaég!), Ebersteinnek is csorogtak a könnyei. Végül két katona felemelte Mátét a nyeregből, a harmadik meg megfordítva alávezette a lovat, így aztán végre elindulhattak a várba. Az ezredes még búcsúzóul kihirdette, hogy mától a feredésért mindenki fizetni köteles az ő megbízottjának, és aki nem fizet vagy ingyérbe szállítja el a vizet, azt börtönbe csukatja. Ó, hogy nőjön be az orrod lyuka, morogták csendben a falusiak.

A várba visszaérkezvén Eberstein azonmód Amáliához sietett. A szépasszony szenvedő arccal hevert nyoszolyáján, férjura igyekezett lelket önteni belé mondván, hogy egy csodálatos hírű fürdőmestert hozott magával. Az ezredes behívatta Mátét, aki rögvest hozzá is látott a ráolvasáshoz: „Fűben, fában, vízben van az orvosság.” Majd az alaposabb vizsgálat elvégzése következett, ám erről a selyma Máté már kiküldte Veronikát és az ezredest is – bár ez utóbbi meglehetősen vonakodva hagyta csak el a szobát. Amália teljes bizalommal hanyatlott a jóképű fürdőmester kezei alá, aki ezt a bizalmat jó fertályórán keresztül ki is használta. Hogy mi történt a zárt ajtó mögött, azt nem tudjuk, de az tény, hogy a „vizsgálat” ideje alatt Eberstein egyre feszültebb arccal járkált fel-alá a folyosón, kínjában végül már a homlokát vakarászta – csak nem szarvakat érzett nőni kezdeni?

Végre gondterhelt arccal kilépett a szobából a javasember, és a báróné súlyos állapotjára tekintettel azonnali fürdőkúrát rendelt. Az ezredes rögvest kiküldte egy szekérrel Pityik őrmestert és katonáit; Máté a lelkükre kötötte, hogy pontosan onnan merjék a vizet, ahol ő állt, amikor a falubelieket gyógyította. Miközben az őrmester a vízért járt, Veronika titokban figyelmeztette Mátét, vigyázzon, mert Pityik gyanakszik rá, és már az ezredest is igyekezett felpiszkálni.

A szekér hamarosan visszaérkezett, Máté viszont nem volt elégedett. Teljesen kihűlt a víz, ráadásul az ízéről érezni, hogy nem is onnan hozták, ahonnan ő mondta, panaszolta az ezredesnek. Majd megkérte a bárót, kísérje el pár emberrel, mert úgy látszik, a sikeres kúra érdekében neki személyesen kell felügyelnie a vízhordást. A forráshoz érve Máté megmutatta a kísérőnek felfogadott helybeli parasztnak, hogy hol merje a vizet. A gyorsabb tempó érdekében az ezredes láncba állította katonáit, így adogatták egymásnak a facsöbröt. Máté eközben úgy döntött, ő maga is megfürdik, és rábeszélő hangon hívta Ebersteint is, hogy csatlakozzon. A báró némi hezitálás után hagyta magát meggyőzni, és gatyára vetkezve beleereszkedett a vízbe.

Máté egyre beljebb csalogatta, erre jöjjön, itt buzog, érzi már? Majd a szokásos ráolvasás után (fűben, fában, vízben van az orvosság) elkezdte a „kúrát”, utasítva az ezredest, hogy a nemes iszappal kenje be sorra különböző testrészeit. Mikor a főlabanc a kencézésben a pofázmányához ért, Máté egy hirtelen mozdulattal két marék iszapot vágott a szeme közé. Majd megragadván az ezredes nyakát, párszor a víz alá mártogatta a fejét, közben megfenyegette: hagyja meg a vizet a szegényeknek, ne üsse bele az orrát vagy különben ő üti bele, de abban nem lesz köszönet. Ezzel kiugrott a partra, és az ezredes ruháját, fegyverét elragadva felpattant az egyik lóra és az elképedt katonák között elvágtatott.

A rejtekbarlangban egyre többen leltek menedékre, így amikor Máté belovagolt, már egész sereg környékbeli fogadta. A kapitány előadta nekik a fürdős kalandot, megnyugtatván mindenkit, hogy csak nyugodtan hordják továbbra is a vizet. Majd elmélázó arccal Veronikáról mesélt, aki a várban „mindent” megmutatott neki (jóképű gyerek ez a Máté, úgyhogy ez nem is csoda...), és megfogadta, hogy hamarosan elhozza onnan a lányt.

Eközben a gatyás-sáros Eberstein visszaérkezett a szekéren a várba. A rászáradt iszapréteg miatt hű őrmestere sem ismerte meg, és majdnem kikergette a gyanús alakot. Majd az emeletről lesiető Amália nézett végig rajta szánakozva: „hogy néz ki már megint, Eckbert? Menjen és fürödjön meg!” Erre már csak dühös ordítás szakadt ki a báróból, megfenyegetvén az egész helyőrséget: Aki ebben a várban fürdővízről beszél, azt saját kezűleg koncolom fel!

Úgyis van, büdösödjetek csak meg, labancok, ahányan csak vagytok!

18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2011.03.23. 15:06:07

Az e heti kérdés: honnan való eredetileg a "nőjön be az orra lyuka" szitok?

Terézágyú 2011.03.23. 17:14:42

Egy kis forgatási trükk: amikor Máté lehajol a sárért, akkor az valódi sár, látszik is rajta (az állaga is olyan), de ami aztán az ezredes fején/szemén/száján landol az már csokikrém volt... :)

(Valami riportban mesélte Zenthe Ferenc)

Acron 2011.03.23. 19:18:13

@Gabba: Lehet, hogy rosszul gondolom, de nekem a Süsü-ből rémlik.
Egyébként megint nagyon élvezetes volt a HV!Köszi!

Gabba 2011.03.23. 19:54:33

@Terézágyú: köszi, ezt én is meg akartam írni, mint érdekességet. Sőt még ara is emlékszem az interjúból, hogy Ungváry László nagyon szerette a csokikrémet, ezért többször elrontotta a jelenetet, mert úgy többet tudott nassolni.

Nekem amúgy ez a rész az abszolút kedvencem, a színészeken itt látszik a legjobban, mennyire élvezik az egészet. A fürdőzés közben Zenthe Ferenc is elnevette magát, akárcsak a Veronika - Máté kettős jelenetében Vajda Márta.

Gabba 2011.03.23. 19:59:43

@Acron: ön ismét nyert, gratula!

Már kezdtem aggódni, hogy megint csak én fogom tudni a megfejtést:)

Tóthi 2011.03.23. 20:59:34

@Gabba: Erre nem is emlékszem. Jó, hogy írtad, lassan ideje, hogy megnézessem a gyerekkel. :-)

Acron 2011.03.24. 18:07:35

@Gabba: Tudod néha olyan kérdéseid vannak - ilyen volt ez is - hogy komolyan gondolkodnom kellett rajta. Tudtam, hogy tudom, de hogy honnan?? Aztán végül beugrott, de mégsem voltam benne teljes biztos. Na, ezt most jólmegaszontam, nem?:)

Gabba 2011.03.24. 19:49:43

@immortalis: jól van, elfogadom a késői választ, mert ma pont Gabba névnap van ;)

Gabba 2011.03.24. 19:52:43

@Acron: értem én :)
viszont tök könnyű kérdést meg nem érdemes feltenni, mert akkor rámenne a zsebpénzem a sok nyertes ajándékára :)

Acron 2011.03.25. 19:07:55

@Gabba: Utólag is boldog névnapot!!!
(Bocsi nem voltam eddig gépközelben)

Gabba 2011.03.25. 21:50:57

@Acron: köszi! de nem azért írtam (dehogynem :)

Gabba 2011.03.31. 19:45:37

Mindenféle fennforgások miatt az e heti adag szerdáról péntekre csúszott, a rajongókat péntek 12:46-kor várja az új poszt.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.08.05. 02:56:38

Ááá, ez volt az egyik legjobb epizód. :D

Gabba 2011.08.05. 22:04:35

@Donna Anna: ó, még jár erre valaki? :)

persze, hogy ez a legjobb rész, ld. pár kommenttel feljebb saját értékelésemet

inglösz 2013.12.12. 21:56:45

SZERINTEM MEGÉRDEMELTE AZ EZREDES UR:)

Gabba 2013.12.13. 21:47:00

@inglösz: de meg ám, a donnerwetter krucifix kirelejzumát!
süti beállítások módosítása