Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Tenkes kapitánya 1x02 - Az embervadászat

2011. március 01. 09:05 - Gabba

A császáriak berendezkedtek a várban, vajha Isten segedelmével mielőbb sikerülne őket kiebrudalniuk onnan Bottyán generális kurucainak! A labancok most még ugyancsak vígan vannak, e szép májusi reggelen éppen céllövészetet gyakoroltak az egyik bástyán. A húsos képű Bruckenbacker kapitány dicsekedve mutatta az ezredes feleségének lövésztudományát, sorra találván el a felsorakoztatott cserépkorsókat. Vogeller és Ritpek lövészek adogatták a töltött pisztolyokat Pityik őrmester felügyelete mellett. Amália is ki szerette volna próbálni ezt a szórakozást, a selyma kapitánynak persze nem kellett kétszer mondani. Felöltvén hódítónak szánt farkasmosolyát, megragadta a szépasszony kacsóját és célzásra emelte. Éppen ekkor lépett a bástyára Eberstein ezredes, és a rajtakapott Amália ijedtében saját hites urára lőtt, aminek nyomán a báró kalpagja messzire repült...

 

Ez a skandalum az amúgy is dühös ezredest még jobban felbőszítette, Bruckenbacker ugyanis még mindig nem szedte be a kirótt hadisarcot a környék falvaiból. Ne legyeskedjen, inkább kegyeskedjen végrehajtani a parancsot!, utasította a kapitányt Eberstein. Majd ő is bemutatta lövésztudományát, és a puskával szinte célzás nélkül lőtt, eltalálván egy arra szálló galambot. A szegény jószág éppen a katonák lába elé esett, az új komorna, Veronika szaladt oda és emelte fel. A madár lábára kötve rövid üzenetet találtak, ami csak fokozta az ezredes dühét: „Akadályozd meg a nép kifosztását! Jó egészséget kíván: Béri Balogh Ádám brigadéros” Azon minutában kiadta a parancsot a falu átkutatására, hogy megtalálják azt, akinek az üzenet szólt.

 

Eke Máténak használtak a vajákos Biri néne kenőcsei és főzetei, Siklósi bácsi kunyhójában már egészen magához jött, csak a vállát fájlalta kissé. Minden nap várták a Tuba nevű postagalamb érkezését, de az egyre késett. Ezért úgy döntöttek, hogy az öreg elhozza a fegyvereket a borospincéjéből és biztos helyen rejti el. Nem sokkal azután, hogy útjára indult, egy szakasz katona érkezett a házhoz Pityik őrmester vezetésével. (A mai olvasóknak az őrmesterről csak annyit mondanék: Lópici Gáspár, az utca hírmondója.) Máténak már nem volt ideje elbújni, ezért úgy döntött, bolondnak tetteti magát. Arcát vastagon bekenyte szappanhabbal és így elváltoztatván rikoltozó hangon kísérgette a katonákat a ház körül. A pincébe leérve aztán gáncsot vetett nekik és a kertkapun kiugorva elmenekült. A katonák üldözőbe vették, Ritpek még utána is lőtt. A nagy felfordulásban azonban társát, Vogellert találta el olyan helyen, ami mindközönségesen hátsó fertálynak neveztetik...

Máténak a Tenkes felé futtában át kellett vágnia egy nagy legelőn, ahol semmiféle búvóhely nem volt. Ezért úgy döntött, alámerül a gémeskút vizébe, amíg a labancok tovaállnak. Szerencséjére a gatyaszárában volt meggyfából faragott hosszúszárú pipája, ennek csutoráját szájába véve a víz alatt is tudott levegőt venni. Hamarosan feltűntek az üldöző labancok, akik a nagy melegben ugyancsak a kúthoz tartottak felfrissülni. A csapat végén a póruljárt Vogeller sántikált megcsúfolt ülepét markolászva. A szomjukat oltó katonákat meglepte Bruckenbacker kapitány, aki azonnal továbbküldte őket azzal a paranccsal, hogy az egész hegyoldalt kutassák át. Máté szerencséjére jól szelelt a meggyfaszár (elnézést a szemérmes olvasóktól, de így hívják), így sikerült észrevétlennek maradnia a víz alatt.

Amíg a katonák a Tenkes oldalában botorkáltak, addig Máté az erdőn át elébük vágott, hogy figyelmeztesse Siklósi bácsit. Talpát bekente gyíkfűvel, ettől aztán oly gyorsan szedte a lábát, hogy mire az öreg pincéjéhez ért, lobogó gatyája is megszáradt. Menekülniük azonban már nem volt idő, ezért a furfangos öreg elbújtatta Mátét egy nagy hordóban a fegyverekkel együtt. A zsoldosok sorra törték fel a pinceajtókat és a hordókat, folyt a jó bor szélbe-világba, ezért már alaposan elázva érkeztek Siklósi bácsi pincéjéhez. Az őrmesternek feltűnt a hatalmas hordó, és pisztolyával belelőtt, így akarván csapra ütni. Ezzel majdnem Mátét sikerült megcsapolnia, mert kicsin múlott, hogy a lövés el nem találta a rejtőzködő kapitányt.

Az ördög pörkölje meg a labancokat, olyan pocsékolást vittek végbe a nemes borok között, ami mennyiséget még hadisarcba sem kellett beszolgáltatni. Ez is mutatja, mely erősen és milyen régen tépi a balsors ezt a szegény népet, bárha hozna már az Úr rá víg esztendőket – no, ezt egy jó tollú költő majd felhasználhatná valami versében. A dúlás után a labancok tántorogva indultak kifelé, így a pince előtt az öregnek már nem volt nehéz dolga ártalmatlanná tenni őket. A gajdoló katonákat egy nehezebb fajta lopóval sorra kupán vágta, majd Mátéval ingre-gatyára vetkőztették és egy hosszú láncú bilinccsel összekötötték őket.

A várban egész este és éjjel hiába várták a szakasz visszaérkezését, ezért az ezredes korán reggel kiküldte a rusnya Bruckenbacker kapitányt a keresésükre. Volt ám haddelhadd, amikor rátalált a pince előtt heverő gatyásgalambokra! Remegtek a pincefalak a kapitány ordításától, úgy leszedte róluk a keresztvizet, hogy még Vogeller is megfeledkezett sebesült hátsójáról. A kapitánynak szégyenszemre így pendelyben kellett végigvonultatnia az embereit a várig. Eberstein ezredest a guta kerülgette megcsúfolt katonáit látván, ordításától visszhangot vert a kapuboltozat. Tömlöcbe záratta az egész szakaszt, és az utolsónak lehaladó Pityik őrmester hátán ekkor fedezte fel Máté plajbásszal írt üzenetét: „Ezredes! Megkíméltem az embereit, hadisarcot nem fizetünk, vonja vissza a parancsot! A Tenkes kapitánya”

Ezalatt Siklósi bácsi és Máté a Tenkes legnagyobb barlangjába vitte a labancokról lehúzott uniformisokat és a fegyvereket. Úgy döntöttek, itt fognak berendezkedni, hiszen a pincéhez többé nem mehettek vissza. Ahogy a barlangot vizsgálgatták, elégedetten állapították meg, hogy ide számosan beférnek, kitűnő rejtekhelye lesz ez a környék szegénylegényeinek. A várbelieknek már megmutatták, hogy a kurucokkal nem lehet kikukoricázni - és ez még csak a kezdet...

20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.03.01. 12:50:07

Szevasztok,

az egyik legjobb rész a sorozatban, a borospincés jelenet epic :)
Takibácsi kutas rejtőzködését, pedig a legkomolyabb akcióhősök is megirigyelhetnék!

sárkányfigurás vállpárkánytöredék 2011.03.01. 14:58:25

"bárha hozna már az Úr rá víg esztendőket – no, ezt egy jó tollú költő majd felhasználhatná valami versében"
Irigylem, hogy ezt a dumát nem én találtam ki!

sramenzikarbonát 2011.03.01. 15:12:34

Nemsokára ismét nyílik a Siklósi Vár mindazoknak IS, akik nosztalgiázni szeretnének.
Részletes program hamarosan itt: www.siklos.net/siklosi-programok/2011/348-20110422-a-siklosi-var-uennepelyes-megnyitoja.html

nikopol · http://nikopol.blog.hu 2011.03.01. 18:29:00

az a vicces, hogy a szomszédokban még jobban tolta a dolgokat, zseniális

Gerillaboj 2011.03.01. 18:37:22

le a kalappal a stilus előtt :)repesve várom a további posztjaidat :)

Gabba 2011.03.02. 06:15:14

Tegnap nem voltam gépközelben, de hátha még nem késő a találós kérdés: melyik magyar mesefilmben volt a gyíkfű? Guglizni nem ér :)

Acron 2011.03.02. 11:00:50

Nekem hirtelen a Palacsintás király jutott eszembe, ahol az udvari bolond kente be a talpát gyíkfűvel, akit egyébként Harsányi Gábor játszott.
Remélem eltaláltam:)
Nagyon tetszett a hogyvolt, köszi!!!

Nebameg 2011.03.02. 17:32:52

Bár nincs olyan tolongás, mint a vévé posztokon, de azért ez is nagyon jó. Csak így tovább.

Gabba 2011.03.02. 21:09:44

@Acron: ön nyert! Minden részhez tervezek feladni egyet, és a jó válaszokat a végén majd be lehet váltani tárgynyereményre :)

Gabba 2011.03.02. 21:17:19

@Gerillaboj: heti egy lesz, szerda reggelenként. Ez a poszt is mára volt beállítva, de aztán sixx egy nappal előbbre élesítette.

Acron 2011.03.02. 21:31:10

@Gabba: Köszönöm:) Egyébként az egyik kedvencem volt, főleg a Kökényszemű Katica miatt - azt hiszem Detre Annamária játszotta, még véletlenül sem kék szemmel, de az már mindegy....:)

Acron 2011.03.02. 21:32:56

@Gabba: Várom nagyon a következő részt, meg majd a kérdést is!

Gabba 2011.03.02. 21:35:45

@sárkányfigurás vállpárkánytöredék:
:)
az az igazság, hogy elég nehéz egy vicces sorozatról viccesen írni, bármilyen furcsán is hangzik ez. A TK meg annyira alapmű, én is rajta nőttem fel, hogy nekem annak eldöntése is több hétig tartott, hogy milyen stílusban írjak róla. Végül a fiktív naplót választottam, mert így kint is vagyok, bent is vagyok :)

Gabba 2011.03.02. 21:47:14

@Nebameg: nem kell a tolongás, nem a mennyiség a fontos... Van egy angol mondás: Books and friends should be few and good.
Hát így.

Gabba 2011.03.02. 21:51:15

@Acron: Yesss, Detre Annamária a tízcentis műszempillákkal.

Ide meg a jövő héten Buga Jakab érkezik :)

Gabba 2011.03.09. 19:16:42

Mindenkitől elnézést, de elbénáztam a feltöltést, ezért csak csütörtök délben fog megjelenni a következő poszt.

Trebb 2011.05.25. 13:23:32

Tudom,hogy régi a poszt,de sajnos a hiba is: az 1. számú lúzer labanc az Riptek és nem Ritpek. :)

Gabba 2011.05.25. 19:09:59

@Trebb: teljesen jogos, de legalább következetesen a rossz változatot írtam mindenhol.

Most már viszont így marad...

Terézágyú 2011.05.26. 08:22:35

@Trebb:

a könyvben Riptek van?????? én nem arra emlékszem...

A wiki is "Ritpek mesterlövész"-t ír...

A gugli is csak Ritpeket ismer, Ripteket nem...

Gabba 2011.05.27. 18:10:15

@Terézágyú: most én is direkt rákerestem

mek.oszk.hu/00900/00904/

Ritpek ez, akárhogy is nézem, akkor mégis jól írtam. Bontok is egy sört.
süti beállítások módosítása