Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 6x09 - A tudatlanság áldás (Ignorance Is Bliss)

2011. január 18. 09:00 - candyperfumegirl

Hú, de régen teljesítettem normálisan hogyvoltírói kötelességeimet, ezért minden letolás jogos. Próbállak titeket kárpótolni, ahogy csak tudlak, először is szállítom a House 6. évadának hálaadásnapi epizódját, ami kedvenc soroztunk jó kis depressziós hagyományaihoz hűen minden lesz, csak vidám és ünnepi nem. Kezdjünk is bele, az új hetibeteg már meg is érkezett, aki egy érdekes figura, egy ex-csodagyerek, Sheldon Coopert meghazudtoló IQ-val, aki ahelyett, hogy a láthatatlanság, az időutazás vagy a teleportálás gyakorlati megvalósításának kidolgozásán fáradozna, egyszerű hordárként dolgozik. Ez emberileg talán érdekes, de ahhoz kevés, hogy a világbajnok diagnoszta asztalára kerüljön az aktája, úgyhogy szállít is egy gyors rosszullétet az aktuális kiszállítói melója alatt, a keze lebénul, és homályos látása lesz, ez már talán diagnosztikai szempontból is feldobja a labdát.

House pedig továbbra is Cuddyt próbálja becserkészni, vagy legalábbis kipuhatolni, hol lehet rést ütni a Cuddy/Lucas kapcsolaton. Főköknéni a hálaadásnapi vacsit tervezgeti a nővérénél – nyilván új pasija bevonásával- House-nak ide kell valahogy meghívatnia magát, hogy belepiszkáljon az idillbe, Jimmy már előre csóválja a fejét. Amíg ezen agyal, addig is üdvözölheti régi/új csapatát a mester, ugyanis úgy tűnik, végre kialakult a végleges osztálynévsor. Boreman természetesen az állandó alaptag, Taub és 13 gazdijuk után csaholó kiskutyák módjára annak és rendje módja szerint visszatértek, és még itt van Chase. De sajnos csak az egyik. Mrs. Chase-ről annyit tudunk, hogy beadta a válópert és Chicagóba költözött (vagyis menekült), most 42 perce van minden karakternek arra, hogy az összes elképzelhető módon az ausszi idegeire másszon, lássuk, ki kapja az első pofont.

A hetibeteggel való ismerkedésben persze az a legérdekesebb, hogy mégis miért úgy él, ahogy? Vagyis normálisan. Egyszerű, agykapacitást minimálisan sem igénylő melóval, helyes, de butácska feleséggel, semmi kihívás, semmi az ő kvalitásainak megfelelő cselekedet. Picasso sem érte volna be szobafestéssel, és Victor Hugo sem szívesen írt volna önszántából képregénybuborékokba szövegeket, szóval itt valami nem stimmel. 13 és Taub emellett még kölcsönösen baszogathatják egymást ki miért jött vissza-témában is, csak hogy véletlenül se unatkozzanak. Ami pedig a diagnosztizálást illeti, elhangzik az első használhatónak tűnő ötlet, ami TTP, és ebből az következik, hogy ki kell venni a beteg lépét. Elég erős így elsőre, de House magabiztos. úgyhogy csinálják csak.

Minden rendben is megy egészen addig, amíg a műtét után a hetibeteg nem kezd félrebeszélni, ez így elsőre stroke-nak tűnik, akkor viszont nem TTP volt a baj, és hiába vették ki a lépét, ez bizony kellemetlen. Körülbelül ezen a ponton szokott felmerülni a drogozás, mint esetleges magyarázat, úgyhogy mehet a házkutatás, amit Taub és Chase intézhet, hátha kicsit közelebb kerülnek egymáshoz, végül is ők hivatalosan most dolgoznak együtt először. Taub rögtön vacsizni hívja Chase-t, mert úgy érzi, figyelni kell a srácra, nehogy nagy nekikeseredésében valami hülyeséget csináljon. Végül is érthető, honnan jön ez a gondolat, de Chase lerázza. Ő szeretné csendben és magában gyászolni a házasságát, köszöni szépen. A házkutatás viszont hasznos volt, mert találnak egy szekrényt tele füzetekkel, mindenféle tudományosnak tűnő dologgal teleírva, vagyis betegük csak nem mondott le az agya rendeltetésszerű használatáról, és úgy tűnik, titokban csinálja. De miért? Persze amint egy eldugott üres piásüveg is előkerül, már kicsit jobban körvonalazódik a dolog.

Eközben House klinikai szolgálatot vállal önszorgalomból, és látványosan remekül érzi magát közben, mi lehet a trükk benne? Cuddy persze nem győz csodálkozni, nem hatástalan ez a látványos színházi produkció. Főnöknéni úgy dönt, könyörül a szerencsétlenen, és meghívja hálaadásra, de valahogy furcsa az egész, határozottan zavart lehet érezni az Erőben, itt valami nem oké.

A team persze kapásból alkoholizmusra és májbajra voksol a talált üres vodkásüveg alapján (más toxint nem találtak a lakásban), Taub és 13 majd vizsgálhatja ezt egy éjszakán át, mialatt a többiek hatalmas sült madarakat tüntetnek el, és néznek közben meccset, ahogy azt az amerikaiak szoktak ilyenkor. House a maga részéről tökéletes elégedettséggel saját intrikusi teljesítményével be is állít a Cuddy által megadott címre, ami valóban a nővére háza, csakhogy üres. Mert az egész család városon kívül tölti az ünnepeket. Ezalatt pedig Cuddy nagyobb társasággal (és természetesen Lucasszal) otthon ünnepel, és nézi az órát, mert kb. most van az ideje House látványos pofáraesésének. OK, tudom én, hogy Greg House egy rohadt dög, és rosszabb napjain ennél százszor különbet is érdemelne, de az akkor is ritka randa dolog volt Cuddytól ebben a szituációban.

Persze House-t sem kell nagyon félteni, ha visszavágásról van szó, neki legalább 3, tízszer olyan genya ötlete van, amivel egyenlíteni lehet. Konkrétan betör Lucashoz, hogy aztán magánnyomozó exhaverja arra térjen haza, hogy House az ő teljes piakészletét felszlopálta, és a részeg dünnyögésből tisztán kivehetők a „Cuddy” és „szeretem” szavak. Lucas döbbenten pislog, de a zavar az Erőben továbbra is tisztán érezhető.

Másnap a kórházban csak a csapat romjait találjuk, először is House beteget jelentett, Chase ugyan bement, de jelentősen kevesebb agysejttel, mint amennyi előző nap még a birtokában volt, egyedül az egész éjszakát végigrobotoló Taub és 13 tud némi eredményt felmutatni: betegnék veseprobléma jelentkezett. Egyelőre nem tudják, ezt mi okozhatja, úgyhogy addig a team basztatja egy kicsit Chase-t, minden rendben van, na ugye hogy nincs, akarsz beszélni róla, kell egy váll, amin sírhatsz? – és hasonló örökzöldek, nyilvánvalóan tesztelik a wombat tűréshatárát.

House otthon sajnálja magát, amikor beállít hozzá Cuddy dühösen fújtatva, mégis mit mondott Lucasnak, amitől Lucas úgy döntött, hogy szakít vele? Csak nem? Lehet pezsgőt bontani? Várjunk még egy kicsit. Cuddy közli, hogy már szinte bűntudata volt, amiért így kibabrált hálaadáskor House-zal, de ha Greg ennyire utolsó módon manipulálta az ő pasiját, akkor ott rohadjon meg, ahol van, ő ugyan nem sajnálja, és soha nem lesz köztük semmi, nyugodjon bele. Azt hiszem, a pezsgőt elfelejthetjük.

Ezek után House vsizont diadalmasan állít be Jimmyhez, és várja az elismerő tapsot, hiszen elérte, amit akart, Cuddy és Lucas szakítottak. Ehhez mindössze szánalmasnak és kétségbeesettnek kellett tettetnie magát (ez nem igényelt tőle kimondottan nagy megerőltetést), meg a bűntudatkeltés ősi módszerét kijátszani a „szeretem őt” maszlaggal, ez máris elijesztette azt a nyámnyila Lucast, jobb lesz ez így mindenkinek. Jimmy a maga részéről ebben kételkedik, de egyelőre annyiban hagyja a dolgot. House röhög még egy kicsit saját zsenialitásában sütkérezve, hogy az ostobákat milyen könnyű manipulálni, amikor valami szöget üt a fejébe, és már rohan is a hetibeteghez, igen, ezek az epifánia félreismerhetetlen tünetei.

A beteg ugyanis szándékosan választotta, hogy ostoba legyen, de ez egy olyan IQ királynál mint ő, csak mesterségesen érhető el, szóval rákapott a DXL-re (köhögés elleni szer), ami butít. Így tudott belenyugodni az egyszerű és kihívásmentes boldog életbe az egyszerű feleséggel, de hogy azért legyen néhány tényleg izgalmas perce, némi etilalkohollal semlegesítette a DXL butító hatását, hogy az agysejtjeit is tornáztathassa. Érdekes, szóval a gyógyszerfüggést piálással leplezte, igazán egyedi megoldás. Csak ki kell tisztítani a cuccot a szervezetéből, és újra okos lesz. A dolog működik, hetibeteg máris elkezd agyalni, többek között azon is, hogy így nem sok beszédtémája lesz a feleségével. Szerinte 2 ember ekkora intelligencia-beli különbséggel nem lehet boldog.

Közben van némi dráma a Taub családban is, Mrs. Taub kénytelen volt azzal szembesülni, hogy hites ura újra alkalmazott lett, pont amikor már úgy nézett ki, hogy beindul a magánpraxis, és igazi tökös férje lesz, nem House kifutófiúja. Taub persze magyarázhatja neki, hogy még így is több kihívást jelent neki ez a meló, mint az önállóság, akit csak a pénz és és a pozíció érdekel, ha munkáról van szó, az ezt soha nem fogja megérteni.

A hetibeteggel persze megint történik valami, hogy még senki ne mehessen nyugodtan haza, lebénul a lába, így össze kell dugni megint az okos fejeket. A differenciál diagnózis alatt aztán House addig basztatja Chae-t, mintegy passzióból, amíg a szöszi be nem húz neki egy embereset. House látványosat terül a földön, a csapat próbál nem tapsolni Chase-nek, Cuddy pedig arra számít, hogy House most majd vádat emel. Mégis mi ellen, a szőnyeg ellen, amiben megbotlottam, vagy a szekrény ellen, aminek nekiestem? –kérdezi House. Tudja ő, hogy akármi volt az oka, összetört szívű alkalmazottjának most pont erre volt szüksége, és ezt mint olyat, ő tiszteletben tartja. Cuddy viszont szeretné már lezárni ezt az állandó huzavonát közte és House között, az egyik tesz alá a másinak, utána fordítva, és ez így megy az örökkévalóságig, ez így nem jó. Ő most már anya és kapcsolatban él, ami egykor buli volt, ma már nem az, és ha a huzavona valóban olyan aljas és szánalmas húzásokat hoz, mint ebben az epizódban, akkor egyet kell, hogy értsek.

House elbeszélget egy kicsit a hetibeteggel, és kiderül, hogy a lebutító hadművelet úgy kezdődött, hogy egy bordatörése után olyan gyógyszert kapott, amitől életében először egy szinten érezte magát az egyszerű emberekkel, és piszkosul megnyugtató érzés volt, mert így nem volt magányos. Hmm, szóval egy társ többet ér számára, mit az intellektuális kihívások, de House-nak persze nem ez az érdekes információ, hanem a bordatörés. Hogyhogy ez eddig nem merült fel? Na mehet az átvilágítóba, de nagyon sürgősen. Itt aztán világosan látszik, hogy a bordatörés milyen károkat okozott: szétszakadt a lépe, és most 16 járulékos lépe van! Vagyis jó volt az első tippjük, a TTP, ami miatt a lépét kellet eltávolítani, csak éppen nem vették ki mindet. Most majd kikapják a maradékot és minden OK lesz.

Chase ezek után bocsánatot kér, hogy átrendezte főnöke arcberendezését, de azért csinálta, hogy legyen valami más, amin a kollégák csámcsoghatnak a szegény elhagyott férj históriája helyett. Szóval wombat csak azt akarta, hogy hagyja mindenki békén, ez így a mesternek teljesen OK, ő biztos nem cseszteti ezek után. Taub pedig készít egy sztárfotót a bevert képű House-ról, hogy aztán otthon mutogathassa az asszonynak, hogy ő olyan fasza gyerek, aki akár a főnöknek is behúz egyet, ha valami nem tetszik. Erre aztán Mrs. Taub olyan szinten izgalmi állapotba jön, hogy egy éjszakára helyreáll a rend köztük.

Hetibeteg pedig úgy dönt, hogy ő továbbra sem akar zseni lenni, mert inkább a házasságát választja. Mert az ő esetében a zsenialitás magányt jelent (ja, mert okos nők nem léteznek, mi? Na kösz), és a tudatlanság áldás. House már nem is hajlandó kommentálni ezt az ökörséget. Megy viszont Cuddyhoz állatkerti belépőkkel, ami szigorúan ajándék, nem randi meghívás. Vigye el a lányát, és fogadja ezt békeajándéknak, de Cuddynak nem kell. Jelen esetben semmit nem hajlandó elfogadni House-tól, hiszen ő maga is átverte, Lucasszal csak megjátszották, hogy szakítottak, ezek után pedig rághatja a bűntudat, és tudjuk, hogy az ő esetében ez milyen erővel bír.

Címkék: house
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giedi 2011.01.18. 10:24:24

Kíváncsi vagyok, a hálaadás mikor tör be hozzánk is.
Már van Valentin napunk, megjelent a 'szia Bécs' is, hamarosan jön a Hálaadás.
Előtte kéne egy pulykafarmot alkotni.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.01.18. 11:01:16

Most én vagyok a buta, hogy nem tudom mi az a szia Bécs?

mákosnudli 2011.01.18. 11:08:11

A "szia Bécs" ugye nem a helló vín? :)
Most hallom először, súlyos...

Lobo · http://olvasonaplo.net 2011.01.18. 12:18:27

@Giedi: azért a Hálaadás nem ugyanaz a kategória. Olyan, mintha mások is ünnepelnék a Március 15-t

kéne egy nick 2011.01.18. 12:21:02

@Öltönyösrabszolga:
Semmi, csak a hozzászóló nem tud angolul, és nincs humora, de azt hiszi magáról, hogy van.
És a legszörnyűbb az, amikor humortalan ember próbál humorizálni. Az még az Orbán-kormány elmúlt 8 hónapját is kenterbe veri, pedig az sem volt semmi.
De a többi rendben.

Mellesleg nem sok értelmetlenebb dolgot tudok elképzelni, mint egy jó humorú filmről egy humortalan, lapos tartalmi ismertető, de hát ez az én dolgom.

Jövő héten lehetne egy Metallica koncert lerajzolva?
Annak lenne még ennyi értelme talán.

Ja, a kérdésre: lehet, hogy léteznek okos nők, de azok biztos nem mennek el úgy blogot írni, hogy nincsenek tisztában a helyesírás szabályaival.

Valandil 2011.01.18. 12:46:35

@kéne egy nick: Nehéz lehetett drága jó édesanyádnak, hogy egy ekkora barmot kellett felnevelnie. A HV-t nem kötelező olvasni, politikát meg ezen az oldalon pláne kerülünk.
Te sótlan f@sz!

Raklem 2011.01.18. 13:29:15

Nem kötekedésből, csak apróság: A DXL az DXM, mint DeXtroMetorfán.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.18. 21:38:05

na már ideje volt, a szkivan a napi 1234556788 vv-s hogyvolttal...

Johnny336 2011.01.21. 11:51:15

Vanank okos nők, de a fickó ezt a butát szereti, és így tud jól működni a kapcsolatuk.
Feláldozta az eszét, tehetségét, lehetőségeit egy nőért. Szép gesztus.

Orsóborsó 2011.01.22. 22:26:42

Végre! Köszi candyperfumegirl! Majdnem nem is vettem észre a sok hülye VV hogyvolt között.

MsHamilton 2011.01.25. 15:51:26

House HV! Köszi, candy!
Tényleg, felüdülés ilyet látni a sok VV között. Nem vagyok kultúrsznob, nem utálom a realityket, de azért a "rendes" sorozatok közelebb állnak hozzám.
House (mint sorozat, megírt szereplő és Hugh Laurie egyaránt) még mindig istenkirály.

Tillike 2011.01.25. 20:23:56

Koszi a HV-t, azt hittem mar nem erem meg hogy valami olyasmit olvassak a blogon ami erdekel :))
süti beállítások módosítása