Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Minden lében két kanál 1x14 - Középpontban (The Man in the Middle)

2010. október 18. 11:01 - Gabba

Olaszországban járunk, az éjszaka csendjében egy szőke csaj és egy barna csávó lapul a bokorban a lankás dombok között. Ha más zsánerű filmben lennénk, akkor a cím alapján lenne ötletünk, hogy milyen vízszintes testhelyzetű figurával indítanánk a jelenetet, de ez most nem az a műfaj: a páros egy közeli présházat sasol erősen, ahol valami készül. Sötét árnyak érkeznek egy ismerősnek tűnő járművel, mintha egy Aston Martin körvonalait lehetne kivenni a sötétben. Úgy is van, a volán mögül Brett száll ki és indul a házba, Danny a kocsiban marad. A házba lépve a lordot egy nagy bajuszú orosz fogadja és köszönti testvéri csókkal. (Az oroszok már a présházban vannak, utalhatnánk A tizedes meg a többiekre.) Hálásan megköszöni a Sinclair által eddig küldött anyagokat, Brett viszont tovább csigázza azzal, hogy sikerült megszereznie a NATO teljes védelmi rendszerének leírását, amiért az orosz hajlandó lenne százezer fontot fizetni. Nocsak, barátunk így tesz szert egy kis mellékesre? A megbeszélést a korábban kintről figyelő csávó feltűnése szakítja félbe, őt rövid tűzpárbaj után az orosz lelövi, majd egy későbbi találkozót megbeszélve Brett-tel, lelép. A lövöldözést hallva Danny siet be, majd miután megnyugodva látja, hogy barátja sértetlen, távoznak. Nem veszik észre azonban, hogy a felfordulásban Brett útlevele a házban maradt, amit a beóvatoskodó szőke megtalál és elégedetten szemlél: „Lord Brett Sinclair? Most már tudjuk.” Főcím.

 

Róma, a Colosseum környékén Brett ügyesen lavírozik a jobbkormányos Aston Martinnal és hamarosan megérkezik egy szállodához, amelynek halljában Fulton bíróval találkozik. Dannyt hét mérfölddel távolabb kirakta egy kis kocogás céljából, úgyhogy most nyugodtan beszélgethetnek. Fulton szerint az angol titkosszolgálat tagjai közt áruló van, aki egy ideje titkos információkat szivárogtat ki, ezért nemzetbiztonsági érdekből mielőbb le kell buktatni. Miközben a lift felé haladnak, az egyik oszlop mögül a présházban látott szőke figyeli őket. A szobába érve Fulton figyelmezteti Brettet: vigyázzon magára, mert a tegnap esti akció után már nemcsak az ellenség, hanem az angolok is azt hiszik, ő az áruló. A présházban lelőtt férfi ugyanis az angol titkosszolgálat ügynöke volt, és a társa azonosította Brettet a megtalált útlevél révén. Időközben befut Danny a kocogásból, de mivel hangos lihegésétől alig hallani Fultont, Brett felszólítja, inkább fusson még egy kicsit. A bíró azt kéri, csak estig maradjon meg Brett a kém szerepében, mert híreik szerint az igazi téglának ma kell megérkeznie Rómába.

Váltunk, az országúton (hommage á Fellini) szamárvontatta kordén tengerészsapkás angol utazik és közben dudorászik. A fuvar végén angol játékpénzzel fizeti ki a helybeli parasztot, megnyugtatva őt, hogy az a pénz „mucho muchó”-t ér. A gyanútlan helyi erő örömében kalaplevéve búcsúzik. Emberünk autóstoppal indulna tovább, szerencséjére már a második kocsi felveszi. GB felségjelű jobbkormányos Vauxhall Cresta, benne egy másik angol, David Price újságíró, aki elmondása szerint valami nagyszabású ügy nyomában jár. Tengerészsapkásunk is bemutatkozik, Archibald Sinclair Beauchamp a neve, lehet tippelni, hogy név- vagy vérrokona-e kedvenc arisztokratánknak. Archibald nagyon hálás a fuvarért, mert sajnos a Bentley-je lerobbant. Amikor pedig Price megemlíti, hogy a római Hotel Cablieriben foglalt szobát, Archibald megörül, merthogy ő is. (Bentley volt a kordé? Játékpénzzel fizet? Hotel Cablieriben lakik? Gyanús ez az Archie.) Vidám beszélgetés közben hajtanak tovább.

Vissza a szállodába, Fulton indul a reptérre és onnan Londonba, Brettet még megnyugtatja, hogy bár az ellenség és az angol titkosszolgálat is rá vadászik, már csak estig kell kibírnia. Danny természetesen felajánlja szolgálatait, mint önkéntes testőr, és máris rácuppan egy gyanúsan üldögélő hosszúcombú barnára. Majd kanalaink a bárba indulnak némi szíverősítőért, persze az igazán gyanús Kay nevű szőkét a présházból nem veszik észre, aki a hallból éppen telefonál valahová: „Nekünk kell elsőnek elkapnunk.” Ráadásul az orosz követségen a csókos szájú bajszos orosz is hasonló tervet forral bajszos-szakállas főnökével, Krilovval: „Nekünk kell elsőnek elkapnunk, és ide kell hoznunk.” A nemzetközi helyzet fokozódik.

A szálló bárjában iszogatva Brett egyszer csak ismerős hangot hall a recepció felől, amitől egyből félrenyeli a piát: Archie az, távoli unokabácsikája, aki emelt hangon méltatlankodik, amiért nincs rendben a titkárnője által intézett szobafoglalása. Távoli rokon, de sosem elég távoli, panaszolja Brett Dannynek. Archie persze egyből észreveszi őket, és örömmel csatlakozik hozzájuk újabb potyázás reményében. Pezsgőt rendel Wilde kontójára, akivel még közli, egyszer találkozott egy amerikaival New Yorkban, akinek szörnyű akcentusa volt. Csak eggyel?, kérdez vissza Wilde. Brett szerencséjére üzenetet kap a boytól, hogy a szobájában várják, így örömmel lelép. A szobában Kay várja egy harcsabajszos ügynökkel és elmondja, hogy az angol titkosszolgálattól vannak és érte jöttek. (Úgy látszik ez a rész a bajszos ügynököké, kivétel Kay, akinek a kozmetikusa szerencsére jól epilál.) Gyors ütésváltás, de az erősebb arcszőrzet győz, a harcsabajszos kloroformmal elkábítja Brettet.

Danny és Archie a pezsgőzés végeztével együtt indul Brett szobájába, a liftből kiszállva udvariasan elengedik a szennyestartót toligáló Kayt és a bajszost. A feldúlt szobában persze nincs nyoma a lordnak, az éles eszű Danny máris rohan vissza a lifthez a gyanús személyzet nyomában. Ők időközben már leértek az alagsorba, ahol viszont orosz kollégáik fogadják őket és a bajszosok között erős tűzpárbaj alakul ki. A liften érkezik Danny is Archie-val, az amerikai begurul középre, és a röpködő golyók között sorra túrja a szennyestartó kocsikat barátját keresve. Végül az egyik tolikocsit megragadva visszamenekül a liftbe, Kay, akinek a társát közben lelőtték, utánaveti magát. Azonban hiába pakolják ki a szennyest, Brett nincs a kocsiban, őt az oroszok már bezsuppolták egy Citroën H furgonba és viszik a követségre.

Brett szobájában gyors megbeszélést tartanak: Danny, a több mint testőr máris indulni akar Archie-val Sinclair megmentésére. Biztos benne, hogy barátját a követségen mindenféle kínzóeszközökkel nyüstölik, hogy vallomásra bírják. Így is van, a félelmetes kínzó Senka névre hallgat, barna hajú, méretei 92-70-90, és Ararat konyakkal fenyegeti Brettünket a kandalló tüze mellett. A lord hősiesen állja a vallatást, nem árulja el az iratok hollétét, inkább kínzójával smárol hosszan.

Eközben a felmentő sereg megérkezik, Danny és Archie italszállítónak adva ki magát bejut az épületbe és keresni kezdik a foglyot. Hamarosan rá is bukkannak az intim testhelyzetben heverő párra, Danny pikírten felszólítja barátját, hogy vegyen búcsút Mata Haritól és távozzanak gyorsan. Mentsetek meg egy óra múlva! – közli Brett és visszahanyatlik a nő mellé. De nincs idő a léha örömökre, a behatolókat felfedezik és megszólal a riasztó. Barátaink az ablakon át ugrálnak kifelé, az oroszok utánuk. Nu pagagyí, Sinclair! A kezdeti nehézségek után Archie is elég jól belerázódik az ugrás-futás-mászás-menekülés mozgássorozatba, így hőseinknek sikerül felszívódniuk az éjszakában.

Ugrunk a film elején látott présházba, Danny és Brett csendben várja a ma éjjelre megbeszélt találkozóra érkező áruló informátort. Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold. Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott oszlopi közt lebegő rémalak inte feléjük. A fiúk nyakoncsípik, de csak Archie az. Kay küldte azzal a hírrel, hogy másik nyomot talált és azt követi, ezért nélküle kell elkapniuk az árulót. Aki máris ott motoszkál a közelben. Archie a nagy izgalomban lever egy pléhedényt, az árny megugrik, mindenki utána. And the winner is: Archie! Mert neki volt annyi esze, hogy becserkéssze a közelben parkoló Vauxhall-t, amibe épp beszállni készül délelőtti ismerőse, David Price. Megvan a tégla, lehet falazni. Lordunk némi büszkeséggel pislog rokonára, és bevallja: az ész Archie vonalán öröklődött, a vagyon Brettén.

Pezsgős ünneplés a szállodai szobában, Kayt is várják, mert nélküle sekély e kéj (bocs), de csak nem jön. Helyette a telefon csöng, Krilov az, aki közli: elkapták a csajt, de nem nyírják ki, ha Sinclairék hajlandók lesznek kicserélni Price-ra és a beígért NATO doksikra. A találkozó helyszíne egy kis hegyi zsákfalu másnap reggel, a térkép szerint csak egy út vezet be és ki. Egy a bökkenő: Price-t már az angolok magukkal vitték Londonba. Az oroszok szerencsére személyesen nem ismerik, tehát egy vállalkozó egyént fel lehetne léptetni Price szerepében, mint aliast. Sydney Bristow még kiskorú, Brettet ugyebár már ismerik, Dannyt pedig elárulná amerikai akcentusa. So the winner is: Archie! A távoli rokon nem túl lelkes.

Indul a nagy átverő manőver, innentől az egész olyan, mint a zseniális Top Secret! előképe. A falu felé vezető út egy erdős szakaszán Danny kiszáll, és fejszével nekiáll fát dönteni. Előtte még megnyugtatja Archie-t, hogy ha esetleg nem sikerülne a terv, akkor sincs nagy baj, Archie nem fog hiányt szenvedni kaviárban és vodkában. A falu szélén egy Toyota Crown mellől a csókos orosz kémleli az utat hatalmas távcsővel, a háttérben egy random helybeli ácsorog két öszvérrel. A találka helyszínére érve Brették kiszállnak, Archie aktatáskával a kezében elindul, a másik oldalról Kay lépked feléjük. Archie a korabeli Morning Star vezércikkének is büszkeségévé váló példamondattal megköszöni Krilov elvtársnak, hogy kimenti a dekadens nyugat imperializmusából, majd az oroszok beültetik Toyotájukba és elindulnak vele.

Brett és Kay követnék őket, de az Aston Martin kerekét az oroszok előrelátóan kiszúrták, szerencsére a két öszvér eladó. Brett mentegetőzik, hogy ez így nem igazán John Wayne-es, de a célnak megfelel. Közben Danielünk is munkája végére ér, de a számításba kis hiba csúszik: a fa nem az útra, hanem az erdő felé dől. De ennek végül is nincs jelentősége, ugyanis az oroszok egy közeli földútnál lefordulnak és egy nagy tisztás felé hajtanak. Helikopter száll le, Archie-t betuszkolják, de ő ugyanazzal a mozgássorral a másik oldalon gyorsan ki is száll. Ekkor érkezik futva Danny és némi ökölharc után megszerzi az oroszok Toyotáját. A kocsival legyakja a még talpon álló ellent, majd Archie és az időközben öszvérháton befutó Brett és Kay is beszáll, és négyesben elrobognak.

A záró jelenet természetesen a szálló bárja, pezsgőbontás, koccintás, flörtölés Kay-jel, aki azonban Danny és Brett meglepetésére nem velük, hanem Archie-val távozik, aki az oroszoktól kapott búsás előlegből jachtot bérelt a görög szigetek körbehajókázására. Hőseink azonban nem keserednek el túlságosan, végigpásztázzák a terepet és hamar találnak is két facér hajadont a felbuzgó tesztoszteron levezetésére...

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziszi050 2011.11.01. 16:44:05

Humorban nyerő Terry Thomas is!

Gabba 2011.11.01. 17:34:58

Igen, remekül hozza a belterjes angol arisztokratát. Az meg, hogy mindenkit sikeresen lelejmol, csak hab a tortán.

Amúgy egyik kedvenc filmem vele a Kis kiruccanás, ahol a zseniális Louis de Funés partnere.

Gabba 2012.07.18. 22:15:02

@wmitty: Naturellement, mon ami :)
süti beállítások módosítása