Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 2x17 - Olivia. In The Lab. With The Revolver.

2010. október 13. 11:00 - Tipca

Egy kis kávézóban vagyunk, ahol két régi iskolatárs újra találkozásának lehetünk tanúi. A férfi nagyon beteg, a beszélgetésből ítélve pedig a nő, Miranda, egy olyan cégnél dolgozik, ami segíthet, de a pasas nem emiatt kereste fel régi kispajtását. Az orvosok azt javasolták neki, keressen meg minél több régi iskolatársat, és ha ők is megbetegedtek, akkor talán közelebb kerülhetnek hozzá, mi baja a férfinek. A nő először csak a fejét rázza, aztán beugrik neki Lloyd Becker neve, aki egyszer a játszótéren bogarat etetett vele. A férfi olyan hálás, hogy kis tétovázás után még Miranda kezét is megfogja.

Később Miranda már kocsiban ül, a titkárnőjével egy onkológust kerestet fel a régi iskolatárs nevében. Mikor megáll a piros lámpánál, vörös foltra lesz figyelmes a karján, éppen ott, ahol a fickó megérintette. Vet egy pillantást a közlekedési lámpára, és mire visszanéz, a foltok már inkább kelések, vagy mik, majd hirtelen a nő összegörnyed a fájdalomtól. A lámpa zöldre vált, a nő kocsija mögött álló autó sofőrje hiába dudál, úgyhogy inkább kiszáll és előre sétál. Bekopogtat az ablakon, mire Miranda felkapja felhólyagosodott arcát, és kétségbeesve segítséget kér.

Olivia még mindig nem tud dűlőre jutni Peter ügyével kapcsolatban, és ez úgy csapódik le nála, hogy hajnali fél hatkor bowlingozni megy, de legalábbis a pályára, hogy Sammel dumáljon. Sam nem igazán tud mit mondani, ez már nem a balesettel kapcsolatos, ám van egy sejtése, hogy Olivia egy döntés miatt szenved álmatlanságban. Livvie bevallja, hogy így van, mire Sam hozzáteszi, hogy bár nem nagyon ismeri Oliviát, azt tudja, hogy jó ember, és hogy okkal tartotta eddig titokban azt a valamit. Úgy tűnik, nem jött segítség Mirandának, vagy legalábbis nem időben, mert a csapatnak a helyi hullaházban kell kezdenie a vizsgálódást. A korboncnok igazi Walter-fan, még az egyetemen járt az óráira, az ő ösztönzésének hála lett orvos. A jelenet már-már bizarrnak mondható, míg vissza nem rázódunk a rendes kerékvágásba, és meg nem látjuk a nem túl szép állapotban lévő hullát. A boncnok vegyi égésre gyanakszik, ám Walter kijavítja: neki a hólyagok inkább rákos szarkómáknak tűnnek, még az sem hatja meg, hogy ez általában a bőr alatt szokott jelentkezni, nem annak felszínén. UV-lámpát ragad hát, hogy megállapíthassa, honnan indult ki a rák (ilyet egyébként tényleg lehet, vagy csak az eset extrémitása miatt?). Meg is találják a kéznyomot Miranda karján.

A laborban Walter rögtön azzal kezdi, hogy lenyisszantja a holttest karját, mivel a bőrt kisütve szeretne ujjlenyomatot nyerni róla. És ha már úgyis sütögetnek, készít egy kis karamellát is Peternek. Mint kiderül, Miranda Greene egy ügyvédi irodánál dolgozott, ahol amolyan Erin Brockovichosan olyanoknak segített, akik bizonyos nagyvállalatoknak „köszönhetően” betegedtek meg. Most is épp egy nagyobb volumenű ügyön dolgozott, amiben nyolc számjegyű összeg forgott kockán. Peter megtalálja a nő noteszét, s benne azt is, hogy közvetlenül a halála előtt Miranda egy bizonyos Neil Wilsonnal ebédelt. Olivia este hazaviszi Petert, aki hiába próbálja beinvitálni, visszautasítja arra hivatkozva, hogy aludni akar. Akarni lehet, hogy akar, de nem tud, így a szokottnál is korábban érkezik a laborba, ahol már nagyban rotyog a karamella és a fővésben lévő levágott kar. Olivia szolidan elhessegeti Astridot, aztán nekiesik Walternek: el kell mondania Peternek az igazságot. Walternek nagyon nem akaródzik, szerinte Peter megutálná, ha kiderülne, és az eddigiek alapján azt kell mondanom, jogosan véli így. Előbb szeretne felkészülni a vallomásra, legalább addig legyen türelemmel Olivia. Livvie nagy durcásan, de belemegy. Megtalálják a kávézót, ahol Miranda és Neil (Olivia szerint álnév) találkoztak, és a pincér megemlíti, hogy a fickó betegnek tűnt, mint aki rákos. Olivia úgy gondolja, nyomon vannak.

Neil, aki nem is Neil egész jó állapotban van, mosolyogva vásárolgat a közértben csupa egészséges dolgot. A pénztárnál viszont megint rosszul lesz, kirohan hányni, aztán már nyúl is a telefon után, hogy megkeresse Lloyd Beckert, akit Miranda említett. Olivia elméletét, miszerint a férfi fertőzte meg rákkal Mirandát Peter hülyeségnek tartja, Walter azonban már nem olyan biztos a dologban. Felhozza a Halál érintését, ugyanis Kínában hisznek abban, hogy egyetlen érintéssel is hatással lehetünk más csíjére, azaz életenergiájára, már feltéve, ha elég sokat gyakoroltuk a módszert. Előfordulhat, hogy a férfi valami hasonló technikával kicserélte a csíjét a nőével, így ideiglenesen átadva neki a betegségét. Megtalálják az újabb áldozatot, Beckert is. A helyszínről hazafelé úton Peter végre megunja Olivia távolságtartó viselkedését, viszont teljesen félreérti a dolgot, így hadovál valamit arról, hogy ha elcsattant volna az a csók kettejük között, volna miről beszélniük, de nem történt semmi, tehát visszatérhetnének a gyökerekhez. Hosszú évek óta most először volt ilyen sok ideig egy helyen, úgyhogy az ő kis csapatuk, Walter, Olivia és ő (szegény Astrid kimaradt) olyan, mintha egy család volnának, márpedig ezt nem szeretné kockára tenni. Oliviának kapóra jön a félreértés, úgyhogy sodródik az árral, naná, hogy ez volt a baj, de jól van, éljenek tovább békében.

Astrid kutakodott kicsit, és talált még öt másik áldozatot is Chicagótól Hartfordig, épp csak azt nem tudni, mi a közös bennük. A képeket nézegetve Olivia rájön, hogy ismeri az egyik férfit (legalábbis tudja a középső nevét), de hogy honnan, arról fogalma sincs. Megint éjszaka van, konkrétan negyed egy, mikor kopogtatnak Olivia ajtaján. Sam az, jött Clue-t játszani. A detektívesdi közben elbeszélgetnek erről-arról, hogy Sam idősebb, mint amilyennek látszik, meg hogy magasabb is, mint amilyennek sokan hiszik. Az utóbbira Olivia felkapja a fejét, hát persze, a magasság! Még Jacksonville-ben felírta az ott talált magasságmérő mellé írt neveket, és ahogy jobban megnézi, az összes áldozat megtalálható a listában. Walter szerint lehet benne ráció, a kortexifan miatt azok az emberek sokkal érzékenyebben az energiaátvitelre. De hamarosan a gyilkos kilétére is fény derül, a kéznyom már majdnem megsült, csak ki kell hűlnie, aztán mehet a szkennerbe. Addig is Olivia megint ránéz Nina körmére, hátha az utolsó két alkalommal csak hazudott, és mégis megvan neki a kortexifan kísérletekben részt vett összes gyerek listája. Persze nem ez az igazi ok, ahogy arra Nina is gyorsan rájön, mikor a beszélgetés hirtelen Peter ügyére terelődik. Nina biztos benne, hogy Livvie nem mondja el Peternek a történteket, ahogy azzal fenyegetőzik, mert akkor már megtette volna. Azért látogatta most meg őt, Ninát, hogy lebeszélje Oliviát a vallomásról.

A gyilkos ezúttal Nick Lane nyomába ered, akiről Lloyd Beckertől hallott. Nick volt Olivia párja a kísérletek során, és később lett az a képessége, hogy képes irányítani másokat, amint azt az első évados Bad Dreams című részben láthattuk. Nick nagynénje sajnos nem segíthet, csak annyit tud, hogy az unokaöccse Brooklynba költözött, de se címet, se telefonszámot nem tud mondani. Viszont, teszi hozzá, érdekes, hogy fél éve egy másik jacksonville-i ismerőse is kereste őt. Neil, aki most John rákérdez, nem tudja-e véletlenül a nevét. Kisült az ujjlenyomat, de hiába lett tökéletes a nagy mű, az adatbázisban nem találják. Otthon Olivia csak addig nézegeti az esetek aktáit és a Jacksonville-ből származó listát, míg ki nem okoskodik valamit. A gyilkos igazi neve James Heath, a legelső áldozat, Julie Heath testvére. A férfi rákos volt, a húga minden nap bejárt hozzá, míg egy nap hirtelen rosszul nem lett, és meg nem halt. Olivia gyorsan leadja a drótot Broylesnak, aztán indulna is, ám az ajtaja előtt magába Heathbe botlik, aki Nate Reedként mutatkozik be, és azt állítja, Nick Lane-től kapta a címét.

Olivia szívélyesen betessékelné, ám ekkor Heath észreveszi Livvie jelvényét (Nick nagynénje nem mondta volna neki, hogy ügynök?), és mindketten rájönnek, hogy felesleges a további színjáték. Bunyózni kezdenek, közben Oliviának egy gyors hívásra is van ideje, elhadarja Peternek, hogy a gyilkos a lakásában van, aztán rohan is tovább. Végül a konyhában kötnek ki, ahol Olivia egy gyertyatartóval leüti Heatht, aztán megfenyegeti, ha még egyszer felkel, akkor kaphat többet is. Heath azonban nem akar felkelni, mert meglátja a húga fényképét a szétszóródott akták között. Ettől aztán zokogni kezd, elmondja, hogy mikor rákos lett, meglátogatta egy férfi, aki azt állította, a kísérletek miatt legyőzheti a kórt. A fájdalmak erősödtek, Julie pedig fogta a kezét, aztán egyszer csak megtörtént az első átvitel. A lány meghalt, ő viszont jobban lett. Meg akarta találni a férfit, aki meglátogatta, s jobb nyom híján úgy döntött, megkeresi a jacksonville-i csoporttársait, hátha valaki ismeri. Mikor meghalt a második kortexifanos, akkor jött rá, hogyan működik a dolog. Ha az a férfi nem jön el hozzá, a húga és a többi áldozat még mindig élne. Végszóra fut be Peter néhány zsaruval. Heatht elszállítják, Peter pedig rákérdez, hogyhogy Olivia őt hívta? Livvie bevallja, hogy Peter rajta van a gyorshívóján, aztán már majdnem mást is bevall, de végül csak megköszöni a segítséget.

Heatht egy titkos helyre vitték és egyelőre mesterséges kómában tartják, ami úgy néz ki, lelassította a rák terjedését. Broyles és Nina arról tanakodnak, ki lehetett az, aki aktiválni akarta a férfit. Broyles úgy véli, ugyanaz, akit a szarkeverő Harris felbérelt Nick Lane és Nancy Lewis aktiválására. Az első és legfontosabb feladatuk most az, hogy megtalálják a többi kísérleti alanyt, mert ha azok is az eddigiekhez hasonló képességekkel rendelkeznek, jobb, ha ők irányítják őket. Olivia elmegy Walterhez, és elmondja neki, hogy rájött, igaza van, nem okos dolog Pandora szelencéjével babrálni, úgyhogy nem fogja elárulni Peternek, hogy másik világból származik. Walter megköszöni, ám hozzáteszi, hogy épp elég kárt okozott eddig, most már ideje elkezdeni a rendrakást, ami egyértelműen az igazság bevallásával kezdődik. Végül úgy döntött, mindent elmesél Peternek, lesz, ami lesz.


 
Érdekességek:
 
- Az epizód címe a Clue nevű játékból ered, amivel Sam és Olivia játszottak is a rész során. A végén Olivia egy a játékban is szereplő helyszínen (a konyhában), a játékban szereplő fegyverrel (gyertyatartóval) tette ártalmatlanná James Heatht.
- Miranda Greene nem emlékezett pontosan az onkológus nevére, és találgatás közben megemlítette a Gorlamit is. A Mirandát alakító Diane Kruger játszott a Becstelen Brigantyk című filmben, ahol egy emlékezetes jelenet fűződik a Gorlami névhez.
- Sam megemlítette, hogy még sosem látta Oliviát színes ruhában, mindig csak szürkében és feketében, mintha katona volna. Nick Lane elmondása szerint a ZFT-ben írásba van foglalva, hogy a másik világ elleni katonáknak szürkében és feketében kell járniuk.
- Sam félmondata, miszerint idősebb, mint amennyinek kinéz, lehet, hogy kapcsolatban van a náci tudós, Hoffman örök fiatalságához?
- Samnél és a teóriáknál maradva, bedobnék egy saját elméletet: ez az „öregebb, mint látszik”, illetve a szürke, katonai ruházat emlegetése érdekes ötletet juttatott az eszembe. Mi van, ha Sam ébresztgeti a kortexifanosokat, és Olivia „kezelése” maga az ébresztési folyamat?
- Az előző részben, mikor December és Augusztus kisétálnak a másik világ moziján, mögöttük ott látható a Clue társasjáték alapján készült mozifilm plakátja.
- A szimbólumok megfejtése: ENERGY, azaz ENERGIA.
Címkék: rejtély fringe
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.10.13. 19:27:32

Van némi ráció a vázolt elméletedben.
Egy hülye kérdés: Miért kék a karamell?

Tipca 2010.10.13. 21:13:11

@Dave985: beszínezték. lehet, hogy hülyeséget mondok, de mintha úgy rémlene, mikor Walter sorolta a beszerzendőket a bőrkifőzéshez és a karamella készítéshez, asszem említette az ételfestéket is. astrid ott kérdezett rá, hogy az minek a bőr kifőzéséhez?

Llew 2010.10.13. 21:32:41

"ilyet egyébként tényleg lehet, vagy csak az eset extrémitása miatt?
Persze, a Fringe univerzumban. :) Ahogy teljesen felhólyagosodott, lenyúzott bőr sütésével ujjlenyomatot nyerni.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.10.14. 00:44:19

@Tipca: Nem tudom már melyik filmben vagy mesében, de láttam már ilyen ragacsos, karamellaszerű trutyit főzni. Valszeg ugyanerről lehet szó. Furcsa volt, na...

enzo23 2010.10.19. 08:53:15

Hát azért ez szerintem elég gyenge rész volt, a címéből én vmi böszme cliffhangerre számítottam a végén, ehelyett pont a szünet előtt egy ilyen húdenemmeglepőésnemcliffhanger jelenettel zárják le...háát...azért jöhetne már a többi rész...

Llew 2010.10.19. 10:03:17

@enzo23: ez nem évadzáró, csak egy sima évadközi rész. Pusztán a RTL Klub szakította meg a vetítést 4 v. 5 résszel a vége előtt.

enzo23 2010.10.19. 17:26:53

Azt tudom, én se úgy értettem, hogy eredetileg mért ilyenre csinálták, hanem inkább úgy, hogy pont egy ilyen uncsi végű résznél kellett megszakítani az RTL-nek, hogy még csak ne is izgulhassunk...

szinkrobi · http://iszdb.hu 2011.01.03. 09:42:24

Lányok, Fiúk!
Ma folytatódik! :-)

Tipca 2011.01.04. 00:05:00

@szinkrobi: Folytatódott ám, úgyhogy a hv-k is jönnek! Az új rész hogyvoltját már fel is töltöttem, és most már nincs megállás! Párhuzamos világok, musical epizód és a dupla évadzáró, jó kis anyag így a végére...
süti beállítások módosítása