Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 2x13 - What Lies Below

2010. szeptember 15. 09:05 - Tipca

Biciklisfutár érkezik egy bostoni irodaházba, épp sikerül elcsípnie a liftet, amiben rajta kívül egy meglehetősen rossz állapotban lévő fickó ácsorog. A pasas izzad, vérzik az orra, vörös a szeme, ráadásul az adott emeletre érve és a liftből kilépve össze is esik. A futár próbálja újraéleszteni, de nem sok sikerrel, a férfi meghal. Aztán a halott arcán hirtelen kidagadnak az erek, és kifújja az utolsó lélegzetét. A Múmiából megvan, mikor a múmia sáskát fúj a szájából? Ugyanez történik, csak a férfi sáska helyett vérrel borítja be a körülötte állókat.

Astrid és Walter nagyon összeszoktak mostanában, Astridnak ezúttal egy gyerekeknek fenntartott tudományos központban kell megtalálnia az öreget, mivel az már megint eltűnt. Nem ment messzire, épp csak kiselőadást tart az ötéveseknek halott matrózokról és ágy alatt megbúvó szörnyekről, aminek a tanulsága: minden új felfedezésnek szörnyű ára van. A helyszínre Peter és Olivia érnek oda először. Egyelőre annyi biztos, hogy a kopasznak holland igazolványa volt, és hogy nem várta senki az épületben. Olivia elbeszélget az egyik dolgozóval, aki a futárhoz irányítja, ő jött fel az áldozattal liften. Csakhogy a futár addigra már a mosdóban van, arcmosással próbálja lehűteni izzadó arcát, aztán nagy szemeket mereszt, mikor elered az orra vére.

Odalent befutnak Astridék is, Broyles az épület előtt felvázolja nekik az esetet, Walter már köpi is, hogy mik lehetnek a megoldások, mikor a bejáratnál a futár jön velük szembe. Broyles nyitná az ajtót, de Walter megakadályozza, így a srác vére csak az üvegre spriccel. Walter vet egy pillantást a bentről sietve érkező Peterre és Oliviára, aztán kiadja az ukázt: az épületet azonnal le kell zárni, se ki, se be nem mehet senki. Megjönnek a járványügyiek, akiknek a főnökével Walter szinte abban a pillanatban összerúgja a port, mert ő úgy gondolja, neki alanyi jogon járnak a vérminták. Végül Broyles meggyőzi a járványügyist, hogy a látszat csal, Walter tényleg zseniális, megérné adni neki egy kis szabad kezet. Először is azt kell kideríteniük, hogy miért csak a futár halt meg, ha a többiekre is ráfröccsent a holland vére.

Ezalatt odabent Peterék két csoportra osztják az emelet dolgozóit, akire ráfröccsent a vér, és akire nem. Bármilyen alaposak voltak is azonban, a futár barátja, a pultos lány megbetegedett, így a pánik kezdi felütni fejét. Oliviának feltűnik, hogy egy bizonyos Ames nevű férfinak aznap reggel két megbeszélése is lett volna, amit lemondott, mégis bent volt a munkában. Ebből arra következtet, hogy a holland vele találkozott volna, és rá is hibáz. Ames bevallja, hogy a kopasznak egy konkurens olajcégről voltak információi, de hogy melyikről, azt nem tudja. Broyles végigmegy a holland minden állomásán, ahol a holland megfordult attól kezdve, hogy leszállt a repülőről, de sehol nem talál újabb megbetegedéseket.

Walter rájön, hogy a vírus alighanem nem terjed a levegőben. Peter elbeszélget Oliviával, és megkérdezi tőle, felhívta-e már a húgát. Livvie nemmel felel, azok után, hogy az évad elején gyakorlatilag meghalt, nem akarja még egyszer a frászt hozni Rachelre. A meghitt pillanatot a recepciós lány töri meg, aki megunta, hogy egy irodában várja a spriccelést, ehelyett tesz egy kört az emeleten, majd kiveti magát az ablakon. Amikor a lány feléje indult, Peter megcsúszott, és egyenesen a holland vérébe tenyerelt, úgyhogy minden mindegy alapon gyorsan átvizsgálja a férfi zsebeit, hátha találnak valamit, ami esetleg közelebb vihet a titokzatos információhoz, amivel a fickó kereskedni akart. Meg is találja egy bérelt autó kulcsait.

A kocsi csomagtartójában egy bőröndöt találnak, benne pedig egy talajréteg mintát, melyet egy teszt alatt álló olajfúrótól loptak. Walter már elő is áll az elméletével: a vírus valószínűleg 75000 éves, és jelenleg mást sem akar, csak terjeszkedni, ezért akart a futár és a recepciós is kijutni az épületből. Erre már Broyles is felvonja a szemöldökét, mármint hogy a „vírus ki akar jutni”? Walter szerint a vírusoknak van tudatuk, példának okáért a veszettség vírusa, mely a vízben elpusztul, a megfertőzött betegekben súlyos víziszonyt idéz elő. Most, hogy már megvan a tiszta vírus, Walter gyorsan összerittyent egy tesztet, hogy ki tudja szűrni a fertőzötteket. Pakolás közben Peternek vérezni kezd az orra, de eltitkolja, és amikor ő következik a próbán, kicseréli a mintáját. Bármilyen ravasz volt is azonban, a kijáratnál a katonák észreveszik, hogy vérzik az orra, és hiába ordibál beeresedett képpel, mint valami zombi, visszaviszik.

Az eredmény 12 fertőzött lesz, köztük Peter, aki elveszett az épületben, plusz Walter és Astrid is bent maradnak (Walter kicsit ki is akad a fia miatt, úgyhogy elereszt egy „nem hagyom, hogy Peter újra meghaljon”-t), mert egy irodaház konyhájában nagyobb esélyük van megtalálni egy 75000 éves vírus ellenszerét, mint egy jól felszerelt laborban. Így is lesz, konkrétan a hűtőből kerül elő a megoldás, Walter ugyanis rájön, hogy anno a vírust egy vulkánkitörés által a levegőbe került kén pusztíthatta ki, így most egy kis torma is megteszi. Mert abban van kén. Hmm… Akármilyen bizarr, úgy tűnik, beválik.

A járványügyisek főnöke már éppen azt intézi, hogy odabent mindenkit kinyírjanak, úgyhogy pont időben jön Olivia az ellenszer receptjével. Csak egy a bibi, az előállítás órákba telhet, és a fertőzöttek kitartóan ostromolják a törhetetlen ablakokat (bezzeg a recepciós egyszerűen csak kiugrott rajta), amik addig már nem fogják bírni. Broyles szállítja a megoldást: altatógázt kell az épületbe juttatni, az majd kiüti őket. Nem jó, a szellőzést leállították, mikor még nem tudták, hogy a vírus nem terjed levegőben, a járványügyis pedig nem akarja egy embere életét sem kockáztatni emiatt. Sebaj, majd Olivia! Livvie egy macska kecsességével surran be hátul, csak azzal nem számol, hogy Peter észreveszi a recepciós pult biztonsági képernyőjén, így a nyomába ered. Egy óvatlan pillanatban aztán leteperi, bunyóznak egy sort, végül Peter Olivia pisztolyával távozik a helyszínről.

Lejár a kiszabott idő, a járványügyis beküldi a katonákat, hogy végezzék ki a bent lévőket, de Olivia az utolsó pillanatban bekapcsolja a szellőzőrendszert, úgyhogy a katonák már csak alvó embereket találnak. Megjönnek az injekciók, Peter magához tér, bocsánatot kér Oliviához, aki megérti, elvégre Peter nem volt magánál. Walter kissé búskomoran battyog ki az épületből, Astrid meg utána, és rákérdez, hogy ugyan mondja már meg, mit értett azon, hogy „Peter újra meghal”? Walter könnyedén hárítja a kérdést: vannak dolgok, amiket nem érdemes bolygatni.

 

 
Érdekességek:
 
- Az irodaház neve Vitas Petrol, aminek ha összekeverjük a betűit, a „Viral Test Op.” kifejezést kapjuk, azaz „vírusteszt művelet”.
- A szimbólumok megfejtése WINDOW, azaz ABLAK.
Címkék: rejtély fringe
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.09.15. 09:55:29

Jól indult, a „vírus ki akar jutni” résznél még érdekesnek is tűnt, aztán a végére erősen ellaposodott.

Tipca 2010.09.15. 10:36:28

Megmondom őszintén, nekem ez a rész jobban tetszett, mint a múltkori torzemberes X-akták koppintás. Külön jó volt, hogy Peter kicsit begolyózott a vírustól, és legyakta Oliviát, de főleg az, hogy emiatt előkerült Walter mocskos kis titka.

deku82 2010.09.15. 14:34:06

Gratulálok az összes eddigi hogyvolthoz! Most értem utól a TV-t, ezért ezt a részt kivételesen az RTL-en néztem meg, kiváncsi voltam a szinkronhangokra. Szerintem:
Astrid, Peter 5 (Tökéletes, mint az eredeti)
Liv 4 (Nagyon jó, pici eltérés)
Broyles 2 (Teljesen más a hang, de nem zavaró.)
Walter 1 (Nagyon szomorú, hogy pont az ő hangja nem passzol. Nemcsak az eredetihez, hanem a 60+ karakterhez sem illik.)

Bütyispy 2010.09.15. 19:12:18

Hello megint a HV zseniális,de lehet,hogy én vagyok a gyökér amikor a nőci kiugrott az emeletről a virus belőle is kiszállt vagy mi a franc azzal mi van?nem terjedt tovább?vagy akkor ez most,hogy van?

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.15. 20:47:48

ősi vírus ellen ecetes tormával
mindent visz:D

Tipca 2010.09.15. 21:47:48

@deku82: Walternek ez a második magyarhangja, az első évad közepén le kellett cserélni - asszem betegség miatt. A régi hangja sokkal jobb volt.

@Bütyispy: Miután becsapódott a kocsira (mert hát MINDIG kell egy kocsi alájuk :D), látszott, hogy ő is az üvegre spriccelt, utána pedig rögtön lefújták valami habbal, ami gondolom megakadályozta a terjedést. Ha a levegőben fröcsköli szét a vért, az más helyzet lett volna, de így nem vészes.

~Moi~ 2010.09.16. 18:25:13

Egyik kedvenc részem, az a bunyó, az nemsemmi :D

vasszűz 2010.09.17. 00:47:10

Ez a tormás dolog elég macgyveres volt:).
süti beállítások módosítása