Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 1x05 - Jéghideg ölelés

2010. szeptember 03. 12:46 - Neoprimitív

(Eredeti cím: A Chill Goes Through her Veins)

Vékonyka gyerekhang énekel az elmúló fájdalomról, a levegőben pedig mintha egy szellem vagy angyal lebegne a sötétben. Aztán fényszórók gyulladnak fel és az angyal már nem lebeg, hanem egy betonvas rácson hever és nem is annyira angyali, hanem inkább halott. És csöpög.
A telefon pedig csörög, mégpedig Beckett ágya mellett, így pár snittben láthatjuk a reggeli készülődést: az ékszeres dobozból, amit egy házaspár képe díszít, férfióra kerül a csuklóra, láncon függő gyűrű a nyakba, majd a fiókból pisztoly a tokjába – mehetünk. A helyszínen – ami egy építkezés – Esposito és Castle várja, az utóbbi teljesen fel van dobva. Az első igazi hideg nyomos esete, ezúttal szó szerint, ugyanis a már látott hulla jéggé van fagyva és most olvadozik. Ezért aztán Lanie sem tud pontosabbat mondani a haláláról egyelőre, Beckett pedig egy közeli képet kér az arcáról, hogy az adatbázisban megkereshessék.

Castle Discovery Channel-es ideái hamar szertefoszlanak – az arcfelismerő rendszer biofeedback-en alapul, azaz négyüknek kell végignyálazni egy irdatlan kupac aktát az eltűnt személyekről, hátha felismerik. Mázli, hogy Lanie gyorsan telefonál, azonosítani tudta a halottat. Melanie ujjlenyomata kábítószeres múltja miatt volt a rendszerben. Az biztos, hogy a holttestet fagyottan szállították a helyszínre, de a gyilkosság időpontjára vonatkozóan olyan nyakatekerten fogalmaz, ami előbb-utóbb Beckettnek is feltűnik. Nem véletlenül: Melanie Cavanagh-t öt éve fagyasztották le. Igaza volt Castle-nak, ez az igazi hideg nyom!

Beckett Melanie aktáját nézné át, de Castle már mondja is a lényeget, mert gyorsolvasással már végzett vele, amíg ő a női szakaszban volt. Házas volt, két gyerekkel és egy bankos férjjel, plusz némi kábítószeres priusszal. De ami a fő, időnként ellépett hazulról és csak napok múlva került elő, ezekkel indokolta a Sam, a férj, hogy csak az eltűnése után egy nappal értesítette a rendőrséget. Ideje értesíteni, hogy immár özvegy. A címen ajtót nyitó jóember viszont nem Sam, hanem Roger, akinek fogalma sincs róla, hogy ki az, akit keresnek. Csak annyit tud, hogy a lakás előző bérlőjét nyolc hónapja a nyílt utcán agyonlőtték. Castle rögtön elméleteket kezd gyártani, de a hivatásosak inkább maradnának a tényeknél. Akkor viszont a megmaradt hozzátartozókat, Melanie szüleit kell értesíteni, akikhez a gyerekek is kerültek, illetve jó lenne megtudni, mégis hogyan került a holttest az építkezésre. Az első feladat Beckett-é, a másik marad a duóra, Castle (ki gondolná) Kate-hez csatlakozik.

A szülők bár megrendültek, de valahol már régen felkészültek a rossz hírre. A lányuk annyira szerette a gyerekeit, hogy nem hagyta volna el őket. Az öt évvel ezelőtti nyomozás viszont csak keserű emlékeket ébreszt bennük: szerintük a nyomozó már elkönyvelte, hogy egy kábítószeres nő megint kivett egy kis szabadságot és gyorsan le akarta zárni az ügyet. Sloan nyomozó ma már egy kisvárosban sheriff és ha Melanie halálhíre nem is lepi meg, a férj meggyilkolása azért neki is váratlan. Ráadásul Beckett elég keményen rászáll, hogy kész előfeltételezések alapján nyomozott, csak azt kereste, ami megfelelt ezeknek. Azt például, hogy a nő a korábbi kábítószeres barátjához utazott Philadelphiába kész tényként kezelte, pedig ez az információ a férj barátjától származott. Beckett láthatóan nagyon a lelkére veszi a dolgot, a kocsiban ki is fakad Castle-nak, hogy mennyire utálja azokat a kollégáit, akik csak a nekik tetsző információkat keresik. Útitársa nem véletlenül író, sejti, hogy ez több szakmai büszkeségnél. Talán a csuklóján lévő férfióra a magyarázat? Csak nem az apja esetében is ez történt? Válasz helyett természetesen megint a mobil csörög. (Pocsék dolguk lehetett a régi forgatókönyv íróknak amíg nem volt mobil, ilyenkor mindig ki kellett találniuk valami értelmeset.)

Espositoék megtalálták az alkalmi hullaszállító kocsit, azon keresztül pedig a tulajt is. Mivel még a tagadáshoz is hülye, gyorsan kiderül, hogy tényleg ő szabadult meg a holttesttől, de az csak kéretlen hagyatékként maradt rá. Egy bérraktárat működtet és az egyik vevő már három hónapos elmaradásban volt a díjjal, ezért ki akarta szórni a cuccait. A helyiségben viszont csak egy bekapcsolt hűtőláda volt, abban pedig Melanie. A díjat mindig készpénzben fizették, fél évre előre, de a kilenc hónappal ezelőtti felvételek persze már sehol sincsenek. Minden esetre az utolsó befizetés két hónappal a férj halála után történt, tehát ő biztosan nem lehetett – de akkor ki? Castle otthon is ezen töpreng a nyitott hűtőszekrénybe bambulva. Szerencsére családi Watsonja, Alexis kéznél van: a tettes vajon leállt a fizetéssel vagy leállították? Melanie régi barátja drogozott, ezt vallotta korábban a férj barátja. Mr Wyler emlékszik is a nevére, mikor felkeresik, de az csak ekkor derül ki, hogy a feleség philadelphiai útját ő csak a férjtől hallotta. Mindegy, a név alapján gyorsan kiderül, hogy Kevin Henson-t nem sokkal az utolsó részlet befizetése után lesittelték és azóta is börtönben van. Viszont Sam lelövésekor még szabadlábon volt, ez megér egy személyes találkozót.

A beszélgetés viszont a várttól teljesen eltérő hangnemben zajlik. Henson szerelmes volt Melanie-ba és ez kölcsönös volt, de tudta, hogy a család soha nem egyezne bele a kapcsolatukba. Melanie azonban mindig hozzá menekült, ha nem tudta már elviselni a világot. Utoljára az eltűnése előtt, mikor rájött, hogy a férje megcsalja. El akart szökni vele és a gyerekekkel, mert drogos múltja miatt a bíróság soha nem ítélte volna neki őket. Henson viszont nem akarta őt tönkretenni, ezért inkább hazaküldte, ő pedig bevonult egy elvonóra – ha sikerül, akkor talán vállalta volna a közös jövőt. Mire kijött, Melanie többé nem hívta és ő tudta, hogy ez csak egyet jelenthetett, meghalt. Így viszont akár Sam és a barátnő is lehetett a tettes, Sam-et pedig esetleg épp a nő lőtte agyon később. Beckett-et érdekli, hogy Castle szerint egy legjobb barát nem szokott tudni a haver nőügyeiről? Mert ha igen, akkor érdemes ismét felkeresni Mr Wylert. Egy újabb névvel lesznek gazdagabbak, Elizabeth Forte, Sam egykori munkatársa volt. Most fogalma sincs, miért ül a kalickában, de Beckett fenyegetése, hogy akár a férjét is megkérdezhetik, nagyon gyorsan gyógyítja az amnéziáját. Fél évig volt viszonya a férfival, aki elkezdte kérdezgetni, mit tenne, ha a felesége kikerülne a képből. Mikor Melanie eltűnéséről értesült úgy megrémült, hogy azonnal szakított Sam-mel és még át is helyeztette magát. Csak éppen szólni nem szólt senkinek öt évig, Beckett legszívesebben megfojtaná. Marad tehát Sam gyanúsítottnak, de akárhogy nézi a tábláját, Kate-nek nem áll össze a dolog.

Castle-ék nappalijában közben a Szeleburdi család esti programja zajlik milliomos módon: Martha arcpakolással mászkál, miközben Castle és Alexis lézerpisztolyokkal vadászik egymásra. Amikor a csöngetésre ajtót nyitnak nehéz eldönteni, hogy Kate lepődik meg jobban a látványtól vagy ők a váratlan vendégen. Inkább az utóbbi, mert ha Alexis nem böki oldalba, Castle még behívni is elfelejti. Beckett szinte Batman barlangjában érzi magát, ketten együtt ki is adnák a történetét: az egyik milliomos, a másiknak megölték a szülejét. Az udvarias csodálkozás után azért kinyögi, hogy mi szél hozta: nem tudja összerakni a gyilkosságot. Castle szerint kétségtelenül Sam a tettes, de Beckett-nek bizonyíték kell, tudni akarja, hogyan történhetett. A barainstorming egész jól indul, de a „hogyan került a hulla a raktárba” kérdésnél megfeneklenek. Akkor menjünk a helyszínre, az nekem mindig segít! – javasolja szerzőnk.

Roger, a bagolyképű új bérlő kicsit kapkodja a fejét azon, ahogy ezek ketten megpróbálják rekonstruálni a Cavanagh házaspár utolsó estéjét, pedig a dolog működik. Melanie-t a lakásban kellett, hogy megöljék és mivel a férjnek nem volt kocsija, máshogy kellett elszállítani. A taxi kiesik, viszont ha már bérautó, akkor az lehetett akár egy teherautó is, amibe már hűtőládával együtt betehették a halott nőt. Csakhogy az ilyen kiszállításoknak nyoma kell legyen a portakönyvben – van is. Egy fuvar volt aznap, de a címzett öreg hölgy pontosan emlékszik rá, hogy ő nem rendelt semmit. A szállító viszont felhozta a ládát, majd amíg ő a portással tárgyalt, már vissza is vitte: úgy látszik, jó nyomon járnak. A nénike nem érti mire ez a felhajtás most, ő ugyan ezt elmondta már korábban is a rendőröknek. Beckett mérges, Sloan nyomozó nyilvánvalóan nem akarta megbolygatni előre kialakított koncepcióját minden féle zavaros hűtőládákkal.

Az udvaron álló teherautókról viszont Castle-nak ugrik be valami: pont ilyen kocsik álltak Wyler telepén is, lehet, hogy szerződése van velük? Egy teherautós legjobb barát nagyon hasznos lehet időnként! Bizony, főleg, ha olyan trehány, hogy nyoma van a könyvelésben, ő bérelt kocsit aznap a cégtől. Sokadik interjú Mr Wylerrel, ez már indulásnál rossz pont a számára, sok dobása már nincs. Érzi ezt ő is, így végre kiteríti a lapjait: valóban ő segített a holttest elszállításában. Sajnálta ami történt, de úgy érezte, ha nem segít, akkor azzal a gyerekeknek árt, akik így az apjuknak is búcsút mondhatnának. Félévente megkapta Sam-től a pénzt és ő fizette a raktárt, hogy ne lehessen vele kapcsolatba hozni. A halála után viszont nem akart az idők végezetéig fizetni – Beckett megígéri neki, hogy ő azért még dolgozni fog ezen. Még tájékoztatják Montgomery-t a végkifejletről, aki elmereng, hogy a sors végül is igazságot szolgáltatott, Kate pedig indul tájékoztatni a családot. Azaz csak indulna, mert Castle-nak valami nem tetszik. Sloan meg sem említi az öreglányt a feljegyzéseiben. Ha olyan biztos volt benne, hogy Melanie maga szökött meg, akkor miért kezdett egyáltalán kérdezősködni a ládáról? Mrs Marsh-nak már nagyon elege van a látogatókból: persze, hogy emlékszik a rendőrre, az nem öt, hanem alig egy éve járt csak nála. Idősebb, civilben volt és bicegett – a leírás pontosan illik Melanie apjára.

Castle tesz egy erőtlen kísérletet, hogy lebeszélje Beckett-et a további lépésekről. Melanie halott, Sam megbűnhődött, a gyerekek jó helyen vannak és boldogok. Kate-nek sem tetszik, amit tenni-e kell, de egy rendőrt nem befolyásolhat, hogy tetszik-e neki a befejezés. Davidson először is arra kíváncsi, hogy mi a vád ellene? Ha a kérdezősködése közvetlenül összefüggésbe hozható Sam halálával, akkor emberölés. Igen, ő is rájött arra, amire Castle-ék, Melanie-t otthon kellett megöljék. Részletesen elmondja, mit tett volna egy apa a lánya gyilkosával – nem, beismerni nem ismer be semmit, csak egy apa ezt tette volna. Korábban azt mondták neki, esély sincs beazonosítani a veje támadóját, most majd kiderül, igaz-e. Addig is kérne egy ügyvédet.

Az őrsön Beckett nézi a két gyerek képét. Aztán – saját maga számára is váratlanul - választ ad Castle korábbi kérdésére: nem az apja, az anyja volt az áldozat. Hármasban mentek volna vacsorázni az apjával, de az anyja nem jött meg. Otthon már egy nyomozó várta őket, aki Sloan-hoz hasonlóan minél gyorsabban meg akart szabadulni az ügytől. Az anyját leszúrták, nem rabolták ki, meg sem erőszakolták, bandák közti harc véletlen áldozatának könyvelték el. Az apja a gyilkosság után alkoholista lett és majdnem ráment. Neki sikerült visszahoznia a normális életbe, ezért viseli az óráját. A veszteségre a láncon lógó gyűrű emlékezteti. Most már van háttere is Nikki Heat-nek, de Kate szeretné, ha Castle nem az ő valódi életével traktálná az olvasókat. Beckett otthonában most visszafelé zajlik a reggeli rituálé: pisztoly, óra, lánc, majd a telefonért nyúl: Szia Apa! Castle pedig Esposito segítségével előkeresi Joanna Beckett régi aktáját az irattárból és olvasni kezdi.

Címkék: castle
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása