Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 2x11 - Unearthed

2010. szeptember 01. 09:00 - Tipca

Kórházban kezdünk, fiatal lány fekszik gépre kötve, a pap éppen most adja fel neki az utolsó kenetet. Az anyuka sírdogál egy kicsit, aztán bólint. A lányt leválasztják a gépről, beáll a halál, aztán a testet már viszik is a műtőbe, hogy széthordhassák a szerveit. Beindul az operáció, a doki éppen a vese verőeret nyisszantaná el, mikor a csaj hirtelen felül, megragadja az orvos ingének elejét, és egy betű-számsort visít a döbbenten pislogó férfi arcába.

Megjönnek a „rejtélyesek”, Broyles már mondja is a tudnivalókat. A lány – Lisa – elsőéves gimnazista, tornaórán összeesett, kómába zuhant, aztán beállt a halál, a karaktersor pedig, amit feléledésekor hadart a haditengerészet egy kódja, pontosabban kettő. Az eleje egy Andrew Rusk nevű altiszt azonosítója, a vége pedig annak a tengeralattjárónak a rakétaindító kódja, amelyen Rusk szolgált. Viszont a jelek szerint semmi kapcsolat nincsen Rusk és Lisa között, szóval nem sok értelme van, hogy ismeri a kódokat. Szerették volna a témáról Ruskot is megkérdezni, de három napja eltűnt.

Oliviáék bemennek elbeszélgetni Lisával, aki egész tűrhetően van ahhoz képest, hogy gyakorlatilag halott, ám amikor megemlítik neki Rusk nevét, hirtelen oroszul kezd el hablatyolni, noha eddig nem is beszélte a nyelvet. A „kis csillag” kifejezést többször is elsüti. Míg Oliviáék a haditengerészet emberével tárgyalják meg a történteket, és hogy Rusk folyékonyan beszélt oroszul, Walter lelép beszélgetni egy kómás asszonnyal, és máris kész az elmélete. Szerinte, amíg Lisa halott volt, a lelke kvázi átvándorolt Rusk testébe. Peternek már a szeme sem rebben ennek hallatán.

Olivia elbeszélget kicsit Lisa anyjával, aztán a tárgyra tér: szeretné, ha Walter megvizsgálhatná a lányt, hátha segíthet megtalálni Andrew Ruskot. Anyu kerek-perec visszautasítja, a lánya már eleget mondott, nem tud többet, ám ekkor Lisa a vécé tükrében megpillantja Ruskot, és sikítófrászt kap. A FBI főhadiszálláson Olivia épp Charlie-nak (WTF?!) ecseteli az ügyet, mikor beállít Mrs. Rusk. Őt is kihallgatják, de szinte semmi újat nem tud mondani, csak hogy nem ismeri Lisát, és a „kis csillag” az ő beceneve, így szokta szólítani a férje, ha kettesben vannak. Eközben Peterék Walter home-videóit nézegetik, amelyeken az öreg nagyon durva frizurával belefurkál a diákok koponyájába, az agykéreg egy bizonyos pontját stimulálva, hátha ettől médiumok lesznek. Na most, Lisának pont ott volt aneurizmája, szóval ez magyarázhatná a testen kívüli élményt.

Olivia újabb kísérletet tesz, hogy meggyőzze anyut Lisa vizsgálatáról, és egyben elhangzik a Fringe történetének legkínosabb beszélgetése is, hiszen Livvie rögtön ajtóstól ront a házba, és kipirult arccal vigyorogva bizonygatja, hogy Rusk márpedig telepatikus vagy ilyesmi úton akar üzenni a külvilágnak Lisán keresztül. Nem csoda, ha ezek után anyu finoman szólva elküldi a búsba. Olivia mindenesetre ad neki egy névjegyet, hátha, ám ő is meglepődik, mikor később megcsörren a telefonja. Lisa az, újra látta Andrew Ruskot, ráadásul egy roncstelepen. Peter és Olivia gyorsan kiszállnak a helyszínre, ahol Lisa már bővebben tud nyilatkozni, látta, amint Ruskot lelőtte egy másik férfi, és ezt a porban talált töltényhüvely is alátámasztja. Az egyik közeli kocsi csomagtartójából aztán előkerül Rusk holtteste, Lisa pedig rángatózni kezd.

Vissza a kezdetekhez. A kórház folyosóján a csapat arról beszélget, hogy Rusk már három napja halott, amikor Walter hirtelen a fejéhez kap, majd szó szerint lerohanja anyut, hogy mikor is támadt fel a lánya? Rusk halála és Lisa feltámadása nagyjából egy időben történt, úgyhogy megszületett a legújabb elmélet: Rusk távozó életenergiája bikázta be a kiscsaj szívét, s mikor így tett, az energia magával vitt némi emléket is. Az anyuval lévő pap, aki láthatóan elengedhetetlen velejárója anyuéknak, mert mindenhol ott van, szóval a pap tisztára kiakad, épp csak toporzékolni nem kezd, hogy márpedig ilyen nincs és istenkáromlás és juj, hogy merészeli Walter. Az öreg nem hagyja magát, jól legorombítja a papot, aztán igent mond anyu kérdésére, miszerint meg tudja-e gyógyítani a lányát. Valamivel később elismeri, hogy hazudott, fogalma sincs, mi okozhatja a rohamokat, mert hogy Rusk emlékei nem, az biztos. Mindenki megdöbbenésére Olivia tálalja a lehetséges megoldást: az életenergiával és az emlékekkel együtt Rusk betegsége is átszállt Lisába – már ha volt neki, mert a haditengerészet aktája szerint nem. Ejha, azért megnézném, Greg House mit kezdene ezzel az üggyel…

Nos, Livvie ezúttal beletenyerelt, mint azt az önmagát eláruló tengerész hebegéséből leszűri. Kiderül, hogy a tengeralattjárón szivárgott a reaktor, és Rusk 16 órán keresztül ki volt téve a sugárzásnak, mielőtt kiszellőztethették volna a lezárt szakaszt. Csak azért nem halt meg, mert kapott egy kísérleti sugárzáselleni szert. Walter agyontömi Lisát drogokkal, hogy segítsen az agyának ellazulni, és így Rusk minden része nyugodtan távozhasson. Nos, Rusk mozgolódni kezd, de ahelyett, hogy elmenne, inkább előtérbe jön, és a rész átcsap az Ördögűzőbe. Lisa/Rusk mély hangon beszámol az utolsó perceiről, majd mikor Livvie a gyilkosa nevét kérdi, azt feleli, nem tudja, de a bal karja megsérült. Olivia gyorsan körbetelefonálja a kórházakat, és rá is bukkan Jake Sellegre, egy másik tengerészre, aki ráadásul antiterrorista kiképzést kapott.

Jaj, ez már de hiányzott! Charlie és Olivia kiszállnak a bokszteremhez, ahol Selleg edzeni szokott. A férfi ott is van, ám mikor meghallja, hogy az FBI felőle érdeklődik, angolosan távozik a hátsó ajtón. És igen, jól gondoljátok, jön a fogócska. Elől Selleg, mögötte Charlie, hátul pedig Livvie. A futkározásnak – jó szokás szerint – egy kocsi vet véget, de kivételesen most nem hal meg senki, épp csak megkoccintja kissé Selleget, akit Charlie így könnyedén a földre bír teperni. Lisa magához tér, elnézegeti kicsit Rusk holttestét, aztán inni kér. Peter készségesen elszalad neki üdítőért, ám belebotlik a magába merülve motyorászó Walterbe. Az öreg éppen Lisa leleteit nézegeti, és szerinte valami nem stimmel, mintha még mindig Rusk agyhullámai dominálnának. Peter sarkon fordul, ám a labort már üresen találja.

Selleg nem sokat tököl, viszonylag gyorsan bevallja, hogy Rusk felesége bérelte őt fel, hogy tegye el az urát láb alól, mivel az folyton verte. Csak úgy mellesleg hozzáteszi, hogy azért mielőtt meghúzta volna a ravaszt, még elmondta Rusknak, hogy a felesége a pokolba kívánja. Telefon Peternek, aki közli a rossz hírt: Lisa/Rusk megszökött. De legalább nem nagyon kell találgatni, hova ment. Mire Mrs. Rusk hazaér, Lisa már stukkerrel a kézben várja, aztán megkötözi, és körbelocsolja a házat benzinnel. Hiába a rozsdás tragacs, megint Peter ér először a helyszínre, és szokás szerint megint besétál a rosszfiúk (ez alkalommal rosszlány) karjaiba. Próbál hatni a mélyben szunnyadó Lisára, hogy küzdjön meg a második esélyéért az életre, de csak Charlie kábítólövedéke menti meg egy headshottól.

Mindenki boldog, Rusk lelke elhagyta Lisa testét, bár hogy miért, azt nem nagyon értem. Walter magyaráz valamit, hogy elintézetlen dolga volt, csak addig maradt, de mivel az asszony életben maradt, a dolog ugyanolyan elintézetlen még most is, mint volt. Na, mindegy, Lisa és anyu elbúcsúznak, Walter egy latin Biblia idézettel mutatja meg anyunak, hogy azért ő sem teljesen hitetlen Lisa pedig azt tanácsolja Livvie-nek, hogy ha akar valamit Petertől, akkor gyorsan lépjen, mert jövőre tizennyolc lesz, akkor pedig ő fog lépni. Végezetül átlátogatunk New Yorkba, egy autóbalesethez, melyben az egyik sofőr az életét vesztette. A mentős megállapítja a halált, mire a fickó kinyitja a szemét, és oroszul annyit mond: „kis csillagom”.


 
Érdekességek:
 
- Az epizódot 2009-ben forgatták, az első évadhoz, ám csak most került bemutatásra.
- A Fox tévécsatorna a következővel reklámozta a részt: „Egy különleges, előásott (Unearthed) epizód az első évadból, mely csak most kerül bemutatásra.” Néhány sorral lejjebb azonban a reklám megkérdőjelezi saját magát. „Egy újabb rejtély: ez vajon tényleg az első évad egy eddig be nem mutatott epizódja, vagy egy alternatív valóság?”
- Andrew Rusk aktája szerint a USS-Gloucester 747-es számú ballisztikusrakéta hordozó (SSBN) tengeralattjárón szolgált, csakhogy a Hidegháború végeztével az USA felhagyott az Ohio osztályú tengeralattjárók gyártásával, így a meglévő négy SSBN mellé tervezett hat (744-től 749-es számig) sosem készült fel. Azonban ha mégis megépült volna, akkor is egy amerikai államról lett volna elnevezve, nem pedig egy angol városról.
- A főcím a megváltozott második évadosról (melyről a 2x01-nél bővebben is megemlékeztem) erre az epizódra visszaváltott az első évadosra.
- Csak úgy mellékesen: Lisa léggömbjei a kórházban csupa zöld és piros.
- A szimbólumok jelentése: AVENGE, vagyis BOSSZÚ.
Címkék: rejtély fringe
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.09.01. 09:34:23

Ez a párhuzamos univerzumos magyarázat elég gyenge, hisz Peter is ott volt, és az eddigi részek alapján ez nem a Sliders, hogy végtelen számú párhuzamos világ legyen.
A rész nem volt valami nagy szám. Engem kifejezetten zavart, hogy csak a "lélekvándorlással" foglalkoztak, Lisa feltámadásán láthatóan mindenki könnyedén túllépett.

"szivárgott a reaktor" - itt a magyarázat! Ez a rész nem is egy párhuzamos univerzumban játszódott, hanem egy messzi-messzi galaxisban és Rusk a Halálcsillagon volt börtönőr. :D

walya 2010.09.01. 11:35:07

Ez a Charlie-s dolog engem is összezavart. Már azt hittem le maradtam vmiről...

Elloth 2010.09.01. 11:49:54

Nem csak téged, sokakat megzavart, hogy Charlie él.

A rész tényleg nem volt nagy rész, unalmas volt, de lesz majd még jobb is.

Tipca 2010.09.01. 12:16:56

@Llew: Miért ne lehetne végtelen számú párhuzamos valóság? Igaz, hogy eddig csak a miénkről meg arról tudunk, ahol Bell van (az a világ ugyanaz, mint ahonnan Walter elhozta Petert?), de engem az lepne meg, ha kiderülne, csak ez a kettő létezik, mert hát miért? Miért pont ez a kettő, és miért csak azok?
Lisa feltámadását elintézték annyival, hogy Rusk életereje bikázta be a szívét.

Egyébként nem hinném, hogy csak úgy random rész lett volna. Akkor miért most tették volna be, mikor Charlie már halott. Ha mondjuk az évad második része lett volna, senkinek nem tűnt volna fel, szóval ezt direkt időzítették így - szerintem.

@Elloth: Unalmasnak azért nem nevezném, olyan átlagos epizód volt. Viszont Charlie felbukkanása és a fogócska nekem nagyban növelte a nosztalgia faktort. :D

brczi 2010.09.01. 12:41:48

@walya: Enegem is megzavart. Annyira, hogy írtam a retek klubnak, hogy mekkora köcsögök, mert ismételnek már megint és nem is jelezték. Ezt benéztem...

nautilus64 2010.09.01. 13:15:04

@brczi: ne aggódj, én is szidtam őket, hogy miért kell cserélgetni az epizódokat (simán kinéztem volna belőlük)? :D azután kiderült, hogy ez a rész direkt van itt...

~Moi~ 2010.09.01. 16:13:14

Nem volt ez rossz rész. Olyan elterelő, hogy hát mégse haladjanak már olyan gyorsan az események...
Szerintem ezzel, hogy felvetették az Alternatív világot, csak a saját hülyeségüket akarták palástolni, hogy nem adták le hamarabb... Bár nem tudom. Mindenesetre furcsa Charlie felbukkanása..
De a HV jó volt :)

kla 2010.09.01. 16:15:47

Tényleg az 1.évadból kimaradt rész volt, nincs itt semmi újabb párhuzamos világ. :) Ezt a részt amúgy eredetileg nem is abban az időpontban adták le, amikor amúgy ment a sorozat, hanem egy másik napon.

kla 2010.09.01. 16:16:32

Ja és elvileg a DVD-n is csak extraként lesz rajta, szóval hivatalosan nem ez a 2x11.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.09.02. 01:41:39

Ha jól veszem ki az "érdekességek" rovatban és a kommentek közt szereplő infókat, nem lőttem bakot előző nap, amikor egy középszerű, igazából a sorozat lényegét, főfonalát nem érintő epizódot besúvasztottak a 2. szériába, mindeközben hozzágyártották ezt az alternatív valóságos maszlagot, hogy mégse legyen annyira ciki ez a húzás. Ügyesek.:P

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.09.02. 01:42:53

@Dave985: Amikor azt tételeztem fel, hogy... Hiába, késő van, egész nap gépeltem ezt a nyomorult disszertációt.:PP

enzo23 2010.09.06. 23:50:39

Ja, ebben a részben végre magamtól észrevettem még nézés közben a Megfigyelőt :)
A mai részben nem, viszont az meg tetszik :)
süti beállítások módosítása