Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 1x02 - Veszedelmes viszonyok

2010. július 31. 20:20 - Neoprimitív

(Eredeti cím: Nanny McDead)

Pinkkel nyitunk, aki egy padlón heverő telefonból énekli, hogy "I wanna have a fight", de közben már húz is le a kamera az alagsorba, ahol valaki abszolút nem rendeltetésszerűen használja a társasház közös szárítógépét: a ruhákat le szokták előbb venni, mielőtt begyömöszölik a gépbe. Az őrsön közben Castle mond le minden kártérítési igényéről, ha tanulmányi kirándulásain valami baj érné. Beckett reménykedve kérdezi, hogy akkor máris lőhet-e, de egyelőre még nem Castle-ből lesz az aktuális hulla. Beckett el, Castle-ra még papírmunka vár.

Az alagsorban Ryan és Esposito röviden tájékoztatják Beckettet arról, amit eddig megtudtak (az áldozat a 12/f-ben lakó családnál volt dada), így megvan a személyazonosság, a padlón heverő, horpadt fehérítős flakon képében pedig a gyilkos fegyver is, öröm az ilyen nap. Beárnyékolja az örömét, hogy a 12/f-be igyekezvén a kajánul vigyorgó Castle fogadja, pedig ő olyan szívesen hagyta volna az őrsön. Castle viszont már a tetem nevét is tudja (a portástól, aki szintén rajongó) és ismét flört üzemmódba kapcsolna, még mindig hiába. A jól szituált család elmondja, hogy Sarah délelőttönként jött, kimosott, kettőre ment a gyerekért a suliba, majd hol a papa, hol a mama jött haza vacsorára, előző este éppen a férj. A hátrahagyott cuccai között pedig nincs ott a mobilja, amin a mama kereste ma, mikor hallotta, hogy nem ment el a gyerekért. Volt egy fiúja, Brent, de már szakítottak, többet nem tudnak róla. Castle még kérdezősködne, de Beckett véget vet a zenének, és megy értesíteni a halott szüleit. Castle először döbben rá, hogy vannak ennek a munkának olyan részei, amit nem lehet jópofizással letudni.

A körzetben éppen a duó és Montgomery bámulják a monitort, de Castle reményei ellenére nem pornót néznek, csak a biztonsági kamera felvételét a liftből. Látszik, ahogy Sarah leviszi a mosnivalót, majd visszamegy a lifttel és 40 perc múlva újra le. Utána már csak az őt megtaláló öreg hölgy használta a liftet, tehát a tettes a lépcsőn kellett, hogy lejusson. Ryan már kezdené is ellenőrizni az épületben éppen dolgozó szerelőket, de Castle szerint inkább a 8/b-ben lakó csendes srácot kellene. Kicsodát? Ja, hát kell legyen a házban egy ilyen visszahúzódó figura és szerzőnk rögtön olyan drámát rittyent a kitalált alak és a valódi hulla köré, hogy mindenki lélegzet visszafojtva hallgatja - kér valaki kávét? Oda a varázs, de azért az előadást még Beckett is értékeli. Otthon Alexis éppen a nagyi extravagáns konyhai alkotásának romjait próbálja eltakarítani, de Castle már amúgy is bekapott egy szelet pizzát hazafelé. Alexis megállapítására pedig, hogy kezdi felvenni a zsaruszokásokat olyan boldog képet vág, mint ha Pulitzer-díjat kapott volna. Sajnos kénytelen beismerni, hogy a valódi gyilkosságoknál csak az után derül ki a gyilkos, ha már elkapták. A "Nekem miért nem volt dadusom?" kérdésre nagyon szórakoztató szópárbaj alakul ki az időközben megjelenő Marthá-val, de mivel ez a cselekményt most nem viszi előbbre, viszont Beckett telefonon ugrasztja Castle-t a hullaházba, ugorjunk mi is.

A halál okának ismertetése közben megtudjuk, hogy a new-yorki rendőrségnek sincs elég pénze, valamint azt is, hogy Sarah szexelt percekkel a halála előtt. Beckett értetlenkedésére Castle gyorsan felajánlja, hogy ő szívesen elmagyarázza, ez mit jelent... Érdekes viszont, hogy Lanie spermát nem, csak spermaölőt talált és sebek sincsenek. Erőszakról tehát aligha lehet szó, ha pedig a partner óvszert viselt akkor nagy a valószínűsége, hogy ismerték is egymást. Sarah mobilja változatlanul hiányzik, pedig a bemérés szerint az épületben kell legyen. Viszont a forgalmazási listából látszik, hogy valaki rendszeresen hívogatta egy kártyás készülékről, ő pedig nem hívta vissza, tehát a hangpostáján bizonyára vannak üzenetek a hívótól. Ráadásul, ha a hívó olyan hülye, hogy hitelkártyával fizet egy kártyás telefonért, akkor a nevét is ki lehet deríteni, bizonyos Brent Johnson, csak nem? Brentünk már bent is ül a kihallgató-szobában, ahová a belépés előtt Beckett tisztázza a játékszabályokat Castle-lal: csak megfigyelő, kuss legyen. Az eredmény borítékolható: ha már nagyon csúnyán néz, akkor Castle kicsit befogja a száját, de nem sokáig. Brent pöpec gyanusított, hazugsággal kezd, kurvának nevezi a hangpostán Sarah-t - csak sajnos igazolható alibije van, pech! Sarah haláláról a vele egy házban dadáskodó BFF-től, Chloé-tól értesült, aki a munkát is szerezte Sarah-nak. Castle csak les, mikor Beckett felszólítja a srácot, hogy a következő kihallgatásig ne hagyja el a várost. Akkor meg pláne, mikor kiderül, hogy ehhez persze nincs joga, de ha ő ezt nem tudja, akkor miért ne? By-the-Book Beckett-től ilyen húzás, Castle le van nyűgözve.

Akkor viszont beszélni kell Chloé-val, aki a közeli játszótéren pesztrálja éppen a szomszéd kislányt. (Közben megismerhetjük főhőseink házasságról vallott, természetesen homlokegyenest eltérő felfogását is. Ja, és Castle-nak a játszótérről is csak a befűzhető facér kismamák jutnak az eszébe...) Chloé zavarban van, végül is ő semmi biztosat nem tud, de azért furcsálja, hogy az utóbbi időben Sarah sokszor maradt késő estig - "véletlenül" mindig akkor, amikor anyu dolgozott és apuka jött haza korán, nocsak. Míg apukát mennek kikérdezni, Beckett kioktatja Castle-t, hogy ezért nem kérdez sokat a gyanúsítottól az elején, megvárja, míg célzottabban teheti. Már eleve gyanús volt a férj? - Castle javasolja, hogy ha ilyen pókerpofát tud vágni, akkor egyszer beszállhatna egy nála rendezett játszmába, de Kate-et sem a bestseller szerzők, sem a vetkőzős póker lehetősége nem csábítja, de kár! A szerető férjről gyorsan kiderül, hogy ezt a két dolgot ő külön-külön is gyakorolja, de nem érti, mi köze van ennek Sarah-hoz? Beckett-ék meg azt nem értik, hogy ő mit nem ért, aztán a helyzet gyorsan tisztázódik - nem csak egy tarka tehén van, apuka mással csalta anyut. Sarah-nak azért kellett túlóráznia, hogy legyen aki vigyáz a gyerekre, amíg apu hűtlenkedik. Még egy ideális gyanúsított megy a kukába, ez kezd egy kicsit kínos lenni. Castle meg is jegyzi, hogy Beckett nagyon morgós lesz, ha nincs gyanúsítottja, de szerencsére Ryan már szállítja is az újabb delikvenst - anyucit. Bizony, ő is hazudott, az iskola hiába próbálta az irodájában elérni, mikor senki nem jött a kissrácért. És persze róla is kiderül, hogy semmi köze a dologhoz. Éppen Sarah-tól tudta meg, hogy apunak viszonya van, mert nagyon kínosan érezte magát, hogy őt használják alibinek, ezzel az indíték ugrott. A lehetőség is, mert ő meg az ügyvédjénél dekkolt éppen, hogy apukát meg tudja lepni egy szép válóperes idézéssel, boldog család. Ezzel átmenetileg ki is fogytunk a potenciális tettesekből.

Otthon Castle a biztonsági kamerák felvételeit nézi a laptopján, megpróbál rájönni, hová lett Sarah mobilja. Martha piszkálódásai (hogy tudniillik "kutatásból" nem lehet majd a számlákat kifizetni) lepattannak róla és arra sem reagál, hogy melyik épeszű, házas nő enged be önként egy ilyen csinos lányt az otthonába. Az látszik a képeken, hogy először még Sarah kezében volt a telefon, mikor másodszorra ment le, akkor már nem. Sőt, az egymás mellett lejátszott két felvételen végre más is látszik: a két liftezés nem egyforma ideig tartott. Másnap ezt Castle a liftben demonstrálja is az elég szkeptikus Beckett-nek. (Persze el is mondhatta volna, de tetszik neki Beckett parfümje.) Kiderül, hogy másodjára Sarah nem a 12-ről, hanem a 15. emeletről jött le, az óvszer gazdáját tehát itt kell keresni. Az első próbálkozás nem talál, a hetvenhét éves bácsika ugyan szívesen bebizonyítaná Kate-nek, hogy a szex nála még nem lehetetlen, de folyosón éppen megjelenő mama és főleg a kislánya sokkal érdekesebb - erre a kislányra vigyázott Chloé a játszótéren. A mamának fogalma sincs, hogy Sarah járt-e Chloé-nál a gyilkosság napján. A hálószobából álmosan felbukkanó férje sem tud semmit, ő akkor éppen itthon aludt. Castle egy hirtelen ötlettől vezérelve kikéredzkedik a WC-re, egy kis kotonvadászatra. Meg is találja a fürdőszoba-szekrényben (ettől mondjuk fél New-Yorkot le lehetne tartóztatni), és visszatérve suttyomban elkezd telefonálni. Hát nem megint Pink fakad dalra? Mégpedig a hálószobából, Sarah-nak az ágy alatt heverő telefonjából, és a ház ura valahogy nem örül annyira ennek a fejleménynek.

A kihallgató szobában bevallja, hogy viszonya volt Sarah-val, de állítja, hogy a lány pár perccel 1 óra előtt élve távozott tőle. Azért ekkor, mert Chloé ilyenkor hozza haza a kislányt a játszótérről. Ő a numera után elment zuhanyozni és visszafeküdt aludni, Chloé tudja igazolni, hogy nem hagyta el a lakást. Mielőtt jobban megszorongathatnák, sajnos egy ügyvéd is megjelenik, aki azonnal magával is viszi Mr Harris-t, mint Castle találóan megjegyzi, kár, hogy vannak, akik ismerik a jogaikat. Most már csak meg kellene bizonyosodni róla, hogy igazat mondott-e, de Chloé begyűjtésénél Castle-nak egyszerűbb javaslata van: nézzék meg a lift többi felvételét. Az alibi sajnos megáll, mert Chloé hat perccel Sarah után jön fel a lifttel, ennyi idő alatt pedig a férj nem rohanhatott le gyalog a pincébe, csaphatta agyon a lányt és érhetett vissza a lakásba. Beckett-nek viszont feltűnik egy fontosabb dolog is: a kislány, Becca nincs Chloé-val. Akkor viszont miért jött haza a lány? Ő szintén pontosan ismerte Sarah napirendjét, tudta mikor lesz lent a mosókonyhában. Behozni viszont nem sikerül, a lakótársa szerint egy órája visszament Harris-ékhoz, vigyázni a kislányra. Az éjjeliszekrényen pedig ott egy mosolygós kép a Harris családról Chloéval - csak éppen Chloé a mamát már kivágta a képről.

Beckett attól tart, hogy most a másik vétkes félnek, Harris-nak is megpróbál törleszteni, tehát elő a szirénát és irány a belváros. Espositóék már ott vannak, a portás szerint előbb Chloé majd Harris is befutott, szóval ha aggódnak miatta, akkor nem kéne sokáig tökölni. Beckett megint a kocsiban hagyná rajongóját, de Castle jönni akar, ha már előre lemondott minden kártérítési igényről. Oké, de kísér és figyel, nem részt vesz és idegesít - utasítja  Beckett. (Akar valaki fogadni?) A lakás ajtaja viszont nyitva és a padlón fekvő Harris-on is az egészségesnél több késszúrás van, ez nem jó ómen. Viszont még él és a család többi része is sikeresen bezárkózott a fürdőszobába, csak Chloé tűnt el. Mielőtt idejük lenne ötletelni, hogy hova lett, a portás telefonja megoldja a helyzetet, egy lakó szerint ugyanis valaki egy nagy véres késsel ücsörög a mosókonyhában.

Beckett eltávolítja a Maunika show különkiadására érkező lakókat és ráparancsol Castle-ra, hogy be ne jöjjön, ő megpróbál épségben kihozni mindenkit a helyiségből. Chloé nem kicsit meg van zakkanva, legalább is erre utal, hogy éppen a saját lábán próbálgatja, elég éles a konyhakés. Jobban szeretné, ha Beckett lelőné, de ő biztosítja, hogy senkit sem akar lelőni - csak Castle-t, aki természetesen a parancs ellenére beoldalgott, hogy Beckett még véletlenül se tudjon csak egy dologra koncentrálni. Chloé gyanította, hogy Sarah hetyeg Harris-szal, pedig a férfi az ő vadászterülete volt, őt dugta és neki ígért válást majd házasságot. Azért jött egyedül haza, hogy megbizonyosodjon a gyanújáról, ami a frissen szétdúlt ágy láttán sikerült is, ezután lejött, hogy beszéljen Sarah-val a hatásköri túllépésről. Hiába próbált szót érteni vele, ezért dühében a szavaknál súlyosabb öblítős kannával nyomatékosította az érvelést. Utána pedig megijedt és hogy ne vegyék észre azonnal a holttestet, berakta a szárítóba. Mellesleg Mr Harris sikeresen gondoskodott nála egy nem várt utódról is. Beckett nagyon megértő, nagyon figyelmes, de azért először a méretes kést szeretné kidumálni az egyre vadabb tekintetű Chloé kezéből, ami végül sikerül is neki, Castle pedig végre mer levegőt venni.
Harris a mentőbe, Chloé a járőrkocsiba, Castle pedig boldogan gratulál Beckett-nek és magának, hogy lám, túl van az első ügyön és megúszta sérülés és golyó nélkül. Beckett mosolyogva bíztatja, hogy ne adja fel a reményt, talán majd legközelebb. Csak Castle újabb dicséretétől komorodik el, hogy milyen ügyesen játszotta meg az együtt érzőt a pincében. Ő nem játszott semmit, a pasas kamatyolásának súlyos következményei vannak, de ő csak simán megússza az egészet. Castle azért egy méretes asszonytartást lát még a jövőjében, de Kate-nek ez - érthetően - nem elég.

Otthon Castle elmélyülten pötyögi a legújabb fejezetet a laptopjába és bevallja a lefekvés előtt beköszönő Alexisnek, hogy egyáltalán nem az volt a tettes, akire számított volna. Kis családi idill majd távoztában Alexis még megköszöni, hogy neki ő volt a dadusa. Castle atyai szíve ott helyben elolvad, abba is hagyja az írást, hogy némi keresgélés után előhalásszon egy képet az egyik fiókból. A fotón a két-három éves Alexis fogja a kezét egy játszótéren, ő pedig boldogan réved a múltba.
 

Címkék: castle
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.08.02. 23:20:34

szerintem az első rész messze jobb volt, mint a második.

az újdonság varázsa talán

meg a sztori se volt olyan jó, szerintem, de várom a holnapit :}

Neoprimitív 2010.08.03. 12:54:37

@pingwin: Szerintem még a mai rész sem lesz az igazi, inkább olyan kóstolgatós, kevesebb benne a humor, ez most inkább a nyomozásról szól, de azért ki ne hagyd!
A jövő héttől kezd el igazán felpörögni, nagyjából onnan kezdve kerültek a helyükre az egyes karakterek. (A Ryan-t alakító Seamus Dewer pl. eredetileg egyáltalán nem volt benne a sorozatban, utólag hozták be és az első rész egyes jeleneteit ezért újra is kellett forgatni.)

Duerre 2010.08.03. 21:14:46

Nekem jobban tetszett ez a rész, mint az első. Viszont a szinkronra már én is azt mondom, hogy kritikán aluli. A mosókonyhát a rész felében mosdónak fordították... Anyámnak magyaráznom kellett hogy mi van, mert így aztán teljes volt neki a káosz. Gondolom nem volt ezzel egyedül :(

Amúgy köszönöm a részletes hogyvoltot.

Neoprimitív 2010.08.03. 21:40:31

@Duerre: Köszi, örülök, hogy tetszett! Ahogy most nézem a 3. részt, egy jó hír van: tutira lecserélték az első két rész fordítóját. A mostani szöveg eddig egészen korrekt. A hangok sajnos még mindig nem az igaziak, de már ez is óriási haladás.

tnsnames.ora 2016.04.21. 15:07:24

@Neoprimitív: Nagyon erős-ütős rész volt, a sorozatírók lubockoltak a kreatív szövegírás tengerében.Számolatlanul jöttek a jobbnál-jobb poénok is, miközben maga a sztori is pörgősen, ám szépen lett felépítve. Én azt hittem az epizónyitó-poénhegyekkel az örsőn le van tudva a humor erre az epizódra, de közel sem, sőt még további lapáttal is sikerült rátenni.

Nagy kérdés, hogy ilyen erős sorozat-kezdés után marad-e patron a továbbiakra, fokozható-e ez egész. El nem tudom képzelni, hogy kilenc évadon át csak kerülgesse egymást a két főszereplő, de igazából az ellenkezőjét sem.

A hogyvolt is szenzációsan jó volt nagy köszönet érte: nagyon érzed ezt a verbális szöveges műfajt. Semmi felesleges karakter, semmi hiányérzet az olvasóban, de a leírt szöveggel kimaxolod a lényeget. Csak gratulálni tudok hozzá. :)

Neoprimitív 2016.04.22. 10:20:39

@tnsnames.ora: köszi, régen volt :)

Nekem az első pár évad örök kedvenc marad. Utána nagyon sok helyen változtak a hangsúlyok, elhagytak olyan dolgokat, amelyeket én szerettem, de vannak, akik most is imádják, nem tekintem az én véleményemet etalonnak. (A 9. évadról szóló hírt nem tudom, láttad-e, ha lesz, akkor az már biztosan más lesz.)

tnsnames.ora 2016.04.22. 10:43:45

@Neoprimitív: Köszi a reakciókat.
- Igen, nekem teljesen kimaradt az egész sori, de még cím szintjén is (de én amúgy nagyon outsider vagyok az egész sorozat-témában). Tőled hallottam először erről a Castle-ről a PoI-talin. És igen, pont a 9.évados hír apropóján néztem bele éppen most (persze mindenképpen meg akartam sasolni valamikor). El sem tudom képzelni az egészet Stana Katic és figurája nélkül.
- Kiváncsivá tettél milyen hangsúlyok változtak, tolódtak el az évek során. Arra is kiváncsi vagyok meddig jutok el a soriban, az első 3 évadot szerintem tuti megnézem.
- Egységesnek látszik a vélemény, hogy valami eltört a Castle-ben az első évadok után.

Van két kérdésem is, de csak akkor válaszolj, ha belefér idődbe, kedvedbe:
(1) Mennyire érzed helyénvalónak a sokat emlegetett Mentalista-párhuzamot? (Én abból csak az első részt láttam, és az nem volt kedvemrevaló).
(2) Illetve ismered-e a Shark-ot, illetve a Murdoch nyomozó rejtélyeit?

Neoprimitív 2016.04.22. 10:59:31

A Mentalistából csak az első pár részt láttam, nekem nem jött be. A Castle kezdeti évadaiban az volt az egyik pozitívum a hasonló, "külsős zseni segít a rendőröknek" sorozatokhoz képest, hogy Castle nem volt zseni és a rendőrök sem voltak fejetlen csirkék nélküle.

Ahogy az ujjlenyomatnál is látszott - ő meg tudott kerülni olyan korlátokat, amelyeket a rendőrök nem, illetve időnként más szempontból tudta nézni az ügyeket, mint a "van-e bizonyíték a vádemeléshez" rendszerben gondolkodó zsaruk.

A Shark-nak azt hiszem az első évadát láttam, utána már nem, a Murdoch-ot nem láttam.

tnsnames.ora 2016.05.13. 19:23:40

@Neoprimitív: Mit szólsz? Elkaszálták a Castle-t, mégsem lesz Stanic nélkül folytatás. Nem is értem egy percig is hogy gondolhatta bárki is ezt komolyan. Bocs, hogy csak itt és nem a junkie-n, de nem szeretnék semmi spoileresbe belemenni.
süti beállítások módosítása