Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 2x04 - Momentum Deferred

2010. július 13. 16:00 - Tipca

Indíthatnám azzal ezt a hogyvoltot, hogy ebben az epizódban még a megszokottnál is nagyobb a fejetlenség, de olcsó és kiszámítható poén volna, úgyhogy inkább csak belevágok. Valamiféle raktárban járunk, ahonnan épp folpackba csomagolt emberfejnek tűnő holmikat pakolnak át egy hűtött kamionba. Mivel ez a Fringe, valószínűleg nem csal a látszat, tényleg azok vannak a csomagokban, aminek kinéznek. A futárok lecsekkolják a szállítmányt, aztán indulnának, de egy idegen kocsi áll le az utca közepén. „Eltévedtem”, mondja a kiszálló ember, de meg sem várja a választ, villámgyorsan lelövi a fegyveres őröket. Kivéve az egyiket, aki vele van, és segít megszerezni a kulcsokat.

A lövöldözős bepattan a kamionba, az áruló búcsúzóul még megkéri, hogy ha a szállítmányban van, amit keresnek, majd szóljon, ám az egyik őr nem halt meg, és lepuffantja egykori társát. A sötét idegen elhajt a fejekkel teli kamionnal, ám az áruló őr nem halt meg. Elterül, aztán kissé darabos mozgással feláll, és elindul a lövöldöző őr felé. Az beleereszti az egész tárat, mire a másik végre elterül, és vér helyett valami higanyszerű anyag kezd el folyni belőle. Szentséges T-1000-es, mi lesz még itt?

Harvard. Walter újabb mesés ötlete, hogy laposférgeket etet Oliviával, mert csak. Na jó, nem ok nélkül, hanem hogy emlékezzen a balesete előtti eseményekre, és ezt egy régi kísérlettel próbálja magyarázni, de én nem láttam semmi értelmét. Olivia úgy tűnik, igen, vagy legalábbis elég kétségbeesett mostanra, mivel szó nélkül felhajtja a féregturmixot, amit Astrid szervíroz neki. A flesselést viszont el kell halasztaniuk, ugyanis telefon jön, és a csapat máris indul az Elias Cryonicsba, ahonnan ellopták a fejeket. Chicago és New York után ez a harmadik kriogén labor, ahova betörtek, és mindenhonnan csak lefagyasztott fejeket vittek el. Közben leértek a férgek, Olivia megint vörös villózást lát, képeket Bellről, egy kis harangról (hehe), meg a World Trade Center ikertornyairól. De persze az istenért nem szólna erről Peternek. Walter szemügyre veszi a lelőtt árulót, és ugyanarra jut, amire a nézők is, ez bizony higany, s hogy teljes legyen az összkép, a hulla zsebében megtalálja a szájpadlásszögelő átváltoztató berendezést, ergó a higanyvérű alakváltó volt. Hmm, ez ismerős valahonnan. Ál-Charlie nem igazán örül a fejleményeknek.

Ezalatt a sötét idegen kibontotta a mirelit árut, és minden egyes fejnek lenyírt egy csíkot a hajából. Ez biztos valami fétis a higanyembereknél. Épp az utolsó fejet hajítja dühösen a közeli tó partjára, mikor beállít Ál-Charlie, és felrója az idegennek a négy hullát, de azt még inkább, hogy egy közülük való az FBI kezébe került. A pasas csak a vállát vonogatja, és bosszankodva közli, hogy még mindig nincs meg a keresett holmi, irány az Észak-Karolinai raktár. Ál-Charlie nincs túl jó bőrben, ezt a haverja is megjegyzi, ám nincs mit tenni ellene. Az alakváltó túl sokáig bújt Charlie-bőrbe, ezért haldoklik, és csak az menthetné meg, ha visszamenne egy új háromtüskés szerkezetért, és alakot váltana, csakhogy addig nem engedik, amíg nem végzett a küldetéssel. Más – például a fejvadász fickó – kütyüje meg nem jó, mert, gondolom, mindenkinek személyre szabják.

Broyles védőőrizet alá akarja vetetni Oliviát, mivel mikor legutóbb előkerült egy tüskés szerkezet, a gazdája ki akarta nyírni őt. Livvie csak nevet: az hat hete volt, ha az alakváltó ki akarná nyírni, már rég megtette volna. Mindenesetre a szerkezetet elkéri Broylestól, hátha Peter talál rajta valami érdekeset. Talál is, méghozzá azt, hogy a kütyü csordultig van adattal. Eközben Walter a Harvardon újra megvizsgálta az alakváltó holttestét, és feltűnt neki, hogy míg az ő vérének 47%-a higany, a legutóbbi alakváltóé (legalábbis akit ők annak hittek) teljesen normális, tehát könnyen előfordulhat, hogy az Oliviára vadászó gyilkos még él, és mostanra bárki lehet. Azért Walter jó híreket is tartogat, méghozzá azt, hogy talán tudja, hogyan lehetne megtalálni az alakváltót. Ismét előkerül az évad első részében látott videókazetta a belőtt lányról, aki látja a más dimenzióból valókat, és Walter szerint erre talán még most is képes lehet.

Ál-Charlie-nak nagyon oda van a bundája, konkrétan kezd teljesen szétfolyni, így hát beugrik az első gyógyszertárba, bevág a kosárba egy marék higanyos hőmérőt, aztán a parkolóban kiissza belőlük a cuccot. Peterék arra jutottak, hogy a szerkezeten lévő adat nem más, mint a legutóbbi lemásolt ember külseje, így hát Olivia felkerekedik, és meglátogatja Ninát a Massive Dynamicnél, akiknél az előző szerkezet van. Mivel a régi megsérült, ezért semmit nem tudtak róla lementeni, de azt remélik, hogy az újjal kombinálva ki tudják belőle nyerni az adatokat. Az ügyön dolgozó pasas, Brandon még azt is felajánlja Oliviának, hogy akár élőben is követheti a folyamatot az MD szerveréről. Walter és Peter felkeresik Rebeccát, a felvételen lévő lányt, aki mostanra nő lett, és régebben láthatóan gyengéd szálak fűzték Walterhez. Peter ennek nem igazán örül, mivel az apja akkoriban elvileg még az anyjával volt.

Rebecca fura. Nem elég, hogy kicsit vontatottan beszél – nem is csoda, ennyi drog után –, de ráadásul még áldja is Waltert, amiért megajándékozta egy olyan csodálatos képességgel, ami segítségével „ragyogni” látja a más világból származókat. Legalábbis régebben látta, manapság egyre ritkábban jön elő, mondhatni szinte soha, és ez nagyon szomorú dolog. Walter felajánlja, hogy segíthet neki visszanyerni a képességét, Rebecca meg a sarokba hajítja az „5 éve tiszta” jelvényét, és csillogó szemmel igent mond. De csak azért, mondja, mert segíteni akar megtalálni az alakváltókat. Persze, persze. Irány a Harvard, Rebeccát kikötözik valami ágyhoz, teli nyomják tudattágítóval, aztán valamiért megfordítják az ágyat, és fejjel lefelé lógatják a nőt. Közben befut Olivia is, és Astriddal rátöltik a telefonjára a Massive Dynamic arckép azonosító programját, mely máris 20%-nál tart. Walter egyfajta hipnózisba akarja juttatni Rebeccát, felvázolja, hogy a Harvard udvarán sétálnak, Memorial Church előtt. Gondolom, hogy immitálják a templomot, Walter megkéri Petert, hogy üssön rá az odakészített kis harangra. Peter megteszi, és ebben a pillanatban Olivia ájultan rogy össze.

Na végre, flessel egy normálisat is, nem csak villanó pirosat. Csak megtudjuk, mi történt a WTC-ben az évadzáró vége után! William Bell régi kedves ismerősként fogadja Livvie-t, és elanekdotázgat arról, hogy kislány korában Olivia mindig Willamnek hívta. Eközben folyton a frászt hozza a nőre, akinek furcsa időkiesései és emléktorzulásai vannak, de Bell szerint ez normális és múló mellékhatása az „utazásnak”. Sőt, a nő szerencsés, mivel azok, akik nem rendelkeznek az ő speciális képességeivel, a dimenzióutazáskor egyszerűen csak széthullanak. Olivia felrója Bellnek, hogy a kísérletei emberéleteket tettek tönkre, de a hirtelen oxigénpalackból lélegző Bell ezt elintézi annyival, hogy a haladás néha áldozatokat követel. Ő és Walter már jó ideje tudják, hogy háború közeleg, ezért létrehoztak egy Őrt, aki a WTC-s világ és Olivia világa közötti kaput őrzi. Csakhogy a WTC-s világban alattomosabbak a dimenzióutazni vágyó Jones félék, mivel kifejlesztettek egy félig ember, félig gép hibrid fajt (mondom én, hogy T-1000-es), amik emberfeletti képességű alakváltók, és abban a világban csak úgy nevezik őket: az első hullám.

Oliviának a töke tele van a mellébeszélésből meg a rejtélyes megjegyzésekből, az igazságot akarja tudni. Bell szerint előbb vagy utóbb az is ki fog derülni, hiszen mindig ki szokott, de ahhoz Oliviának meg kell végre értenie, hogy ugyanazon az oldalon állnak. Az alakváltók keresnek valakit, aki segíteni tud nekik átjárót nyitni (az mondjuk ködös, hogy ha nincs átjáró, ők eleve hogyan jutottak át), épp ezért Oliviának előbb kell megtalálnia, mivel ő a Kiválasztott, az összes vizsgált gyerek közül mindig is Livvie volt a legerősebb. Ezután Bell lerajzol egy fejhallgatóra emlékeztető valamit. Elmondja, hogy ez jelöli azt az embert, akit Oliviának keresnie kell, mutassa meg Nina Sharpnak, ő majd segít. Bell a tollával ráüt az asztalán álló kis harangra, mire Olivia kezd magához térni. Bell felállítja, és az ablakhoz vezeti Livvie-t, mondván, állva könnyebb lesz, aztán megjegyezteti a nővel a görög mondatot, és meghagyja neki, hogy ismételje el Peternek. Ő tudni fogja mit jelent, és segíti majd abban, hogy az ő oldalára álljon. Közben a valódi világban Walter épp adrenalinnal készül Olivia szívét sokkolni. Bell elmondja, hogy vezetés közben hozta át a nőt, és habár a lendületet időben el lehet tolni, az ereje attól még megmarad. Az adrenalinos fecskendő lecsap, az emlék-Olivia kirobban a kocsija szélvédőjén, a valódi pedig felébred, és egy sikoltás után csak annyit tud kinyögni, hogy beszélnie kell Nina Sharppal.

Rebecca már megy is, nem sokat tudott segíteni, de legalább lesz Walternek egy potya numerája, ugyanis szeretné hazakísérni a nőt, egyedül, úgy, hogy Peter nincs ott. Peter belemegy, aztán maga is elbúcsúzik Rebeccától, aki jókívánságát küldi Oliviának, majd hirtelen ledermed, és némán mered Peterre, akinek ragyog az arca. Nocsak, nocsak. Peter rákérdez, hogy mit néz, de Rebecca csak a fejét rázza: biztos csak a drogok utóhatása. Ál-Charlie felbukkan a laborban, de csak Astrid sertepertél ott árván, így hát menne is, majd később beszél Oliviával. Távozáskor megakad a szeme az arcfelismerő progin, mely már 60%-nál tart, és még a szokottnál is jobban elmélyül a hangja, mikor megtudja, mi az. Olivia hiába rohant New Yorkba, Nina Sharpnak fogalma sincs, mi lehet a fejhallgató, de ha Bell szerint az alakváltó gaztevők vezérének testén van ez a jel valahol, akkor valószínűleg a fején lehet, hiszen azokat lopkodják mostanában. Ezután elismételteti Livvie-vel William Bell szavait: „Vihar közeleg, és csak úgy lehet megállítani, hogy Olivia előbb találja meg a vezért.” Hoppá, a „vihar” szóra felcsillan Nina szeme.

Mikor Bell megtudta, hogy létezik egy másik oldal is, legjobban attól félt, hogy a két univerzum összeütközése, összekapcsolódása elkerülhetetlen lesz. És, mint ahogy azt az hógömbös kísérlettel bizonyítja, két test egyszerre nem töltheti ki ugyanazt a helyet, tehát az egyik világ meg fog semmisülni. Ezt a folyamatot emlegette Bell úgy, hogy „az utolsó, szörnyű vihar”. Hirtelen beugrik Oliviának még egy vörös fless, Bell azt a kriogénraktárat is megnevezte, ahol a fej el van rejtve. Már éppen megemlítené Ninának, mikor SMS érkezik Ál-Charlie-tól: Nina az alakváltó. Ne higgy neki, és tűnj el onnan!

Olivia elbúcsúzik Sharptól, és kimegy az épületből. Az utcán stílszerűen dörög az ég (értitek, hisz vihar közeledik), és Ál-Charlie fogadja, mondván, az emberei már körbevették az épületet, a közeli sikátorban áll a kocsi, ami biztonságos helyre viszi Livvie-t. Olivia kimondottan örül a felmentő seregnek, sopánkodni kezd, hogy már majdnem elmondta Ninának, hogy a Laston-Hennings Cryonicsnál van az a bizonyos fej, mikor csipogni kezd a telefonja. Az arcfelismerő végzett, és már azonosította is az alakváltót: Charles Francis ügynök.

Kezdődik a bunyó, Ál-Charlie úgy dobálja ide-oda Oliviát, mint valami rongybabát, és közben még arra is van ideje, hogy leadja a drótot a haverjainak a fej hollétéről. Néhány ütés, pár rúgás, aztán jöhet a mehet, fojtogatni kezdi Livvie-t. Szegény nő már az utolsókat rúgja, mikor a sikátorba egy elcseszett Eric Roberts hasonmás sétál be, hogy „mégis mit csinál azzal a nővel, jó ember?” Ál-Charlie-nak se kell több, pár lövéssel leteríti Ericet, de nagy hiba volt. Nem, nem azért, mert Eric Roberts ismeri Chuck Norrist, hanem mert közben Oliviának alkalma adódik megszerezni az elejtett stukkerét, és beleereszti az egész tárat Ál-Charlie-ba, akit végül csak egy headshot-tal lehet kivonni a forgalomból. Walterék megérkeznek Rebecca házához, ahol a párbeszédből kiderül, hogy valószínűleg tényleg volt valami kettejük között, és ezért Walter bocsánatot is kér. Rebecca nem bánja, sőt, megismételné a dolgot, a drogozás után egész nosztalgikus volna, Walter szerint viszont nem volna jó ötlet. Majd talán egyszer, most egy búcsúcsóknál nem futja többre.

Broyles Oliviát vigasztalja, aki valami miatt magát hibáztatja, amiért Charlie meghalt, bár azt nem igazán értem, miért. Akit ő megölt, az nem Charlie volt, és nem miatta vannak itt az alakváltók. Na mindegy, a szomorú híreket még lehet tetőzni, a kriogén raktárt negyed órával az előtt rabolták ki, hogy az FBI odaért volna. Pech. Olivia teljesen maga alatt van, hogy elbukott a Nagy Küldetésben. Hát igen, a korábbi higanyember épp most borotválja le a fejes (pontosabban most fejetlen) fejét, aztán odailleszti a már előkészített testhez, rálöttyint egy kis higanyt, és a két külön testrész már kezd is összeforrni, az alakváltóvezér szeme pedig – amolyan „szarj be, MOST!” módon – kinyílik.


 
Érdekességek:
 
- A rész elején kirabolt kriogénraktár neve Elias. A Walt Disney alapítójának teljes neve Walter Elias Disney volt, akiről egy városi legenda úgy tartotta, hogy lefagyasztatta a testét, hogy később újraéleszthessék.
- Rebecca vezetékneve Kibner. A Testrablók támadása című ’78-as filmben – melynek témája az emberek alakját felvevő idegenek voltak – a William Bellt alakító Leonard Nimoy Dr. Kibner karakterét alakította.
- Charlie egy Slusho üdítőitalos pohárból issza ki a higanyt. A Slusho márka, melyet J.J. Abrams talált ki, már több filmjében, sorozatában is felbukkant.
- Az előző részben, mikor Diane Burgess kiszállt a taxiból, a kőkerítés oszlopába vésve látható a jel, amit Bell mutatott Oliviának.

- A szimbólumok jelentése most MEMORY, azaz MEMÓRIA. Gondolom, egyértelmű, miért.

Címkék: rejtély fringe
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~Moi~ 2010.07.13. 17:08:35

Nagyon jó volt a HV (Y). Rész is tetszett, eddig talán a legizgibb :)

Ugyandehogy (törölt) 2010.07.13. 17:34:02

"azt kérdezi, hogy meg tudok-e javítani egy másik világbeli, ismeretlen technológiát...?
.....max. 3 óra"

:D

limbekcs 2010.07.13. 17:50:56

„szarj be, MOST!” - lol

Bütyispy 2010.07.13. 19:10:23

Jó volt a Hv,azt a lapos férges dolgot én se igazán értettem,de ezért Walter a tudós és nem én:)

aya 2010.07.14. 08:46:16

Rosszul emlékszem, hogy Francis ügynök nős volt? Miért nem kereste a neje miután az alakváltó kinyírta?

Tipca 2010.07.14. 13:47:11

@aya: Nem emlékszel rosszul, volt felesége. Gondolom, hazajárt, vagy a fene tudja. Kérdés, hogy az alakváltók csak a külsőt tudják vajon lemásolni, vagy az emlékeket is?

klay30 2010.07.14. 15:59:20

Nekem az volt logikátlan, amikor rájöttek, hogy még él az alakváltó és tanakodtak, hogy ki lehet az. Szerintük bárki lehet, szerintem meg az lett volna a logikus, hogy picit visszaemlékeznek. Amikor ugyanis megtámadta az alakváltó Olíviát a kórházban és üldözni kezdték, akkor tudták, hogy az ápolónőt kell elkapni. Aztán azt hitték, hogy Charlie elkapta és mindenki megnyugodott. Vagy tévedek? Javítsatok ki, ha igen.

Bütyispy 2010.07.15. 19:59:41

@Tipca: Szerintem az amlékeket is,mert valahogy be kellet mennie a FÖBI-hez ahogy Phoebe Buffay mondaná.

vasszűz 2010.07.15. 20:47:27

"Bell elmondja, hogy vezetés közben hozta át a nőt, és habár a lendületet időben el lehet tolni, az ereje attól még megmarad."

Ezt nem értem, nem úgy volt, hogy Olivia beszállt egy liftbe, és egyszer csak a párhuzamos világban találta magát?

Tipca 2010.07.15. 21:38:39

@klay30: Naja, de kellett bele az izgalom. :D De egyébként igen, csak egy kicsit gondolkodni kellett volna, és ha mást nem is, legalább egy picit a körmére nézhettek volna "Charlie"-nak, aki lelőtte az állítólagos alakváltót.

Valamiért nem látom vasszűz hozzászólását, aki azt nehezményezi, hogy Bell szerint a kocsiból hozták át Oliviát a másik világba, viszont az évadzáróból úgy tűnt, a liftből. Itt szerintem egy elég nagy logikai rés van, ugyanis az 1x20-ban tényleg a liftből viszik át, hacsak abban a másik világban Bell nem tudta az étterem liftjéből valahogy átteleportálni Livvie-t a WTC-be.

NoNick1111 2010.09.23. 22:35:38

@Tipca: Szerintem amikor az előző évad utolsó részében Liv majdnem balesetet szenvedett, akkor vitte át Bell. A valóságban ez igazi baleset volt, nekihajtott az alakváltó, ezzel indult a második évad.
Így összevág azzal, hogy pl. az alakváltó azt hitte, sikerült megölnie, de a találkozó létrejött, stb. stb...

Tipca 2010.09.24. 18:48:12

@NoNick1111: A második évad (és főként ez a rész) fényében igen, az autóból. Viszont ez nem magyarázza meg, hogyan került Olivia az évadzáróban az étterem liftjéből a WTC liftjébe. Mert az szerintem feltűnt volna neki, ha a kocsival leparkol a WTC elé, bemegy, vár az étteremben - volt egyáltalán étterem a WTC-ben? -, (sőt, úgy emlékszem, beszél Nina titkárnőjével!) aztán elindul lefele a lifttel, mégis az egyik legfelső emeleten köt ki. Mert ha tényleg a kocsiból került volna át, akkor az évadzáróban tulajdonképpen ez történt.

NoNick1111 2010.09.25. 14:52:22

@Tipca: Hát, voltak időkiesések, meg ilyesmik, biztos volt egy hosszabb is, és egy ilyen alatt épületet, meg liftet váltott, egyszerű ez...:) Nem lesz itt sem mindenre 100%-os válasz, de Loston edzett aggyal simán belefér ennyi szerintem.
Nina titkárnője meg mindkét világban ott van, sőt ha jól emlékszem, Nina ott Hong-Kongba utazott pl.
süti beállítások módosítása