Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 10x06 - 200

2010. június 24. 13:00 - the black ball

A 200. epizód, egy rakás képpel és háttérinfóval

Az előző részek tartalmából: miután felidéztük emlékeinket a többszörös Emmy-díjas Wormhole X-Treme-ről, ismét megnézhetjük a CSK-1 első és utolsó találkozását a koalaszerű Furlingekkel, akiket még aznap ki is irtottak a goa’uldok – persze ez sosem történt meg, mindez abban a forgatókönyvben található, amit a CSK-1 búj jelenleg a tárgyalóban. Ugyanis film készül az X-Treme-ből, ami ugye a Parancsnokság alteregója kiszivárgás esetén. Daniel nem érti, hogy készülhet film egy olyan sorozatból, amit 3 rész után lelőttek, amire Teal’c válaszol, miszerint jól teljesített a DVD-eladásokon. (Utalás a Fireflyra, és a DVD-k bevételéből megvalósított Serenityre.)

Vala hiányolja a szexi idegen nőt a történetből, Carter pedig ki van akadva, hogy ennyi író nem tudott egy normális sztorit kitalálni. Természetesen Martin az ész a film mögött, aki éppen a stúdióval beszél telefonon, leszögezve, hogy filmet akar csinálni, nem clipshowt. (Szintén Serenity-utalás.) Martin tőlünk várja a javaslatokat: Mitchell szerint először is kell egy pofás főcím, de Martin szerint az már régen nem menő (a Sci-Fi Channel lerövidítette a 9. évad első felének főcímeit, ami sokaknak nem tetszett).

Mitchell ötlete #2

A bázist ellepték a zombik, köszönhetően Telchak gépének, egyedül Mitchell és Walter maradtak meg. Cam lassítva darálja a személyzetet, Walter kopasz fejére pedig rácuppan egy zombi, a többi pedig bekeríti Mitchellt az indítócsarnokban. Martin szerint a zombis téma már lejárt lemez, no meg aztán sci-firől beszélünk, nem horrorról. Újabb telefont kap (a csengőhang a Wormhole X-Treme főcíme), és kiderül, hogy a főszereplő lemondta a szerepet. Mitchell szerint semmi probléma, cserélje le valaki másra (utalás a Richard Dean Anderson-Ben Browder cserére). Carter szerint elég, ha a többi szereplő mind utal rá, vagy lehetne láthatatlan is, ami egyszer Jackkel is megtörtént.

Carter ötlete, ami flashback #1

Sam a forgószéken ülő láthatatlan Jacknek magyarázza, hogy mitől is lett láthatatlan, amikor jön Daniel és közli, hogy Jack már rég Hammond tábornokkal beszélget. Egy ha’tak álcázójával vissza lehet fordítani a folyamatot, de van egy probléma: Jack láthatatlan és élvezi. Első lépésként egy kutyával a kormánynál igyekszik kijutni a bázisról, aztán belehorkol Daniel okfejtésébe az univerzum titkáról, végül a női öltözőben leskelődik a zuhanyozó Carter után. Teal’cnek azt magyarázza, hogy csak azért akar láthatatlan maradni, mert ez hatalmas előny a goa’uldokkal szemben, de Teal’c szerint Jack nagyon átlátszó. Martin szerint ez esélytelen, mellesleg nem adhatnak a szereplőknek túl nagy hatalmat, de Carter szerint mindig ki lehet találni mellé valami káros mellékhatást. (Utalás többek között az Ősök tudására, a szuperkarkötőkre, stb.) Landry ekkor menti ki a csapatot, mehetnek küldetésre. Mitchell tudatja velünk, hogy ez lesz a 200. alkalom, amikor átlép a kapun, de az pont ekkor hibásodik meg. Lehet visszamenni ötletelni.

Martin ötlete #1

A CSK-1 replikátorok elől menekül, 10 másodperc múlva aktiválódik az időtorzító mező, de a kaput egy rakás jaffa és alkesh veszi körül. A következő jelenetben pedig már a kapun érkeznek át, mondván, hogy nem is volt olyan vészes. Danielnek elszáll az agya, mégis hogyan menekültek meg 10 másodperc alatt? Martin szerint ezért vannak itt, hogy ötleteket adjanak, legyen mondjuk 38 másodperc (a kapu 38 percig képes nyitva maradni ). Daniel szerint tök mindegy, a filmen nem fog szerepelni egy stopper, de Martin már rá is kap az ötletre, és beleszövi. Jön Carter, aki levágja a kötelező technoblablát arról, hogy miért nem működik a kapu, amit Martin megpróbál gyorsan leírni. Ekkor veti bele magát Vala a brainstormingba: rengeteg olyan története van, amit nem titkosított a légierő, csak hallgasson meg egyet.

Vala ötlete #1

Vala éppen hazafelé tartott a hajójával, amikor egy napkitörés hazavágta a navigációját, és egy erdős bolygóra zuhant. Mily véletlen, pont a helyi goa’uldon landolt, amit a helyi kis növésű emberek megköszöntek, és elvitték egy szőke tok’rához. A tok’ra elmesélte egy felemelkedett lény legendáját, akihez egy hosszú és veszélyes út vezet. Útközben szert tett három barátra is, akikkel elért a felemelkedetthez (Atlantisz lett a Smaragdváros). Vala először csak haza akart jutni, de most már inkább állandó részese szeretne lenni valaminek. (Utalás arra, hogy Claudia Black állandó szereplő lett a 10. évadra.) Martin szerint ez az Óz, a csodák csodája, úgyhogy gyorsan lelép egy imitált telefonhívásra.

Martin ötlete #2

Carter a kapun dolgozik továbbra is, elkezdenek tárcsázni, de a kapu túltöltődik, így Silernek kell bemenni, hogy manuálisan lekapcsolja, de egy kisülés a falhoz vágja, ő meg siránkozik, hogy miért mindig vele történnek ilyenek. (A Silert játszó Dan Shea a sorozat főkaszkadőre is egyben.) A kapu nem kapcsol le, a Cheyenne-hegység pedig darabjaira robban, esélyt sem hagyva a menekülésre. Mitchell szerint ez érdekes, mivel a következő jelenetben már mindenki életben van, de Martin majd kitalál valamit, például hogy felsugározták őket. Teal’c szerint ez egy túlságosan faék megoldás, de Martin szerint nem lesz az, hogyha az egyik szereplő rámutat arra, hogy tényleg milyen egyszerű volt, és így jöhet is a következő jelenet.

Martin ötlete #3

A CSK-1 az Odüsszenterprise-on tevékenykedik, amikor Carter (Uhara) különös energiaanomáliát észlel, a szingularitás fel fog robbanni. Teal’c (Worf) ennek örömére maximumra állítja a fegyvereket, Daniel (McCoy) pedig egy napkitörést észlel, ami feléjük tart. Mitchell (Kirk) megkérdi Cartert, hogy meg tudja-e fordítani a polaritást (kihagyhatatlan), aztán szól Scottynak, hogy jöhet a warp speed. (Scottyt Brad Wright játszotta, eredetileg pedig Beckettet akarták berakni). Daniel szól Martinnak, hogy először is ez a Star Trek, másodszor pedig szörnyen nevetséges. Carternek nem tetszik a kijelentés, miszerint a szingularitás felrobban, meg különben is mit segít rajtuk az, hogy a fegyverek maximumon vannak. Martin szerint az tök mindegy, a nézők imádják, ha a fegyverek maximumon vannak, de Mitchell szerint ne nézze le őket. Újabb telefon, Martinnak azt javasolja a stúdió, hogy mivel Nick Marlowe még mindig nem szerződött le, az egész szereplőgárdát fiatalabbra kéne cserélni. (Utalás Martin Wood rendező ötletére, miszerint fel kell rázni a sorozatot, hogy ne laposodjon el.)

Stúdió ötlete #1

A fiatal Teal’c egy szőke csajjal smárol egy ha’takon, amikor a fiatal Mitchell leszedi, mert goa’uld volt, de Teal’c szerint attól még meglehetett volna neki. A fiatal Carter lesmárolja a fiatal Mitchellt, hogy milyen király a srác, aztán letelefonálnak a bolygóra a fiatal Danielnek, hogy gyorsabban találjon meg egy kapucímet, a fiatal Vala pedig odavan, hogy mindenki tárgynak nézi, pedig ő is érző lény. Ja, és terhes. (Utalás Claudia Black terhességére.) Miután ezt mindenki passzolta, Vala előáll második ötletével, amit Martin már 2 másodperc alatt kitalál, hogy a Gilligan szigete lesz. Ad egy tanácsot neki: ha már lopni akar, olyantól lopjon, amit minél kevesebben ismernek.

Vala ötlete #3

Vala harmadik ötlete a Farscape – Csillagközi szökevények parodizálása, ahol nincs nagy sztori, csak a karakterek paródiája és a káromkodások kerülnek kimondásra (frell, dren, yotz, hezmana, hazmot, draz, mivonks, stb). (Ben Browder és Caludia Black egyaránt a Csillagközi szökevényekben szerepelt.) Vala nem érti, hogy miért nem adják oda Martinnak a jelentéseket, úgyse hinné el senki, hogy megtörténtek. Carter szerint odaadhatnák, valóban, de rengeteg jelentésről van szó – 1263 darabról, mondja Mitchell, nemrég olvasta el az összest. (Utalás arra, hogy Ben Browder addig nem fogadta el a szerepet, amíg nem nézte meg a Csillagkapu addigi összes epizódját.) Daniel kijavítja, hogy 1264 van, csak az egyik még Mitchell előtt is titkos.

Ahhoz a küldetéshez van köze, amikor a CSK-1 visszament az időben 1969-ig. Mitchell szerint elmondhatják, ő ugyanis egy évvel később született – 9 hónappal később, hogy Daniel ismét pontosítson. Szépen beugratják, hogy valójában O’Neill az apja, de sajnos nem mondhatják el a teljes igazságot, mert titoktartásra esküdtek. Martin jön, és ideges, mert a töbi színész megtudta, hogy Marlowe több pénzt akar, ezért ők is többet akarnak. Mégis hogy csináljon filmet szereplők nélkül? Carter szerint a párhuzamos világok elmélete kimondja, hogy bárhogyan, bármilyen formában létezhetünk. Csak használja a képzelőerejét:

Angolul itt

(A madzagok elszakadása állítólag utalás Ernest Littlefieldre.) Martin passzolja a bábos dolgot, ennyi erővel az O’Neill bábu át is ugorhatna egy cápa felett egy méretarányos motoron. (Jumping the shark.) Martin szerint hatnia kell a színészek egójára, hogy csakis miattuk ír át dolgokat a forgatókönyvben, vagyis kell egy fordulat: ekkor lép be a tárgyalóba O’Neill. Vala szerint erre nem számított senki, de Carter szerint tuti benne lesz az előzetesben. (Utalás arra, hogy a Sci-Fi Channel szerette ellőni az előzetesekben a rész fontos fordulatait, cselekményeit.)

Teal’c ötlete #1

Teal’c rendkívül eredeti története egy Teal’c nevű magánnyomozóról szól, aki 33 fokban is ballonkabátban és kalapban dobálja át az embereket a saját irodájának üvegajtaján. Ha már Jack beugrott, mert hiányzott neki a banda, Mitchell meghívja, hogy vegyen részt a 200. átlépésén. Martin telefont kap, a stúdiónak nem tetszik a befejezés, újat kell kitalálni. Jack szerint elmehetnének pecázni, de Martin nem érti, mi lenne benne a fordulat. Hogy nincs a tóban hal? Neki olyan befejezés kell, ami megindítja az embereket. Vala szerint mindenki szereti az esküvőket.

Vala ötlete #4

Az esküvőn a Csillagkapu főcíme szól, Walter elbőgi magát, Jack a vőlegény, Daniel a tanúja, de a lányok sehol. Megjelenik Kvasir atya is, aztán a menyasszony Carter és a koszorúslány Vala. Martin szerint ez jól jöhet a rajongók kínzására, de amúgy semmit sem érne. Ekkor jön Landry, aki közli, hogy a kapu ismét működik. Jack szól Landrynek, hogy jöjjön ő is velük, aztán Walternek is, és Martinnak is. Utóbbi nem megy, mert elkaszálták a filmet, de nincs bánat, mert helyette megújítják a Wormhole X-Treme!-t. Odaát, ha minden igaz, nagy ünnepség várja Mitchelléket, tortástól-szalagostól, de ezt már nem látjuk, helyette ugrunk előre 10 évet.

A Wormhole X-Treme! elérte a 200. epizódját, a forgatás után Martin újabb telefont kap, miszerint ismét lehet szó a filmről. (Utalás az Ark of Truth, illetve a Continuum bejelentésére.) Ezután interjúk következnek a Wormhole X-Treme stábjával, amik természetesen a Csillagkapura asszociálnak. Martin a sorozat eredményeit sorolja fel: 10 évad, 7 Saturn-díj. Ezeket annak is köszönhetik, hogy az írók nem vették túl komolyan magukat.

Marlowe helyettese (azaz Mitchell, akit Peter DeLuise – író, rendező, producer - játszik) azt magyarázza, hogy milyen nehéz volt elfeledtetnie az előző fickót, akit 7 évadon át imádtak a rajongók. Illetve 8 évadon át, de az utolsót ugye kis túlzással végigtelefonálta. (Utalás O’Neill karakterére a 8. évadban.)

Raymond Gunne (Dr. Levant, azaz Daniel) arról beszél, hogy ő igazából nem is hagyta el a sorozatot (Utalás Michael Shanks 6. évados hiányzására), csak kellett egy kis szünet, színészkedni egy kicsit a Broadwayen. De azért köszöni a rajongóknak a kitartást, hogy meggyőzték a producereket, mert nélkülük nem térhetett volna vissza (http://savedanieljackson.com/).

Yolanda Reese (Stacy Monroe, azaz Carter) arról beszél, hogy szerinte az írók nem tudták, mint kezdjenek a karakterével. Mindenesetre szeretne mást is csinálni, írni esetleg, vagy netán gyerekeket. (Utalás Amanda Tapping terhességére.)

Martin szerint ami sikerre vitte a sorozatot, az az, hogy a stáb és a szereplők között tökéletes volt a kommunikáció. A hangmérnöktől a büfésig mindenki egy nagy család részese volt.

Végül Douglas Anders (Grell, azaz Teal’c) zárja az interjúkat egy Asimov-idézettel:

"A különböző sci-fi történetek ugyanolyan triviálisnak tűnhetnek a ma vak kritikusainak és filozófusainak, mint akármikor. De a science fiction magja, a lénye, a fogalom, ami körül újít, kritikus lehet a megmentésünkhöz, ha egyáltalán meg kell, hogy mentsenek."

A 200. rész után jelentette be a Sci-Fi Channel, hogy köszönik szépen, nem kell több évad a Csillagkapuból.

További érdekességek a Wikipédián, innen is köszönet az infók összegereblyézőjének.

Címkék: csillagkapu
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Dantes 2010.06.24. 16:44:43

Tudom, sokan rühellték ezt a részt, de én rengeteget röhögtem rajta.

Bár voltak elcsesztett poénok, amiktől az ember a fejét fogja, de többségében rendben volt.

Legjobban a Star Trek paródián röhögtem.

Misfit (törölt) 2010.06.25. 09:50:01

Szerintem ebbe a részbe az írók beleírták az összes frusztráltságukat is a befejezéssel kapcsolatban, elvégre biztos nem könnyű egy 200 részes sorozatnak utolsó részt megírni.

Llew 2010.06.25. 09:56:34

@Misfit: ez még nem a vége, és szerintem a befejezés forgatókönyvét később írták

Misfit (törölt) 2010.06.25. 13:27:30

@Llew: Tudom, hogy nem a vége, de azért szerintem itt már ott volt a gondolatokban, hogy mégis milyen legyen.

the black ball 2010.06.25. 14:45:39

@Misfit: ekkor még normál cliffhangeres évadzáróra készültek, csak a rész leadása után ugye jött a kasza, így ugrott az eredeti terv.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.06.27. 13:49:41

Tisztességes és kifejezetten érdekes leírás egy katasztrófálisan szar részről. Gratulálok:)

Ez az Asimov idézet fordítás viszont... Ez komolyan így volt a szinkronban?

the black ball 2010.06.27. 14:10:51

@Cicus Maximus: Simán jó volt. :]

Nem tudom, nem láttam a szinkronost, feliratokponthus feliratban volt. Nekem is furcsának tűnt, rá is kerestem, de szinte mindenhol így volt. Mondom akkor berakom, hol vagyok én ahhoz az angolszinthez, hogy ítélkezzek. :]

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.06.27. 17:16:41

@the black ball:
Nálam ez anno így hangzott:

"Isaac Asimov egyszer azt mondta, hogy az önálló tudományos fantasztikus történetek jelentéktelenek a ma vak kritikusai és filozófusai számára.
De a tudományos fantasztikum magja, lényege döntő fontosságúvá vált az üdvözülésünkhöz, ha egyáltalán meg lehet még minket menteni."

Mondjuk én kicsit ráköltöttem, hogy a hangulatát is visszaadja, szóval nem feltétlenül ez a jó, de a másikban van olyan rész, amit nem is mondanak, nekem az volt a fura.

Mindenesetre ez volt az egyetlen élvezettel fordított rész az egészben:)

lambofangirl 2012.06.21. 23:02:45

Nektek is föltűnt h mikor a kutya vezeti az autót és a kamera azt az őrbódé szerűséget mutatja az ablakban az MGM stúdiójának egy része látható (nagy piros állványzat) pedig ott fáknak kéne lenniük?! :DDDDD
süti beállítások módosítása