Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 6x06 - Acélszív (Brave Heart)

2010. június 07. 09:00 - candyperfumegirl

Hetibetegünk egy tökös rendőr, akit úgy ismerünk meg, amint mindenféle nyaktörő mutatványt és parkour elemeket segítségül hívva üldöz egy törvényenkívülit, azonnal világossá válik, hogy a fickónak nem drága az élete. Csapatunkhoz azért kerül, mert a legutóbbi üldözésbe egy többemeletes ház tetejéről való leugrást is beiktatott, márpedig az ilyesmi súlyosan káros az egészségre. A társa készségesen felvilágosítja a rémülten pislogó Cameront, hogy emberünknél ez nem ritkaság, napjában tízszer-húszszor is kockára teszi a saját életét minden különösebb probléma nélkül. De nem azért, mert akkora istenkirálynak képzeli magát, és instant youtube-hős akar lenni –állítja a hetibeteg- hanem azért, mert már amúgy sem fog sokáig élni, akkor mit izguljon fölöslegesen. Na most menjünk vissza egy lépést, javasolja Cameron, és a páciens elmagyarázza, hogy van egy örökletes betegség a családjukban, amire egyetlen orvos sem tudott rájönni, mi lehet, de tény, hogy sem az apja, sem a nagyapja, sem a dédapja nem élte meg a 40 éves kort, a szívük felmondta a szolgálatot. Na és vajon ki tölti be a negyvenet a héten? Micsoda csemege lesz ez House-nak.

Ő persze még nem tud erről, éppen szokásos reggeli tornagyakorlatát végzi a takaró alatt, amibe legnagyobb iszonyatára belefut Jimmy. Hát igen, ez az együttélés átka, van úgy, hogy olyat is látsz, amit szívesebben elkerülnél, ez pl. olyan formája a sátorállításnak, amit Jimmy jobban szeretne zárt ajtók mögött tartani. Na jó, de milyen zárt ajtók, House-nak még mindig nincs saját szobája Jimmy lakásában, mert az egyetlen szabad szoba a háló, amit Jimmy Amber-szentéllyé alakított át, és a legenda szerint kísértetjárta hely. A problémát egyelőre elnapolják, House bemegy dolgozni, reflexből körberöhögi csapatát, ez nem eset, kényszerképzetekkel ő nem foglalkozik, csonttörést, agyrázkódást meg foldozgassanak a balesetisek, azoknak úgysincs jobb dolguk. Igen ám, de Foreman még mindig főnöknek hiszi magát a szerencsétlen, és azt mondja, hogy igenis felveszik ezt az esetet.

Chase munkáját nehezíti, hogy a hetibeteg az intenzíven van, neki meg valahányszor az intenzív osztály közelében jár, flessei vannak Dibala haláláról, és ez érthető módon zavarja egy kicsit. Cameronnak meg továbbra sem mond semmit, márpedig az asszony érzi, hogy itt van valami, nem sok jót nézek ki ebből. House-hoz közben Cuddy érkezik, érthetetlen, hogy Greg miért nem akarja visszakapni az engedélyét. Az egy dolog, hogy neki jó játék így is a diagnosztika, ez viszont teljesen szabályellenes, úgyhogy Főnöknéni bekeményít. Az engedélyhez House-nak 12 óra vizitet le kell tudnia. House nem is lenne House, ha nem egy árnyalt seggbámulással zárná ezt a kis interakciót.

Hetibetegnél eddig semmilyen teszt nem vezetett eredményre, úgyhogy most egy kicsit mélyebbre ásnak. Szó szerint. 3 generációig exhumálták a felmenőit és most a csontokat vizsgálják, ez milyen már? Elhivatott? Elmebeteg? Vérbeli House-team megoldás. Mindenesetre az élőkkel többre mennek, House-hoz a hetibeteg volt barátnője állít be azzal az érdekes infóval, hogy a páciensnek van egy fia, akiről nem is tud, hoppá. Betegünk úgy élte le az egész életét, hogy még csak véletlen se kötődjön senkihez, mert úgyis meghal 40 éves korára, így nem csoda, hogy exbarátnő nem sietett elmondani neki, hogy fia született. A srácért viszont lehet aggódni, mi van, ha ő is örökölte a rejtélyes szívbetegséget?

House-t Jimmy közben beköltöztette az Amber-szentélybe, vagyis a használaton kívüli hálószobába, de nem tud itt aludni, ugyanis suttogást hall éjszaka! (igen, tudom, hogy a magyar hangsávból kimaradt, ne kérdezzétek miért, lazán elkúrták így ezt a szálat) OK, hogy a Lostban már kiderült, mi a titokzatos suttogás oka, na de itt? House első tippje nyilván az, hogy hallucinál megint, az meg sok jót nem jelent.

House másnap reggel arra sem méltatja a csapatát, hogy személyesen közölje velük, mennyire bénák voltak, csak egy post-iten üzen, hogy ha nem találtak semmilyen genetikai bajt a felmenőknél (mert hogy is találtak volna?), akkor van egy friss, élő tesztalanyuk, esetleg próbálkozzanak nála. Ő addig is suliba megy, hogy letudja a kötelességeit ahhoz, hogy az igazgatónő visszaadja neki az iskolalátogatási engedélyét. A viziten aztán minden tőle telhetőt elkövet, hogy a vizitelő orvost rövid úton az öngyilkosságba kergesse, de előtte még írja alá az igazolását, különben megmutatja, milyen Greg House, ha igazán kiállhatatlan, egyelőre csak bemelegített.

Cameron megy a beteg exbarátnőjéhez lelkizni egy kicsit, apának és fiának joga van ismerni egymást témában, valahogy csak fel kell vezetni, a „ki akarunk vágni egy darabot a fia csontvelejéből, ami egy kurvára fájdalmas eljárás” –témát. Exbarátnő töredelmesen bevallja a hetibetegnek, hogy van egy gyereke, de ezzel nem hatja meg őt kifejezetten, sőt a páciens nem is akarja a srácot látni. Mi értelme megismernie, ha úgyis elhagyja hamarosan? Pedig a fiú szívesen megismerné az apját, a biopsziába is belemegy, ami nagyon hősies, kár, hogy nem vezet eredményre. Továbbra sincs semmi, ami örökletes szívbetegségre utalna.

Friss energiákat kell most a differenciál diagnózisba összpontosítani, de Chase felháborító módon oda se figyel, hú de nagy lecseszést fog kapni apucitól. House elbeszélget vele egy kicsit, persze, hogy szarul van, nem is kell, hogy jól legyen azok után, amit tett, hogy marja a lelkiismeret, az a minimum egy emberi lénynél. Nem ártana viszont profi segítséget kérnie, mert House egy indiszponált orvossal nem tud mit kezdeni.

House a maga részéről már nagyon unja a beteget, szabadulna tőle, csak az ágyat foglalja az intenzíven, amikor nincs is semmi baja. Magával cipeli Chase-t, hogy asszisztáljon neki egy rögtönzött Oscar-esélyes előadásához. Nagy drámaian felvezet egy kamubetegséget, amit hetibeteg be is kajál természetesen (orvosok érthetetlen orvosi maszlaggal dobálóznak, csak tudják mit beszélnek – alapon), amire kamukezelést ad, és ahogy az a kamukezeléseknél lenni szokott, a dolog hatásos! Chase mérsékelten meggyőzően bólogat, és igyekszik olyan fejet vágni, mintha nem ez lenne a legnagyobb parasztvakítás, amit valaha hallott. Beteg mindenesetre olyat hall, ami tetszik neki, megvan, mi volt a baj, és meggyógyult, mehet haza, mindenki boldog.

Ezek után mindenki nyugovóra is térhetne, kezdve House-zal, ha nem hallana már megint hátborzongató suttogást abban a rohadt kísértetjárta szobában! Ráadásul már kopogás is társul hozzá, én ma villanyfénynél alszom, az hétszentség, mert ettől kiráz a hideg. De nem, a kopogás Foremantől származik, aki az ajtó előtt áll és szomorú hírrel jön: miután hazaengedték a hetibeteget, az első dolga az volt, hogy leállt a szíve, és meghalt. Cseszd meg House, így dobálózz máskor kamu diagnózisokkal, ez nagyon durva. Nem is térnek fölötte napirendre, inkább húznak be a kórházba boncolni, itt ma éjszaka már úgysem lesz alvás.

House és Foreman teljesen megütközve kezd neki a boncolásnak, és már vágják, amikor a beteg hirtelen ORDÍTVA MAGÁHOZ TÉR!!! Aztakurva. Foreman feledhetetlen kislányos visítással nekihátrál az asztalnak, House arcszíne is veszített pár árnyalatot, de szerintem egyik sem érzi magát annyira szarul, mint a beteg, aki konkrétan arra ébredt, hogy már félúton jártak az Y-bemetszésben a mellkasán.

Másnap egyszerű a feladat az osztályon: differenciál diagnózis feltámadásra? Végre előkerül egy olyan ötlet, aminek már sokkal korábban kellett volna: mi van, ha nem is a szív a probléma? Mivel eddig gyakorlatilag semmi mást nem vizsgáltak, erre van is némi esély. Pl. egy jó kis autoimmun, az erős tipp, bármikor be lehet dobni. Csapat most ezzel ellesz egy darabig, House addig is elmegy kivizsgáltatni a fülét, hátha a fülorvos talál valami evilági magyarázatot a suttogásra. Füldoki viszont sajnos pont azt mondja, amitől House a legjobban fél: a fülével semmi baj, úgyhogy menjen dilidokihoz, mert mostantól a pszichózis a legesélyesebb.

House ezek után közli Cuddyval, hogy nem kéri vissza az engedélyét. Több mint gyanús a dolog Főnöknéninek, nem is hagyja annyiban, majd ő felügyeli inkább személyesen. Éjszaka House kiköltözik a nappaliba, franc fog a kísértetjárta szobában aludni, addig legalábbis semmiképpen nem, amíg ördögűzőt nem hívat. Természetesen Jimmynek is feltűnik az anomália, House kapott egy kényelmes hálót, erre nem használja, és kijátssza a megértő barát kártyát, amitől természetesen House-nak kapásból okádhatnékja támad. „He kellek, én itt vagyok neked.” „Jó, de tudnál valahol máshol itt lenni?”, azt hiszem, ez a kört gyorsan letudtuk.

Hetibetegnek eközben iszonyatos fájdalmai vannak, amit sehogy máshogy nem bír elviselni, csak úgy, ha puszta kézzel kitépi az egyik fogát. Ez meg mi volt? A fontos kérdés most az, honnan jött a fájdalom, mert nem a fogából, márpedig az ilyen fantomfájdalom csontrákra utal. Chase szerint ez baromság, megindokolni nem hajlandó, de a többiek nyugodtan csesszék el a napot azzal, hogy csontrákot keresnek, ő addig valami hasznosabbra fordítja az idejét.

Éjszaka House a végére jár a titokzatos suttogásnak, szerencsére a megoldásért nem kell a Szigetig mennie, csak a szomszéd szobáig. Jimmy a titokzatos suttogó! Amberrel beszélget így éjszakánként szegény, elmeséli neki, milyen volt a napja meg ilyenek, ami valahol aranyos, kár, hogy haverjára a frászt hozta vele. Másnap House cselesen próbálja kiugrasztani a nyulat a bokorból. Nem kevés teatralitással bejelenti, hogy a hallucinációk visszatértek, ő visszamegy az elmegyógyba, és feladja az orvosi praxist, mire Jimmy érdektelenül csak annyit nyög, hogy vigyél magaddal fogkefét. Persze rájött, hogy csak szívatja országos cimborája, Jimmy végig tudta, hogy House tudta, hogy ő suttog, és rohadjon meg, hogy neki még ez is játék. Jimmynek könnyít a lelkén, ha Amberrel beszélget, és igen, tudja, hogy halott, mégis jobban érzi magát attól, ha vele beszél, ami mondjuk a House-zal folytatott csevegésről nem mondható el.

Másnap House Cuddy vizitelésénél kibicel, és persze igyekszik legjobb tudása szerint a lehető legjobban megnehezíteni a szituációt. Két ártatlan medika mereszt nagy szemeket, miközben Cuddy kirángatja House-t a kórteremből, és igazi szigorú tanárnéni stílben lecseszi, ez persze House-nak klasszikus turn-on szituáció. Támadják kölcsönösen egymás személyes szféráját, ahogy szokták, House szexuális célzásokkal dobálózik, jó a műsor. Medikák meg is beszélik, hogy ezek ketten nem gyűlölködnek egymással, ez csak sima előjáték, és milyen igazuk van, máris tanultak valamit.

Rövid helyzetjelentés a diagnosztikáról: nincs sem csontrák, sem Chase, sem friss tippek, van viszont ötlettelen bambulás, ez így nem visz előre minket. De ezért tartják a Mestert, neki van is egy hangzatos ötlete, nagy levegőt vesz, és mondja: egyes típusú ÖRÖKLETES szenzoros neuropátia, különösen szimpatikus az „örökletes” kifejezés a nevében, és stimmel, mert az agy a fájdalmat rosszul kommunikálja, pl. fogfájásnak érezheti az idegfájdalmat a beteg. Már lehet is kezdeni a kezelést, de Chase személyesen akarja ezt elvégezni, állítja House. Nagyon helyes, ideje lesz már gatyába rázni a srácot.

 

Chase alszik a diagnosztikán, mivel otthon nem tud, éjszaka közepén eljárt beszélni a hetibeteg exével, meg ilyeneket csinált, kezd komolyan szétesni. Ráadásul nem kért segítséget sem, House szerint azért, mert büntetni akarja magát, nem akar szabadulni a bűntudattól, mert akkor legalább nem érzi magát pszichopoatának. A munkáját viszont el kell végeznie, úgyhogy House csakazértis lezavarja az intenzívre, abba a szobába, amitől a frász törte ki szegény wombatot. Így jól elbeszélgethet egy zsaruval, milyen kinyírni valakit, de csak annyi infót kap tőle, hogy volt egy társa, aki miután ölt, majdnem halálra itta magát, bíztató kilátások. Közben történik valami, ami pont kizárja House ötletét, a betegnek széklettartási bajai vannak.

Miután House végigjátszotta a „szar ügy”, és hasonló ócska szóviccek teljes repertoárját, el is kezdhetnek agyalni mi baja van, ha nem az örökletes betegség. Talán Wilson? Mármint nem Jimmy, hanem a Wilson kór. Egyelőre jobb ötlet nincs. Chase ezek után gyónni megy, kapásból átugorja a fölöslegesnek tűnő, „10 éve nem gyóntam” –fázist, rögön bedobja a nagyágyút, megölt valamit, hogyan tovább. Nem tudom, mit várt, de a pap erre nem tud annyit mondani, hogy 500 miatyánk, meg 40 óra közmunka, és jók vagyunk, főleg úgy, hogy Chase saját bevallása szerint nem bánja a tettét továbbra sem. Pap szerint ha tényleg szabadulni akar a tehertől, adja fel magát, feloldozásért pedig rossz ajtón kopogtat, azt majd a nagyfőnökkel kell egyeztetnie.

House agyal még egy sort a páciensen, és érkezik Cuddy, hogy inkább aláírja neki a vizitórákat, csak ne kelljen tovább kiállnia azt, ahogy House cseszekedik vele. House szerint ez persze azért van, mert Főnöknéninek sok volt a szexuális feszültség, milyen kár, pedig már kezdte átérezni, milyen az, ha egy diák be van indulva a tanárnőjére. Amúgy ha House jól van, ők is jól vannak, mondja Cuddy, nyomkodják egymás gombjait, ahogy szokták. Erre House pont mondana valami frappáns, szexuális-töltetű visszavágást, ha nem ütne be ebben a pillanatban a heti epifánia! Már rohan is a hetibeteghez, de azért még odadobja Cuddynak, hogy tényleg bizsereg köztük a levegő, nem hagy ki egyetlen alkalmat sem.

Hetibetegnek örökletes aneurizma van az agyában, ami nyom mindent, amit nem kéne: az idegeket a fájdalomközpontjában, és a szívére is hatással van, olyan, mint egy beépített önmegsemmisítő gomb. Ahogy öregszik ez a nyomás erősödik, és halálhoz vezet, de neki szerencséje van, mert House majd ügyesen kivágja az agyából és a fia agyából is. Akár meg is ismerkedhet a fiával most már. Erre a műtétek után sor is kerül, most már nem menekül az elől a kötődés elől, amit egész életében olyan gondosan került.

Chase meg nagyon nem akar hazakeveredni az éjszaka, Cameron már a rendőrséggel keresteti, de csak beállít – holtrészegen. Úgy látszik, ennyit sikerült leszűrnie a bűntudat-kezelésből. És most már hiába mondja Cameronnak, hogy semmi baj, és semmit nem titkol, Mrs. Chase nem hisz neki ezek után. House meg úgy dönt, kipróbálja Jimmy módszerét, és megkísérli azt, amivel eddig sosem járt sikerrel: beszél az apjával. Végül is holtan talán jobban meghallgatja majd, mint életében. Csak addig jut, hogy nem volt nekünk annyira szar a kapcsolatunk, majd átüvölt a falon, hogy ez egy baromság, de Jimmy csak somolyog, és megállapítja, hogy House kezd jobban lenni.

Címkék: house
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2010.06.07. 09:30:00

ez mikor volt?? nem láttam:(

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.06.07. 10:24:12

Én sem láttam, pedig a HV alapján iszonyú jó epizód lehetett... :-(

Pandi 2010.06.07. 13:18:44

Nem csodálom, ha nem láttátok, annyit variál az a barom tv2. Én szerencsére láttam, elég régen volt, a wiki szerint április 14-én.
Tényleg jó rész volt, örülök, hogy most el is olvashattam.:)

candyperfumegirl 2010.06.07. 20:48:50

6. évad 6. epizódja, ha valaki be akarja pótolni, szerintem érdemes. :) TV2 most megint ismétel, a 3. évadot adja, de nem elölről kezdték.

ebilafan 2010.06.07. 23:34:24

Mint a HV olvasása alatt kiderült (már számomra), ezt a részt még láttam, és az előjátékos jeleneten ritka jól szórakoztam. :) Viszont a hetibetegre egyáltalán nem emlékeztem, valószínűleg azért, mert jobban érdekelt a Chase kérdéskör meg a House-Cuddy szikrák.

Most már tényleg le kéne ülnöm és maratonban benyomni a hatos évadot. Köszi a HV-t, Candy!

Noééé 2010.06.13. 11:50:27

Ez egy kegyetlen jó epizód volt szerintem. Amikor a beteg felordított, bevallom, megijedtem:). Asszem ez a rész 16-os karikát kapott. Szegény Chase-t viszont egyre jobban sajnálom.
Kösz, Candy a HV-t!

Noééé 2010.06.13. 11:52:57

@candyperfumegirl: De ha elkezdték, miért nem tudják már végigjátszani a 6. évadot? A 6x10-ig játszották, pedig a 6x11 kegyetlen jó rész, láttam angolul.

candyperfumegirl 2010.06.13. 14:48:35

TV2 mindig nyári szünetet tart. Csak a magyar sugárzásban soha nem úgy jön ki, hogy májusra befejeződik egy évad, ezért van sokszor a nyári szünet zavaró helyen, évad közepén/első felében.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2010.06.24. 13:11:41

Hogy nem vettem én észre eddig ezt a hogyvoltot? Nem is értem...de most végre elolvastam. Szuper! Köszi!
süti beállítások módosítása