Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 5x09 - 100 /2

2010. június 04. 09:00 - hex.kelly

Előző epizódfélben a Csapat tagjai Strauss igazgatónőnél tett szőnyegszéli beszámolóiból tudtuk meg, hogyan bukkantak Foyet nyomára, és hogy az mit művelt a Hotch nejére és fiára vigyázó szövetségi tiszttel.

Prentiss a folyosón ül, és a lábával dobol, nem kicsit ideges. Reid kijön az igazgatónőtől, Emily mehet be helyette. Strauss már kérdi is, hogyan sikerült Hotch-nak különválnia a Csapattól? Emily azt feleli, nem "sikerült", egyszerűen csak így alakult, mivel Hotch szállt be a mentőbe Kassmeyer-rel. Majd visszakérdez, hogy ez az egész vizsgálat arról szól tehát, hogy minden felelősséget Hotch-ra tolhasson az Iroda?

Strauss azt feleli, hogy szerinte Hotch külön akart válni a Csapattól, hogy senki ne tarthassa vissza. És kérdi, hogy mit csinált a Csapat, mialatt Hotch a mentőben volt. Quantico-ba visszatérve kapcsolatba léptek a szövetségiekkel, akik hiába próbálták Haley-t elérni: mivel eldobta a telefonját, nem tudták bemérni, hol van. Patthelyzet volt, mert Haley nyilván elhitte Foyet meséjét, így meg sem próbálta Hotch-ot hívva leellenőrizni a halálhír valósságát. Garcia-nak sikerült belőnie három mobiltornyot, amelyek között Kassmeyer telefonját bemérte, Hotch pedig a kórháznál kapott egy személyautót az egyik ügynök-kollégától (Anderson, szerintem ez JJ egyik „embere”), és fene tudja, hová indult. Garcia szólt, hogy Hotch hívja Foyet-et Kassmeyer telefonján, és a Csapat együtt hallgatta, hogyan osztja egymást Hotch és Foyet.

Az utóbbi menőnek érezte magát, előbbi pedig a nyomorult gyermekkort emlegette neki, és azt mondta, tudja, hogy belefáradt már a menekülésbe. És különben is, ő most már nem csak egy gyilkos a sok között, hanem Foyet, a Kaszás, akiről még évek múlva is tanulmányokat fognak írni... De Foyet inkább arról kezdett beszélni a távcsövébe nézve, hogy Haley-nek milyen jól áll az új sötét hajszíne (igaz), és az a néhány leadott kiló. Hotch szemeit elfutották a könnyek, és kénytelen volt végighallgatni, ahogy Foyet a másik telefonon keresztül arra kérte Haley-t, hogy nyissa ki a kaput, hogy behajthasson. Majd azt mondta Hotch-nak: Hotchner ügynök, most már tényleg mennem kell – és letette a telefont.

Strauss már Morgan-től kérdi, hogy tényleg nem tudták, hol volt Foyet? Morgan azt feleli, hogy egy szövetségi marsall telefonját használta, így nem lehetett pontosan bemérni. Strauss azt kérdi, hogy ezek szerint Hotch céltalanul autózott a városban? Hát nem, nagyon nem. A Csapat összerakta, hogy Foyet oda akarta csalni Hotch-ot, tehát a telefonbeszélgetés során elhangozhatott valami, amiből Hotch tudhatja, hol van Haley és Jack. Kapóra jött Reid szupermemóriája, szóról-szóra elhadart mindent, amit Foyet mondott. Aztán a kapu szó hallatán megvilágosodtak: Foyet Hotch és Haley régi házába ment! Morgan hívta Hotch-ot, és mondta, hogy ők is mennek a házhoz, és hívtak kommandósokat is. A Csapat terepjáróval száguldott, Hotch a kocsival, Garcia pedig a Cybertérből szólt, hogy Foyet hívja Hotch-ot.

De nem Foyet volt az, hanem Haley, kihangosítva a szobában, ahol Foyet épp Jack-kel játszott az asztalnál, és kihangosítva Garcia-nál és a többieknél is. Haley meglepődött, hogy Hotch él, de hamar rájött, hogy Foyet nem szövetségi marsall. Hotch arra kérte, hogy legyen erős, és ne mutasson félelmet, Haley pedig azt mondta, tudja, mit kell tennie, Kassmeyer már mondta sokszor, tényleg, mi van vele? Hotch azt felelte, hogy jól van, de Foyet közbeszólt, hogy ejnye, hát erre ment rá a házasság is, hogy Hotch hazug? Hotch kérte Haley-t, hogy ne dőljön be Foyet manipulációjának, Foyet meg elmondta, hogy ez az egész most azért van, mert Hotch nem akart alkut kötni Bostonban. Hotch azt mondta Haley-nek, hogy Foyet csak azt akarja, hogy megharagudjon rá, Foyet szerint erre minden oka meg is lenne, hiszen MEG FOG HALNI. Méghozzá Hotch egója miatt. Hotch kérte Haley-t, hogy ne figyeljen Foyet-re. Jack-et kérte a telefonhoz, aki azt kérdezte a síró apjától, hogy George-e a rossz ember. Hotch azt felelte, hogy igen, és arra kérte, hogy dolgozzon ezen az ügyön vele, de előbb még ölelje meg az anyját az ő nevében.

Jack felnyögött, hogy az anyja túl szorosan öleli, és szomorú is. Haley azt felelte, hogy csak azért, mert olyan nagyon szereti. Jack kiszaladt a szobából. Haley ekkor már leplezetlenül sírt, és JJ és Emily kétségbeesve hallgatták a terepjáróban, ahogy Hotch arra kérte, legyen erős, és bocsásson meg neki mindenért.

Foyet Haley mögé állt, a haját szaglászta, és pisztollyal túrt bele, miközben Haley azt kérte Hotch-tól, ígérje meg, hogy elmeséli majd Jack-nek, hogyan ismerkedtek meg, hogyan nevettette meg, mert tudnia kell, hogy nem volt mindig ilyen zord. Jack-nek hinnie kell a szeretetben, mert az a legfontosabb az egész világon. Hotch megígérte. Aztán három lövés hallatszott a vonalban. Hotch felzokogott.

Garcia is.

JJ és Emily sírt.

Hotch pedig a műszerfalra dobta a telefont. Morgan azt mondja Strauss-nak, hogy fogalma sincs, mi történt ezután.

Hotch megérkezett a házhoz, berontott, sírva-zihálva végigjárta az alsó szintet, majd vérnyomokat követve felment az emeletre. Megtalálta Haley-t a hálószoba padlóján, majd az egyik tükörben észrevett két cipőorrot. Közelített, majd hirtelen hátrafordult, és tizenegyszer rálőtt az ablakra, ahonnan a függönyt lerántva dőlt egy test a szoba közepére. Hotch közelebb ment, lehámozta róla a függönyt, megfordította, és meglátta a pisztolya töltényeit Foyet golyóálló mellényébe fúródva.

Aztán Foyet kaján vigyorát is, mikor fellökte, és elszaladt. Hotch a bokapisztolyával lőtt utána, és eltalálta a lábát. Foyet menekültében visszalőtt, de csak a falat találta el. Hotch utána eredt, ráugrott, és legurultak a szűk lépcsőn. Hotch kelt fel először, rúgni-ütni kezdte Foyet-et, falba verte a fejét, de az is visszavágott, majd az étkezőasztalnak estek, összetörték, és a padlón landoltak. Kábán kászálódtak fel, Foyet leütötte Hotch-ot egy üvegtállal, és azt mondta, ha végzett vele, előkeríti Jack-et, megmutatja neki a halott szüleit és elmeséli, hogy ez az egész Hotch hibája. Hotch ekkor levette a lábáról Foyet-et az asztal egyik romjával. Aztán fölébe került, Foyet azt mondta, megadja magát, de Hotch csak ütötte ököllel, és minden ütésre Foyet egy-egy gyilkos arca vagy véres áldozata villan be, meg Haley holtteste, meg Hotch a kórházi ágyán, és Hotch ingén egyre több és több volt a vérfolt. Még akkor is ütötte, amikor a Csapat odaért, Morgan szedte le Foyet-ről. Hotch zokogva elrohant, és felidézte, hogy amikor még itt laktak, és ő a dolgozószobában volt, Jack az asztal melletti kispadba bújt, és azt mondta, vele dolgozik az ügyön. Hotch most belépett a dolgozószobába, felnyitotta a kispad tetejét, ahonnan Jack kászálódott ki, és mondta az apjának, hogy segített dolgozni neki az ügyön. Hotch megdicsérte, és megkérte, menjen ki JJ-vel. Odafent, a hálóban Morgan térdelt Haley holtteste mellett, és súgta az érkező Hotch-nak, mennyire sajnálja. Hotch zokogva ölelte magához Haley-t, mikor a mentős (akivel mi is jöttünk) megérkezett.

Hotch már a vizsgálóbizottságnál ül. Azt mondja, már későn érkezett, nem tudott segíteni a feleségén. Strauss - egy aktából felolvasva - elcsukló hangon, csak második nekifutásra tudja kimondani, hogy Haley nem szenvedett, mert az egyik golyó az aortáját találta el, szinte azonnal meghalt. Egyúttal azt kérdi Hotch-tól, mit gondol, mi történt volna, ha ott a padlón nem öli meg Foyet-et? Hotch azt feleli, ezen nincs mit gondolkodnia: Foyet meg akarta ölni Jack-et. Strauss-nak ennyi elég is, kikapcsolja a magnót, a mellette ülőknek sincs kérdése, így távozik mind. Strauss sajnálkozik Hotch vesztesége miatt, és azt mondja, ha neki vagy a fiának BÁRMIRE szüksége lenne...

Hotch megköszöni, és visszamegy a BAU tárgyalójába, ahol az asztal körül a Csapat pesztrálja Jack-et. A kisfiú az apjához szalad, aki felveszi, átöleli, a többiek pedig köréjük gyűlnek, és próbálják lenyelni a gombócot a torkukból. Kamera távolodik, látjuk őket a Zsibongóból, majd a BAU ajtaja csukódik előttünk, ahogy Hotch idéz: Annyi mindent, ami jó bennünk, a család iránt érzett szeretetünk tart egyben, hogy az maradjon stabilitásunk mércéje. Mert az méri hűségtudatunkat. - So much of that is best in us is bound up in our love of family, that it remains the measure of our stability because it measures our sense of loyalty. Haniel Long

Címkék: gyilkos elmék
28 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus64 2010.06.04. 09:36:35

Jó volt a hogyvolt, mint mindig! :) Lehet, hogy valaki mondta már, de én tegnap láttam, hogy a Gyilkos elmék már könyvben is megjelent, úgy mint a CSI-k. Olvastátok már?

LoVeLA 2010.06.04. 09:39:52

@nautilus64: Az első könyvet olvastam, szerintem akik szeretik a Gy.E.-et annak "kötelező". Egy csomó olyan infót megtudsz, ami nem biztos, hogy átjön a filmben. Nem árt ha minden részt láttál, mert vannak utalások a sorozatra is :)

brown_h 2010.06.04. 09:42:55

Még a CM átlaghoz képest is kegyetlenül kemény epizód, nyilván mert a "mieink" egyike a célpont.
Ragyogó színészi teljesítmények.
Egyetértek hex.kelly előző posztban írt megjegyzésével a szinkronról: Lux Ádám nagyot alkotott Hotch hangjaként.

nautilus64 2010.06.04. 09:51:29

@LoVeLA: Nem rég néztem meg az első három évadot, most fogok belekezdeni a negyedikbe.
Hát nagyon durva volt ez a rész, most se térek magamhoz...

LoVeLA 2010.06.04. 10:04:49

@nautilus64: Akkor olvasd nyugodtan, mert a könyv a 2.évad közepe környékén "játszódik".

Durva ilyet írni, de imádtam a 100. epizódot. Nekem is emlékeztetnem kellett magam mikor néztem, hogy ez csak egy film..

Brüsszeli csipke 2010.06.04. 10:25:55

Huh, nagyon jó kis HV: olvasva újra lepergett elöttem az egész rész.
Méltó a 100. rész az egész sorzathoz

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.06.04. 11:22:43

Kemény egy rész volt. Méltó a 100-ashoz

piszy 2010.06.04. 12:32:43

Basszus, nem merem elolvasni, mert nem láttam a részt.
Viszont tegnap a könyvesboltban sétálgatva fennakadt a szemem, és azóta enyém a második rész!!!!

ebilafan 2010.06.04. 12:55:54

Na, ez gyors volt. :) Most, hogy így dicséritek, már-már kíváncsi vagyok a szinkronos változatra. Nem mintha esélyem lenne megnézni *sóhaj*.

A képek kicsit kizökkentettek a nyugalmamból, meg kell mondjam. Éppen vm nagyon nyugis, vidám zenét hallgattam, le is oltottam azonnal, ahogy megláttam olvasás közben a képeket.

ebilafan 2010.06.04. 12:57:41

@LoVeLA: @piszy: Na, most már nekem is be kéne ténferegnem egy könyvesboltba, látom. Igaz, vagy egy hónapja nézegettem a kínálatot az egyik Alexandrában, és ott még csak nem is hallottak róla az eladócsaj szerint.

nautilus64 2010.06.04. 14:05:27

@ebilafan: Én a Libriben találkoztam vele, legközelebb szerintem már nem csak beleolvasgatok... :) Ennek a sorozatnak a könyvbeli adaptációja még úgy sincs meg, kíváncsi vagyok.

NCI 2010.06.04. 14:19:21

Én attól rettegtem, nehogy Foyet maga előtt tartsa a függöny mögött Jacket és Hotch lövései őt találják el....

LoVeLA 2010.06.04. 14:22:24

@ebilafan: Ne akard szinkronosan. L.Ádámot leszámítva szörnyűűű volt. Teljesen elvette a rész "élvezetét", mert arra koncentráltam, hogy de szörnyű ez a hang...

nautilus64 2010.06.04. 14:26:40

@NCI: Huuu, én is erre gondoltam a hogyvolt olvasása közben, hogy nem csak Foyet áll a függöny mögött, az milyen durva lett volna már... :S

Elloth 2010.06.04. 15:01:04

A sorozatot nem nézem, csak a hogyvoltokat olvasom, de ezt a részt biztos, hogy meg fogom nézni.

hex.kelly 2010.06.04. 17:24:49

Köszi mindenkinek, nagyon igyekeztem :-)

Én meg arra gondoltam, hogy mi lett volna, ha Hoch a 11-ből legalább 1 golyót fejre küld? Csak a bunyóval lett volna keveebb a tragédia, merthát...

Tegnap ígértem, hogy ma írok Strauss-ról, meg a vizsgálatról. Nagyon tetszett, hogy úgy lett megírva Strauss szerepe, hogy csak a végén derül ki az, hogy ő is ugyanúgy meg van rendülve a atörténtek miatt, mint bárki más, de főnökként szigorú vizsgálatot kell lefolytatnia, különben magával és Hotch-csal is kitolna. Amikor a végén Hotch-ot kérdezte, és az válaszolt, eszembe jutott, hogy a 3. évad elején Hotch Strauss orra alá dörgölte, hogy elfogult szülő, mert a kisfiát szereti legjobban a gyerekei közül.
És még ha szomorú apropóból is, de jó volt látni, hogy teljes vállszélességgel összezár a csapat, ha arra van szükség.

@Elloth: Nézd meg, nagyon jó! Ráadásul most tűnt fel, hogy Hotch és Foyet verekedése alatt attól függően váltakozik a zenei effekt, hogy épp ki van erőfölényben: Hotch-nál zúzós metálzene kíséri az elkeseredett profilozó, Foyet-nél meg csak valami jó-ez-így némaság. Szóval adtak a kontrasztnak

LoVeLA 2010.06.04. 17:42:59

@hex.kelly: Én is inkább a fejre lövést hiányoltam.:D De hát akkor tényleg nem lett volna az a lényeges verekedés.. Jacket azért nem foghatta, mert az oké, hogy befogja a száját, hogy kiabáljon, de attól mozogni tudott volna, és azt meg látni lehet.

Johnny336 2010.06.04. 23:43:33

"Hotch ekkor levette a lábáról Foyet-et az asztal egyik romjával" - max. Haley-t vette le a lábáról a sármjával.
A Kaszást inkább leütötte, fellökte. :)
@brown_h:
itt látszik, hogy milyen jó a magyar szinkron. ÉS sok esetben sajnos rettenetes, ami nem minden esetben a szinkronszínész hibája, néha rosszul fordítanak, esetenként egyszerűen a szinkronhang nem illik a karakterhez/színészhez.
Ami érdekes, hogy szinkronosan Reid jobb - MGG szerintem nagyon hadar. Vagy csak túl sok szakszót használ beszédközben, és az agyam nehezen fogja fel :)

CM-könyv?!

@hex.kelly:
nekem is nagyon tetszett, ahogy Strauss egyszerűen befejezi a kihallgatást, amint Hotch kimondja a "varázsszót".

nautilus64 2010.06.05. 09:03:26

@Johnny336: Igen, CM könyv még hozzá kettő is! :)

www.libri.hu/konyv/gyilkos-elmek-az-utolso-tet.html

www.libri.hu/konyv/gyilkos-elmek-egy-fenevad-profilja.html

Én meg vagyok a szinkronhangokkal, bár Morgan hangjáról nekem a CSI NY-ból Danny jut eszembe, ezért se jó, hogy egy szinkronhangot sokszor sütnek el. :(

hát igen, Strauss is emberből van...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.06.07. 11:19:58

Én tegnap néztem ezt az AXN-en, hát mit ne mondjak, borzongtam rendesen.
Egy dolog késztetett mosolygásra: Shemar Moore rúzsa a kihallgatáskor. Oké, hogy meleg meg minden, de ez a rúzs űbergáz volt.

hex.kelly 2010.06.07. 13:38:20

@kekecke: Nekem nem látszik rúzsnak. Most újra elindítottam, vágtam ki belőle 3 képet, szerintem nem rúzs. (Neki-) jobb oldalról van megvilágítva, emiatt az arca jobb oldala nagyon fényes (a kopasz feje csak úgy csillog!), a másik pedig nagyon sötét ez a kontraszt szerintem csalóka. Nekem TV-n sem tűnt annak.... egyébként a TV-n kívül még néztem 2 különböző beállítású monitoron is, nekem nem tűnik annak.

@Johnny336: Hát, vannak pletykák. 40 éves, fullos női voltak korábban (Toni Braxton, Halle Berry), mostanság nem vele vannak tele a pletykalapok. Döntsd el magad:
www.youtube.com/watch?v=pGVdjqxOwd8
www.youtube.com/watch?v=UBOcNt4kFlk&NR=1

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.06.08. 09:24:23

@hex.kelly: ha van rá lehetőséged nézd meg újra. Akció közben normál színű, a kihallgatásnál sötétebb, lilás és nagyon fénylik.
Rúzs lesz az biza'. :-)

nautilus64 2010.06.09. 16:01:07

@hex.kelly: OFF Most darálom le a 4. évadot, és folyamatosan olvasom a hogyvoltját is, de most 2 rész hogyvoltját nem találom, még pedig a 4x25 és 4x26 (folytatásos történet). Vagy én vagyok béna, vagy nem készült belőlük hogyvolt? OFF vége

nautilus64 2010.06.10. 08:44:35

@hex.kelly: KÖSZI SZÉPEN! Ezért volt nagyon ismerős a rész, csak nem jó helyen kerestem. :) Köszi szépen még egyszer! :)

sindy8 2010.11.19. 13:55:45

@nautilus64:
Szia. A gyilkos elmékből eddig három rész jelent meg könyvben. Címűk: Az utolsó tét, Egy fenevad profilja és Nekik annyi.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.10. 20:37:26

Nem tudom már mennyi évvel azután, hogy anno láttam, és kettővel, hogy a fenti szöveges összefoglaló megíródott, most hogy olvasom, hát, kitartottam, ahogy tudtam, de mikor már Straussnak is elszorul a torka (ez dramaturgiailag nagyszerű fogás), akkorra nekem is...

Még annyit, hogy a "Foyet lelöveti Hotchcsal a saját fiát" verzió, lefogadom, a forgatókönyvírók fejében megfordult, méghozzá erősen, azért is kavarták úgy a dolgokat, ahogy - és biztos vagyok benne, hogy a producerek mérlegelték, majd azt mondták: nem, ez már túl sok lenne a nézőknek, nem bírnák.
És valóban. Megjegyzem: anélkül, ez az egész így is az volt. Amikor idáig értem a sorozat nézésében, amit addig simán csak imádtam, valahol valami megtört bennem. Soha többé nem tudtam úgy nézni, mint addig. Az izgalom, a borzongás fennmaradt egy ideig, de "az egész eltört".
süti beállítások módosítása