Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 5x08 - Outfoxed

2010. június 02. 09:00 - hex.kelly

Tinilány úszik egy hampton-i (Virginia) ház udvari medencéjében, rója a hosszokat, közben a UCLA-n egy előadáson Reid egy agykutatót, James Fallon-t hallgatja, az úszó lány melletti házban meg egy nő a kisfiát magához ölelve könyörög a vele szemben álló, és a nő másik fiát fogó férfinek, hogy ne ölje meg a gyermekét. Reid közben issza a professzor szavait arról, hogy elvégzett egy kísérletet, mely során kollégái 70 ember agyának MRI-felvételeit küldték el neki. (Az egyik fiú szalad a házban, majd elbújik egy gardróbszekrényben, a tinilány még mindig úszik odakint, a támadó pedig rányitja a fiúra a szekrényt. Megint a kint úszó lányt látjuk, de a ház egyik ablakát is, ahol lövések fénye villan.) Talált köztük 5 olyat, melyeknél a szemüregi lebeny sérült volt. Kiderült, hogy mind az öt alany ismert pszichopata sorozatgyilkos: Richard Ramirez, Dennis Rader, Charles Manson, Ted Bundy, John Wayne Gacy.

Emellett mindegyikük rendelkezik egy olyan génnel, melynek hatására az agyukban magas szerotonin-szint alakul ki a méhen belüli növekedés során, így felnőttkorra már az agy érzéketlenné válik a szerotonin nyugtató hatására. Ennek a két tényezőnek találkozásakor meg is születik a sorozatgyilkos. (A lány a medencében, a gyilkos már a medence partján áll, majd ruhástól belegyalogol a vízbe, a felszínen lebegő lány alá úszik, és lerántja. A lány az életéért küzd, még kétszer felbukkan, de aztán már csak a zavaros vizet látjuk.)

Három nappal később a verőfényes napsütésben Reid egy mankóval és aktatáskájával a hampton-i ház felé araszol. Nézi a konyhapadlón a megbarnult vérfoltot, a hűtőre mágnesezett vidám családi fotókat, a medencét, majd egy, az égen elhúzó vadászgépet. Ekkor érkeznek a csapat tagjai, Prentiss kérdi is, milyen volt a hétvégéje. Reid azt mondja: félelmetesen informatív. Rossi bemutatja neki Anne Hudson területi FBI-ügynököt, aki elmondja, hogy az egész család meghalt, kivéve az apát, aki Irakban katonáskodik, de hazahozzák, holnap érkezik. A szomszédok hallották a család kutyáját ugatni, és látták, hogy a füvet kaparja, kihívták a rendőröket, és kiderült, hogy a gyilkos el is temette a holttesteket. Tavaly már történt egy ugyanilyen eset egy newport news-i családdal, a családfő ott is épp külföldön szolgált. Az eltemetés a megbánás jele, de ha az elmúlik, a gyilkos újra ölni fog. Főcím és idézet Morgan-től: Az ember általában nem szereti másnak tulajdonítani az okosságot. Legfeljebb az ellenségnek. - Man usually avoids attributing cleverness to somebody else. Unless it's an enemy. Albert Einstein

Hotch és Rossi a házban történteket rekonstruálja: először a nőt lőtte le a gyilkos, aztán a legkisebbik fiút, majd a nagyobbik fiút, végül pedig a lányt, Lucy-t fojtotta vízbe. Miért nem lőtte le őt is? Morgan-nek az udvaron mondja Hudson ügynök, hogy holnap lesz Langley 50. évfordulós légiparádéja. Morgan kérdi, hol van a tavaly megölt család feje. Visszament Irakba, és két hónapja meghalt egy bevetés során. Prentiss-ék és Rossi-ék is jönnek, a feleségről hiányzik a jegygyűrű, a tavalyi családtól is csak ékszereket vittek el, a gyilkos minden bizonnyal gyalog volt. Rossi mondja, hogy a konyhafalon szétlőtt képet szeretné majd megnézni. Sem a tavalyi, sem a mostani esetben nem történt nemi erőszak, és tekintve, hogy a feleség vonszolásának nyomai ott vannak a járdán, bizonyos, hogy csupán egyetlen gyilkost kell keresni, aki pontosan tudta, hogy a családfő nincs otthon. Garcia hívja JJ-t, az kihangosítja: egy virginia-i börtönből kapott egy hívást, hogy két napja az egyik elítélt 2 levelet kapott, bennük a két gyilkosságról szóló újságkivágásokkal, és egy rövid üzenettel: "Nézze mit tettem", az aláírás pedig: "Egy csodálója". Az elítélt pedig, aki a leveleket kapta... Karl Arnold, a Róka. (1. évad 7. epizód)

Kapunk is kis emlékeztetőt Arnold kihallgatásából, amikor elmondta, hogyan ölte meg a családokat, és hogy az apát mindig utolsónak hagyta, hogy végignézesse vele az egész család lemészárlását. Szóval, lehet, hogy utánzó gyilkos van, de amíg ez nem biztos, titokban kell tartani. És persze beszélni Arnold-dal, ami Hotch feladata, lévén ő tanúskodott anno a tárgyalásán. Hotch-ot pedig Prentiss fogja elkísérni. Garcia-nak pedig le kell ellenőriznie Arnold minden látogatóját, levélíróját. A többiek a rendőrségre mennek, ott várja őket az Irakból hazahozott családfő. Hudson kezdi el mondani, mi történt, de fél mondat után megáll, végül Morgan fejezi be a történetet, JJ némán áll mellettük, Rossi és Reid az üvegfal túloldaláról nézi, hogyan kerül a hős katona a szó szoros értelmében padlóra a hírek hallatán. Rossi annyira megrendül, hogy nem bír tovább odanézni, feláll, és hátat fordít. Hotch és Prentiss a vicces nevű, de egyáltalán nem vicces hangulatú Red Onion Supermax Prison nevű börtön alagsorában megy a Hannibal Lecter-épületszárny cellafolyosóján. Hotch felkészíti Emily-t arra, hogy Arnold rá akar majd ijeszteni, fotókat akar majd látni az áldozatokról. Prentiss máris kész van, mert ráordított egy beutalt, aki korábban 14 nőt tépett szét. (Uhh!) Belépnek Arnold-hoz a kihallgatóba, a férfi szakállas és kicsit megöregedett, de tegnapi haverként üdvözli Hotch-ot, és TUDJA EMILY NEVÉT IS, ez annyira beteg, hogy jajj!

Morgan-ék az őrsön arról beszélnek, hogy ha a gyilkos a Rókát utánozza, akkor úgy kell profilozni, mint a Rókát anno: Arnold pszichológus mellett volt asszisztens, így tudott családokat választani és észrevétlen maradni. Hudson hozza a képet, amit Rossi kért: a golyó az apát ábrázoló részt találta el. A tavalyi és a mostani eset is nem túl sokkal az után történt, hogy a családfő küldetésre indult. A keretről sikerült ujjlenyomatot gyűjteni, a minták egyeznek a tavalyi helyszínen találtakkal, szóval a két ügy hivatalosan is összefügg. Hotch és Arnold tovább szájkaratéznak, miközben Prentiss nőiességét bedobva próbálja megzavarni Arnold-ot. Arnold szóvá teszi, hogy Hotch nem visel már jegygyűrűt, csak nem a házasság rovására ment a sok munka? Hotch halkan leugatja, Arnold azt mondja, tud segíteni, de látnia kell a képeket. Emily kihívja Hotch-ot, most ők veszekednek, Emily nem akarja megmutatni a képeket, Hotch azt mondja, Arnold nem fog csak úgy a semmiért segíteni. Emily nehéz szívvel egyezik bele, megbeszélik a stratégiát, és visszamennek. Eközben Garcia Arnold börtönbéli társasági életéről (látogatók, levelezők) számol be JJ-nek, de semmi használható nincs, mint ahogy a két család sem köthető sehogy össze. JJ szerint a levelezéseiket kellene megnézni, Garcia szerint meg az állását és az életét is megtartania, szóval ő most inkább nem hekkelné meg a hadsereg rendszerét, ha nem baj.

Ész, Erő és Tapasztalat Hudson ügynökkel beszélget, mindkét családban a lányok haltak meg utoljára, látszólag velük töltött a legtöbb időt a gyilkos, talán ez lesz a kulcs, ez nem lehet véletlen. JJ valami főkatonát puhít a telefonban, fényezi Garcia-t, és ijesztgeti a tagot a helyzet súlyosságával, így Garcia megkapja a belépési engedélyt a hadsereg rendszerébe. A börtönben Hotch leveteti Arnold bilincsét, és Emily elkezdi kipakolni a fotókat az asztalra. A következő pillanatban már mindhárman a hampton-i házban vannak, Arnold nézelődik, információkat kér a családokról, és meghökken, mikor megtudja, hogy a tetemeket eltemették. Nem érti, miért nem szigetelte el egymástól az anyát és a gyerekeket, és érdekesnek találja, hogy a lelőtt fiúk és anyukájuk mellett a lány miért"csak" megfojtva lett? Látni akarja a fotóit, de Prentiss rácsap a dossziéra, ezzel véget is ért az utazás: újra a tárgyalóban vannak, és Arnold azt mondja, hogy a lányok megfojtása a legfontosabb a gyilkos számára: az, hogy végigkísérje, ahogy az élet elillan belőlük. (Uuuuhhh!) Ő csak azt akarta szemléltetni a megölt családoknak, hogy mennyire gyenge és tehetetlen is tud lenni egy férfi.

Egy nő érkezik haza hétévesforma fiával, kiabál a lányának az emeletre, aki hamarosan felbukkan, de nincs egyedül: a gyilkos a lányra pisztolyt szegezve közelít az anyához.

Morgan-ék jókora csődület közepébe érkeznek a házhoz, besietnek, és döbbenten nézik a vérfoltokat a szőnyegen, a focilabdán, az abroszon. A hátsó kertben hevenyészett sírban fekszenek a holttestek: kezeik és lábfejeik kilátszanak a földből. A lány itt is fojtogatás áldozata lett, a családfő Afganisztánban szolgál. Reid a tükör-neuronok és a rossz emlékek újraéledése kapcsán mondja, hogy a gyilkossághoz vezető stresszt gyakorta a szaglás váltja ki. Morgan szerint meg a hangok is, és feltekint a gépre, ahol már megint gyakorlatoznak a vadászgépek. Rájönnek, hogy a tavalyi gyilkosság is akkor történt, mikor az éves légi parádéra gyakorlatoztak a vadászgépek, talán ez ébresztette fel a tettes gyilkos ösztönét? Prentiss a stratégia szerint immár egyedül beszélget Arnold-dal, és kezdi az ujja köré csavarni a fickót, és arról faggatja, hogy ő mit csinált a gyerekekkel, mielőtt megölte őket. Arnold elmondja, hogy különös figyelmet szentelt a lányoknak. (Ááá, fúj, rohadék!) Hotch és Morgan telefonon megbeszéli, hogy ha a légi parádé miatt kattan be a gyilkos, akkor pszichopata, és kisebb dolga is nagyobb annál, hogy Arnold rajongója legyen. Szóval a leveleket nem ő küldte. (Na, én most már semmit nem értek.)

Garcia a katonák levelezéseit, fotóit nézi, de nem tart sehol. Az ujjlenyomatoknak pedig az egész országban semmi nyoma. Reid bámulja a képeket, és beugrik neki Fallon professzor előadása. Majd azt mondja, hogy a sírok tömegsírra emlékeztetnek, ami arra utal, hogy a tettes kora gyermekkori traumájában láthatott ilyet, háborús élménye van. De tömegsír már réges-rég nem volt az USA-ban, Garcia folytathatja a keresést nemzetközi adatbázisokban. Hotch újra bent van a kihallgatóban, és Emilynek segít helyretenni Arnold-ot: az ő motivációja az apjától ered, és szexuális természetű, és azért ölte meg mindig az apákat utoljára, hogy a saját apját, és végső soron önmagát ölje meg újra és újra. Arnold arcáról lehervad a mosoly, Emilynek pedig beugrik, hogy a mostani gyilkos a lányokat hagyja utolsónak a gyilkolási sorban, és Arnold logikáját követve a gyilkos csakis egy NŐ lehet! Szalad is ki, hogy hívja Morgan-t, Hotch marad, és kérdi Arnold-ot, mire mondta, hogy nincs még vége. Arnold azt feleli, hogy (valaki) még csak most melegít be, készülődik, és Hotch még csak észre sem veszi, de majd fogja.

Morgan veszi az infót Emily-től, Garcia pedig fújja, mit talált: 1998-tól kezdve három gyilkosságnál rögzítették az ujjlenyomatokat az Interpol-adatbázis szerint: Zágrábban, Modena-ban, majd Londonban. Az amerikai átlagpolgárok most kapnak egy kis töriórát a srebrenica-i mészárlásról. (Amerikaiul úgy kell mondani, hogy zrebrenyícsa.) Reid utánaszámol, hogy ha 12-15 éves lányokat öl most, tehát annyi idős volt, mikor átélte a borzalmakat, akkor most közel járhat a 30-hoz. És tényleg, egy csinos, fiatal, ámde annál zavartabb nő kiabál nem angolul, és fegyvert is fog a senkire, azaz egykori és mostani önmagára, a tükörben. Bele is lő. Jaj, szegény. Hotch és Emily egy másik szobából nézi kameraképernyőn Arnold-ot, lelkiznek, mert Emily mocskosnak tartja magát, hogy egy beteg gyilkossal flörtölt és helyeskedett.

Arnold szól, hogy akar még valamit mondani Hotch-nak, így bemennek hozzá. Csapat eközben elkezdi mondani a profilt a helyi erőknek, de nincs is rá szükség, mert Garcia a levelezéseket bújva rájön valamire, és szól is a kollégáinak: A családok egy bizonyos fotószolgálatot használtak, az összes képet azon keresztül küldték egymásnak. Az alkalmazottak között meg is találja a szarajevói születésű Miranda Dracar-t, aki Srebrenica-ban nevelkedett. Rohannak is a fotósboltba, ahol az imént még a csaj lövöldözött, de ő persze már nincs ott, viszont találnak egy fotót egy újabb katonáról, meg a családjáról, JJ-n a sor, hogy újra megdolgozza a főkatonát. Akinek a gyerekei épp most kúsznak haza suliból, Miranda meg már ott áll lesben, jaj-jaj!

Hotch és Emily tovább küzd Arnold egójával a sitten, azt mondják neki, hogy meg fogják találni a gyilkos nőt is, meg a beteg embert is, aki a csodálójának nevezte magát. De Arnold azt mondja, hogy nemúgyvanaz, a csodáló az, aki már meg is találta Hotch-ot. (Que?)

Kommandósok nyomulnak be egy házba, Morgan is lopakodik utánuk, az egyik szobában meglátja egy rémült nőt és a kisfiát, jelez nekik, és benéz a legközelebbi szobába, de hátulról ekkor ráugrik Miranda, és beesnek az üres szobába. Dulakodnak a padlón, Morgan fegyvere messzire esik, Miranda meg lövöldöz. Morgan kis habozás után megragadja Miranda kezét és pisztolyát, és hasba lövi a lányt, aki a falnak esik, és Morgan-re bámul, miközben vér buggyan ki orrán, száján.

Hotch lázasan és idegesen túrja a jegyzeteket, amiket Arnold a "rajongóiról" vezet, Emily nem érti, mi van, Hotch végül talál egy újságkivágást arról, hogy Foyet megtámadta őt az otthonában pár hónapja. A cikkre rá van rajzolva Foyet kézjegye. Emily ledöbben, Hotch pedig, mint egy rakéta, elindul az őrjöngő raboktól visszhangzó folyosón kifelé, Emily szalad utána, Arnold pedig hahotázva kiabál: Tudta ám, hogy maga ide fog jönni!!!

Címkék: gyilkos elmék
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2010.06.02. 09:43:26

Prentiss-t következetesen Emily-nek hívod, mindenki mást a vezetéknevén írsz. Ez miért van?

Ez is egy olyan rész, ahol kicsit sajnálod a gyilkost, de továbbra is elítéled. Sokan mások is átélték ugyanazt, mégsem gyilkolnak halomra békés civileket.

Már nem emlékszem, de azt is mondják, hogy a KisebbikNagyvíz túloldalán, Európa kontinensen található ez az érdekes nevű hely? Még a végén azt hiszi az átlagamcsi, hogy valami távol-keleti, esetleg közép-afrikai országról van szó. :)

hex.kelly 2010.06.02. 10:14:45

@Johnny336: Mondják, igen, szépen elmondanak minden fontosat a délszláv háborúról, azért nem részleteztem, mert mi tudjuk, mi történt, de kb. 40-50 másodpercen keresztül mesélték Reid-ék, mi történt, sőt, be is vágtak mindenféle mozgó- és állóképeket közben. Meg szépen levezetik, hogy Zágrábban ölt először, aztán haladt nyugat felé, és így jutott az USA-ba.

Emily, hát van azért, hogy Prentiss-t írok. Ez nyilván függ az adott szitutól, meg attól is, hogy nagyon kedvelem a színésznőt meg a figurát is. Azt azért szeretném leszögezni, hogy JJ, Garcia és Reid is Emily-nek hívja, csak a többi fiú Prentiss-ezi. A 4x24-ben volt ugyebán Rossi-nak egy Emily-zős kísérlete, de az igen rosszul sült el ( Don't Emily me!), szerintem ő már nem fog többet próbálkozni. De érdekes, hogy most, hogy Morgan a megbízott vezető, JJ-t olykor Jennifer-nek szólítja.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.06.02. 10:57:29

@hex.kelly: Ez nagyon jó volt, na.
off: A legjobb becenév a Spence, ahogy csak egyetlen ember hívja Reidet a világon. :)

@Johnny336: Szerintem normális ám, hogy kicsit lehet sajnálni a gyilkosokat (mármint az ilyeneket, mint ez a nőci vagy azokat a nevelőszülős csávókat), még a csapat is szomorkodik a sorsukon, mielőtt Morgan vagy Hotch azt mondja, hogy gyilkosnak lenni egy döntést, és arra sem a genetika, sem pedig a terhelt életút nem lehet mentség. (Ezzel pedig természetesen egyetértünk.)

LoVeLA 2010.06.02. 12:45:52

Jó részt volt, főleg, hogy semmi nem utalt Foyetre.. amikor először láttam, csak bámultam,hogy mi van?

" ...leszögezni, hogy JJ, Garcia és Reid is Emily-nek hívja, csak a többi fiú Prentiss-ezi."
Ez a mondat így kicsit vicces lett, mintha Reid a lányokhoz tartozna :D :P

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.06.02. 12:51:15

@Johnny336: Szerintem nem baj, hogy ha kicsit magsajnáljuk ezeket az elkövetőket, hogy van valami szinte érthető magyarázat arra, amit tesznek. A szereplők maguk is megsajnálják őket vagy elgondolkodtatja őket egy-egy ilyen sors. (Mint a mostani nőci vagy a nevelőszülős csávók.)
Morgan vagy Hotch a végén úgyis elmondja, hogy gyilkossá válni egy döntés, és se a genetika, se egy terhelt életút nem szolgálhat mentségül. (Ezzel egyet is értünk természetesen.) Viszont nem árt ha néha, néha szembesülünk olyan problémákkal (és nem feltétlenül mi, inkább ott a nagyvízen túl), aminek lehet a következménye egy ámokfutás, hiszen talán megelőzhető megfelelő kezeléssel, ellenőrzéssel, vagy valami.

@hex.kelly: A legjobb megszólítás a Spence, ahogy az egész földkerekségen csak egy ember szólítja Reidet :)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.06.02. 12:52:36

Na marha jó, egész eddig nem láttam az előző hozzászólásomat (nem jelent meg), tetszőlegesen törölhető valamelyik :)

Johnny336 2010.06.02. 13:53:34

@lunanyuszi: ez természetesen igaz. A fő problémám egyébként, hogy sok esetben nem az egyént okolják, hanem próbálják rányomni a felelősséget a környezetre. Személyes kedvencem a számítógépes játékok okolása...ha tudnák, hányszor sütöttem el fegyvert FPS-ben, akkor kihozhatnák, hogy egy gyilkoshajlamú, véresszájú állat vagyok. Ehhez képest max. egy szúnyogot csapok le (vagy embert :D), de élvezetből nem lennék képes ölni (mint a bolygón élő >6Mrd ember 99,99%-a).
Mégis be akarják tiltani a GTA-t, mert erőszakra nevel. Mint pl. Columbine iskolai mészárlás - az elkövetők CS-ztek, Doomoztak, biztos onnan ered az aggresszió. Pont nem, ott vezetik le az emberek a feszültséget, nem pedig egymáson. Azok a srácok egyszerűen betegek voltak, és a szülők ezt nem vették észre - ld. kistesó torkán repülődarabok lenyomkodása (4x21 - Shade of Gray) és a szülők úgy kezelték a dolgot, hogy "rossz természete" van. Nem a társadalom a hibás, hanem az egyén, és a közvetlen környezet (család).

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.06.02. 15:15:51

@Johnny336: Hát bizony. Ezen a számítógépes dolgon gondolkodtam már én is. (Meg játszottam is.) Arra jutottam, hogy ha már feltétlenül akarunk külső tényezőt okolni, sokszor egy-egy sorozat sokkal károsabb tud lenni, olyanok, amik akaratlanul ugyan, de csökkentik az emberi élet értékét. (Pl. "Végre meghalt egy hetibeteg a House-ban."- volt az egészen általános reakció, amikor ez megtörtént. Persze nem a halálnak szólt, hanem a sorozat hitelességét értékelte fel az eset, de mégis.)
Iskolai lövöldözéseknél annyira nem tartom egyértelműnek a helyzetet, főleg mert még soha nem derült ki, min mentek keresztül az elkövetők pont az iskolában. (Meg van ez a 9 áldozat című rettentően koncepciózus, mégis elgondolkodtató film erről.) De a számítógépes játékok megkövezése szerintem is ökörség, és sokkal inkább okozat, mint ok. (Pont ahogy mondtad.)

hex.kelly 2010.06.02. 17:43:23

@lunanyuszi: Ez egy nagyon izgalmas téma, és nagyon örülök, hogy James Fallon prof-ot beleírták a sorozatba, ugyanis nagyon fontos az, amit ő csinál. Ahhoz, hogy megérthessük, mitől lesz valaki bűnöző, minden területen meg kell vizsgálni. Biokémia, pszichológia, szocializáció, környezet, minden utat végig kell járni. Nagyon érdekes az az elmélet, amit az epizód elején kifejt. 70 mintából éppen az 5 pszichopata sorozatgyilkost emelte ki az azonos rendellenesség alapján, ez nagyon érdekes. Egyszer a House-ban is volt ilyesféle téma, ott nyitva hagyták a kérdést, és éppenséggel itt sem foglaltak állást, de nem is szabad, mert nem olyan régóta kutatják, hogy nyilvánvaló és támadhatatlan következtetéseket lehessen levonni, ez nem egy alma, ami leesik a fáról.
Nem tudom, írtam-e már itt valaha a bátyám ovis cimbijéről. Bátyám kb. 4 éves lehetett, mikor egyik délután az oviban anyu nagy sebet talált a fején. Kiderült, hogy Krisztián azt mondta tesómnak, hogy álljon oda a falhoz, ő meg egy jókora kővel fejbe dobta. (Célozni tudott, az már biztos.) Anyu nem csinált balhét, mert nem volt a srácnak anyja, akkortájt lépett le, ha jól tudom. Na, és pár éve mesélte a bátyám, hogy valaki azt mesélte, hogy Krisztián börtönben van, szándékos emberölés miatt.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.06.02. 22:29:23

@hex.kelly: Ó Jézusom, ez nem semmi :( Azért erről nekem is eszembe jutott a repülőgép-alkatrészes kissrác.
Amikor egyetemen tanultunk kriminológiát, akkor volt szó mindenféle ilyen elméletekről, és végig azon csodálkoztam, hogy vajon, hogy gondohatják, hogy csak és kizárólag egyén vagy csak és kizárólag a környezet szempontjából lehet bármiféle korrekt megfejtést találni az erőszakos bűncselekményekre.

Johnny336 2010.06.03. 09:37:12

@lunanyuszi: "Amikor egyetemen tanultunk kriminológiát" - te se képzőművészetire jártál :D
@hex.kelly:
Ismerek én is sittest. Szabadulása után 1, azaz egy nappal újrakezdte az egész addigi életvitelét.

ebilafan 2010.06.03. 16:54:46

Kár, hogy csak most értem ide.

Nem tudom, miért, de nekem ez a rész nagyon elsikkadt annak idején. Lehet, hogy már a századikra voltam kihegyezve, de szinte semmire nem emlékeztem ebből, már csak ezért is köszi a HV-t.
süti beállítások módosítása