Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x12 - Divided

2010. május 17. 08:00 - Cicus Maximus

Chloe a kihalt Végzetet járja szálegyedül: végig az üres folyosókon, a kaputermen, az étkezőn, míg végül egy ajtóhoz ér, aminek nézőkéjén át fény árad a félhomályba. A lány átnéz az üvegen és saját magát látja, akárha tükörben; majd mása hirtelen felnéz és valami kiszippantja a plafonba vágott lyukon át. És máris a víztartályban van, az idegen hajón; légzőkészülék nélkül fuldoklik, üti az üveget, aminek túloldalán az anyja néz befelé, ahogy Chloe tette ugyanezt az apjával pár hónapja. Aztán Chloe elernyed; mikor újra felnéz, már ott a gondolatolvasó kütyü a halántékán és anyja helyén egy kék idegen mered rá a maga teljes rovarszerűségében.

Itt a lány végre felriad, hiszen mindez persze csak álom volt.  A valóságban Scott mellett fekszik az ágyban, aki hiába próbálja megnyugtatni. Chloe végül ott is hagyja, hogy kiszellőztesse a fejét. Végigsétál a hajó üres folyosóin, a kaputermen és végül letelepszik az étkezőben magányosan ücsörgő Rushsal szemben. Mintha csak egy korábbi beszélgetést folytatnának, megbeszélik, hogy megint ugyanazt álmodták és nem emlékeznek mindenre, amit a kék idegenek tettek velük, valamint hogy mindenki más azt hiszi, biztonságban vannak, hogy az idegenek sosem találják meg őket; de ez sajnos nem igaz.

Rush elmegy Younghoz, aki rögtön közli vele, hogy rájött, miért vitte a kommunikációs kő az idegenek hajójára: szerinte Rush, amikor a hajóra érkezéskor elsőként nyitotta ki a kőtelcsis táskát, elrakott egy követ magának a biztonság kedvéért és azóta magánál tartotta; így vele együtt az is a hupikékek keze közé került. Young nem tűnik kifejezetten idegesnek ezzel kapcsolatban, a rókaképű nem is nagyon tagadja, inkább jövetelének céljára tér: nevesül arra, hogy ki kéne deríteni, hogy találtak rájuk az idegenek az előző részben. Az ezredes szerint valószínűleg a kommunikációs kő jelét követték, Rush szerint azonban ehhez nem elég fejlettek, valami egyszerűbbről lesz itt szó, például egy szubtéri nyomkövetőről a burkolat külsejére rögzítve. Azt a hajót ugyan, amivel Rush és Chloe visszaszöktek az idegen hajóról, már elintézték, de lehet egy másik is. Mivel a rókaképű elég hosszú ideig állt idegi kapcsolatban az egyik kék lénnyel, azóta is időről-időre képeket lát, innen tud erről. A hajó épp kilépett a fény feletti sebességből, így Rush azt javasolja, hogy rögtön lássanak is neki a jeladó kereséséhez.

Kiküldenek egy KINO-t az idegenek által vágott lyukon, ehhez ideiglenesen visszaveszik az azt védő energiapajzs erősségét. A KINO-val végignézik a hajó burkolatát és idővel meg is találják a hajó hasa alatt a jeladót. Young és Scott elindul a komphoz, hogy szétlője. Egy órájuk van erre, mielőtt a Végzet újra fény feletti sebességre ugrik, de mivel Eli betáplálta a komp vezérlőrendszerébe a KINO adatait, ez az idő elég kell legyen.

Eközben Rush, akit korábban Chloéval láttunk egy pillanatra egy oldalfolyosóban sutyorogni, most Camille társaságában zseblámpázik egy elhagyott folyosón. Egy ős kutatólaborba viszi a nőt, ami elmondása szerin elégséges szinten képes kapcsolódni a hajó fő rendszereihez. Camille kérdésére, hogy most kell-e megtenniük, a rókaképű azt válaszolja, hogy sosem lesz ennél jobb lehetőségük, úgyhogy a nő küldje az embereit a helyükre. Mit kavarják ezek itt a málnaszőrt, kérem szépen?

Chloe közben meglátogatja Elit, mert látni akarja az idegen hajót. Eli elmeséli, hogy az Rush szerint már azelőtt is a burkolaton ült, mielőtt ők a Végzetre érkeztek, bár nem tudja igazán, hogy a rókaképű ezt honnan tudja. Miközben Eli konzolján nézegetik a jelen állapotában pirosan világító szemű, kushadó bogárra hajazó kis gépet, egy másik konzol észrevétlenül életre kel a szobában és a rajta megjelenő képek, szövegek pontos mása Rush konzolján is feltűnik a félreeső kutatólaborban.

Youngék gond nélkül kilövik az idegen hajót a konzolról és már fordulnak is vissza, hogy időben dokkolhassanak. Ezalatt a hidroponikai laborban Brodyt rádión értesítik róla, hogy „elkezdődött”. Hosszú beszélgetés nem lesz belőle, mert TJ érkezik ellenőrizni a gyógynövényeket; Brody motyog valamit Volker bridzs-klubjáról és kikapcsolja a rádiót.

Young szép szabályosan leteszi a kompot a helyére, de a dokkolókampók nem kapcsolódnak fel rá, még egy jó kis windows-féle resetelés után sem. Szólnak Elinak, de ő sem tudja életre kelteni őket, sőt megállapítja, hogy ki van zárva a rendszerből, mert valaki átirányítja a vezérlést egy másik állomásra. A komp ajtaja sem nyílik és nyolc percük van, mielőtt a Végzet fény feletti sebességre ugrik. Ha a kompot nem sikerül addig rögzíteni, akkor a pajzs nem terjed ki rá, nem lép fény feletti sebességre a hajóval együtt és valószínűleg megsemmisül. Miközben Eli próbálja megakadályozni a vezérlés átirányítását, Chloe elrohan.

Young rádión hívja Rusht, aki persze nem felel, így az ezredes hullámhosszt vált és utasítja Greert, hogy egy osztaggal kerítse elő a rókaképűt. Eközben Chloe már Rushnak hadarja, hogy le kell állni, mert nem dokkol a komp. Rush reakciójából kiderült, hogy erre őszintén nem számított, de az is, hogy bármire is készül, a leányzó jócskán be van avatva. A rókaképű nem akar leállni, de felhívja rádión Elit, hogy ne akadályozza az átvitelt, mert megakadályozni úgysem tudja, csak lelassítani; viszont amíg az tart, egyikük sem tudja irányítani a rendszereket. Ellenben ha befejeződik, mielőtt a hajó ugrik, akkor ő, Rush, manuálisan rögzíteni tudja a kompot. Mindezt Young is hallja, és utasítja Elit, hogy ne adjon át egyetlen rendszert sem. Közben Camille is befut és Chloéval együtt győzködik a rókaképűt, hogy álljon le. Rush hiába érvel, hogy nincs nála még az összes rendszer, és ha most leáll, Eli ki fogja zárni az irányításból; Chloe felemlegeti, hogy megegyeztek, senkinek sem esik bántódása, Camille pedig azt, hogy így mindenki el fog pártolni tőlük; végül Rush lemondó arccal lekapcsolja az átvitelt és Eli még az utolsó pillanatban rögzíti a kompot, mielőtt a Végzet végrehajtja az ugrást.

Természetesen így már a komp ajtaja is kinyílik; az ezredesnek azonban hamarosan azonban újabb problémákkal kel szembenéznie, ugyanis a Rush után küldött Greer-féle osztag orra előtt bezáródnak az ajtók. Rush mindenfelé folyosókat zár le. TJ a határ rossz oldalán maradt, egy közlegénnyel együtt. Camille kifejti nekik, hogy az ezredes tettei nem hagytak más választást és a Végzeten lévő civilek nevében elfoglalták a hajót. A jelenlegi, általuk katonai diktatúrának nevezett berendezkedést civil irányítású demokráciára akarják cserélni és rádión felszólítják a katonákat, hogy tegyék le a fegyvert. Rush hozzáteszi, hogy az élelem és vízellátás a kezükben van a létfontosságú rendszerekkel együtt, úgyhogy sok választásuk amúgy sincs. Egy pici baj van: mivel az irányítás átvitelét túl hamar állították le, hogy le lehessen rögzíteni a kompot, a létfenntartó rendszerek feletti uralom a katonai oldalon maradt és ezt Eli észre is veszi, bármennyire is reménykedett a rókaképű az ellenkezőjében. Így Young és Rush elszószkanderezik kicsit rádión egymással azon, hogy vajon a civilek levegője vagy a katonák vízhiánytűrése fogy el előbb; eredményre egyébként nem jutnak.

Az ezredes elsunnyog valahova Greerrel, majd visszatérve megállapítja, hogy TJ és Dunning közlegény valószínűleg a túloldalon ragadt; cserébe van fél tucat civil a katonai oldalon is. Scott Eliba próbálja bedumálni a kockapowert, mintha attól, hogy törpereaktorként a srác mellett ácsorog, az gyorsabban törné fel a nála nagyjából 3 évtizeddel tapasztaltabb és mérföldekkel aljasabb Rush koma kizáró programját. Mielőtt azonban Eli beleélné magát a szuperkocka szerepbe, Young simán elcseréli némi vízre és kajaporra a civilekkel.  És mivel a cserét végre is hajtják, a lázadók megnyugodhatnak benne, hogy immár senki sem képes katonáék oldalán feltörni Rush rendszerét; Young viszont kevésbé tojáshéjas hátsójú hadviselés terén, így Greerrel szépen űrruhát húznak és sétára indulnak az idegenek által korábban a hajó burkolatán vágott és azóta is csak egy erőtérrel befoltozott lyukacska felé, ami történetesen az amatőr hajófoglalók hátában található.

Eli közben döbbenten konstatálja, hogy Chloe a lázadókkal tart, nem csak ott ragadt a határ lezárásakor. Azon kevésbé döbben meg, amikor magyarázatképp a lány az arcába vágja, hogy azért állt Rush oldalára az ezredessel szemben, mert az otthagyta a rókaképűt meghalni azon a bolygón, mert ezt Eli legalább is sejtette. Miközben Camille a máris tétovázni látszó civilek lelkét masszírozza, Chloe leadja a kis kockát Rushnak, aki a változatosság kedvéért azonnal munkára is fogja szegényt. A feladat: a lehető legtöbb energiát kipréselni a hajóból a pajzsba, mivel ravaszdi doktorunk támadásra számít. Ő ugyanis tudja, hogy hiába szabadultak meg a nyomkövetőként leparkolt hajótól, a hupikék rovarkák beoperáltak egy jeladót a mellkasába is, a szíve mellé. Valószínűleg Chloéra is ez a sors várt volna, de ő elég hamar elszabadult onnan, hogy erre ne legyen idő. Ebben egyébként Rush azért biztos, mert a lányon nincs nyoma műtéti hegnek, ejnye.

Mindenesetre lehet valami ebben a nyomkövető dologban, mert három idegen hajó lép ki a fény feletti sebességből. Ezt a burkolaton kószáló Young és Greer is látja, de még sikerül beslisszolniuk a lyukon a hajóba, mielőtt Rush felcsavarná maximumra a pajzs energiaellátását. Eli inkább a fegyverekbe töltené a kakaót, de a rókaképű szerint ez már nagyon régen így megy: az idegenek jönnek, támadnak, a hajó automatikus védelmi rendszere meg röhög rajtuk. Most azért forszírozzák ezt a támadósdit annyira, mert abban reménykednek, hogy a kevésbé automata emberi irányítás hibázni fog; tehát ha azt látják, hogy a helyzet ettől nem változik, le fognak szállni a Végzetről.

Miközben az idegenek lőni kezdik a hajót, Chloe meglátogatja TJ-t és a vele raboskodó közlegényt; megpróbálja előadni nekik a magas röptű demokratikus elveket, de a szöszi szanitéc pillanatok alatt elmagyarázza neki, hogy harci helyzetben kissé antiproduktív szavazgatni minden döntés előtt és hogy a katonaoroszlán bajszát hülye dolog rángatni, pláne ha az olyan harcedzett, mint Young. Még akkor is igaza van, ha levonjuk belőle a volt szeretője iránti enyhe elfogultságát. Ezt alátámasztandó, egyszer csak megjelenik Scott és csapata az ajtóban; őket Greer engedte be, miután gyengéden lecsapta az egyik határajtót őrző mazsola civileket.

Rush és Eli minden energiát a pajzsokba töltöttek és most csak várhatnak, mi lesz; ebben immár Camille is segít nekik. Hogy a várakozás ne teljen hiába, elmesélik neki a beültetett jeladót. Az NFB-s csaj, bár ambíciózus, de nem hülye: rögtön rájön, hogy mindössze a félelem terelte vele egy táborba a rókaképű tudóst. És mikor épp ott tartanának, hogy kinek az ötlete volt ez az egész, Young csendesen megszólal a háttérből, hogy alapvetően mindegy is.

A katonák szépen összeterelik a civileket, bár pár pofonnál több nem csattan, hiszen, mint Scott mondta, később is együtt kell élniük ezen a hajón. Az ezredes utasítja Elit, hogy kapcsolja be a fegyverrendszert, de mint kiderül, azt Rush külön levédte és még az arcába nyomott stukker láttán sem gondolja meg magát; nem adja az energiát a pajzsból. Szegény tényleg nagyon félhet a hupikék rovarkáktól. Közben Scott és TJ is az ideiglenes irányítóterembe ér; láttukra vagy sem, az ezredes végül eltekint attól, hogy a rókaképűbe eresszen pár golyót. Már-már nyugalom lenne, de ekkor Eli beköpi a beültetett jeladót.

Young lazán ráparancsol TJ-re, hogy szedje ki Rushból a ketyerét. Amikor megpendítik neki, hogy ez azért túlzás, orvosért küldet a Földre, aki a kövek segítségével Chloe testébe érkezik. Régi ismerősünk, dr. Brightman kissé ledöbben a finoman szólva tábori körülményektől, az érzéstelenítőként használt idegen méregtől, az artoszkópos műtéthez előkészített, csőre erősített KINO kamerától és a háttérben tisztán hallatszó folyamatos bombázástól, de aztán hamar magára talál és munkához lát.

Eközben Eli megkerüli Rush fegyverrendszer-tiltását. Young már kezdene is lövöldözni, de a kis kocka elmagyarázza neki, hogy ha mázlijuk van, akkor talán kitart a pajzs a fény feletti sebességre ugrásig, de ha egy lövésnyi energiát is elvonnak tőle, akkor nem lesz mázlijuk; szóval ebben a dologban a rókaképűnek speciel igaz lehetett.

A műtét szépen halad, dr. Brightman megtalálja a KINO-szemmel a jeladót és már épp kezdené kiszedni, amikor egy csúnyább lövés után egyszer csak megszakad a kapcsolat. Hála Istennek Chloe csak minimálisan kap frászt attól, hogy egy mellkasban turkál, de műteni ettől még nem tud; ráadásul Rush is ezt a pillanatot választja, hogy magához térjen. Ugyan gyorsan kiütik újra, de a gond marad: a jeladót ki kell szedni. Scott megpedzegeti, hogy esetleg kivághatja ő is, ha sokat totojáznak; ettől végre TJ magához tér és kihalássza végre az idegen műszert a rókaképű mellkasából. Scott a biztonság kedvéért porrá is zúzza. És ekkor, a pajzs utolsó lehelete kíséretében a Végzet végre fénysebességre ugrik; immár követhetetlenül.

Young a szállásukra küldi az összeterelt civileket; a lázadásnak vége. Láthatóan különösebb megtorlásra se készül, végül is érthető: Rush-sal eléggé kiszúrt a műtéttel, Camille-t meg mégse illik megpofoznia. Meg kell találnunk a módját, hogy együtt tudjunk működni, mondja a nőnek; ez kissé összecseng az előző rész végének párbeszédével Rush és közte, annak se sok foganatja volt. Az ezredes is, Greer is tudja, hogy nincs még vége a dolognak; e baljós gondolattal búcsúzunk a résztől.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2010.10.11. 18:25:00

Kár hogy akadozva jönnek itt a hogyvoltok, pedig tök jók.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.10.11. 19:40:39

Küzdök vele, előbb-utóbb újra elindulnak.

korxi 2010.10.17. 22:22:38

@Cicus Maximus: Sajnos most erre csekély az esély, tudvalevő, hogy most újra más elfoglaltságaid is vannak a témában:)

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.10.17. 22:28:43

@korxi: Tudod, hogy van ez: a remény hal meg utoljára. Bár ez a mostani duplázás tényleg nagyhalál.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.10.17. 22:29:36

@korxi: Tudod, hogy van ez: a remény hal meg utoljára. Mondjuk ez a mostani duplázás tényleg nagyhalál.

korxi 2010.10.20. 19:02:22

@Cicus Maximus: Szerintem alappal remélem, hogy folytatva lesz a HV, de télleg ne most, amikor amúgy duplán jön a cucc.Nem is emlékszem, hogy volt-e már ilyen,de sztem nem.
És ez még minimum 8 hét, ha jól számolom.
Max grat érte, nemtom hány ember tudná csinálni, én biztosan nem.
süti beállítások módosítása