Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 6x05 - Instant karma

2010. május 05. 09:00 - candyperfumegirl

House-hoz ezen a héten olyan hetibeteg kerül, akivel már a világ összes túlfizetett orvosa sem tudott mit kezdeni, így a milliárdos apuka úgy döntött, ideje erősítést hívni, és egyenesen a legjobbhoz fordulni. Apuci amúgy igazi üzleti zseni, a keze alatt arannyá vált minden, a fia meg közben jól lebetegedett, és eddig egyetlen orvos sem volt képes kiokoskodni, mi baja. Bármibe lefogadom, hogy House-nak 42 perc elég lesz rá. Bár a csapat egyelőre mással van elfoglalva, Foremannek a Dibala (bal)esetről kéne előadást tartani, mivel még mindig ő vezeti a team-et, de már valahogy nem buzognak benne túl a vezetői ambíciók, amikor ilyen kellemetlen feladatok társulnak ehhez a munkakörhöz. House meg az aktuális eset kapcsán nemes egyszerűséggel úgy dönt, hogy az eddigi orvosok egytől egyig hülyék voltak, kezdhetik is az egészet elölről, kivizsgálást, kórtörténetet, mindent.

A Dibala-előadásra készülve Foreman és Chase izzad rendesen, Chase érthető okokból, Foreman meg azért, mert sokkal nehezebb lesz úgy hazudni, hogy nyilván ízekre akarják majd szedni őket, mert mégis nagy szó, hogy HOUSE csapata elkúrt valamit, méghozzá nem is valami piszlicsáré ügyet egy noname hetibeteggel. House feltűnően figyel, mit működnek ezek ketten, nagyot csalódnék benne, ha nem tudná már most, miről van szó.

Mivel House számára az eset, valamint két alkalmazottja sunnyogása még nem fedezi az általa elvárt napi izgalom-szükségletet, kémkedik egy kicsit 13 után is, csak úgy a poén kedvéért. 13 el akar húzni emberi mértékkel mérve a lehető legtávolabb Foremantől, mondjuk a világ másik végére, vagyis tök jól viseli a kirúgást meg a szakítást, hagyjuk is ezt. Közben a hetibetegnek amúgy is rohama van, éppen amikor már azt hitték, találtak neki egy kezelést, ami használ. Túl nagy a nyomás a koponyáján, ki tudja, miért, de ilyenkor fúrni kell, ez az egy biztos. Foreman kiimádkozik apuciból egy beleegyezést, és már műthetik is. Átmenetileg megmentik, de ezek után sem sokkal jobb a helyzet, mert most leginkább agyrákra gyanakszanak.

Foreman közben összekaparta a Dibala-esettel kapcsolatos papírokat, a valódiakat meg a hamisítottakat is, és talál valamit, amire Chase nem figyelt, Dibala koleszterinszintje jóval magasabb volt, mint a halotté, akitől a vért lopta. Ausszit most üti meg a laposguta, Foremannek meg kezd elege lenni az egészből, és közel áll hozzá, hogy azt mondja, oldja meg a wombat a dolgot, ahogy tudja.

Nehéz napok várnak a Chase házaspárra most, Chase nem alszik otthon, kórházban is indiszponált, random és zavarba ejtő ötletekkel dobálózik. Az még egy dolog, hogy House ennyiből simán le fogja vágni, mi van, de ennyi rendellenesség már az asszonynak is feltűnik, és az nagyobb baj. Hetibeteg agya pedig nem rákos, ez is kiderült közben, House viszont továbbra is rákra gyanakszik, csak máshol kéne keresni, mondjuk a hasában.

Hetibeteg apja ezalatt arra az okos következtetésre bírt jutni, hogy fiacskájának a betegsége a sors büntetése, mert olyan nincs, hogy valaki az üzletben és a családi életben is szerencsés legyen, ez bizony karma, és ő ott cseszte el, hogy milliárdokat keresett még a 30. születésnapja előtt. House egyenesen imád ilyen okos hozzátartozókkal összeakadni. Páciens meg közben csak remeg, de mivel tumort a hasában sem találtak, ezért a leghasználhatóbbnak jelenleg Cameron ötlete bizonyul, a hasi epilepszia, és mivel a többiek még ennyit sem voltak képesek maradék agysejtjeikkel összekaparni, kezeljék erre.

Chase és Foreman azt próbálják eldönteni, milyen hazugsággal lehetne az akadékoskodókat elhallgattatni, de Foreman megunja és úgy dönt, hogy ő inkább nem tartja meg a prezentációt, már megy is Cuddyhoz lemondani. Na de Lisa Cuddyt sem olyannak ismertük meg, aki ezt csak úgy elengedi, ő azt mondta lesz prezentáció, tehát lesz prezentáció, mese nincs.

Van közben történés 13-mal is, de a mai napig képtelen vagyok megérteni, hogy vesztegethettek el erre a szálra ennyi percet ebben az epizódban a készítők, kompenzálásként megpróbálom a lehető leggyorsabban letudni. 13 Thaiföldre akart utazni, de nem tudott, mert valaki az utolsó pillanatban lemondta a foglalását. Első körben ment üvölteni House-hoz, de ő tagadta, majd House rákérdezett Foremannél, de ő az exe utazási teveiről nem is tudott. A végén még Cuddy is rákérdezett a dologra House-nál, de hogy őt miért érdekelte ez, azt már végképp nem értem. 13 végül eljutott Jimmyhez, mert az ő IP címéről néztek bele 13 levelezésébe (mindig mondom, hogy Jimmynek túl sok szabadideje van), aki nemes módon magára vállalja, hogy igen, ő szabotálta az utat, mert szerinte House-nak szüksége van rá, az egyetlen olyan alkalmazottjára, akinek nincs szüksége House-ra.



Na, ennél még az is érdekesebb, hogy Cameron tippje a hasi epilepsziáról tévesnek bizonyult, a betegnek viszont kiütései vannak, és Cameron rögtön bedobja, hogy autoimmun, mert nyilván szeretne pár pontot visszanyerni abból, amit a hülye ötlettel elveszített. Chase-nek ezzel ellentmondó ötlete van, de hogy kinek van igaza, azt úgyis Foremannek kell eldönteni, mert ha elfelejtettük volna, még mindig ő itt a főnök. Foreman úgy dönt, hogy Cameron menjen tesztelni, Chase meg menjen vele, mert kell neki a prezentációhoz, de hogy a hetibeteggel mi van, arról végképp halványlilája sincs. Még szerencse, hogy House-nak közben megjelent a villanykörte a feje fölött, szerinte ez Degos betegség lesz. Ez a mikroerek elzáródását jelenti, és rossz, mert nincs rá gyógymód. Apuci viszont vérbeli üzletember, hülye lenne igent mondani az első ajánlatra, ő ezt csípőből elutasítja.

Chase közben már nem bírja tovább a feszültséget, bemegy Cuddyhoz, és éppen kezdene kitálalni a Dibala esetről (kivételesen az igazat), amikor Cuddyt elhívják, mert ügyvédek vannak a kórházban, és nagyon komoly képet vágnak. Ügyvédek a hetibeteg apjához jöttek, apuci ugyanis csődöt jelent, és lemond minden vagyonáról! Hátha akkor majd fordul a szerencséje! Mekkora egy barom. Adta volna nekem ezzel az erővel, és House is hasonló nyomvonalon gondolkozik, alkalmazottak könyörögnek, de apuci tántoríthatatlan. Majd meglátjuk, igaza van-e a karma működését illetően. Egyelőre nem úgy néz ki, mert a fia szíve ebben a pillanatban leáll.

Jimmy pont most jut el House-hoz, az aktuális epifániához az utolsó lökést megadni, már éppen ideje volt. 13-ról akar vele beszélgetni, mert a szerencsétlen azt hiszi, hogy van olyan néző, akit érdekel ez a szál, pedig nem is tévedhetne nagyobbat. Jimmy tudja, hogy 13 útját House szabotálta, a kérdés már csak az, kiért ette ezt? Magáért, Foremanért vagy 13-ért? Jimmy szerint a közhiedelemmel ellentétben adtak a gyárban szívet is országos cimborájához szériatartozékként, csak éppen 3 számmal kisebbet a kelleténél. És igen, ez votl az a bizonyos utolsó lökés.

Hetibeteggel az a helyzet, hogy a szívleállás kizárja a Degos betegséget, ami a mikroereket zárja el, és a koszurúér ugye nem az. Ez antifoszfolipid szindróma, amit a kezeléssel máris tudnak igazolni. House még odaveti Foremannek, hogy szerinte 13 nincs túl rajta, csak nem csapott fel kerítőnőnek?


És ez még nem minden, Chase egy borítékot talál az asztalon, benne valamivel, ami mentheti a bőrét. Másnapra a hetibeteg is jobban lesz, apuka határtalanul meg van elégedve magával, most helyrebillentette a rossz karmáját. „Na ja, mi orvosok meg csak bohóckodtunk itt az elmúlt 40 percben, mi?”–kérdezné House, de inkább hagyja is őket, hadd örüljenek maguknak. Ő Chase-hez megy, aki természetesen rájött, kitől származik a boríték. House sejtette, hogy Dibala koleszterincsökkentőt szedett, nem is volt nehéz megtalálni az erre utaló orvosi papírokat, ez pedig gyakorlatilag menti Chase-t. (Azt már mondanom sem kell, hogy a jelekből tökéletesen összerakta mi történt Dibalával.) És nem érzi úgy, hogy a wombatnak ezért a húzásért repülnie kéne, mert egyrészt nem ő a főnök, másrészt Chase ettől nem lett rosszabb orvos, őt pedig csak ez érdekli. Ausszi még megjegyzi, hogy azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem House a főnök, mindig is az volt és mindig is az lesz, és akármi legyek, ha nem ez a legszebb dolog, amit valaha mondtak House-nak ebben a sorozatban.

Zárképsorokban pedig látjuk, hogy Mrs. Chase mellett ismét üres az ágy, persze mert férjura Foreman előadásán ül, aki éppen most kezd bele a világméretű hazugságba Dibala sajnálatos elhalálozásáról. 13 eközben felszáll a thaiföldre tartó járata, hú de nehéz volt ide eljutni.

Címkék: house
49 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.05. 10:41:35

Azon, amit Chase mondott House-nak, én még meg is hatódtam, tényleg nagyon szép volt. :) (A 13-as utazik-e vagy sem szálat én sem értettem, illetve először azt hittem, a szavakat értem rosszul vagy elengedtem a fülem mellett valami nagyon lényeges információt, ami miatt az egész ennyire fontos lett, de ezekszerint nem.)

zsof.berg 2010.05.05. 11:24:17

Mindig szerettem ezt a sorozatot. Kicsit tavaly már kezdett unalmassá válni, de ez az évad a kezdeteket idézi, eddig annyira jó!

ytike 2010.05.05. 13:04:33

Biztos azért kellett az a feleslegesnek tűnő szál,hogy eljussanak az epifániáig.Meg biztos vannak 13 nak olyan rajongói akik esetleg nem értenék,miért tűnik el kitudja meddig(vagy véglegesen)Még azt is megkockáztatom,hogy valami thaiföldi betegséggel hetibeteg lesz :)

navera 2010.05.05. 14:04:51

A blog -igen Tisztelt- írójának!
Diferenciálj a valóság és egy 42 perces heti-beteg között.
Nézni nézed, minek bonczolgatod?
Még egy felesleges blog bejegyzés, s még egy felesleges hozzászólás, ami az enyém...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2010.05.05. 14:15:14

"Van közben történés 13-mal is, de a mai napig képtelen vagyok megérteni, hogy vesztegethettek el erre a szálra ennyi percet ebben az epizódban a készítők..." Annyira szívemből szóltál, Candy! Ez a szál annyira értelmetlen, hogy arra nincsenek szavak.:)))
"Ausszi még megjegyzi, hogy azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem House a főnök, mindig is az volt és mindig is az lesz, és akármi legyek, ha nem ez a legszebb dolog, amit valaha mondtak House-nak ebben a sorozatban." Igen, ezen én is mindig meghatódom.:)

Mi a neved lator?? 2010.05.05. 14:58:29

@navera:
legalább abban egyetértünk, hogy a hozzászólásod tényeg teljesen felesleges volt. :)

amúgy nem vágom, hogy kis szívből hogyan jött a betegség. ki tudna valaki segíteni?

Köszi,

alien 2010.05.05. 15:28:12

de hát ez egy tök régi rész én meg azt hittem, hogy valami új jön
figyeltétek, hogy house sosem tanúl, ne képzi magát, egyszerűen defaultból tud
lupus és kész

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.05. 15:31:42

@navera: A bejegyzés egyátalán nem felesleges. Én nagyon élvezem, ahogy candy összefoglalja az epizódokat, a legtöbb hogyvolt úgy is élvezetes, ha láttam azt a részt, úgy is, ha nem. Azért bonczolgatja, mert van rá igény. Nem tudom, miért fájt ez ennyire Neked. Az meg egészen mindegy, hogy Te melyik blogbejegyzést tartod feleslegesnek.

Lósz őrnagy 2010.05.05. 16:01:11

House hogyvoltok ezután is csak havonta 1x lesznek? Nem is emlékeztem már annyira erre a részre.

kencel 2010.05.05. 16:57:55

oriasi. En mar az 19 reszt nezem ebbol az evadbol erre meglatom a 14 resszel elobbit, magyar vonatkozasban.Nem baj hogy nem aktualis? Raadasul magyarul. PFUJJ.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.05. 17:17:09

Most olvastam a hetedik évad első pár részének a forgatókönyvét, hát eléggé meglepett, hogy mennyire le van itt maradva mindenki. Mondjuk azon is, hogy ez megy Magyaországon, érti valaki még sorozatokat magyarul?
:P

Dolly Windsor 2010.05.05. 17:52:41

@kencel: örülök, hogy ennyire megy az angol, hogy a magyar már "pfujj", de azért helyesen írni/beszélni az anyanyelved még mindig nem ciki. :) Értsd: "mar az 19 reszt nezem"... :))

Ebzon 2010.05.05. 18:38:56

@{Dolly Molloy}: Örülök, hogy it magyarisztánban az ország 3/4ének nem megy az angol, és igenis igénytelenség és lustaság magyarul nézni ezeket a sorozatokat, aki nem látta angolban(és nem is ért angolul) az nem is értheti, miért mondom ezt.A sorozatok nagyrésze, magyar vonatkozásban elveszíti minden értelmét, persze te azt hiszed, hogy minden faszán van megcsinálva magyarul, azt itt kérdezgetitek, hogy annak mi értelme volt, nyílván volt, csak magyarul nem sikerült átvinni.Ráadásul a magyar szinkron színészek nagyrésze egy senki (maga Gálvölgyi is ezt mondta).Ajánlani tudom, hogy nézzd meg a Flinstons régi, és utána az új szinkronját, ha szerinted nincs különbség, akkor csak sajnálni tudom hogy kimaradt a gyerek korodból, a régi nagyszerű szinkronok egyike (ugyanis régen jók voltak a filmek magyarul is, ma max 1-2 b kategóriás vígjátékot tudnak jóra lefordítani.)

Ebzon 2010.05.05. 18:43:28

Jah arról meg ne is beszéljünk, hogy Hugh Laurie zsenialitását, gyakorlatilag megszégyenítjük, ezt is csak úgy láthatod, ha azt látod és hallod amit ő ad elő, nem vmi 3ad rangú színész.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.05. 19:41:35

@Ebzon: Dolly Molloy úgy értette, amit mondott, hogy magyarul sem égő még helyesen írni és beszélni. Főleg akkor, amikor épp azért nyivákol valaki, hogy rossz a szinkron. Gratulálok én is a nyelvtudásodhoz, igen hasznos tud az lenni, főleg, ha ilyen magas lovat adott alád. (Pusztán az a tény, hogy a sorozatokat megérted angolul nem egy nagy szám Magyarországon sem, de azért légy büszke.)
Amúgy te kint élsz, vagy megszégyeníted Hugh Laurie zsenialitását azzal, hogy letöltöd a filmet? :D

Dolly Windsor 2010.05.05. 20:11:20

@Ebzon: Tökéletesen egyetértek veled abban, hogy magyarul nézni sorozatot nem a legnagyobb élvezet. Jómagam is inkább eredeti nyelven nézem, ezzel nincs is probléma. Arra gondoltam, - amit lunanyuszi is mond, - hogy bár kencel odavolt meg vissza attól, hogy ő a szinkronizált sorozatokra még véletlenül sem kapcsol oda, a helyesírása nem volt éppen tökéletes... Márpedig ha valaki veri a mellét, hogy ő az angolzseni, akkor vagy írjon angolul, vagy villogjon az anyanyelvi-tudásával is. :)

Dolly Windsor 2010.05.05. 20:12:29

@Ebzon: Egyébként meg jól megy az angol...(és a magyar is :))

Ebzon 2010.05.05. 20:30:57

@lunanyuszi: Sztem meg ne vetítsük már rá valakire, hogy nemtud helyesen írni a neten, mert röhejes, ezzel érvelni, valakinek megy, valakinek nem, attól mert hogy vki nemtud helyesen írni, attól még meglehet a véleménye a szinkronról, ha jóltudom, a magyar szinkront se olvasni szokták, hanem hallgatni...

Ebzon 2010.05.05. 20:38:59

Ja, és tényleg vérciki letölteni, főleg hogy itthon max majd dvdén megvásárolhatom 1 évvel később, most meg amikor kijön így megtudom nézni HD-ben.Mellesleg ezzel nemtom mit rontok Hugh Laurie helyzetén. Ha jól tudom ő nem eladott darabszámra kapja a fizuját, főleg hogy egy tv csatornán futó sorozattról van szó, aminek max a nézettsége alapján kaphatna, az meg az itthoni csatornák nézetsége aligha érinti.

Ebzon 2010.05.05. 20:52:58

@lunanyuszi: Jah és szted nem nagy szám angolul tudni itthon ?Hol élsz te ? Elmegyek bármelyik fejlettebb országba, és mindenki tud angolul, itt ha egy túrista útbaigazítást kér csak hebegnek az emberek, és nem hogy angolul, még németül, cvagy franciául se tud kinyögni egy szót se neki a magyar.Tapasztalatból beszélek, és sokan úgy nemtudnak, hogy a munkakörük része lenne, hogy útbaigazítsanak túristákat.Nem egyszer jártam már így, hogy a 2-3 perce ott mutogató emberek helyett megmondam mit és hogyan csináljanak, és ez nem felvágás meg mellveregetés, ez lenne a normális.Én csak azt mondtam, hogy a magyarok nyelvtudása szégyen, a helyesírás meg csak annak fontos, aki nemtud másba belekötni, kíváncsi vagyok hány munkahelyen végeznek helyesírás tesztet, hogy attól vagy elájulva.Anyanyelv, vagy sem, a magyarnyelv sokszor nehéz, és értelmetlen, aki ezt nemérti meg, az max a saját helyesírásától van eltelve.Inkább tudjon még két nyelvet mint, hogy magyarul tudjon helyesenírni, aminek gyakorlati haszna nincs is. Max ha írsz, egy hivatalos levelet vagy valami ilyesmi, gondolom azt minden nap irogatja a hétköznapi ember.Maradjunk annyiban, hogy én sztem nem szégyen ha vki nemtud helyesen írni, mert nem egy ismerősöm van aki nemtud, de ettől semmi hátrány nem éri, mert a magyarnyelvnek, azon kívűl hogy a kultúránk része ssemmi haszna, ezzel lehet vitatkozni, csak értelmetlen. Képzeld kaptam olyan állásajánlatot is amiben hemzsegtek a hibák, de felsem merült benem hogy megszóljam, mert értettem mit írt, és azt hiszem ez a lényeg, de sztem meg utazz vissza az időben, és akkor meg jól kiröhögnek, hogy, hogy beszélsz. A nyelv változik, lehet amit te most helytelennek gondolsz, majd az lesz a szabályos, csak ezt akartam mondani.

Ebzon 2010.05.05. 21:01:34

Bocs még utoljára, szóval akkor most a szinkronszöveg írók, magyarul, vagy angolul nemtudnak ?

candyperfumegirl 2010.05.05. 21:24:15

Hey, relax. :) Szerintem a sorozat simán élvezhető magyarul is, messze nem ez a legrosszabb szinkron, amit sorozat valaha elszenvedett, sőt. De a lényeg, hogy a lehetőségek szerencsére már adottak arra, hogy mindenki azon a nyelven nézze, amit ő a legélvezetesebbnek talál.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2010.05.05. 23:43:27

@Ebzon: Én csak azt nem értem, hogyan várhatod el valakitől, hogy megfelelően beszéljen egy idegen nyelvet, ha szerinted egyáltalán nem lényeges, hogy az anyanyelvén tudjon helyesen beszélni/írni?
S igen, az a fontos, hogy mindenki úgy nézze a sorozatokat, ahogy a legjobban élvezi. Én ezért nézem a House-t angolul és magyarul is.:) (Igen, a Frédi&Béni új szinkronja borzalom - én még hallottam a klasszikusat -, de a House szinkronja nem az. S sem Szakácsi Sándor, sem Kulka János nem harmadrangú színész, így Hugh Laurie zsenialitását nem fenyegeti veszély.)

beckett 2010.05.05. 23:48:56

CPG-nél a pont! mindenki nézze úgy, ahogy tetszik/tudja.

én eleinte magyarul (meg németül) néztem, aztán bejött egy külföldi munka, azóta angolul.
Sose volt bajom a szinkronnal (kivéve, h Chase magyar hangját nem bírom), de most már fura :)
Egyébként amikor angolul kezdtem el nézni, kellett vagy 3 rész, mire megszoktam Hugh Laurie-t. Tisztára olyan volt, mintha szinkronizálva lett volna :D (még korábbról a brit angolságához voltam szokva, itt meg totál másképp beszél)

Előrébb járok, de szívesen jövök régebbi részekről hogyvoltot olvasni, mert szórakoztatóan van megírva :)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.06. 00:54:05

@Ebzon: Nem érveltem vagy kötözködtem én, csak próbáltam megvilágítani, mit közölt az előző kommentelő. Vitatkozni meg végképp nem akartam. Lelkes hozzászólásodat köszönöm, igen jól szórakoztam.

vsztk9111 2010.05.06. 12:55:22

Ebzon!

Ha ennyire oda vagy magaddal, mi a francért olvasol magyar oldalakat! tudod vérciki vagy, mint az összes műmájer, aki "forvardolja a messzidszeket" meg "mítingekere" gyűlik! Tudod dokan beszélnek idegen nyelven, ami nagyon fontos (én is angolul meg franciául), de az értelmes embert pont azt különbözteti meg az ilyen primitív bunkótól, mint Te, hogy nem kezdi el döngetni a mellét, attól, hogy valamit tud, valamire képes. Amúgy meg szép magyar nyelvünk az identitásunk alapja, bár neked szerintem sosem volt ilyen, és bármiben fogadok, hogy a googlit kell használnod ahhoz, hogy rákeres ki is volt az a Kazinczy Ferenc és hol is található Széphalom (nem, az nem egy étel!). Hülye bunkó!

vsztk9111 2010.05.06. 13:01:47

Nekem amúgy az egészben az tetszett a legjobban, amikor House közölte Wilsonnal, hogy shortolta a faszi részvényeit, mivel tudta, hogy csődbe akarja vinni a cégét. Hihetetlenül hatalmas bunkóság, de pont ezért nagyon szuper ez a sorozat ezzel a karakterrel!

Dolly Windsor 2010.05.06. 15:01:08

@Ebzon: Először is engedd meg, hogy gratuláljak az idegennyelv-tudásodhoz :) (Ahhoz pedig pláne, hogy bár azok számát gyarapítod, akiknek nem fontos a helyesírás, csak a túúúristát (sic! - pardon, mond ez neked valamit?) vétetted el... legalábbis ez a legfeltűnőbb :)) Amúgy meg sajnálom, hogy lunanyuszira förmedtél rá, holott az egész témát én vetettem fel, szóval a nevedben is bocsánatot kérek tőle :))
A nézeteidre pedig csak azt tudom mondani, hogy aki intelligens embernek gondolja magát, az tudja, hogy a muszáj pontos 'j', a lyuk pedig 'ly'-os, valamint az egyelőre nem egyenlőre. Hát ennyi!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2010.05.06. 17:24:26

@{Dolly Molloy}: Ebzon hogy eltűnt, mióta mi is elmondtuk a véleményünket... Egyébként a neved nem egy P.G. Wodehouse-regényből van véletlenül?:) Miután Hugh Laurie játszotta Bertie Woostert ezt itt nyugodtan megkérdezhetem.:)

Dolly Windsor 2010.05.06. 20:23:48

@PuffCinq: Aztaaa... Ezt a kellemes meglepetést! :))) Végre valaki tudja, ki Dolly Molloy, illetve egyáltalán azt, hogy ki Wodehouse! Szóval igen, onnan van. :)

brown_h 2010.05.06. 21:28:30

Dolly Molloy, naná, de jó, hogy említitek! A Sam the Sudden az egyik legkedvesebb Wodehouse regényem.

Ebzon 2010.05.06. 21:49:49

@PuffCinq: Nemtüntem el, csak volt fontosabb dolgom is,

az@vsztk9111:Te csak ne tippelgessél, én sem személyeskedtem veled taplókám.Ki is a műmájer? Azért mert elmondom a valóságot?Lehet, hogy nemtudsz olvasni, de pont azt írtam, hogy ez nem melldöngetés (te primítív magyarul olvasni nemtudó bunkó) ,hanem a szomorú valóság, hogy pl békásmegyeren vki két németet a dunához küldött el, amikor ők a hévhez akartak menni, akkor most kinek van igaza ???
Nem írtam semmi valótlant hülye kretén.

@{Dolly Molloy}: Értem, szerinted az az inteligens aki tud helyesen írni...

"Én csak azt nem értem, hogyan várhatod el valakitől, hogy megfelelően beszéljen egy idegen nyelvet, ha szerinted egyáltalán nem lényeges, hogy az anyanyelvén tudjon helyesen beszélni/írni?"
Nemtudom, az angol nyelv biztos nem egyszerűbb, mint a magyar, biztosan....

Ja és csak, hogy a nyomoronc vsztk9111-nek igaza legyen, én akkora király vagyok, hogy angolul,németül is tudok, és most tanulom a japánt, csak hogy kicsit akkor magamról is beszéljek, Széphalmon meg jártam te utolsó senki házi, sőt képzeld bele is olvastam, a magyar történelem tudásomat meg jobb lenne nem megtippelgetned ,mert belebukhatsz, te műmájer prosztó, mert ez nem volt mellveregetés amit te írtál le... ess bele még párszor a saját bunkóságodba.És tőled ki kérdezte meg milyen nyelven beszélsz, ha már itt tartunk?

lunanyuszi-ra nem akartam ráförmedni, igazából senkire se, nekem ez a véleményem volt, a csomagolás az 1 dolog.Az meg, hogy a magyarok nagyrésze egy idegennyelvet se tu, nem az én agyszüleményem, és ezt nem is a sorozatnézésre vetítettem rá, arról már elmondtam a véleményem, szóval a továbbiakban semmi jelentősége nem volt, hogy ki milyen nyelven nézi.Szerintem kár magyarul nézni, azzal nem vitatkoztam, hogy vki kedveszerint nézze németül, oroszul, angolul, esetleg magyarul.Jah és egy szóval se neveztem magam inteligensenek se semminek, ez a ti agyszüleményetek.Ha bárkit megbántottam sry, de nem is igazán éreztétek át mi a problémám, az hogy címeztem vkinek egy üzenetet, az nem az jelenti hogy minden voatkozását neki szántam volna, ezért utólagos elnézést.

Összeoglalva, nekem az a bajom, hogy lehet vki élvezi a mostani szinkronokat(én nem),de 100ad annyi profizmust se tükröz, mint mondjuk egy 20 évvel ezelötti, és csak azt látom, hogy egyre igénytelenebb, a magyar szinkron, és média.Az, hogy sokaknak így is tetszik, lelkük rajta. Azt látom, hogy az egyre butább szövegű zarokat ömlesztik, csak meg kell hallgatni pár tizenéves szavajárását, meg visselkedését. Persze lehet a szülők tehetnek róla, de nekem más a tippem.A frédi és bénit azért hoztam fel, mert kitűnően példázza, hogy egy eredetileg (szerintem) szar filmet, egy szinkron hogy feltud dobni, ha jól megvan írva, és jól is adják elő. Na már most lehet igazatok van és nem harmadrangú színészek, de akkor 3ad rangú szövegíróink vannak, ezzel meg ugyanott vagyunk. Azért örülök, hogy egyeseket nem elszomorítja, hogy sokszor élvezhetetlen, érthetetlen szinkronnal adják le nálunk a filmeket, hanem még élvezik is(nem akarok senkit megbántani itt jelen lévők közül, csak álltalánosságban mondom).Én viszont nemérzem, hogy a közeljövőben bármikor is lesz egy Romhányi szintű szinkron írónk, ugyanis látszik ma már nem trendi, újjítónak, és egyedinek lenni.A magyar közönségnek ez is elég, én csak ezért vagyok szomorú.

Ebzon 2010.05.06. 22:24:06

A southparkot is feltom hozni példának, mert azt az 1ik ismerősöm fordította (régen) úgynevezett fifi (be is mondják a végén),meg fordította aszem Polyák Gábor is talán . Ameddig ő(k) csinálta, nagyon élveztem, amikor ő abbahagyta, jött egy érezhető váltás, (nekem legalábbis az volt) gyenge magyar fordításokat használtak fel(a feliratokponthuról), sokszor olyat, ami helytelenül lett lefordítva, és mivel így olcsóbb volt (ugye csak lekellett tölteni), nem kellet már fordító, sőt lehet emlékeztek is, hogy a dvd-re is ezek a "fan"fordítások kerültek(elég aljas húzás volt az is). Szóval ő abbahagyta a fordítást, akkor már nem tetszett annyira, de akkor még élveztem, a magyarhangok miatt, na akkor azokat is elkezdték váltogatni(pl Mr.Garrisonnak imádtam a hangját,cartmen meg isten, Csőre Gábor ha jól emléxem,de ő hálistennek maradt).Onnantól már én nem éreztem a régi feelinget, és elkezdtem angolul nézni, ahhol eféle csalódás azóta se ért. Ja és igen, a komédia az egyetlen amit még ma is tud jobb lenni magyarul, ez valóban a magyar nyelv sajátossága, hogy káromkodni 1000 féle képpen tudunk (a fuck helyett) ami komédiák szerves része.

Szóval mégegyszer elnézést, ha megbántottam ,de front volt :D, és kicsit elszomorít merre húz a hazai média.
Ja a simpsons meg isten megint csak, de ugye beláthatjuk, hogy ez is azért van, mert 20 éve ugyanazok szinkronizálják őket, és nincs egy olyan rész se amit meguntam volna.De akkor még a rémrendecsaládot is ide sorolnám.

Ebzon 2010.05.06. 22:43:05

De tényleg még1szer, bocsánatot kérek, nem akartam ennyire nyers lenni, őszintén szólva nem is olvastam át, csak fojt belőlem.

Alexa81 2010.05.07. 03:31:47

@Ebzon: és minden kedves angol nyelv imádattal rendelkező olvasó!!!!
Szánalmas... Ezért tart itt a magyar nemzet, mert ilyen gondolatok vannak, mint a Ebzoné. "Inkább tudjon még két nyelvet mint, hogy magyarul tudjon helyesenírni, aminek gyakorlati haszna nincs is. "
Még hogy nem fontos a magyar? Ne haragudj, de mi az anyanyelved? Nem a magyar? Hol élsz? Nem Magyarországon? Hogy "nagysikerű" miniszterelnökünk szavaival éljek, "el lehet innen menni". Szomorú, hogy ilyen emberek élnek itt, akik a nyelvüket semmibe sem veszik. Nem vagyok elvadult "magyarságimádó", csak egy magyartanár, aki látja, hogy mit hoznak otthonról a gyerekek: a külföldiek majmolását, az "angol a legfontosabb a világon" elvet, és magyarul nem tudnak összerakni egy ép, egész mondatot. (Megjegyzem Te sem... igazán). Ebből kifolyólag persze más nyelven sem.
Nos, a véleményem az, hogy azért sz@rok a szinkronok (egyre inkább), mert a rendes szöveget a tévénézők töredéke sem fogná fel... az eddigi írásbeli műveid alapján valószínű, hogy Te sem… Alapvető szavak jelentésével nincs tisztában az ország 85%-a...

A magyar nyelv szép, sőt a legszebb a világon, és ápolni kellene, nem pocskondiázni… (az utolsó szó azt jelenti: szid, becsmérel, gyaláz, káromol – ezt csak azoknak írtam, akik esetleg angol-nyelvű fanatikus lévén nincsenek tisztában a szid szó rokon értelmű alakjaival)

Érdemes lenne megnézni, hol tartott az országunk teszem fel a reformkorban, amikor azért küzdöttek, hogy a saját országunkban a saját nyelvünk legyen a hivatalos. Ezt 1844-ben elfogadták. Most már ez sem jó. Legyünk mi is "amerika-rajongók", akik nyalják a nyugati hatalmak fenekét... és beszéljünk angolul. Mert az jó…

Csak egy idézet, hogy egy kicsit tisztábban láss. Mit gondolt egy angolul beszélő a magyar nyelvről: George Bernard Shaw drámaíró
„Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit."
Remélem, hogy nem haragszol, nem akartalak megbántani, belőlem nem csak "folyt" a szó.(Ami egyébként nem "j", hanem "ly" - ha pontos j-vel használod, akkor azt jelenti, hogy valaki megfojt - azaz meggyilkol valakit - lám, mégis csak fontos lenne a helyesírás, nem mindegy, hogy milyen szót használsz a mondatban!) . Felnőtt ember lévén végiggondoltam és átolvastam a hozzászólásomat (ami a nagy angol-imádat miatt itt is "komment" néven fut). Szerintem legközelebb Te is tégy így, mielőtt megbántod azt, akinek nem az a véleménye, mint Neked. Mert ugye ez különbözteti meg az intelligens, felnőtt viselkedést a bunkótól!!!!
Üdvözlettel: Alexa81

Mi a neved lator?? 2010.05.07. 08:44:22

@Ebzon: kopj már le. kit érdekel milyen nyelven nézed. ez a blog nem erről kellene szóljon. majom. Örüljél magadnak.

eperlekvár 2010.05.07. 09:34:59

Egyetértek az előttem szólóval!!!!!!!

impressivestick 2010.05.07. 19:25:13

Ha szavazásra bocsátottad volna, hogy melyik részről írj hogyvoltot, erre biztosan nem szavaztam volna. (és szerintem a többség nem)
A hetibeteg szál talán még érdekes lenne, de valahogy dögunalom az egész epizód.
Csak hogy a magyar kontra angol témához is hozzászóljak, kifejezetten jó a szinkron, és bár nem nagyon tartozik ide, szerintem is szép nyelv a magyar, hogy a világon a legszebb-e, azt mondjuk nem tudom, mert nem ismerem sajnos az összeset.
Nyelvtudás kérdésről meg annyit, szinte biztos vagyok benne, hogy aki a saját anyanyelvén nem tud értelmes mondatokat összerakni, az semmilyen más "idegen" nyelven nem tud, sőt helyesen se nagyon fog írni, ha ez az anyanyelvén sem az erőssége.
Remélem jó hamar utolérjük a TV2-t, nekem soha nem jött még be ennyire a sorozat, mint az elmúlt 2-3 hétben.

impressivestick 2010.05.07. 19:28:24

@Alexa81: "A magyar nyelv szép, sőt a legszebb a világon, és ápolni kellene, nem pocskondiázni… (az utolsó szó azt jelenti: szid, becsmérel, gyaláz, káromol – ezt csak azoknak írtam, akik esetleg angol-nyelvű fanatikus lévén nincsenek tisztában a szid szó rokon értelmű alakjaival)"

azért hozhattál volna valami pozitívabb jelentésű szóra is szinonímákat :-)

brumbal 2010.05.07. 21:26:25

Sziasztok!

@Ebzon: "Na már most lehet igazatok van és nem harmadrangú színészek, de akkor 3ad rangú szövegíróink vannak, ezzel meg ugyanott vagyunk."
Nem értem, hogy ha nem tulajdonítasz jelentőséget a magyar nyelvnek (amihez a helyesírás igenis hozzátartozik), akkor miért sérelmezed a szinkron igénytelenségét. Ettől még persze jogos, amit írsz. Én ugyan magyarul nézem a House-t, de a negate-regnál fordítás még mindig fáj.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2010.05.08. 09:12:30

@impressivestick: "Nyelvtudás kérdésről meg annyit, szinte biztos vagyok benne, hogy aki a saját anyanyelvén nem tud értelmes mondatokat összerakni, az semmilyen más "idegen" nyelven nem tud, sőt helyesen se nagyon fog írni, ha ez az anyanyelvén sem az erőssége." Köszönöm! Pontosan ezt akartam megfogalmazni a fenti kérdésemben.
@Ebzon: "Nemtudom, az angol nyelv biztos nem egyszerűbb, mint a magyar, biztosan...." Biztosan egyszerűbb (bizonyos tekintetben), de biztosan nem egyszerű...
@brown_h: @{Dolly Molloy}: Tudtam én, hogy Szappan Molloy kedves nejét bárhol fölismerem.:D Igazán örülök, hogy összefutottunk!:)

A hogyvoltot pedig még egyszer elolvastam, minden egyes olvasással egyre jobb! Köszi, Candy!

hughy 2010.05.09. 12:09:29

Sziasztok! A hozzászólásokat olvasva kisebbségben vagyok, de nekem tetszett a 13 menni-nem menni Thailand rész, mivel egy korábbi (már nem tudom melyik évad) Foreman-es epizódott idézett: Azt, amikor Foreman először akarja otthagyni House-t és valaki az utolsó pillanatban lemondja a megbeszélt állásinterjúját - emlékeztek? A dramaturgia ugyanez volt, Foreman ugyanezeket a köröket futotta, hogy kiderítse ki volt a szemét: House, Cuddy, Wilson, azt hiszem még Chase is gyanúba kerül, aztán persze kiderül, hogy mégis csak House volt az, de még előbb Wilson felvilágosítotja Foremant, hogy House-nak csak rá van szüksége, mert neki nincs House-ra. Szóval vicces volt most ugyanezt 13-mal végignézni. Amúgy is szokása ennek a sorozatnak korábbi részeket idézetként új szereplővel feldolgozni.

Alexa81 2010.05.10. 12:21:19

@impressivestick: Melyik szóra szeretnél szinonimát??? :))))

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.10. 21:54:31

@hughy: Nahát, tényleg :) (Bár, ha jól emlékszem, engem az is idegesített, ha ez akkor volt, amikor Foreman attól rettegett, hogy olyan lesz, mint House. :D)

Dolly Windsor 2010.05.10. 21:58:01

@PuffCinq: Ó hát igen, a jó öreg Szappan .. ;) Amúgy ha már Wodehouse és Majd a komornyik, akk reklámozom magam és itt is elmondom, h megfeliratoztam az első epizódját, fent van feliratok.hu-n, de szívesen át is tudom küldeni, ha vki igényli :)) Nem a legegyszerűbb angol szöveg (haha, témánál vagyunk :DD), magyarul meg nincs fenn sehol... szóval annyira idegesített, h lefordítottam :D

hughy 2010.05.11. 11:57:18

@lunanyuszi: Igen, akkor :) Engem az képesztett el akkor is és most is, hogy House milyen hihetően és meggyőzően adja az ártatlant, amikor a napnál is világosabb mindenki számára, hogy ekkora gyökérségre csak ő képes.
Egyébként Foreman folytonos vekengése tényleg idegesítő, márcsak azért is mert szerintem ő maga szeretne a leginkább House-zá válni.

Mi a neved lator?? 2010.05.17. 11:21:51

no látom megint ismétel a tv2 a héten. legalább van idő bepótolni a hiányzó részeket. :)

dzsop 2010.05.24. 11:53:04

tök jó hv lett, de azért a hetibetegről egy kép elfért volna...
süti beállítások módosítása