Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 4x04 - Nyugtalanság

2010. április 26. 09:34 - Hoppancs

Fiatal pár útlevélfotót készül csináltatni, nagyon sietnek, úgy néznek ki, mint akik menekülnek az országból. A csaj beugrik egy drogériába, ahol egy kedves bácsi lefényképezi, de a pénzt a kocsiban hagyta, úgyhogy gyorsan visszaszalad érte. Odakint az esőben valamivel megszúrja egy sárga esőkabátos alak, aminek hatására erősen támolyogni kezd, majd miután röpke pillantást vetett az autóban ülő barátja hullájára, össze is esik. A sárga alak csak erre a pillanatra várt, már viszi is. Az öreg közben megtekinti az elkészült képet, amin a nő sikítva, torz arccal látható. Pedig meg merne rá esküdni, hogy a kattanáskor mosolygott… Mulderék a helyszínre menet gyorsan megbeszélik, amit eddig tudnak, Scully rögtön a kép készítőjére gyanakodna, a kis egyszerű. A bácsit láttán persze eloszlik a gyanú, hiába használt lejárt szavatosságú filmet, valószínűleg nem ő a hunyó.

Scully megállapítja, hogy a fotó hőtől is károsodott, ami ugyan nem magyarázza meg a sikító pózt, de legalább tény. Mulder sűrűn bólogat, mialatt társa kétségbeesetten kutat elméje mélyén valami elfogadható elmélet után, de nem találja. Erre Mulder csak mosolyog, bár még neki sincs ötlete. Befut egy rendőr a hírrel, miszerint a nő, név szerint Marie Louise Lefante szeretett hitelkártyákkal manipulálni, és feltehetőleg megrendezte saját eltűnését. Az kicsit fura, hogy előtte fülön döfte a barátját, de biztos volt rá oka. Mulder talál egy fényképezőgépet a nő lakásán, amit párszor elkattint vaktában, miközben a gondolatfotókról mesél Scullynak, aki már kezd is mélyeket lélegezni. Hát még hogy meglepődik, mikor a masinából előjött képek újra a sikítós arcú Marie Louiset ábrázolják, körülötte rémalakokkal.

Mulder szerint a tettes rákoncentrált a fotókra, attól lettek ilyenek, Scully inkább arra szavazna, hogy valaki belepiszkált a gépbe. Nem neki lesz igaza. Megtalálják a katatón Mariet, szervezetében egy ütős drogkoktéllal, a CT pedig még ennél is durvább eredményt mutat, miszerint a nőn jégvágó lobotómiát végeztek, ráadásul nem is szakszerűen. Marie agya, amibe egy tűt szúrtak a szemén keresztül, már nem sok mindenre képes, így szegény csak néz maga elé, és azt hajtogatja, „unruhe, unruhe”. Ezt az elrablójától tanulhatta, aki azóta új áldozatának prédikál németül, említve az unruhe-t is. Még ő az eszközt készíti elő a kellemetlen beavatkozáshoz, Scullyék már abban az irodában nézelődnek, ahonnan az alanyt elvitték. Főnöke, a könyvelő ugyanúgy járt, mint Marie kedvese. Scully tanult németül az egyetemen, és még emlékszik is valamire, például arra, hogy az unruhe nyugtalanságot jelent, amely tudás előtt Mulder csodálattal adózik.

Scully az előző elrablás helyszínéről mutat fotókat, megemlítve társának, hogy talán felfedezhetik rajta az elkövetőt, de Mulder kiábrándítja, hisz’ a férfi szerinte nem térhetett vissza oda, mivel tudta, hogy hatna a fényképekre. Amíg Mulder újabb gondolatfotókat keres, Scully felfedezi annak az építtető cégnek a logóját, amit a képen is látott. Sejtése szerint a keresett személy talán annál a társaságnál dolgozik. Mulder elmegy megnézetni a fotót, amin a halálfej-szerű képződmények mellett egy emberi arc is kirajzolódik, amit az adatbázisban nem találnak. A képet elforgatva egy a nő fölé hajoló árnyék is láthatóvá válik. Scully egy lepukkant építési területen keresgél, össze is akad egy gólyalábas fickóval, aki akkor lesz hirtelen gyanús, mikor Mulder közli a telefonban, hogy az emberrabló lábai szokatlanul hosszúak voltak az árnyéka alapján. Scully azonnal kapcsol, és rövid üldözést követően letartóztatja a férfit, akinél a lobotómiás eszközt is megleli.

A pasas neve Gerry, és a kihallgatás elején csak dadog, mint aki nem érti, mit akarnak tőle, és ártatlanul pislog az őt keményen vallató Scullyra. Miután a gyilkos eszköz mutogatása sem éri el a kellő hatást, Mulder egy régi ügyről kezdi kérdezgetni, mikor fejszével támadt a saját apjára, és maradandó sérüléseket okozott az öregnek. Gerry azzal védekezik, hogy nem volt beszámítható és miután kiengedték az elméről, élete végéig ápolta a fatert. Mulder megemlíti az érdekes tényt, miszerint Gerry nővére is abban az évben lett öngyilkos, mikor az öcsi tolószékbe juttatta apucit, és arról érdeklődik, mi történhetett, ami mindezt kiváltotta. Gerry közli Scullyval, hogy ő is zavarodottnak látszik, mire Mulder elé tolja a Marieról készült fotót, rajta az ismeretlen férfi arcával. „Ez az apád? Ezt látod, mikor lehunyod a szemed?”, kérdezi, amitől Gerry olyan fejet vág, amit nyugodtan igennek vehetünk.

Mulder Ellisről, a frissen eltűnt nőről kérdezi bolondunkat, aki biztosítja, hogy ő már biztonságban van, már nem bántják a gonosz üvöltők. Végül megtalálják Ellist, szegény már annyit sem mond, hogy unruhe, mert teljesen halott. Mulder úgy véli, Gerry talán azt hitte, megmenti ezeket a nőket, a fotók pedig a rémálmát jelenítették meg. Scullyt mindez nem érdekli, mostmár úgyis mindegy, vége a dalnak. De ismét téved, ugyanis még tizenhat perc van hátra az epizódból. Gerryt rabosítják, ami alatt nagyon sunyin nézi az őt „ellátó” zsarut. Utóbbi rövidesen Gerry arca helyett saját szétlőtt fejét látja meg az elkészült fotón. Óvatlanul hátat fordít, mire az őrült elveszi a fegyverét, és beteljesíti a képi jóslatot. Kirabolja a drogériát, hogy legyen hozzávaló az újabb alkonykoktélhoz, amivel „pácienseit” kezeli, majd eltűnik.

Scully azt javasolja, kutassák át újra az építkezést, ahol elkapta Gerryt, de a férfi nem tér vissza oda, inkább az ügynöknőt injekciózza be és viszi kocsikázni. A drogériában tébláboló Mulder már későn fedezi fel társa visítós fotóját. Gerry tárcájában megtalálják az apa gyászjelentését, aki fogorvos volt. Az FBI benéz az öreg egykori rendelőjébe, ahol nemrég Gerry is járt, és a széket is elvitte. Az említett bútordarabon már Scully ébredezik, várjuk is, hogy valaki megkérdezze: „Biztonságos?” Ehelyett azonban újra német szöveget hallhatunk, amire Scully ügyesen válaszol is. Ezzel sem tudja azonban meggyőzni Gerryt, hogy ő nem is nyugtalan, és hiába próbálja az apa rémtetteire terelni a szót, a férfi inkább az üvöltőkről beszélne. Scully sikertelenül igyekszik analizálni fogvatartóját, aminek során felállít egy teóriát arról, hogyan találta ki Gerry az üvöltőket annak hatására, hogy az apja bántalmazta a nővérét.

Gerry magát is lefotózza, nem látjuk, mi az eredmény, de nem örül neki. Mulder közben rájön, hogy az apa sírja körül kell keresni Gerryt, és oda is ér annak lakókocsijához, mielőtt Scullyt zombivá változtatnák. Betör, lelövi Gerryt, majd felsegíti Scullyt, aki zaklatottan tántorog ki a fényre. Mulder szemügyre veszi Gerry fotóját, amin persze már ott hever lelőve. A kerekszemüveges beszámolóban Scully leírja, hogy az ő neve volt az utolsó a megmentendő nők listáján, a fotók keletkezésére pedig semmilyen magyarázatot nem talált. Arról elmélkedik, milyen fontos az empátia, és az, hogy a bűnözők fejébe lássunk, még ha ezzel azt is kockáztatjuk, hogy ők is beférkőznek a miénkbe.

Címkék: x akták
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása