Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sogun 1x07

2010. április 23. 12:00 - Sigismundus

Nyugis reggel Andzsiróban, Blackthorne a tornácon ülve pisztolyát fényezi. Arra jár Öreg Kertész, kedves öreg bácsi, alázatosan hajlongva köszönti urát. Az angol megintcsak európai módon közelít a szolgájához, megmutatja neki a fegyvert, sőt kezébe is adja.

A szamurájok ennél a pontnál, kardjukba dőlnének, legrosszabb rémálmuk lenne paraszt kezében lőfegyver. Mindegy, a jelenet arra jó volt hogy megismerjük Öreg Kertészt, egész életét,  ami annyiból áll hogy hajlong állandóan mint a bokrai.

Toranaga szama érkezik vissza a faluba, jókora sereg élén, közli Jabuval, hogy nem csak izui katonákat képeznek ki muskétára, hanem a kvantobelieket is. Mellette érkezik Buntaro, kedvenc íjaival. Ha már felesége a barbár házában él éppen, hát a férj is itt kap szállást. Belépve az udvarra Marikot látja meg elsőként, másodiknak a többnapos fácánt, harmadiknak pedig Andzsint.

Azért leülnek együtt vacsorázni, Buntaro közben mesél, hogyan élte túl az Osakából Jedóba szárazföldi utat, a Battle Royale cukormázas shoujo-manga ehhez képest. Majd megkezdődik a Kiafaszábbgyerek játék. Buntaro Andzsinnak azt az állítását kezdi kritizálni, miszerint 100 puska egyenlő 500 íjjal. Az angol megint nem gondolkodik mielőtt beszélne, majdnem egy lövészversenyre hívja ki. Mariko persze figyelmezteti, így csak egy íjászbemutatóban egyeznek ki, holnap. Aztán Blackthorne veszi elő a maga szuperképességét, és elkezdi egyik tósztot mondani a másik után, amikre persze inni kell… De megint csak jobb lett volna ha előbb gondolkodik, mert Buntaro azonnal rájött hogy leitatni akarják, és az íját hozatja. Andzsin választhat, jobb vagy bal kapufa, és az éjszakában, a sodzsi egyetlen résén át három lövéssel beletalál a kiválasztottba.

De az angol sem adja fel, gratulál, majd látványosan egy levesestálkából kezdi inni a szakét. Buntaro sem adja fel, gúnyos mosollyal ő is ezt teszi, Mariko és Fudzsiko már érzik a kitörő vihart.. És így is lesz, a japán hamar kötekedővé válik, kötelezi Marikot, mesélje el családja történetét. A nő neve Akecsi, és lánya annak az Akecsi Dzsinszai tábornoknak, aki vagy tizenöt éve meggyilkolta Gorodát, hűbérurát, Japán hosszú idő óta első egyesítőjét… Az egész Akecsi családot kiirtotta Nakamura, csak Marikot nem, mert ő addigra házas volt. Buntaro sem ölte meg, de nem is engedte hogy öngyilkos legyen, inkább vidékre száműzte. Ez idő alatt lett keresztény. Buntaro félbeszakítja, kiküldi, majd issza tovább a szakét tálból Andzsinnal.

Éjjel a ház ura zajokra ébred. A hangok, férfikáromkodás, nő sikoly és ütések. Mire a vendégszobához ér, Buntaro már távozott, Mariko pedig pontosan azt mondja mint a bántalmazott házastársak 99%-a bárhol a világon. Ne avatkozzon közbe, ez nem Blackthorne dolga… Aztán persze részletesen elmeséli, hogy jobb lenne a házasságuk, ha Mariko sírna és bocsánatért esedezne apja bűnéért. De ő ehhez túl büszke, hiába szerelmes belé a férje, a nő így áll bosszút rajta. S miért? Mert életben hagyta pedig megölnie kellet volna… Dilissek ezek a rómaiak, illetve japánok…

Blackthorne pisztollyal a kezében ront ki a házból, az úton Buntaro fogadja, a földig meghajolva… Az angol ezt a japán szokást már érti. Az ő házának békéjét, magánéletét zavarták meg a veszekedéssel, ezért kell a büszke Buntaronak most így megalázkodnia.. és azt is érti Blackthorne hogy ez csupán egy üres formaság…

Mariko pár nap betegszabit vett ki, így Blackthorne-nak magának kell kommunikálnia. Jő haza egy nap fütyülve és egész háznépe az udvaron fogadja a földön. Illetve nem az egész, a kertész hiányzik. A kérdésekre válaszul Fudzsiko magyarázó pantominba kezd. Ez szerint Öreg Kertész fogta a többnapos fácánt, elásta, majd ásott egy nagyobb gödröt, beleállt és levágták a fejét..

Andzsin alig akarja hinni amit lát, de kénytelen végül elfogadni. És elkezd kiabálni azon az érthetetlen idegen ördög nyelvén, amit senki sem ért. Az viszont érthető hogy a Ház Ura dühös Fudzsikóra, aki kihasználná az alkalmat, és hozza a kardokat. Az Andzsin szan talán lesz olyan kegyes most és végre segít hogy követhesse férjét és kisfiát. Blackthorne-ban azonban élnek az európai szokások, ott csak úgy nem vágnak le fejet, főleg nem ilyen csinost. Inkább felmászik egy sziklára, és zokogni kezd, mert pontosan tudja hogy az öreg az ő hibájából halt meg.

Azért részletesebb magyarázattal csak Mariko szolgálhat, miután visszatért Toranaga mellé. Az erősödő szag zavarta a szomszédságot, ezért tenni kellet valamit. Öreg Kertész kérte a kiváltságot, mert amúgy sem bírta már olyan gyorsan a hajlongást mint régen és ez nagy-nagy szégyen. Miután elásta a fácánt, jöttek a gondok. Nem tudta senki, hogy most egy barbár vagy egy hatamoto parancsát szegték meg? Fudzsiko ment Murához, onnan Omihoz, onnan Buntarohoz, de senki nem mert dönteni, így működik a japán problémamegoldó rendszer azóta is…Végül Toranaga elé került a kérdés, aki nem passzolta tovább az Úristennek, ebből is látszik hogy rendkívüli egy japán. Andzsin szan már nem csak de jure, hanem de facto hatamoto. Innen világos lett minden, hogy mit kell tenni, Öreg Kertész nagyon büszke volt hogy segíthetett ura rangjának tisztázásában, Toranaga úr pedig legélesebb kardjával és legügyesebb szamurájával járult még hozzá az ügyhöz. Szóval minden a legnagyobb rendben történt.

Andzsinnnak nincs ideje tovább rágódnia a témán, mert elmondják neki a legfrissebb oszakai híreket. Toshigiyama, az egyik régi régens váratlanul lemondott posztjáról, így megint csak cselekvésképtelen a Tanács. Isido nagyon mérges volt és amikor a lemondott úr távozni akart Osakából családostól, hát banditák támadtak rájuk és meghaltak mind. Sajnálatos. Persze a lemondás időzítése is Toranaga titkos terve volt jó előre, az orvtámadás viszont nem. Vagy ha mégis, akkor azért is Isido feje főhet, ő Osaka és környéke vigyázója. Birodalomszerte háborúra készülnek, így eljött az idő hogy Andzsin szan háborúra készítse fel hajóját ! És végre elárulja az angolnak mi a titkos, terv, a császárt kell felkérni hogy Toranaga szamát nevezze ki sogunnak, teljhatalmú katonai vezetőnek  Eddig csak Mariko tudott erről, mert főtisztjei, Hiromacu, Buntaro, és Omi mind Isido-ellenessek, de Jaemonpártiak. A fura idegen ördöggel mer őszinte lenni a nagyúr.

Ebben a rendkívüli percben döntött úgy a természet hogy a Földrengés látogassa meg a Kaszigi Jabu sújtotta vidéket. Előbb a lovak kezdenek el nyugtalankodni, majd egyik pillanatról a másikra hosszú árok nyílik a földön és elnyel mindent. És pont a beszélgető trió felé megy tovább a föld szövetén a szakadás, Toranaga bele is zuhan, Andzsin utána, de nem a legmélyére, szerencsére sikerül kiásni-kimászni magukat. Hurrá, a közös kaland összehozza őket. A katonai tábor összedőlt, de máris építik újra. A falut szintén, Blackthorne háza jól megjárta, itt tűz is pusztított. S hogy nagyobb legyen a navigátor keserűsége, Fudzsiko is megégett,a lábszárán.

Aztán este vissza a táborba, ezt a hajó-témát lezárni. Kérdés ha visszakapja, ki ellen indulna hadba? Blackthore-ból egy pillanat alatt előtör az angol kalmár, és részletesen elmeséli, persze a Fekete Hajót támadná meg, és Toranaga úr kikötőjébe vinné, ahol nagy árengedménnyel el is adná az árút. Mint Európában tenné. Apró probléma hogy Toranaga nem akarna a baráti portugálokkal háborúzni, függenek tőlük. Blackthorne erre kijelenti, valójában Portugália függ Japántól, a Fekete Hajó bevételtől. De a portugálok szerepét átvehetné más is. Például volna Európában  egy, a japánokhoz hasonlóan bátor és szigetlakó nép….

Itt szakad félbe az érdekesnek indult beszélgetés, épp mielőtt Toranaga bármit is ígérne. Menni kell egy gyűlésre, Andzsin szan, mint hatamoto, a legnagyobb természetességgel áll be a főtisztek, Jabu Buntaro, Omi közé. Az emelvényről Toranaga elüvölti tisztjeinek is az oszakai híreket, kiemelve hogy Isido és hívei alávaló módon ellene szervezkednek. Ellene aki a lénynek sem akart ártani, csak és kizárólag az Jaemon az Örökös érdekeit tarja szem előtt. Szóval védekezni fognak. Ami támadást jelent, a Bíbor Ég nevű tervet. Ennek lényege, azonnal, minden erővel irány a császárváros, Kyoto, amit be kell kerítetni, kiéheztetni, és eztán alázatosan kérni a császárt hirdesse ki az igazságot. Majd azt is elüvölti, hogy ma az Andzsin-szan mentette meg, ezért jutalmul neki ad egy Jokohama nevű mocsaras kis halászfalut kétezer koku terméssel. (koku, kb 220 liternyi mérték, rizsből egy család egy évig megél belőle. Japánban a föld a paraszté, de a termés a szamurájé. Így előbbi állandóan röghöz van kötve, utóbbit viszont gyakran áthelyeztetheti a hűbérúr, nem alakulhat ki nagy helyi kötődés, ügyes) Aztán ami a legfőbb műsorszám, kardot adományoz neki. Ezzel –ha még nem tudná valaki - megerősíti hatamotói címét,. És kinevezi szamurájjá, mindazzal, ami ezzel jár…

Címkék: sogun
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaT2 2010.04.28. 00:01:10

Most nézem a sorozatot, kedvet kaptam hozzá a leírások alapján :)
Már túlhaladtam ezen a részen, de nagyon jó így utólag megtudni, mit regélt Toranaga a japánoknak, mert a filmben nemigen segítenek ezzel ki... Majd kiderül, ha végignézi az ember - gondolják.
A japán szövegek fordítását honnan vetted?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.04.28. 13:12:27

@BaT2: Üdv, a japán szövegeket a könyvből vettem, ennek okairól lásd a
hogyvolt.blog.hu/2010/03/11/sogun_1x00 -ban.
süti beállítások módosítása